Keresés

Részletes keresés

Sanzistift Creative Commons License 2006.08.31 0 0 29
Mekkora cső szükséges, és lehet-e valamilyen fektetett megoldás is?
A lyuk belsejét gyújtom meg, vagy a szélén alul valahol?
És mikor kezdi fűteni a külső részét is? Amikor elért odáig az izzás?
Előzmény: erbe (16)
Sanzistift Creative Commons License 2006.08.31 0 0 28
Nagyon jó ötlet, már tudom, hogyan csinálok egyszerűen vizes kazánt... :))
Előzmény: fakeco (21)
gabocsiga Creative Commons License 2006.08.31 0 0 27
A 200 feletti kéményméret esetén le fog hűlni a füstgáz!!Beszéltem velük én is... A szalma csak izzik a kazánban, nem ég intenzíven. Ha égne rendesen fél óra múlva már tehetnél rá másikat, ami ugye nem volna gazdaságos...
Előzmény: kiggyo (23)
edina_1977 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 26

Sziasztok!

 

Mit tudtok, mi a véleményetek a pellet és pellet/faelgázosítós kazánokról. Most szeretnénk felújításra szoruló házat venni, amiben csak kályhás fűtés volt, vegyes téglás+vályogtéglás falú,

erbe Creative Commons License 2006.08.31 0 0 25
Pont azért van rajta a kis tűztérajtó, hogy közben azon át lehessen etetni. A nagyon beteszel egy bálát, fél napig nem kell nyitogatni. Tisztítani is könnyebb a nagyon át.
Előzmény: kiggyo (24)
kiggyo Creative Commons License 2006.08.31 0 0 24
A kép az előzőnél lemaradt, talán most:

calor2000
Előzmény: kiggyo (23)
kiggyo Creative Commons License 2006.08.31 0 0 23

Nem akarom bántani ezt a készüléket, csak hátha tanulunk belőle.

A képen ha megnézed, amikor kinyitod az ajtót, akkor előrefelé kijön a füst, és nem fordul vissza a kémény irányába, mert akkora huzata a világ összes kéményének sincs hogy arra menjen.

Amit jobb megoldásként láttam, hogy csak a tűztér nyílt, és felette nagyobb huzat maradt a résnél, az beszívta a füstöt.

Még jobb megoldás:

A tűztér hátuljánál van a járat felfelé, és ha kinyitod az ajtót, akkor még nagyobb huzatot csinálsz a kémény felé, és a kémény felé áramlik a füst, kifelé csak minimális.

Nem mindegy, mert a haveré tényleg korom feketére festette már a kazánházat 250-es vacsiúj, szuper huzatos kéménnyel is.

 

Egyébként min. 200, de inkább 250-es átmérőjű kéményt ajánlanak ezekhez a ketyerékhez.

Előzmény: erbe (22)
erbe Creative Commons License 2006.08.31 0 0 22
Ha egy kazán füstöl, annak nem biztos, hogy a kazán az oka.
Nagy tűzterű kazán ajtaját kinyitod, a túlzott levegőmennyiségtől úgy beindul, az lenne a furcsa, ha nem füstölne. További okok lehetnek a nem megfelelő kémény, nedves tüzelőanyag, túl laza bála, stb.
Előzmény: kiggyo (17)
fakeco Creative Commons License 2006.08.31 0 0 21

Udv  az  urakna

 

 Talan erdemes erre a szerkezetre  nehany pillantast vetni

 

 www.bullerjan.de

 

NeomatiK Creative Commons License 2006.08.31 0 0 20
Ahogy szétnéztem a Dunán, 10évre való uszadékfát tudnék kimenteni onnan.
NeomatiK Creative Commons License 2006.08.31 0 0 19
Sőt, lehetne húst meg kolbászt füstölni is vele! :-)
erbe Creative Commons License 2006.08.31 0 0 18
Tömörítés és az eszköz fajtájától függően a kisbála 15 és 40 kg között van. Kisebb kombájnok maguk kötik a bálát, az lazább és kisebb, mint a nagy, traktorhúzta bálázóké. A nagy körbálák súlya általában 300 kg körül van.
Súlya alapján 1 komolyabb kisbála nálam egész napra elég meleget adna. Télen 20-50 kg faaprítékot tüzelek naponta (az 50 már nagyon hidegben).
Előzmény: NeomatiK (10)
kiggyo Creative Commons License 2006.08.31 0 0 17

Kisebb, használt kazánt lehet még akár használtat is találni, elég sok helyről dobták ki a régit. A trükk csak annyi, hogy zárt rendszerre nem kötheted rá a kazánt, és nem is érdemes, mert ha felforr a víz, akkor annyi a kombikazánnak is.

Én úgy fogom megoldani, hogy a kazán és a puffertároló köre nyitott tágulási tartályos, és a kazánba és a pufferbe hegesztek hőcserélő csőkígyót, amiben megy majd a zárt rendszer vize. így ha forr is a kazán, az alacsonyabb hőmérsékleten nekikezd, és nem forralja fel a zártat.

 

Csinálni nem olyan nagy kaland egy lemezkazánt, csak egy pár alapvető dologra kell figyelni, hogy jó legyen a huzata, ne pazaroljon, de ne is hűtse túl a füstöt, nyitott rendszer esetén még nagy nyomása sincs.

A belsejét vszínű rozsdamentesből csinálom, mert ott szokott rohadni minden kazán, a sarkaiban megálló hamu felszívja a kéményen visszacsurgó párát, és elrohad a kazán. Ezért vastagabb anyagból szokták csinálni, de ekkor a hőátadása is jelentősen romlik (4-5mm már elég rossz). Én 3mm-es rozsdamentesből (v. saválló) akarom a tűzteret megcsinálni, a többi vékony lemez.

 

Ellenpélda a gyáriak közül: láttam élőben www.calor2000.hu oldalon lévő piros kazánt, abszolút nem jött be, ha kinyitod az ajtót, akkor úgy befüstöl hogy fekete pákó leszel rögtön, szar kialakítású a tűztere, és mindemellett még drága is. Persze nem bántásképpen mondom, de én nem venném meg az biztos.

 

 

Előzmény: Freddy56 (14)
erbe Creative Commons License 2006.08.31 0 0 16
Nincs!
Mert a fűrészporos kályhának nincs belseje, csak külseje! :-)
Üres hordó, amit megtömnek fűrészporral. A közepébe beleállítanak egy csövet, jól körüldöngölik majd kihúzzák. A cső után visszamaradt lyuk aljába gyújtanak be. Van egy fedél, aminek a közepéből megy el a kéménybe a füst.
Előzmény: Sanzistift (13)
Freddy56 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 15

Sziasztok!

Ahogy elnézem, jó páran átnéztünk erre az új topikra a napenergiásról, ezek szerint nem vagyok az egyedüli, aki szeretné magát a lehetőségekhez képest függetleníteni - és a pénztárcáját kímélni - a rablógazda állami gáz(energia)monopóliumtól.

Freddy

Freddy56 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 14

Szia Mindenkinek!

Igaz, hogy a söröslovamat csinálom, de már közel 1 éve tökölök, hogy lehetne megoldani, hogy ne csak gázzal menjen a kp fütésem, hanem szükség esetén átállással egyéb fűtésű kazánról is, - kertes magánházban lakom, elég sok tüzelnivaló hulladékom keletkezik évente, plusz a hétvégi kertemben szintén - ha csak pár hetet ezek elégetésével nyert energiával fedezem a fűtést, már nyertem, és nem kell vergődnöm a "hulladéktól" való megszabadulással.

Ilyen kazánt lehet-e venni, vagy csinálatni kell egy jó hegesztővel?? (Fa munkákban elég jó vagyok (ács dinasztiából származom, a nagyapám, nagybátyám, idősebb fiam is ács, én is sokat segítek a fiamnak), de a fémnél a fűrészelés, fúrás, reszelés az összes "tudomány".

Van-e valakinek valami elképzelése, terve egy ilyen - nem gázfűtéses - kazánról?

Előre is kösz minden infót.

Üdv.: Freddy

 

Sanzistift Creative Commons License 2006.08.30 0 0 13
Nincs valakinek rajza fűrészporos kályha belső felépítéséről?
kiggyo Creative Commons License 2006.08.30 0 0 12

A kicsi ha jól emlékszem 40x50x90 körüli méretű, és anyagtól függően kb 20 kg. A nagy körbála kb 10x ilyen nehéz, és 1,4-1,8 m átmérőjű. Na erre azért nem akarok kazánt csinálni :-)

Előzmény: NeomatiK (10)
jbercike Creative Commons License 2006.08.30 0 0 11
a fűrészport két módon lehet elégetni, van egy speckó kályha amibe bele lehet helyezni a tartályát aminek a közepén van egy kürtő és azon keresztül ég illetve parázslik a másik meg befuvással!
Előzmény: hawe (4)
NeomatiK Creative Commons License 2006.08.30 0 0 10
Mekkora méretű és tömegű egy (kis, nagy) bála?
Előzmény: hawe (9)
hawe Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9

Ennyire "erős" egy szalmabála? Nem semmi...

Ha a 150nm-es házunkat napi 2-3db kifűtené és jó meleg lenne, nem is lenne rossz egy ilyen kazán...

Előzmény: nyman (6)
kiggyo Creative Commons License 2006.08.30 0 0 8

Hát ezért van ez a fórum :-)

Asszem egyébként levegővel turbózva izzítják, de lehet hogy hülyeséget mondok. Utána kell még nézni. Olyan kazánt szeretnék amibe befér a bála, és majd a rostélyok variálásával meg levegőztetéssel lehet variálni az alapanyagokon.

Előzmény: hawe (4)
hawe Creative Commons License 2006.08.30 0 0 7

Ok, újra értettem.

 

Előzmény: nyman (6)
nyman Creative Commons License 2006.08.30 0 0 6
A regiek is, amik mar nem jok allat ala?

Csak azert kerdezem, mert az egyik cimboram valami 30 forintot emlitett tavaly telen. A tanyajat szalmabalas kazannak futi es a leghidegebb napokon sem megy el kettonel tobb.
Előzmény: hawe (4)
nyman Creative Commons License 2006.08.30 0 0 5
A vegyestuzelesu kazan kombinalt kazant jelent, tehat adott esetben szilard + gaztuzelest, ahol pl. a tuzter is kette lehet valasztva.

De ahogy nezem a googlen vannak gyartok is, akik igy nevezik a szilard tuzelesu berendezeseiket.
Előzmény: kiggyo (-)
hawe Creative Commons License 2006.08.30 0 0 4

Ha kisbála, akkor már reálisabb:) Bár nálunk az is 300ft.

Írtad, hogy fűrészpor: azt hogyan égetnéd el?

Előzmény: kiggyo (2)
kiggyo Creative Commons License 2006.08.30 0 0 3

Egy nagyobbacska összefoglaló:

 

http://www.bacskiskun.hu/ecostep/megujulo-energiak/05-f4.htm

 

Találtam fűtőértékekkel kapcsolatban:

 

 

Megnevezés Fűtőérték GJ/t

Szalma 13,1-14,2

Kukoricaszár 10,5-12,5

Kukoricacsutka 12,5-14,6

Napraforgószár 8,0-10,0

Szőlő nyesedék 10,5-12,5

Gyümölcsfanyesedék 10,0-11,0

Erdei apríték 10,0-14,5

Faipari hulladék 13,0-16,0

Előzmény: hawe (1)
kiggyo Creative Commons License 2006.08.30 0 0 2

félreértettél!!! Kisbáláról van szó, így már annyira nem is speciális a kazán, csak annyi a trükk hogy nagy ajtó van rajta, az egész eleje lenyílik, ezáltal belefér minden vacak. Plusz a rostélyban és az ajtóban is víz van, így a parázsló fa is fűti a vizet. A kisbála 100 ft-os tétel, de itt nem is kell a takarmányminőségűre gondolni, hanem csak az a lényeg hogy száraz legyen.

Sok melléktermék keletkezik a mezőgazdaságban, pl.:

- szalmabála (tavalyi, penészes, stb)

- kukoricaszár (bálázva, kévézve, stb)

- favisszavágásból, kivágásból gallyak, vékonyabb ágak

- energiafű, fa, ezek a jövő zenéi, így legalább értelmes, eladható dolgot lehetne termeszteni!!!!

- Nagy rönkök, gyökerek, ormótlan fák, amik nem férnek be a normál kazánba

- Préselési melléktermék (pellet, fűrészpor, olajpréselési melléktermék!)

- olcsóbb fa (fenyő, stb), amiből több kell egyszerre, de mivel mázsára közel ugyanannyit fűt mint a drágább, így jóval olcsóbb ugyanannyi MJ fűtőérték.

 

Láttam egy traktor után köthető aprítógépet, amivel a fakivágás, erdőritkítás után a muksó ingyen összeszedte a gallyakat (amit felaprított a gép pár 10 cm-es darabokra), így neki volt olcsó tüzelője, az erdőtulaj meg megszabadult a karvastagságnál vékonyabb hulladéktól.

Vannak profibb gépek is, az egész fát megetetik vele, és eladják pelletüzemnek az aprítékot.

 

Hirtelen ennyi témaindítónak.

 

Előzmény: hawe (1)
hawe Creative Commons License 2006.08.30 0 0 1

Tehát folytassuk:)

A bálákkal kapcsolatban: sajnos nem valami olcsó mulatságról van szó, a legegyszerűbb a szalmabála, könnyen hozzá lehet jutni, de belőle kb: 1-2ezer ft egy darab. Ha 2-3 db kellene egy nap, akkor 30nap alatt jelentős összegbe kerülne.

Kukoricaszár: nehezebb hozzájutni, de feltételezem, hogy 500ft alatt nem csinálnának nagybálát belőle.

Vagyis a lényeg, hogy mennyire lehetne olcsón kihozni alapanyagot egy ilyen speciális kazánhoz? Ez egy fő kérdés.

Screwdriver Creative Commons License 2006.08.30 0 0 0
Egynek J0! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!