A Bz-s topikban valaki azt mondta, hogy már csak az Usgyik topikja hiányzik. Ezért most ezt a hiányt pótolom. De mivel ez egy viszonylag új járműtípus, ezért összevontam a 2-esen közlekedő, kedvelt Siemens Deisirokkal. Tehát: 6341-s és 6342-es barátok ide!
Tényleg nagyon tágas a belsejük mert ugye ahonnan hozták ott széles a sín. Itt kapták meg az itthoni kerekeket? 19-es ablakai csak a nyitható üvegei párásodtak be. A klíma nálunk nagyon jó tetszik hogy elhúzhatós ajtajai vannak bent :) WC-t még nem próbáltam ki. Azt néztem hogy a vezető fülke milyen kicsinek tűnik kintről nézve nem olyan nagy mint a M41 vezérlőé.
Tudnak csatolva is menni? Mostanában ismerem meg őket mióta nálunk járnak úgy 1 hónapja. A 19 és 29-es ajtajai nagyon lassan működnek közben sípol míg a Debrecenben lévő 31-es ajtajai gyorsan mozognak lehetséges hogy így vannak beállítva az ajtók egyes járműveknél?
Nem ezekre az extra melegekre gondoltam, hanem a normál nyári napokra, 29-30°C-ban is észrevehetően nem hűtenek annyira. Régebben majdnemhogy hideg volt a vonatokban, ráadásul még folyt az ember nyakába a hideg víz, ami lecsapódott a párából. Most már hideg sincs és zuhany sincs.
11,18-on az ülőlap szivacs meg van vastagítva ,még kényelmesebb. Nem a klíma hatásfoka kisebb, a külső hőmérséklet túl magas. Könyökölj rá a napos oldalon az ablakgumira!
Sokat utazom az Usgyikon, nekem tetszik, annak ellenére hogy az ülés nem a legvastagabban párnázott, kényelmes mert hatalmas lábtér van az ülések közt, ha szembe velem ül valaki nem görnyedni egész úton.
Mostanában azt vettem észre, hogy klímának kisebb a hatásfoka mint régebben, lehet hogy csak a kellő karbantartás hiánya, mert vonatonként változó. Sajnos ezekben is kezd már beázni a dupla üveg, valamelyikben 10-15 cm magasan áll a víz. (Ez általános jelenség szinte minden volán minden busz típusán amin dupla üveg van, viszont az Usgyikon csodálkozom, mert olyan vastag szigetelés van az üvegek körül amilyet még sehol nem láttam.
Debrecenben is láttam usgyit :) 30 valahányas pályaszámú lehet. A zártárcsa eltakarta a pályaszám egy részét. Kijelzős volt épp füzesabony felé indult. A klima jól jön a hortobàgyi pusztaságban. A szélvédőjén egy papair volt valami táv egységről volt rajta nem tudtam elolvasni.
Én ebbe kiegyeznék új motorvonat beszerzése esetén, a régieket el lehetne osztani oda ahol csatolt BZ-ket ki tudnának váltani vele, az újak pedig mehetnének a régiek helyére.
Én szívesen látnék párat belőle, a 81-esen sincs semmi gebasz a régiekkel.
Meglepően sokan utaznak rajta már hétvégén is, nekem úgy tűnik kezdik újra megszeretni az emberek a vonatozást.
Persze az is sokat lendített rajta, hogy ütemes menetrend van és Hatvanban nagyon jó a csatlakozás, sőt még a csatlakozó vonatok vágánykiosztásai kedvez az átszállóknak.
Nem is olyan rossz ez az orosz motorvonat. Ami meglepet hogy tágas klimás a jószág. 101-en 2 dolgozik a 019 és a 029. Az egyiken még a régi osztályjelzés van :)
Júliusi Dusán15 órája0019194Biztos, hogy rendszeresen cserélik a Dezsők légkondijának szűrőit? Napokig köhögök utazás után, és úgy érzem, hogy nem csak a rám fújt hideg levegő miatt..
Hivatalosan lehet,hogy nem. Én vetettem fel akkoriban,hogy miért nem Usgyira cserélték a Dezsőket a villamosos pótlás helyett. A válasz pedig a tipusismeret hiánya volt.
Nem mindegy, hogy hol. Az útvonal eleje, "közepe" vagy végefelé. Az utóbbi két esetben nem biztos, hogy pozitív lesz az előztetés mérlege. Vegyél elő papírt ceruzát, vedd figyelembe a félreállás többlet időszükségletét, a vonali és állomási időközöket, és számolj. :-)
Nem felesleges... A füredig utazók elérik a buszokat, és ők nem késve érnek célba. Emellett nincs üzemanyag pazarlás, és legalább nem mondják azt, hogy vonattal soha többé. Nem mellesleg ezt a Füredig előre, és ott bevárást csak az utolsó vonatoknál kellene, mert szinte a nulla az átszállók száma.
befogadóképessége miatt valóban az lenne a célszerűbb, a menetrend viszont ugyanúgy nem működne, ameddig a forgalom ennyit töketlenkedik, ha valami megcsúszik, és nincs sem előztetés (esetleg utólagos bevárással Füreden), sem pedig a keresztek hatékonyabb átvariálása (a "minden marad a helyén, én nem variálok" c . irányítás. Tavaly az egyik szerelvényvonat lett félrerakva útközben, hogy a mindenhol megálló 19712 előre menjen, stb).
És ezt a Siemens-csodabiztber is elfogadta,visszaigazolta,tudomásul vette? Vagy majd megint vonatpótló villamosjárat lesz Fehérvárig,mint tavaly? Inább az ingákat kellene a Balatonhoz küldeni,a Csörikre még nem akadt ki a biztber...eddig.
Szentesen a motorgarázsnál ha jól láttam van egy érdekes festésű uzsgyi. Van valakinek infója ezzel kapcsolatban, hogy mikor és miért került oda? Van 12 jegyű pályaszáma is?
Vajon csak hallucináltam - az estizes betakart a képbe Kelenföldön - vagy tényleg nincs már a 426-ra átszámozott Dezsőkön 1. osztály? (Az egyik motor a 19-es volt.)
Herótom van már az Uzsgyi gombos WC ajtótól. Régen, amikor bevezették, tök jól lehetett tesztelni az emberek problémamegoldó képességét: záró gomb csak belül, nyitó gomb kívül-belül. Vajon hogyan csukjuk be, ha kijövünk? Naaagy volt a hibás próbálkozások száma.
Időközben bevezették a Flirtöt, na ott a dolog manuálisan zajlik, csak belülről reteszelsz és csókolom, nincs flancos elektronika.
No, ma felszállok biciklistől, bemennék a dobozba, hogy átöltözök, erre nem akart visszacsukódni az ajtó, csak ha kézzel harmadáig behúztam (rop-rop-rop - mondja az ajtó). Miért kell ez a gombnyomagás, miért?! (költői kérdés című műsorunkat hallhatták)
S.O.S ! Sziasztok légyszi segitsetek hogy a Bvmz kocsiban melyikek az ablak melleti helyek szerintem az egyik a 6 végzödésü de ez sem biztos a másikat viszont nem tudom!
2 kérdésem lenne Usgyi témában...Az egyik,hogy a 018-ast fogja követni több jármű,a belső utastér komfortosabbá tételében(ülések,kárpitok),valamint a másik,belső utastájékoztatási project kiépítése ennyi volt?!Nagyjából 2 éve találkoztam kettő járművön(021.az egyik,de nem biztos),azóta viszont semmi... :( Boldog Karácsonyt!! :)
Üdv! Szakértőktől kérdezem: igaz-e, hogy ismét minden Uzsgyi Vmax=90 lett, valami megfékezettségi probléma/kifogás miatt, ami az elmúlt pár évben nem volt releváns, de most valaki "sikeresen" rátalált?
Nézd. Naponta utaztam abban a bolondok házában, néha pedig dolgoztam (kínlódtam) is benne. Neked nyilván tetszhetett, aki ment egy-két kört, és kész. Ekkora késésekkel, és jármű oldali bajokkal ez márpedig életképtelen, és nem fogsz tudni meggyőzni sem Te, sem más. Ilyen még nem volt, de alig vártam, hogy véget érjen ez az égő, és katasztrofális nyári cirkusz.
Kíváncsi leszek, ezek alapján erőltetik -e majd az idén még nagyobbat bukott nyári förtelmet a 29-es vonalon... Bár lehet addig még inkább Bz-t is dobnak a 2-es vonalra.
Azt még senki nem tudja, mert nagyon távoli még a 2-es villamosítása. De ha lesz annyi eszük, hogy a 142-őt teljesen motorvonatosítsák, akkor máshová már nem jut pluszban, a mostaniak mellé.
Lehet -e valamit arról tudni hogy amikor befejeződött a 2-es vonal felujítása és villamosítása is az ott közlekedő Desiro-k hova mennek? Gondolom a 142esen csak desiro lesz de tud-e valaki valamit erről hova szánnak még?
Pénteken Kolozsváron át jöttünk haza A "Dezirókák" egy része "tisztességesen" összetegelve kívülről, a fűtőház előtt több mint tizet láttam összecsatolva, leállítva. ?Feleslegesek? rosszak?
Jól gondolod, errefelé lesz a probléma. Bizonyítani azonban - kitalálható, hogy melyik fél hozzáállása miatt - egyelőre nem lehetséges. A problémát viszont nem lehet sokáig a szőnyeg alá söpörni. Muszáj lesz megoldást találni.
Mondjuk az is megérne egy vizsgálatot, hogy nem-e fenntartási hiba miatt van a probléma (nem jó magasságban vannak a mágnesek)? Szvsz erre van esély, mivel nem minden jármű okozott problémát. És ahogy olvasom, máshol is meg-meg zavarják a tengelyszámlálókat a drágaszágok...
Inkább arra gondolok, hogy próbálj már egy kicsit a start, mint megrendelő fejével gondolkozni. Milyen szolgáltatás ez amit a pv nyújt? Évekig tartó átépítés, felújítás, anyámkínja után közli veled, hogy nem hozhatod ide a szar szintből kissé kilógó klímás, alacsony padlós járműveidet, mert valami el lett b.szva. Pontosabban még csak nem is ezt mondja, hanem azt, hogy a te járműved a szar...
Amíg a MÁV mint anyacég púposkodik a start, a gépészet, meg a pálya felett nem lesz itt semmi változás. Egy igazi megrendelő-szolgáltató viszonyban ilyet nem lehetne megcsinálni. Majd ha egyszer tényleg függetlenek lesznek ezek egymástól, akkor lesz az ilyen ügyeknek gazdája. Vagy legalább engednének már ide egy olyan szereplőt, aki kiállhat a jogai mellett...
Szerintem lesz most egy kis szőnyeg széle a siemensnél.... lehordhatnák a többi motorvonatot, a tálentet (mondjuk annak a sínfékje pályát pucolni sem jó), de hogy a siemens a saját motorvonatával szívassa magát, az gáz :-) :-)
A nyári menetrend előtt nem jártak ekkora számban a Dezsők a vonalon. És akkor is jellemzően a kisebb forgalmú időszakban. Viszont azóta sokkal nagyobb számban jöttek elő a problémák. Gondolom ekkor kezdtek elgondolkodni, mitől nőtt meg ugrásszerűen a hibák száma?
De azt is hozzátenném, hogy a meghibásodások nem mindegyikét okozták ezek a járművek, az utóbbi két nagyobb leállást szvsz biztos nem.
Nincs semmi kedélyborzolás, elhangzott már a jó megoldás. A PV szerint a 6342-esek zavarják a bizbert, mert túl alacsonyan vannak a sínféktörzsek rajta. Nem akarok erre reagálni, mindenki döntse el maga miért is tart ott a vasút, ahol tart... Természetesen semminek nem lesz felelőse, a megoldás pedig az, hogy már nem is csak gépet cserélünk a 29-esen, hanem átszállunk Sv-n.
Ha lehet jelezni akkor többek között a 003-as valami egészen brutális módon beázik a felső fényszórónál, a múlthéten csurom víz lettem mire elértem A ból B be.
Pardon az offért: szomorú, hogy az elfogultságod olyan dolgokat láttat veled, amik nincsenek leírva. Hol szidom a típust? Ha van válaszod, folytassuk a megfelelő topikban, itt:
Szerethető?
Ehhez képest az IHO-n megjelent cikked nem szól másról, mint a saját nézőpontodról, miszerint a csörgő a hibás mindenért, a tényekről (pl. hogy a menetrend pocsék, az a lassúság fő oka, és hogy a 8 kocsi túlterhelés a konkrét sorozat számára, stb.) nem szólsz semmit, csak újra és újra a mozdonyt szidod.
A képeket leszámítva (az egyiken én jövök szembe) a cikk egy nagy rakás... és az oldalt égeti.
Naponta utazom a vinnyogókon, azért nem olyan rossz a helyzet, mint vázolod. Legalábbis az utastérben; azt, hogy munkahelyként melyik megfelelőbb, tényleg te döntöd el. A Csörgő viszont mindenhol hangos, azt hiszem. De nem mondom, hogy nem szerethető. :-)
A dezsőnél csak a bobót utáltam jobban. Utána a butus jön a sorban.
A svájci már más tészta, igaz nem az itteni, butított változat (annak a kabinja, bár az ON kacatot veri, azért egy rendes svájcinak elég ciki lenne), hanem a normális kivitelű.
Utasként is a dezső a legvállalhatatlanabb, 40 perces út alatt is hólyagosra töri a s.ggem, és fáj mindenem. A butus annyival jobb, hogy nem lejt előre az ülőlap, és az ablak alatti kábelcsatornára fel lehet tenni a lábakat, valamelyest kompenzálandó azt a területet, amit a normális üléspozícióból elvesz.
Az, hogy még tisztábbak, mint a koszlott Bh-k, csak átmeneti állapot. Az alacsonypadlós kivitel persze nagy előny, de menet közben nem segít a fapadokon.
A klímát utálom, ez az emberiség halála lesz egyszer. Azonnal minden bajom előjön tőle, de ez személyes, nem ide tartozik. Rühellem azokat a műanyag, vinnyogó konzervdobozokat az állandóan rossz wc-jükkel, és a szabályozhatatlan vezetőállás fűtő/hűtő berendezéseikkel együtt 8az utálatból azonban az utasok nem vesznek észre semmit). A bz-t hagyjuk, de ezerszer a csörgő (ami a Te laikus szemeddel oldalról üvölt csak inkább). De ez személyes dolog, csak némi választ kívántam adni.
A csúcsidőben nyilván kihasznált., főleg, hogy pl. a 4429 helyén korábban Délis személy járt.
Napközben alapvetően annyi utassal szoktam szaladgálni velük. Épp eleget járok azon sajnos azon a viszonylaton, már csak jobban tudhatom nálad.
Most azonban, a nyári főszezonban biztosan kihasználtabbak lesznek a nap egész folyamán, egyértelműen, sőt, a szóló ipari hulladék villamos (:P) is kevés lesz rá erősen.
"Ezt a masszív hülyeséget, ezt!!!! Komolyan ezt kell hajtogatni???! Ezt miért kell?"
És neked anno a desiro f*át sz*pni éjjel nappal? :D
"Mellesleg amin 50-60 utas van (sincs), azok a Kőbánya-kispesti, "
Ezt a masszív hülyeséget, ezt!!!! Komolyan ezt kell hajtogatni???! Ezt miért kell? Lassan egy hónapja melóba menet a G43-mal megyek és jövök. Hogy Kf-KúKi közt mennyire használt nem tudom, de akár nyavajás Szili zötyög konzervdoboz alapanyaggal, akár rendes jármű jön (FLIRT), de mindig tele. Hétköznap. Ezen a héten ülőhelyet egyetlen egyszer sem találtam! (Lecsaphatóknál sem, mert ott bicaj volt). És nem turistákkal-strandolókkal, hanem melósokkal-diákokkal volt tele. Épp tegnap említettem itthon, hogy jó lenne a 6 részes villamos. Erre feljövök ide és már megint ki mondja, a szöges ellentétét? A 50-60 utast sincset? V43-1157. Már megint. Miért van az, hogy amit leírsz szinte sosem egyezik azzal, amit én nyavajás fizető krumpliként tapasztalok 40a napi használóként (és nem csak én, hanem az összes vasutat használó, 30a-40a környéki - pl érdi ismerősöm)? OFF vége.
Nem kell csodát tenni,de azt hiszem az jogos igény,hogy ha vízveszteséggel műhelybe van utalva a jármű akkor ne az legyen az orvoslás,hogy feltöltik "osztjónapot"
Pedig ez inkább IVT-re jellemző. Biztos onnan tanulják. :-)
Pedig hidd el,hogy ott csinálták. Szépen visszakereshető volt az üzemnaplóból.
A vaslemezzel rögzített ablakkilinccsel kezdődött.
Nem a klímahibát vagy az első pillanattól meglévő lépcső hibákat kérik számon hanem azokat amelyek valóban oda vezethetők vissza.
Nem kell csodát tenni,de azt hiszem az jogos igény,hogy ha vízveszteséggel műhelybe van utalva a jármű akkor ne az legyen az orvoslás,hogy feltöltik "osztjónapot"
Ja és ha az üzem napló fedelén üzenetet küldenek a mozdonyszemélyzetnek (vagy valamelyik tagjának) akkor írja is alá. Ennyire legyen már bátor!
Eddig a vasárnap este miatt (is) "sírt a szátok" (hogy klasszikust idézzek...), most azt megoldották, erre mi a reakció: hétvégén mutatóban pár gyorsvonat. Rajtatok igazodjon ki az ember, kabaré :D
A desirokat kicsit arrébb belépőszintű járműnek használják elsősorban. Pl egy Pápa-Csorna, stb vonalakon lenne a helye ahol most Bz jár. Nem távolsági fővonalon, pláne nem üdülőszezonban bohóckodni velük. A 29-esen télen személyvonatra pl. tökéletesen alkalmas. De nyáron az északi part erősebbik felét (2015-től kizárólagosan...B.akarattya, B.kenese, Fűzfő, Almádi (!)) kiszolgálni alkalmatlan. Pont. Ez tény. Az 29-es vonalra órás pesti eljutás dukálna nyáron, optimális kínálat. Egyik órában gyors, másikban kiegészítő sebesvonat (Tapolcáig). De ez, hogy elmegy két vonat, aztán majd két órán keresztül semmi, vagy hétvégén mutatóban odatolok egy pár gyorsvonatot...
Már régen megnyílt.
Viszont néha hoznak friss homokot és abban olyan jó játszani! Még egymás szemébe is szórhatjuk, amíg az óvonéni ki nem (moderál) zavar a homokozóból.
jah, mert oda nem lenne mindegy, hogy csorgok, vagy uzsgyik mennek? tok felesleges elvinni a 142-esrol az egyebkent is felholt desirokat. igy legalabb mindenki jol megszivja!!!!4!44!!!
A hagyományos szerelvény is 3 kocsi, hétvégén meg marad a szóló flirt... Kevés lesz, de a flirtes téma nem érdekel. Nyomorogjanak csak rajta, úgyis "jobb azon nyomorogni, mint hagyományos kocsin elülni" :D - IQ 100% :D
(Tegnap a dupla Délis is fullon volt, és nekem hiába jelzik, hogy nincs levegő, a "mindenajtónyitvamarad" gombon kívül én sem tehetek semmi többet).
aliga úr meg a másik topicba reagáljon mostmár, hogyha akar :D
Nem Te dolgoztál és utaztál a vonalon nap, mint nap (és teszed ezt télen nyáron).
Senki sem a Bhv-ról álmodik, de ha egyszer ilyen állapotban kívánják őket járatni még mindig, arra nem tudok mit mondani (ha a fejed tetejére állsz sem csinálnak velük semmit).
A tények azok, hogy ennyi késés, és cirkusz már régen nem volt (igaz, az átépítés is tett rá, idén ez nincs, most majd a biztber fog lerohadni a desirok mellett).
Nyárra én magam is eltüntetném a Bhv-kat a közvetlen vonatokról, esetleg a Bz-k helyett járhatnak, mert ahelyett biztosan jobbak még azok is.
"Sokakat zavarnak a Kökis és veszprémi vonatok által produkáltak is, de már rövidtávon látszik az, hogy van eredménye,"
Kíváncsian várjuk a jobb eredményt. Nyilván az északi parton is lenne eredménye egy jobb szolgáltatásnak. A nyár nem az, csupán a több vonat több utast hoz elv teljesült, ez desiro nélkül is így lett volna (kevesebb cirkusszal).
"nyilván a füredi sebesek egy részét teszem azt Herkulessel és hagyományos szekerekkel továbbítani"
Pont fentebb sírt a szád a hagyományos szekerek miatt... Ezzel semmit sem oldanál meg. Pont hogy nem hagyományos kocsik kellenének, hanem először kéne az utasok alá mást adni, azt még elhúzza a csörgő is, aztán lehet gondolkodni tovább.
"ha az előbb írt teljesülne, a gyorsokat tovább lehetne korlátozgatni)"
Mit akarsz korlátozgatni?
"de ettől függetlenül működik és van eredménye és ezek fontos dolgok"
Azért mert Te egyszer felülsz a fos desirora, és mész egy kört, még nem jelenti, hogy napi szinten részt veszel a dologban, mint dolgozó, és mint utas. De tipikusan olyan tüneteid is vannak, persze ez nem baj, ez a véleményed. :) Ettől még sajnos nem működött tavaly...
Na, utolsó, mert ez itt már OFF lesz és sokszor átbeszéltük már:
A nyári menetrend például pont nem lezüllesztés (lezüllesztés a szakadt-ótvar béhávéid lennének), a tények magukért beszélnek, ha fejreállsz, akkor sem fognak megváltozni, hiába erőlködsz! :)
Sokakat zavarnak a Kökis és veszprémi vonatok által produkáltak is, de már rövidtávon látszik az, hogy van eredménye, mégha nem optimális rendszerről is beszélünk, ez kétségtelen. Az északi parti nyári ugyanez, jobb lenne nyilván a füredi sebesek egy részét teszem azt Herkulessel és hagyományos szekerekkel továbbítani, ebből kifolyólag rá lehet húzni, hogy nem optimális a rendszer (ha az előbb írt teljesülne, a gyorsokat tovább lehetne korlátozgatni), de ettől függetlenül működik és van eredménye és ezek fontos dolgok.
Mellesleg amin 50-60 utas van (sincs), azok a Kőbánya-kispesti, és a veszprémi vonatok.
A veszprémin valóban kevesen vannak, de a kőbánya-kispestire ez nagyon nem igaz, csak a délelőtti völgyidőszakban, de ekkor a többi vonat is ilyen. Viszont nyáron ez sem ilyen lesz.
Pl. folyik a vezetőálláson a burkolat mögül a hűtőközeg,és rá van tekerve egy pizsama alsó,vagy felső,vagy valami hasonló a csőre,csőkötésre.Javítás megoldva...
Na ilyet pont nem szoktak csinálni, viszont IVT-ről jött már így gép.. Egy pont ilyen esetet meséltek is a szerelők, még az is lehet, hogy ugyanarról van szó...
A légrugós esetről hallottam (annak is megvolt az oka). De volt ilyen már Flirtnél is.
Én meg utazom, és dolgozom is, rendszeresen. Erőlködésről nincs szó. Én is jót tudok derülni rajtatok, lezzüllesztésmániásokon... :P (csak mégsem olyan vicces ez).
Mellesleg amin 50-60 utas van (sincs), azok a Kőbánya-kispesti, és a veszprémi vonatok. Azok senkit sem zavarnak. Naná, hogy nem lesz több utas, amikor a 2008-as erős túlkínálathoz képest túlszoros alulkínálat van (nyáron meg minősíthetetlen "rendszer").
"Próbálkoztam". A néhány hónap alapján,amióta Fehérvár "tüsténkedik" , rosszabbak a viszonyok. Igen,az alkatrészellátás probléma jogos. De vannak dolgok, a miket azért nem úgy kéne megoldani,ahogy megoldják. Pl. folyik a vezetőálláson a burkolat mögül a hűtőközeg,és rá van tekerve egy pizsama alsó,vagy felső,vagy valami hasonló a csőre,csőkötésre.Javítás megoldva... Vagy kipukkadt,kiiktatott légrugókkal megy a jármű egy hétig ide-oda/Esztergom-Fehérvár/.Javításba megy,onnan küldik vissza...
Nem mondanám drasztikusnak. Az a fajta Bhv még talán kényelmesebb, több wc, nagyobb terek, vezérlőn paklitér, stb.
Nem mellesleg vannak még műbőrüléses kocsik is, no meg a Bz-k, hiába lett jelezve például a 9719. Egyáltalán hogy juthat eszükbe bz-t járatni a csúcsban? Ennyit a színvonalról.
Szerinted túlzok. Szerintem meg orgazmust okoz neked, ha ellenkezhetsz... :D
Mondtam, utaztam eleget a nyáron, és dolgoztam a 2-esen, és a 142-esen vekük. Nekem ezek a tapasztalataim, kész.
Hát,azért ez nem biztos,hogy így van...Ahogy visszajönnek Esztergomba Fehérvárról a Desirók hetivizsga,meg javítás után...Mintha csak oda-vissza járkálnának...
Az élet valóban nagy mókamester! A fenntartás meg valóban olyan, amilyen.
Azért elvontatás elött célszerű az irányt kiközepelni, a hajtómű levegősváltót elzárni. Úgy hallottam ez nem volt mindenkinek egyértelmű.
Szerintem ha van víz a tartályban és tiszta a hűtő, semmi nem fog melegedni. A múltkor azt mondták Fehérváron hogy Ők igazi hetivizsgát csinálnak, Istvántelken csak gányolnak. A fentiek tükrében náluk kell reklamálni a melegedést.
Valóban nem kötelessége. De nem is kell belebújkálni. Gyakran elég csak türelmesnek lenni és nem egyből elkezdeni mindenfélét kapcsolgatni mint egy csehszlovák sci-fi filmben.
Amúgy én úgy hallottam annó hogy a Csörgő is semmirevaló mozdony az északi-parton, ott a Nohab a mozdony. Vagy már felértékelődtek a 41-esek is?
Már csak azért is, mert a nyári időszakot leszámítva non-stop desirok mennek a vonalon. Amikor meg szükség lenne rájuk, máshol vannak, szóval csak gratulálni tudok.
Ja, hogy te úgy gondoltad, hogy a lajosi vonal élvezzen feltétlen prioritást a Desirok tekintetében :) Hát, az élet sajnos kegyetlen, néha osztoznunk kell a javakon. És ha a maradék nem elég akkor az előbbi kettőből választhatsz.
Vizsgálhatod a típusismeretet, attól még hogy Pesten elmennek vele úgy is, hogy alig él, attól még más személyzetnek nem kötelessége folyton alá, közé, fölé, stb. mászni. Ez ráadásul nem oldja meg azt a kérdést, hogy a desirok gyakorlatilag kiszolgáltak. Mindenből új kellene beléjük.
A 41-esek meg még mindig mennek a legnagyobb melegben is, jóval kevesebb hibával.
Ha 31 db van és 22 elmegy fehérvárra, valamint 2 db "tartós beteg" akkor nem nehéz kiszámolni hogy hány egységet lehet majd kiadni a délutáni vonatokra.
Tégy javaslatot a Startnak! A kohoszökevény 41-eseket (mer' nyilván nem a tuti gépeket adják majd a 142-esre) vigyék Balcsira, a Desirók meg szikkadjanak a lajosiban.
Pályaelzárás: azért a típusismeret mélységét megvizsgálnám a dunántúli személyzetnél...
nem tudom, hogy osszesen hany desiro maradt igy a 142-es vonalra, de azt senki ne mondja nekem, hogy nem lehetne ugy megoldani a dolgot, hogy delutan ne jarjanak csorgok.
ezt abszolut megertem, amit irsz, viszont a lajosi vonalra meg pont megfelelnek. vagy legalabbis ket szar kozul mindig a kevesbe szarabbat erdemes valasztani, es az jelen esetben a desiro.
viszont annyi eszük lehetne, hogy ne a délutáni dögmelegben indítsanak el régi vonatokat
Délelőtt akár 5 Desiro is képes ellátni a forgalmat, délután 13-15 darabra lenne szükség a kultúrált utazáshoz, így azt hiszem könnyű belátni, miért délután volt hagyományos szerelvény.
A Balatonpartnak se jó ez a sok szar desiro. Jobb lenne a nyár nélkülük, a 29-es vonalon a desiro nem ér "egy Ft-ot" se. Lesz sorozatos fekvemaradás majd,. és pályaelzárás is, nem mellesleg totál alkalmatlanok fürdővonatnak, a 6-7 kocsis, nagy paklival megtoldott szerelvények helyett.
A Start fordaszerkesztői mindenhatók. Gondolom majd megoldják. Ahol dupla egység járt eddig majd "lecsípik" az egyiket. Mint a reggeli lajosmizsei vonatoknál.
Nem lesz kevesebb "járat", csak a vonatok lesznek rövidebbek. De lesz Uzsgyi is, így lehetőség nyílik majd a járműsorozatok összehasonlítására. Hátha a Desirók presztizse megnő majd kicsit.
Ez mennyire komoly, hogy elvittek jó néhány desirót a balaton környékére, így kevesebb járat maradt a lajosmizsei vonalon? :/ nagyon jó, mert pont a nyárra hozzák vissza a forintot nem érő M41-es gépeket?
A jármű mérlegelt tömege 80-81 tonna között van. 50 ülöhelyig 5 tonna, 50 fölött 6 tonna az utasok tömege. A két szekcióra vetítve ez 12 tonna. 80+12=92 tonna.Továbbá úgy határoztak, hogy a Bz-hez hasonlóan csak a fix ülőhelyeket veszik, így a 8 lehajthatót levonva 132 ülőhely.
Vagy mint a 004-es. De az új psz úgy látszik könnyebb mint a régi,mert a mostani 96t tömeg újfent csak 92 tonna lett.Az eddigi 140 ülőhely is leapadt 132-re.Ennek mi az oka?
Jelenleg a 6342-008 és a 009 áll tartósan. Előbbi lassan 2 éve, utóbbi lassan fél éve. A 008 siklást követően, a 009 kóros alkatrészhiány után maradt állva. Alkatrész-beszerzések vannak egyelőre folyamatban...
A többi jármű azért rója a kilométereket a 008 és 009-től kölcsönkapott alkatrészekkel.
Ez egy jó család, akár a szerveiket is felajánlják a másiknak, csakhogy azok működjenek :-D
Nálam jobban értesültek azt írták, h. a Flirteken garanciában javítottak valamit az ablakok mellett (korrózió) és ez után le is fényezik őket. Meg annak idején volt valami veszekedés a festék minősége miatt is...
A "magyar Desirok" klímarendszerének (nem csak sima légkondi) hűtőkapacitása a határokat feszegeti már a sima rendes nyári időjárás esetén is. Egyszerűen nem a lassan sivatagi időjárásra méretezték még anno. Ha túl melege van a rendszernek letilt a vezérlő, hogy "megvédje magát". +40 fokban nem fogja az utasteret lehűteni a kívánt mértékben, főleg, ha pl. a "kedves utas" kinyitja a bukóablakot indokolatlanul. A plafon oldalán levő légcsatornából érkezne a hideg levegő, ami kb. 2 másodperc után már ki is megy így az ablakon! A kalauzok is rendszeresen beállnak az ajtóba (érthető, hiszen melegük van), de ezzel beengedik a 40 fokos levegőt az utastérbe. A szabad ég alatti tárolón tartás esetében a tűző nap sem baráti :-) A "görög Desirok" méretezése már jobb, észrevehető is. Már 2 jármű teljes éves klímakarbantartása megtörtént és ez folytatódik is. Nagyjából április végére meglesz az összes! Kisebb-nagyobb alkatrészhiány van ugyan, de ennek megoldása rendeződőben van.
Uzsgyi fővizsga sem lesz. Nincs rá pénz, nincs tisztázva, hogy mit hogyan kellene, és nincs, aki elvégezze.Lásd Szolnokon 6341 007 2012 decembere óta álldogál. Az igaz, hogy a dezirók utastere, külső festése jelentősen jobb, mint az uzsgyié, de ez már a rajtnál 2003-ban kiderült. Most a következő 3 hónapban főcsapás a átpályaszámozás.
A Desirok fővizsgálata még egyelőre várat magára természetesen, hiszen még csak 2003-ban érkeztek meg az első járművek. Jelenleg motorfelújítás (mint fődarab), pontosabban ún. Power Pack (dízelmotor, tengelykapcsoló, sebességváltó, hűtőrendszer, stb.) felújítás zajlik. A forgóvázak felújítása is folyamatos lesz a közeljövőben, hiszen a flotta kb. 50%-a eléri az 1.000.000.-dik km-t az idén. Mindkettő tevékenység Szolnokon folyik egyelőre és várhatóan így lesz ez a közeljövőben is. Korábban Szentesen is történtek motorfelújítások egyébként.
A két belső tér összehasonlítása azért "merész" :-) A Desiro belseje talán kicsit minőségibbnek mondható. Egyébként a " kedves utasok" nem sokat törődnek ezzel és firkálják, karcolják, vagdalják, lopják....stb. Sajnos.
Érdekelne a Desiro ML (EMU) háromrészes változatának Z/B diagramja, a vezetőállása (több fotó lenne az igazi, nagy felbontásban, hogy minden látszódjék), és a főáramkör, meg a segédüzemek általános jellemzői (mórickarajz, és a főbb alkatrészek [vontatómotor, tengelyhajtás, fékberendezés, ilyesmik] gyártói, típusai).
Én 2 évet eltöltöttem 341-en is! Akkor sem tapasztaltam,hogy akadási probléma lett volna. Igaz azóta sokszor koccantak egymásnak azok a járművek is. De ha már hideg,meg orosz motor! A kürt EP még mindig kint van?
Attila! A fedél fel-le vétele nem olyan katasztrofális mint ahogy gondolod. A gumipókok nem feszülnek.illetve nem tudnak kicsapódni. De nem is ez a lényeg hanem ,hogy véleményünk szerint felesleges.
Hát ez igy ebben a formában úgy van jól, hogy akkor erre külön típus ismeretet kell csinálni. Ha a fix pont alul volna akkor meg láb közön vágna. De ha gumik elöregednek akkor viszont nem lesz már ilyesmire erejük.
Azért az feltűnő,hogy az egyik hozzászóló szerint majd 10 éve nincs problémájuk a fűtött kapcsolófejekkel és nem érti a takarót,a ,másik hozzászóló szerint,meg ahol majd 10 éve szívnak a fűtetlen kapcsolófejekkel ott szeretik a takarót.
Ezt te nem értheted! Szentesen jobban értenek a motorvonatokhoz, még a Desirókhoz is. Nekik már akkor motor berregett a hátuk mögött, amikor mi még a szénport piszkáltuk a körmünk alól! :-)
Jaj He, ne csináld már. A gumipók fix pontja felül van, ha kicsúszik a kezedből az alja rögzítés közben, vagy majd eljutunk az elgörbült, elkopott kampókig (márpedig Te is tudod, hogy eljutunk...) akkor a felfelé elszabaduló vég érdekes dolgokat fog művelni... A mostani új, és megfelelő hosszúságú, nem túlfeszített pókok, tudod azok a gumi fajtájúak nem lesznek ilyenek örökké.
Ebbe bele van kalkulálva a védőszemüveg, vagy ennek hiányában az esetleges szemműtétek, és üzemi balesettel járó egyéb költség is? Látta ezt munkavédelmi szakember? Mert akkor gratulálok neki....
Nem kell a schaku alá bújni, szemben állva vele feltehető a gumipókos megoldás.Szentesen szeretik, messze kezelhetőbb, mint a sárga ponyva takaró. Az is igaz, hogy sikerült már jó néhányat összetörni.
Szép jó napot! Szerintem+ rámehetne mindegyikre mivel csak a mechanikát takarja. (a póknak köszönhetően. Az ötből négyre biztos ). Azaz a Tallent mechanikai részének lehet,hogy nagyobb a kerülete mivel azt a Dailner gyártota. De kapcsolás szempontjából még mindig kompatibilis a Voith turbo álltal gyártotakkal. Elretentésül:
Kb: erről lenne szó . Ehhez hasonló miatt volt már tv hiba. Konkrétan a d11-esben az egyik szegmensben lelt a nagyon szerelő bácsi egy darazsat. Hiba rugóerőtároló nem old.
Mi ebben a javítás hisz a villamos fedeleket nem takarja. Talán a visszahúzó rugókat kellene cserélni, hogy a fedelek rendesen visszazáródjanak alaphelyzetbe. A tengelyek szorulása pedig ha a szerelők rendesen végre hajtják a karbantartást sokat nem ér hiszen a felületek megfelelő kenése kb addig tart mig beviszik a gépet amosóba.
Az egyik,hogy nem párdarabos kísérleti példányt sóztak a nyakunkba,aminek a működését és annak tapasztalatait is most tanulja a gyártó és használó egyaránt.
A másik 2003 óta szinte folyamatosan ezeken járok és csak hallottam 1 kollégától egy verébtetemről amely benne volt. (de ő sem akadási problémát írt,hanem csak észrevették és kipiszkálták belőle )
Azokat az ojjektumok, melyek képesek oly módon behatolni a schakuba, hogy működési zavart okozzanak, a koton, vagy a műanyagfedél sem állítja meg. Max. a fácán mellett műanyagszilánkok/viaszosvászon is lesz a kuplungban.
Azonban az, hogy a fácán úgy beékelődjön a kapcsolószerbe, hogy annak működésében zavart okozzon, igen kis valószínűséggel tud előfordulni. Ennél sokkal gyakoribb, hogy a egyéb, idegen tárgy közreműködése nélküli okok miatt lépjen fel kapcsolódási probléma.
Közel tíz év alatt, kb. 200 járműnél jóval 10 eset alatti előfordulása van az ilyen eseményeknek, erre pedig értelmetlen egy olyan "megoldást" alkalmazni, mely a napi üzemvitelt ilyen mértékben macerásítja, költségeinket pedig megnöveli.
Mennyibe kerül? Az uzsgyié kb. 6000 Ft A négyféle schakus járművön a villéamos fejek kialakítása miatt nem is lehet teljesen egyforma védlemez felszerelése.
Készült tanulmány hogy mennyi kapcsolási probléma volt a porhó vagy a madárkák gyönge teste miatt? Miért nem valami hasznosabbra költik azt a kevés pénzt? Pl. csinos kis zacskókra a Bz-k légvezeték tömlőfejeire? Ha belemegy a bogár, meghibásodhat a kormányszelep!
De porhónál nem menek tele a schaku nyílásai hóval, a röptében lekapott madárka nem szorul be a mechanizmusba.
Porhó??? Amit ez a (sza) szerkezet takar annak van fűtése!(a többi helyre meg így is belemegy ! És akkor mi van? Több mint 10 év alatt én még nem találkoztam elfagyott,behavazott,madártetemes kapcsolófejjel,amely ezek miatt nem akadt volna össze!
De itt egy link! Ajánlom figyelmedbe! Szólj ha bármelyiken is látsz hasonló célt szolgáló szerkezetet!
A gumipók az jó megoldás . ....Talán a piros helyet az balesetvédelmi okok miatt célszerűbb lett volna citromsárga szín kalkítással... nyáron ez a magyar bogártani intézetnek pedig mozgó gyüjtőállomásként lenne nagyon hasznos.
Üzemkészség javítása céljából.Így már nem folyik el a hűtővíz,rendbe jön a klíma/fűtés, a mozdonyvezetői székek is szuperek lesznek,a fékhibák,schaku problémák is megoldódnak...
Voltak kirendelve Debrecenbe járművek,valószínűleg az utastájékoztatóba be lettek táplálva a bejárandó vonalak adatai.Tehát benne van Tiborszállás is.Meg valaki jókedvében,vagy szimpátiából kiirogattatja... :-))
Ha valakit érdekel, ma reggel láttam a 19-es és a 10-es Desirókat 10 órakor Kőbánya felsőn. Annyi volt a kijelzőjükre kiírva, hogy Tiborszállás. Mióta járnak arrafelé Desirók?
Azóta kiderült, hogy a forrás egy kicsit előreszaladt, a GYSEV még csak kiírta a pályázatot, és nem kívánta megerősíteni a külföldi sajtóértesülést.
Ettől függetlenül a bécsi S-Bahn járműcseréje miatt a Desiro ML valóban komoly esélyesnek tűnik, az osztrák hálózatra a GYSEV logikus módon az ÖBB-rendelés farvizén juthatna kompatibilis, típusengedéllyel rendelkező járműhöz.
Volt a 18-as nálunk(IVT) nekem kellett vele tenni egy-két dolgot. Hát nagyon örülök, hogy ez a jármű magyarország eme pontján nem honos már. Mire rájöttem, hogy az irányváltás nem egyszerüen egy kapcsoló 180 fokos elfordításából áll azal is elment egy-két sok perc.:-(
Alapvetően nem az alkatrész beszerzéssel , hanem a hozzáállással van a gond, Szolnok utálja a javításukat. Alapvetően minden alkatrészt be lehet szerezni, ha a logisztika is úgy akarja. Ja az eleje több,mint 10 éves, és 15 gép már túl van az 1 000 000 km-en.
Értelmetlen a kérdés.
Gondold el mi történne a zsír új BMW-ddel, ha azt a kiskunkadarkai Veres kukoricaszár MGTSZ traktorállomására, mint "szakszervízre" bíznád...
A többiek itt az uzsgyikra gondoltak, azokra nehéz alkatrészt beszerezni. 2014 és 2020 között tervbe van véve, hogy megkapják az első főműhelyt, akkor lehet pár olyan alkatrészt módosítani, cserélni, aminek a beszerzése nehézkes.
laikus vagyok a témában, de gondolom ilyen típusú desirok nem csak magyarországon futnak. na most akkor a külföldi gépek is ugyanilyen hulladékok, vagy csak mi kaptunk ilyen gépeket?
Az, hogy államadósságért kaptuk = Olcsó húsnak híg a leve. Alapjaiban van a hibájuk forgóváz alkatrész jogutod nélkül megszünt magyar cégek stb. Orosz mafja stb.stb. 400 millió dollár eltapsolása.
Ez az egyik megközelítés. A másik pedig, hogy az utasforgalmi és menetrendi viszonyok indokolttá teszik. (Bár itt megjegyzem, lehetne sokkal ésszerűbb a Debrecen környéki menetrendi struktúra, amihez még indokoltabb lenne mondjuk a 6341.)
Megint elveszik tőlünk a bordásokat, és viszik keletre a Szarba... Érthetetlen egy vontatási telephez tartozó járműtípust mi a f.nak szórnak szét az országban...
Háttt őőőő, én ezzel tudnék vitázni egy kicsit.Jók lennének ha : -minden másodikba nem esne előre a háttámla, - beállított háttámlánál, nem 25-30 centi lenne a holtjáték - lehetne kicsit magasabban ülni - minden 3 széknél nem lehet rugózást állítani. - fűthető lenne az ülőlap.
Több kollégám nevében is köszönöm, kíváncsian várjuk az újítást. Állítólag nem a honukban lesznek a próbafutások,hanem a másik dízeles fűtőházban, a Dél-Alföldön, igaz? :-)
Új fejezetéhez érkezett az uzsgyik történelme. Múlt héten elkezdték telepíteni 3 motorkocsra az új járművezérlőt. A motorkocsi vezérlése is átalakításra került, vezetőállás cserekor nem kell a dízelmotorokat leállítani, illetve a motorkocsit(motorkocsikat) feszmentesíteni.
Aztán a karbantartás az megint egy külön kategória (akár IVT akár Fehérvár)
Miért ne mikor azt büntetik aki dolgozik? Vagy miért ne mikor napokat állnak félre állítva gépek mert pl: a mossás fontosabb. És ekkor még nincs a javításra szánt jármű a műhelyben.
Más: a héten 3 olyan géppel találkoztam amin a fékhiba javítás annyi volt : szekrény kinyit hideg levegő beenged töröl oszt Go. Bz-s világban emlékeztes volt , hogy egy m.v. a lyukvágót nyitot relés szekrény elé állítatta mappával legyezgetéssel módszerel javitoták az ETC-t. Emléxik? Maga volt az az m.v. He?
A melegedés valóban probléma! De ez nem a motor hibája hanem inkább a hűtő külső és belső tisztasága! Annó úgy hordták bele a csapvizet mint nyáron a virágágyásba Minden éjjel locsolókannával! Szerinted mit okozott ott bent a vízkő? A hűtésvezérlésről meg ne is beszéljünk.
Szerinted mi lesz ezekkel Esztergomfelé a hegyen 80-100-nál?
Az alatt a pár év alatt, amióta járok ezekkel sokkal többször volt gondom a motorok melegedésével, vízvesztésével mint ajtóval vagy lépcsővel. Csak ezekkel azért valahogy végigvergődsz. A 014 mellé vehetjük lassan a 004-t, gyakorlatilag egy hajtásos már hónapok óta (az első fékezés után nem hajt tovább az egyik fele). A klíma hibák valóban gyakoriak, ahogy a wc is gyakran dugul, de ez már gyakran felhasználói probléma. Gondolok itt arra, hogy az utasok egy jó részének pottyantós WC való, de még azt sem biztos, hogy tudná rendesen használni...
De nem hiszem,hogy befolyásolná az üzemkészséget a motorolaj fogyasztás,füstölés,vagy a 14-es több éve nemműködő retardere!
Sokkal inkább jellemző,hogy ki kell fogni klíma vagy Wc hiba miatt esetleg mostanában egyre jellemzőbb "generátor kiesés" vagyis akku töltés hiba miatt. És ezek is bizony nagyban rontják a hadrafoghatóságot!
Nyilván ültem már Dezsőn és ezért bátorkodtam hozzászólni a cikkhez!
Nem azt írtam,hogy nem szorulnak cserére (motor,hajtómű) hanem azt,hogy jellemzően nem ezek okozzák a vontatási nehézmények,szolgálatképtelenségek jelentős részét! Sokkal inkább van probléma a fékrendszeren belüli alkatrészek elhasználódásának,ajtók,lépcsők és távvezérlési kapcsolatok hibájának.
Nem elhanyagolható tényező a jármű ismerete (illetve nem ismerete ) sem mert 10-15 perc elteltével azért illik minimum bevánszorogni egy állomásra,hogy ne álljon órákat egy-egy vonal.
Aztán a karbantartás az megint egy külön kategória (akár IVT akár Fehérvár)
A gyártó mindenféle alkatrészeknek a cseréjét ajánlja bizonyos üzemóra vagy lefutott kilóméter után. Ez nem azt jelenti hogy az alkatrészek ennyit bírnak, hanem azt, hogy ha ezek a cserék az előírt időben megtörténnek akkor a motorkocsi hozni fogja az tervezett üzemkészséget. Nyílván ha ez nem történik meg, akkor igen gyakran előfordulnak majd a cikkben felsorolt esetek.
Szever Dániel nyílván ért a Desiróhoz, hogy ennyi okosságot bír összeírni. Vagy nagyon naív és hitelt ad egy nyílvánvalóan hozzáértő mozdonyvezető szavainak...
Hát! Elég gáz cikk. Semmi szakmailag sincs egy "szak(?)lapban. Nem mondom hogy semmi baj a motorokkal, hajtómű de nem ezek okozzák a galibák jelentős részét!
Épp emiatt kételkednek annyian az új gépek vásárlásánál, hogy hol fognak azok annyit lehúzni, mint a régiek annyi karbantartással, mint azok. és sajnos igazuk is van, mert soha nem fognak annyit kibírni, mint a régi vasak. Most a desiro-nál is van két motor, két hajtómű, ennek a cseréje biztos nem olyan olcsó mulatság. Ahogy meg a mávot ismerjük biztos nem fognak 10 évente hajtást cserélni. Megy ameddig megy, utána meg majd lesz valami.
Azért az iho-s cikkben van némi vicces dolog. A végén írják, hogy a 10 éves gépek motorjait és hajtóműveit nem ilyen élettartamra tervezték, lassan ideje lenne a csere. Mi az, hogy 10 év után motorcsere, mert nem tervezték ekkora élettartamra? Ezen már tényleg csak nevetni lehet.
Pénteken befutott a Nyugatiba egy Csörgős inga valahogy, ma meg Fradi bejáraton állt egy reggel. Az Ecseri útnál autóból láttam a hídon álldogáló szerelvény végét. (A Desirok még csak kiírják, hogy oda mennek, a Csörgők viszont meg is teszik ezt.:)
Nem. Bsasa topiktárssal régen "ismerjük egymást", igaz, személyesen sosem találkoztunk. Levélben szoktunk értekezni, segített már párszor hajdan volt balesetek utáni nyomozásban.
200 méteres peronok lesznek, tehát elvileg 7 kocsi is belefér majd, nem ez a gond.
Ahogy írod, még az 5 kocsis sem nyújt lényegesen nagyobb kapacitást, ha pedig több vonat lesz, (zónázó rendszer?), nem is biztos, hogy szükség lesz rá.
Azt meg ne is feszegessük, hogy mire mennének a Csörgők 5-6 kocsival Solymár - Leányvár között, (2-3 kilométerenkénti megállásokkal).