Keresés

Részletes keresés

Never Man Creative Commons License 2020.10.26 -1 1 14587

Magyarország több országgal együtt október 23-tól kikerült a máltai zöld listából, a beutazáshoz 72 óránál nem régebbi negatív covid PCR tesztet kell bemutatni.

Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.18 -2 0 14586

Értem, kösz.

Előzmény: Never Man (14585)
Never Man Creative Commons License 2020.10.18 -3 1 14585

Majdnem egész Európa zöld.  https://www.mta.com.mt/en/covid-19

Kezdem sejteni a gyakorlatias logikájukat, hogy nagyjából minden európai ország fertőzöttsége olyan mint Máltáé, de van ahol kisebb. A kisebb illetve hasonló fertőzöttségű Magyarországról elutazni Vallettába nekik nem okoz nagyobb kockázatot ahhoz képest mintha Gozo-ról utazik valaki oda, így viszont zajlik a gazdasági és társadalmi élet  különösebb korlátozások nélkül. Hasonló fertőzöttségű ország elé föggönyt húzni épp olyan értelmetlenség mintha Málta közepén építenének egy falat  és az egyik oldaláról nem utazhatnának a másikra.   Egy vidéki magyar szempontjából pedig jóval nagyobb kockázatot jelent Budapestre utazni mint Máltára, mégsincs vasfüggöny Budapest körül, sőt semmilyen intézkedés nincs ilyenkor, még regisztráció sem, bátran utazik mindenki, sokan naponta.  Málta elkéri az PLF-ben hogy Magyarországon belül milyen környékről származol, továbbá fenntartja a jogot hogy esetleg teszteljen.   De nem sok repülő érkezik naponta Máltára, azok is fele utassal, saccom szerint nincs több külföldi nyaraló Máltán mint 5-10 ezer, ami elenysző a 450 ezer lakoshoz képest és nem ró mérhető többletterhet a máltai egészségügyre.

Előzmény: Torlonia Pyrandus (14584)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.18 -3 0 14584

Nagyon furcsa, ha Mo-t zöldnek jelzik.

Előzmény: Never Man (14583)
Never Man Creative Commons License 2020.10.18 -1 0 14583

Van egy  kis változás Máltán, tulajdonképpen apróbb intézkedések, de lénnyegében marad a helyzet - 

2020.10.16-i hivatalos közlemény

A kültéren és irodákban is kötelezővé válik a maszkok viselése. 

A bárok és klubok 23 órakor bezárnak (kivéve az éttermeket)

Emelt  bírságok és szigorúbb végrehajtás az illetékes hatóságok részéről

Gyorstesztet vezetnek be.

Magyarország továbbra is zöld zónának számít Máltán.

Előzmény: Torlonia Pyrandus (14582)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.17 -4 0 14582

Üdv. Itt M.on nagyon rossz és hideg az idő.

Álomvágyam: minden influenza- és koronavírus törzs ellen immunis vagyok, sőt a legveszélyesebb baktériumok ellen is. Ezek összes tíz éven belüli jövőbeli mutációja ellen is, természetesen.

Így belevágnék a járvány-utak közepébe, jóval olcsóbban, mint járvány nélkül: Repülőn, hajón, hrlyi járatokon, nagyokat szippantva a levegőből. Ha fröcsögve rámtrüsszentek, csak röhögnék.

Málta, Ciprus, Portugália. 

Szép a játék, szép a jó,

Igaz lesz a vízió...!

Előzmény: Never Man (14581)
Never Man Creative Commons License 2020.10.14 -3 0 14581

Esetleg novembertől nem zárkóznék el, még nagyon jó az időjárás.

Előzmény: Torlonia Pyrandus (14578)
Never Man Creative Commons License 2020.10.14 -1 0 14580

Szvsz a máltaiak ezt meglehetősen jól kezelik. Nemzetközi fejlemények is várhatóak az utazás terén, lévén Magyarország Máltában zöldnek számít, viszont EU szempontból piros, Magyarországon pedig minden más ország piros, miközben állítólag jön az egységes színezés: 

https://index.hu/belfold/2020/10/14/meg_kell_szuntetni_a_hatarzarat/

Előzmény: Torlonia Pyrandus (14579)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.13 0 0 14579

Az a baj, hogy a vírus nem lustul. Akár október, akár december-

Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.13 -1 0 14578

Október Máltán?

Előzmény: Never Man (14576)
blaze73 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 14577

Nekünk augusztusban csak az űrlapok leadása volt, nem "lőttek" fejbe hőmérővel, egy pizzériában csak utolsó napon.  (Sliema)

Előzmény: Never Man (14573)
Never Man Creative Commons License 2020.10.08 -1 2 14576

Máltán kicsit eltolták az iskolakeztést a koronavírus miatt. Ma kezdődött az óvoda, holnap kezdődik az iskola. Kicsit furcsa hogy a hét vége felé történik, de gondolom ismerkedés és barátkozás lesz, szombat-vasárnap pedig feldolgozzák a megrázkódtatást hogy most egy darabig így lesz.  Máltán kötelező iskolai és óvodai egyenruha van, az ovisoknak most változott, sötétkék short és barack-szinű póló. Az iskolát 5 éves korban kezdik, de nem annyira katonás mint a porosz rendszerű. Sok szünnap is van. Az úgynevezett nyári iskolák jó lehetőséget adnak a külföldi tanulóknak hogy fejlődjön az angolnyelvi és máltai nyelvi készségeik - Ha valakinek nem megy a máltai akkor simán megvan az angollal is. A máltait  akkor könnyebb tanulni ha valaki már tud arabul :-))

Woodyka Creative Commons License 2020.10.06 -1 0 14575

Lassan jutnak el oda a hírek :D :(

Előzmény: Torlonia Pyrandus (14574)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.06 0 0 14574

Magyar "zöld zónaság?" Ez érdekes. 

Előzmény: Never Man (14572)
Never Man Creative Commons License 2020.10.06 0 0 14573

Tehát zöldeknek (pl magyar) semmi nem kell és karantén sincs, sárgáknak pirosaknak tesztet kell prezentálni. Aztán bizonyára vannak részletes előírások ha valaki mégis lázas, tesztelik és  pozitív.  Zöldeknek csak annyi van hogy a reptéren leadni az utazási info űrlapot (PLF), fejbelőnek hőmérővel és már lehet is kimenni a reptérről ahová akarsz.

Előzmény: Never Man (14572)
Never Man Creative Commons License 2020.10.06 0 0 14572

Magyarország zöld zónában van náluk, csak egy nyilatkozat kell hogy nem tartózkodtál piros vagy sárga zónában az elmúlt 14 napban. https://www.mta.com.mt/en/covid-19

A reptéren a főbejárat zárva, az egyik oldalsónál lehet bemenni a másikon pedig kimenni.  Szájkosár kötelező a reptéren és buszon, utcán nem, boltokban igen.

Előzmény: Torlonia Pyrandus (14571)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.06 0 0 14571

Járvány-előírások? Minden érkezőt karanténbe rendelnek? November?

Előzmény: Never Man (14570)
Never Man Creative Commons License 2020.10.06 0 0 14570

A helyzet változatlan, ha változna rögtön írna róla a gyerekem.

Süt a nap, a levegő bő 30 fokos, a tenger 27 fokos, a CISK sör 10 fokos az Intersparban mert ott hűtőpultban van. Novemberre Wizz járat 15k HUF oda-vissza.

Előzmény: Torlonia Pyrandus (14569)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.06 0 0 14569

Üdv. Mi ott most a napi helyzet?

syssy48 Creative Commons License 2020.09.09 0 0 14568

De jó látni. Azon a sziklás strandon mi is fürödtünk, de a hullámok rendesen a lépcsőhöz csapkodtak minket, így inkább átbuszoztunk Melliehaba. Mennék megint!

Előzmény: Never Man (14567)
Never Man Creative Commons License 2020.09.09 0 2 14567

Természetesen buszra nem szálltam, mindenhová gyalog mentem.

Valletta:  langyos túristaforgalom, németek, franciák, oroszok, de magyar szót nem hallottam

Sliema: a tengerparti fitnesswelnessnapozócenter szétcseszve - valószinűleg ki sem nyitott idén, viszont gőzerővel építkeznek a szembenlévő részen a tizenhuszon emeletes tornyokon a végső simítások történnek, ugy tűnik a következő évre terveznek. Egyébbként is nagy az építkezés Máltán, nem henyélnek, ezek már tudnak valamit ...

A máltai reptér és a Wizz fedélzete:

Karantén ügyintézés Budapesten - mögöttem és előttem 

Ma 11AM-kor jött is a hatóság ellenőrizni és elégedettek voltak a viselkedésemmel.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.09 0 0 14566

my hero!!!

Előzmény: Never Man (14565)
Never Man Creative Commons License 2020.09.09 0 4 14565

Ha valaki Máltára utazna, felhívom a figyelmet pár apróságra. Érdemes előre kidölteni a a netről letölthető deklarációt, hogy bizonyos országokon kívül nem tartózkodtunk az elmúlt 14 napban és egy másikat a máltai elérhetőségünkről (korábban linkeltem). A deklarációt a légijárat gyüjti össze az utasoktól, a PLF-et a reptéren kell leadni. Akinek nincs nyomtatványa annak adnak vagy a repülőgépen vagy a reptéren. Különösebb macera nincs, a szájkosarat komolyan veszik de semmi több. Van pláza ahol belépéskor hömérőznek és egy fertőtlenítő fröcsit nyomnak a tenyérre amit illik szétdörzsölni a kezünkön. Szájkosarat kicsit nagyobb arányban hordanak az utcán mint Magyarországon, főleg a kínaiak.

Viszont viszzarepüléskor figyelni érdemes arra, hogy legalább a foglalást visszaigazoló email vagy a beszállókártya kézben legyen, mert anélkül nem engednek be a reptér épületébe. Nekem airport checkinem volt, mondtam az őrnek hogy a beszállókártyához először be kéne mennem, de aztán sikerült valami szedett-vedett nyomtatványt előkotornom amin rajta volt az indulás, elfogadta és beengedett. Gondolom ilyenek híján sem reménytelen valamit tenni, de nagyobb macera. A tranzitban szanitécek cirkálnak és figyelmeztetnek ha a zórunk kilóg a szájkosár alól vagy felül.

Az elmúlt vasárnap 33-an voltunk a Budapestre tartó Wizz járaton. Utána sorbaállás a karanténért és erősen túloznék hogy 2 óra hosszat tartott kivárni a százméteres sort amiben négyesével álltak, ugyanis csak 1 óra és 50 percig tartott, amit azzal a bájos hölggyel áltam végig aki még máltán hangsúlyozta hogy neki priority jegye van.

A feladott csomagok futószalagja már nem volt kiírva, de a személyzet gondosan leszedte és félrerakta a csomagokat. A 1:50 idő alatt a reptéri személyzet vizet osztott  és cukorkát, pisilni el lehetett menni ha valaki bízott benne hogy visszaengedik oda ahonnan kilépett. Kaptam egy bájos gumi repülőgépet is amit az unokámnak kértem, de arra nem volt pofám hogy kilencet kérjek. Gondolkodtam egy performanszon, hogy megiszom a korábban vásárolt máltai karton sört majd szép csendesen összehugyozom magam bele a farmerba ami majd a bokámnál lefolyva csordogál a folyosón, de ez csak úgy lett volna világhírű mutatvány ha legalább 10-20-50 követőre is találok.

Esetleges továbbutazást ezek tudatában volt érdemes tervezni, engem megvárt a transzferem, idejében szóltam neki hogy egy óra csúszás várható, nem örült neki.

Majd írok igazi máltai dolgokról is, ráérek a két hét fogda alatt, fényképek is lesznek, klassz volt, mindennel együtt is megérte.

Never Man Creative Commons License 2020.09.03 0 3 14564

Tegnap haromszor kertek tolem valamit az utcan Az elso egy kozepkoru no volt aki miutan megkerdezte beszelem-e angol, felvetette, hogy valamennyivel tudnam-e segiteni. "No" volt a tomor valasz ami az angolsagomat es a konfliktuskezelesi modszereimet is jol tukrozte es tovabb mentem. Kb 50 meter utan egy velem egyidosnek kinezo oregember belekezd hogy o egy maltai allampolgar es ...  mar gyorsan kapcsoltam es "dont worry, no problem" szavakkal inteztem el a problemajat. Ezek kepesek egy foldonfuto magyar muzsiktol is penzt kunyeralni, amikor ket het fogda is var engemet sajat koltsegemen.

A harmadik egy 40 kilos ven nyanya volt aki megszolitott mert eroleti okokbol nem volt kepes fellepni a jardara es a bevasarlokocsijat is kiejtette a kezebol, amit felvettem, karomat nyujtottam es segitettem amit megkoszont. Be is irtam harom pirospontot a kisdobos naplomba a harom eset miatt.

Amugy delutan voltunk Gziraban a Manoel felszigeten megnezni a meltan vilaghiru kacsafarmot. Vittem a harom unokat, nagyon tetszett nekik, megmentettem egy a keritesbe szorult galambot amiert meg egy pirospont, aztan a penztarcambol kiuritettem az apropenzt a donations please feliratu dobozba, volt ott egy ember aki azt mondta thank you, en meg egy ujabb pirospontot beirtam magamnak.

Ha valaki jar a kacsafarmon, ne felejtsen egy kis aprot bedobni, akar egy euro is jelentosen jarul hozza ezen maltai nevezetesseg fenntartasahoz, jobba teve ezzel ezt az elvetemult kurva vilagot ami mostansag van all over the world.

Hazafele jatszoteren alltunk meg, aztan a kikotoben furdozo gyerekek nyoman a mieink is ugy dontottek belemennek a vizbe, nekem nem tetszett az otlet de megtortent.

Kesobb megalltunk egy hamburgeres meg mindenfeles lehuzos helyen ahol 3 euro volt a ser es nem kertem mert smucig vagyok, de felzabaltunk 20 eurot ami nekunk ingyen volt, tekintve hogy a maltai kormany minden ID kartyaval rendelkezo lakosnak kuldott 100 euros vouchert gratisz, amibol 80-at ruhazatra 20-at pedig etelre lehet kolteni, hogy egy kicsit lenduljon a gazdasag. Nem kell hozza allampolgarnak lenni, a gyerekem se allampolgar, a ferje meg nem is EU polgar megis kapott. Tudom nem valtja meg a vilagot, de megis jobb mint a ket het fogda ami engem var ha vissza merek menni keletmagyarorszqgra.

Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 14563

Megnéztem a képeim, Cruzcampot ittam még odakint. Az is jó vót :-D Ezt is szoktam emlegetni, hogy azért hátőőőhogyismondjam, ittam már kettőnél több sört országhatáron kívülbelül, de vidéken valahogy sosem nyúltam bele semmi rosszba. Ha spanyoloknál intesz, hogy korsósörtkérek, akkor már nem lehet rossz. Idehaza most szerencsére jön fel a Dreher gold, de a sok takony mellett nem is tudom mit viselnek el a turisták, ha csak így véletlenszerűen belenyúlnak valami első sarki sörbe. Belegondolni is rossz.

Előzmény: Never Man (14561)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 14562

Néha akad ezekből idehaza dobozos, de hát nahh, a csapolt az egész más. Főleg a kinti levegőn. Amikor jólelkű haver kérdezi, hogy milyen sört szeretek akkor általában Cisk és Balashi szokott lenni a troll válaszom, had pislogjon :-P

Előzmény: Never Man (14561)
Never Man Creative Commons License 2020.09.01 0 1 14561

Ezek utan kotelessegem lesz beutemezni egy spanyolorszagi helyszini kutatast. Ha nem lennek ilyen szegeny, egyenesen utazhatnek Madridba nehany hetre, dehat almodik a nyomor. Itt legalabb van hol ingyen laknom es adnak enni is. A kutatasaimat is finansziroytak nem tul sok de elegndo keszpenzzel.

Előzmény: Jahno (14560)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 14560

Spanyoloknál azért nekem Estrella, Mahon, SanMiguel eléggé bejött. 

Előzmény: Never Man (14559)
Never Man Creative Commons License 2020.09.01 0 1 14559

A remenykelto spanyol sornek ket erossege volt, az 5 szazalek alkohol es az 59 centes ara. De sajnos ugyanolyan az ize mint a mexikoi soroknek amiket kulonledeskent arulnak a tescoban de gasztronomiai szempontbol elvezhetetlen, raadasul Maltan is van boven alkoholista, kulonven nem fogyott volna ki a hutoboles csak a polcon talalhato meleg maradt. Szerencsere vettem hozza kiseronek egy CISK-et hideget.

Ami nem javult maltan az a viznyomas, ugy tunik kotelezo jelleggel csak csordogal a csapbol, de sose legyen ettol nagyobb baj. Aludni csak ventillator mellett lehet rendesen, mert ugye draga penz lenne a klima, ez meg 20 euro, bar Kretan ugyanezt 11-ert vettem.

A Namaste indiai boltban tisztaztuk, hogy kiarusitas van de nem zarnak be. Nagyobb fuszerszallitmany csak a jovo heten varhat mint peldaul hing, de mer hol leszek akkor, viszont most felvasaroltam az osszes maradek curryt, van kb 3 kilo de meg veszek sok kurkumat is meg chilit.

Sajnos a harmadkezbol arulo bazar bezart, valoszinuleg belolunk elt keleteuropai muzsikokbol amely anyagi bazis most meggyengult. Sirok es nevetek egyszerre mert kene egy olcso tska amit eldobhatok ha mar nem kell.

Előzmény: Never Man (14558)
Never Man Creative Commons License 2020.08.31 0 2 14558

Tegnap vasarnap kb 60%-os utasletszammal jott a Wizz jarata Maltara, en is rajta voltam, megidejeben megvettem oda-vissza osszesen 20k Huf-ert a jegyet, jo megerzes volt hogy ne szept 14-en vissza mert hetedike utan minden bizonytalan. Most meg minden biztos, beleertve a ketto hetes karantent is, de hol van a meg!

A nap hetagra sut, Vallattaba vannak kulfoldiek elegen de kevesebben mint bekeidoben.  A virusizet rettenetesen komolyan veszik, az inerspar plazaban ketszer is meghomeroztek es egy fertotlenito spicc a kezemre..

Egy ev alatt sokat fejlodott a kornyek ahol vagyok. Annal az utnal ami jon Vallettabol es beer Marsaba volt egy nyomogombos gyalogatkeloje ami elegge fekezte a forgalmat, ide egy hatalmas gyaloghidat epitettek, ranezesre az jutott eszembe ami San Diegoban van a Hilton elott, igaz ebben nincs annyi rozsdamentes acel, de szep is meg jol is megvan csinalva. Harom modon is lehet felmenni ra, rampan, lepcson es liften. Hamrunban mar tavaly is gozerovel folytak az utcafelujitasok, most odaertek ahol lakunk, latom a techologiat es nagyon alapos, egy meter melyen alapoznak, uthengerelnek es meg most jon a betonreteg meg az aszfalt

Ma alaposan bevasaroltam a Namaste indiai fuszerboltban, az indiai elonda hogy kiarusitas van es a jovo hettol mar nem lesz - azt nem ertettem tisztan hogy csak ezek a fuerek nem lesznek vagy teljesen bezarnak.   A napszemuveg oltban is 75%-os leertekeles van, meg nem jon a tel, de keves a vevo.

Kihasznalom az alkalmaz sorkutatasra, es bar a CISK sort kutatom a legjobban, de lattam egy TownBeer nevu spanyol sort meg egy hollandot is, utobbi 8.2%-os, tehat mar nagyobb baj nem lehet vele. Az ihato minoseg 5-nel kezdodik, 4.5 csak jarvanyugyi szukseghekyzetben felel meg.  Egyedul a CISK-nek bocsatom meg hogy 4.2%-os, mert aki ilyet tud fozni annak nincs pofam  tanacsokat osztogatni.  A hamruni rendorseg egy park mellett van, estenkent kiulnek az emberek a padra es ejfelig dumalnak, itt kostoltam a hideg sort hatosagi biztositas mellett. Az iden mintha tobb afrikai lett volna, koztuk csinos fekete demonok.

Ahova meg talan ma el kene menni, az a Manoel felsziget ahol a vilaghiru kacsafarm van mscskakkal. Ahova biztos nem egyek, az a templom, bazilika es muzeum.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!