Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 11482

Nincs gond a pozitív gondolatmenettel, azután, hogy túl leszek a műtéten...

Előzmény: ghepard (11481)
ghepard Creative Commons License 2015.01.30 0 0 11481

Mégse lett pozitív a hsz-od. De sose késő Joco, ha a fejedbe veszed, hogy megváltozol és ezt a gondolatot nem fogod engedni elhalni, akkor van esélyed a változásra. Ha el tudod fogadni azt, hogy magadért Te vagy a felelős, akkor már a fele utat megtetted - innen már csak jobban fogod csinálni a dolgokat............

Előzmény: Törölt nick (11479)
ghepard Creative Commons License 2015.01.30 0 0 11480

Szerintem is is. Tehát közrejátszanak (s nemcsak a gasztrósnál) a lelki okok és a fizikaik is. Tehát az is szerepet kap, hogy mit eszel/iszol, mikor, hogyan, mennyit. Hogyan, mennyit, mikor stb mozogsz, hogyan lélegzel stb. Na és a maga részével kiveszi a lelki tényező is, hogy dolgozod fel magadban a mindennapi életet. Nagyon sokszor a lelki tényező a meghatározó. Most már próbálsz egy kicsit más hozzáállással éldegélni, ami a műtét után  a segítségedre lehet. Innen már csak egy ugrás és kedvet kaphatsz a testrészeid, belső szerveid stb funkcióinak feljavításához. Ha jobban megismered magadat, akkor többet ki tudsz majd hozni a testedből. Feljavíthatod légzésedet, hideg/melegtűrésedet, emésztésedet, felszívódást, ürítést, mozgásodat stb is. A dolgokra lehet hatni fizikailag is és lelkileg is – a kettő összhangja és egyensúlya adhatja azt, amivel meg leszel elégedve........ A lelked, tudatod állapota kihat talán a fizikai testedre és fordítva is igaz talán – a fizikai tested állapota kihat a lelkiállapotodra........  

 

S voltak olyan gondolataid, mikor megtudtad, hogy hatalmas epeköved van – hogy lehet e valahogy hatni rájuk, hogy kisebbedjenek, csiszolódjanak (meglehet nem is egy lesz ott, hanem még jópár apró is talán). Nekem vannak ilyen gondolataim és csinálom is azokat a mozdulatok, hogy lehetőleg ne képződjenek a testemben ilyen lerakódások sehol (belekben, erekben, izüleletekben, vesekő, epekő stb stb)......

Előzmény: Törölt nick (11478)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.30 0 0 11479

Na mivel valaki megjegyezte, hogy nincs élet ha én nem írok írok most.

Mivel negatív hozzászólásaimról vagyok híres ezért megint írok egy pozitívat hogy ellensúlyozzam.

A gyomorszájam nem fáj azóta se. Néha belenyilal egy icipicit de sokat ülök betudom annak.

Viszont remegve félek a műtéttől(pedig még 19 nap) nagyon fosok, hogy sikerül e és minden rendben lesz e utána.

De ez a helyes ezt kell tennem nem maradt választásom. Jelzett az epém, ha most nem műttetem jöhet a katasztrófa.

Nem lepődnék meg, ha 19éig a savam megint alkotna ilyen félelmek mellett, de nem tehetek róla, ahogy kipattan 5 kor reggel a szemem máris azt veszem észre  hogy tompán fáj a hasam az idegesség miatt. Mindegy PPI -t nem igen akarok szedni addig már(utána meg már pláne nem). tolom befelé a mecsek gyomorteát meg este 1dl Salvus.

Rohadt várólisták, rohadt magyar egészségügyi viszonyok..

Hmm mégse lett olyan pozitív a hozzászólás :)

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11478

Én hiszek abban, hogy minden gasztrós betegség hátterében a psziché az ideg a szorongás a zsörtölődés van, tehát lelki alapon. Én soha nem a mának éltem mindig a jövő miatt aggódtam, és a munkahelyi dolgokon is..."jajj mi lesz ha nem tudom megcsinálni időre"...teljesen megváltoztatott ez a betegség már leszarok mindent(mármitn ugyanúgy csinálom csak nem idegeskedek rajta).

Önmagában a koleszterin szerintem nem elég a kövek kialakulásához...Oda kell egy idegállapot is ahogy le is van vezetve jópár youtube videóban. Meg a hirtelen fogyás / hízás is szépen növeszti a követ.

Előzmény: ghepard (11476)
gombóc63 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11477

Ezek alapvetően jó hírek:-) én egyáltalán nem lepődtem meg, hogy ehetsz bármit, gyakorlatilag nekem sincs tiltólistám.

Előzmény: Törölt nick (11475)
ghepard Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11476

Joco, van elképzelésed, hogy tulajdonképp miért alakult ki Nálad akkora epekő. Mi kellett ahhoz? Nem tudom, de az is lehet, hogy mindenkinél itt ott sűrűsödik valahogy a hólyagban - a kérdés csak az, hogy miért nem tud az maradéktalanul kiürülni és cserélődni.

Előzmény: Törölt nick (11475)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11475

Megjöttem a szövettaneredménnyel amúgy, ha érdekel valakit leírom mi volt:

 

Szóval megkaptam az eredményt, a doktornő szerint "nagyon jó" lelet. Helikobacter a kanyarba sincs, pedig a 4 helyről 6 mintát vettek(2,1,1,2).

Ezekszerint gyomorrákban nem fogok meghalni öregen sem.

A másik a gyomorgyulladás. Mint kiderült szövettanból nem krónikus gyomorgyulladásom van hanem "reaktív" azaz valamitől bedurrant, a savnak van köze hozzá amit nem is csodálok hiszen elhagytam ugye a savkötőket 1.5 héttel a gyomortükrözés előtt...

Azt mondta a doktornő magától helyrejön. Mondom mit ehetek? Bármit...Na ezen lehidaltam. Na aztán én elkezdtem bombázni a kérdéseimmel.

Rekeszsérv vagy epekő okozza leginkább a fájdalmaimat? Azonnal rázta a fejét a rekeszsérvre az csak akkor okozhat fájdalmat ha az ember bekajál és akkoris csak ott ahol a sérv van mellkas alatt. Aztán mielőtt elkezdtem volna mondani hogy hol fáj felállt és azt mondta, hogy látja uram? Itt a gyomorszájam innen indul ki az epés fájás és átjön ide a hát közepére....

Na itt ledobtam az állam.. Mintha rólam beszélt volna.

Azt mondja 100% ig biztos benne, hogy a tüneteimet az epe okozza(rá is írta a végső papírra "A beteg panaszait nagy valószínűséggel a cholelithiasis okozza".

Aztán faggattam még hogy mekkora a rekeszsérvem, hogy kell nézni a leletet azt mondta kicsike , de folyamatosan kell szedni a savkötőt évtizedekig.

Na ez az amit én nem igazán szeretnék...

Na erre feltettem neki a kérdést. Oké, hogy évtizedekig kell szedni a savkötőt ha rekeszsérv van , de azt olvasom neten, hogy gombásodás alakul ki hiszen a kevesebb sav miatt jobban elszaporodnak a gombák.

"á az csak a legyengült beteg rossz immunrendszerű embereknél van maga erős és egészséges csak magára kell nézni"

Aha jó....én ennek ellenére nem fogom erőltetni a savkötőt..

Kérdeztem a Salvus vizet, ártani nem árt sőt, de savkötő mellett nem kell...

Epekőműtétről meg úgy beszélt mintha fogtömés lett volna: Szaladjon és csináltassa meg 3 nap múlva már el is felejtette, 4 pici luk..

Na mondom jóvan...

Hát ennyi nagyjából annak mondjuk örülök hogy nincs helicobacterim.

Ja és már szúrkálgat a hátam(direkt eszek most mindenfélét, hogy lássam a tegnapi csodával határos jóllétem állandó e).

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11474

Szia sogormail.

 

Én nem vettem november óta. Muterom szeret ajándékba venni nekem, hát vegye...

Ha meg már van akkor kortyolgatom.

Előzmény: sogormail (11466)
mancsurka Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11473

Amiket leírtál a lelki dolgokról és a stresszről az rám vonatkozva teljes mértékben igazak. Ezeket mind megtapasztaltam, ez a szorongásos időszak nem tesz jót nekem, de próbálok ellene tenni és én fogok győzni. :)

Előzmény: pupilla7 (11471)
ghepard Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11472

Nincs mit. Ha lesz valami, amit meg akarsz osztani, akkor szerintem nyugodtan írj, ne hagyd magadban tombolni. Az eü dolgozókat nem irigylem, sok stresszel jár, sok a meló, nagyon sok a beteg, sok a panasz stb. Szép hivatás, de nagyon nehéz, nem egyszerű ezt kezelni, minden elismerésem. Én inkább a pozitív dolgokat keresem az életben és igyekszem kihasználni a testemben és a lelkemben (tudatomban) szunnyadó erőket, na meg a természet erőit is.......

Előzmény: pupilla7 (11471)
pupilla7 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11471

Köszönöm! Nem is tudok mit írni..Eü dolgozó vagyok..naponta 100 ember fordul meg nálam..annyi mindent hallok,érzek,tapasztalok...én csak szerettem volna segíteni egy picit.mert én is benne vagyok..Örülök,hogy te is így látsz,hallasz,érzel..kitartást kívánok neked és mindenkinek.

Előzmény: ghepard (11470)
ghepard Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11470

Már rég nem írtam ide, sokáig nem is olvastam ezt a topikot, de pár napja már úgy röptében bepillantok. Ne vedd tőle zokon ezeket a sorokat, Ő egy ilyen ember, ezt kell elfogadni, nem tudod Őt megváltoztatni. Tudnod kell, hogy tőle csak ilyen mondandókra számíthatsz, nincs ezzel semmi baj, próbálja leírni a dolgokat a maga szemszögéből, de még ez se igen állja meg, mert majd mindig mások írásaival, cikkeivel próbál érvelni.

 

Úgy ahogy írtad, kitartás mindenkinek. Én a magam módján kezelem bajaimat már 35 éve, igyekszem ezt elérni orvosok és gyógyszerek nélkül. Eddig sikerül is, jó döntés volt ez 27 éves koromban. Nekem is voltak sokáig refluxra jellemző panaszaim, persze csak magamnak panaszkodtam - szinte minden ételtől égettek, de voltak kimondottan olyanok, melyektől sokkal nagyobb mértékben. Ennek vége lett 2003 körül, azóta semmi gondom se ezzel, se az emésztéssel, gyakorlatilag semmi problémám nincs. 

 

Ha kezeltetni akarod magad, akkor elmész orvoshoz és szedsz mindenféle gyógyszert - ha azonban meg akarsz gyógyulni, akkor magadhoz kell fordulnod, kezedbe kell venned az irányítást és bízni kell magadban, harcolnod, gyakorolnod stb. Majd minden fejben dől el......

Előzmény: pupilla7 (11469)
pupilla7 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11469

és jött megint a forgószél és elsöpört mindent.... neked jobb ha senki nem ír semmit? Akkor én mostantól nem fogok csak segíteni próbálunk egymásnak. Épp nem rég olvastam vissza az egész fórumot ember nem született még,aki ide szerinted jót írt volna. Most pedig ragadj ki egy mondatot megint a szövegkörnyezetből másold be és reagálj. Kitartást mindenkinek sziasztok

Előzmény: sogormail (11464)
sogormail Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11468

Van egy problema vele. Regota hasznaljak, de nem nagyon talalhato a pubmeden olyan tanulmany ami a refluxra gyakorolt hatasarol szolna. Olyan "problemakra" hasznaljak ami nem a vegetativ idegrendszert erinti..

A reflux nem ilyen. Mondjuk lehet tenyleg csokkentheti a stresszt es ez mar akar segitseg is lehet. 

A weboldalon sokat ir a HRV-rol. Hosszu tema, aki sportol, foleg allokepessegi vmit, az tudja mi ez amugy is. Az osszes jobb pulzusmero ora HRV alapon mer pulzust es ezeknek van altalaban valamilyen mert parametere amit HRV-bol kovetkeztet. MAgyarul merheto. Tovabbmenve, vannak olyan telefonos appok, amik biofeedback alapon probalnak segiteni a stresszt csokkenteni. Pl. ez: LINK

Sportoloknak csinaltak az appot elsosorban, HRV alapu teljesitmenydiagnosztika, de van egy stresszkezelo appja. Adott tipusu pulzusmero ov kell hozza es mukodik.

HA valakinek ez a vagya.

 

(A stressz misztifikaciorol meg annyi jutott eszembe, hogy a stresszhormonok szintje merheto. HRV ami osszefuggesben lehet a stresszel, szinten merheto. Akkor miert kell egybol ezt kezelni ennek a merese nelkul, foleg ugy, hogy ez nem egy bizonyitott reflux kivalto ok?)

 

Előzmény: Updating (11451)
sogormail Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11467

"Az emésztôtraktus alvás közbeni mûködését vizsgálva, egyértelmûen megállapítható, hogy ez az állapot kedvez a gastrooesophagealis reflux létrejöttének. A mély alvási fázisokban szinte minden fiziológiás refluxellenes mechanizmus csökken, míg a gyors szemmozgások (REM) fázisa ebbôl a szempontból gyakorlatilag megegyezik az ébrenlét állapotával "

 

Stressz nincs, van viszont mas.. 

Előzmény: sogormail (11464)
sogormail Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11466

"meg a salvus amiből még mindig van itthon."

Ezt soha nem ertettem amugy miert jo a Salvus viz. Egy "termeszetes" szodabikarbonas viz, jo dragan uvegben hazacipelve.

Nem egyszerubb az 5Ft-os bolti "termeszetes" szodabikarbona port beletenni egy pohar "termeszetes" vizbe es azt meginni?:) Csak filozofalok..

Előzmény: Törölt nick (11455)
sogormail Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11465

Ha nem parazik ra az ember akkor jobb, legalabb nncs betegsegtudat:) MAsreszrol a reflux legtobb esetben hullamzo. Ilyen ez a hullamvasut:)

Előzmény: Törölt nick (11461)
sogormail Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11464

"betegségünk megértéséhez sokszor logika,tudatosság,józan ész szükségeltetik"

 

Kar, hogy a logikat, jozan eszt sokan osszekeverik a nagyjabol hiheto tehat "logikus" osszefuggessel. A logika:

"A logika alapfeladata, hogy olyan formai kritériumokat tárjon fel, amelyek szerint egy adott igaz, vagy igaznak feltételezettp1, p2, , …, pn állítások (azaz a premisszák) esetén helyesen következtethetünk egy q kijelentés (a konklúzió) igazságára. "

Magyarul nem az elso szembejovo "hiheto" magyarazat lesz a konkluzio:)

 

Amit linkeltel weboldal, abban semmi utos nincs. El kell adni a modszert penzert. Azert valoszinuleg Nem veletlen, hogy nem Dr. nevvel irja ala, epenseggel ala se irja a "cikket". Referencia nincs csak "tudomanyos irodalom" megnevezes. Mert igy lehet feligazsagokkal operalni.

 

HA mar logika, ezt irja:

"Egy apró adalék: a nyelőcsőben kimutatható savas visszacsorgást  24 órán keresztül követő pH mérések során az éjszakai órákban rendre csökken a reflux epizódok száma. Annak ellenére, hogy a fekvő testhelyzet kedvezne a visszacsorgásnak. Miért? Mert éjszaka a stressz-szint is csökken!"

 

Ezt ugy hivjak hibas erveles. Ezt pont itt a forumon szerintem nem kell taglalni mi is ez, pontosabban mi is az az ejszakai reflux! De ha valami pontosabb info kell akkor igy nez ki egy cikk hivatkozasokkal egy gasztroenteorologus tollabol, az ejszakai refluxrol.

A lenyeg belole:

"Japán szerzôk igazolták, hogy az endoszkóppal súlyosabb állapotúnak talált GERD-betegeknél pHméréssel fôleg éjszakai, hosszú idôtartamú refluxesemények igazolhatók, míg az endoszkópos lelet szerint enyhe oesophagitissel járó esetekben a rövidebb nappali refluxok dominálnak" (referencia tanulmany a cikkben)

 

Az egesz weboldal hasonlo feligazsagokkal operal.

 

 

Előzmény: pupilla7 (11452)
pupilla7 Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11463

Én hiszem,hogy a refluxos időszakokat a lelkünk irányítja. Mi lenne ha nem refluxnak neveznénk hiszen ez a betegség amúgy is több sebből vérzik,ahogy az oldalon is olvasható volt...Nevezzük "tudjuk kinek" mint a Harry Potterben. Szóval "tudjuk ki" főleg akkor erősödik fel,amikor egy komolyabb szorongás után megnyugszunk!!! és nem fordítva..amikor az ember pánikban van vagy erős stressz helyzetben a megoldásokat kutatva nincs ideje "tudjuk kivel" foglalkozni,de utána........a feldolgozás időszakában van...

kivételt képez az olyan szitu mint,amit írtál és,amiben én is benne vagyok jelenleg: egy helyzet,ami nem oldódik meg rögtön..és várni kell..a szorongás meg szereti a várakozást...ilyenkor több a sav és lassabb az emésztés..lasabban ürül a gyomor..több a büff,többet nyílik a cardia és nem zár be feszesen..ha ilyenkor betolnátok egy macskagyökér tablettát "tudjuk ki" meggyengülne ..hiszen kiírtottuk a félelmet vagy legalább is csökkentettük..

Előzmény: mancsurka (11456)
mancsurka Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11462

Lehet nekem is be kellene vennem a lesza....om tablettát, és másképp látnám a helyzetemet. :)

Előzmény: Törölt nick (11461)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11461

Nagyon szépen köszönöm de őszinténszólva nagyon csodálkozom. Nekem tényleg fél éve éjjel nappal fájt a gyomorszájam mostmeg semmi. Nem értem.

Bár azis igaz, hogy már tojok az egészre, nem félek semmitől nem idegesít semmi.

Na mindegy kíváncsi leszek visszajön e a fájdalom.

Előzmény: mancsurka (11460)
mancsurka Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11460

Amikor az ember jóbban van teljesen másképp látja a világot, mintha ne lenne semmi baja, örülök neki, hogy most jól vagy:) a cél ennek megtartása:)

Előzmény: Törölt nick (11459)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11459

Akkor megis van...

 

Én meg ma vagyok először jól hónapok óta...se gyomorszájfájás se hátfájás...nem volt ilyen már nagyon rég.

Ha így maradna nagyon meggondolnám a műtétet(bár mindenki azt mondja műttessem ki a hatalmas köveimet).

Mindegy, gondolom ideiglenes ez a "panaszmentesség".

Előzmény: mancsurka (11458)
mancsurka Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11458

igen szorongok mostanában valamin és tavaszig el kell döntenem, bár próbálok nem gondolni rá, de azért mindig a fejemben mocorog, nehéz kikapcsolni,

Előzmény: Törölt nick (11457)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11457

Idegeskedsz/szorongsz mostanában valamin amit nem nagyon tudsz megoldani / félsz tőle?

Előzmény: mancsurka (11456)
mancsurka Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11456

ami azt illeti, most én is lehetnék jobban is, eléggé mocorog a reflux, pedig madnem 3/4 évig egy eléggé jó állapotban voltam :(  

Előzmény: pupilla7 (11454)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11455

Hát én azért nem írtam mert többiek tanácsára próbálok nem foglalkozni a betegséggel epeműtétig(már "csak" 21 nap).

 

A panaszaim ettől még ugyanúgy megvannak, gyomorszájtájéki fájdalom, hátfájások, puffadás és böfögés és mellkasi szúrkálások(ez utóbbi nem tudom hogy lehet összefüggésben az epével eléggé csodálkoznék ha megszűnne).

 

A savkötőt szedtem most 1.5 hétig de abbahagyom és csak a gyógytea(mecsek) meg a salvus amiből még mindig van itthon.

Aztán remélem könnyen átvészelem a műtétet, eléggé be vagyok fosva(de próbálok arra se nagyon gondolni addig).

 

Műtét után még ledobok egy 10kgt hogy a rekeszemnek mégjobb legyen aztán reménykedek hogy ezek a rohadt fájdalmak/puffadások megszűnnek(remény hal meg utoljára).

 

Jó lenne újra a réginek lenni és jó lenne ha tényleg az epe okozná mindezt...De mivel egy erősen szorongásos időszak után jött ki a dolog van esélyem arra is hogy az epének nincs köze hozzá és a refluxtól meg a savtól van az egész. Meglátjuk.

Előzmény: pupilla7 (11454)
pupilla7 Creative Commons License 2015.01.27 0 0 11454

ok. Mi ez a csend?  Joco nélkül nincs komunikéjsön?

Előzmény: mancsurka (11453)
mancsurka Creative Commons License 2015.01.26 0 0 11453

ez a módszer engem is érdekelne, esetleg ha valaki a közeljövőben kipróbálja írja már meg a tapasztalatait itt vagy príviben :)

Előzmény: pupilla7 (11452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!