Afonya (fekete) eltartasara van valakinek bevalt modszere?
Hutoben legfeljebb par napig tudom tarolni, jo lenne par hetig biztonsagban tudni oket.
Tudom, a megoldas a lekvarfozes lenne, de akkor kimegy belole az a kis vitamintartalom is, csak az ize marad, plane sok cukor kell a lekvarfozeshez.:-(
Azert hianyzik, mert az tradicionalisan az ujevi ebed volt:
Csirkehusleves, paprikas csirke nokedlivel legalabb otfele savanyusaggal (kovaszos uborka, csalamade, ceklasalata, ecetes uborka-karfiol-paprika salata es fokhagymas paradicsomszeletek), majd sult kacsa petrezselymes krumplival, rizzsel, parolt kaposztaval es almakompottal.
Valamint nekunk, gyerekeknek volt rantott csirkecomb es szarny is.
Minden ujevkor delelott tiz korul jottunk ossze, tizenketten, ebed utan ultunk a teve elott nezve a becsi ujevi koncertet, majd megbeszeltuk az evet es a jovo evi terveket es keso delutan lassan mindenki hazament.
Ez csak reszben jo meghatarozas, nem az ertelmi kepessegen, hanem a viselkedesen van a hangsuly.
Senkinek sincs joga masokrol se itelkezni, se velemenyt mondani, plane nem nyilvanosan.
Azt az egyik alapveto illemszabalyt felejtitek el, vagy a szuleitek nem tanitottak meg ra, hogy a szemelyes velemeny az maganugy, tartsatok meg magatoknak.
,,," senki nem sutott meg almat zsirban, ha jol erzekelem a valaszokat."
Számtalanszor sütöttem tepsiben, többnyire szabadtűzön. Oldalas vagy császárszalonna, mellé hasábburgonya, hagyma, alma , meggy, szilva,,, na, annak a zsírja az az igazi,,,,Ha nem csináltad akkor nem is tudod mi a jó!:-)
Egész fahéjakat bóléba, gyümölcslevesbe, karácsonyi füzérbe és hangyajáratokba szoktam tenni. Egy csomag őrölt fahéj elég vagy egy évig. Kár lenne hazavágni valami őrlőt, amikor a spórolás lesz a drágább. Időd mint a tenger? A többi egész fahéjjal vagy kereskedj, vagy majd örökül hagyod az unokáknak. Tényleg, ennek nincs valami lejárati ideje, hogy elveszíti az illatát, aromáját?
Almát és hagymát sülthús mellé tettem már, és nagyon ízlett. Magában a zsírt sütni nagy pazarlás. A sütési idő nem ingyen van. Javasolnám indításnak, ahogy nagymamád csinálta, mert oldalas nélkül nem lesz olyan ízű a zsír sem, akármilyen jól fűszerezed. Aztán lehet rájárni a zsírra, biztos nagyon finom. Ki kell sütni a nedvességet, ahogy Nagypapi már mondta.
Szerintem ezekkel csak vicceskedsz, szórakozni jársz ide.
Probal ki az oldalas sutest, amikor hagymadarabokat, karikara vagott paprikat es egy-ket gerezd fokhagymat teszel melle, valamint egy kis almat, egy vagy ket kis paradicsomot, es esetleg par gerezd mandarint vagy narancsot (utobbiakat a vegen is hozzaadhatod, amikor egy ora utan megforditod az oldalast es visszateszed meg 20-30 perc sutesre).
Legalabbis erre emlekszem gyerekkorombol, arras viszont hatarozottan, hogy amikor nagy ritkan egesz kacsat sutott, akkor felbevagott alma es egy narancs 3-4 gerezdenkenti darabok voltak mellette a tepsiben. Isteni illata es ize volt.. most nagyon hianyzik valamiert..
Igen, a fahejbol nem szabad sokat hasznalni egyszerre.
A csillaganizsrol meg nem hallottam, az mire jo, a tapasztalatod szerint?
Nekem a fahej es a szerecsendio jon be, neha egyutt is erdemes oket hasznalni, eleg par hintes beloluk.
Mellette a ginger az, amit itt nagyon kedvelek, talan otthon nem ismerik, csak az udito valtozatat, a gyombersort, ami, ha jol emlekszem, a tonic utan lett nepszeru.
Kosszepen, hogy emlekeztettel ra, hogy a hozzad hasonlok stilusaert (is) hagytam el a szulohazamat.
Eloszor tanulj meg olvasni es szamolni.
Irtam, hogy fel kilot kaptam - szerinted az hanyszor 20g ?
Masodszor pedig, igen, kepes vagyok sporolni, mert nem az osszeg a fontos, hanem az ertek.
Kisgyerekkoromban, amikor 3 ft volt egy buszjegy ara, inkabb gyalogoltam fel orat, de a 3 ft-bol tudtam venni egy veknyi kenyeret, eleg volt a teljes csaladnak egesz hetre.
nekem ilyen volt a romai komeny. sosem hasznaltam, aztan kb egy eve sikerult osszeutni azt a csilis babot. nem kerult bele sok, de nekem akkor nagyon odafigyelt. fogom neha hasznalni, de nagyon modjaval.
sosem rajongtam a fahejert. eletem elso sos, fahejas kajajat, csirkeszarnyakat meg a 80-as evekben, az akkor meg letezo fayi utcai vietnami piacon ettem. furcsa volt, nem is izlett. azota sem jartam ilyen helyen, hozzateszem, sajnos.
Inkább sütőben, fóliával takarva, a végén vedd le és süsd el a levét
nagyanyád gondolom, házi disznózsírt használt, amivel helyettesítheted, az az Auchan Régimódi zsír, vagy az Aldi tégelyes (nem mangalica!) házi zsírja. Mindkettő hasonlít a gyerekkori házi zsír ízére.
tulagyalod magad. nalam ket hete itt figyel a hutoben a sulthurka, kolbasz zsirja egy dobozban. mar ketszer is foztem 2-2 darab krumplit hejaban. felszeleteltem, majd egy kis labasban felforrositottam egy kis kolbaszzsirt. ment bele a krumpli, amit kenyerrel, savanyusaggal ettem meg. mit kell ezen bonyolitani? senki nem sutott meg almat zsirban, ha jol erzekelem a valaszokat.