Keresés

Részletes keresés

zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 13586

Ahány ház, annyi szokás. A tepertő a sült bőrrel az igazi, de nem mindegy az előkészítés. Forrázott bőr nem nagyon alkalmas az ilyenre.Azonban , ha a disznót 3 sorral , kíméletese perzselik. Na ez szokott elmaradni, mert időigényes.... A perzselt  bőrt kaparás után rendesen beáztatják és borotvaéles késsel lekaparják, valamint a tepertőt is lassan sütik , addig amíg szép barna nem lesz , de nem ég meg, és csörög, mint a dió, akkor viszont roppanós és vékony lesz a sült bőr. Ha nem így járnak el, lehet menni a fogorvoshoz...

Előzmény: Boarhunter (13573)
Boarhunter Creative Commons License 2023.12.29 0 0 13584
Előzmény: bku (13583)
bku Creative Commons License 2023.12.29 0 0 13583

Tisztelt tagok.

 

40-42 cm-es csontfűrész lapot keresek.   A neten nem találok, ( lehet az én bénaságom ) ha valaki tud dobjon már egy linket. Vagy ha van eladó, írjon. Köszönöm. BUÉK.

Gzsm Creative Commons License 2023.12.01 0 0 13582
Előzmény: LAR-533 (13553)
1házas Creative Commons License 2023.11.23 0 0 13581

Köszi szépen.

Előzmény: Garashan (13578)
Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13580

Megkérdeztem fateromat, tényleg annyival szoktuk csinálni, jól emlékeztem. Nem szokott megromlani. Vályog ház kamrájában van tárolva.

Előzmény: Boarhunter (13579)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13579

Azt a 1.7kg sót egy kicsit keveslem.

Eddig a békési recept volt az "alja" a 18 deka sóval, zömmel azért 20-22 dekát raknak 10kg húshoz vagy szaláminál még többet.

Én a sütőkolbászba, micsbe rakok 18 dekát, füstölni minimum 20-at, vadhoz 22-őt.

Előzmény: Garashan (13578)
Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13578

100 kg húshoz:

-2 kg édes paprika

-1 kg erős paprika

-1,7 kg asztali só (durva szemcsés, minden féle hókuszpókusz nélküli)

-20 dkg egész kömény

-0,8 kg fokhagyma

Az ideális hús-zsír arány 70:30. A húst 7-es vagy 8-as tárcsával szoktuk darálni, a kisebb nem jó, mert akkor nagyon pépes lesz.

A csabai változatban 2,2-2,4 kg között van összesen a paprika.

Ha az édes-erős arány 2:1, akkor azért csípős lesz. Nyilván az erős paprika erejétől függ a végső arány.

Előzmény: 1házas (13575)
homerx Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13577

aaaaaa, le is esett :) udv a fedelzeten :)

Előzmény: Garashan (13576)
Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13576

Tudom, ismerjük is egymást ;-)

Előzmény: homerx (13574)
1házas Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13575

Szia.

Le tudnád írni a szarvasi kolbász receptjét? 

Előzmény: Garashan (13572)
homerx Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13574

en is szarvasi vagyok. nekem harom fele kolbasz letezik: szarvasi, szentandrasi, bekesi. slussz passz, uff.

Előzmény: Garashan (13572)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13573

Mi soha nem hagyjuk rajta a bőrt a töpörtyűn.

Elég kicsire vágjuk, sütés után nagyon keményen kipréseljük, így egyszerre lesz omlós és ropogós.

A bőrke az megy a sajtba, hurkába, semmi keresnivalója a töpörtyűn..

 :-)

Előzmény: Garashan (13572)
Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13572

Szerintem a csabai kolbász kicsit túl van hypeolva. Szarvason születtem, éltem egy darabig Szegeden, majd a Balaton mellett is. Jelenleg pedig Csabán. A szegedi kolbász nem igazán különbözött a felénk megszokottól. Só, paprika, fokhagyma, kömény. Gyakorlatilag a Balatonon is ez volt. De mivel apósom nem szereti a köményt, így az nem került bele. Régen mivel arra felé forrázták a disznót, így hamarabb főtt a bőre is az abálóban, gondolom ezért is alakult ki a börkés kolbász. Én már sohasem vettem részt forrázásban. Így viszont tovább kell főzni.
Viszont a Balatonon a szomszéd érdekesen csinálta a kolbászt. Kb. "amit talált" otthon fűszert beletett: rozmaring, majoranna, kakukkfű, borókabogyó. Nekem nem igazán jött be, a klasszikus kolbásztól igen messze állt.

 

Felénk van egy mondás, hogy a csabai kolbásznak híre van, a szarvasinak pedig íze. :-) Ha volt valami céges összejövetel, akkor általában a szarvasi recept alapján készült fogyott el a leghamarabb.

Szerintem sok múlik amúgy a paprikán. Ha jó minőségű a paprika, akkor gyönyörű lesz a kolbász színe is. Ellenben ha nem fog eléggé, akkor nem is lesz olyan dekoratív. Esetleg túlpaprikázzák és megkeseredik a füstön.

 

Visszatérve a tepertőre, ha nincs rajta a bőre, akkor elveszik az élvezeti értéke is. Mondjuk idén megszivatott a tepertő sütés. Belülről ép volt az üst, de kívülről már nem. Nem vettem észre mosásnál és menet közben kilyukadt. Még csak akkor kezdte el dobni a zsírt, így nagy kár nem lett. De el kellett menni szerezni üstöt a kármentés után. Közben viszont vissza hűlt és abban a stádiumban maradt, amikor ragad az egész. Így csak nagyon lassan lehetett ismét megindítani, így inkább megfőtt mint megsült. A másik dolog amire gondoltam, hogy a disznó takarmányozása miatt maradt gumis. Nem először sütöttem tepertőt, de így még nem jártam, hogy gumis maradt. Belül amúgy nem zsíros, de gumis az egész.
Evés előtt mondjuk rá lehet sütni air fryer-el. 180°C-on szépen megsül a bőre. Zsír már alig-alig sül ki belőle közben.

Előzmény: Gzsm (13569)
Kov.Géza Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13571

Köszönöm!

 

Előzmény: Paloc32 (13563)
Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13570

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. A tejes szalámiban nincs krumpli, se paprika. Így az én nevezéktanom szerint a parika hiánya miatt nem is lehet kolbásznak hívni. Az elmúlt tizenpár év alatt 1 alkalommal töltöttünk, de annyira nem jött be nekem.

Előzmény: öreg_néne_b (13567)
Gzsm Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13569

Az asszony is alföldi, gyakorlatilag csak ott hagyják rajta a bőrt a töpörtyűn. Máshol nem szokták.

A csabai kolbászról azt olvastam, hogy régen a bors nagyon drága volt, ezért nem tesznek bele.

Előzmény: Garashan (13566)
Gzsm Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13568

Abba tudomásom szerint nagyon kell a salétromsó, a tej miatt. Pár éve én is töltöttem, Nagymamámtól kaptam a receptet, kicsit másabb mennyiségekkel, de valóban nagyon sokat veszít a súlyából. Keverni viszont sokkal könnyebb. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (13567)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13567

Illetve van egy tejes verzió is, de az keverve van még marhával is ha jól emlékszem. De az már nem kolbász, hanem szalámi.

55555-ös szalámi néven lett ismert. 5 kg marhahús, 5 kg sertéshús, 5 kg szalonna, 5 kg főtt krumpli, 5 liter forralt tej. Fűszerezése, mint a kolbászé. 
Ha vékonybélbe töltöd, akkor kolbász. ;)
Nyilván a szegénység miatt kerültek ezek bele, de a mai árak mellett (érleléskor többet veszít a súlyából) nem olcsóbb. 

Előzmény: Garashan (13566)
Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13566

Nálunk az Alföldön nincs benne bors, köménymagból pedig csak egész. Bár aki nem szereti az egészet, az csak őröltet tesz bele. A paprikából pedig bátrabban használunk mennyiségre is. Alapértelmezetten az erőssel ízesítjük és a végén kerül hozzá csak az édes. De nyilván ez ízlés kérdése.

 

A feleségem sváb eredetű, feléjük vannak különlegesebb dolgok. Feléjük a bőre nem marad rajta a tepertőn, hanem lefejtés után meg van abálva és megy bele a kolbászba egy része.

Valamint van krumplis kolbász is. Gyakorlatilag főtt krumplit tesznek bele. Ez még abból az időkből maradt fenn, amikor nagy szegénység volt. Mert így kevesebb húsból lett több kolbász. Az ízén nem nagyon változtat, mert hozzá van az is fűszerezve. De azzal kell kezdeni az evést, mert gyorsabban szikkad füstölés után.

Illetve van egy tejes verzió is, de az keverve van még marhával is ha jól emlékszem. De az már nem kolbász, hanem szalámi.

 

Felénk a kolbász a vékony kolbász (paprikás), a vastag a vastag kolbász (szintén paprikás). A szalámi pedig a paprika nélküli, általában vastag.

Előzmény: Paloc32 (13560)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13564

Én egy kb. 60 kilós vietkongot vágtam egyszer. A sonkája úgy nézett ki, hogy talán kétujjnyi hús, a többi zsír. A szalonnája szinte cssk zsír volt. Az ízével nem emlékszem, hogy gond lett volna de a kihozatal miatt többet nem próbálkoztam, bár olcsó volt.

Előzmény: Paloc32 (13557)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13563

Pontosítok ; 

10 kg kolbászhoz :

 

 

-só füstolni                 22 dkg ( sütni elég 18 dkg) 

-Bors                           40 gramm

-Foghagyma              10 dekagramm

-köménymag törött. 60 gramm 

-edespaprika             10 - 15 dekagramm

- csipőspaprika          5 dekagramm

 

Előzmény: Kov.Géza (13559)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13562

Így van.

Ha jól emlékszem  a "Csabai" receptben a füstölni való is 18 sóval készül, de nem ez az àltalános.

Előzmény: Paloc32 (13561)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13561

De ez füstölt kolbász.... Sütni elég 18 so

Előzmény: Paloc32 (13560)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.22 0 1 13560

Szia. Nálunk fölvideken így csinaljak:

Bors 40 gr

Só 22 gr

Foghagyma 10

Komenymag 60 gr ebből törött 40 gr + őrölt 20 gr

Paprika 10 —15

Eros paprika 5   erossegtol függő. 

  

Ez egy bevallt finom recept

Előzmény: Kov.Géza (13559)
Kov.Géza Creative Commons License 2023.11.21 0 0 13559

Sziasztok. 
Valaki tudna nekem küldeni légyszíves kolbászreceptet? 

Paloc32 Creative Commons License 2023.11.21 0 0 13558

Elnézést a hibákért, de szlovák billentyűzet sokat atir.... 

Sokára = sonkára

Előzmény: Paloc32 (13557)
Paloc32 Creative Commons License 2023.11.21 0 0 13557

Sziasztok. Vásároltam 2 vietnami disznót kB 40 kg. Osak. Az lenne a kérdésem hogy szalonnara és persze húsvéti sokára hány kilosan érdemes levagni őket, illetve a szalonnajuk és a szűrjük milyen ízű? 

V.Gy. Creative Commons License 2023.11.20 0 0 13556

Király ez a videó, ez nem kérdés. Nem is tudtam "letenni". Végig kellett néznem. Mennyire tudja már, mit hogy honnan kell kivágni. Nagyon jó. Lebilincselő --- bár azt soha nem gondoltam volna, hogy egy disznószétszedős videóra valaha ilyent mondok. :-) :-O :-)

Előzmény: Boarhunter (13554)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.20 0 0 13555

Sok eszközt nem kell cipelnie hozzá. ;)

Előzmény: Boarhunter (13554)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!