a főtengely gyorsító áttételen kerersztül hajtja a generátort.
a lent ébredő nyomaték csavargatja a főtengelyt.(a főtengely elejének és végének szögelfordulása nem azonos. a főtengely ékszíjtárcsa csillapítja ezt a csavarodást. ami ugyanakkor hajta a generátort.
a dízel motor forgó mozgása nem egyenletes, hanem kicsit kockásan jár. (felgyorsul lelassul egy fordulaton melül)
a generátor mindig ellenkezőleg akar menni, mint a főtengely hajtja.
a főtengely gyorsul, a generátor visszahúzza, a főtengely lassul, a generátor gyorsítaná. a szabadonfutó ezért kell. utánna mindig csak egyirányba "bökdösi" a generátort, nem tud a generátor visszahatni a főtengelyre olyan nagy mértékben.
a főtengely ékszíjtárcsát a generátor csavargatása fárasztja(van benne egy gumigyűrű ami fel szokta adniu a harcot)
van egy erőssebb fajta 028 105 243T, az jobban bírja.
ha ezek (szabadonfutó és erőssebb ékszíjtárcsa a főtengelyen) fent vannak, jobban tűri a geos által keltett alacsony fordulaton éberdő nyomatákot a főtegely.
Azért volt odasorolva, mert turbó miatt szorzószám van a köbcentire. Pár évet mentem rallyban, ugyanúgy nagyobb szívómotorokhoz voltam besorolva, de ez normális dolog nem?
Csináltam rallycrossba pd tdi Golfot tavaly, de t.k.-ra törték :)
Kinek mi a véleménye a mech. adagoló visszaalakítás vs. elektromos adagoló kérdésről? A szóban forgó motor a BMW féle 2.5-ös TDS (egy 95-ös Omegába), ami gyárilag elektromos. Egyesek szerint a mechanikus (jelen esetben a régebbi 24TD motoré, TDS-re azt szokták rápakolni, TDS adagolóbelsővel) strapásabb, egyszerűbb, kevesebb a hibalehetőség (nincs ECU, jeladós csúcs, elektromos gáz, stb.), mások szerint a mech. csak ilyen olcsó tuning, előbb-utóbb látszani fognak a határai, ink elektromos egy vagy kettővel nagyobb adagolóelemmel és egy jól hozzáírt chippel (esetleg nyomásemeléssel, de az egy másik kérdéskör). Ki mit mond?
Bocsánat. Tudom hogy ennek a sportnak kevés köze van a diesel tuninghoz. De néhány évvel ezelőtt, volt egy 1,9 golf /Dombi Imre/ aki szarrá alázta a benzines szutykokat. Persze csak olyankor, ha a hajtáslánc minden része kibírta a hatalmas nyomatékot ! Ja és ezt a 4000 ccm-es kategóriában !!!!!!!!! Szerintem ebben a sportágban is lenne jövője a dieseleknek !
Sziasztok ! Minden autosportot kedvelőnek figgyelmébe ajánlom. Most hétvégén, Nyirádon autocross európabajnoki futam lesz ! Ha gyorsulási rajtot akartok látni, itt tiz autó rajtol egyszerre ! Több mint száz nevező van eddig, európa legjobb karosszériás, és szöcske versenyzői ! Gyertek ti is !!!!!!!!!!!
én nem tapasztalok semmi rendellenességet, csak néha remegős akkor elindulok 3dikban lassan csúsztatva, és jó egy darabig, de itt áltam a gázon a kuplungról meg leléptem :)
a szerkezeted új volt, ha nem vissza lett álítva az önbeállító része?
Amúgy a múltkor kimentünk gyorsulni, egy 150lovas csipszes V6 Q és egy gyári 180lovas V6 Q ellen küzdöttem (nyertem is), és akartam egy 2-ből indolós rajtot hogy elönyt szerezzek nekik úgy is rövid az egyesük, na vagy 4000-es fordulaton leszáltam a kuplungról, nekem fix lendkerék kevlár 228-as, és nem történt semmi, de annyira nem hogy az autó meg sem mocant, ahogy ez eljutott a tudatomig, kinyomtam a kplungot, be egyesbe és mintha mi sem történt volna :) minden patent.
A ti fajtátokban az a buzi önbeállós szerkezet a szopatós.
Szerintetek egy 105 lovas pd-ből max 180-200 lovat ki lehet szedni egy gtb2056-al,katalizátor off-all és egy jó chippel, vagy erősebb motor kell bele(nagy csapos főtengely,erősebb hajtokarokkal, nagyobb elemekkel) ? - csak érdeklődés szinten kérdem....
Típusprobléma a leforduló himba. Nem kell hozzá még kopottnak sem lenni semminek, elég, ha tönkrement a hidrotőke, és nem feszít eléggé.
A kopásra meg azt mondom, hogy szerintem elsősorban kenési probléma. Nem megfelelő olaj, vagy a csereperiódusok be nem tartása okozhatja. Az enyémben 360ekm van (amiről biztosan tudok :)), volt már 2 lefordult himba, de kopás szinte semmi.
Régebben írtam, hogy másodikban indulásnál megcsúszuszik a kluplungom. Tegnap egy frissen regisztrált Passat klubtag írt nekem egy privát üzit, hogy gondok voltak a kuplungjával. Az én problémámról ő nem tudott.
Ezt írta: Nincs egy hónapja,hogy a passatomban ki lett cserélve a kettöst. lendkerék és a kuplung szett gyárira.Amikor elhoztam akkor tökéletes volt,de hamar felkeményedett a pedál és nagyon fent fogott csak,sőt többször meg is csúszott.Ma észrevettem,hogy folyatott a gázolajszűrőm ami pont a kuplung felett van és valszinü,hogy becsöpögött a két kis résen.Befújtam a két résen tisztitó sprayt és hamarosan vissza puhult a pedál és most sokkal lejjebb fog és 2-ban komoly teherrel is megnyikkantja az első kerekeket csúszás nélkül.
Szerintetek nálam is lehet ilyen probléma? A két autótípus azonos.
láttam olyat is aminek a hidrotőkélye eltörtt. az a göb alaku lofasz letörött a hidrotőkéről aztán kiesett a himba. Meg persze szarrá kopott az összes himba meg a tengelyek is.Lett bele 4 tengely meg 24 hidrotőke meg 24 himba. Nem olcsó de akinek audija van :DSzerelők biztos szeretik.
Valaki látott már olyat hogy V6 150 lovasnak annyira elkopott a vez tengő himbája hogy ki tudta dobni??? Úgy tűnik hogy alapjáraton 4.ben ez történt, két himba egy szívó ami nagyon durván kopott volt, meg egy kipufogó is kiesett ez nem volt kopott. Első gondolat a vezérlés átugrás volt, de szép és ép a szíj is a fezsítő is és minden a vezérlésben, ettől függetlenül kap új vez. szettet. A 12himbából 6közepesen kopott, 4 még tök jó, egy szinte új még csak nem is tükrös, meg egy ami kiesett az durván kopott, a tengelyeknek is van válla de nem durva, himbát is kap újat.