Időnként kétségeim vannak, hogy a lengyel eredetivel járok jobban, vagy a webfordító termékével. Íme az utóbbi:
"Szombat, szeptember 29, 2012Batouishan vulkán kitörés készül? Ha a globális vulkáni tevékenység mérsékelt és kiszámítható jelenleg szerepel a médiában sajtóközlemények a közelgő újjáéledése a szupervulkán, mint Yellowstone. Semmi sem történik, akkor kapcsolja ki a nyomást olvasó, és így fenyeget, hogy az új olvasók. Az emberek nagyon fogékonyak az ilyen típusú katasztrofális javaslatokat. Néha épp elég enyhe mormogás vagy szupervulkán kalderára és hamarosan várható HIPER erőteljes kitörés. No comment.
Yellowstone hagyva más portálok. Majd én elintézem, míg Sino-koreai Batouishan (Changbaishan, Baekdu, Pektu-san), amely a közelmúltban vett egy közelebbi pillantást NBC. Körülbelül 1000-ben millenniumi kitörése Changbaishan hívott, és ő volt a hatalmas erő 7-VEI skálán. Az oszlop a hamu elérte a magassága 50 km, vagy akár a sztratoszférába, és a tetején a vulkán felrobbantották elhagyó kaldera átmérője 5 km, amely kitölti a festői tó. 100 km köbös Tephra terméke volt egy hatalmas robbanás (100-szor több, mint folyamán kitörés a Mount Saint Helens-ben 1980). Last kisebb Baekdu kitörés zajlott le 1903-ban. 1999 óta Changbaishan Volcano Observatory monitor - által összegyűjtött adatok volcanologists több mint 12 éve azt mutatják változások szeizmikus aktivitás, a földi deformáció és gázok kibocsátását, ahogy azt a mozgása magma. Például 2003 novemberében mélységben 4,5 km 243 sokkokat jegyeztek kalderára.
Ismét a prófécia kezdődik. Changbaishan felrobbanhat alatt a hónapok, napok, évek vagy évtizedek óta. Amikor ez megtörténik, senki sem tudja. Vajon élnek fel a kitörés a millennium, elvégre az erős kitörés? Kétlem. Tényleg."
Egy érdekes cikk az általam favorizált aszteroida->hotspot elmélet érintésével a szibériai nagy lávaömlés -> hawai vulkanizmus kapcsolatáról.
Ha megnézzük a googlemaps-ot, tényleg egyértelműen kirajzolódik a hotspot útja a szibériai bazaltplatótól egyenesen hawai-ig. Még a szárazföldön is teljesen világos. Én meg vagyok győzve, hát Ti?
Felhívom minden érdeklődő figyelmét, hogy egy nagyon alapos dokumentáció érhető el a Katmai-Novarupta kitörésről. Máris nyaldosom az ujjaimat, pedig még csak belenéztem...
Képzeld megismertem egy filippínó csajjal, a baráti körbe tartozott. Koncerteken szoktam összefutni vele, ma már menekül előlem, mert mindig vulkános kérdésekkel gyötörtem szerencsétlent. :-)))
De járt a Taal-nál, ez mindenképpen a javára írandó.
Ezek a pápuákok is optimista népek. Egész közelre is építkeztek. Persze, amíg hetente csinál ennyit, addig legfeljebb szagolhatják, meg sok port takarítanak. Ha szunnyadna, akkor viszont felgyülemlene a feszültség...
Azt olvastam, hogy éppen ott van a határ az indiai és a nagy ázsiai lemez között. Nyilván egy darabka lefelé billent az ütközéstől és így kiváltotta a vulkánosságot. Óceánhoz nem sok köze lehet.
Érdekes, hogy a kunlun vulkánok pont ott vannak, ahol talán a legvastagabb a földkéreg... Szerinted itt valami begyűrt kis óceáni lemez darabka olvadása okozza a vulkanizmust?
Mostanában sok kínai tájképet nézegetek. A vulkánok ugyan nem tartoznak a fő látványosságaik közé, de sok más természeti csodájuk van. Persze, hatalmas ország, Európa méretű. És a Föld leghatalmasabb hegységei legalább részben náluk vannak.
Hoztam néhány csöppet sem elcsépelt vulkánt Kínából.
Huoshan
Tengchong egyik kúpja
Ka-Er-Daxi a Kunlun csoportban. A leírás szerint benne tisztelhetjük az északi félteke legmagasabb vulkánját. 5810 m, ezzel veri a Demavendet is. Bár az szerintem impozánsabb.