Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A hadsereget meghalni küldték a Donhoz, alig álltak ellen a szovjet támadásnak, a magyarok humánusan viselkedtek a helyiekkel három, ma már cáfolható legenda. Ungváry Krisztián történész írása. Tovább »
Nem gondolom, hogy bárhonnan is folytatnom kellene, mert - veled szemben - soha nem állítottam sem csehekról, sem magyarokról, hogy bármit is "tisztábban" látnának.
Ez a te állításod volt és pár - szerintem tényeken alapuló példával - megmutattam, miként nem látnak tisztán, vagy ha ez a "tisztán látás", akkor miként látunk mi is hasonlóan "tisztán".
Erre válaszul ismét és ismét a magyarok bűneit maszatolni itt a meggyilkolt, jog és vagyonfosztott németek és magyarok, az érvényben lévő Benesi dekrétumok kapcsán szánalmas próbálkozás a részedról.
A csehek bársonyos tömeggyilkosságai mitől haladóbbak?
De sok minden mellett arról sem írtam például, hogy tiso és hlinka addigra MINDEN a hatáskörükbe tartozó zsidó német exportját lerendezte, ráadásul fizettek is érte.
Szóval csak óvatosan azzal, kik mit látnak "tisztán".
Én nem arról írtam, hogy ne lenne mivel foglalkozni itthon is, hanem arról, hogy ezt úgy kell megtenni, hogy ismerni kell a kort és a környezetet amiben ezek történtek. (Aki pedig ateista az ne papoljon Jézusról, mert ő nem azt parancsolta, hogy bárki hülye legyen, ellenben megbocsátásról és szegénységról is szólott, amiról a sokadszor kárpótoltaknak és támogatóiknak ritkán szólnak be ilyen setét módon.)
Van itt néhány tabu amit kezdenek döntögetni, itt is olvashatsz róla, ha már a muszosokat idekeverted:
"....A 2. hadsereg létszámának majdnem 30 százaléka, közel 43 ezer fő állt munkaszolgálatosokból. Ebből 1943 januárfebruár között 21 287 fő meghalt, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült...."
Gondolom ez - nem az első alkalommal ennek a témának kapcsán is - egyfajta elszámolást jelent, de nyilván van ennél pontosabb és részletesebb is az erre szolgáló intézményekben, semint a zindexen.
( Azt meg végképp nem értem, hogy ha a fronton első vonalban harcoló fázott, éhezett és fegyver-, lőszerhiánya volt, mit kellett volna kapnia annak, aki sem nem harcolt, sem nem az első vonalban volt, ráadásul azért mert az őt harcbavető társadalom szempontjából fegyverfogásra alkalmatlan és megbízhatatlan státuszú volt.
Off
Ha nem tévedek, ilyenekből volt addigra roosevelt és winston által is alaposan megtámogatott módon pár millió akkor már évtizedek óta sztálin gulagjain, a többi pármillió éhenveszejtett és polgárháborúkban felkoncolt mellett. No persze rosenfeld is gondoskodott róla, hogy ha már a népbíróságok justicmord bosszúhadjáratait túlélték, akkor Recsk és a Hortobágí megteljen hasonló státuszuakkal, nehogy valaki azt hihesse alább adja a mesterénél.
a "hagyjuk őket békén" és a beavatkozási határ mindig is kényes kérdés volt.
mivel a hírek sokkal jobban terjednek, még ha sokszor manipuláltak is, megtudunk olyan dolgokat is, amiket nem szeretnénk...
egy népirtásnál nehéz azt mondani, hogy hagyjuk őket, oldják meg.
szép is lenne, ha az összes ilyen konfliktus megoldását az ENSZ BT intézné egyetértésben, de az ilyen ritka, mint a fehér holló.
ráadásul a beavatkozás mögött mindig lesz egy/több "alantas" érdek is, mert a világ sajnos szürke.
nem beszélve arról, hogy a polgárok beavatkozási humanista vágyát végül a katonák, katonáink realizálják és ők szenvedik a veszteségeket.
de egyetértek azzal, hogy USA/akármilyen európai ország partizánakciója, mégha áll is mögötte más támogatás, nem egyértelmű, nem szerencsés...
gondolom, akik jogosan kritizálják pl. az afganisztáni missziót, nem is annyira azt kritizálják, hogy valamit tenni kell, hanem a végrehajtás módját, ami legtöbbször a politika sara...
Ezzel a videoval azt akartam megmutatni, hogy egy ilyen haderő egyetlen alakulatával, de egyetlen, nemecseki beosztású katonájával sem szórakozhat miniszter, államtitkár, mert minden elkúrt lépésére ennyi ember és az ő kapcsolati láncuk fog reagálni. Vélhetően a barrett sapkás felvonulók között nem csak Average Johnok vannak, előfordulhat parlamenti tag is. A Bundeswehr tartalékos szövetségnek mindig van egy Bundestag béli képviselője. Nekünk meg Csampák, Vadaiak jutnak. Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!
A magyar tortenelmi tisztanlatashoz hozzatartozik az 1941-ben deportalt kb. 16-17 000 zsido, akiket magyar keresre a nemetek mind egy szallig kivegeztek, aztan hozzatartozik a 2. magyar hadsereg kotelekeben kikuldott MUSz-osok 10 000-ei, akikkel nem kellett elszamolni. Na innen folytasd a gondolatmeneted.
Nyilvan a cseheknek is szembe kell nezniuk nem egy dologgal, de ne rodd fel nekik azt is, ami pl. a szlovakok sara.
Azonkivul Jezus mintha beszelt volna bizonyos szalkakrol, es gerendakrol.
Az ilyen XXI.századi partizánvadász alakulatok ( Bercsényi, szolnokiak, egyebek) jó ha felkészülnek.
Ez jó dolog.
De ha egyszer tényleg elkezdenek nem csak papíron partizánvadászosdit játszani akár Afganisztánban, akár Maliban, akárhol azért jó ha a legfelsőbb politikai vezetésünk is tudja, hogy az adott ország partizánja bizony vissza is lőnek.
Lesznek halottaink.
Nem évi 1-3 hanem több.
Akkor is ha a helyi partizánokat mi átkereszteljük terroristának.
Attól ők még a hazájukat védik a betolakodók (pl. mi) ellen.
Svájc lezárta a határait a menekülők előtt. Horthy nem tett ilyet.
A svédek jó példa.
A dánok nem. Addigra (1940.04.09.) megszállt terület voltak, durva, pártucat fős veszteséget okozó ellenállást taósítottak (kb. mint i 1944 márciusában). Aki nem menekült el (mind a 8000(! )dániai zsidó, a java dán hajókon Svédországba, akik fogadták őket) annak a sorsával nem cserélt volna egyetlen pesti se.
Sajnálom, ha a szövegértésed hiánya elhomályosítja a tisztánlátásodat.
Természetesen nincs miért szégyellnem magamat, sőt, a cseh barátainktól eltérően büszke vagyok rá, hogy a hazámban - bár nem veszteségek nélkül - de a zsidó közösség 1944, március 19-ig, ejrópai társaihoz mérten békében, élhetett és talán éppen ennek köszönhetően még ma is élő - minden egyéb híreszteléssel és a prágai, brnoi, varsói, krakkói, pozsonyi példákkal ellentétben.
Szerintem ez is fontos, nem csak a Zoli által olyannyira csodált cseh tisztánlátás.
"Nálunk - szemben az olyannyira tiszta történelmi képpel rendelkező cseh haverokkal - az SS nem a megszállás és a terror eszközeként él a "köztudatban" szerinted?"
Elég szomorú.
"
Budapesten a Dohány u és környéke nem üres, zisdómentes kulissza, mint Prágában. Ott jóformán csak az épóletek és a temetők maradtak."
Milyen tisza a történelmi képük a máig joghatályos Benessel és a dekrétumaikkal a legyilkolt elüldözött, vagyonuktól megfosztott németek százezreivel a cseh cimboráknak, a tiso és hlinka éltal zsidótlannított hitleráj szövetséges szlovákiával a kebelükön?
Ebben mi a "tiszta"?
Nálunk - szemben az olyannyira tiszta történelmi képpel rendelkező cseh haverokkal - az SS nem a megszállás és a terror eszközeként él a "köztudatban" szerinted?
A "lakosság" nem "ápol" baráti kapcsolatot (ejrópa legnagyobbélő és fejlődő zsidó közösségével?) Izraellel?
Budapesten a Dohány u és környéke nem üres, zisdómentes kulissza, mint Prágában. Ott jóformán csak az épóletek és a temetők maradtak.
The President of Hungary, Mr. János Áder, will visit NATO Headquarters on Thursday, 17 January 2013. He will meet the NATO Secretary General, Mr. Anders Fogh Rasmussen.
Százmilliókból készül a kivételes radarjelelnyelő bevonat. Hogy mire kerül majd rá, egyelőre nem tudni, de maga fejlesztés az agyelszívás ellen is véd, és belépő lehet további nemzetközi kutatásokba. Tovább »
Lalage Snow fényképész egy 8 hónapon át tartó fotós projekt keretén belül az afganisztáni Kabulban tartózkodott ebben az évben. A We Are The Not Dead című fotósorozat a háborús övezetben állomásozó brit katonákról szól, róluk készített portrékat, az ő testi, lelki[...] Bővebben!Tovább »
Az anyjuk 3.1415026csajat ! Azt hogy ilyen ostoba rovidlato okrok tudnak lenni.
Sajna ez nem csak a csapatokra de az egesz orszag tortenelmere jellemzo hogy ilyen utolagos atirasok, betoldasok PC betoldasok vannak benne ahelyett hogy szimplan szembeneznenk a dolgokkal, kezdve mondjuka a"kalandozasokkal" egeszen mondjuk 45 ig. ( 56 meg tul friss )
Igen, a tömegkiszolgálás tudományának alapproblémája a "szűk keresztmetszet". Ez itt demonstrálva vagyon. Ugyanez -10 fokban tovább fog szűkülni. Én szóltam, hogy ez lesz, ez várható. Pótcselekvés, Patyomkin akció.
..........a felsorolt nem kevés feladatod mellett!? ............
-----------------
Az 1996-97-1998 évek valóban kaotikusak voltak.
Azoknak az olvtársaknak akik itt, pár száz (ezer) hozzászólással előbb már a buszvezető alezredeseken is kiakadtak bizonyára mesébe illő, talán igaz se volt időszakot idéznek.
Pedig igaz volt.
1993-1996 között a MH gőzerővel szüntette meg budapesti alakulatait.
így a hadsereg és a minisztérium "egyéni igényeit" addig ad hoc módon kiszolgáló alakulatoknak nyoma veszett.
Amíg addig egy-egy ilyen alakulat évi 10 ilyen, egyéb dolgot csinált, addig 1996-ra a mi frissen felállított új alakulatunk egy összekovácsolatlan személyi állománnyal abban a helyzetben találta magát, hogy hirtelen százasával kellett megcsinálni olyat, amiből azelőtt ha egy volt azt is magas szinten intézték.
Akkor erre nem volt mód.
Töménytelen munka volt.
Először persze be akartuk tartani a szolgálati utat.
Minden, a parancsnok hatáskörét meghaladó üggyel bementünk Holló vörgy.-höz.
Ő ugye egy tudós ember.
Amikor naponta 10 logisztika aláírni valót vittem hozzá, és este otthonában felhívtam, hogy elnézést tábornok úr de nem tetszett aláírni, a hentesem a hűtőkocsival meg reggel négykor indulna vásárolni, akkor nagyon korrektől elintézte az akkori VKF-nél, hogy a különféle akcióknál ne kelljen betartanunk a szolgálati utat.
Én csak egyet kértem a csapatomtól (kb. 180 fő) = ne lopjanak!
Betartották.
S hidd el, ezek az össze-vissza szétszervezett, hatszor áthelyezett, leszerelt, majd visszavett emberek csodát tettek.
Amikor közöltem velük a szlogenemet :
Emerek van egy jó meg rossz hírem.
Jó hír, idén is szép nyár lesz.
Rossz hír, hétvégén is dolgozni kell.
Akkor szó nélkül jöttek.
Akinek lehetett szabad kezet adtam.
s ők tették a dolgukat úgy, hogy csoda.
Tisztességgel.
Például a legénységi étkezdét vagy 150 napon, naponta négyszer alakították át.
Háromszor legénységi étkezde volt azonos napon, kétszer pedig fogadási helyszín ugyanazon a naptári napon.
Ez ugye 5 takarítás, ötször bútorrendezés, terítés többször fehér abrosszal, légfrissítés, díszvilágítás, hangosítás, stb.
Igyekeztünk úgy csinálni, hogy megérje nekik.
Nem panaszkodtak.
Igaz ehhez kellett az is, hogy a reggel 6-ra, 5-re bejövő és éjjel 1 vagy kettőkor végző konyhásnéniket 30-40 km-re házig fuvarozzuk.
Konyhai kisegítőt és nem a századost.
Ezt ki kellett harcolni az elöljárónál.
Nem volt könnyű tabukat döngetni.,
Soxor vádoltak.
populista és mindenféle -ista nézetekkel.
De akkor ilyen - átmeneti - időket éltünk.
Rögtönözni kellett naponta.
Amikor X tábornok felhívta főnökömet (ezds.), hogy küldene 150 főt, 6 napra akkor azt válaszoltuk, természetesen pedig a laktanyában már volt kb. 900 fő, naponta bejárt 500 fő, és volt már hozzá épp 100 fő vendégünk.
Mint látható (olvashattátok) nem rólam mintázták sohasem a díszezred minta díszelgőjét.
(ezért is ért váratlanul, hogy 1987-1988-ban egy évig bohóckodtam az Akadémia tiszti dísz század élén.
Nem vagyok dalia alkat, s akkoriban már azért látszottak az Aranka művek három éves látogatásának eredményei a nadrágszíj felett...................:-)))
-------------
A díszelgést mindíg szükséges rossznak tartottam.
amolyan Lehár-Zerkovitcz-Ábrahám Pál féle múltból itt maradt valaminek.
Arra viszont nagyon mérges voltam amikor valami HELYETT díszelegtek.
Ilyenkor katonai függelem ide, rendfokozati, beosztási tekintély oda, semmire se nézve igen népiesch hangnemben és egyáltalán nem csöndben adtam mindenki tudtára nem tetszésemet.
(többször tökön is rúgtak emiatt jogosan)
Nem tudtam lenyelni, hogy a katona nem tud lőni, noch da zu nem is lőtt egyszer sem, de trappoltatjuk az esküig naphosszat.
Hogy a gépkocsivezető katona nem vezet, nem ismeri a járművét, fogalma sincs a felszereléséről* de díszőrségi csizma próbára van idő.
és így tovább.
* = Egyszer "M" zárolt technikát felnyittattam, beindíttatam, mert a tíz fő aki arra volt papíron kiképezve 22 hónap katonai szolgálat alatt nem is látta.
Meg is indult ellenem a fegyelmi vizsgálat, be is ígérték a fenyítést.
A kihallgató főtisztnek megjelentettem, hogy holnap után is fel fogom nyittatni.
Valami olyasmivel zárult az ügy, hogy T. bolond, hagyjátok rá.
Biztosan Te is nagyon örültél volna, ha hajdanán egy 1921 alaki szabályzat szerint kellett volna díszelegned minden második alkalommal a felsorolt nem kevés feladatod mellett!? Vagy még sem?
Ez is egy vélemény. Hajdanán de örültem volna, ha a napi munkám mellett még arra is jutott volna időm és energiám, hogy begyakoroltassam az alegységemet valamelyik kornak autentikusan megfelelő tevékenységre! :) Ezen hagyományőrzők nagy többsége valóban önerőből ápolja azokat a katonai hagyományokat, amelyekre a MH-nek nem igazán van se pénze, se ideje.
Az olasz bersaglierik (futnak kakastollban ha köll, ha nem) egy modern SF cég. A spanyol légió (nem futnak, de majdnem) szintén SF. 200 éves hagyományokat nem őriznek, ÉLTETNEK! Nálunk az a gond, hogy nagyjaink a 49-ben születő haderőt voltak csak hajlandók elismerni kotinuitásként a rendszerváltás előtt. 41 év kevés a hagyományozáshoz. A magyar katonai hagyománynak tehát szinguláris pontja volt 1949. Pedig jóval a rendszerváltás előtt próbáltunk azzal érvelni, hogy a leningrádi múzeumban sem választják el piros vonallal a cári haderő rekvizitumait a Vörös Hadseregétől.
Tapolcán idén fogjuk ünnepelni a rakéta dandár megalakításának 50 éves évfordulóját. Én ezt tartom valódi hagyományőrzésnek.
Nálunk meg vadidegen idegenek őrzik a mi nem létező hagyományainkat, ami vérünket szívják, rajtunk élősködnek.
------------------
talán nem kellett volna sok száz csapatmúzeumot feloszlatni, tartalmát a kukába, szeméttelepre szórni.
Az élő személyeket felszólítani, hogy írják meg az alakulatok történetét, ne Urban Legendek sokaságából hamisítgassák össze az utódok amit szemezgetésük után arra jónak tartanak.
Persze, hogy vadidegenek, önjelölt, önmagukat előléptető, kinevező cipészsegédek feszítenek sohasem volt egyenruhákban, ha az igaziakat kádárhuszároknak cimkézi a parlament elnöke s minden módon távol tartják őket még a laktanyák környékéről is.
Normális haderők maguk gondoskodnak hagyományaik őrzéséről. Én törekszem, hogy okt 12-én a spanyol nemzeti ünnepen bemutatott díszelgést megnézzem a tévében. Az aktív komponens, aki felvonul minden elemében mutatja alakulata, fegyverneme hagyományait. Lovasbandérium és I VH-s fogatolt tüzérség zárja a menetet. Angoloknál hasonló a helyzet. Az angoloknál jellemző, hogy az aktív komponenst meghaladó létszámban vonulnak fel obsitosok, veteránok, invalidusok (tolószékben, a fiatal tereptarkában tolja az öreget).
Nálunk meg vadidegen idegenek őrzik a mi nem létező hagyományainkat, ami vérünket szívják, rajtunk élősködnek.
Azt gondolom, hogy Ti és még sok más alakulat azért (is), persze másért is jöhettetek jól ki az ilyen ügyekből, mert 1997 után mi besokalltunk.
Az említett gyűlésen tartott prezentáció igen nagy, a vártnál sokkal nagyobb hullámokat vert.
Az akkkori Honvédelmi miniszter (K.Gy.) vizsgálatot rendelt el, melyből kizárta elöljáróinkat.
A vizsgálatot - szerintem - korrekt volt.
Megállapították, hogy egy katonai alakulat alap működése, alap működtetése HELYETT, évi 280 (nem elírás) fogadást tartott (nem saját magának), egy sportvilágbajnokságot rendezett (kb. 200 fő), egy katonazenész találkozót rendezett (280 fő), nemzetpolitikai feladatot látott ek háromszor egy év alatt (3x250 fő).
Mindegyik felsorolt esemény több napos 5-10 napos volt.
Erre jött még az ilyen reeszli feladat, kb. 100 alkolommal hagyományőrzők, '56-sok, zászlóavatások, szentelések, kb. 10 vallási zarándok út, stb.
Költségvetésem 1997-es árakon több volt mint 1 miliárd forint abban az évben.
(ez csak a logisztikai főnök-helyettes költségvetése volt akkor nem az alakulaté.)
Például csak képzeld hozzá, hogy hány százezer kilométert futotunk avbban az évben.
Két év alatt a három buszból 10 busz lett és orrba-szájba kellett külső buszokat is rendelni.
Nem csoda, hogy BJKMF parancsnoka (dr. F.T.vörgy) - akivel kiváló volt a kapcsolatunk - éves jelentésében párhuzamos szervezete (Logisztika) megerősítését, felturbózását javasolta, mert bár a mi feladatunk lett volna a főiskola logisztikai biztosításának nagy része, gyakorlatilag nem is tudtunk velük - alap feladatunkkal - foglalkozni.
Például a kíváló állapotban tőlük átvett harckocsik egész évben egy centit nem mentek, mert helyette Kárpátaljára meg Csángó földre jártunk gyerkekért, hagyományőrzőket, katonai cserkészeket táboroztattunk, francia katonazenészeket hordtunk a Hortobágyra délibábot nézni és bizony megszerveztük azt a bizonyos 280 fogadást.
Hány nap is van egy évben?
ehhez tessék mérni a 280 fogadást.
A konyhai kisegítők létszáma felkúszott 30 főre + 30 időszakos, alkalmi kisegitő hölgyre Pilis, Gyömrő, Maglód, stb. községekből.
Mellette naponta azért megetettünk 700-900 katonát + 300-500 tisztet-polgárit.
Nem katonai, hanem civil hagyomanyorzokent jomagam is nagyon sok ( nehany 100 ) rendezvenyen vettem reszt szereplokent, szervezokent, vendegkent.
Tapasztalataim szerint az ilyen rendezvenyek akkor sulnek el a legjobban, ha profi szervezok ( megfizetve ) csinaljak meg, es profi megrendelok kerik rajtuk szamon az egeszet, vagy pedig a szervezok ( akik mar csinaltak es lattak ilyet szamtalanszor ) onszantukbol, fizetes nelkul, a sajatjukat beleadva csinaljak meg.
Mellesleg minden ilyen rendezveny nagyon sokba tud kerulni ( satorberles, hangositas, vilagitas, energia, nagyobb rendezvenyeken higienia, ivoviz biztositasa, utaztatas, honorariumok,..... ), es sajnos minnel nagyobb koltsegvetesu valami, annal tobb mindent lehet lenyulni. Volt olyan rendezveny, ahol a tobbmillio euros budzsenek tobb, mint a felevel soha, senki nem szamolt el. ( ez persze csak UL :) )
Szoval amikor olyan gyakran akarnak egyes tarsasagok felvonulni, koszoruzni, menetelni, stb. akkor nagyon sok esetben valszeg nem a tiszteletadas, stb. az akcio fo celja, hanem a tevekenyseg propagalasa tamogato szerzes celjabol, palyazati lehetosegek kihasznalasa ( csinaljunk valamit, hogy palyazhassunk ), politikai ( helyi politika is van ) kapcsolati toke szerzese, politikai ( akar helyi ) kifizetesek megvalositasanak a modja ( rendezz valamit, mi biztositjuk hozza a tamogatast allami penzbol, ennyi visszaosztas utan annyit teszel el amennyit akarsz, es ezzel rendeztuk a tartozast ).
Szoval nagy biznisz is a cirkusz, Magyarorszagon kulonosen.
Egyébként nem titkos, de hajdanán olvastam pár ilyen kiírást és az ismerőseim is megerősítették az adatot. Ha nagyon kell neked, akkor megkérem valamelyik ismerős hagyományőrzőt, hogy küldje át nekem az idei kiírást.
Noha nem ma jöttem el a rendszerből, de annak idején nálunk egy-egy ilyen fentről (!) kapott feladat előtt bekérték tőlünk az előzetes költségvetési számvetéseket. Elvileg annak ismeretében döntöttek a rendezvényről, aminek költségvetését - ha ténylegesen nagy tételről volt szó - akkor kiköveteltük az elöljárótól. Esetek többségében ezt vissza is pótolták. Amíg ezt a szervezők nem garantálták (elöljárói írásos intézkedés), addig bele se kezdtünk. Kisebb rendezvényeknél nekünk is magunk zsebéből kellett kigazdálkodni. A vele járó jelenségek - túlmunka, stb. - hasonlók voltak, de más "rendezvényszervezői" feladataink során ezt már megszoktuk és meg is tudtuk oldani. Arra pedig kínosan ügyeltünk, hogy ezt a támogató tevékenségünket is megemlítsék a megfelelő helyeken. Amíg ezt le nem tisztáztuk a rendezvényszervezőkkel (pld. a már említett hagyományőrző tiszttel), addig nem is igazán mutattunk készséget az együttműködésre. Elvileg valóban "önellátóknak" kellett volna lenniük, ami persze soha sem valósult meg teljesen tisztán. De sokmindenben viszont azok voltak. Az éppen aktuális parancsnokomtól függött, hogy mi mennyire "akartuk", hogy jó legyen a támogatottságuk. Az esetek nagy többségében pozitívan jöttünk ki az ilyen támogatási feladatokból. Sajnálom, ha nálatok más volt a helyzet! :(
Tudod azzal vert meg a jó Isten (biztos rászolgáltam), hogy 1996-tól n+1 ilyen kobór csapatot kellett ellátnom, egyéb, valóban számos feladatom mellett.
Nem kértek ők semmit.
- csak egy teherautót hétvégere amihez a polgári sofőrt be kellet rendelnem, cserébe hétközben volt szabadnapos,
- csak egy gulyáságyút ide vagy oda, volt hogy ide is oda is, amihez polgáriakat rendeltem be és összeszorult ánusszal adtam nekik cserébe máskor törvénytelen szabadságot és egyéb kompenzálást csak rá ne jöjjön az évente soxor jövő ellenörző elöljáróság,
- csak állítsunk már pár sátrat nekik itt meg ott, indulásra, meg érkezésre, meg útközben pihenésre. de hogy ki állítja fel, hogy kerül oda a sátor, hogy kerül haza azt senkit nem érdekelt. Amikor egyszer sátrakat kértek és azt is kaptak, akkor tábornok szólt rám, hogy hogyan gondolom azt, hogy a kért helyen, Dugdelpuszta észak 6 km, a sátorban nincs szék, meg asztal? Mert azt nem kértek.
- csak legyen már hangosítás, hogy nevesincs, önkinevezők, rendfokozatot önmaguknak osztók, az indulás ELŐTT ugyan hagy mondjanak már 4 percet melyből 17 másodpercet lead a helyi városi TV.
De, hogy hogyan kerül a pusztába, erdő szélére áram + hangosítás, mikrofonállvány, mikrofon, és 5 perc használat után az egész hogyan kerül vissza 50-150 km-re a laktanyába, az nem érdekelt senkit.
Hogy a hangosító inkább a saját gyermekeivel töltötte volna a hétvégét, ahelyett, hogy ilyen önkijelöltek sületlenségei miatt reggel 6-kor már indult volna a tgk.-val és csak délután ért volna vissza a laktanyába, este meg haza, azt senkit nem érdekelt.
A tortára a habot egy tábornok tette fel amikor egyszer azt találta mondani, hogy a hagyomány őrzők önfentartók, saját szervezésben oldják meg feladataikat.
Akkor igen felhúztam az orrom.
Az 1997-es év valamennyi tételét összeszedettem.
Minden kilométert.
Minden munkaórát.
Minden forintot.
Szándékosan egy nagy nyilvános gyűlésen, ahol a nevezett tábornok is ott volt, tartottunk erről egy prezentációt.
A szerinte semmiről.
Röpködtek a kilométer ezrek.
Röpködtek a munkaróa százak, ezrek,
Röpködtek a kényszer adott szabadnapok százai.
Röpködtek a tízmillió forintok. (nem érték el az évi százmiliót)
A mindíg csak semmi.
Ó hát nektek az éves költségvetésetekben ez meg sem látszik.............felvezetésű elöljárói utasítások.
Tudom, akkor igen elrontottam - szándékoltan - sokak ünnepi hangulatát.
Nem a munka ellen voltunk.
Hanem annak semmibevétele ellen.
Hogy a magukat ünneplők bele se akarnak gondolni abba, mibe kerül az ilyen önfényezés.
Hány polgári, katona ünnep és munkanapi munkája van abban, hogy ők valahol koszorúznak egyet, vagy valami olyat csinálnak melynek eredménye képpen 18 másodpercig láthatók egy háztömbkörüli TV-ben.
Miért is fontos ez? Gondolom, hogy most nem pontos menetvonalvázlatot vársz tőlem? Egyébként az ismerősöm szerint minden évben Magyarország (!) más részében hajtják végre. Tavaly a Hajdúságban gyalogoltak, most állítólag Tata környékén fogják végrehajtani az emléktúrát.
A hagyományőrzők az én olvasatomban - és nem perojatív értelemben! - kirakat (mű)katonák. Én abban látom a szerepüket, hogy közelebb hozzák az egyszerű halandóhoz a hadtörténelmet. Természetesen csak akkor, ha valóban autentikusan és megfelelő alapossággal űzik a hobbijukat. Ezzel a tevékenységükkel segíthetnek az MH presztizsének növeléséhez is.
Sajnos nem ritka jelenség a hagyományőrzőknél, hogy akkora az "átélés" bennük, hogy az egyenruha mögötti ideológiát is magukévá teszik. No ez az, ami már veszélyes! Addig nincs baj, amíg a történelmi hűségre törekedve kutatják a viselettörténetet, a harceljárásokat, stb. Nagyon könnyű átlépni azt a bizonyos vonalat.
Minden tiszteletem a hagyományőrzőké, nélkülük egyetlen rendezvényünket sem tudnánk megszervezni.
Igazi megszállott emberek.
Idén a Hősök napján példátlanul nagy hadijátékra kerül sor.
Tavaly is itt voltak, vendégeknek tekintettük őket, főztünk nekik, még az orosz katonai attasé küldötte is megjelent a rendezvényünkön, ő is bírálta a főzőversenyt.
Már vége volt az ünnepségnek, mentem hazafelé, a gépem elraktam, és akkor láttam, hogy a német egyenruhából levetközőkön egy rövid újjú fekete póló volt, konkrét ss hadrendi jelzésre utaló ábrával, tankkal.
Magyarországon már voltak '56-os hadijátékok és - szerencsére - senkinek sem jutott eszébe utána a szovjet katonákat alakító hagyományőrzőket megdobálni, vagy leköpködni!
Szerencsére nem a te aktív katonád! :) Civilből avanzsált immáron nem kis idő alatt "hagyományőrző tisztté". Vannak nála még "vérmesebb" hagyományőrzők is. Azt nem lehet ráfogni, hogy nem ismeri a korabeli dolgokat (lásd csokis dobozban kapott kitüntetések!). A személyisége és magatartása már más kérdés! De az ember soha se magából induljon ki! :) Igyekezni kell a másikban a jót is meglátni!
A hadsereg technikai felszereltsége olyan volt amilyen.
Viszont a magyar had és politikai vezetés totális inkompetenciáját és impotenciáját a kikerült haderő ellátására, és tisztességes harcvezetésére, semmi sem menti.
Az sem ha az "utódok" terelnek ezerrel, és mondvacsinált "vitákat" generálnak.
Persze könnyen beszélek, mert ezek a dolgok csak utólag tűnnek egyértelműnek. Akkor és ott ez közel sem volt olyan tiszta kép. De a kockázatvállalás mértékét és felelősségét akkor is reálisan kell megítélni még utólag is! Túl drága volt az ár, amit fizetni kellett!
Nekem egy kicsit sok ez a "mosdatás". A rossz döntéseket akkor is meg(el?) kell ítélni, ha azok akkor indokoltnak tűnhettek. Hasonló alapon bármikor kiküldhetik katonáinkat a legnagyobb vérzivatarba is, mondván, hogy "mi mindent megadtunk, amit adhattunk". Nem hiszem, hogy akkor ne lett volna egyértelmű, hogy a biztosított haditechnikai eszközök minősége és mennyisége nincs pariban az ellenségével. A 2.m.HDS kiküldésekor akkori vezetőink is abban bíztak, hogy "komoly" feladatra nem fogják őket igénybe venni. A szerencsében bíztak és nem tényekkel számoltak. Ez nem kis hiba, amiért vállalni kell a felelősséget, ellenkező esetben a történelem megismétli önmagát. Vagy már meg is ismételte?
A cseheknel szerintem mas a haboruhoz valo hozzaallas, ok gyoztesek, akik naci megszallast eltek at, + Lidice, usw.
Szvsz naluk tisztabb a tortenelmi kep. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennenek sajat ujnaciaik.
Amire gondolok, hogy mivel naluk a hagyomanyorzok jobban szem elott vannak. Filmekhez kerik fel oket szerepelni ( Tobruk, Lidice, Tmavomodry svet ), be vannak vonva ( nem teljes, de nagy mertekben ) a tartalekos katonasagba ( meg nem olvastam at a legutobb talalt cikket a cseh tartalekos rendszerrol 200?-tol - 2011-ig ), aminek egyfajta erkolcsi atvilagitas is resze, csatarekonstrukciokat, bemutatokat szerveznek ( lenyegesen gyakrabban, mint Magyarorszagon ), tortenelmileg barati kapcsolatot apolnak Izraellel ( a lakossag is !!! ). Valoszinusitem ezekert, ha ott SS egyenruhaban lepnek fel csatarekonstrukcion ( vagy akar a nemet meghivott vendegek ), akkor azt betudjak a tortenelmi huseghez valo ragaszkodasnak, nem pedig provokacionak. Naluk ugye az SS megszallo, es a terror eszkozekent el a koztudatban, a rossz tapasztalataik okan.
Még érik bennem a gondolat, de épp ezt a hagyományőrzést versus magamutogatást járnám
körbe..
Meg hogy jó ötlet-e mondjuk azért panaszkodni egy lapban, hogy a cseheknél SS cuccban játszani, míg nálunk nemengediaszeméttörvény.. mennyire legyünk tekintettel más országokra..ilyesmi. itt pedig jó érveket olvastam pro és kontra.
A cikkíró által is említett Jásdi (hadnagyot?) a MATASZ-ból ismerem, a cikkíróval értek egyet. Ha mondjuk az én aktív katonám lenne, biztos ami biztos, azonnal küldeném a pszichiátriára.
khm...jó, úgyis a témában készülök árokásni a lemilen, majd felteszem oda, kiváncsi leszek a reakciókra...
Ha megengeditek, szeretném felhasználni a ti véleményeteket is.
/Jegyzem, én elgondolkozom azon, rendben van - e annaka feje, aki Totenkopf SS, NKVD vagy épp magyar tábori csendőr ruhájában villog egy ilyen helyen. De ez szigorúan magánvélemény./
Mert a hadnagyocska a többi hagyományörzővel Voronyezs alatt masírozott?
Most komolyan!
Itthon mindenki az tesz amit a törvény és a jó ízlése enged.
Ott kinnt is.
De én nem próbálkoznék ilyesmivel, ahogy ők sem próbálkoztak még nálunk.
Jobb is így.
(Érdekes kérdés, hogy a független Ukrajna ukrán részének miként alakul a történelmeszemlélete az idó múlásával. Az mondjuk már most tuti, hogy az észteknél, litvánoknál, letteknél, krími tatároknál már most is lehetne ilyen rendezvényeket tartani, mint itthon. Sőt. Az északiak nem sokat szaroznak ha a szovjet-orosz elnomyás ellen a németek oldalán harcoló sajátjaikról van szó, bár azerre nemzetközileg felkent antifa szervezetek és jeles személyiségeik minden évben nekik mennek párszor ezért. Nem hatja meg őket, tesznek rájuk.)
Magam is utálom, ha valaki túlzásba viszi a hagyományőrzést, aminek már itt is többször hangot adtam. Nem vagyok hagyományőrző, de ismeretségi körömben akadnak páran a legkülönbözőbb "korokból". Vannak köztük, akik tudományos alapossággal művelik a hobbijukat és vannak, akikről ez közel sem mondható el. Hajdanán - emlékezetem szerint - itt is vitatkoztunk a konkrét esemény kapcsán.
Először az orosz cikkről: Elfeledi, hogy az említett emlékmenete azon román katonák sírjánál is tiszteletét tette, amelyek a szovjetek oldalán harcoltak magyar földön magyar katonák ellen. Másodkézből szerzett információim alapján az orosz hagyományőrzők is meghívást kaptak a rendezvényre, de anyagi okokra hivatkozva nem tudtak rajta résztvenni. (Csak feltételezem, hogy részvételük esetén még orosz katonasírokat is megkoszorúztak volna közösen, mint ahogy valamennyi résztvevő nemzet mo-i katonai emlékhelyeivel meg szokták tenni!) Azt is elfelejti megemlíteni, hogy Mo-n vannak szovjet katonai hagyományőrzők is, akik zavartalanul viselhetik korabeli egyenruháikat és "ki nem érdemelt" kitüntetéseiket, amely egyébként jellemző az oroszországi szovjet hagyományőrzőkre is! (Ez egy ilyen hobbi! :)) Ezek a szovjeteket játszó hagyományőrzők a HIM által szervezett hadtörténeti bemutatókon (!) a végén általában "nyerni" is szoktak! Azt meg a magam részéről kimondottan jó ötletnek tartom, hogy hagyományőrzők, tartalékosok és aktív katonák több napon keresztül (emlékezetem szerint 3 nap volt) együtt gyalogolnak és tiszteletüket teszik az útközbe eső II. vh-s emlékhelyeken. Az igazi persze az lenne, ha az oroszországi szovjet hagyományőrzők is részt tudnának rajta venni. (Bár egy ilyen cikk után biztosan hazaárulónak ítélné őket a linkelt cikk írója!)
Másodszor a te hsz-dhoz: Pár kérdésedre a választ megkaptad. Sajnos a -30 fok hazai körülmények között nehezen szimulálható, de ezek a srácok (és nők!) gyalogolnak akkor is, ha meleg van, meg akkor is, ha a magyar viszonyokhoz képest hideg, saras, esős az idő. Napi ca. 20 km szokott az átlag menetteljesítmény lenni, de ugyebár nem ez a lényeg. (Egyébként ki lehet próbálni!) Nem spontán statiszták. Elhelyezésük és élelmezésük egy részét általában az érintett önkormányzatok állják, míg minden más téren "önerőből" látják el magukat. (Utazás, egyéb élelem, ruházat !!!!! ....) A HM általában a szervezéshez ad segítséget. Így emlékeznek és tisztelegnek az egykori katonaelődök előtt. Van akinek tetszik, van akinek nem. Ízlés dolga. A többi kérdésedre nem tudom a választ.
Ez így van. Nemrég volt - talán Debrecenben? - egy tudományos tanácskozás, ahol a kárpátaljai visszacsatolás volt a fő téma magyar és ukrán történészek részvételével. Ott is kiütközött még a cikken keresztül is, hogy sokat közeledtek az álláspontok, de közel sem azonosak! :)
Viszont szukseges lesz, illetve mar ma is az lenne, csak meg felkeres nem jott.
Ennek roppant egyszeru oka van. A muzulmanok nem azert veszelyesek, mert olyan a vallasuk. Ettol sokkal egyszerubb az ugy. A muzulman orszagokban jelenleg nepesseg bumm van, Europaban kihalas. Amikor ez forditva volt, akkor voltak a keresztes haboruk.
A jatekbol kiveve az Izraeli, es USA befolyast ( velt es valosat egyarant ), a helyzet roppant egyszeru. Ok sokan vannak es tovabb szaporodnak, Europaban pedig megvan az az eroforras (viz, elelmiszer, technologia ), ami ahhoz kell, hogy ehen, vagy szomjan ne halljanak. Ezert van most Arab tavasz, es az elkovetkezo 2-3 evtizedben szamtalan haboru lesz Europa, es a muzulman vilag kozott, mindket fel szamara elet halal harc.
Ugyanez ellenkezo elojellel mar lezajlott a 11. es 13. szazad kozott.
Meg akarnak emlékezni egy emlékmenettel a 2. magyar hadsereg vereségéről.
Ok.
Első kérdés: Milyen hosszú (km) a menet ?
Második kérdés : Mi az útvonala ?
Harmadik kérdés : Ki szervezi és ki finanszírozza ?
Negyedik kérdés : A falusi sportpályára épp akkor "spontán" kivetődő érdeklődők fizetett statiszták vagy csak meggyőzték őket, hogy épp 13,48-kor legyenek már a helyi futballpályán mert spontán épp arra fog menetelni egy vegyes osztrák-német-magyar szakasznyi összevissza öltözött banda.
---------------
Eljöttek az osztrákok (mennyien?) a saját mostani egyenruhájukban gyalogolni.
Ok.
Eljöttek a németek ( mennyien ?) a saját mostani egyenruhájukban gyalogolni.
Ok.
Odamentek a magyarok a filmgyárak statiszta raktáraiból összeszedett göncökben.
Ok.
Az, hogy a hülye hadnagyunk ( ha hadnagy és nem cipész ??) olyan kitüntetéseket aggat magára amilyeneket persze, hogy szégyen.
De.
Kapott a színházi kellékestől két csokis doboz kitüntetést.
Kiválasztott belőle tízet azt magára tűzte.
Persze, hogy nem ismerte egyiket se, hisz Ő nem történész.
Örüljünk neki, hogy a ......Hős anya...........vagy a kíváló bányász...........nem akadt a kezébe mert ha elég fényesek azt is feltúzi.
Nem tartom viccesnek, mertképesek meg is tenni, ha arra politikai megrendelést kapnak, mint annyi más hihetlenül mocsoks húzásukat is az elmúlt pár évtizedben...
Az elmúlt évben is megtettük, amit lehetett mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban.A Honvéd Vezérkar főnök a Budapesti Nyugállományúak Klubja Repülő- és Légvédelmi Tagozatának klubnapjánHaderőreform, a Magyar Honvédség fejlődésecímmel tartott előadást január 14-én, hétfőn.
Benkő Tibor hangsúlyozta: nehéz, de eredményes évet tudhat maga mögött a Magyar Honvédség.
"...Szűcs Panni, a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szóvivője a Napi Gazdaságnak azt mondta, valóban 65 hókotró állt munkába hétfő hajnalban, mivel jóval kisebb havazásra számítottak, azt azonban hangsúlyozta, délelőttre már teljes kapacitással dolgozott az FKF. Egy-egy ilyen "havazós" nap csaknem 80-100 milliójába kerül a zrt.-nek - tette hozzá."
Pénzbe kerül a hóeltakarítás és olcsóbb szétteríteni a munkából elkéső dolgozókra, diákokra, összetört, dugóban ácsorgó autósokra.
Nekik ez nem kerül pénzbe, nem okoz semmiféle hátrányt, nyilván...
Valojaban nem tudjuk, hogy az A.Q. eddig mire tett szert Sziriaban, tavaly lerohantak egy bazist, ami a Szir vegyifegyver program egyik kulcs telepe volt.
Na szoval ha az USA ilyen szepen felismerte, hogy milyen priman tamogatta Sziriaban az Al Kaidat ( ahogy elotte az Eu Libiaban ), talan ideje lenne egy kicsit hallgatni az Oroszokra.
Ha atnezzuk hogy az Al Kaida ( es franchise-ai ) eddig hol vette at a hatalmat legalabb a "forradalmi erok " felett, vagy hol erosodik, akkor erdekes kep tarul elenk.
Szomalia, Sziria, Afganisztan, Pakisztan reszei, Irak reszei, Mali, Szudan, Jemen, Libia. Erosodnek Egyiptomban, pl a Sinain jelenleg mar tobb 100 kulfoldi harcost felteteleznek, es tamadjak is az egyiptomi rendoroket, Nigeriaban is ott vannak,.... Indoneziarol se feledkezzunk meg.
Akkoriban az IS-3 volt a csucs szerintem. Olyan ballisztikailag vedett volt a pancelteste hogy ihaj es a fegyverzet sem volt semmi. Egyedul talan az optika lehetett benne gyenge de az is csak addig mig az elso "onkentes" nemet optikai szakemberek nem kezdtek eldolgozni rajta.
Egy magyar ezredes, Sándor Tamás tölti be holnaptól az az afganisztáni különleges egységeket iránytó Task Force 10 parancsnokság törzsfőnök helyettesi beosztását - értesült a HavariaPress.
Január 15-től a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Kontingensének parancsnoka, Sándor Tamás ezredes tölti be az afganisztáni különleges egységeket iránytó Task Force 10 parancsnokság műveletekért és felderítésért felelős törzsfőnök helyettesi beosztását. Az ezredes ebben a beosztásában a jelenleg hét afganisztáni tartományban folyó különleges műveleti tevékenység hadműveleti irányítását vezeti majd, beosztása fél évre szól.
Az Afganisztánban 2009 óta tevékenykedő magyar különleges műveleti erők tavaly november óta két csoporttal, törzselemmel kiegészülve látják el feladataikat az afgán biztonsági erők különleges egységeinek felkészítésében. A feladat ellátására történő felkérés a mindössze néhány év alatt kiépített képességünkkel kapcsolatos nemzetközi elismerés jele is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Nekem meg beugrott a sztori a 1945-ös összszövetségi dísszemléjéről... eldübörögtek az angolok, a legújabb nehézharckocsijaikkal... aztén végén szovjetek, egy adag IS-3-al...
A Magyar Néphadsereg tábornoki karára már 1980-tól az volt a jellemző, hogy magas iQ-val megálldott, több diplomás, jó vezetői erényekkel rendelkező személyek alkották.
Ezt másodlagos forrásokból (olyanoktól, akiknek feltétlenül el is hiszem) én is így hallottam, ugyanakkor: "Legyen hadsereg mert másnak is van, de minél kevesebbe kerüljön és ne hergelje szabályaival a civileket."- sajnos a sereg épp akkortájt kezdett el olvadni alattuk.
"Kis hazánkban, és más országokban nem volt soha sem szocialista, sem kommunista rendszer."
Stimmel, de a svédek egy időben elég közel álltak hozzá.:-) Szvsz egyik szájkaratézó politikus sem ismeri ezeknek a fogalmaknak a jelentését.
OFF (?)
Helyesebb lenne a "szocializmusnak nevezett rendszer/berendezkedés" elnevezés? Történészek, újságírók néha ebben a formában használják. Vagy "létező szocializmus"? Esetleg "nálunk létező szocializmus"? Vagy minek nevezzelek?
A rendszer magát hogy definiálta? Mások (külföld) minek nevezték? (komcsik, vörösök/ haladó ország stb?)
Néhány eskü szövegében (jó lenne párat előkeresni) mindenesetre sokáig szocialista Hazaként, vagy hasonló formában történt rá hivatkozás, akkor az most mind semmis? Merthogy egy nem létező, idealisztikus berendezkedésű meseországra tette az eskü tevője? Ugyanakkor a Magyar Népköztársaság, mely létezett és a nemzetközi jog alanya volt, szintén szerepel a szövegben. Vagy ki mire gondolt alapon megy a játék?
(A "szocializmus építése": az épülő házat mikortól lehet háznak nevezni? Vagy nem lehet? Fogas kérdés. Mindenesetre a nyelv nem logika.)
Továbbgondolva: feudális, teokratikus, nemzeti szocialista, fasiszta, demokratikus stb. rendszerek megvalósultak Magyarországon vagy bárhol máshol? Vagy csak annak nevezettek? Esetleg azok "létező" vagy még inkább "adott helyen és időben létező" formái? (Minden berendezkedés mutat eltéréseket attól függően, hogy hol és mikor valósult meg. Pl: Feudalizmus: vazallus-familiáris kettősség).
Azt elfogadom, hogy teljesen mást értünk a kifejezés alatt - szövegkörnyezettől, politikai beállítottságtól, véralkoholszinttől stb. függően. Vagy akár, hogy egyszerűen több jelentése van - talán mindenkinek más.
En mindig piszkosul csodalom ezeket a II. VH -us vasakat.
Azert esembe jutott a filmnezes kozben egy angol szakiro velemenye aki a T-34 est jellemezte ( igen pozitivan ) .
No szoval aztatat mondta az angol dzsentlemen hogy a gyartasi szinvonala olyan szintu a T-34 nek hogy egy atlag angol gyari munkas annak lattan sirva fakadna.
Szepen latszott ahogy a nyersen levagott lemezek voltak a toronynal is osszehegesztve.
Mivel maga a szobor ( Osztyapenko ) Pesten akarom mondani Budan volt ( Pesten Steimetz elvtars kuzdott az elemekkel, nem kelett volna reszegen autot vezetni de ez egy masik tortenet ) No szoval mivel Pesti volt a szobor igy a szleng is inkabb Poston volt hasznalatban.
Mi a 80 as 90 es evekben rendszeresen hasznaltuk hallottuk.
Ha már Tapolca, és a 3. üteg parancsnoka, nem ugyanaz, egy sokkal későbbi történet, a nevét a fegyver tár - ral szokták összefüggésbe hozni, mármint, hogy: " Melyik tárba fér a legtöbb lőszer? Hát a .... tárba!!"
Nos nem véletlenül volt ilyen "népszerű", és történt, hogy egy gyakorlaton az egyik katonája rohant be a sátorba, hogy:
- Százados elvtárs kérek eng..
- Menjen ki, és úgy jöjjön be, ahogy kell!
- De százados elvtárs...
- Nincs semmi de, menjen ki, szedje rendbe magát és úgy jöjjön ide.
A lényeg, hogy ezt eljátszották pár percig majd mikor sikerült a katonának bemenni, ennyit jelentett:
- Százados elvtárs jelentem ég a legénységi sátor!
( Tudták a katonák, hogy azt kellett volna kiabálni, hogy: Tűz van! De úgy gondolták a százados megérdemli, hogy jelensenek neki, akkori áron ez negyvenezer forintjába került, mert szigorúan rá HTK- ták.)
(A képek is egy külön történet, 1984 - ben úgy döntött a felső vezetés, hogy nem fognak drága pénzt fizetni a Kapustin - jari szállásért, hanem kiviszik a sátrakat, és abban laknak. Így is lett, volt szögletes sátor belövés, zászlók, tablók, és utak, úgy rakétás módra. Két embert kellett csak vipera marással utána Moszkvában kezelni, de volt skorpió is bőven. Hálistennek mikor én mentem 1986 - ban akkor megint szállást kaptunk, viszont akkor meg azt találták ki, hogy a sorálllomány legyen a tíz fős barakkokban, a hivatásos állomány meg egy hatalmas teremben együtt, volt is fingás, horkolás tíz napon keresztül.)
Mellesleg ahogy elneztem a kepeket most Budapesten kb. 5-10 centi ho miatt beszart a kozlekedes. Nem olyan tul messzire Budapesttol, ennyi hotol meg vigan kozlekednek.
Van egy olyan sanda gyanum, ha mar a multkor szoba kerult Lippai ur interjuja, hogy a kozmucegek jarmuvei, allomanya nem lett felkeszitve arra, hogy telen ho is eshet.
Kerdeznem naivan, minek kolt az allam a hokotrokra, ha azok az elso komolyabb havazaskor felsulnek?
Viszont legalább helyére került a KNOÉ által felvetett probléma, az egyenruhaviselés joga. Ezt a felvetést miondjuk nem értettem, mert a Hszt. egyértelműen rendezte a kérdést, és a törvény alapján a járadékos is nyugállományúnak minősül.
Pénteken egy temetésen illene egyenruhában megjelennem, de tartok tőle, hogy azt kell majd megállapítanom, hogy "összement" a társaságim.:-(
/azzal cseng össze , hogy volt egy nagyon kedves ismerősöm, aktív korában angol/brit kereskedelmi attasé, és 1x szóba került, hogy neki nincs semmi baja" a katonákkal, jó gyerekek ,legfeljebb buták" .
akkor ezt úgy dekódoltam, hogy ő a saját közegében a különböző országok katonai attaséival találkozhat, tehát rájuk érti elsősorban , beleértve a sajátjait is :-) /
Szóval beszélgettünk és már az is nagy szó, hogy szóba állt velem.
Kicsit emelkedett a hangnem amikor a zajra belépett a VKF.
Már elképzeltem magam mint Dugdelpusztára állandóra kihelyezett őrparancsnok helyettes.
De semmi ilyen nem történt.
Megkérdzte mia hangoskodás indítója?
Mire a VKF.H humorosan közölte, hogy a főhadnagy elvtárs (én) épp most magyarázza el nekünk, hogy igen helytelen dolog a vezetési gyakorlatokat szűkíteni, csökkenteni, néha elhagyni.
Azt hittem elsűlyedek szégyenemben. Huszon éves voltam de fülig pirultam.
A VKF azt mondta : A baj a főhadnagy elvtárs érvelésében az, hogy igaza van.
Mond el neki miért tesszük.
Majd hozzám fordult és azt mondta : Tudja, hogy egy jó távvezetési gyakorlat tervezése, szervezése és végrehajtása többet árul el egy egység vezetésének felkészültségéről mint egy szak gyakorlat?
Nem nem tudtam.
Ő el.
A VKF.H. pedig elmagyarázta, hogy a távvezetések leállítása (1984) illetve igen jelentős mértékű csökkentése kisebb részt anyagi okokkal, nagyobb részt politikai okokkal magyarázható.
A magyar felső politikai vezetés minél kevesebb katonát akar látni az utakon.
Ekkor 1984-et írtunk.
Úgy gondolom akkor ebből a fél mondatból sokat megértettem a mindenkori politikai elit (pártoktól és színektől függetlenül) és a hadsereg kapcsolatáról.
Legyen hadsereg mert másnak is van, de minél kevesebbe kerüljön és ne hergelje szabályaival a civileket.
Tapolcán nagyon fontos volt az utánvezetés.(bakka a körlethatáron aki tudja hova kell menni.)Megérkezik a 3. üteg parancsnoka az utánvezetési pontra, mögötte a lánctalpas 8K11 tréleren, meg az üteg egyéb járgányai. Rendes hófúvás. Kicsapja az utánvezető elé a százezrest, hogy mutassa meg hova kell menni. A katona bambul mint Sándor György szabásmintája előtt a pestiek. Az üpk anyázik, a bakkát beülteti hátra a hiradó katona ölébe, és megindul. A katona hátulról: -Őrnagy elvtárs jelentem a hadnagy elvtárs azt üzeni... -Kuss, maga már leszerepelt! Bele a szurdokba, meg a méteres hóba. BAT-ot kellett küldeni, hogy kimentsék őket. A hadnagy elvtárs azt üzente (volna), hogy a szurdok jobboldalán, fent a hómentes területen el lehet menni.
A haderő nehezen tolerálja a 100 feltti IQ-kat. Rendszerváltás előtt. Etásak! modern világ! Kommunikációs tréning, etásak! Fölülről kő kezdeni! Angol cégnél megrendelték a tábornoki karnak. Mivel kezdődik? IQ mérés. Kész, fele 100 alatt. Eddig tartott.
----------------
Urban legend.
Kevesen lehetnek akik az elmúlt politikai rendszert mint politikait visszasírják.
Én biztosan nem tartozom közéjük.
De az se tetszik amikor a legendagyártók (nem Te, nyilván Te is hallottad vkitől) valótlanságokkal terhelik a múltat, hogy szebbnek láttassék a jelen.
Nem.
A Magyar Néphadsereg tábornoki karára már 1980-tól az volt a jellemző, hogy magas iQ-val megálldott, több diplomás, jó vezetői erényekkel rendelkező személyek alkották.
Kivételek - mint minden rendszerben/csapatban - voltak.
Lehet vki több diplomás ha emberileg durva, basáskodó, öntelt vagy korrupt.
(lásd Kiskirályok mundérban)
Kevés aktív tábornokt ismertem, talán 20-40 főt.
Ez nyilván több mint az akkori átlag csapattiszt ismeretszintje.
Ez nem érdemem, beosztásomból adódott, hogy hivatalból kapcsolatba kerültem velük.
Nem egyenrangúként.
-----------------------------
más
Mostanában divatos a felkészületleneknél egybemosni a szocializmus (és NEM kommonizmus) évtizedeit.
Nagyon más volt egy tábornoki kar összetétele 1950-ben, 1970-ben és 1989-ben.
A három-hatelemis tábornokok 1950-ben jellemzőek voltak, míg 1970-re már eltüntek.
1980 után nem tudok olyan tábornokról (ha csak nem volt még eldugva 1-2) aki ne végzett volna 1-2 vagy több felsőfokú iskolát.
Talán kevesen tudják, de kb. 1982-től a felsőbb parancsnoki kinevezés ELŐTT igenis volt IQ szűrés is.
Hozzátéve, hogy a szűrés eredménye nem kötelezte a kinevezőt.
Lehet, hogy meglepő de a végig hatelemisnek megmaradt Czinege ez ügyben igen korszerűen gondolkodott. Saját politikai és személyzeti korlátjai (PB adminisztratív osztály) között de igen hamar igyekezett a minőségi kiválasztás felé tolni a rendszert.
A rendszer persze kontraproduktív is volt mint minden behatárolt rendszer, de az igen hamis URBAN Legend, hogy a gengszterváltás előtti tábornoki kar felkészületlen lett volna vagy többségében 100-as IQ alattiak viselték volna a pizsamát.
Megköszönöm a munkáját, jó pihenést kívánok. Az ajtóból visszafordul mint a Colombo. Egy kisebb gond azért van, a Kincses-Nagydorog között kirakott forgalomszabályzókat kintfelejtettük..
----------------
Jóóó.
Nagyon jóó.
A foszabosnak mindíg a legcsirkefogóbb katonákat javasoltam kiválasztani.
Nekik a jég hátán is megél mentalitás szükségeltetik.
Ugyan már! Én egyszer Grafenwöhrben olyat éltem meg, ahol az amcsik a célterületen keresztül végrehajtott "menet" után csak akkor vették ugyanezt észre, amikor már a menetet követően végrehajtották az éleslövészetet is zászlóalj-szinten! :) Még szerencse, hogy előtte a foszabos srácok már megjárták az első Iraki háborút!
Minusz 5 fok, közepes hófúvás, Kincsesből 14 körül megérkeztünk Pécsre. Ülök az irodámban, várom az alegységparancsnokok jelentését, hogy T anyag nem veszett el, fegyver a fegyverszobában, járművek lövegek a tárolóban. 16 körül jelent a tö.üpk. a fentiekről. Megköszönöm a munkáját, jó pihenést kívánok. Az ajtóból visszafordul mint a Colombo. Egy kisebb gond azért van, a Kincses-Nagydorog között kirakott forgalomszabályzókat kintfelejtettük....
A képen a DAVID II. védő kgr. fotója van. Ennek a robbanó testét lehetet felhasználni úgy, hogy a gyújtófejet kicsavartuk és a helyére betekertük a csapódó gyújtóval ellátott lelövő toldatot. Az átszerelés kis kézügyességgel kb. 1 perc alatt megvan.
A puskagránátnál a 42 M nyeles gránát kiváltására tervezett DÁVID biztosító karos kgr. volt az alap.
A fényképen szereplő gránát valószínűleg a puskagránát gyakorló egysége. A repesz gránát a DAVID I. vagy II. biztosítókaros védő kézigránát teste ellátva csapódó gyújtóval. A DAVID I. hengeres a DAVID II. gömbölyded kivitelű volt.Ha jól emlékszem kb. 150-200 m távolságig pontosan lehetett ellőni 9 mm-es para vaklőszer segítségével.( Sorkatonai állomány kevés kiképzéssel 100 m-re lévő álló alakba belelőtte a puskagránátot.) Ebben a családban létezett puskagránát rakéta póthajtással is, ami 300-500 m körüli távolságra terület tüzet tudott lőni. Szintén csapódó gyújtóval robbant. Az elsődleges kivetést itt is a 9 mm-es para vaklőszer biztosította. Volt a családba páncéltörő puskagránát, ami a cél PSZH-t hosszában átlőte a motorblokkon keresztül.
Azért nem terjedt el mert a 90-es évek elején került fejlesztésre és kivitelezésre. A magyar (had)vezetés akkor ismerkedett a demokráciával és a kapitalizmus olyan csökevényeivel mint a vásárlás után adott jutalék. A feljesztő és gyártó magyar cégnek sajnos nem volt lehetősége olyan jutalékot biztosítani mint a rivális nyugati cégeknek. Ezért nem is kellet a motyó. Még a DAVID kgr.-ot is házasítani kellett az ARGES cég kgr-jával, holott összehasonlító vizsgálaton a DAVID kgr. megverte az ARGES kgr.-ot.
Én nem az AMP gránátjára gondolok, hanem az írásban említett fegyvercsőre húzható, 90-as évek elején kifejlesztett, kézigránátból kialakítható dologra.
Gondolom valami olyasmi lehetett, mint amit asszem tallán a lengyelek is csináltak, csak itt a fej valahogy egy kézigránátból lett kialakítva.
Az egység (ezred, dandár) önálló meete a különböző katonai akadémiákon/egyetemeken az összfegyvernemi képzés I.osztályos tantárgyának első foglalkozásain történik, úgy novembertől.
(addig alapfogalmak vannak)
Megelőzi a támadó és védelmi harcot nem beszélve a találkozó harcról vagy áttörésről.
Egység együtt a lehető legritkább esetben menetel egy menetvonalon.
Az csak vmi nagyon különleges földrajzi körülmények között lehet. Pl. hágóknál.
Akkor viszont igen komoly légi oldalfedezetet kell bíztosítani, s így is kell számítani igen nagy, ellenség és/vagy saját magunk okozta veszteségre.
------------------
Ez ezred ahogy olvtársunk írta általában kettő-három menetvonalat kap. Az ezred szállító szolgálat főnök a törzsfökkel együtt dolgozza ki a menetvonal terveket.
Oszlopok között tényleg kell tartani 2-5 inkább 5 km biztonsági távolságot.
Nagyon fontos megszervezni a menet közbeni légi és csapat védelmet.
Nem "mozgás" HKSZ, mégpedig "senki nem tud semmit" alapon, azaz a főnökség sem tudott róla. Egy oszlop a gyakorlótéren. Aztán amikor "sikeresnek" minősítették mindenki vissza a helyére. Azelőtt/azóta sem láttam ilyet.
Nem. Egy dd. annyi menetvonalon menetel, amennyit kap. Ez - emlékeim szerint - 2-3 menetvonal, főleg atomra is számítva. Nincs többre lehetőség sem hely, sem az útvonalat üzemeltető erők tekintetében. A zászlóaljak oszlopai szépen tartják egymás között a 2-5 km távközt.
Alább idéznék Földi Ferenc mérnök ezredes "AZ EGYÉNI LÖVÉSZFEGYVEREK FEJLŐDÉSEA XX. SZÁZADBANÉSAZ EZREDFORDULÓ TÁJÁN" c. írásából.
Az MH rendelkezésére álló AK fegyverek puskagránátot nem tudnak lőni. Erre egyedül az 1973-ban rendszeresített AMPvolt alkalmas, de ebből személyi torzsalkodások miatt (mi más miatt is!) ellátás nem történt. Azóta még a meglévő néhányezres készlettől is sikerült gyorsan megszabadulni. A kilencvenes évek elején Egerszegi János kialakított egy, a fegyvercsőalá szerelhető és űrméret feletti gránátot indító rendszert, mely gránátot kézigránátból lehetett néhány perc alatt kialakítani. Az igen figyelemre méltó eredmények ellenére a fejlesztés teljes közönybe fulladt. Állítólag hivatalosan kijelentették, hogyaz MH-nak nincs igénye puskagránát használatára. Ebben is egyedülállóak vagyunk a világon.
Az vastagított részben említett eszközről tud valaki valami bővebb infót? Esetleg rajz, kép?
A közlekedési tisztekkel nem ártott jó viszonyban lenni, segíthettek, árthattak. A pécsiek eleve nem jelenthettek problémát, segítőkészek voltak. Általában Bodajkon rakodtunk, Fehérvárról mindíg volt tapolcai kolléga jött. Az állomásfőnökökkel megint törekedni kellett a normális kapcsolatra. Lacival, a fehérvári közlekedésivel Hévizen szoktunk nosztalgiázni régmúlt időkben véghezvitt dicső dolgainkról. Elhajoltunk szállítás irányba, pedig a "lábon" sem kutya.
- L410 könnyű szállító repülő. (Hiányzik a ketegória, így sokszor drágább megoldásokra kényszerülünk. A magyar katonai gépek eladás után tovább repültek civilben).
- Mi-24P (német ajándék, a nagy része ott rohad ahol van...)
Ami máshol még üzemel. Nálunk nem biztos, hogy kéne (de esetleg jól el lehetett volna adni):
- MiG-29
-Mig-21 MF/Bisz
- An-24
- Zlin Z-43 futárgép
- ASz-3 Akacija
- BMP-1 (modernizálva milyen jó lenne a káposztakombájn helyett)
így hirtelen. Most megyek megkeverem a babfőzeléket...
Leírtam hogy az idő szerelvényenként értendő. Békében kivonulni mindig csak a dandár "kicsiny szelete" vonult ki, azaz a teljes "békelétszám" lövészek nélkül.
A szerelvény összeállítási idejét természetesen nem számolhatom bele, hiszen az már összeállítva áll be. Az állomás előkészítésére a vasúti forgalom szabályozásán kívül nincs szükség. Maga a vagonírozás az UMK ékekkel halálosan egyszerű feladat, ha megfelelően osztják el a járműveket. Oszlop felhajt a szerelvényre, minden jármű egyszerre ékel, (ha átugrik az éken legfeljebb újrakezdi, de nem tör össze semmit) aztán lecsavarozzák a földelést, katonák beszállnak a marhavagonokba/személyvagonokba, és indulás.
Az állomásra való kiérkezés és a szerelvény indulása között a legkedvezőtlenebb körülmények között sem telhetett el 45-60 percnél több idő, lévén a fővonalat nem foglalhattuk tovább, a szerelvény pedig nem fért be a kitérőbe.
(Az összes tatai alakulat, beleértve a teljes állományt lőszerestül technikástul, más kérdés. Szolgálatom alatt egy esetben vonultunk ki teljes egészében, de akkor "keréken", és az oszlop hossza több kilométeres volt. Hajnali öttől délután kettőig tartott.)
Hidd el nem alap nélkül írtam amit írtam. Vagoníroztam "hagyományos" lekötöző módszerrel is, UMK-val is, ég és föld.
A haderő nehezen tolerálja a 100 feltti IQ-kat. Rendszerváltás előtt. Etásak! modern világ! Kommunikációs tréning, etásak! Fölülről kő kezdeni! Angol cégnél megrendelték a tábornoki karnak. Mivel kezdődik? IQ mérés. Kész, fele 100 alatt. Eddig tartott.
Remélem nem veszed kötekedésnek Gyula bátyám, de kiképzés, kiképzés, gyakorlás, gyakorlás.
Aztán ha ez meg van, az egyik előre zuttyant, a másik meg tolatva, ha csúszik akkor pironkodva mondom ilyen időjárásban, homok! Egy marék homok! A katona legyen leleményes.
De még az is megoldás, hogy minden második kocsi "zuttyant", így nagyon rövid idő alatt megy a dolog, szervezés kérdése.
Nagyon szívesen tartok belőle bemutatót, még fizetek is érte, csak végre megint kiképezhessek egy kicsit.
:)
Diszelben a tanpályán direkt volt építve egy vasuti rampa a felállás és ékelés gyakorlására, szerintem még meg van.
Ráadásul a mi történetünkben B. főhadnagy elvtárs, hogy is mondjam fííínomam, szóval még a Közlekedési Szolgálat kicsike tiszti állományában sem tartozott az első ötvenbe.
Értelmes volt ezt senki se vittatta.
Akkoriban még vitorlázó repülőzött szabadidejében.
Viszont néha furcsa gondolatai voltak melyeknek nyíltan hangot is adott.
Itt beletrafált.
Amikor elmondta a marsall csak hallgatott de nem szólt semmit.
Pdafordult egy szovjet ezredeshez és sutyorogtak valamit.
Végül azt kérdezte : Főhadnagy elvtárs ! Meg tudja szervezni?
Érted?
Egy marsall egy főhadnagytól amikor a VSZ-ben volt vagy 2000 tábornok.
Én azt hittem leszakad a furnér plafon.
B. meg azt válaszolta, hogy biznyos feltételekkel ott lesznek a csapatok indulásra, balhé nékül.
Később T. ezredes azt mondta neki, nem tudom melyik főhadnagy támasztott volna feltételeket egy marsalnak.
A marsall azt mondta.
Ok.
Én elmegyek.
Itt hagyom X ezredes elvtársat, hogy helyettem mindent az én nevemben aláírjon.
Főhadnagy elvtárs! Maga az operatív törzs parancsnoka. Rendfokozattól, beosztástól, nemzetiségtől függetlenül állítsa össze törzsét és kezdjenek hozzá.
Ez egy kicsit hasonlít a Bar Lev vonal áttörésére. Az egyiptomi politikai és katonai vezetés közösen agyalt, hogy bontsák le a Szuezi csatorna izraeli oldalán lévő 20-30méteres homokfalat, hogy átkelőhelyeket létesíthessenek. A rendezvény élelmezési ellátására volt ott egy 6tápos főhadnagy aki időnként benézett a terembe, hogy rendben vannak-e az asztalok. Nagy tölteteket viszünk át rocsókon és lerobbantjuk a homokot. A főhadnagy szót kért: a homokot teccik tudni, vízágyúval kell szétmosni. Úgy lett. Sikeres volt az átkelés. Nem a főhadnagy volt a hibás, hogy aztán végül Izrael szokás szerint erősen pofán vágta Egyiptomot.
UMK ékkel a teljes tatai hk. dandár 20 perc alatt vagonírozott be.
És 10 perc alatt ki.
---------------------
Ez olyan hatodik sör után mondott katona történet, amikor öreg nyugdíjas katonák anekdótáznak egymás között.
A mondatban antagonisztikus elemek is vannak.
Egy lövészdandár kb. 15-20 katonavonat.
Egy páncélos dandár kb. 10-11 katonavonat.
Egy vonat rakodási ideje a kocsibeállítástól a kihúzásig minimum 1 óra maximum 4 óra.
Tehát egy dandár extrém körülmények., legkedvezőbb esetben tizen óra alatt vagoníroz be.
A már elkészített vonatok (max. 1200 méter) tárolására TaTa állomás kicsi, ezért a tatai hk.dandár berakodási körlete 5-6 nagy vasútállomást is magában foglalt.
Ha pedig a tatai alakulatok (összes) mozdult volna meg a fél északdunántúl vasuti kapacitásának jelentős lekötésével járt volna.
Maradjunk annyiban, hogy a tatai harckocsi dandár kijelölt egységei, például a tankok fele a már katonai rakodásra előkészített állomáson valóban feláll és rögzít 20 perc alatt a vagonokra.
Biztos te is láttál olyan orosz vasúti szerelvényt, ahol beállt az első platós a mozdony mögé, a következő felhajtott az előtte álló platójára, arra a következő, és így tovább.Várpalotai állomáson láttam ilyet, vagy 30 Zil volt így egymásra halmozva teljesen függetlenül attól, hogy alatta hogy sorjáztak a vagonok.
--------------------
Közlekedési tiszteknek ez alapgyakorlat volt a VSZ valamennyi katonai főiskoláján, akadémiáján.
Mivel a közlekedési tisztek minden VSZ hadseregben igen kevesek voltak, így azt nem mondanám, hogy lényegrelen kisebbség de a tiszti állományok elenyésző része tanulta ezt.
Volt egy olyan hallgatólagos szokásrend, hogy a VSZ-ben ezt csak olyan vonatok rakodásánál alkalmazták melyek vagy be/ki léptek a SzU területére vagy eleve csak ott közlekedtek.
Tornyospálca község (Szabolcs megye) lakóinak viszont ez ha nem is mindennapos de sűrű látnivaló volt, mert az ilyen szállítmányokat ott raktuk át normálról széles nyomtávra.
* = Először kaptuk azt, hogy a kijelölt csapatok vonaton átmennek románián. Megterveztük. Kb. 22-28 katonavonatról volt szó, egyenként kb. 800-1200 tengellyel.
- másodszorral jött, hogy Ok. de a személyi állomány nem mehet együtt a fegyverekkel.
Ok.
Átterveztük a huszon vonatot.
- harmadszor jött, hogy a nehéz technika, páncélosok, tűzérek, gépjárművek, csak egymással szembe fordítva rögzített módon mehetnek át Románián.
Na ez már nehéz volt, de megcsináltuk.
Sok napos munka.
- Negyedszer jött, hogy sehogy se mehetünk át Románián.
*** = ez csak olyan aktív tiszt tudja értelmezni aki már 5-10 éve katona és tudja mit jelent főhadnagyi vállappal felállni egy teremben ahol ül 10-15 pizsamás és egy marsall. Esetleg ott nyilvánosan ellentmondani - szakmai kérdésekben - ezredeseknek.
Ott ültünk Táborfalván a VSZ fő vagy alparancsnoka (egy marsal) lb. 20 tábornok és mi vagy 30-an közlekedési tisztek.
Től voltunk már három fajta (román utasítás) szerinti áttervezésen* amikor Csauszeszku úr közölte, hogy meggondolta magát sehogy se enged át.
Komolyan felvetődőtt, hogy az MN-ből kb. 2000 főt, egyéni fegyvereikkel a MALÉV átrepít Szófiába és ők mintegy jelképesen de képviselik hazánkat a hadgyakorlaton.
Mindenki elmondhatta véleményét.
Igen demokratikus lett a légkör mert már nem volt veszteni valónk.
Erre felállt B. főhadnagy** és azt (tábrnokok és a marsal előtt)***, hogy szerinte meg lehet csinálni.
???????????
Lett ám csönd.
És elmondta hogyan.
A marsal gondolkodott egy darabig majd megkérdezte ki vállalja ?
A fél terem felugrott.
Gyakorlatilag teljesen szabad kezet adtak egy szakmailag felkészült fiatal bandának.
Mindent biztosítottak számunkra.
Még helikoptert is.
Utasítás, szabályzat és ami legfőbb rendfokozat és beosztás függetlenek lehettünk.
Onnan minden a marsal aláírásával ment ki.
Az már ízlés kérdése, hogy forradalminak, partizánnak vagy sohamegneismételjétek típusúnal lehet utolag minősíteni intézkedéseinket.
Csak egy hétről beszélünk de Isteni volt.
Fiatal főhadnagyok, századosok, őrnagyok zabláktól szabadulva dolgozhattak.
Volt pár próbálkozás alezredesk és magasabb rendfokozatúak közül, hogy beleavatkozzanak de a szovjet fél ezeket leintette.
Sikerült.
Megcsináltuk.
Komolyabb balhé nélkül.
Egy halottunk volt de az már nem a szállításhoz köthető.
Egy szkfvári őrnagy már bulgáriában sietett a helikopterrel érkező egyik elöljáró elé.
Talán a Garanthoz volt gyári ék. Íve azonos volt a kerék ívével, volt külső pereme, így nem igényelt oldaléket. Aláverted a keréknek, a két sarkantyút leütötted, kész. Zuttymentesen.
Én pont erőshavazásban rakodtam először UMK-val. Az árpapa féle zuttyantás egy Istennek sem sikerült. Ha átugrott az éken, már törte is össze az előtte vagy utána lévő elejét vagy hátulját. A vagonokkal történő esztelen takarékoskodás azt eredményezte, hogy nem lehetett azt csinálni amit a 62-es ceglédi esetnél leírtam, hogy öt perc alatt fenn van az egész oszlop, 10-15 perc alatt mindenki egyidőben ékel kalapál, drótoz, 10-15 perc a személykocsik elfoglalása és mehet a szerelvény. Az UMK-nál az első megálló zuttyant, addig a másik vár, beáll ő is, zuttyantgat, beáll a harmadik, stb. órákba telt egy szerelvény.
UMK-val egyszer rakodtam, még 1987 januárjába. Borzalmas volt. Nem szerettem, Hál istennek utána mindig hagyományos ékeket használtunk, azzal tartottuk a normaidőt.
Még egy megjegyzés a kubai rakétaválsághoz. A rakétaválság 1962 október végére megoldódott, a szovjet elvtársak elkezdték hazaszállítani a telepített rakétákat. Magyarországon mégsem szereltek le a második évüket letöltött katonák. Rájuk hívták az újoncokat nov.29-én. 3 napos katonákkal éleslövészettel egybekötött hacászati gyakorlat Várpalotán. December végén katonai eskű.Két hetente riadó. Február végén éleslövészet minusz 27 fokban Tatárszentgyörgyön. Diszszemlére felkészülés, közben jeges árvíz elleni védekezés úgy, hogy a harmadévesektől már leszedték a téli ruhát, mert másnap leszerelnek. Díszszemle. Éleslövészet Várpalotán még áprilisban. Júniusban még egy, hogy ne unatkozzunk.
80-ban az ösküi itatónál megismerkedtem egy juhásszal. Jogász doktor volt, előzményben két infarktus. Tudatosan vállalta a dolgot, terápiás céllal, akkor még jövedelmező is volt.
Nos ki tudja mennyi a valóságalapja én inkább UL-ként tekintek rá, mint viccként, mert sajnos előfordulhatott, ahogy ma is megeshet hasonló szituáció akár egy biztonsági őrt, kapusszolgálatot, taxisofőrt vagy akár gazdálkodót illetően.
Mindegyik nyögállományúaknak bejáratott "szakmában" ismerek olyat, akik oktathatna, lemoshatna aktív, magas beosztású, rangfokozatú kollégákat minden különösebb gond nélkül.
Érdekes idők voltak. Külvárosi általános iskola. Alsótagos ofi Dr. Vágó Imre. És volt még három abban az iskolában. Nem jogász doktorok voltak, hanem valamely tudomány egyetemi doktorai pillanatnyilag büntiben, tantói helyen.
Juhásztitok Akkoriban, mikoriban a fényes szellők fújtak, az egyik embert ide fújták, a másikat oda. No, ebben az időben kiballagtak egyszer a soproni tüzérek a Nyírségbe lőgyakorlatra. Lőttek, lőttek, lődögéltek, de az "ellenség" fatankját eltalálni sehogy se bírták.
Nagy botjáró támaszkodva nézegette őket egy juhász a nyája mellől.
Amikor elunta nézni, engedelmet kért, hogy próbát tehessen az ősi ágyúval. Persze hessegették, de amint az már lenni szokott, az öreg addig erősködött, mígnem ő is célozhatott egyet. Lőttek.
A fatank szétrobbant, ő pedig visszaballagott a nyájához. Utánament a tüzérek ezredese, hogy kifaggassa, hol tanult meg ilyen jól lőni.
A juhász azonban hallgatott.
Az ezredes, miután látta, hogy hivatalosan nem sokra megy, a juhász fülébe súgta: Nekem nyugodtan elárulhatja, bátyám, nemrégiben még én is juhász voltam. Megenyhült erre a pásztor: Én pedig tüzér ezredes.
Nézem a Hír TV-t. A Nemzeti Emléhelyen Benkő Tíbor mondja: Ez az emléoszlop irányt mutat... ez a zászlórúd a nemzeti zászlóval irányt mutat... Csak nem azt az irányt, hogy ti is igy fogtok elpusztulni?
A jelenlegi létszámból a szükséges mennyiség összerakható. Ennek költségei nagyságrendekkel alacsonyabbak lennének bármely megoldásnál. Akinek ki van a segge a gatyyából, az ne urizáljon. Arról nem is beszélve, hogy ezen típusok kellően jók is.
Azért hoztam az 1962-es példát, hogy lássuk, kényszer helyzetben meglepően működnek a dolgok az általunk igaznak és preciznek gondolt rendszerek mellőzésével is. Gondolom Évin őrgy ceglédi tüzérezredparancsnok 3-án reggel nyolc körül kaphatta meg, hogy délben már rakodás, 5-ödikén meg éleslövészet Várpalotán. Nem főbelőtte magát, hanem megoldotta, úgy hogy az állomány 1/3-a újonc volt. Öregek nem szereltek le, újoncokat meg behívták. Ez a tapasztalat tette lehetővé, hogy a "Vízesés" feladat kapcsán szemem sem rebbent, amikor az április 27-én kapott újoncokkal május 3-tól éleslőttünk Várpalotán.
Talán már untattam az olvtársakat az 1991-es hajdúhadházi hk. akna kísérletekkel, de a képek és egy szomorú esemény kapcsán ismét előtörtek az emlékeim..
Tegnap temettük Volszky Gáza nyá. mk alez. (58) kollégánkat, szeretett és tisztelt parancsnokunkat, vezetőnket, aki vezetésével anno a hajdúhadházi lőtéren a rendszerből addigra kivont állományból bizotsított T34-es hk.-k voltak az MH által bizotsított célanyagaink. Egy héten át reggeltől estig robbantottunk és dokumentáltunk a HAK1 hk. akna korai kísérleti fázisában.
Isten nyugtassa Gézát és - mint azt tegnap a toron is elhangzott - ő jó parancsnokként gondoskodik róla, hogy az örök kísérlei lőtereken jó szállásunk és elég melónk legyen, mire mi is megérkezünk hozzá és a többi már eltávozott hadmérnök kollégánkhoz!
Nos, az ottani telephelyen álló, hűtővíz és olaj dolgában nem túl jól álló (néha teljesen száraz) gépekbe pár (tíz) liter gázolajat töltöttek, bikáról sec perc beröffentették őket és néhány perc múlva már a lőtér felé csörömpöltek ezerrel.
Szépen beálltak velük a kijelölt helyükre.
A helyi csapat annyit kért, a vontatható állapotukat tartsuk meg a robbantásaink során. Persze ez nem ment minden alkalommal (lánc és görgők, tengelyek ellen is teszteltünk), de jórészt nem romboltunk, pusztítottunk értelmetlenül.
Persze mint fiatal, még a műhelyszagot ki sem szellőztetett mérnök, a szívem szakadt meg értük, ahogy a 100-140 mm-es lukakkal a hasukon, homlokukon, oldalukon, indultak velük vissza a telephelyre a lőtérről.
A leszálló estében ekkorra már szikrákat, lángokat köpködő dolgos és elpusztíthatatlan sárkányokként dörmögve, csörömpölve tették a dolgukat még szétrobbantva is, úton a majdani kohóban történő újjászületésük felé.
Fogalmuk tán lehet a gépészet eme koráról a maiaknak, de tapassztalatuk alig.
Hihetetlennek tűnik ma már, nekem is aki megéltem és gyakoroltam, hogy milyen módon lehetett a technika ezen generációit életben, működőképesen tartani, hevenyészett eszközökkel, feltalált, bontott, út mentén szerzett anyagokkal, egyszerű műhelyfelszerelésekkel.
Én sem állítottam, hogy nincs igazad, sőt megerősíteni tudom, hogy a Veszprémi viadukton is átment a rakéta indító állvány, nagyon tilos volt, de nagyon eltévedtek. :)
Gyula bátyámnak üzenem, hogy "Zuttyantás" csak UMK - nál lehetséges.
A vasuti rakodás szabályaiba az is beletartozott, hogy lenni kellett előkészítő csoportnak, vagon átvevő csoportnak, és még számos dolognak amit illő volt betartani, ha nem tartották be akkor úgy kellett nekik.
Már azt is régebben akartam aztán mondani, hogy az lett volna a legjobb a hazának Gyulla bátyám, ha téged kineveztek volna nagyon nagy fejesnek, és nem tartanánk itt, viszont gyakorlati dolgokba beavatkozni nem nagyon hagytalak volna, mert azt hitted, mindig az a jó, amit magad csinálsz, így valszeg a beosztottak önállóságát jól meggyilkolásztad.
De ez csak feltételezés, olyan baráti.
És tessék készülni májusra, mert ötven évesek leszünk és nagyon nagy szabású dolgot szeretnénk a hagyományőrzők bevonásával.
Árpapa
Teszek ide egy képet, hogy ne tűnjön soknak a szöveg:
A vasuti rakodás olyan mint a sex, mindent lehet, csak bátorság, meg kreativitás kell hozzá. Biztos te is láttál olyan orosz vasúti szerelvényt, ahol beállt az első platós a mozdony mögé, a következő felhajtott az előtte álló platójára, arra a következő, és így tovább.Várpalotai állomáson láttam ilyet, vagy 30 Zil volt így egymásra halmozva teljesen függetlenül attól, hogy alatta hogy sorjáztak a vagonok.Máig nem tudom, hogy milyen segédeszközzel oldották meg ezt a felhágást.
"A jelenleg meglevő állománnyal is el lehet még lennei, nem kevés ideig. Csak egy modernizáció kéne és ennyi"
Ez rohadtul nem így van.
Először is kéne egy nagyjavítás. Ha "nem kevés ideig" akarsz ellenni velük akkor később ismételten (ha nem repüli ki a gép a repidőt, de lejár a naptári üzemidő akkor nagyjavítás/üzeimidő hosszabbítás kell.)
Plusz ehhez jönne a modernizáció. Ez megint nem kis összeg és lehet, hogy nem sokat érne, ugyanis túl sok mindent kéne felpakolni a gépekre.... Gyakorlatilag annyi mindent, hogy többe kerülnének, mint az egész gép, különösen, ha hadműveleti környezetben bevethető gépet akarunk... NATO cuccokat amúgy a ruszki be sem építhet, ha meg hazahozzuk és utána tesszük be ugrott a garancia...
Ez az egész hatalmas összeg lenne és eredményezne 5/7 szállító helikoptert (de inkább 5). Ha a gépenkénti költségeket nézzük nem hiszem, hogy megéri egy 25 éves (félidős!) orosz helikopter további üzemeltetése ilyen kis darabszámnál...
1962 nov 29-én vonultam be. December 3-án éleslövészetre vagoníroztunk Cegléden. Homlokfalról rakodtunk, a laktanyából egyenest oszlopban mentünk rá a szerelvényre. Amikor az előttünk lévő megállt, mi is megálltunk. A löveget le se kapcsoltuk, a mi lövegünk a másik vagonon volt. A faékeket alávertük a kerekeknek a vontatónál(nem volt "zutty") a lövegnél csak oldaléket használtunk, hogy hogy a két vagon közötti mozgást tudja követni a lövegkerék. Drótoztunk egy jót, futás a személykocsikhoz. A 35-ödik percben kihúzták a szerelvényt. Nem volt rakodási tervünk. A szerelvény mondjuk nem 55, hanem 60 vagonból állt. 5-ödikén adogattam a lőszert a 122-es tarackhoz. Nesze neked alapkiképzés meg szakkiképzés, meg fokozatosság elve.
Kár ezekért a találmányokért, mert valóban univerzálisak voltak, főleg számunkra, akik drótkötelet csavargattunk, akár 16 szálasat is.
Más!
15 évig voltam rakétás a 8 - as számú főutat csak keresztezni szoktuk, egyszer sem használtuk.
1993 - ban mikor először Sorozatvető tüzérezredként kellett Tapolcáról Várpalotára menni lábon, bizony akkor sem mehettünk rá, Nemesvámosnál mentünk el Berhida felé és a Várpalotai vasút állomás után értünk ki, és hajtottunk a Baglyas felé.
Ezzel a klippel amit ma megszállott hagyományőrzők osztottak meg a facebookon, szeretnék tisztelegni a technika emberei előtt, mert ez szinte már hihetetlen: ( Beszúrtam a linkjét is, mert már régen osztottam meg itt videót.)
Feltétlen nézzétek, ez az igazi "ruszki technika"!
a nagyon kevesek által ismert Mn Közlekedési Szolgálat - bár a csapattisztek a területi KSZI-ket ismerték - minden gyakorlat előtt már két héttel 100%-on pörgött élesben.
Közben ment a napi rutin, napi átlagban 15-19 katonavonat amibe KSZI-belüli kicsi mozgásokat + 1-3 kocsis vasuti fuvarokat NEM számították bele.
A legnagyobb szívás nem a DUNA vagy BARÁTSÁG gyakorlat volt hanem a ?? 1986-os ?? bulgáriai gyakorlat, ahová az MN kb. 5000 fővel plusz a hozzájuk tartozó haditechnikával ment ki.
Ezt a gyakorlatot megelőző két hét alatt háromszor terveztették át - politikai okokból - végül az indulás előtt hét nappal az egészet törölték és új tervet kértek, Románia megkerülésével, a Szovjetubión át majd Fekete tengeri kompozással.
Ma is él még (igen idős) az UMK fejlesztésének témafelelőse, Báhidszki István hadmérnök kollégánk.
Zseniális eszköz volt, és erre a gyakorlati példa az volt számomra, fiatal HTI-s hadmérnök számára, amikor a "spanifer" rögzítőket behozták a közlekesek és volt egy vasúti rakodási próbájuk Rétságon (haha, bizony akkor ott még egy hk.e volt!).
Akkor az UMK vagy a szegelt gerenda+drót jobban teljesített mint az akkor vadiúj és méregdrága "spanifer", ami az első pár váltón áthaladás után megnyúlt, fellazult és lógott mint a fa...
Eztán ismét és ismét.
De ez végül nem tántorított el senkit párezer klt. beszerzésétől. gondolom nagyobb bolt volt, mint a fenyőgerenda, acélszeg, lágyacél huzal és az addigra már tízezerszám készletezett UMK.
Nos urban legend vagy sem, nekem ezt mondták és nyilván nem vitázok rajta azokkal akik tették a dolgukat és pont ez volt a dolguk, hogy a ruszkikkal megosztozzanak, és tervezzenek ilyen hatalmas mozgásokat, nem csak közúton, hk. úton, hanem vasúton is...
Nem semmi volt az tuti akár tervezted, akár vezényelted, akár meneteltél...
Ekkor még nem volt érvényben a geller parancsa, hogya TZR csak lakott területen kívül állhat meg javítani.
Ezért a csapatszolgálatom legszebb emlékei közé tartoznak azok az órák, amiket még a gelleri parancs előtt töltöttünk el a kis falvak, városkák utcáin javítva az addigra vontathatatlanná hízott javításra váró járgányokkal a Dunától a Rábáig...
Az emberek minket ilyenkor elárasztó szeretete, megbecsülése segítség, jó szó, bátorítás, kenyér, szalonna, kolbász, pálinka és bor formájában testesült meg, miközben gyakran a kis TSZ műhelyek ezermestereinek zseniális megoldásait megismerve, ellesve, eltanulva tettük amit kellett és amit tudtunk. Azt tartották, hogy a katona az mindig éhes és szomjas és jó magyar ember módján ezt nem hagyhatták semmi képp.
Néha alig tudtam gátat vetni ennek a májat és agyat is "pusztító" szeretetnek, mert bizony anno velem egykorú, addigra már hozzám képest igen sokat megélt és amúgy dolgos és jóravaló szabolcsi legények alkották az állományom java részét, akik bár mindent megtettek és hatalmas szívük, lelkük volt, de bizony a cefrét igen igen szerették...
Kár, hogy az MH megsemmisült és kár, hogy mára a fiataljaink nem tanulhatják, tapasztalhatják meg ezt sem.
A két helikopter képességei össze sem mérhetőek. Így ez nem helyes mérlegelés. Először azt kell eldönteni, hogy mire kell a helikopter. Aztán kell agyalni, hogy arra mely típust válasszák.
A jelenleg meglevő állománnyal is el lehet még lennei, nem kevés ideig. Csak egy modernizáció kéne és ennyi.
Nem egyszer meneteltem a nyolcason teljes R-300 osztállyal, kb. 50 kocsi, köztük rakétaszállító trélerek, indítóállványok, cirka 3 km-es oszlop, egy ízben ugyan ott teljes rakétadandár kötelékben - M után - több 10 km-es oszlop. Néha nappal is.
Azon időkben - költőien ifjú koromban - a hírezred gjmű jav.mű.pk voltam.
Mentünk Nyírádra a sereg HÁP hir.biztosítására Szfvárról.
Nem engedtek fel minket kétszámjegyű utakra sem, keresztbe kasba botorkáltunk és próbáltunk minden járművet eljuttatni a célig.
A nyolcason csak az oroszok mehettek.
Eszméletlen volt.
Ültem éjjel a zagyva (D566 mentő-vontató) tetején valahol Ősi - Berhida körül, a nyitott tetőablakában, a fülkébe lógatott lábbal (míg a TZR dolgozott) és néztem a nyolcas felé, ahol a konvojok 1-2km térközzel mentek végeláthatatlanul.
Amint körülnéztem, minden úton kisebb nagyobb oszlopok vonultak Nyugat felé.
Nem voltam otthon akkor kb. két hónapig.
Igaz nem voltam még házas és ez tartós bérletet jelentett bármilyen hosszabb vezényléshez.
Mi sokat beszélgethettünk vele a Kevély-nyereg alatti kihelyezéseken. Megjött a pokolból, a Szálasi féle pokolba, azt is megúszta, az egy másik történet.
Ma telefonon beszélgettem egy nyá. ezredes úrral. Még 48 körül az első háború utáni hk. századnál kezdte az ipart. A T-34-eseiken még ott voltak a lövésnyomok , igaz befoltozva. Volt tüzér is.
Nyolcvan valahány évesen úszni jár :)
Természetesen még szeretnék sokat beszélgetni vele:)
Elovastam a HVG-s megemlékezéseket. Róna Jenőre, lövéstan tanárunkra emlékeztem. Úgy menekült meg, hogy pont vételezni voltak. A raktárban volt téli ruha, takaró szalonna kötszer, minden. Jött a parancs, hogy azonnal fel kell gyújtani. Jenő bácsiék összeálltak néhányan, megrakták a fogatot, bekötözték magukat mintha sebesültek lennének és megindultak hátrafelé. hosszú a történet, mint az út amit megtettek, de hazaértek.
a RAP lovedekeknel a pothajtas mennyire megy a pontossag illetve a robbanoanyag tartalom rovasara ?
Gondolok arra hogy a raketa hajtas miatt valami instabilitas fellephet a forgasstabilizalas ellenere illetve valahol ennek a hajtoanyagnak hely is kell a lovedektesten belul.
A kaliber (vagy régi magyar szóval öbnagyság) szó egy űrméretet jelöl: egy furat belső átmérőjét fejezik ki vele. Leggyakrabban a lőfegyver csövének belső, vagy a lövedék külső átmérője jellemzőjeként találkozunk vele.
Amiről te írsz, az a csőhossz kifejezése kaliberben:
Ha azt mondom a németek PzH 2000 szuperlövegéről, hogy 52 kaliberes, az azt jelenti, hogy a csőhossz 52-szerese a 155mmm-es űrméretnek. A Paladin talán 49 kaliberes. Mi a gond?
Ezzel nincs is gond. De ettől még minden szakma a kaliber alatt a cső belső átmérőjét érti.
Ha azt mondom a németek PzH 2000 szuperlövegéről, hogy 52 kaliberes, az azt jelenti, hogy a csőhossz 52-szerese a 155mmm-es űrméretnek. A Paladin talán 49 kaliberes. Mi a gond? Ki, hol ég?
A működőképességét vesztette el a haderő. Az nem lett volna baj, ha a 120-150 ezerről le megyünk 30 ezerre, és a 30 ezer ugyanúgy működik, vagy jobban mint a filmen látott csapatok. A baj az, hogy a Trianoni szint alá mentünk létszámban, zéro bevethetőséggel. Na legföljebb a missziós képesség. Képesség a magyar missziós képesség? Ld. Szlankó könyv.
Mindíg csak az ivás............................:-(((
Mivel váratlanul ugrottam be nemzetközi összekötő tisztnek (a haláleset miatt) elmaradt a felkészítésem.
Eléggé meglepődtem amikor egy délután megjelent előttem egy tizedes és jelentette, hogy a busszal megérkezett és a vacsora 19,00 órára tálalva lesz.
?????????
- Milyen busz?
- Kinek?
- Milyen vacsora?
Telefonálgatások után kiderült, hogy a HM Protokoll osztály a nemzetközi csapatok vezetésének vacsorát ad különböző, a gyakorlati helyszínekhez közeli városokban.
Az általam patronált Nagymihályi roham lövész zászlóalj parancsnoki tiszti állományának (10 fő) épp Dunaújvárosban ahol volt a város közepén egy Vörös Csillag vagy Arany Csillag nevű szálloda.
Nos ott.
Szóltam a cseh Z.pk.-nak.
Írtó dühös lett mert másnap volt az erőszakos dunai átkelés élesben.
Kijelölt még 3 tisztet + Ő + én elzörögtünk a busszal Dunaújvárosba ahová eljött még Budapestről kocsival 2 magyar + 1 szovjet tiszt + 1 tolmács.
Voltunk kilencen.
A különterem meg megterítve vagy 30 főre. Olyan fényár volt mint amilyen KREML-ben szokás.
Nagyon kínos volt.
Feszélyezett volt az egész.
Volt trakta bőven de se a csehszlovák tisztek se én nem sokat pusztíttottunk.
Lement a két beszéd + vacsora és már 21.00 óra előtt elköszöntünk mi siettünk vissza, a pestieket ott hagytuk.
Hazafelé a cseh tisztek - jogosan - morogtak. Felesleges érezték a dolgot és az éles bevetés előtt nem szívesen hagyták ott a csapataikat, plusz tudták, hogy a másnapi előadás (volt millió TV Híradó) előtt nekik is aludniuk kell.
Mielőtt még Kuruc kolléga azt is megkérdezné, hogy mi az a "polhelyettes", konkrétan politikai helyettes. Nem is értem, hogy tud meglenni az ausztrál véderő polhá nélkül.:-))
1987-ben az akkkori (új) párt vezetés úgynevezett "képbe helyezése" céljából egy aktuális állománytáblának megfelelő gépsített lövész dandárt, 100%-os feltöltéssel összeállítottak kb. 1 hét időtartamra.
Ennyire futotta."
Nem egészen. Bakony 87' gyakorlat.
Harckocsidandár támadásban. Teljesen feltöltött állománnyal, légi támogatással.
A 2Sz3 elbírta volna a 155-ös csövet bármilyen hosszúságban. (a szakma kalibernek nevezi a csőhosszt). A 122-es szinténkönnyedén képes lett volna befogadni a 105-ös valamely változatát. A 2Sz3 alvázra lehetett volna Zuzana tornyot is rakni. (csekszlovák, szlovák 155-ös.)
Jelentem, én is részt vettem, mint az MN 8677 E/1. szolgálatvezetője. Mi csak biztosítást adtunk, de azért megbuktunk, amikor az egyik polhával menetlevél nélkül elmentünk piát venni Tapolcára.:-) (Vitte a balhét, és rendezte a dolgot.)
Akkor együtt vettünk részt......................:-)))
Nagy szerencsém volt.
A tervezés idejében a központi gyakorlat törzsben dolgoztam. (terveztem)
A gyakorlat megkezdése előtt két nappal egy sajnálatos haláleset miatt, áthelyeztek és Ercsi térségében kettős szereposztásban :
- Körzeti közlekedési parancsnok,
- Nagymihályi (CS) roham lövész zászlóalj* összekötő tiszt
"élveztem végig" a Duna '85-öt.
* = Ez a roham lövész zászlóalj nálunk nem volt állománytáblás alakulat a MN-ben.
De a Csehszlovák hadseregben minden hadosztálynak volt egy ilyen hadosztály közvetlen zászlóalja.
Kíválóan felszerelt, igen jól képzett csapat(ok) vol(ak). Erőszakos folyóátkelések, kisvárosi ostromok, hegyi nyergek, átjárók birtokba vétele volt a fő profiljuk.
Akkoriban párszor dolgoztunk együtt itthon és kint is Csehszlovák csapatokkal.
Irigyeltük őket.
Egyeni és csapat felszereltségükért.
a katonáik fegyelmezettségéért.
A tisztek szociális ellátottságáért, fizetééséért.
Mert szerintem mindketto rossz megoldas lett volna
A kisebb cso mar idejetmult gyenge hatasfoku hatotavolsagu eszkoz. A masik meg tulmeretes es ugy manoverezesi , kezelesi es loszerproblemakat okozott volna ( keves egyszeri loszer )
De hozza teeszem ez csak elso blikkre az az szerintem
Az ötlet jó, továbbfejleszteném, állítsunk össze listát azokról az eszközökről, amelyeket fölöslegesen tartunk rendszerben. Fodorról jutnak eszembe a hadihajók. A Juhász féle reformtervezetről írt véleményt egy NATO bizottság 2004-ben. Már akkor nem értették mit keres a hadrendben a CUB. Ha lenne Radar a Zengőn, nem kellenének az rt századok. Ha kivinnénk a tatai lövegeket a lőtérre, és mindegyikből ellőnénk 10-20 lőszert teljestölteten, valamennyi gajra menne ott helyben.
85-ig Várpalotán szolgáltam. Ennek a bizonyos 85-ös gyakorlatnak kupleráját közelről láttam. Képtelenség volt a forgalomszabályzás. Újdörögdtől Tótvázsonyon át Iszkaszentgyörgyig, sőt, Dunaföldvárig telítve volt minden térség csapatokkal, helyenként eltévedt csapatokkal. Később pécsi parancsnokhelyettesként is volt szerencsém résztvenni szovjet-csehszlovák-magyar gyakorlaton. Az ilyen gyakorlatok után a gyakorlótéren egyszerűen nem maradt fű, az utakon lévő területeken is kitaposták. Ennek ellenére minden nyárelőn virított az árvalányhaj, amíg az sv-kkel fel nem égettük.
Ha figyelmesen olvastál, olvtársunk nem azt írta, hogy Fodor látott vagy sem egy hadosztályt gyakorlatozni hanem azt, hogy szerinte Fodor látott egyszerre több hadosztályt gyakorlatozni.
A Duna 85 gyakorlaton a 8. gl. ho., egy szovjet gl. ho. és egy cseszlovák hk. e. vett részt. A 8. hk. e. ráadásul hadi állományra lett feltöltve. Ez azért több néhány zászlóaljnál. Csak az Edvárd-hegy körzetében a 14. gl. e. két zászlóalja, a 63. gl. e. egy zászlóalja és a cseszlovák hk. e. tevékenykedett.
Nézem a romániai havazásban a mentést. A szülő nő lánctalpas mentőből kászálódik ki. A jármű alapja az orosz légideszant lánctalpas. Nekünk is volt néhány ilyen az EHC-knál, az ellenséges tüzérség rádiógyújtóinak idő előtti robbanását biztosító zavaró berendezés volt rajta. Talán 1000km-es futással selejtezték ki.
Kivonták a BMP-ket. már ez marhaság. Maljutkát le lehetett volna cserélni, a löveget is, vagy komplett toronycsere. A BMP alapú BRM1K-kat mi tüzérek egy gyakorlaton kölcsön kértük, kipróbáltuk, kitűnő tűztámogató jármű lehetett volna belőle a lézertávmérőjével, navigációs berendezésével, rádióival akár a Gvozgyika mellett is.
2Sz1 122mm-es önjáró löveg. Több osztálynyi volt belőle.Éléggé tré állapotban voltak. Egy C+D konferencián mellettem ült a Currus főcsővezetője. Panaszkodott, hogy a HM megrendelte tőlük a Gvozgyikák gyári felújítását. Megrendelték az orosz (bolgár) alkatrészeket. Egy osztállyal majdnem készek, a HM felmondta a szerződést, a felújított lövegek mehetnek az inkurrencia raktárba. A Gvozgyika is alkalmas volt arra, hogy NATO szabányra cseréljék a csövét.
Lajos úrral soha nem voltam közvetlen munkakapcsolatban, így személyiségjegyeiről nincsenek ismereteim. Azt tudom viszont, hogy az utolsó mohikánok egyike, aki látott egyszerre akár több hadosztályt is a várpalotai gyakorlótéren.
------------------
Legyünk szerények de hitelesek.
Az inkriminált mondat helyesen így hangzik:
....."......, aki látott egyszerre akár több majdnem ezredet is a várpalotai gyakorlótéren........"...
A várpalotai gyakorlótér befogadóképessége kb. két ezred volt*.
A bakonyi gyakorlótér Várpalotától Uzsáig kb. másfél hadosztály éles gyakorlatára volt elegendő.
Ezért voltak a gyakorlótér használati utasításban állandó korlátozások kb. 30-40 évig.
Ezred harcászatot általában megerősített zászlóalj erővel gyakorolták, illetve hadtest hadműveleti mozgást (áttörés, védelem, stb.) általában három-három és fél ezredes erőkkel gyakoroltak.
Hadosztály szintű gyakorlat Fodor idejében már nem nagyon volt.
Mórócz még csinált ilyet de igen komoly logisztikai problémát okozott amikor a vegyes szovjet-magyar-csehszlovák gyakorlatokon valóban megjelent kb. egy hadosztálynyi erő a Bakonyban.
* = Dr. Simon Sándor altábornagy úr ZMKA parancsnok a téma (gyakorlóterek befogadóképessége és kiképzésre való alkalmassága) kíváló, csendes szavú művelője volt.
Sokat tanultunk tőle ez ügyben.**
A gyakorlótereink korlátozott befogadóképessége elsősorban biztonsági és logisztikai, másodsorban harcászati kérdéseket vetett fel.
A harcászat valamennyi hazánkra jellemző formáját (raj harcászattól az ezred/dandár harcászatig) volt lehetőség itthon is gyakorolni.
Hadosztály hadműveleti tevékenységre itthon már nagyon korlátozott lehetőségek voltak, erősen csökkentett hadosztály létszámokkal.
Több hadosztály vagy egyhadtest hadműveletének eggyüttes gyakorlására Mo.-n nem volt lehetőség.
A gyakorlatokon résztvevő egységek ( ezredek, dandárok) mindíg erősen csökkentett létszámmal és fegyverzettel ( kb. 30-50%) érkeztek a gyakorlatokra.
1987-ben az akkkori (új) párt vezetés úgynevezett "képbe helyezése" céljából egy aktuális állománytáblának megfelelő gépsített lövész dandárt, 100%-os feltöltéssel összeállítottak kb. 1 hét időtartamra.
Ennyire futotta.
Ezt az alakulatot ahol valóban megvolt mindenki a dandárparancsnoktól az őrkutyáig, kb. 5-9 másik alakulat készleteiből és ember anyagából hordtuk össze.
Mórócz jó érzékkel minden ezredes vagy annál magasabb rendfokozatú katonát lerendelt a szemlére, hogy életükben egyszer lássanak - mégha álló helyzetben is - egy feltöltött dandárt.
A magyar főtiszti, tábornoki kar 90% vagy több, akkor látott életében először feltöltött katonai egységet élőben egyben.
Azóta se.
A bemutatót másnap megismételték a politikai vezetőknek is.
** = Simon altbgy. azt tanította, hogy a hazai gyakorló és lőterek pontos méretével, befogadóképességével elsősorban a logisztikai tiszteknek, másodsorban a kiképzési tervezezőknek kell tisztában lenniük.
Azt mondta = A lövészek majd nagyokat álodnak mert ők a parancsnokok. A maguk dolga meg az, hogy lerángassák őket a földre, hogy mit lehet és mit nem.
Tehát Fodor, mint a Lenti lövész ezred, később dandár parancsnoka - mint résztvevő - ott lehetett egy-két zászlóaljával Mórócz pár még nagyobb gyakorlatán.
De az, hogy több hadosztályt lásson gyakorlatozni kizárt, ha csak a SZU Vezérkari Akadémiáján nem, amikor a hallgatókat elég sűráűn kivitték ottani gyakorlatokra.
Csak ami a szakmán belül hirtelen eszembe jut. 2Sz3 152mm-es önjáró löveg. 18 db volt belőle a hozzávaló automatizált vezetést biztosító járművekkel. Szinte gyári új állapotban vonták ki. 155-ös csővel Nato Kompatibilis lehetne.
Ja igen... Témánál maradva: tudnátok segíteni? vmi olyasmi listát szeretnék összeállítani, mik azok az hadtech eszközök, amiket nagy lelkesen kivontunk, hagytuk szétrohadni, máshol pedig akár még mindig szolgál... Itt meg nagyon hiányzik...
Lajos úrral soha nem voltam közvetlen munkakapcsolatban, így személyiségjegyeiről nincsenek ismereteim. Azt tudom viszont, hogy az utolsó mohikánok egyike, aki látott egyszerre akár több hadosztályt is a várpalotai gyakorlótéren. Most néztem meg Dr. Dankó István jogi és igazgatásért felelős helyettes államtitkár cv-jét, akit a cikk lehetséges utódként említ. Zéró katonai szocializáció, egész életét a HM jogi osztályán töltötte. Simicskó likvidatty. Lajos úr kaput. Ki viszi a szakmát a HM-ben? Csak nem Benkő Tibor?
Veszprémben jártam suliba, a Bakonyban bicikliztem, sokszor ijesztegettek a Mi-24-esek, de egy rakat. persze valószínűleg nem tudták, hogy haditechnikabuzi vagyok, így rettenetesen élveztem.
koleszban Almádiban laktam, gyakram átjártam szintén bringával Szentkirályszabadjára, a bázis mellé.
Örülök, hogy nem miinden szentnek csak maga felé hajlik a keze, mert bizony én némiképp "hazabeszéltem". ;) Én is minden földi-égi jót kívánok a kékeknek.
"de azért is rossz példa, mert talán a felkelő tüntetők szétlövésére készülve vegyen az MH harcihelikoptert?"
Arra ott vannak a Gripenek:(( Tavaly nyaron es az elotte levon is sokszor arra riadtam fel delutani sziesztam alatt, hogy Gripenek huztak el a hazunk felett, jo, hogy a kemenyt le nem vertek, es az eszmeletlen zaj, amit okoztak:-( Ez ment jo 2 hetig, szidtam is oket, meg aki oda kuldte, azt is:( Komolyan az volt az erzesem, hogy ezek a tuntetok elleni harcaszatot gyakoroljak. Ilyet meg az atkosban sem tapasztaltam repuloktol.
Helikopterek: szinten tavaly elott tortent, egy augusztusi delutanon ektelen zajra ebredek, kimegyek az udvarra, s mit latok: kb 20 Mi-8-as es 17 - es zart alakzatban, kb 800 m magasan huz el a hazunk felett, kb 4 MI - 24 -es kisereteben. Ma sem tudom, kik lehettek es mi a fenet kerestek arra (Heves - megye, Matra alja)
Sőt, az egyik legfontosabb. Mármint az, hogy végre ők is normálisabb felszerelést, körülményeket kapjanak... Enélkül hiába lennének milliárdos helikopterek, hogy szállítsák és tízmilliárdos Gripenek, hogy támogassák őket...
Ja és mielőtt bárki is elhűlne az összegektől meg lehet saccolni pl. egy lövész szd felszerelését is. (nem feltétlenül mofém kalappal, fém kulaccsal és AK-63/AMD-65-tel...)
Egy fotó - meg egy kis Photoshop. A nadrágon értelemszerűen nincs medál, meg a KNDK Hőséből is sok lenne ennyi. De miért kellett valakinek egy amúgy is komikus fotót tovább fokoznia?
Az a baj, hogy nagyon sok missziós és egyéb dologra (ide vehetjük a missziós légihidat is) nincs megfelelő jogi, gazdálkodási szabályzó. A pénzügyesek, jogászok stb gyakran nem tudnak választ adni a kérdésekre...
Olyan elavult pénzügyi, személyügyi szabályzóink vannak, hogy még a kelet-európai srácok is csak lesnek ránk, nem értik miért van így megbonyolítva.
Olyan meg előfordult, hogy a magyar srác odavitte a munkaidő nyilvántartás a svéd, amerikai főnökéhez aláíratásra, az meg nem értette mit is akar. Pénzügyi rendszer szintén, azt se értették, miért kell felszaladgálni Pestre kb hetente...
" Számos élelmiszerbe (sajtok, sütőport tartalmazó pékáruk, sütemények, fagyasztott tészták, szójalapú fehérjék) kevernek a feldolgozás során különböző adalékanyagokat (alumínium-ammónium szulfát E523, alumínium por E173, alumínium-szilikát E554 és E559, alumínium-sztearát E391, alumínium-szulfát E520). Az alumínium port élelmiszerekhez adagolva, élelmiszer színezékként használják, így például az E173-adalékanyaggal ezüstszürkés színhatás elérése a cél az adott termék felületén. Ennek a dekorációért felelős színezéknek előnyös sajátossága, hogy ellentétben sok más színezékkel, nem oldódik folyadékban. Más alumíniummal kapcsolatos adalékanyaggal pedig sűrítő, íz erősítő, savmoduláló hatást érnek el "
Ja cca 10 evvel ezelott jott ki hogy a banan hajlasanak sugaran kivul az is donto hogy ne leggyenek aluminium edenyek a nagykonyhai etkeztetesben mert azoka nehezfemsokkal mergezik az EU lakossagat. Volt olyan orszag ahol ezt azonnal atvettek ( pl nallunk ) volt ahol ez mar reges regen megtortent ( nemetek ) es volt ahol meg a mai napig tojnak ra es aki akar az alu edenyt hasznalhat pl olaszok )
Osszessegeben a helyzet olyan hogy az EU donteshozoi mint oly sok temaban a "legyel foglalkoznak de az elefantot nem latjak "
Ui : A franciaknal a francia konyhara hivatkozva mind az alu mind a rezedenyek rendszeres tagjai a konyhai "fegyvertarnak"
Igazabol arrol mar keszult felmeres hogy a XV-XIX szazad kozotti matrozoknak sok cin volt a csontjukba mivel cin poharbol ittak ettek de az alut illetve nehezsoit meg nem sikerult kimutatni pedig mar az II. VH ban is tomegesen alkalmaztak alu edenyeket.
Akkor is inkabb az "olommergezes" olt ha jol tudom.
Akik nem tanulnak a múltból arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt.
Kivételesen nem jó öreg Patyomkin cirkáló lesz soron, hanem a magyar honvédség, ha már ígértem.
A Magyar Honvédség különleges műveleti képessége nem tekint vissza nagy múltra. A[...] Bővebben!Tovább »
Amit Te állítasz az nem a repült óra díja, hanem egy összehasonlító tétel. Úgy tudom, eddig nemigen sikerült kiszámítani a tényleges repült óra díját, típusokra lebontva. Vegyük Pl. kecskeméte. Ot repül a vadász és a szállító. Az alakulatnak van egy éves költségvetése. Akkor ezt miként osztod el a repült órák közt? Miként vonod be, a vezetési szervezetek adatait?
Akkor van baj és pampogás ha az egyik sorba (típushoz) beleszámítják X tétel a másikhoz meg nem."
igen, a típusváltásnál ez így nagyjából igaz. figyelni kell az adatokra. Pl ha azt mondja az orosz meg az amcsi is, hogy mindkettő óránkénti költsége X, illetve Y, akkor pl ki mennyi üzemanyag díjjal számolt...
Az említett országok ugyan nem rendelkeznek légierővel, de ha megnézed a szárazföldi eőriket és főként az egyes katonáikat, akkor azt láthatod, hogy normális felszerelésük van. Ők mindent képesek voltak az alapoktól kezdeni. Aztán majd ha lesz lehetőségük, akkor majd a meglévő szállító helijeik mellé vesznek majd ütős légi cuccokat is.
"Egy éjjellátó (NVG) legyen csak 10 milla (de inkább a többszöröse, mivel egy normálisabb szárazföldi NVG is többe kerül ennél)"
Tudtommal a jelenlegi csúcsot jelentő, DEVGRU által (is) használt 4csöves éjjellátó kerül nagyságrendileg 65k USD (~14M HUF)-ba, úgyhogy a (100ezerszámra beszerzett) "normálisabb szárazföldi" nem hinném hogy a 10M-nek még csak a közelében is volna...
én csak azt mondom, jelenlegi helyzetünkben. más országok, pl. Szlovénia, pár balti állam is kér légtérvédelmet, mert belátták, hogy most nem engedhetik meg maguknak.
(ettől még igazad van, hogy hülyeségekre meg elszórják a pénzt, de ez már politikai probléma.)
abban is igazat adok, hogy egy átállásra idő kell. de meg lehetne ezt jól tervezni, először csak pár gépet venni, kiképezni, megismerni, és gyűjteni egy nagyobb tételre. csakhogy ehhez hosszú távú MH politika kellene, ami átível kormányokon, de ez itt nálunk úgy tűnik, lehetetlen.
Tetszett. Bárkinek érthető, nem magyarázza túl, nem repülésbuzzancsoknak írták. Egy dolgot sajnáltam, hogy nem a közönség számára jobban elérhető fórumon jelent meg.
A finanszirozas is megoldott lesz cca ket honap mulva mert vezetovaltas reven a FIDESZ hozzafog ferni az orszag ucso tartalekahoz a MNB -ben levo devizatartalekhoz. Abbol fognak majd csipegtni erre meg arra addig ameddig majd az is elfogy illetve olyan szintre esik hogy a nemzetkozi bizalom majd hirtelen elparolog mint ha nem is lett volna.
"A kérdés számomra továbbra is az hogy ha nincs valakinek pénze az ingyen fapados cuccra,aminek csak a járulékos költségetől is hasra estek.
Akkor honnan lenne az extrára ami ráadásul ki is kell pengetni meg futtatni is ?"
A jelenlegi Magyar Kormany magasrol tesz a honvedelemre es ebben partner a tarsadalom is. Ebbol kifolyolag igy nem lenne semilyen heli beszerzes mert ne hogy man arra koltsunk a jelenlegi helyzetben hogy aktonaknak legyen mivel jatszadozni.
Azonban a katasztrofa helyzet az mas. Ha jon egy arviz es nincs heli akkor az nagyon komoly blamazs amit nem vallal be a jelenlegi rezsim sem. Tehat valami megoldast talalni kell neki erre.
A finanszirozas is megoldott lesz cca ket honap mulva mert vezetovaltas reven a FIDESZ hozzafog ferni az orszag ucso tartalekahoz a MNB -ben levo devizatartalekhoz. Abbol fognak majd csipegtni erre meg arra addig ameddig majd az is elfogy illetve olyan szintre esik hogy a nemzetkozi bizalom majd hirtelen elparolog mint ha nem is lett volna.
Tehat en ugy latom hogy helibeszerzes lesz. Penzt is keritenek ra. A problemat ott latom hogy a tortenelmi tapasztalatokbol kiindulva nagy eselye van egy magyarosch beszerzesnek ami a mennyisegben az arban es a tipusban is megmutatkozhat.
kérdés számomra továbbra is az hogy ha nincs valakinek pénze az ingyen fapados cuccra,aminek csak a járulékos költségetől is hasra estek.
Akkor honnan lenne az extrára ami ráadásul ki is kell pengetni meg futtatni is ?
-----------------
Az ingyen fapadossal nem az volt a baj, hogy ingyen volt.
Ezek olyan 30-35 éves gépek voltak melyeket életük utolsó 15 évében tároltak már vmilyen sivatagban.
Tehát ha már mindenképpen ki kell adni (és valószínűleg ki kell adni) 100 milliárd "kemény" magyar forintot, akkor már ne a 35 éves hozzuk ide és élesszük fel kínok keservek közepette.
Abban igaza van Viktornak, hogy őt nem izgatja a dolog katonai oldala de izgatják az :
- árvízek,
- extrém hódfúvások (2001)
- kolontárok,
stb,.
Az, hogy az ilyenre szükséges 10-12 gép pénzét miért Hendének adta?
A jóég tudja.
Adhatta volna a Bakondinak is és akkor hupikék vagy tűzoltó vörös lenne az a 10-12 heli amit majd vesznek.
Hende behozatja khekiben, az ajtókba ültet egy morcona pofájú tizedest egy géppuskával és kijelentjük, hogy TÖBB FELADATÚ eszközt szereztünk be.
Soha nem lehet korrektül kiszámolni még a rep. óra díját sem.
Az An-26 esetében pl. az egyik amortizációt is számít (egy 35 éves gépnél!), a másik nem. Az egyik beleveszi a személyzet fizetését a másik nem (akkor is kéne személyzet, ha éppen nem repül)... stb...
Azért elég komoly kihatásai vannak... Lelőtt NATO-repülőgép, tüzérségi tűz NATO-ország területére, NATO állásfoglalás, NATO tagállamok légvédelmi rakétáinak körzetbe telepítése...
De ha ez nem érv: nézd meg pl. Ukrajnát. Szerintem csak idő kérdése mikor esik egymásnak a nyugatbarát, illetve az oroszbarát lakosság... Néhány komoly balhé már volt...
"még ha a NATO által kért %-ot is költené a hadseregre, nehezen oldható meg ebből egyszerre:"
Arra van pénz amire akarják. Néhány felesleges tételből simán kifutná egy kisebb harci helikopteres projekt (pl. Mi-24 nagyjavítás+korlátozott modernizálás). Ráadásul felajánlás esetén támogatást is kaphatnánk. Legfeljebb akkor nem 300 "gyaloghuszárt" ajánlanánk fel, hanem pl. 2 helikoptert...
"vagy tartsuk fenn a Gripeneket, szereljük őket fel rendesen, és ne legyenek harcihelikopterek, csak szállításra
vagy nem kellenek vadászgépek, kérjünk a NATO-tól légtérvédelmet, és költsünk csak harci helikopter flottára"
Egymást nem pótolják, mindkét kategóriának megvannak a korlátai és sajátosságai...
"egyszerre minden nem megy és totál felesleges is egy katonai szövetségen belül."
Ez azért így érdekes lenne... Attól még, hogy a szövetségbe tartozunk nekünk fel kell készülni a saját feladatainkra. Ráadásul elég sok idő lenne, mire komolyabb támogatást kaphatnánk. ezen kívül az említett 10-15 év hosszú idő... Meg mi van akkor, ha NATO tagállammal lenne gondunk? Szerintem ne akarjátok 5-10 évre előre megmondani ki kit fog megtámadni és kit nem... A nagyoknak se nagyon szokott bejönni...
Tessék nagyon vigyázni a civil vagy újságíró hozzáállással amikor vmilyen hadi eszköz áráról beszélünk.
Mindegy melyikről.
Van ugya az eszköz.
- Legyen a neve furkósbot
- 1 db új furkósbot a furkósbot gyár udvarán átvéve 100 fabatka.
- Hazahozva mondjuk Dugdelpuszta reptérre 110 fabatka. ekkor körbe lehet állni és nézni.
- Megvéve hozzá a használatjoz szükséges eszközökkel együtt kb. 220 fabatka.
- Kiképezve hozzá az állomány, darbankontént plusz még 40 fabatka, tehát egy furkósbot már 260 fabatka.
- egy furkósbot egy éves üzemeltetése kb. 70 fabatka.
Ha van 10 furkósbotot és számolsz 15 év üzemidővel akkor kezdjél csak el szorozgatmiíí !
-------------------
Igen ám de több fegyverkereskedő is kínál használt furkósbotot darabonként 30-50 fabatkáért.
A költségek ugyanúgy rájönnek még a használt árra + jön egy felújítási (korszerűsítési) költség hozzá mert a használtan kínált furkósbot - mondjuk - 20-30 éves.
Tehát akmát körtével ne.
ki kell számolni, hogy a 14 millió dollárért kinált UH60 a végén hány fabatkáért repül üzemóránként Dugdelpusztán?
....A gyártó adatai szerint a nagyméretű utastér miatt a legjobb választás a MEDEVAC és CASEVAC (egészségügyi/sürgősségi mentés) feladatokra. A padlózat és mennyezeti rész kialakítása lehetővé teszi az ülések/hordágyak gyors és könnyű elrendezését be/kiépítését. A 8 m3-es kabin, mely 1.42 méter magas, kényelmes mozgási teret és hozzáférhetőséget biztosít az egészségügyi személyzet részére, mindemellett a szükséges orvosi műszerek is elférnek.
/szvsz: nézz mást hüjének/
Mesleg írt támogatásként géppuskást az ajtóba, csak asszem nincs ez a rész kidolgozva, akkor más nemigen fér el, etv...
"nekem meg úgy tűnik, mostanában elég valószínű a béke a környéken."
10-15 évre is???
Mert egy repülőtechnikára annyi a teljes áttérés... Egy oktató pilóta, rajpk, szd/zászlóalj vezetés kiképzése kb. ennyi időbe telik... Tapasztalat stb...
Csak egy példa: az "arab tavasz" eseményeit senki sem látta előre... (sőt, ha jól emlékszem egyes politikusok pont előtte tárgyaltak Mubarak egyiptomi elnökkel...) Ez persze Európára is kihat...
Ja és mielőtt bárki is elhűlne az összegektől meg lehet saccolni pl. egy lövész szd felszerelését is. (nem feltétlenül mofém kalappal, fém kulaccsal és AK-63/AMD-65-tel...)
- olyan dolgok, amik minden típusnál kellenek: alkatrész, kiképzés, szállítás, karbantartás stb.
- Olyan dolgok, amik napjainkban már elengedhetetlenek: pl. FLIR, NVG, szimulátor stb.
Ezek egy része hosszabb távon költségcsökkentő hatású pl. szimulátor.
A 100 milliárd Ft soknak tűnhet, de csak egy példa:
NATO elvek szerint helikopterenként két személyzetre van szükség. 30 db UH-1: 2X 30 X2 pilóta + 2X 30 crew chief. Összesen 180 hajózó!!! Mivel csórók vagyunk és amúgy sincs emberünk legyen csak 100. Egy éjjellátó (NVG) legyen csak 10 milla (de inkább a többszöröse, mivel egy normálisabb szárazföldi NVG is többe kerül ennél). Tehát a 30 db UH-1-hez csak az NVG (tartalék eszköz, alkatrész és karbantartás stb nélkül) 1 milliárd FT!!! (Persze lehet minimálisan kevesebb darabszámú NVG is, de akkor is hasonló összeg jön ki nagyságrendileg...)
Ez a Mi-17-nél, az UH-60-nál, az AW-139-nél és a többinél is hasonló... És mielőtt valaki luxusnak titulálná: a magyar rendőrök már kb a kilencvenes évek közepe óta NVG-vel repülnek...
A felső luxus meg az, amikor az árvíz elisz pár falut, meg 10 év múlva ledarál valamelyik ország és nem lesz 5-10-15 év felépíteni egy hadsereget...
Az ingyen Huey-ken elvileg meg kellett lenni minden NATO komp. csecsebecsének.
Akkor az összeg az ideoda szállitás,szerviz,üzemelés,kiképzés stb takarta volna.
Akármit vesznek akkor ezt mind meg kell fizetni+ a helik árát.
Namármost ha veszünk MI17 /171 és felszereljük az általad emliett nyalánkságokkal akkor az is felső luxus kategóriás lesz Csak azért mert az Szovjet/Orosz még nem szar vagy olcsó,mint régen a Lada hanem ugyanannyi mint a nyugati társai.
Nekünk ez felső luxus az osztrákoknak,svájciaknak,mittomén nem.
Ezeket a számokat csak tájékoztatónak kell venni...
Ott kezdődik a dolog, hogy a Mi-17/171-ben alapból se GPS, se NATO rádió, se NATO kompatibilis transzponder se semmi... Hozzá jön a kiképzés, alkatrész stb...
A nyugati típusok ára általában ezekkel együtt értendő...
Így már hasonló a Blackhawk ára is...
Az ingyen UH-1 esetében a kb 100 milliárd Ft (remélem jól emlékszem az összegre) legnagyobb része ugyanezen költségeket jelentette volna + még 1-2 egyéb cuccot...
ja....most olvasom, hogy fennsőbség az eset alatt utasítást adott, bonyolítsák a beszélgetést a magántelefonjukról, ami egy érvényes rendelkezés értelmében nem is lehet náluk:
Ha lenne penz es esz (namost magyarorszagon mindkettobol oriasi hiany van donteshozoi korokben) is akkor a CH-47, Mi-171 (melyre a varolista jelenleg olyan hosszu mmint ide laczhaza), lenne a legmegfelelobb valasztas (ha ragaszkodunk a katasztrofaelharitasi kapacitashoz).
Nos mivel magyarorszagrol van szo igy tulajdonkeppen barmi szoba johet aminek porog valami a tetejen!
De ha focival kapcsolatba hozhato valamijen modon, meg akar meg is veszik majd!
a cikkben is említettek többfelhasználású helikoptereket, szerintem ez lenne a legjobb választás.
egy ekkora ország, még ha bőség is van, nem engedhet meg mindenre külön specializált eszközt szerintem.
persze a többfeladatú eszközök mindig egy kicsit öszvérek, nyilván nem tudnak annyit az adott területen, mint a specializált változat.
tehát szerintem főleg felfegyverezhető szállítóhelikopterekre lenne szükség, amikre fel lehet rakni később rakétákat, különböző konténereket.
(persze az orosz helikopterek, a Mi-24, a Mi-8 is ilyenek voltak, a Mi-24 jobban volt csatahelikopter, de szállítani is tudott, a Mi-8 szállítóhelikopter volt, de felfegyverezhető).
az EU egyébként szerintem nagyon hülyén csinálja a hadügyeit (illetve alig van integráció)
a Eurocopterek jó kis gépek, EU tagországoknak feleáron kéne adni, és lehetne egy rendszeresített heli, amihez viszonylag olcsó lenne minden alkatrésztől kiképzésig.
"NEM katonai helikopterekre van most szüksége az országnak.
Arra is de majd ha jön a bőség."
Katonai szallitohelikoptereken kivul nem ismerek mas helit amely alkalmas lenne katonai szallitasra es ami a pl arvizhelyzetben ketsegbesetten visito civileket illeti, hasznalhato lenne katasztrofa helyzetben komoly munkara.
Amugy mikor volt boseg idoszaka ? Volt egy ilyen idoszak az 50 es evek elejen aminek a vege 56 lett, aztan volt egy a 70 es evekben aminek tenylegesen volt valami gazdasagi alapja.
Az osszes tobbi csak a folyamatosan leepulo magyar gazdasag pillanatnyi lehetosegei alapjan tortent. Azok is nagyreszt magyaroson.
Elnezve a jelenlegi es az alternativ politikai garniturat barmilyen szintu novekedesre ami elhozna ezt a boseg idoszakat, nem lehet szamitani.
"Most sok célú, első- másod- és harmadsorban SZÁLLÍTÓ helikopterekre, amiket különböző katasztrófa helyzetekben használ majd az ország."
Egyetertek.
"De a felhasználás célja egyértelműen elsősorban polgári segítség nyújtás."
Azert nemi huncutsagot ezekkel is el lehet kovetni katonai helyzetben :-)
NEM katonai helikopterekre van most szüksége az országnak.
Arra is de majd ha jön a bőség.
Most sok célú, első- másod- és harmadsorban SZÁLLÍTÓ helikopterekre, amiket különböző katasztrófa helyzetekben használ majd az ország.
A különbség annyi, hogy ezeket az eszközöket valamiért nem neon színekben vásároljuk és nem Bakondi tábornok Katasztrófavédelme üzemelteti, hanem kheki színben és Hende úr csapata (MH) gazdagszik vele.
De a felhasználás célja egyértelműen elsősorban polgári segítség nyújtás.
Hende Csaba honvédelmi miniszter új helikoptereket akar. A kormány tavaly visszautasította a százmilliárd forintba kerülő ingyenhelikoptereket, pedig olcsóbb ajánlatot aligha kaphat. Tovább »
Elég baj az. Ugyanis a világ nem lett se szebb, se jobb, nem véletlen linkeltem be az iraki esetet amikor egy modern haderő olyan feladattal találkozik amelyre nem volt kellően felkészülve, a harcászati /hadászati helyzet olyan haditechnikát igényelt amely eredetileg nem is arra lett szánva, a vártnál messze nagyobb mennyiségben. És egy új stílusú ellenfelet. Ilyenkor mindig beugrik az hogy mi a fenét tehetnénk ha rajtunk próbálná ki valaki a módszert, nem is kellene annyi ellen hozzá mint Irakban ( azért az csak egy területileg nagyobb és kb 30 milliós ország), Európában utoljára a szélsőbalosok ( német és olasz terók) gyakorolták. Tehát kezd kirajzolódni egy nagyon nyugtalanító kép, egy ilyen helyzet-amely nem is nagyon tartozik a klasszikus katonai hadművelet kategóriába, olyan képességeket igényelne amelyek el lettek hanyagolva, olyan létszámot amely messze nincs meg.
Gondoltam is anno az ÖMT kapcsán, hogy ez majd - más országok példáihoz hasonlóan - erősítheti a társadalom és a hadsereg kapcsolatát, de ugye a nyugdíjügy miatt túlnyomó részben volt katonák lettek tartalékosok, akiket (és családjaikat) addig is jobban érdekelt ez a kérdés, még nyugállományban is.
2004 november 01-én felfüggesztették a hadkötelezettség végrehajtását béke időszakban. Ezzel a társadalom széles rétegei vesztették el azt a kapcsolatot a MH-gel, amely révén valamennyire érdekelte őket, hogy mi is történik a laktanyakapukon belül.
Rajtuk nagyon sok múlik. De legtöbb, magukon a katonákon, akiknek akkor is törekedniük kell(ene) a róluk kialakított jó képre, ha ez senkit sem érdekel. :(
A gengszterváltás utáni mindenkori politikai vezetés tervszerűen, és roppant hatékonyan rombolta le mind a szervezeti rendszert, mind az infrastruktúrát, mind a maradék közmegbecsülést. (A nyolcvanas évektől a magyar katonák társadalmi megbecsülése a béka segge alá került amúgy is.)
Ennek oka is elég egyszerű.
Nem szerettek volna egy hatékony fegyveres erőt amely esetleg "önnállósíthatja magát" politikailag, plusz kellett egy fedőszervezet a pénzek átcsatornázására.
Talán egy demokratikus választásokon alapuló rendszer más politikai elitet hozott volna létre, de nem így történt.
Nem, semmivel sem gyengébbek mint a külföldiek:), kellőern földhözragadtak ( azaz realisták), csak van egy polkorrekt gond: mi van ha elkezdenek gondolkodni?
Most elnézést a bizalmas hangnemért, vegyük úgy hogy egy ro hadnagy űldögél egy hu minimumörnaggyal egy kocsmában:) két Ciuc:) sőr mellett....
A magyar és erdélyi hadtörténelem gyakorlatilag semmi másról nem regél:) minr talpraállni egy katasztrófális vereség után, nekiesni és a kor szellelmének megfelelően helyreállítani a harcképességet:), de úgy hogy a "győztes" elkezdjen kételkedi a saját "győzelmében"
Háború nem volt, vereséget nem szenvedtünk, az egész attól függ milyen a saját hozzáállásunk.
Te és a hasonszőrűek az átlag magyar polgárnak :) csak egy túlfizetett, feudális kiváltságokkal bíró réteg vagytok ( hála a médiának....) , annak aki gondolkodik azok vagytok akik kell tartsák a frontot ameddig a helyzet túlélhetővé válik ( mert NATO tagok vagyunk:))
A nagy baj az hogy felülről nem az jön le hogy "szavazzatok arra aki rendbeteszi" a MH-t hanem az aki sikeresen elaltat:), elbűvől szirén:) énekével:) minden nagyon szép, nagyon jó:) ( Ferenc József:))
Most őszintén, mit tudnátok tenni ha egy ilyen helyzet adódna:
Most hogy volt időm kissé visszaolvasni, egy dolog azért ................. a csőrömet.:)
Azt akármikor elismerem hogy más időben/körülmények / helyzetben szocializálódtam :), de mindig előkerülnek az olyan kérdések amelyek számomra kész rejtvények.:)
Van ugye pár kérdés amely azt hiszem nem okoz senkinek különösebb fejtőrést: a magyar érdekek védelme, identitás kifejezése, emlékezés egy dicsőséges múltra , büszkeség kifejezése és ápolása-ez utóbbi terjed egy csapatzászlótól addig hogy egy katona egyenruhában megy végig az utcán... Ebbe a kérdéskörbe tartozik az idézem: "Ha a társadalom széles tömegei becsülnék a sereget, megértenék és értékelnék a szerepet, amit betölt (vagy be kellene töltenie), szívügyüknek tekintenék a honvédelem ügyét"
A gond ott kezdődik, hogy a katonák leghősiesebb helytállása sem jut el a "népig", főleg nem széles körben, ha azt odafent nem akarják! Mert olyan nincs, hogy minden állampolgár egyformán és személyesen tapasztalja meg pár ezer egyenruhásunk pozitív tetteit, akármyennyire is igyekeznek azok. Ugyanakkor van jó pár példa, amely elég széles támogatottságnak örvend és még sem hánynak rá még fittyet sem a bársonyszékesek!
Ha a társadalom széles tömegei becsülnék a sereget, megértenék és értékelnék a szerepet, amit betölt (vagy be kellene töltenie), szívügyüknek tekintenék a honvédelem ügyét, akkor a vezetők is kénytelenek lennének jobban odafigyelni rá, még a mi "hiányos demokráciánkban" is. Függetlenül a mostani szűkös anyagi lehetőségek szabta korlátoktól.
Régen minden tiszt udvarképesnek (és párbajképesnek) számított, pusztán abból a tényből következően, hogy a tisztikarhoz tartozott. Ha jól emlékszem, századostól fölfelé magánál a királynál (császárnál) is audienciát lehetett kérni. Lehet, hogy volt fél éves várólista (mint most egy s más orvosi vizsgálatokra), vagy akár több is, de az uralkodó személyesen fogadta.
Annyi jó évem lenne még az életben, ahány levelemre vissza sem ba... izé bagóztak nagyonnagy emberek, akik már az anyaméhben is a honvédelem ügyét viselték szívükön.
Írta Éhesló, hogy mennyire leolvadt a tekintélye a tiszti és még általánosabb értelemben a katonai hivatásnak a társadalmi megbecsültsége nálunk. Sajnos igaz. Nem csak a társadalom, hanem a "bársonyszékben" ülők szemében is. Az egész hadsereg egy nyűg, egy szükséges rossz nagyon sokak szemében.
Én se nagyon hiszem, hogy másként történnek majd a dolgok, mint ahogy leírtad. Persze csodák még lehetnek! :) Egyébként mostanában már PC módon is emlegetik, hogy nem csak "kiképzők" maradnak Afgániában!
Elvben én is egyetértek, de a gyakorlati megoldását nem látom maga előtt a jelenlegi kereseti és egyéb járandóságok vonzerejének tükrében! (Ez szép tudományos megfogalmazás volt!) :)
Az, hogy mi kellene alapkövetelmény legyen, abban nincs vita közöttünk. Azt viszont ne feledd el, hogy akinek C és E kategóriás jogsija van, azok általában nem, vagy csak elég rövid ideig szolgálnak a MH-ban, mert a civil életben sokkal jobban megfizetik őket. Már az "én időmben" is hiány volt nem hogy az E, de még a C kategóriás sofőrökből is!! Ez kb. annyit tesz, hogy a MH-nak magának kell képeztetnie az ilyen kategóriákra sofőröket, ami pénzbe kerül. Csak annyit képezhet, ahány beosztásra előírás az adott kategória. Többet nem! És akkor jön az a jelenség, hogy akit kiképeztél, az a szerződése lejártával jó eséllyel már megy is a civil életbe a MH-ben megszerzett "új képességével" pénzt keresni! Nem olyan egyszerű ez, mint ahogy kinéz! :)
Azt meg, hogy az ezredes mit miért mondott, azt innen megítélni elég nehéz, de általánosságban igazad van. Azt azért még tudjad, hogy a katonai járművek téli üzemeltetésére felkészítése - ami jelentős részben a sofőr feladata - egy "kicsit" többet jelent, mint tudni síkos úton vezetni! :)
Azt hiszem ez így karakteres összefoglalása a problémák egy jelentős rendszerének.
Talán azt tenném még hozzá, hogy az egyes pártszerveződések katonapolitikuasai is csak egy "Bársonyszéknek" tekinti a HM vezetését. Ebből a pizícióból kizárólag a kormány elvárásait képviselik, viszonyos irányban ez nem nagyon látszik mozogni.
Az ANA meg az afgán rendőrség bomlása elkerülhetetlen és megállíthatatlan. A finanszírozása jelenlegi formájában nem tartható. Jön megint az "annyi hatalmad van, amennyi fegyvered" életérzés, le egészen a kunyhók szintjéig - már ha eddig valahol merő véletlenségből más lett volna a helyzet...
Nato különleges erők meg pár más képesség, amit az afgánok nem tudnak, nyilvánvalóan maradnak országban, csak így polkorrekt mondani, hogy kiképzők. Nem is a lázadók miatt maradnak elsősorban. Van pár érdekes ország a közelben. Miattuk is elkélnek a tálibok okán ott tartott képességek.
Az en elkepzelesem szerint, a felsorolt kepessegeknek ALAP kovetelmenyeknek kellenne lenniuk, ha mar teherautosoforokrol van szo. A Honvedsegnel pedig a C-hez alapkovetelmenykent meg kellenne szerezni a D-t is.
Mi az a kitetel, hogy teli utviszonyokhoz valo felkeszites? Az en vilagomban ha egy sofor nem tud biztonsagosan kozlekedni sikos uton, akkor nem erdemli meg a jogositvanyt.
Mas szoval szerintem sokkal szerencsesebb lett volna, ha az ezredes ur azt tudja nyilatkozni, hogy "termeszetesen a feladatvegrehajtasban reszt vevo katonaink ezeknek a kovetelmenyeknek teljes mertekben megfelelnek, mivel reszet kepezik a veluk szemben tamasztott alap kovetelmenyeknek, es mar az alapkikepzesuk alatt elsajatitottak oket. "
Szerintem sok mindent keverünk össze, ilyen a rangfokozat és a beosztás is.
Ennek az az oka, hogy a régebbi időkben (XVII-XIX szd.) a rangfokozatbéli előrelépés az esetek többségében együtt járt a beosztásban történő előrelépéssel is és - ahogy helyesen írod - ahol a kettő nem jött össze, ott a katona kilépett a rendszerből.
kiléphetett, mert volt hozzá rangja és társadalmi háttere, megbecsülése. Szerencsésebb nemzeteknél ez nem sokat változott, de mindenhol változott.
Ezeket a jellegzetességeket itthon felzabálta a XX. század, mert mára nincs:
- klasszikus katonai rendszer, ahol ez a struktúra működött, megjelentek a speciális magas képzettséget igényló beosztások már alacsony szervezeti (parancsnoki) szinten is,
- a világ jó részén - de a hazánkban egészen biztosan - eltörölték és/vagy elfogyott a ranghoz kapcsolódó társadalmi rang, megbecsülés,
- a társadalmakat vezető liberális/baloldali gazdasági, politikai és média elit megvetette, szükségtelennek és haszontalannak, ellenségének tekintette a parancskövető, hatalomelvű, tekintélyelvű, konzervatív hierarchiát követő fegyveres erőt, az ezt vezető tisztikart, mert ab ovo pacifista, hadsereg és katonai szolgálat ellenes volt és ma is az,
Magától az ember nem szokott ilyen dolgokat "hangsúlyozni". Valószínűleg rákérdeztek tőle. Ugyanakkor az én emlékezetem szerint nem minden logisztikus, de még nem is minden C-kategóriás sofőr rendelkezik vontatvány húzására alkalmas képesítéssel még akkor sem, ha ez tényleg alapkövetelmény lenne. Meg ha van is rá jogsija, a MH-nál még ezen felül osztályba soroló vizsgával is kell rendelkeznie a sofőröknek az általuk vezett járműtípusra. Ergo - egy ilyen feladatnál fel kell mérni, hogy mely beosztásokban van ez előírva és hogy mennyire vannak az érintett személyek más feladatban érintve. (Ez nem cumi szitu, hanem tervezés kérdése! :))
Kivételesen én is egyetértek veled! :) Azzal egészítem ki, hogy sok olyan beosztás van üresen, amelynek betöltéséhez szükséges végzettséggel és rendfokozattal bíró katona nem áll rendelkezésre az adott alakulatnál. Ha ezt tartósan nem tudják megoldani, akkor " elöljárói engedéllyel el szokták téríteni a beosztáshoz rendszeresített rendfokozatot". Magyarul: alacsonyabb rendfokozatot határoznak meg hozzá - legtöbbször addig, amíg az adott személy meg nem szerzi a szükséges "képességeket" a beosztás teljesértékű betöltéséhez. (Ez persze nem ilyen egyszerű, mint ahogy leírtam!) Pár éve már a soron kívüli előléptetés sem olyan gyakori manapság.
De ugye lesz valamilyen hála és vállveregetés azért hogy a szélsőségesek eltakarítása és konszolidált demokrácia megteremtése:) után:) némi zsebpénz fejében kapnak egy kliens országot?:)
Hmmm. erdekelne, hogz Lippai ur miert tartotta fontosnak kiemelni azt a "sok" kepesitest a feladatot ellato katonak eseteben, amikor igy ranezesre ezek alap tudnivalonak kellenne lenniuk a pl. logisztikaval foglalkozo katonaknal. Esetleg akkor naluk sem volt elegseges szemelyzet az ilyen feladatra szolgaloakbol? Naluk is ossze kellett "kaparni" az allomanyt?
Megfeledkezel Indiarol, ok eppenseggel Kinaval szeretnenek pariban lenni acelgyartasban, es ezert nagyon kell nekik minden kibanyaszhato hozzavalo Afganbol. Jelen is vannak az orszagban, szinten nem latvanyos uzemmodban.
Ha a beosztáshoz megvolt a tapasztalat, akkor a rendfokozathoz is megvolt.
El tudsz képzelni hajós kapitányt úgy, hogy a beosztottai nála magasabb rendfokozattal rendelkeznek?
A két tényező összefüggésnek értelmezése az igazi kérdés. Te azt a véleményt képviseled, hogy a rendfokozat a korral elszakadhat a beosztástól. Szerintem meg nem!
Ezt csak úgy lehet megvalósítani, hogy a beosztási piramis együtt mozog a rendfokozatival. Amikor az egyének elérnek egy kort, beosztást és rendfokozatot, Ők dönthessék el, hogy maradnak, vagy mennek.
De a döntésükhöz kellene egy olyan diploma, mely kompatibilis a polgári élettel. De most pont azt látni, hogy ezen tudás leértékelése zajlik. (legalább is mérnöki szakon)
A beosztás és a beosztáshoz szükséges rangfokozat nem ugyan az, bár van küztük összefüggés.
Nem értek egyet a beosztás=rangfokozat leegyszerűsítéssel, mert utóbbi egy életpályát is kell, hogy tükrözzön, míg az előbbi csak egy feladatot, élethelyzetet.
A kettő nem mindig esik egybe és nem is kell egybe essen.
Bár az utolsó három rangfokozatomat soron kívól kaptam és az egyik legfiatalabb örgy. és ales. voltam anno. nem gondolom, hogy ez jó gyakorlat, bármennyire is büszke voltam rá és ma is az vagyok.
Az élet nem egy rövid vágta és kell életttapasztnyalat, szolgálatban eltöltött idő egy egy rangfokozat mögé, ami nekem - ma már világosan látható - nem volt meg.
"Amikor százados voltam, alezredes beosztottaim voltak. Mindketten rettentően zavarban voltunk."
rövid ideig nekem is volt olyan szitu, hogy az illető korábban dd.pk.pol.h volt és úgy lett beosztottam. én akkor fhdgy voltam.
az illető kedélyes ember volt , humorral oldotta a helyzetet .
nyilván a magasabb rf-ú beosztott előtt se bíráljanak meg egy adott szintű előljárót.sztem.
én régről így emléxem, és sztem azok akik a környezetemben voltak nagyjából hasonlóan értik ezeket a dolgokat, úgy ,hogy természetesen minden élethelyzet nem modellezhető le sem a szabályzatokban,sem akármiben.
de nyilván normál körülmények között kicsi az esélye az általunk leírt anomáliáknak. /pl. ideálishoz lehetőségek szerint közelítő rf -i piramis /
Egyetértek, a rendfokozat nem játék. De valójában a helyén van kezelve?
A kérédés, hogy a rendfokozat kort, vagy beosztást képviseljen e? Amennyiben ez eldőlt, akkor valószínű választ kapunk a megoldásra irányára is.
A tekintély is rendfokozathoz legyen kötve, vagy beosztáshoz? (vagy mindkettőhöz?)
Amikor százados voltam, alezredes beosztottaim voltak. Mindketten rettentően zavarban voltunk.
Az intelligencia megmentett bennünket a komolyabb konfliktusoktól, de nehéz volt. Lehet e ma is helyzet?
Akkor előfordulhatott volna, hogy a főnökeim engem az alezredes beosztottaim előtt megbírálnak? Hiszen rendfokozatban alattuk, míg beosztásban előljárójuk voltam.
Többek közt ezek a kérdések, amiket helyre kell tenni.
Na az új szolgálati törvénytől ilyen irányban is választ kéne adni!
Persze hogy erősíteni fogja, egyrészt a meglévő bizalmi "tőke" miatt, másrészt mert látnak az általános tohuvabohu:) közepette végre valakiket akik elvégzik a feladot a legjobb tudásuk szerint.
Ez általános jelenség, határtalan:), egy szomszéd sereg népszerűsége ( minő véletlen...) épp akkor szokott kiugró értékeket mutatni amikor nagy tél közepette az utakon rekedteket gyűjtik be, utakat tesznek járhatóvá ( a közutasok hol is voltak?), árvízkor mentik az embereket ( a helyi katasztrófavédelem nagyobb dicsőségére:)).
A legjobb reklám az a "szóbeli, alanytól-alanyig", azaz nem árt időnként az ilyen akciókat elvégezni. A hátúlütője hogy egy szervezett, feladatát komolyan vevő szereplő mindig ráirányítja a figyelmet a többi ...................... ( kicenzúrázva).
szűk keresztmetszet, forrás(hehehehem forrás) honvédelem.hu
Lippai Péter a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a dandár állományából a feladat végrehajtására kiválogatott katonák heti váltásban dolgoznak, és ez idő alatt kizárólag a vízosztással foglalkoznak, minden más feladatuk alól mentesítették őket. A katonáknak megfelelő képesítéssel kell rendelkezniük vontatmányos gépjárművezetéshez, tisztában kell lenniük az adott vízszállító eszközök kezelésével, és természetesen felkészítették őket a lakossággal való érintkezés szabályaira, illetve a téli időjárási viszonyok melletti közlekedésre is.
Az ezredes az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján úgy látja: a honvédség és a civil lakosság kapcsolatait mindenképpen erősíteni fogja a vízosztás.
Természetesen, ráadásként nem titkolják hogy azt támogatják akik épp adják a takarmányt ( tehát pártfüggetlenek...), egyszeri beruházás: hosszú életűek, 100 éves pályafutásuk alatt több kormányt is szolgálhatnak:)
Lapunk megkérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályát, nem gondolják-e, hogy a két liter ingyenesen biztosított víz kevés a rászorulóknak, továbbá a beruházások végének időpontjáról is érdeklődtünk, ám a Honvédelmi Minisztériumhoz irányítottak minket. Lapzártánkig egyik helyről sem érkezett válasz. Jól jellemzi a minisztériumi tájékoztatás minőségét, hogy a kaposvári Kapospont az ÁNTSZ után először a Honvédelmi minisztériumot kereste meg az ügyben, ám onnan a Belügyminisztérium közvetítésével a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak továbbították....
A rendfokozat tekintélyét leginkább a miniszternek kellene oltalmazni. Ő alezredesként kezdte, Lajos úr megköszönvén a nincs mit, még ezredessé is előnyomta. Lehet, hogy ettől hiszi miniszterünk, hogy a rendfokozat az egy játék?
summa summarum: a rendfokozatokkal én nem játszanék.
az része a hadseregek kultúrájának.
vigyáznék a tekintélyére ahogy tőlem tellik,mert elhiszem ill. elfogadom ,hogy a rf jelent vmit, és mint ebben a közegben szocializálódott egyén ,úgy gondolom,hogy egy minimális elképzelésem van is arról, hogy mit . /ez persze nem biztos! /
mondjuk kezdve azzal, hogy a hadnagyot soha le nem cseszném az őrmester előtt , és így tovább .
nekem ez evidencia .
de , ha már így beszélünk ismét a rendfokozatokról , és a viselőikről akkor félve kérdem meg , hogy erről kinek mi a véleménye ?
ma leordítják az ezredes fejét az altiszt jelenlétében ?
Apropó, a rómaiak a sok bölcs mondás ellenére sem bírtak el mindenkivel, kaptak azért nagyon komoly leckéket. A győzelmek mellett érdekes kérdés az is hogyan is álltak talpra a nagy vereségek után és valójában meddig is tartott a terjeszkedés. :)