Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Sokkal kisebb nem lehet?:) Ez hatalmas.... Valamint ezt egy kazán mennyi idő alatt és milyen mennyiségű fával tudja felmelegíteni? Gondolom ekkora tartályban is van ráció, de számomra ez nem járható út:)
Az én pufferem 6000 literes lesz, és a pinyóban lesz beépítve. Igazából az egész pinyó egy tartály lesz, betonnal kell megerősíteni, és fóliával vízzáróvá tenni. Jópár darab hőcserélő bele, szigetelés, és kész a puffer. :)
Szerinted honnan lehetne ilyen hőszigetelt tartályt venni? Szivattyú és termosztát van. Na de olvastam én itt 4000literes pufferről is, ami hatalmas, ekkora el sem férne, ill. baromi dárga is lenne. Viszont ha jól sejtem egy bojler viszont kevés.
Ha esetleg apósodék konkrét példáján levezetnéd, hogy milyen paraméterekkel dolgozol, akkor máris jobban képben lennék:) Jöhet mail-ben is. Ugy látom, hogy szakember vagy, aki képes saját kútfőből kivitelezni a dolgot.
Tudom, hogy már erről is volt írva, de azért megkérdezem, hogy mekkora és mi lehet egy puffertartály? Akár az apósodék példájából kiindulva, hogy oda milyen is kellene:)
Valamint mennyibe kerülhet "tól-ig" az anyagszükséglet?
A kazán fűti a puffert egy körben, mindig olyan melegre ahogy jólesik neki...
A radiátorod egy külön kör a pufferhez (hőcserélővel) amiben egy szivattyú zargatja a vizet. A termosztát ezt a szivattyút vezérli. Ha elég meleg van akkor nem keringet, ha meg kell akkor hozza a meleget a pufferból. Ezzel el tudod kerülni, hogy túl meleg legyen a kéróban begyújtásnál,(és a kazán sem sül meg, mert le tudja adni a hőt a pufferba) és tovább elvagy fűtés nélkül.(amíg a pufferban van melegvíz)
Apósoméknál is meg kellene csinálni ezt a rendszert, mert alapjában jól szigetelt a ház a kazán meg sztem túlméretes. Ha egy vödör szénnel fűt be akkor lesz kb22 fok körül, de akkor napi kétszer kell pakolni. Ha két vödörrel tesz rá, akkor 28ig felmegy a hőmérséklet semmi perc alatt. (amikor a nagypapa megpakolja a kazán, akkor vidáman néz ki, hogy a tél kellős közepén az összes ablak nyitva és szellőztetés van:) Magyarán egyszerűbb lenne betenni egy puffert meg egy keringetőt, és akkor napi egyszer pakolással meg lehetne oldani a fűtést, és egyenletes hőmérséklettel!(átmeneti időszakban lehet hogy elég lenne több naponta begyújtani, és nem a falak hőtehetetlenségén múlna a hőmérséklet)
Tisztelettel:
Pilbi
P.s.: Javaslom szakértővel méreteztetni a rendszert!
Hogyan lehet használni termosztátot fa(szén) tűzelés mellett? Persze tudom, hogy valamilyen puffer, meg hőcserélő kell, de alapvetően nem vagyok tisztában a folyamat lezajlásában ill. a rendszer kiépítésével. Sokat beszéltünk már itt erről, de "mélyebben" soha nem gondoltam bele:) 20 éves radiátoros rendszerünk van (gázkazán is, de az már rég nincsen használatban). Viszont most hogy javában tűzelni kell, érdekelni kezdett a dolog:) Egyenletesebb hőmérsékletre lenne szükség, talán így még gazdaságosabbá lehetne tenni a fűtést. Amikor van tűz a kazánban, "felnyomja" a hőmérsékletet a házban, de amikor éjszakára kialszik, akkor hajnalban már jó pár fokot esik....
Nekem pl. azért nem jó a kemence, mert van már egy meglévő radiátoros fűtési rendszerem. Továbbá ugyanúgy szeretném a termosztátot használni, mint eddig a gázfűtésnél. Nem akarok koszt a házban. Nincs egyelőre erre kialakított helyem kéményem.stb. Más adottságúaknál persze még jó lehet.
Én már építem a kerti kazánomat. Megvan az anyagok nagy része és hegesztgetem össze.
Én a kemencét úgy gondoltam, hogy a kazán helyett az melegíti a vizet a központi fűtéshez. Olcsóbb az agyag mint a vas valamint nagy a hőtároló képessége.
csak ez az egy szem csorvási bálás kazángyártó lenne? a zödtech piactérről is ezeket a kazánokat ajánlja egy svéd fazon :) (Cím: Frilands v 2 a 25374 Sveden Helsingborg :))
Próbáltam megsemmisíteni való számítógépes leporellós listákat eltüzelni. Annyira szorosan voltak a lapok, hogy nem kapott levegőt szegény... Egyszer (csak 1x!) sikerült úgy betámasztani oldalra, hogy az égőfélben lévő első lap lehajlott, és meggyulladt a második, és lehajlott, és ...
A papírbrikettről hallottam már: szerintem borzasztóan macerás.
A kötegelt papír olyan rosszul ég, hogy simán el lehet vele oltani a tüzet. Kényszerszellőzés (ventillátor) nélkül képtelenség. Ma ráadásul olyan adalékanyagokkal dúsítják a papírt, mész, sók, fényesítő..., hogy némelyik írógéppapír (fénymásolópapír), még magában sem akar elégni. A víz ezek egy részét legalább kioldja és préseléskor távozik. Kérdés, mennyire környezetszennyező. A tömör brikett meg nem esik szét és nem fojtja el saját tüzét. A mai felfordult újrahasznosítási rendszer hozzánk is behozza az ilyen hasznosítási módszereket. Amíg 1 kiló újságért adtak annyit, amiből több kg tüzifát vehettél, senki sem gondolt rá. Amióta szelektív hulladékgyűjtés címén ingyen várják el tőled a környezettudatosságot, lám, még a németek is fifikásabbak lettek.
Újság-áztatás: így volt leírva a mellékelt használatiban, így is csinálja. Ő kint látta a sváb rokonnál, hogy papírbrikettet dobál a kandallóba. Rákérdezett, hogy-mint van ez, rokon mindjárt rendelt is neki egyet innen.
Próbálta előtte simán újságköteggel, de kis tűzterű a kazánja, a bepakolt köteg letakarta az egész rostélyt, nem égett, csak füstölt, majd kialudt a tűz.
Ezek a brikettek kisebbek, és vegyesen használja fával fele-fele arányban.
Személy szerint nem látok rációt a papírban. Annyi ugy sem gyűlhet össze, amennyi kellhet, valamint inkább hasznosítsák újra. Ezzel is kevesebb fát vágnak ki, védjük a környzetet:) Vagy azt a fa mennyiséget, elméletben fa formájában el is lehetne tűzelni(persze a tűzifa és a papírfa nem egyezik meg).
Miért jobb beáztatni, mint jó szorosan összekötözni? Mint amikor a papírgyűjtőbe viszem. Még sűrűbb tud lenni? Azt nem hiszem, mivel préselés után szárad, tehát az eltávozó víz helyére levegő kerül. Esetleg homogénebb az összetétele, jobban szét vannak cincálva a rostok? Kérdezd már meg a cimbidet, hogy próbált-e simán csak összekötegelt újságpapírral fűteni(szinte biztosra veszem, hogy igen) és milyen tapasztalatai voltak. Valami miatt csak megéri az áztatás-szárítás. Vagy egyszerűen csak így fér bele a kazánjába?
A papírbrikett jó dolog, csak nagyon macerás. Az áztatás és a préselés még hagyján, de a szárítás macera. Ha nem szárítod ki időben, szerves anyag lévén rothadni, penészedni kezd. Papírbrikettet tudomásom szerint leginkább nyáron csinálnak -már akinek van rá ideje-, éppen azért, mert ideális napon/szabadlevegőn szárítani.
Továbbá, egyesek szerint a színes, fényes papírok nem jók, mert műanyagot tartalmazhatnak, ezért rosszabbul égnek és égéstermékeik szennyezik a környezetet, egészségre is ártalmasak lehetnek.
Alapvetően fával fűtünk a vegyestüzelésű kazánban, ahogy sokan. Nemrég egy cimbinél voltam,aki érdekes dolgot művelt: egy műanyag hordóból beáztatott újságokat pakolt egy présszerkezetbe, majd ezzel a préssel kipréselte a vizet, és a nedves újságmasszából összeállt egy "újságbrikett". Ezekkel száradás után fűt, keverve fával. Egy 2 hektó körüli hordóban gyűjtik az újságokat, ha megtelik, este annyi vizet ráenged, hogy az egészet ellepje, másnap reggel présel.
Nemsokára nekem is lesz egy ilyenem, majd beszámolok, hogy szuperál.
Ami nekünk volt az kb 40x50x90 méretű, a hossza függ attól hogy milyenre állíották be a bálázót. 100cm-nél hosszabbat nemigen láttam még, de mivel darabra fizetik a bálázót, ezért általában elköti 80cm-nél :-) Leleményes a magyar....
A napokban készült el a kombi-csempe-kandallóm. :-) (A tűztere fölött egy víztartályt melegít, ami egy hőcserélővel a radiátorkört fűti.) Mivel elég nagynak látszik a tűztere, talán beleférne egy szalmabála egészben is.