Volt itt a topicon egy kép úgy ezer évvel ezelőtt, amikor a főgépek fonyódi daruzásról volt szó. Ha jól emlékszem a Lengyelország számára épített naszádot rakták vasúti pőre kocsira ugyanitt a partfalnál. Most nem találom, de lehet később előjön.
A völgymenőknek Szekszárdnál többnyire sáros volt az orruk. :-) A most elbontott kamra egyes adatok szerint 11,5, mások szerint 12m, cipőkanállal beférhetett... :-)
Érdekes lehetett mindig a Sión le vagy felmenni. Persze ahogy olvastam, korábban becsületesebben tisztán tartották, nem a hajóvontatmánnyal végeztették el a gallyazást. Az Inota 9,28 még a Töröxentmiklósnál 9,00 is szélesebb volt, jó kihasználhatta a medret.
Amikor a SZOT-Visegrádot fölvontatták 12,15m szélességgel, az különösen érdekes lehetett. Az alsóörsi képen rajta vannak még a galériák, tehát nem keskenyítették le csupán az úszótestre. Hogy zsilipelhették Siófokon? Becsörlőzték, vagy betolták, vagy meg lehetett nyitni mind a két kaput?
Köszönöm :) ha lesz időm, akár ez is megtörténhet. Most amondó vagyok, hogy amit utálok, az pénz, amit szeretek, az nem pénz, de energiaforrás. Jelenleg a gyári Voszhod-táblázat összeállításában segítek valakinek (elhagyatott Voszhodok felkutatása), részben önzetlenül, részben pedig azért, mert még mindig nem tettem le arról, hogy berakok a kertembe egy kibelezett Voszhodot. S nem az alumínium, hanem a szállítás lesz a nagyobb összeg (emiatt vállaltam be másodállást).
Egy régi latin mondás úgy tartja, hogy ahogy az ember öregszik, nem lesz normálisabb, csak máshogyan hülyébb. :D
Nekünk azt kellett bebizonyítanunk, hogy a DOROG van inkább ott, mint az ÓZD. Aki persze bőven korábban vízre kerülhetett, mint azt a végső dicsőítés leközli.
A megjelenő cikkek alapján készítettem egy hozzávetőleges leadási táblát az összes középdunairól.
Ne vessetek meg érte, ugyanis minden dátum szimuláció, a sajtóban megjelent névre szóló első cikk alapján. Átlagol, de a tisztánlátáshoz alkalmasínt alkalmatos eszköz lehet. Minden Füredről érkező vontatóról cikkezett a sajtó, persze valamelyikről úgy írtak, hogy még most fejezik be a munkálatokat, valamelyikről pedig már úgy, hogy épp viszik le a Sión.
04. PAKS 1960/05 - próbaút 05. SZOB 1960/09 - lement a Sión 06. KAPOSVÁR 1961/01 - próbaút 07. B.FÜRED 1961/06 - lement a Sión 08. KECSKEMÉT 1961/10 - próbaút 09. SZOLNOK 1962/09 - próbaút 10. TATABÁNYA 1962/12 - próbaútjához jégtörési segítséget kér a SZOLNOK-tól, aki visszajön érte Siófokról 11. SZOMBATHELY 1963/05 - próbaút
Kérésre az összes kimentett sajtógyűjteményt elküldöm. De nem mostanában, mert most menesztenek minket szabira, mivel június 30 az évnek a felezőideje, mi pedig sajnos közforgalmiak vagyunk. Majd utána. :)
Szerintem egy dolog ment félre... és csak a szokásos sajtóbeli precizítással állunk szemben.
Ugyanis itt ezen a fórumon mindannyian tudjuk, hogy vízre bocsájtani hajót nem kész állapotban szoktak, hanem gyakorlatilag korpuszkész állapotban. Márpedig 1957. jan. 7-én a fotón egy "kulcsrakész" hajó áll a fotón látható módon kikötve a mólóhoz, tehát a hajónak itt az átadásával kell szembesülnünk.
Azaz képletesen szólva: Átadták a forgalmit, a rendszámot és a slusszkulcsot és jöhet a mehet!
Nyomozásunk lehet, félrement. Az MTI szerint a gönyüs kép 1958. december 1-én készült. Viking olvtárs által kikutatott cikk szerint a Dorog 1959 január 7-én került vízre. Vagy közben újra kivették a Dorogot?
Igen, a vízhez közelebbi a hajótest formája alapján, és a hossz is kb. egyezik. A két háromszögnek látszódó alakban végződő tető hosszának ugyanis közel a fele a hajóhossz. Ez a tető ma is megvan, és kb. 68 m hosszú.