Keresés

Részletes keresés

antó Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83415

A tudomány szerint alkoholistának tekinthető, aki napi rendszerességgel 2 italt,vagy annál többet fogyaszt.

1 ital =4 cl rövidital, vagy 1/2 liter sör,vagy 3dl bor, stb.

Üdv.:antó

Előzmény: TINTUS (83410)
vasbicikli Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83414

Sziasztok!

Végre beüzemeltem a nemistudomhogynevezzem oszlopos-deflegmátoros szerkentyűmet, és jöttem beszámolni.

 

Így néz ki madártávlatból a szerkezet (bocs a zavaros háttér miatt).

A létrán lévő kannából egyszerű ráfolyással kapja az üveg oszlop tetejébe épített deflegmátor spirál a hűtővizet.

A fő hűtőnek meghagytam a bödönös, statikus megoldást.

 

Ezzel a kis csappal tudom szabályozni (kb 15 l/óra vált be).

 

Két helyen van hőmérő, egyik az oszlop tetején a gőzt, a másik meg a deflegmátor  elfolyó vizét méri. Nagyon klasszul követhető és szabályozható a folyamat.

 

Balról a hűtővíz, jobbról a gőz (nyilván... :o)) Ha egyszer be van lőve a deflegmátor vizének az áramlása, akkor nem kell menet közben hozzányúlni, a kb 13 fok hőmérsékletkülönbség nagyjából megmarad a főzés folyamán.

 

Klasszul látszik, ahogy odabenn gurgulázik a gőz a visszafolyó flegmán keresztül, és elég jól be lehet lőni "bagolyszemre" a reflux arányt is.

 

A próba cefre mindenféle fagyasztott vegyigyümiből készült, almától a citrusféléken át szilváig minden volt benne. Pár üveg régi lekvár is került bele (tipikus téli "ínségcefre"). Lett belőle két felöntésnyi mennyiség, úgyhogy párhuzamosan megcsináltam normál páracsővel, meg az oszlopossal is.

A sima páracsöves kb. 60 %-osan indult, a vége 29 % lett (kb 10 %-osig engedtem), a narancstól fehér, mint a tej.

Az oszlopos 81 %-kal kezdett jönni, és 60 % lett a vége, szintén 10 %-ig engedve. Teljesen víztiszta, de már kevés víztől is kezd fehéredni.

Ez egyelőre csak játék volt, kíváncsi voltam a készülék teljesítőképességére. Az olajmentesítés miatt felhígítottam 25-re az összes alszeszt, holnap főzöm (szintén az oszlopossal).

Ha jön a szezon, ki akarom próbálni az egylépcsős főzést "normális" cefrén, aztán az eredmény ismeretében majd eldöntöm, hogyan tovább.

Előzmény: vasbicikli (81361)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83413

nem

Előzmény: TINTUS (83410)
leparlo02 Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83412

Kicsit körmönfont a kérdés

Szóval szöllömag feldolgozásban utazol.

Na

na , Ne a diploma munkával példálozz.

Az érdekel hogy mekkora biznisz és hogyan működik.

 

 

Előzmény: Ditti000 (83409)
Piszra Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83411

Nézőpont kérdése!

Az asszony szerint igen, az orvos talán ilyen mennyiségre még azt mondja elmegy, a haverok meg kiröhögnek, hogy csak ennyit?  :-D:-D

Előzmény: TINTUS (83410)
TINTUS Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83410

aki naponta iszik 3 féle páleszból 2-2-2 cl-t az alkesz ?..... jaj nekem akkor mert függő lettem  és mehetek a drogelvonóra !

Előzmény: Tucso69 (83403)
Ditti000 Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83409

Tud valaki segíteni nekem szölőmaggal kapcsolatban?

Szölőmagolaj készítéshez lenne szükségem néhány infóra a diploma munkámhoz. 

 

pl: Hogy választják szét a törkölyből a szölőmagot?

Hogy szokták tárolni a törkölyt, szölőmagot felhasználás előtt. Meddig tárollható el?

Maga az egész folyamatot meg szeretném érteni. + helyigény, gépígény, szállítás, tárolás....

 

Minden választ vagy linket ami közelebb visz a téma megértéséhez előre is köszönök.

 

:)

 

Tucso69 Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83408

Nemes cél az is, ha jönnek a haverok és megkínálom őket!

Semmi sértőt nem írtál!

Ha azt mondtad volna, hogy agyoncukrozom a cefréimet-na az sértő lett volna! :-)

Mielőtt valaki azt mondaná, hogy fáj az igazság...gyorsan lelövöm a poént! :-D

Előzmény: héjja60 (83407)
héjja60 Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83407

Természetesen nem lehetetlen ! Én is eltudok képzelni számtalan " nemes célt ", amely

 arra sarkal , hogy őrizzem féltve évekig.

Bocsi ha esetleg sértő voltam !

Előzmény: Tucso69 (83403)
gombászok Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83406

Basszus, a linkelés még nem az erősségem(az ördög vinné el)!

 

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9214389

 

Erre gondoltam.

Előzmény: gombászok (83404)
rézműves1 Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83405

...pályinkás jó reggelt...

gombászok Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83404

Nem függ össze a két dolog(nem kis pénz-kis foci, egyébként nem is szeretek focizni).

Írtam az engedélyezésről

 

 

Előzmény: héjja60 (83391)
Tucso69 Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83403

Lehetetlen, hogy van itt olyan aki nem alkesz? :-)

Előzmény: héjja60 (83388)
Tucso69 Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83402

Jó, biztosan lehet szagolva is érezni kicsit, de százszor jobban ízlelni.

Jó példa erre a birs. Mikor kiöntöm a moslékot az üstből, igazi kompótos finom illata van. Pedig ami a végén jött ki belőle alkohol, az már csúnyán fazékízű lehetett.

Előzmény: foxrudi (83392)
Cipurró Creative Commons License 2013.03.02 0 0 83401

Lehet hogy vajsavas volt a cefre(bár azt megérezni főzés előtt-közben is),vagy előtted főztek valami nem túl jó anyagot,pl kénhidrogénes bort(záptojás-fingszag),vagy a tároló edényeddel van valami gáz(víz volt benne, ami belebüdösött)

Előzmény: foxrudi (83384)
héjja60 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83400

...nem akartam hangsúlyozni,........engedélyt,........

Előzmény: héjja60 (83399)
héjja60 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83399

Mester !

.......engedj meg egy kicsit mást,.....Nagyapáméknál  voltam a tanyán ,--9-10 éves lehettem,---láttam ,hogy valami készül ,--pálinkafőzés ,----neked is feladatod van !.....figyeld a szomszéd

tanya kúzgémjét. ha az felfele áll akkor szólj azonnal,...... én figyeltem , akútgém mozdult 

fel-le, én rohantam,.... Tata nézte , megnyugtatott,--- figyelj tovább---------

Ma én még csak tanulok,......MIÉRT is írtam ezt ?

A  fiam ma szólt , hogy megkapta az engélyt a főző "legyártására".

Előzmény: snapszmester (83395)
foxrudi Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83398

Valamikor az volt!DBár minden kornak meg van a maga szépsége!

  Az az igazság,sok az okos VASKALAPOS felénk.

A vissza térő viták,ahogy isten megadta anak úgy kell kiforrnia,25°alatt jönnek az ízek,pektinbontó?Nem rakok bele mérget,élesztő?Ne legyél ostoba!.......nem olvasok utána,mert a régi öregek tudták jól stb...!

 Sajnos ez még most is vissza térő probléma,és sajnos 1-2 öreg főzdés is ebben él.Bár nem tudom őket hogyan oktathatták valamikor.

         Gondolom nm csk az én környezetemben van ez a jelenség.Bár egyre ritkább az igaz.

Előzmény: héjja60 (83397)
héjja60 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83397

Akkor itt a magyarázat,.....nem a te cefrédből főzőtt pálinkát kaptad meg ,...hiszen a főzésnél

ott sem voltál,....csak a végén ! Legalább csinos a főzőkisasszony ?

Előzmény: foxrudi (83392)
foxrudi Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83396

Ez is igaz,mert ami nekem büdi,az lehet másnak még nem az.Húsvétkor megyek haza,szívesen küldenék egy fél lityit elemzésre valahová.

 Csak nem én dramatizálom túl a dolgot?

   Bár a körte,és a birs a mumusom.

Előzmény: snapszmester (83394)
snapszmester Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83395

Az évjárat nagyon fontos, de nem rossz pálinka- jó pálinka a különbség. Jó vagy még jobb.

2006 az nekem nagyon jó évjárat volt. Most is azt iszom, de aki abból nem ivott nagyon dicséri a többit is.

Előzmény: héjja60 (83388)
snapszmester Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83394

Lehet hogy erősen fogalmazunk? Főzési hiba miatt nem lehet büdös. Lehet elő-utó párlatos, de az nem büdös csak hibás. Pontosan kellene megállapítani a hibát és akkor potosabb a diagnózis.

Előzmény: foxrudi (83392)
foxrudi Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83393

D!

 Az,hogy mellette még volt 3x20 minden évben!!XXD

Előzmény: héjja60 (83388)
foxrudi Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83392

Na az ki van zárva,mert a 12.napon vitték el,akkor csináltam először irányított erjesztést.

  A férje még meg is jegyezte,régen találkozott ilyen jó cefrével.Tiszta pép körte cefre,illatos.

Direkt eltevésre szántam a gyerekeknek majd ha kiröpülnek.

  Vannak olykor sárkányos dolgok!!

Érdekes,mert itt az egyik főzőmester azt állítja,ő már a szagáról megállapítja az up-t,mert van egy jellegzetes illata is!

  Biztos vájt orrú!D

Előzmény: snapszmester (83386)
héjja60 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83391

Kérnék Tőletek valamit.......Legyetek szivesek. tegyetek már fel egy- két kérdést ,

Az ördög ügyvédje......, fórumba, hátha valamelyikre válaszol a fórumgazda........

Bár , korábban azt írta , hogy Ő ingyen dolgozik, ami magyarázat is lehet hallgatására........

 

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83390

Köszönöm, az előpárlat elválasztással nehezen boldogultam, mindenkivel megszagoltattam a poharakat, majd eldöntöttük melyik mehet bele és melyik nem,legközelebb má menni fog magamtól is, az utópárlat elválasztás jobban ment ott éreztem kóstolással honnantol kezdett folyni a fanyar lé.

Előzmény: héjja60 (83387)
TINTUS Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83389

7.6x57=433

8,6x50=430    

 

tulajdonképpen stimmel !

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83383)
héjja60 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83388

Mester !

Nem lehet, hogy az idővel és a mennyiséggel van a baj,......2006-2013,....20 liter !

Nekem 2006 -os egy csepp nincs , talán 2011-es van fél liter.

Lehet , hogy már eleve rossz volt ,egyébként mi lehet a magyarázata , hogy eddig megmaradt.?

Előzmény: snapszmester (83386)
héjja60 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83387

Gratulálok ! Tudod a továbbiakat is, ugye.......üveget 3/4-ig tőlteni, egy hónapig legalább ,

levegőztetni , majd minimum két hónapig érlelni,......nem meginni,...... az egésznek így kell

maradni,......ugyanis az az első főzés meghatározó a jövőt illetően.

Ha most megiszod akkor azt hiszed , hogy ez az íz a jó , pedig érlelés után biztos jobb.

Az az íz kell ,hogy rögzüljön !

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83383)
snapszmester Creative Commons License 2013.03.01 0 0 83386

Akkor sz... cefrét vittél és a hölgynek annyi a hibája hogy lefőzte. Elvételi hibákkal ekkorát nem lehet hibázni.

Előzmény: foxrudi (83384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!