Így néz ki madártávlatból a szerkezet (bocs a zavaros háttér miatt).
A létrán lévő kannából egyszerű ráfolyással kapja az üveg oszlop tetejébe épített deflegmátor spirál a hűtővizet.
A fő hűtőnek meghagytam a bödönös, statikus megoldást.
Ezzel a kis csappal tudom szabályozni (kb 15 l/óra vált be).
Két helyen van hőmérő, egyik az oszlop tetején a gőzt, a másik meg a deflegmátor elfolyó vizét méri. Nagyon klasszul követhető és szabályozható a folyamat.
Balról a hűtővíz, jobbról a gőz (nyilván... :o)) Ha egyszer be van lőve a deflegmátor vizének az áramlása, akkor nem kell menet közben hozzányúlni, a kb 13 fok hőmérsékletkülönbség nagyjából megmarad a főzés folyamán.
Klasszul látszik, ahogy odabenn gurgulázik a gőz a visszafolyó flegmán keresztül, és elég jól be lehet lőni "bagolyszemre" a reflux arányt is.
A próba cefre mindenféle fagyasztott vegyigyümiből készült, almától a citrusféléken át szilváig minden volt benne. Pár üveg régi lekvár is került bele (tipikus téli "ínségcefre"). Lett belőle két felöntésnyi mennyiség, úgyhogy párhuzamosan megcsináltam normál páracsővel, meg az oszlopossal is.
A sima páracsöves kb. 60 %-osan indult, a vége 29 % lett (kb 10 %-osig engedtem), a narancstól fehér, mint a tej.
Az oszlopos 81 %-kal kezdett jönni, és 60 % lett a vége, szintén 10 %-ig engedve. Teljesen víztiszta, de már kevés víztől is kezd fehéredni.
Ez egyelőre csak játék volt, kíváncsi voltam a készülék teljesítőképességére. Az olajmentesítés miatt felhígítottam 25-re az összes alszeszt, holnap főzöm (szintén az oszlopossal).
Ha jön a szezon, ki akarom próbálni az egylépcsős főzést "normális" cefrén, aztán az eredmény ismeretében majd eldöntöm, hogyan tovább.
Jó, biztosan lehet szagolva is érezni kicsit, de százszor jobban ízlelni.
Jó példa erre a birs. Mikor kiöntöm a moslékot az üstből, igazi kompótos finom illata van. Pedig ami a végén jött ki belőle alkohol, az már csúnyán fazékízű lehetett.
Lehet hogy vajsavas volt a cefre(bár azt megérezni főzés előtt-közben is),vagy előtted főztek valami nem túl jó anyagot,pl kénhidrogénes bort(záptojás-fingszag),vagy a tároló edényeddel van valami gáz(víz volt benne, ami belebüdösött)
.......engedj meg egy kicsit mást,.....Nagyapáméknál voltam a tanyán ,--9-10 éves lehettem,---láttam ,hogy valami készül ,--pálinkafőzés ,----neked is feladatod van !.....figyeld a szomszéd
tanya kúzgémjét. ha az felfele áll akkor szólj azonnal,...... én figyeltem , akútgém mozdult
fel-le, én rohantam,.... Tata nézte , megnyugtatott,--- figyelj tovább---------
Ma én még csak tanulok,......MIÉRT is írtam ezt ?
A fiam ma szólt , hogy megkapta az engélyt a főző "legyártására".
Valamikor az volt!DBár minden kornak meg van a maga szépsége!
Az az igazság,sok az okos VASKALAPOS felénk.
A vissza térő viták,ahogy isten megadta anak úgy kell kiforrnia,25°alatt jönnek az ízek,pektinbontó?Nem rakok bele mérget,élesztő?Ne legyél ostoba!.......nem olvasok utána,mert a régi öregek tudták jól stb...!
Sajnos ez még most is vissza térő probléma,és sajnos 1-2 öreg főzdés is ebben él.Bár nem tudom őket hogyan oktathatták valamikor.
Gondolom nm csk az én környezetemben van ez a jelenség.Bár egyre ritkább az igaz.
Lehet hogy erősen fogalmazunk? Főzési hiba miatt nem lehet büdös. Lehet elő-utó párlatos, de az nem büdös csak hibás. Pontosan kellene megállapítani a hibát és akkor potosabb a diagnózis.
Köszönöm, az előpárlat elválasztással nehezen boldogultam, mindenkivel megszagoltattam a poharakat, majd eldöntöttük melyik mehet bele és melyik nem,legközelebb má menni fog magamtól is, az utópárlat elválasztás jobban ment ott éreztem kóstolással honnantol kezdett folyni a fanyar lé.