Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
1968. előtt az összvonalas FAÜ-bérlet 170,- Ft volt, ezt váltotta a 110,- Ft-os kombinált bérlet '68-ban. A nosztalgikus visszaemlékezések másik oldala, hogy az átlagkereset 1966-ban 1856,- Ft, 1984-ben 5452,- Ft volt.
Volt egy kis bizonytalanság bennem, de most már (viszonylag) biztos vagyok benne: következő hónap 4-én 24 óráig volt érvényes, csak aztán valaki rájöhetett (úgy a hetvenes évek közepe táján), ahogy az ünnepek közül (amikor nincs nyitva a bérletpénztár) április 4-e mindig 4-ikére esik, így a "jómunkásember" nem tudja megvenni a bérletét, így hát "meghosszabbították 5-éig... ;-)
" ami csak havibérlet volt, tehát hónap 1-jétől következő hónap 4-ig(?) "
Majdnem. A havibérlet a hónap első napjától a következő hónap 5-én 24:00-ig volt érvényes.
" Csak HÉV-en volt a közig.határig érvényes, tehát pl. Kerepesre már nem mehettél ki vele, csak Ilonatelepig "
Ez is igaz. Viszont lehetett váltani kiegészítő HÉV bérletet (Ilonateleptől-Kerepesig, ill. Ilonateleptől-Gödöllőig). Én is így jártam dolgozni anno Gödöllőre (mert még nem volt autóm). És persze volt a teljes vonalú HÉV bérlet is, de az csak arra a vonalra volt érvényes.
A villamosbérlet meg 45 forint volt ugyanekkor. Állítólag úgy lett "belőve" az ár, hogy a jómunkásember napi oda-vissza dolgozóba járása - még átszállás nélkül is - olcsóbb legyen bérlettel, mint ha vonaljeggyel tenné meg. Ha minden igaz, havi 24-25 munkanappal számoltak; a szombatok is munkanapok voltak még!
[Emlékeim szerint nem csak Bp határán belül volt érvényes a bérlet - ami csak havibérlet volt, tehát hónap 1-jétől következő hónap 4-ig(?) -, hanem a teljes vonalhosszon, akár Törökbálintra (72-es busz) vagy Szigetszentmiklósra (38-as busz) is. Csak HÉV-en volt a közig.határig érvényes, tehát pl. Kerepesre már nem mehettél ki vele, csak Ilonatelepig.]
Meg tudja valaki mondani, hogy mikor lett a vonaljegy a ma is érvényes 350 forint? Ez még "lemaradt" az ábráról... :-)
Hm. szerintem a nyolcvanas évek elején is legfeljebb akkor lehetett egy Ladát 210,- Ft-ért telitankolni, ha a tank legalább félig volt, vagy az oroszoktól vettek bele lopott benzint.
Bpest VIII.ker Csokonai utca 10 szám alatt volt a KERMI egyik telephelye.
Itt vizsgálták be hazai forgalmazás előtt, 1-2 hónapig azokat az autókat melyeket később nagyobb darabszámban vagy a MERKUR vagy az AUTOKER forgalmazott, kb. 2,5 tonna össz súly határig.
"Sok szó esik autós körökben arról is, vajon elegendő-e a négy forintos szuper-,vagy talán öt forintos extra-benzin kell a Zsiguli „etetéséhez”. Nos, a gyári utasítás 93 oktánszámú benzint ír elő. Eszerint a hazai 92 oktánszámú szuper-benzinünket nem árt kissé „feltornászni” megfelelő mennyiségű extra bekeverésével. Hangsúlyozni kell azonban — minden ellenkező híreszteléssel szemben —, hogy tisztánextra-benzint a Zsiguli nem igényel,üzemanyag-költségszintje tehát kedvező."
Ország-Világ, 1971. január-június (15. évfolyam, 1-26. szám)1971-04-28 / 17. szám
Kedves Mindenki! Már olvasható a Busworldblogon a legújabb tanulmányom. Ezúttal az IK 630-asok főjavításába pillanthatunk be az egykori letenyei gépállomás életén keresztül. Nem mellesleg a létező szocializmus "LEGFŐBB ÉRTÉK AZ EMBER" propagandaszövegének tartalmát is árnyaltabban láthatja eztán mindenki. Jó szórakozást hozzá: