Hétfőn megérdeklődöm mekkora költséget jelentene ha elküldeném neked. Megkaptam a mailt, sajnos szinte olvashatatlan, de a telefonszámod megvan. Ha már tudom a postaköltséget, megcsörgetlek és megbeszéljük a részleteket.
Megpörgetsz egy ekkora motort ~3000 fordulattal, nem a ragadás, ami eszi az energiát. Akármennyire kicsi a csapágysúrlódás, igényel valamit. Teljesítmény leadásához, ha nincs is külső ventillátora, de a forgórész kialakítása biztos olyan, hogy belső légkeverése van. Ha nem BLDC, akkor még a kefesúrlódás is hozzájön.
Ezek a motorok szinte kivétel nélkül 2,5...3 ezres névleges fordulatú kefés motorok. Amelyikre kisebb fordulat van megadva, az pedig belső (lassításra szánt műanyag fogaskerekes) áttételezésű. A 12, 24 V-sok szóba se jöhetnek szélgenerátorhoz. A 36, 48 V-sok közt talán akad használható, de HAWT-hoz 10...15 szörös áttétellezéssel, VAWT-hoz 20..30 (!!!) szorossal.
Ugyanakkor a lábad előtt hevernek ugyanígy az e-bike motoroknál maradva a generátorként 300 körüli névleges fordulaton 3...400 W-t tudó 36, 48 V-s kefe nélküli kerékagy (3 fázisú állandómágneses) motorok. (Ez nem üres elmélet, egyet mostanában mértem ki, amit mérőgenerátorként fogok használni. A mérések után pedig meghagyom egy 12 V-s akkus rendszerhez, kiegészítve akku védő és optTSR-szabályzással.) Ezek használt piacon vannak, de újként 1...15 kW-s is megvető kis hazánkban is.
Nem mértem fordulatszám mérővel. Csak simán rátettem és következtettem. De akkor is elég gyorsan pörgött, tehát szerintem nem alkalmas szélgenerátorként. Akkora fordulatot nem tudok neki adni széllel!
Ha a vatera oldalára mentek/szélgenerátor/ ott találtok egy igazán robosztus tengelyt, amihez több méteres átmérőjű széllapátokat hegeszthettek a megfelelő nyomaték érdekében.
Fordulatszámmérővel mérted? Mert soros kefés motornál a fordulatszám erősen terhelésfüggő. Míg 2,5-3-as fúróval tudja a max. fordulatot, 10-essel már sokkal kevesebbet. Azt meg nem tudjuk, mekkora teljesítményt vett fel a motor oörgetése közben.
Inkább 5-6 lapátban gondolkodj - megindulás, kis (<5m/s) szelek!
Ehhez a 24 V, 350 W, 2800 1/min generátorhoz 3-3,5 m2-s szélkerék elég 8-9 m/s-s viharvédelemmel. Ez kb. 1...1,2 m-s lapátokat jelent.
A mellékelt táblázat szerinti viselkedés várható. Hogy a 10-szeres áttételhez - amire bizony szükség van a "bevásárolt" motorhoz - mit szól megindulás szempontból, azt Microrar