Nyugodt lehetsz. ( bár gondolom nem idegeskedsz:) Én sem kultiválom mostanság a szalmát. Az esti sátorverés pedig kifejezetten nem a műfajom.
Mivel még manapság is a lehetőségek függvényében nyomjuk ahogy bírjuk, így este pont arra vágyunk, vágyok amit oly költőien mint ( majdnem) Arany körbeírtál. :-))
Van is néhány sarok pont, ahonnan rendszerint elérjük a következőt .
Ez a gond a tervezéssel, mert a hazai 250 , az szloviban nem ugyanannyit vesz ki, így ésszel kell csinálni.
Ezek nekem nagyon fontos infók amiket mondasz, mert tudom mire számítsak.
ha valakinek már volt tapasztalata vagy ilyen vázzal rendelkezik (magellan 2007 hydra alu, magellan 2007 polaris matt zöld) megköszönném ha dobna egy két infót ezekről a vázakról.
terep/túrázom de vázcserét tervezek. Igazán a súlya érdekel, mennyire strapabíró és melyik vázat ajánljátok?
Nincs mit, de még egyszer mondom: én szinte amatőr vagyok hozzád képes. Gondolom ezt abból is, amit eddig olvastam rólad.
Már évek óta nem járok több napos, csomagos túrákra. Egyrészt a bicajaim sem olyanok (az országútit félteném a montin meg nincs csomagtartószem) másrészt a csillagtúrázás jobban bejön nekem és mára el is kényelmesedtem ezen a téren. Már alapvetően igénylem az esti zuhanyt, a vacsora asztalnál való elfogyasztását és a (nem csak vászonnal) fedett éjszakai helyet.
Elég jól be tudok abba is ájulni. :-))
Ezen a rozsnyói részen például Szögligetről voltam. Közel 120 km-es volt a kör.
Ha Ipolytarnócról mennél Rozsnyóra (az 50-es úton?), akkor úgy van, ahogy gondolod, hullámzó a terep rendesen. Tornal'a környékén szelídül egy kicsit.
Jó hír, hogy az Osgyán-hágó mellett elkészült az elkerülőút (matricás), így a régi már nyugis lett. (Hacsak azóta le nem zárták teljesen, mint anno a zólyomit.)
Gábriel!
Végképp nem akarok okoskodni, főleg veled nem, hiszen elég sokat köszönhetek neked, csak pontosítanék.
Az Úhornianske Sedlo tetején ez a tábla van.
Amúgy már több helyen is tapasztaltam, hogy eltérő magasságokat írnak egy-egy hágóra, emelkedőre. Így aztán simán előfordulhat, hogy ahány ember, annyi magasság.
Én úgy vagyok vele, hogy amit a helyszínen kiírnak, azt szoktam elfogadni.
Sulova hágó / nyereg (909m): kelelmes emelekdő, szép tájon, kis forgalommal, nagyon tudom ajánlani!! pár éve, amikor arra jártam, főleg az É-i oldalon elvétve akadt kátyú. Autó kevés jár arra és nem vészesen meredek; a lejtőjéről szép kilátás nyílik a völgyre.
Uhornai hágó (sztem 1030 m) vagy a térképről akörüli jön le: Rozsnyó felől én akkor elég meredeknek éreztem, sztem több helyen 10% körüli.
Grajnár hágót ismeritek ? Dedinkytől Iglóra megy: gyönyörű és nem meredek. 1069m a teteje.
Minden info új, mert mint mondtam erre nem nagyon tudtam kószálni. A szép áttörést látva konkrét nyálelválasztás is elindult.:-))
Több naposon voltál? Ha igen szállás vagy sátor vagy szalmába-ájulós szisztémát követtél?
Mivel idén már 3 db 3 napos volt 1500 km felett és az mind északon, ezért azt hiszem mindenképpen meg kell próbálni. Legutóbb Ipolytarnócon jöttünk vissza. Onnan Rozsnyó gondolom 100-130 körül van. Mennyire szintes a terep arrafelé.
Azért kérdezem, mert a legutóbb Nagykürtösön-Hnustán keresztül mentunk Murány alá és amikor megnéztem , hogy mennyi szintet mentünk ( úgy hogy igazi hegyet nem is láttunk) kiderült, hogy 2700m és ez másnap meglátszott a max pulzusban.
Kösz az infokat, megnyugtattak, h teljesítheto a terv! Remélem ráakadok majd valahol a Bikemag-okra, mostmar viszont a vizsgáimmal kell törődnöm a tervezgetés helyett...
Egy Amszterdam oda-visszát tervezunk, 30 nap alatt kevés pihenővel, inkább Amszterdamban szeretnénk majd lazítani minél hosszabb időt - persze az sem baj ha 1-2 nappal hosszabb lesz. Jó lenne még megnézni a Nürburgringet is, bár szerintem ez csak engem érdekel a csapatból. Visszafele europa radweg r1 vagy micsoda...
Az elmondottak alapján szerintem én nem sokat tudok neked adni új infóból, de azért megosztom veled.
Az 50-es úton lévő Jablonovske Sedlo (535 m) nem vészes hágó, de azért tetszett, a forgalom (hétvégén) sem volt csekély. A minőség tuti.
Krasznahorkaváraljáról indul az Uhorniensko Sedlo (999 m). Elég komoly meredksége van, de gyönyörű hely. Az út minősége nem vészes, de azért recegősnek mondanám. Nagyon jól kijön a magasságból adódó növényzetváltás. Ez nem minden hágón látszik ilyen szépen.
Krasznahorkaváraljától délre, a keleti irányba vezet fel egy kis utacska Borka felé. Az egyik fele igazán meredek és köves, mely a Borciansko Sedlo (710 m) hágó. Ez vezet be (vagy ki) a csodálatos Szádellői-völgybe, ahol elvileg tilos bringázni.
Bár még nem jártam rajta, de nagyon jó hágó a Sedlo Súlova (909 m)is. Betlér felett indul el keleti irányba.
A Kassa környéki hegyek azok kimaradtak Szlovákiából, szüleimmel kb 15 éve jártam arra autóval, az egy szép út volt: kb Igló környékétől ment át a hegyeken.
Viszont nagyon szépek a szepesi hegyek !!: K-re a Magas Tátrától
Itthon is szokott lenni csillag, de ez a csillag nem itthon lesz, hanem négy különböző helyen.
Kassa azért jóval odébb van (190 km).
Inkább, a Rozsnyó körüli hegyeket "ismerem", de azokon sem itthonról indulva bicajoztam.
Szeretem a kishatárokat, mármint amelyek csak bicajjal és gyalog járhatók. Itt felénk a karancsberényit ill. a ceredit használom, de Rozsnyó felé a szögligetin mentem át.
Szerintem Gábriel honlapján sok hasznosat találhatsz a szlovák útvonalakról.
Elég nagy a választék. Mi az a minimum, ami szintgörbéket is tud? Mit ajánlotok? Amúgy sajna nem olcsók, lehet, hogy maradok egy mezei szintmérőnél 10k-ért.
A Kralova eleje nem járható országutival. 280 után még egy 10-es gyalog csak indokolt esetben. ( Ha van fenn egy meztelen nő , aki persze tud várni másnapig :-)))
A neten nincs beszámoló a túráról, a BikeMag-ban jelent meg cikksorozat -2005 nov- dec, 2006 jan-febr, márc számok úgy emlékszem, ha könnyen hozzájutsz és érdekel-, de igyekszem a kérdésekre válaszolni:
1-2. Bp. - Antwerp - Bp. volt a 32 nap, 1 (kényszer)pihenőnap Bécs, 1 nap vonat Gunzenhausen-Koblenz, 1 nap Antwerp, a többi tekerés. Mi, főleg eleinte elég lassan haladtunk, úgyhogy ez könnyen (túl)teljesíthető.
3-4. Rugalmasan kezeltük a "hol alszunkot?" :-), ált. reggel -vagy előző este- határoztuk meg, hogy mennyit- meddig menjünk adott nap, térképről (akár célkempinget is, tehát nem tudtuk mi vár a nap végén, amikor kerestük a szálláshelyet, azután ha nem találtuk vagy nem találtuk megfelelőnek továbbmentünk, volt hogy olyan 40 Km-nyit is). Szlovákiában, Ausztriában vadkempingeztünk is, No-ban és odébb már nem volt merszünk, kedvünk.
Térkép: 1.700000? azon már meg lehet különböztetni a földrészeket? :-)
... szóval, ki hogy áll hozzá, nálunk volt egy csomó részletes bringás térkép (Bp-től végig a Rajnáig) ami visszont jelentős súly (meg hely), de hasznos ha vki, úgy mint mi amennyire csak lehet ragaszkodik a bringaúthoz, de akkor is ha megőrül már pl. a németek szemellenzősségétől és rövidíteni akar (vagy ha mondjuk árvíz miatt terelés van). Ugyanakkor Belgiumról és Hollandiáról egyáltalán nem volt térképünk, végül a bringautak mellé elég sűrűn kihelyezett körzeti hálózatot mutató térképek alapján navigáltunk (a, sokat segít ha rálelsz a megfelelő csatornára, mellette mindig van bringaút; b, az utat úgy számozzák, hogy melyik "csomóponthoz" vezet, tehát ua. az út egyik irányba 37-es a másikba 89, mire erre rájöttünk ... :-) )
és a táblák: van sok profin táblázott szakasz (de ha jön a fent említett árvíz ...), és némelykor kétségbeejtő elágazás UTÁN a tábla, igen eltaláltad (4-re), erre kell jönnöd.