Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2021.01.18 0 1 83994

A Kreinbacherről nincsen semmi hír. A legutóbbi az volt, hogy nemzet veje a nevére vette a 70 hektáros somlói birtokot ami Demján Sándor örökségéből lett először a gázszerelőé. A hírrel kapcsolatban, hogy a klán betársult a Kreinbacher birtokba azóta sincsen újdonság.

 

A ner amúgy mindig mindent megment. A manyupot is hogy megmentették.

Előzmény: barkócza (83993)
barkócza Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83993

A Dereszla "neresítése" előtt, ha jól emlékszem, a pincészet anyagi problémáiról volt elsősorban szó. Most akkor lenyúlták, vagy megmentették? Ugyanaz hogy néz ki Kreinbacherék esetén? Esetleg lehetnek itt olyan, akinek közvetlen információi is lehetnek.

Előzmény: altimus (83975)
Hepci Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83992

Ha ez ilyen, a kereskedőknek le kellene venni a polcról.

Általában lusta vagyok reklamálással foglalkozni, meg az egy szem Szentesit kivéve nincs is jó tapasztalatom ilyen ügyekben, de a gazdagréti Radovin útba esik hetente kétszer meg veszek még tőlük 2 karton bort e héten Naivval közösen - lehet, hogy ezt a Csernyiket megmutatom nekik.

Előzmény: loading (83990)
BZoltan Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83991

Rosszabbat mondok. Szerintem ez egy előre megtervezett, jól kitalált ügy.

 

Egyrészt fókuszcsoportokkal bemérték, hogy a tábor és a bizonytalanok egy jelentős részének az egyenruhára merevedik/nedvesedik. Nem ok nélkül van az, hogy ameddig más országokban az aperitif törzs az öltönyös, powersuitos, orvosiköpenyes vonal addig nálunk egyenruhás.

 

Most valamiért azt volt a cél, hogy az ellenzék médiáját is kihasználva menjen körbe a társadalomban, hogy a Gazda fia milyen snájdig katonalegény, aki a vérét adná a szent hazáért.

 

Mondjuk én Szájert nézném meg egy frankó egyenruhában

Előzmény: altimus (83983)
loading Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83990

Sajnos hasonló tapasztalat: A hétvégén nyílt tőle a 2016-os Merlot. Nem kellemes kesernyés íz és enyhén pezseg. 

Úgy tűnik a 2016-os évjárat kevésbé bírja az éveket.

Előzmény: Hepci (83988)
Hepci Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83988

Csernyik Szürkebarát 2016

Korábban egyik kedvencem volt a Csernyik pince, aztán a bortársaságos kaland környékétől szem elől tévesztettem.

Ez vélhetően valami elfekvő készletből származik, olyan is. Csavarzár, magas alkohol, a gyümölcsösség már elveszett, helyette valami fura, gázszivárgást idéző illat van és kellemetlen kesernyésség. A savak élénkek.

Talán hibás, talán ilyen, valahol az ihatóság határán.

3 pont, 1500 Ft akcióban (Radovin)

Hepci Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83986

Korábban az volt a koncepció, hogy "nyerjünk, de ne mi kapjuk a legnagyobb támogatást".

Ez most egy másik fázis.

Előbb-utóbb eljöhet az a fázis is, amikor "csak mi nyerhetünk", ha a gömbölyded padisah még sokáig időzik a hazaffyjak szívének közepében.

Előzmény: altimus (83983)
altimus Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83983

ezek csak a felszinre kerult ugyek, mindegyike utan illene egy kulturorszagban lemondani. de itt van gaspar 40 millios osztondija is. nyilvan nem gondoltak, hogy ez nem fog kiderulni. ugyhogy vagy nem gondolja orban ezt cinkesnek, vagy ami a valoszinubb, hogy bele se szarik, hogy ki mit gondol. es az is nyilvanvalo, hogy mennyire snassz es kisstilu ez a mentalitas. itt van egy multimilliardos csalad (meg hivatalosan is az, orban papa csak a banyajabol milliardos nyereseget vesz ki evente.) megis ugy gondoljak, hogy nem zsebbol fizetik ki a 40 millios osztondijat, hanem inkabb kifizettetik azt az adofizetokkel. raadasul ezt az osztondijat megkaphatta volna egy valoban raszorulo fiatal is. az egesz kiabranditoan kisstilu es primitiv.

Előzmény: BZoltan (83981)
BZoltan Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83981

Ezek azok a sztorik amiket el sem lehet igazán magyarázni egy külföldinek :D

 

Hogy a miniszterelnök vele megvesz egy ötcsillagos szállodát egy állami banktól kapott hitelből és utána kap egy háromszázmilliós állami támogatást is.

Előzmény: altimus (83980)
altimus Creative Commons License 2021.01.18 0 0 83980

> Nagy kár, hogy amióta a NER einstandolta azóta nem veszek tőlük semmit.

 

ezzel en is igy vagyok. volt pl. egesz jo borecetuk, salatakhoz kivalo. nem tudom ezt mekkora truvaj osszedobni, gondolom nem tul nagy. persze az andrassy hotelert is kar, korabban voltam ott parszor, de sajnos az is fekete listara kerult. az andrassy kuriat x milliardert megvette az akkor meg diploma nelkuli tiborcz gazda, mkb-s hitelbol, hogy formailag kijojjenek a szamok, aztan turisztikai fejleszteskent, ... atnyomtak neki ennyi allami tamogatast, nehogy a reszletfizetessel kelljen bajlodnia. https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/a-bdpst-group-megvasarolta-a-tarcali-andrassy-rezidenciat-1167353

 

 

Előzmény: BZoltan (83979)
BZoltan Creative Commons License 2021.01.18 0 1 83979

A klánt korábban is érdekelte Tokaj és a saját lábán álló pedig a turisztika iránt érdeklődik. Így alapvetően még logikus is, hogy behúznak egy ilyen szép borászatot és egy szállodát.

 

Ami a Dereszla elestében a különösen bosszantó az az, hogy messze, de messze a legjobb ár/érték arányú pezsgőt lehetett tőlük kapni. Kétezer környékén nagyon korrekt minőséget adtak. Nagy kár, hogy amióta a NER einstandolta azóta nem veszek tőlük semmit.

Előzmény: altimus (83975)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.17 0 1 83977

Elöbb-utóbb elnyel mindent a Kisgömböc...

Előzmény: altimus (83975)
altimus Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83976

A dereszla kicsit kiesik a fo latogatasi csapasiranybol, ugyhogy nehany eve meg igen kevesen latogattak. Meseszep helyen van es az elozo francia tulajdonos (illetve az alkalmazottai) igen kedvesek es latogato baratok voltak. A pince igen erdekes, 3 szintes, tekintelyes meretu pince. Tobbszor jartam ott korabban es vittem oda vendegeket. Mindenkinek nagyon tetszett az egesz millio. Egy arculcsapas volt amikor jott a hir, hogy elszedtek a francia tulajdonostol az egeszet, aki formalisan igen alacsony aron adta el az egesz pincet, plusz boraszatot, szolot ...

Előzmény: van_Persil (83973)
altimus Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83975

A dereszla ner-esitese elotti idokrol irtam. Megerne egy miset, hogy a gazszerelo hogy lett toredek aron a tulajdonosa a pinceszetnek, valamint egy tokaji szinten igen nagy teruletu szolonek is. Nemregiben olvastam valahol, hogy a gazszerelo igen komoly fejleszteseket eszkozol a dereszla korul, gurme vendeglo epul, latogatokozpont ...

 

A kornyeken masik fajo pont az andrassy hotel tiborczosodasa, valamint a vetel utani allami milliardokkal valo "feltokesitese". Az andrassy hotel egy igen nagy erteku epulet, amihez tiborcz szinte ingyen jutott. pontosabban mkb hitelbol, ha jol emlekszem. ugy, hogy utana azonnal megkapta az allami milliardokat ingyen a hotel es a wellness furdo korszerusitesere ... (korszeru es ujszeru volt az, eleve).

Előzmény: van_Persil (83973)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83973

A Dereszla tulajdonosa biztos hogy foglalkozik azzal, hogy mit mutogasson a borturistáknak?

Előzmény: altimus (83946)
Hepci Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83966

Jelent a rosseb, szépkorú blutyozidusz.

Feljelentés nélkül is kibacnak innen a moderátorok hamarosan, mint mindig.

Találj egy másik, szimpatikus elmeroggyantat, aztán beszélgessetek egymással, az jó lesz. Sőt, lösz.

Előzmény: hungaryfirst (83965)
Hepci Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83963

Szórakozz máshol, biztos van hely, ahol örülnek neked.

Vagy ha nincs, verd ki a lompit, esetleg rágj el egy kristálypoharat és dugj fel egy menórát a valagadba.

Lényeg, hogy érezd jól magad, de ne itt.

Előzmény: hungaryfirst (83962)
Hepci Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83961

No, mi a stájsz, kimenő van a floridai sárga házban idősotthonban?

Tybald_ Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83956

Az az alkohol csak 14%, bocs, valamivel keverhettem.

Előzmény: Tybald_ (83955)
Tybald_ Creative Commons License 2021.01.17 0 0 83955

Mielőtt menne a szelektívbe, megkérdezem: Érdekel-e innen valakit 2005. október - 2006. szeptember közötti Decanter magazinok. (Ingyen ofc, de érte kellene jönni, vagy olyan megbeszélt helyen átvenni, ahol épp járok (pl. szerdán 8:45 vagy 10:20 Keleti)

Valamint van még a néhai Tonella magazinból 4 szám (2005. szeptember, november, 2006. május, 2008. Ősz)

 

 

Petrányi - Syrah 2018: Jó cucc, ezúton is köszönet Hepcinek érte! Sav, tannin egyensúlyban, illatban gyümölcsös jegyek, ízben se okoz csalódást, van a meggy, szeder mellett kis dohány is, valamint érzésre pici maradékcukor, de lehet ez csak a 15,5%-os alkohol édessége (ami nem lóg ki!) és a bor is egyben volt, még 4-5 nappal nyitás után is! 6p körül

Hepci Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83953

Géró Péter Hárslevelű 2016

Az utolsó Géró-palack volt a gazdagréti Radóban.

Szép sárga szín, illatban és ízben inkább Somló, mint hárs. Borzalmas dugó, közepes koncentráció, moderált alkohol, ásványosság, az SAP-ktől eltérően kb. csontszáraz. A savak minimum elégségesek, de almás jellegűek, nem annyira tetszetősek.

Ha ez volt az utolsó eresztés a piacon, kár, hogy ez a sokra hivatott borász ezzel a szerencsétlen évjárattal búcsúzik.

5 pont, 2200 Ft (akcióban)

shiraz2 Creative Commons License 2021.01.16 0 1 83952

megoldjuk :) jelezz nekem ha aktuális!

Előzmény: Winesoul (83937)
BZoltan Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83951

Tökéletesen igazad van. A borturizmus jó üzlet és jó PR. Ha egy borászatnak van kapacitása, helye, pénze, embere arra, hogy kiépítsen egy ilyen vendéglátó vonalat akkor az nagyon jó. A Somlón erre a Kreinbacher és a Tornai elég nagyok. A kicsik jellemzően amolyan fapadosan oldják ezt meg. Aminek szerintem meg tud lenni a maga romantikája. Ha valaki hozzánk eljön és éppen ráérünk és éppen nincsen globális járvány akkor nálunk is van egy kóstolóhelység ahol fogadni tudjuk a vendégeinket... sőt még pogácsát és sajtokat is szoktam keríteni ha éppen úgy jön ki a lépés. Jártam a Napa völgyben meg Elzászban és más helyeken. Tudom, hogy a profik hogyan csinálják ezt :) Nyilván mi a fasorban sem vagyunk hozzájuk képest.

 

De például a Villányban van vezetékes víz meg csatorna :) Ami a Somlón ugyebár nincsen. Szóval azért mi nomádok vagyunk, ennek minden hátrányával és szépségével.

Előzmény: altimus (83946)
BZoltan Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83950

Az nem kérdés, hogy a Pannonhalmi pincészet az masszívan techno vonalon fut.

Előzmény: Hepci (83948)
Hepci Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83949

Tegnap kártyázáshoz SAP Kükép juhfarkot és Lelovits Tamás Csudabogár nevű vörösét iszogattuk.

A Kükép már kevésbé gyümölcsös, mint pár hónapja, inkább Somló. Nekem tetszett most is, bár kissé több sav elférne benne ennyi alkoholhoz és cukorhoz képest (egyharmad wachaui gyíkborral bekeverve lenne igazi).

A Csudabogár egy nagyon szépen kerek merlot-alapú küvé, az árát meghaladó beltartalommal. Aki - velem ellentétben) - nem unja még a merlókat, annak nagyon megérhet nem egészen 2 rugót a gazdagréti Radovinben most futó akcióban.

Hepci Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83948

Elég vékony a határvonal a két eset között, amikor valaki évről évre hoz egy méltányolható és konzisztens minőséget, vagy olyan mértékben építenek a technológiára, ami azt a bizonyos minőséget/jelleget (akár) az évjáratok közötti különbségek elmosásával is megtartja.

Nem tehetek róla (és nem ismerem közelebbről a céget), de pl. a PAP-t már inkább az utóbbi vonalnak érzem.

Leginkább a pinójukat kóstoltam (párszor), azt sajnos művinek érzem.

Előzmény: BZoltan (83943)
barkócza Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83947

Ugye, jó ideje már nem Kopár, hanem Kopar, hiszen nem csak a Kopár dűlőből kerül bele szőlő.

Előzmény: joskabacsi (83938)
altimus Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83946

A boraszat latogatosdival kapcsolatban nyilvan abszolut igazad van. Nem is erre gondoltam es arra, hogy buszos turistacsoportok tucatjait kell atnyomni a boraszatod aktiv, termelo reszen. De pl. ha megnezel egy egri pincesort annak nyilvan van egy "vendeglatos" szegmense, hordoval, lopoval, poharazassal. (ez talan elrettendo pelda szamodra.) De ha pl. megnezed a Disznoko latogatoknak is megmutatott reszet az szerintem egyertelmuen pozitiv pelda. Vagy akar a vylyan hegyi vendeglato centruma, ahova fel lehet autozni, setalni, biciklizni, jo a levego, szep a kilatas es el lehet ott par orat tolteni es penzt is lehet ott kolteni.

 

Meg mielott ner-esedett volna a dereszla pinceszet ott jartunk parszor, igen szep kornyek es a pince tortenelmi vonatkozasai is erdekesek. Valamint tenyleg unikum az a tobbszintes pincesor aminek egy-egy reszletet meg lehetett nezni. Nyilvan tudnia kell a tulajdonosnak, hogy mit lehet megmutatni, hova lehet beengedni a zsebbol pogacsazo "turistat". En azt is elfogadom, hogy ott huzod meg a hatarvonalat, hogy sehova. Elvegre a pick szalami feldolgozoba se jarok turistakent, de meg a helyi tejuzembe se. Viszont sok ceg valoban komolyan ad a pr-ra. Pl. a washington allambeli boeing osszeszerelo uzemet everett-ben fel lehet keresni es igen erdekes turat szerveznek a latogatonak. De meg a paksi atomeromunek is van latogatokozpontja. A covidos idoszak utan ugyanugy jon majd a turizmus, mint elotte. Es ebben penz is van, pr-is, uzlet is ... de nyilvan nem kell se tulzasba vinni, se elfogadhatatlan kompromisszumot kotni ezugyben.

Előzmény: BZoltan (83944)
nucuoi Creative Commons License 2021.01.16 0 0 83945

thanks

Előzmény: BZoltan (83944)
BZoltan Creative Commons License 2021.01.16 0 1 83944

Villány egészen biztosan hatalmas pénzeket húzott be azzal, hogy a 90-es és 2000-es években de facto a borturizmus elsődleges célpontja volt Villány. De azért nem helyben adták el a félmillió palackos éves hozamukat. Persze a borturizmus és a borkereskedelem nagyon tudja erősíteni egymást.

Nyilván sokat számított az, hogy tizen-huszon éven át a jó vörösbor szinonímája a villányi vörösbor volt. Mindenki aki költeni akart borra az drágább villányit vett. Nekem is voltak teljesen civil, nem boros ismerőseim akik sorban álltak Kopár előrendelésre és kartonszám vásárolták a Gere/Bock/Tiffán borokat.

 

Hogy jót tesz-e egy borvidéknek a turizmus és szükség van-e a látogató központokra, snack-re, sajttálra az egy nagyon jó kérdés és nagyon jó téma.

 

Éttermekre, szállodákra nyilván szükség van. De, hogy a látványborászat belefér-e ebbe azt nem tudom. Illetve pontosítok...nem hiszem.

El is mondom, hogy miért nem :) Röviden .. TL;DR: ez egy kamu

 

Nincsen olyan, hogy "meg lehet nézni a pincét". Az a pince amit üzemszerűen napi 8-10 órában meg lehet nézni az már nem borospince, hanem egy látványpince. Az a pince ahova hetente százakat engednek be az nem lesz olyan tiszta, nem lesz olyan klímájú és használható borászatra. A laikusok ezt nem tudják, a látványborászok meg nem mondják ezt el. Például... megy a nagy fejtés. A hordók között ott van a szivattyú, csövek mindenfele, a vincellér meg a pincemunkások ott mozognak, pakolnak, mossák az edényeket... és akkor megjelenik a borturista és nekiáll borozgatni? Vagy éppen erjed a must, derékig mustgáz, a mikrobiológiai tisztaság, hőmérséklet mint iszonyatosan kritikus... és akkor jön a turista és elkezd a zsebéből tepertős pogácsát majszolni (láttam ilyent). Nyáron kint 40 fok, a borász meg vért hugyozik, hogy a pincéjét 15 fok környékén tartsa. Majd megérkezik a 8 fős csoport  akik órákon keresztül ki be járnak (cigizni) és melegítik a pincét. Vagy éppen az első fejtésen vagyunk túl és le van kénezve minden hordó. Jön a csoport és a pincében akar hordóból kóstolni. Mit? Frissen kénezett bort? Vagy a másik kedvencem.. az özemszerű pincében hordóból kóstolás... minden héten jön három darab nyolc fős csoport. Mindegyik csak egy decit iszik meg 4-5 borból. Vagyis hetente tíz litert pótolni kell a hordókban. Darabban tartom a bort és  hagyom oxidálódni, vagy tartok egy orgonasíp készletet amiket folyamatosan töltögetek, hogy a kedves borturista mindig tele hordóból kapjon bort. Most nem is beszélve arról, ha nem ilyen kézműves heti 20-30 hanem napi szinten buszos csoportok járnak. Ott  hetente 50-100 litert kell feltölteni, hogy ne legyenek darabban a borok. Most arról nem is beszélve, hogy ha a borász a pincében kóstoltat munkaidőben akkor mikor dolgozik, ha pedig munkaidőn kívül kóstoltat akkor meg mikor van a családjával. Annál meg nincs is szebb mint amikor a hazaffyas borász előadja az istenhazacsalád romantikát szombat este és bebaszik 10-15 vadidegen arccal. Mocskosul élvezheti ezt a párja meg a gyerekei.


Szóval érted... más a borturizmus és más a borkészítás. Az előbbi a vendéglátás egyik ága, a másik pedig egy élelmiszeripari termelő tevékenység. A kettőt összekeverni nem lehet büntetlenül.

Előzmény: altimus (83942)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!