Keresés

Részletes keresés

Százbolha Creative Commons License 2003.05.11 0 0 256
30as
Látod ilyenek az amatőrök: mindig tévednek.

Azt hittem 220-at nekem írtad.
A nicknevemből gondoltam. Persze az ori.. arigo, origa.. naszóval annál a hajtóghatós izénél elakadtam, mert rossz a kézügyességem.

De biztos én keverem megint a szezont a japánokkal.
-------------

Egyszómint100 én is vagyok akkor "arc" (nem a fotóból kifojólag), hogy megengedhessem magamnak, hogy a nálam magasabb szinten lévőkkel ne kommunikáljak.

Nem sértődés ez, hanam parasztság! Bevállalom.
Elmult már az intellektuálitásom. Biztos a sok sex teszi.

Én is bírom az idösődő nőket.
Csak az a baj, hogy velük együtt öregszem.

Százbolha

Előzmény: 30-as (244)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 255
postaládafia :-)
vérgonosz
Előzmény: Százbolha (253)
teleobjektiv Creative Commons License 2003.05.11 0 0 254
Ha mar belekeveredtem...

Eke, nem az a kerdes, hogy MI a bun? Csalni vagy leleplezni. Erre egyertelmu a valasz. Most itt egy masik kerdesrol is szo van: HOGYAN leplezzuk le a csalast. Az sem mindegy. A kovetkezmenyeket illetoen meg plane nem mindegy. Ezzel (es az elozo hozzaszolasommal) nem azt akarom mondani, hogy ne leplezzuk le a csalast azert, hogy elkeruljuk a botranyt. De vannak fokozatok a HOGYAN kerdeseben. En nem banom, hogy Te ilyen szenvedelyes vagy, es ilyen sarkosan fogalmazol. Sot, orulok neki, hogy vannak meg ilyen emberek, mert ok talan meg tudjak vedeni a hagyomanyos erkolcsi normakat a vilagban egyre inkabb eluralkodo trendekkel szemben, amik a teljesitmeny erdekeben megengedik az erkolcsi lazasagot. Szukseg van az ilyen emberekre. Ha nem ilyen lennel, nem tudnal vegigcsinalni egy ilyen harcot. En azt sem banom, hogy idonkent megsertesz embereket. Akiket megsertesz, vegyek eszre, hogy mik az inditekaid, es ne legyenek olyan sertodekenyek. De egy dolgot igerj meg. Ha leultok targyalni a NG-kal, ne boritsd rajuk az asztalt. Nem tenne jot annak a celnak, amiert kuzdesz.

Az mostmar 30-as valaszaibol az is kiderult, hogy o sem mentegetni akarja a bunost. De szamara meg nincs bebizonyitva SzP. bunossege. Nyilvan, ha majd ez mar nyilvanosan is bizonyitva lesz, neki is mas lesz a velemenye SzP-rol. Egyebkent 30-asban tiszteletre melto, hogy kiall a velemenyevel egyertelmu tulerovel szemben is. Eke, ne akadjal ki, de latok nemi (ne'mi) parhuzamot koztetek. Mindketten hajlandok vagytok minden korulmenyek kozott kiallni az igazatok mellett. Mert azt is eszre kell venni, hogy 30-as szandekai is tisztessegesek. O vedi az altala artatlannak tartott SzP-t mindaddig, amig be nem bizonyosodik a bunossege. Persze sokkal jobb lenne, ha a fohos nem szorulna masok vedelmere. Ha csak negyed ennyi gerincesseg es kurazsi lenne SzP-ben, akkor nem kellene nelkule vitatkozzunk rola...
Kedves Jozsi, nem gondolod, hogy mostmar ideje lenne megszolalni? Lathatod, vannak vedelmezoid is. Ha ezek utan sem szolalsz meg, akkor azt mostmar tenyleg nehez nem a bunosseg beismeresekent ertelmezni.

30-as, minden tiszteletem a muveszeteke es a muveszeke. De itt most tenyleg nem muveszeti kerdest targyalunk. NAGYON nem errol van szo. Vannak muveszek, akik digitalisan editalt kepeket publikalnak mindannyiunk legnagyobb gyonyorusegere. De ok NEM allitjak azt, hogy a kepek manipulalatlan, eredeti felvetelek.

Udv, Botond

Százbolha Creative Commons License 2003.05.11 0 0 253
Mivel eddig senki nem szólt, hogy hagyjam abba fojtatom a gyorsmozgású témák fotózásával kapcsolatos TECHNIKAI megjegyzéseim.

Az benne a jó, hogy CSAK amatőr vagyok. Ha tévedek, vagy nagy marhaságokat mondok, akkor nem csorbul sem a belföldi sem a nemzetközi hirnevem.

Azé' javítsatok ki ha van valami gond, mert már nekem azis kellemetlen ha az index törzsközönsége elött mondok hülyeségeket.
-----------------------

A továbbiakban természetesen mindenki csak az unicumos képre asszociáljon!!!

Szóval a (194)-es hozzászólásban a következőkről írtam:

1. Milyen zársebesség illetve megvilágítási idő szükséges a gyors mozgású témák fotózásához, ha a bemozdulásos életlenségeket el akarjuk kerülni a téma legnagyobb sebességgel mozgó részein. Szerintem Kb. 1/10.000-1/40.000s vagy még rövidebb megvilágítási idő ajánlott.

2. Ha vakuval akarjuk előállítani az 1. pont szerinti extrém rövid megvilágítási időket, akkor abba a problémába ütközünk hogy nem elegendő a megvilágítási teljesítmény. Ezt 3 módon lehet növelni: (a), több vaku alkalmazása, (b) megvilágítási távolság csökkentése, (c), vaku teljesítmény növelése
Ez utóbbi a legkevésbé megvalósítható. Főleg terepen!
Az én amatőr elképzelésem szerint a (megfelelő mélységélességhez)kiválasztott blendéhez legalább 4-8 vaku szükséges. És - durva becslésem szerint - a megvilágítási távolságot is 2méter alá kell szorítani, de inkább 1méter közelébe.

A fentieket kiegészíti néhány járulékos probléma:

3. Az expozició pillanatának meghatározása.
Természetesen nem akarom vitatni, hogy gyorsmozgású témát jó reflexel is el lehet kapni, de mivel én még egy széncinkével is bajban lennék, hajlamos vagyok arra gondolni, hogy valamilyen automatizmmussal jobb eredményre jutnék.
Szóval létezik több féle automatikus kioldó. Eddig rendben!
Igen ám (gondolja az egyszeri amatőr), de rengeteg kisérletet kell elvégezni, amig az adott gép sutterlagjaval összehangolja a fotós a rendszerét.
Ebből azt a következtetést vonom le, hogy az élességcsapda alkalmazásához fix hely kell. Azaz az unicumos üvegek véletlenszerű rajzása erre nem a megfelelő alkalom.

4. A rövid megvilágításnál valószínűsíthető a Shwarzshild-effektus, azaz a viszonossági törvénytől való eltérés.
Ez nem nagy gond legfeljebb a 2. pont szerint kell növelni a megvilágítás intenzítását. (szerintem tapasztalati úton - néhány próba expó elég)
Legpraktikusabb tünik a vakuk távolságát csökkenteni a helyszinen.

5. Szellemkép!!!
Az unicomos képpet megoldani nem is olyan egyszerű akkor sem, ha minden eszköz rendelkezésre áll. Úgyanis a hattér megvilágítását és a vakufényt össze kell hangolni.
Feltételezem, hogy az adott rekeszhez (mélységélesség köti!) a vaku megvilágítási idejénél rövidebb záridőt kell alkalmazni, hogy a háttér és az előtér helyesen legyen kiexponálva.
A vakuszinkronnál biztos nem lehet rövidebb!!!

Képzeljük el azt az esetet, amikor a vakuk nem müködnek. Ekkor egy sziluett képet látunk. Szóval a záridő és sebesség függvényében ez a sziluett kicsit vagy jobban bemozdult. Ha nagyon hosszú záridőt alkalmazunk akkor a sziluett nem is látszik.
Tehát ebből arra következtetek, ha a vakuk megvilágítási ideje közel azonos a záridővel, akkor a sziluett fedi a kiexponált témát. Nincs gond, nincs szellemkép.
Csakhogy ennek kicsi az esélye, hiszen akkor meg a vakuszinkronnal lenne gond. (A HSS külön fejezet lenne, de ott is a záridő a felső limit, tehát gyorsmozgásnál nem alkalmazható)
Nagyon hosszú záridőknél szintén nincs szellemképesedés. Viszont egy igen tág expoidő intervallumban egy szellemkép jelenik meg a gyorsan mozgó téma "elött" azaz a mozgás irányában. Ez a fent említett sziluett.

Valószinüleg ezt a problémát is lehet csökkenteni, de akkor a háttér megvilágítása nem harmonizál a témáéval. Pl: tökfekete.

Két út járható szerintem (a) hosszas kisérletezéssel beállítani a legoptimálisabb záridőt, (b) a háttér megvilágítását más módszerrekkel megoldani.

--------------------------

A fenti 5 pont paraméterei összefügnek, ha az egyiket elmozdítom akkor a más feltételeknek nem felelmeg.
Ezért változó környezetben igen nehéz (technikailag!!!!!)jó képet készíteni gyorsmozgású témáról.
Ma már nem csodálkozom, hogyha egy-két bénázó jégmadarasnak évekig tart elkészíteni egy-egy felvételt vagy sorozatot.

Naszóval... én azért hagytam abba a vakus képek készítgetését madarrakkal, mert szükségem lett volna egy fix helyre.
Szoktatás/beetetés + rendszer belövésére nincs időm, ezért aztán jobbára csak ilyen hülye topicocba irogatok kép készítés helyett.
Ilyenek az alsókategóroiás amatörök.

Esetleg valaki betársulna nagy türelemmel és művészi hajlamokkal??????
(aktot is vállalok, az legalább nem mozog)

Százbolha

Előzmény: Százbolha (194)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 252
...mondhatta volna szebben, kislovag..

1ébként csak azt hoztam amit a beköszöntômben ígértem. Önismeretem is van.
;-)

eke

Előzmény: 30-as (251)
30-as Creative Commons License 2003.05.11 0 0 251
Ja még valami: Én elismerem tudásod, képeid melyeket láttam, megbecsülendő értékűek. Csak az elmúlt 24 órában egyvalami változott: a mögötte lévő ember nem tetszik!
Előzmény: 30-as (250)
30-as Creative Commons License 2003.05.11 0 0 250
Most kezdjem el én is? :(

Így kezdeném:
Te kapkodsz elkeseredetten! Egy világ omlott össze benned mert itt nem Te vagy abefutó. Jó ez csúny volt. Elnézést. Most miért mondjam, hogy nem tudom ki vagy, láttam díjnyertes képeid is, de ettől eltekintve miért kellene fejet hajtanom? "Barátom" eddig én is "fejből" dolgoztam. De az ttudnod kell: Én azért tartom a könyveket, amiért a négyjegyű függvénytáblát is. Mindent nem tudhatok fejből. De Te sem!! Na jó nem folytatom. Te nem akarod megértemni amit én írok, nekem meg nem ér meg ez a meddő vita annyit, hogy itt és most értelmetlenűl folytassam...

Előzmény: eke (246)
Pelican Creative Commons License 2003.05.11 0 0 249
Nekem valahogy idevágónak tűnt... :-)
Előzmény: eke (247)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 248
Szia!
Köszönöm hogy figyeled a topikot és hogy megtiszteltél bennünket Kecskeméten.

Ugyanakkor ha visszaemléksze mi nem bizonyítottunk semmit és nem akartunk senkit meggyôzni, ha mégis van stabil véleményed akkor azt a saját ítélôképsségednek és a szemednek köszönheted.
Igaz hogy bemutatuk a jégmadár reptét több nézetbôl és megmutatuk hogy miképpen halászik mit tesz a szárnyával és hogyan céloz. Megmutatuk hogy miként tartja a felét.
"de mi csak iparosak vagyunk a művész maga a természet" SzLJ

És megerôsítettük egy klasszikus mondását:
"Aki ebben a műfajban dolgozik annak nagyobb alázattal kellene viselkednie a "témaadóval" szemben." SzLJ

ja hogy van aki vizet prédikál? ne vedd észre :-)
mégegyszer kösz. A gyümölcsgalambra meg ránézek. Nekm nem tűnt fel semmi...
eke

Előzmény: Nautilus Pompilius (245)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 247
pel
a francból van ilyen jó könyvtárad :-)
ezzel együtt olyan lett volna mintha ez lenne a megoldás:-)
azért Tildy sem volt Nostredamus :-)
eke
Előzmény: Pelican (243)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 246
szánalmas kapkodás amit művelsz, nem hergellek...

azért ez: "Ha akarod, nekiállok, és kigyüjtök könyveimből, a netről mindent amit tudok! Akkor
autentikusabb leszek számodra???

Figyelmeztetlek, ez nem a Te tudásod, hanem másé . A tiéd csak az, hogy tudod holl kell keresni. De a megértéshez kevés.

"Sosem írtam hogy én vagyok a téma világ-első professzora, de ugyan már, elhiszed hogy
rajtad, kívűl más is van a világon akit érdekel a téma, valamit ért is hozzá? "

Természetesen, elhiszem, de Te meg nekem hidd el, hogy az nem Te vagy.
Izgalommal várnám a témában kompetens egyenrangú vitapartner véleményét a másik oldalról, úgymint a vitatott kép Unikumos (most maradjunk ennél mert a kettô kép teljesen egyenértékű mindddig amíg valaki hitelt érdemlôen ennek ellenkezôjét be nem bizonyítja) miért nem hiteles. De ha akarja érvelhet a mellett is, hogy a tiszavirágos az igazi TERMÉSZETKÉP a Tildy értelmezésnek megfelelôen.

Barátom 30-as belevághatsz.

a nagy arcomon kívül el kéne fogadni azt is, hogy a kérdések mindegykében van egy csekély nem netes ismeretem. Eddig az idézetig fejbôl elég voltam ide, erre is emlékeztem de csak tartalmilag.
Ugyankkor legalább azt mond meg, hogy szerinted kinek és milye érdeke fűzôdhet ahhoz, hogy ne nyilatkozzon a szerzô az alkalmazott technikáról?
Ehhez nem kell fotós, fotóshoppingos, terepmadrász felkészültség...
Kinek és mi??
eke

Előzmény: 30-as (230)
Nautilus Pompilius Creative Commons License 2003.05.11 0 0 245
Sziasztok!

Itt ez az első hozzá szólásom de azt gondolom most itt az ideje hogy elkövessem. Előre ha már mnidenki megtette: tőlem semmi sem áll távolabb mint az írigység. Na jó de én azért azt is bevallom hogy annyira azért nem áll távol hogy ne szeretnék olyan jó képeket csinálni mint ami a Nationalben van vagy amilyen Szentpéteri LEGTÖBB képe. De, számomra nem elfogadható ,ha a képeket fölöslegesen, másokat átverve a valós mivoltukal szembe, másnak állitják be.
Én is elhittem a képet, ha bár voltak számomra furcsa dolgok benne, de alapvetően naiv vagyok és hittem a hírnévnek és a becsületnek. Már sokat szidták nekem ezt az újságot de én még hiszek benne, ez van. Első téma amihez hozzá akkarok komolyan szólni az a márciúsi szám. Ott a Déltengeri szigetvilágról szóló cikben, a 91. oldalon a gyümölcsgalambos képen SZERINTEM a levelek pssel vannak megbuherálva, de nem zavarnak mert :
-a kép jó és remélem ebbe nem cáfoltok rám.
-mert esztétikailag segitettek ,ha segitettek( nem vagyok benne még teljesen biztos) a képen.
De, azért itt se bántam volna ha közlik mert akkor viszont nem baj.
Más:
Természet fotónak azt még eltudom fogadni ha fogságba tartót vagy tenyésztett dolgot fotóznak de azt ha egy szerencsétlen állatót KITŐMVE, KIHASZNÁLVA, és TISZTÁTLAN célra használnak elítélem! Ja és a fogságot nem kinzásnak kell érteni természetesen és nem kihasználásnak hanem együtélésnek.
Szóval ÉN ezért itélem el ezt az Úrat. De Eke kérlek mnod el itt is mindenkinek amit kecskeméten mert az tényleg megyőzővolt de ha nem mondod el nekik azokat az érveekt nem fogják megérteni, soha.
Ja és ha tegyük fel a képen egy valós helyzet lenne mondjuk halra repülő madár lenne nem tiszavirágra, ha teljesen szabályos lenne a testtartása és aztán elmagyaráznák hogy:
-ez beállitott fotó és hogy mért.
- hgoy mért igy van szerencsétlen madárnak mionden porcikája ahogy.
Akkor az teljesen elfogadható lenne és SENKI sem támadná, és aki meg igen attól megvédenénk.
Ja és hogy ne érje vád a ház elejét: a nevem Siklósi Kelemen. És hogy ezt mért mertem leírni? Mert meggyőztek. És azt is bevallom tőlem nem várhatjátok hogy "referenciákat" mondjak magamról én csak a meggyőződésemet, és a becsületemet bizonygathatóm.
na ennyi elég is lesz csak azért kezdtem el írni hogy megkérjem ekét mondja el amit kecskeméten és mindenkit megfog győzni. mÁR mint aki tanult fizikát, egy kis fotó technikát, és figyeli a természetett.

sziasztok mégegyszer
Nautilusz

u.i: Remélem nem bántottam megsenkit és elnézést a gondolati csapongásért, rossz helyesírásért, és mniden egyéb nem szándékos hibáimért.

30-as Creative Commons License 2003.05.11 0 0 244
Nem, nem és nem!!!! Nem ítéllek, mert nem ítélhetlek! Nem vágtam a fejedhez semmit, csak leírtam itt és most gondolataim úgy általában. Neked szántam, de nem neked céloztam!!! Remélem érted a külömbséget. Nem akartalak megbántani. Sajnálom, a dolgot, mert Téged aztán végképp nem állt szándékomban bántani.

Aranyos hogy itt senki nem áll egy szinten velem. És mindezt 10 hozzászólásból leszűrte. Gratula.

Már csak egyre válaszolj: Én tettem rád sértő megjegyzést?

Előzmény: Százbolha (242)
Pelican Creative Commons License 2003.05.11 0 0 243
Eke, idézhetted volna tovább is:

"Még a legművésziesebben kitömött madár is különbözik az eleventôl. S aki ismeri az állatok életmódját s hozzá még a fényképezőgép lehetőségeit, az tudja jól, hogy még a legnagyobb szerencsét is beleszámítva bizonyos képeket egyszer?en nem lehet felvenni a szabadban."

Előzmény: eke (235)
Százbolha Creative Commons License 2003.05.11 0 0 242
30-as:

Pontosan harmadolva, tű élesek ott ahol kell, de ebből hol van a művész?

Tudod 30-as nem ez az első eszmecserém vagy vitám, amelyben egyszercsak a partner kijelenti:

Te csak amatőr vagy, nem vagy művész, nem értesz a művészethez, stb.

Na jó!!!! De ez nekem nem újdonság! Tényleg amatőr vagyok és tényleg nem értek a művészethez, csakhogy ennek általában semmi köze ahhoz amiről éppen beszélgetünk. Pl. egy fotótecnikai problémához.
---------------------

Egy gond van: Én semmilyen formában nem mondtam véleményt SZ cimlapfotójának művészi értékéről.
Sőt az alakalmazott technikáról sem mondtam konkrétumot.

Milyen nagy szerencse, hogy az unicumos kép elkészült, bátran állíthatom bármely homályos megjegyzésem arra vonatkozik.

Azt hiszem nincs sok értelme, hogy veled folytassam a beszélgetést. Nyilvánvaló, hogy nem állunk egy szinten - igy nehéz kommunikálni.
És ez nekem nem tetszik...

Százbolha
ui: ahogy eddig nem, úgy ezután sem teszek rád személyeskedő megjegyzéseket.

Előzmény: 30-as (220)
Levendula Creative Commons License 2003.05.11 0 0 241
Nem ismersz. Akkor megint mint általában hozzáteszem, TERMÉSZETESEN TISZTELETBEN TARTVA MÁSOK VÉLEMÉNYÉT...

Szóval én SENKIT semmirôl nem akarok meggyôzni, max elmondom a véleményem.

Előzmény: 30-as (239)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 240
...na akkor most ha már elérkeztünk a végsô erkölcsi megtisztuláshoz.(Katarzis)

Mi az eredendô bűn?
Csalni, vagy leleplezni ez itt a kérdés?

Ha leleplezzük akkor szemét genyók vagyunk akik nem tudnak örülni a "másik szép és nemzetközileg is mértékadó" sikerének.
ha meg hagyjuk, akkor onnattól meg nincs jogunk SEMMIÉRT megszólalni, akkor meg is érdemeljük. Szép lehetôségek... (állítólag gyilkosok között cinkos aki néma... Vagy ez már nem trendi?) Lemaradtam.

na van valaki aki hitelt érdemlôen is cáfolja az Unikumos kép szabad természetben készült voltát vagy csak találgattok? :-D

30-as, miért kevésbé hihetô az unikum mint a tiszavirág.
(Már belátom, hogy gondosan utána olvastál a jégmadárnak, ezzel kapcsolatban kérdésem nem lesz, ja és az Új Magyar Lexikon, mint a legfrissebb monográfia sem zárja ki az Unikum fogyasztását, sem..)
eke

Előzmény: 30-as (230)
30-as Creative Commons License 2003.05.11 0 0 239
Még egy vita. :(

Számomra az elhivatottság, sokkal többet jelent mint a szakma. Istenem, ki mondta hogy én lenézek bárkit? De legyen igazad. Ez egy szakma, amit csak elhivatottsággal lehet üzni.

Előzmény: Levendula (238)
Levendula Creative Commons License 2003.05.11 0 0 238
Nem értünk egyet. Én ugyanúgy tisztelek egy profi asztalost, esztelygályost, ha PROFI. A fotó IGENIS, SZAKMA. Nagybetűvel. És hülyeség az elhivatottság. Az része a profinak, ez természetes. Elhivatottságból nem lehet jóü képet csinálni. Csak munkával. Kérem kapcsolja ki!
Előzmény: 30-as (231)
Majdnem Creative Commons License 2003.05.11 0 0 237
Lazításképpen egy kis "szakma"

(bocs)

Százbolha Creative Commons License 2003.05.11 0 0 236
100Terriviera:

eztet bírod írni:
"A National-es srácok elég messze elmentek néha, elég abszurd felvételeket mutattak be"

most akkor negyedszerre: (kijelentő módban!

Te beépített provokátor vagy , esetleg segg hülye.

Százbolha
na most sikerült ismét 1 netesjóakarót szereznem...

Előzmény: 100Terriviera (215)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 235
"Igaz úton

A második "szabályt" röviden így fogalmaznám meg: igaz legyen a kép. Ne akarjon se többet se kevesebbet mondani a valóságnál. Ne akarja elhitetni a fogságban fényképezett állatról hogy a szabadban élt. A fatörzsre helyezett döglött rovart ne akarja elevennek mutatni.
Nagy itt a kísértés. Azt még a legtájékozatlanabb nézô is tudja, hogy a fényképezôgép "lôtávolsága" jóval kissebb mint a puskáé. Ezért fôleg a vad- és madárképrknél, a kép szépségétôl és érdekességétôl függetlenül bizonyos "sportteljesítményi értéket" is hozzátesz az eliseréshez. "hogyan sikerült így megközelíteni?" legtöbbször ez a dicséretszámba menô kérdés kíséri a kép megpillantását. És talán az erre való vágyakozás hozza kísértésbe azokat, akik szertnek olcsó eszközökkel sikert elérni.
Csábító az is, hogy szerte a világon nagyon megnôtt a természet iránti érdeklôdés. kapósak a jó állatképek s az "erkölcsi siker" mellett anyagiakat is hoznak. Különbözô országokból sokféle könyv, képeslap fordul meg a kezem között. A sok ezer természetfénykép között amit láttam - nem szívesen írom le- akad bizony közönséges hamisítvány is. Hogy mifélék? A legolcsóbbal kezdve: rosszul kitömött madarak, természetes környezetbe kihelyezve. Eleven madár műteremben, mesterségesen készített "természetes" kellékek között. és sorolhatnám még a sokféle egyéb "ügyeskedést, némelyik kép elkészítéséhez valóban annyi fáradságra volt szükség, hogy annyival akár hiteles képet is készíthetett volna a fényképész. Kicsit a bankóhamisítóra emlékeztet az egész, aki szabadkézzel rajzolja a hamispénzt. Sokszor megállapították már róla, hogy annyi munkával s rajzkészséggel tisztességes úton is megélhetett volna.
Természetesen a hozzáértô elôtt elsô pillantásra világossá váli a hamisítás."

30-as ez 40 éves megállapítás, úgy gondolom, hogy hamarosan nagyobb példányszámban is olvasható lesz, ez az idézet biztos! Gondoskodom róla! :-)
Engem ez a könyv indított el. Ha valami ondom van beleolvasok a könyveibe. Örökérvénű igazságai vannak. Nem véletlen, hogy a Magyar Természetfotósok Szövetségének az etikai normái Tildy alapvetéseire épülnek...

nem ártana ha mindenki ezzel kezdené mielôtt a húrok pengetésébe kezd...
dr. Tildy Zoltán:Természetfényképezés 1964 Gondolat Budapest

eke

Százbolha Creative Commons License 2003.05.11 0 0 234
teleobjektív minden gondolatával és ekének szánt kritikájával is egyet értek!!!!
Előzmény: teleobjektiv (229)
30-as Creative Commons License 2003.05.11 0 0 233
Szia Botond!!

Azt hiszem Te talán megértettél. Talán hiba volt részemről úgy leírni gondolataim, ahogy leírtam.
Alapvetően nem állt más a szándékomban, hogy nem csak egy embert, egy fotóst megvédjek, ebben a tipikusan "magyar" topicban! Hanem magunkat védjem, magyarokat! Egy kicsit a másik oldalon állva. Én a hamisításról csak feltételes módban írtam, 'még ha így is lenne' alapon, próbáltam érvelni. Tudom nagyon sok támadási felületet hagyva érvelésemben. De mint Te is írod:" a BOTRANY MAGA ront a magyar termeszetfotozas hirneven" Én tovább mennék, a magyar fotózásnak ront, és a magyar emberek megítélésén is. Ezt próbáltam feszegetni, azzal amit írtam, erre próbáltam én is utalni, Nálad sokkal ügyetlenebb retorikával. Erre utaltam a "hunyjunk szemet" gondolatommal, és nem azonosultam az esetleges bűnőssel. ÉN IS ELITÉLEM A SZÉLHÁMOSOKAT!!!!! Hozzá kell tegyem, én még most sem látom bizonyítottnak a kép hamisságát! És addig is: az ártatlanság vélelme elvén: Szentpéteri nem bűnös! :)

Előzmény: teleobjektiv (229)
HGyuri Creative Commons License 2003.05.11 0 0 232
Sziasztok.

Teleobjektív szaktárs pontosan körvonalazta a helyzetet. Szinte szóról szóra ezeket mondtam én is Ekének, még mielőtt elindította volna ezt a topikot, bár más szavakkal. Akkor olyat válaszolt, amit maximálisan megértek: sajnos olyan helyzetben van, ami nem engedi meg, hogy elmenjenek a téma mellett, és a hírnevüket óvva ne váltsanak ki vitát. Nem lennék most a helyében, mert nagyon kényes lesz még ez a téma.

Remélem precíz, és hatásos, de főleg szakmai lesz a tényeket felsoroló honlap.

30-as Creative Commons License 2003.05.11 0 0 231
Tudod, ém inkább elhivatottságnak hívnám.

Az esztergályos, az szakma. Reggel 6-tól du. 2-ig. Aztán mehetsz haza.

Előzmény: Levendula (228)
30-as Creative Commons License 2003.05.11 0 0 230
Ejnye no! Ezeket nem neked szántam. Vagy Te vagy Százbolha is?

Tudod alapvetően az a baj az én "egyszerű észjárásommal" hogy igyekszem a kérdésre válaszolni, és nehezen tolerálom ha kiforgatják a szavaimat! Az hogy egyszerre, 20 perc alatt nem tudok minden kérdésre tételesen válaszolni, az hibám, majd pótlom.

Most mi a csudát akartok ezekkel a fotós nevekkel? Mit akartok bizonyítani? Nem írtam Neked teszőket, és már "fingom sincs az egészről"! Szállj már le arról a magas lóról! Ha akarod, nekiállok, és kigyüjtök könyveimből, a netről mindent amit tudok! Akkor autentikusabb leszek számodra??? :O Sosem írtam hogy én vagyok a téma világ-első professzora, de ugyan már, elhiszed hogy rajtad, kívűl más is van a világon akit érdekel a téma, valamit ért is hozzá? És van olyan is, aki elismeri más emberek teljesítményeit? Talán ebben alapvetően különbözünk. Pontosan értem miért kérded azokat az adatokat. Remélem egyszercsak eszmél a srác, és megadja őket. Vesézd ki jól! Zúzd porrá a srácot!
(Egyébként engem is érdekelne, legalább ha másért nem, hogy okosodjak)

Jégmadár ügy: Most őszintén mit bizonyítana egy link? Egy idézet, csak hogy megnyugodj, hogy tényleg utánna néztem, nem csak megint "böfizek" . Új magyar lexikon, 3. kötet, G-J 501-oldal: " ...A nálunk szórványosan előforduló közönséges jégmadár (A. atthis ispida) a verébnél nagyobb ... ... apró halakkal él, kis százalékban kártékony vizi rovarokat is eszik. "

Erre most Te azt mondod: Megmondtam, nem eszik kérészt! Én meg azt mondom a kérész, a jégmadár potenciális elesége lehet.

Előzmény: eke (226)
teleobjektiv Creative Commons License 2003.05.11 0 0 229
Udv mindenkinek!

Nem allt szandekomban nyilvanosan beleszolni ebbe a vitaba, de a legutobbi pengevaltas eke es 30-as kozott most megis erre kesztet.
Eloszor magamrol roviden. A "teleobjektiv" nevet tobb ertelemben is szimbolikusan valasztottam. Egyreszt azert, mert kulfoldon elek, igy tavolrol (es kicsit kivulrol is) szemlelem ezt a vitat. Masreszt eltokelt szandekom, hogy objektiv modon alkossak velemenyt a vita targyarol es a vitatkozo felekrol.

A hozzaszolasomban nem fototechnikai kerdesekrol akarok irni, es szavazni sem akarok arra, hogy valodi a kep vagy hamisitott. Ez mar elegge ki lett vesezve az utobbi napokban. Most inkabb ("lazitaskeppen") moralis es vitatkozasi kulturaval osszefuggo kerdesekrol szeretnem elmondani az eszreveteleimet.

Azt hiszem, 2 dolgot kell elkuloniteni:
1. MIROL vitatkozunk
2. HOGYAN vitatkozunk

30-as a hozzaszolasaban alaposan osszekeverte ezt a 2 kerdest. Tokeletesen egyetertek vele abban, hogy sajnos az irigyseg es az ebbol fakado ellensegeskedes tipikus magyar "betegseg". Viszont azzal mar nem ertek egyet, hogy ebben az esetben is PUSZTAN errol van szo. Azzal meg PLANE nem ertek egyet, hogy elnezzunk kisebb vagy nagyobb csalasokat csupan a honfitarsi kotelekekre valo tekintettel (errol majd kesobb bovebben).

Eke eleg szerencsetlenul kezdte ezt a vitat azzal a nyilt levellel (ezt neki is megirtam maganlevelben mar napokkal ezelott). Azert nem tartom szerencsesnek azt a levelet, mert:
1. Tul sok erzelmi toltest adott bele (de hat mit csinaljon, ha egyszer ilyen a vermerseklete?), es tul sok szemelyes(kedo) reszletre tert ki, amik nem tartoznak szorosan ennek a vitanak a targyahoz.
2. Emellett a level hangvetele, stilusa is nemcsak hogy tamado, de gunyoros, "cikizo" is volt. Marpedig maga eke irja az egyik 30-ashoz cimzett hozzaszolasaban: "Hát mindaddig feddhetetlen vagyok amíg be nem teccik ennek ellenkezôjét bizonyítani!" Ez Szentpeterire is all! Eddig meg nem lett NYILVANOSAN bebizonyitva a hamisitas.
3. Taktikailag is jobb lett volna visszafogottabb hangon megirni azt a levelet, mert (mint ahogy a mellekelt abra mutatja) konnyen megvadoljak azzal, hogy pusztan irigyseg es frusztraltsag motivalja. Masreszt, ha valaki kap egy ilyen nyilt levelet, az ertheto modon nem fog szivesen ringbe szallni. Ki az, aki szivesen besetal egy "vicsorgo farkasokkal" teli szobaba, ha megoly magabiztos is? (Nem tudom, Szentpeteeri az-e.)
4. A dolog jelentosege messze meghaladja a szemelyes vita kereteit.
5. A szemelyeskedo, cikizos hangvetel elfedi a VALODI okat a vita kirobbantasanak.

Talan ez a legutolso ok az, ami miatt nehez eszrevenni, hogy tulajdonkeppen MIERT is vitatkozunk. Szemelyes ambiciokrol vagy egy egesz orszag termeszetfotosainak hirneverol van szo? Egyertelmuen az utobbi az, ami igazolja ennek a vitanak a mereteit es hevesseget.

Nagyon veszelyes dolog az, amit 30-as "javasol", hogy tudniillik honfitarsunkra valo tekintettel nezzuk el neki ezt a kis "kegyes" csalast, es oruljunk egyutt a sikerenek. Ha ezt elfogadjuk, akkor hol van a hatar, amit MEG elfogadhatunk, es amit MAR nem fogadhatunk el. Es ki mondja meg, hogy hol a hatar? Es ha ki is jelolunk egy hatart ma, holnap miert ne tolhatnank ki egy kicsit megjobban? Nagyon konnyen el lehet jutni ily modon a "nepirtasig", ugyhogy ebben az ertelemben (szimbolikusan) nem volt tulzas eke megjegyzese...
Masreszt, ha a valosag ilyen meghamisitasa elfogadhato, akkor mi ertelme van sokkal faradsagosabb munkaval a "valodi" valosagot felderiteni? Akkor majd honnan fogod tudni, kedves 30-as, hogy "igy is lehetett volna"? Ki fogja tudni, hogy mi az, ami tenyleg lehetseges a termeszetben, ha a csalas megengedette valik a termeszettudomanyban? Es lesz-e egyaltalan olyan mazohista vallalkozo, aki a konnyu sikerekkel szemben, amiket raadasul ELFOGADOTT eszkozokkel is el lehet erni (a csalas mar nem is csalas, ha legitimizaljuk) a regi utat valasztja, es tartja magat a szigoru erkolcsi es szakmai normakhoz?

Ez a kerdes egyebkent sokkal altalanosabb annal, mint hogy csak a fenykepeszetre korlatozodna.
En magam tudomanyos kutato voltam 10 even at. Egy kutato szakmai megitelese egyertelmuen azon merheto, hogy mennyit publikal, es milyen lapoknal publikal. Sajnos nem is keves "tudomanyos kutato" a minel gyorsabb es nagyobb siker elerese erdekeben meg a laboratoriumi eredmenyeket is meghamisitja. Azzal mentegetik oket, es ok is sajat magukat, hogy "nagy a nyomas, nagyok az elvarasok". De hova vezet az, ha a "cel szentesiti az eszkozt" elvet kovetjuk?

A mai vilag sajnos tenyleg nagyon siker-orientalt, es a csalasra valo csabitas tulsagosan is nagy reszben a elvarasok, masreszt az egyre jobb technikai eszkozok miatt. De eppen ezert fontos az, hogy a kituzott normakat szigoruan betartsuk es betartassuk. Mert eleg csak mindig egy "kicsit" tolni rajtuk, a vegen kontrollalhatatlanna valik a dolog. Ezert jo az, hogy vannak meg "ekek", aki szenvedelyesen vedik a regi etikai normakat. En szivesen elnezem nekik, ha neha kemenyen vagy nyersen fogalmaznak, mert szamomra nem az a fontos, hogy HOGYAN mondjak, hanem az, hogy MIT mondanak, es hogy milyen SZANDEKKAL mondjak.
A jatekszabalyokat persze illik betartani, es amig nem bizonyitott valakinek a bunossege, addig artatlankent kell kezelni. Az mas kerdes, hogy eke mar bebizonyitotta MAGANAK Szentpeteri bunosseget (tehat maganlevelben mar lehordhatja a sarga foldig), de ez meg nem nyilvanos. Nyilvanosan tahat meg kijar a buntetlenseg feltetelezese.

Azt, hogy mikor es hogyan kellene nyilvanossagra hozni eke bizonyitekait, az egy egeszen mas, sokkal bonyolultabb es kenyesebb kerdes. Ott mar nem elsosorban Szentpeterirol, hanem a NG-rol es az egesz magyar termeszetfotos tarsadalomrol van szo.
A hozzaszolasom mar igy is tul hosszura nyult (bocs), de ez a kerdes meger egy kulon fejezetet. Eke az imenti hozzaszolasaban reszben mar utalt ra, hogy milyen "magasabb szempontok" es politikai megfontolasok jatszanak szerepet a vita eldonteseben. A masik resze az, hogy sajnos nem olyan egyeselyes a keplet, mint ahogy azt mehari olyan optimista modon feltetelezi. Nemcsak nyerni lehet ezen a vitan, hanem bukni is. Sot, azt mondanam, hogy ez a botrany inkabb art a magyar termeszetfotozasnak, mint hasznal, fuggetlenul a vita kimeneteletol. Mert a kepletet igy is fel lehet allitani:
1. Szentpeteri tisztazza magat, amit a szakmai kozvelemeny el is fogad (eselyekrol most ne beszeljunk). Ebben az esetben az a kovetkeztetes vonhato le, hogy most sem tortent maskent, mint mindig kis hazankban. Ha valaki sikeresse valik, akkor azt rogton kikezdik az irigyek. A NG is ovatosabb lesz ezutan a magyarokkal, mert nem hianyzik nekik egy csomo plusz munka es kellemetlenseg, amivel egy ilyen botrany elsimitasa jar.
2. SztP. nem tudja tisztazni magat, es kiderul, hogy hamisitott a kep. Ez a NG-nak szinten nem hianyzik (PLANE nem ), ugyhogy eleg nagy naivitas azt feltetelezni, hogy halas lesz erte a leleplezoknek. Minel nagyobb a botrany, annal kevesbe varhato ez toluk.
3. Akarmelyik fenti verzio kovetkezik is be, a BOTRANY MAGA ront a magyar termeszetfotozas hirneven. Innen Amerikabol nezve Magyarorszag sajnos nagyon pici potty a terkepen (nem az en szememben). Ha valami kellemetlenseg jon onnan, akkor borzasztoan konnyen lehet egy kalap ala venni azt a nehany millio embert, es azt mondani, hogy "jaj, AZOKKAL nem kezdunk, abbol csak baj lehet". Az "AZOKKAL" sajnos egyarant magaba foglalja SztP-t is es az ot tamadokat is.
Az a helyzet tehat, kedves magyar fotos tarsadalom, hogy akar tetszik, akar nem, egy hajoban eveztek/evezunk Sztp-vel. Ezert is olyan nagy a felelossege barkinek, aki csalassal vagy barmilyen mas modon botranyt okoz. SztP most nemcsak magat jaratja le, ha kiderul rola a hamisitas, hanem sokak szemeben ALTALABAN a magyar termeszetfotozast. Es ugyanezen oknal fogva nagy a felelossege azoknak is, akik most ot tamadjak. Ha mestersegesen nagyobb botranyt gerjesztenek, mint amekkora feltetlenul szukseges, akkor az visszahat sajat magukra is. Ha nem kivannak egy hajoban evezni vele, akkor nem a hajot kell elsullyeszteni, hanem csak ot magat szepen diszkreten kihajitani. A hasonlat azert nem egeszen jo, mert SzP-rol nem lehet csak ugy levenni a "Hungarian nature photographer" cimket. Szandekosan irtam angolul, erzekeltetve azt, hogy itt most a kulfoldi szemevel nezem a dolgot.
A hajosnal talan jobb a feszek hasonlat (es stilszerubb is a vita temajahoz), tudniillik, hogy nem erdemes a sajat feszkedbe szarni. Sajnos mindannyian egy feszekbol valok vagytok/vagyunk a kulfold szemeben. Ami a feszken belul tortenik, azt leginkabb azok erzik, akik benne laknak. Ha budos jon a feszek iranyabol, akkor a kulfold az EGESZ FESZKET fogja elkerulni.
Mostmar tenyleg abbahagyom.
Botond

Ui:

Levendula Creative Commons License 2003.05.11 0 0 228
Tudod ez egy szakma. A kép eredeti. Lexponált dia. Mint írtam, az a kérdés természetfotó, vagy műtermi tárgyfotó. Nem mindegy. Ezt is írtam , etikai kérdés. Ez se mindegy.
Előzmény: 30-as (222)
eke Creative Commons License 2003.05.11 0 0 227
mea culpa:
http://galeria.origo.hu/archiv.html

...elég régen néztem...

Előzmény: 30-as (225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!