Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ugyanúgy mint ha nem lenne tartály :-) Annyit pakolsz rá, tapasztalati úton ez is kideríthető. Nem is érdemes nagyon felmelegíteni, 90 fok bőven elég. Onnan még 100 fokig jó sok fa kellene, úgyhogy nem olyan könnyű ennyi vizet felforralni. Ha meg forr, akkor ez van, robbanni nem tud mert nyitott.
"Főleg régebbi, rosszabbul hőszigetelt házaknál, ahol 250 eFt is simán megvan most is." Na, itt a lényeg! Fűtéskorszerűsítést hőszigeteléssel kell kezdeni!
Az elve ez, többféleképpen kivitelezhető, olcsóbban-egyszerűbben, drágábban-profibban, erről érdemes a fűtésszerelőd véleményét is kikérni, persze sokan rögtön rávágják hogy hülyeség, mert sokkal több fa kell, ezeken jót szoktam mosolyogni, ugyanis az elején sok fa kell, mert ugye fel kell a sok vizet fűteni, de utána visszakapod a befektetett energiádat, csak annyi megy pazarba, amit a hőszigetelése elenged.
Lehet ezt ragozni sokféleképpen, ha te fűtöd alulról akkor persze hogy te fizetsz többet. A lényeg az, hogy ha kiszámolod hogy 1 MJ gázból mennyi és fából mennyi, akkor olcsóbb a fa, még ha beleszámolod hogy rosszabb a kazán hatásfoka akkor is. A gáz megy felfelé, a fa is a kereslet függvényében, de nem annyira. Ha viszont olcsó fát szerzel be és van olyan kazánod amiben el is birod tüzelni, akkor sokkal olcsóbb lesz. Pl. a hasábfa, ami össze van aprítva kis méretűre hogy be bírd tenni a kazánba jóval drágább mint a nem felfűrészelt (talán ölfa a neve), kb 90 cm hosszú, főleg ha csomós meg nem túl szép. Nagy kazánban olcsón elég. A fenyő fele annyiba kerül mázsára mint az akác, és mázsára közel ugyanannyit fűt, csak több kell belőle (térfogatra), de nagy kazánnal nem gond. A szalma szintén beszerezhető olcsón, ugyanúgy mint a rossz raklap, vasúti talpfa és minden egyéb hulladék.
Egy 100-120 m2-es családi háznál pedig a gázszámla évi 100 ezer alatt nem igazán úszható meg (tavaly), legalábbis saját tapasztalat alapján. Ez idén 130, jövőre csillagos ég. Főleg régebbi, rosszabbul hőszigetelt házaknál, ahol 250 eFt is simán megvan most is.
Igen! Egy x literes hőszigetelt víztartály, amit felfűtesz és utána ebből fűtesz, mint ha egy kazán lenne. Meg lehet úgy is csinálni egy pár szeleppel/csappal hogy először felfűtöd a lakást, utána a fölösleges meleggel a tartályt, és miután a kazán kialudt, utána erre átváltasz. így hideg lakás esetén gyorsabban van meleged. További előnye hogy kikerülöd a hőinhadozást a lakásban, nincs olyan hogy begyújtás után dög meleg lesz, utána meg reggelre hideg.
"Gázzal már jóval izgalmasabb lenne, ingencsak fáznál ennyiből :-)" Nagyon tévedsz! A sógoromék leválasztották a fűtésüket a közösről, átálltak gázra. Éves gázszámlájuk fűtés-főzés-HMV összesen 52000.-Ft (4 személy). Közben az én fűtési kiadásom nem csökkent, mert én fűtöm őket alulról, a két lakás (földszint - emelet, 2x77 m2) között nincs jelentős hőszigetelés. Carborobot automatával fűtök, szén + faapríték. A faapríték egyre nagyobb súllyal. De a szénből anyám is használ 5-7 mázsát telente az udvari lakásban. Így fogy 23-25 q.
Ezért lesz a hőtároló! Pár 1000 liter elég, nem is foglal nagy helyet, és az egész napi meleget be tudja tárolni! így elég csak este begyújtani, szerintem ezzel a legnagyobb hátrányát ki is küszöböltük a fatüzelésnek.
És azt hogy oldjátok meg, hogy napközben az ember dolgozik, ugye így nem tud fűteni...aztán a hidegre megy haza...nem célszerűbb egy vegyes tüzelésű, ami napközben minimumom dolgozik?
Ja, vagy úgy! Fával teljesen korrekt a 60-70eFt, az nekem is akörül van, kivéve amikor sikerül szerezni olcsón hulladékfát. Gázzal már jóval izgalmasabb lenne, ingencsak fáznál ennyiből :-)
Egyelőre még csak 1,3-al kellett szoroznom, épp 31-én, az ÁFA emelés előtt vettem meg az idei tüzelőt. Lehet, hogy a jövő télit, mert annyi tartalék még volt a pincében, ami az idei telet kihúzza, csak a biztonság kedvéért. Gázzal csak főzünk!
Sokat jelent a hőszigetelés, de azért egy nagy házat nem olcsó fűteni így sem, ennyiből nem nagyon jön ki. Jövőre meg akár meg is szorozhatod kettővel. A gázról mindenképpen le kell fokozatosan szokni, mert durván megy felfelé az ára.
Ha ilyen magas a fűtésszámlád, legelőször is állj neki leszigetelni a házad! Ha kész vagy vele, meglátod, nem is lesz olyan nagy gond a fűtés. Nekem az éves fűtésköltségem 60-70 e. Ft.
Végül is a fa és szalma kilogramra vetített fűtőértéke hasonló. Amennyi súlyú fa elég egy napra, annyi súlyú szalma is elég kell hogy legyen.
Rég tüzeltem fával de, ha 1mázsa kell egy napra, az megfelel 5 bálának. 5*120Ft=600Ft
Ez egy hónapra 18 000. Ez még mindig nagyon jó. Én szoktam fizetni 30-40ezret is zimankósabb hónapokban. Mostantól emeltek a gázon 30%-ot, majd megint fognak 30 %-ot. Szerintem megéri, és egyre jobban.
Van egy szemközti ismerősöm ő trepniket szokott szétszedni és azzal tüzel. Ha jól emlékszem 8 ezerért kap egy nagy kocsival, egy hónapot eltüzel vele. Csak szét kell neki szedni és össze kell aprítani :-) na ezt kell kikerülni. Egyben kell eltüzelni, egyszer kétszer egy héten. A volt tsz-ben van egy faüzem onnan ingyen elvihető a fakéreg, faforgács, a múltkor hoztam belőle pár zsákkal a növények alá. Ez szerintem egy ilyen többrétegű rácsos hálós fiókos betétekre rétegesen pakolva elégethető. A fűrészpor is hasonló, de azt nem tudom hogy lehet elégetni. Kinek van ötlete?
Rövid távon egy traktor után akasztanak 2 db lenyitott pótkocsit, kicsit kiszélesítik fakerettel még ezt a felületet is és alul 6db, felül 4 db, tehát összesen 10db bálát tudnak szállítani egy pótkocsin és mivel kettőt akasztottak össze, így 20db-ot viszenk egy fuvarral is akár:) Nem rossz, ugye?:)
Teherkocsival is csak a mérettől függ, mert alapvetően ez meg se kottyan semmilyen járműnek, mivel "könnyű".
Értelemszerűen teherautóval, egy nagyobb kocsin akár 3 is elfér, és ha nem KCR-es (önrakodó), akkor kell mellé egy traktor, vagy villástargonca. Az meg már nem villáskulcs. :(
A nagyon magas hőmérsékletű tárolókkal meg az a baj, hogy minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb a hőveszteség, ráadásul szigetelésből is többszörös mennyiség/vastagság szükséges.
Nem is a tisztaságon van a hangsúly, inkább a helyen. Nagyon sok embernek van kicsi telke. De pl. a hatalmas bálák szállítása sem egyszerű, hacsak nem az alföldön, közvetlen a mező mellett lakik valaki. Pl. én hegyen lakom, itt kis utcák vannak, kanyargós utakkal. Egy pillanatra elképzeltem, amint ide felkanyarodik egy bálákat szállító teherautó. Lenne riadalom a szomszédokban :-) (tényleg, mive szállítják azt egyáltalán?)
Való igaz hely az kell. Mondjuk részrehajlóan kicsit a magam helyzete is benne van a dologban. Helyem van bőven, az efféle anyagokkal járó kosz se lenne nekem akkora gond, mert elég nagy és elszeparálható részek, telkem van. De tényleg jelent gondot az amiket mondasz. Aki ilyesmire határozza el magát, annak el kell döntenie, hogy vállalja -e ezeket a kellemetlen mellékhatásokat. Vagy fizeti a hagyományos tiszta és egyre drágább fűtési megoldások költségét.
A pellet és a brikett is elég drága. A briketthez jó bármilyen régi kazán vagy kandalló. De az általad említett szobaméretű kazán+vízrendszer sem tartozna a pár tízezer forintból kivitelezhető megoldások közé :-))
Másik hátránya, hogy csak nagyobb telkeken kivitelezhető, és a bálák tárolása sem egyszerű -mármint szintén nagy helyet igényel-, valamint nem is igazán tiszta megoldás. Lehet hogy olcsóbban jönnénk ki, ha veszünk egy kis erdős telket, ami kb. 20-30évre biztosítja a tüzifát, majd utánültetéssel folyamatos ellátást lehetne biztosítani vele.
Hát nem hiszem, hogy ezen álna vagy bukna az ilyesmi. Ha más előnye lényegesebb akkor ezeket meg lehet oldani. Ha víz lenne a tároló közeg akkor ez nem gond. Ha mondjuk forró kő akkor, lehet pl. hőálló olaj a hőcsrélő közeg, esetleg levegő csatornával forró levegő vinné a meleget és ventillátor keringetné. Hogy mi lenne jó nem tudom?