Mi a Costa Pacificával voltunk 1,5 éve egy úton( (Savona, Katakolon, Izmír. Athén, Izrael, Egyiptom, Civitavecchia), és nagyon meg voltunk elégedve. Csoda klassz út volt.:)
én csak az egy napos Haifa kirándulás érdekelne bővebben mert mi csak egy nap leszünk ott , van Haifa városba pl. városnéző busz, vagy a libegő honnan indul, strandon voltatok e, a taxi mennyibe kerül, minden érdekel
köszi írhatsz egyenesen nekem is a vaer@pnet.sk címre
Múlt héten jöttünk meg az MSC Melodyval. Tapasztalatok először röviden:
- utazási irodákat messziről elkerülni (ezt 10 éve egyszer már megfogadtam, sajnos megszegtem)
- olasz vasútat lehetőleg elkerülni
- a fakultatív kirándulásokat szintén.
Az utat a 48 órás akció keretében foglaltuk le, az eredeti ár felénél is olcsóbban. A Melodyt az útvonal miatt választottuk, ez volt az első (ilyen) hajóutunk.
A webcheking-nél kiderült, hogy a feleségemet is férfinak sikerült fölvinni, nyilván ennek köszönhetően emeletes ágyas kabint kaptunk. Még indulás előtt felhívtuk az utazási irodát, akik másnap közölték, hogy a probléma meg van oldva, másik kabint kapunk. Másik vouchert nem küldtek és az új kabin számát sem, én naív, hülye meg híttem nekik. "Természetesen" a hajón az eredeti kabint kaptuk, 2 nap, kb 8x-i reklamálás után kaptunk másikat. Már ott tartottunk, hogy jegyzőkönyvet vetetünk fel az ügyről, amikor előkerítettek valami "nagykutyát", így végül is megoldódott a dolog. Az MSC-seket az ügyben nem hibáztatom, bár az náluk is megfigyelhető volt, hogy igyekeztek a problémát másra vagy máskorra tolni.
Némi számolgatás után (árban ez és az autó nagyon közel volt egymáshoz), Milánóig repültünk, ott aludtunk egy éjszakát és másnap mentünk vonattal Genovába. A vonatunk 75 percet késett, ezzel igazolt, hogy paszentosra nem szabad szervezni az utazást. Hazafelé Genovából megint vonattal mentünk Milánóba, a pesti gép késett jó 2 órát, így a mikrobuszunk hazavitte előbb a nemkésőket, aztán visszajött értünk, így mi Bp-n is vártunk 1,5 órát. Kb. 20 óra alatt tettük meg repülővel a Genova-Pécs távot. Legközelebb valszeg az autót választjuk.
A hajó az MSC egyetlen 3*-os hajója, egy utas szerint ősszel le is bontják. A részleteket figyelve hihető, hogy ennél sokkal nívósabb hajók is vannak, de ha valaki nem kekeckedni, hanem nyaralni akar, akkor simán megfelel. Mellesleg a legkisebb MSC-s hajó is, kb. 1500 utassal. 2 étterem van (csak): egy ültetős és egy svédasztalos. A kaja mindkettőben változatos és ízletes volt. Víz, tea, kávé van egész nap. Vittünk föl vizet, sőt Cipruson bort is, nem szóltak. Az öltözködés a vártnál lazább volt: a többség a gálavacsorán is ingben volt. Programok vannak bőven (gondolom egy nagyobb hajón még több): mozi, show, animátorok, kaszinó stb.
Kb. indulásunk előtt volt itt téma az utasok viselkedése, illetve a különböző nemzetiségűek magatartása. Szvsz nem a náció számít, hanem a tömeg: minél több ember van adott helyen, az átlag IQ annál kisebb lesz. Csak egy példa: a napozóágyak száma jóval kisebb az utasok számánál, de sokkal nagyobb az egy pillanatban napozni akarók számánál. Tehát ha mindenki fölszabadítaná az ágyat, amikor 10 percnél hosszabb időre otthagyja, akkor mindig szabad lenne az ágyak legalább fele. Ehelyett a többség délelőtt lefoglalja az ágyait és délutánig rajtuk hagy valamit, ha órákra távozik akkor is.
Meglepően sok magyar utas volt, talán 200-nál is több.
Az útvonal:
0. Genova: sokan írtak már róla
1. Civitavecchia: szintén. Szvsz szerencsétlen helyszín, Róma kicsit messze van, min. 1-1 óra vonat, a mieink oda vissza késtek kb. 20-20 percet, ha erre is számítanod kell, akkor elég kevés idő marad Rómára. Mi már többször is voltunk ott, így kicsit "kiesőbb" látnivalókat választottunk: a Colosseum (most csak kívűlről), a Piramis, a "nemkatolikus" temetővel (pl. Shelley sírja), a Szent Péter bilincsét és Michelangelo Mózes szobrát rejtő templom, és a Santa Maria Maggiore.
2. Marmaris: Itt befizettünk fakultatív kirándulásra, hogy lássuk érdemes-e (nem), másrészt Marmaris egy nem túl nagy város, magunktól hátha nem találtunk volna 8 órányi látnivalót. Elvittek egy néprajzi és történeti múzeumba (érdekes volt), útközben átkeltünk a Marmaris fölötti hegyen. Aztán átvittek a szomszéd, "menőbb" üdülővárosba, végül (szőnyeggyártó üzem volt a programban) egy bőrkabát divatbemutatóra, a cég boltjába, ahol 40+15 % kedvezménnyel vásárolhattunk (volna). Az utolsó helyszín Szulejmán vára volt a kikötő mellett. Végül volt a programban is szabadidő, amit meg is toldottunk a hajó indulásáig.
A hajó transzfere 9 EUR/fő (a fakultatvban benne van), nem érdemes kifizetni, max 500m.
3. Limassol: itt kinéztük előre, hogy miket akarunk megnézni a város környékén és autót akartunk hozzá bérelni. Sajnos nem foglaltuk le előre, csak megnéztem, hogy lehet 1 napra is bérelni. Nos, a helyszínen (a kikötőtől kb. 500m-re) már nem lehetett, így visszamentünk a kikötőbe és taxival jártuk be: Kolossit, az Apolló templomot, (a Kourion színház épp zárva volt) (a belépő 1,7 EUR/fő mindenütt) és Aphrodité partját. Anyagilag jobban jártunk volna a mikrobuszokkal, de mire visszaértünk már elment mind. Ismerősök 12 EUR/fő-t fizettek, de az Aphrodité part nélkül.
4. Haifa: bár más tervünk volt előzetesen, de rögtön a kikötőben kínáltak mikrobuszos utat Betlehem-Jeruzsálembe, így azt választottuk. (55 EUR/fő). Itt is volt egy fél órás vásárlási megállás (a programban is szerepelt), azért viszont szólni kellett, hogy Jeruzsálemben meglegyen a 3 óra az óvárosban.
Másnap Haifát néztük meg gyalog (illetve metróval és libegővel).
5. Katakolon: Mivel Olimpiában már voltunk, kisétáltunk a strandra. (Strandravivős fakultatív is volt 20 EUR-ért.)
Szvsz megéri előre készülni, hogy hol, mit érdemes megnézni. A fakultatívok túlságosan "lazák", sok idő alatt kevés érdekességgel. Ha egy mikrobusznyi társaság összeáll (a hajón van idő ismerkedni), akkor kedvező áron lehet megnézni azt, amit kínálnak, de nyilván saját elképzelésekkel is oda lehet menni egy buszhoz.
Összességében jól éreztük magunkat, akciós áron máskor is elmennénk, listáron nem.
Ez csak egy gyors jó tanács volt annak, aki most gondolkozott rajta, hogy csak is MSC!. Egyenlőre még nyaralunk máshol, nem jöttünk haza azonnal Velencéből, de ha hazaértünk lesz mit írnom a legrosszabb hajótársaságról, mert ez nem szabad annyiban hagyni. :(
Ezt írtam a múltkor: "Mi is mentünk a máltai városnézővel. Két társaság működik, az egyik 14 euro, a másik 12. A drágább annyival jobb, hogy újabb a busz és hűtött a lenti rész. Fontos tudni, hogy fél 3-kor megy az utolsó."
Nem tudom már melyik vonal mennyi, de úgyis letámadnak a kiszállás után és a szórólapokból kiderülnek a részletek.
Nézegettem a honlapotokat, igen, szemezgetünk a hajóúttal, nagy álmunk, a fórumot már egy éve olvasom.:)) Szóval jelentkezem majd konkrét ajánlatkéréssel, most csak szeretnék szólni, láttam az egyik ajánlatban (lehet, hogy többen is van) trieszti indulást/érkezést (itt Costa Classica). Az ország nevét javítsátok légyszí... biztosan csak elírás... :))
Mondanál a Divináról egy-két információt? Mire érdemes figyelni, illetve mik azok a fontos dolgok, amit az ember jó ha szemelőtt tart. Stb.
A hajón milyen a hőmérséklet, a medencék körül az ital fogysztás kinek korlátlan, aki megvette a 43 eurós csomagot? A kirándulások alkalmával a hajóról ki- és beszállás gördülékeny, vagy az 5 óra fele erre megy el? Mely városokban jártatok és milyen tapasztalatokkal tértetek vissza? Minden érdekel a Divina hajós úttal kapcsolatban. Öltözködés, programok, ételek, utasok, bár ez minden alaklommal más és más, azért én kíváncsi vagyok az élményeitekre!
A hétvégén velencében jártunk és kipróbáltuk többek között az Oceania Cruises-t. A hajótársaság MS Riviera nevű hajóját járhattuk be, mely mindannyiunkra óriási hatással volt. Képzeljétek el az MSC-Fantasiat vagy Splendidát és szorozzátok meg tízzel.
A látogatásnak köszönhetően hamarosan megkezdjük az Oceania Cruises értékesítését a lehető legjobb induló áron.
írod hogy észak felé vettétek az irányt csak azt szeretném kérdezni hogy milyen volt az időjárás napközbe pl hány fok volt, ilyen nyárba ott északon gondolom a tengerbe nem lehetett fürödni, a hajón lehetett a medencékbe ezek az utak csak inkább parti kirándulásokról szól ugye
Nemrég tértünk haza első hajós utunkról az MSC Magnifica-val, nagyon jól éreztük magunkat. Köszi a hasznos tanácsokat.
Mi észak felé vettük az irányt és ízelítőt kaptunk a fjordok csodálatos világából.
Megpróbálok pár új info-t összeszedni:
- a becsekkolás gyorsan ment, volt nálunk bontatlan több üveg ásványvíz, azt is simán felvittük.
- a hajó nekem óriási volt,nagyon szépen berendezett,makulátlanul tiszta. A kabin kényelmes volt. A büfé étkezésnél néha sokan voltak, de mindig találtunk asztalt. A reggelinél dobozos gyümölcslevet töltöttek poharakba, csak a kávé és a forró víz volt automatából. Az ültetéses vacsinál gyors a kiszolgálás, kis adagok vannak, de sok fogásból lehet választani. Sokszor hasonló vagy ugyanolyan fogások is voltak, mint a büfé étteremben, de mindig volt valami különlegesség is.
- a kikötés mindig zökkenőmentes volt, szinte mindenhová 1 órával korábban érkeztünk a meghirdetettnél. Naplementét este 10:30-kor kezdtem el fényképezni a hajóról és már reggel 4:20-kor feljött a nap (jól jött a dupla sötétítő függöny az ablakon).
- az esti előadásokra, egy kivétellel, mindig elmentünk. Kellemes volt és a legtöbb produkció tényleg színvonalas.
- az út előtt féltem kicsit, hogy mennyire fog zavarni a hajó mozgása, de csendes időben egyáltalán nem éreztem,csak a nyílt tengeri szakaszon volt 80-100 km körüli szél, akkor kicsit imbolygott
- kiszálláskor a saját csomagjainkat mi vittük ki (ezt előre kellett jelezni egy nyomtatvány kitöltésével a recepción), így amint kikötöttünk, el is hagyhattuk a hajót, nem kellett várni a csomagokra
az italcsomagok egyik hajón se kötelező, van hajótársaság ahol benne van az árban az ital reggelinél, ebédnél és vacsoránál, a Costanál és az MSC-nél csak a reggelinél fogyaszthatsz, és ott se kell venned italcsomagot mert az ebédnél és a vacsoránál azt rendelsz amit éppen óhajtasz csak minden rendelésnél számolnak 15%-os szervízdíjat, és az italcsomagok azért vannak hogy így valamivel olcsóbb mert előre megvetted vagy itthon az irodába vagy ott a terminálba vagy a fedélzeten, a hajón semmi se kötelező ott bárhol bármit vehetsz a bárban vagy a medencéknél
Juni 23-án utaztunk pontosan a Divinával és azon héten kedden vagy szerdán kaptuk kézhez a vouchert szintén a Chemol Traveltől. Úgyhogy nem kell izgulni. Jó utat kivánok!!!
Ez csak akkor igaz, ha így hirdetik az utat! Csakis ott lehet be- és kiszállni, ahol az útnál hirdetve van. Viszont egyes területeken (pl. nyugati mediterrán térség) a hajó több kört is megy nagyjából hasonló útvonalon, és ezt gyakran több útra bontják, több kezdőponttal. Tehát például egy út augusztus 1-én indul Genovából és érkezik ugyanoda aug 8-án. Egy másik út indul aug 2-án Barcelonából és érkezik ugyanoda aug 9-én. Egy harmadik indul aug 7-én Rómából és oda érkezik egy hét múlva. Ezek az utak ugyanannak a hajónak és útvonalnak az állomásai, de mivel így hirdetik, ezért választhatsz hogy ezek közül melyik útra fizetsz be és akkor neked onnan indul az 1 hetes körút. De például hiába érinti a kör Tuniszt, ha azt nem hirdetik így külön útként, akkor onnan nem lehet indulni. De ha mondjuk az utat Malagából indítják Lisszabon érintésével a Kanári szigetekig és vissza, akkor sem Lisszabonban sem Tenerifén nem kapcsolódhatsz be az útba.