A Best Fishing egy elég jól felszerelt és eltalált forma de motorral, kajüttel és rendszámos futóval lehetetlen összerakni másfél millió alatt. Ennek az összegnek sajnos max. a felét tudnám beletolni és akkor még nem beszéltünk a kikötői díjakról...
Úgy 3 évvel ezelőtt jártam a legközelebb a történethez. Megtetszett egy hajó és volt is rá pénzem. Felhívtam a tulajt, aki azt mondta, hogy annyira szereti a hajót a család, hogy majd csak a szezon végén hajlandó megválni tőle. Ez valahogy, akkor rosszul esett és többé nem álltam vele szóba, mert nem tartottam tisztességesnek, hogy a téli tárolással kezdődjön a "kapcsolatunk". Mondanom sem kell, hogy azóta se találkoztam, ilyen első látásra szerelem típusú hajóval. Azóta sodródok. Kisebb-nagyobb csónakokból lógatok, de nem találom a helyem. Kajütös azért kell, mert már elég sok vihart megértem és szeretek több napra eltűnni a világ elől. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de ez nekem érzelmi kérdés.
Majd megpróbálom átméretezni a két fotót, mert amim van róla az túl nagy terjedelmű és nem engedi feltölteni. Addig itt egy másik "pót hajó":
Nem csak nézni!!!-látni is kell! Adriát Én is...... Csak nem kérkedek....!-Minek is.....neked? És nem emlékszem,nem is teszem,hogy /neked/ irtam volna!-És többi Fiú is Túl a hátúl gombolós göncönc!-VÁÚ.
Alacsony oldalfallal, élhető magasságú kabinnal túl szép látványra sajna nem lehet számítani. Esetleg egy kis kabinos vitorláson lehene még elgondolkodni, ha nem zavar az alacsony sebesség. Abból szerintem találsz olyat amiből kihajolva eléred a vizet.
..MInt "olyan" , nem is olyan rossz ! Viszont a bútorzat, a fa munkák .. hát' inkább nem minősítem.. Mellesleg sosem értettem miért csapnak agyon egy szép hajót otvar belső munkákkal.
Ha értesz a fához, én bíztatnálak. Igaz több törődést igényel, de attól kevés szebb dolog van. Ha tetszik a Rybitva, akkor nem esküszöm meg rá, de minha a Flipper hasonló lenne, és én úgy emlékszem, hogy kicsit magasabb, tágasabb, de ha nem is, hátul a motor mellé kinyúlik a test, ami igen hasznos dolog. Azt viszont tudni kell ezekről a testekről, hogy viszonylag nagy a motorigénye.
az nem jo megoldas, hogy fogsz egy alap muanyag rocso testet, natur, full fapadosan, szerelvenyek nelkul, vagy egy hasznaltat, mindegy, aztan szerkesztesz ra fabol egy kabint ami pont olyan forma amit szeretnel, felszerelvenyezed, miazmas?
Ha magadban érzel elhivatottságot egy fahajó épitésére ,és helyed időd is van itt találsz hajószerü hajókat:www.svensons.com--free boat plans. Vagy a FAO-nak is van halászhajó terve szabadon hozzáférhetően.
Tényleg nem építettem még hajót, eltaláltad. De hajózom, pecázom és túrázom Dunán, Tiszán, Balatonon, Pó-n és ahol csak érem immár 22 éve. Ez idő alatt volt szerencsém szinte minden hajótípust kipróbálni és igen, én is, mint itt gondolom sokan - folyamatosan foglalkozom egy saját hajó megépítésének a gondolatával. Miután foglalkozásomat tekintve asztalos-belsőépítészként tengetem szintén több, mint 20 éve - gondoltam van annyi anyagismeretem, szerszámom és kézügyességem, hogy egy ilyen projektbe belevágjak.
De annak ellenére, hogy fával-fémmel és sok más anyaggal elég magabiztosan bánok - a poliészter és általában véve a folyékony anyagok távol állnak tőlem. Ezt a gondolatmenetet már ezerszer végigfuttattam és ilyenkor mindig arra a következtetésre jutok, hogy árban biztos, hogy olcsóbb egy profitól venni kész hajót, mint azért az egyért végigszívni a kezdő hajóépítők összes buktatóját. Természetesen végigolvastam már a neten fellelhető összes amatőr hajóépítő portált, próbálkoztam már hajótervező programmal és általában véve bejártam azt az utat, ami jelen esetben elkerülhetetlen. A fa túl kényes, sok törődést igényel és nehéz. A fém azon túl, hogy súlyos - nekem barátságtalan, adott körülmények közt hangos és sok energiát igényel ha tényleg szép, íves formát szeretnék belőle csinálni.
A történet adott: poliészter hajó kell, csak ahhoz kevés vagyok. A hazai gyártók típusait már betéve fújom, de formáját és felszereltségét tekintve egyik sem olyan, mint amire én gondolok. A rocsókra épített derékszögű gardróbszekrények láttán olykor elfog a hányinger, de megértem a tulajdonosait. Ezzel szemben én egy olyan hajóról álmodom, ami formáját és használhatóságát tekintve egy kicsit hajaz a Ribitva PDS-re csak nagyobb teknőre épült és egy kicsit nagyobb a kabin belmagassága.
h-impeller barátom! Elkövettél egy alapvatő hibát. Az itt irkáló topiclakókat sok,sok éves barátság/kollegalitás köti össze. Te a 18 hozzászólásoddal még csak grünschnábel vagy. Nem ismered az erővonalakat, és pl. a doki humorát. (és akkor a Pitty-ről nem is beszélek) Olvass vissza néhány évet és talán többet fogsz megérteni. Addig meg ovatosan a belevau-val.
Sziasztok! Zoli kért meg rá, hogy tájékoztassam az érdekeltet a válságos vagy válságtalan kiállitást illetően. Nos szerinte olyan mint a tavalyi, Illetve válságos, de ettől eltekíntve szívesen lát minden kolégát és érdeklődőt!
Nem, Marci, nem voltam ideges. Csak szomorú. Sajnálom azokat az embereket, akik saját tehetetlenségüket másokra vetítik és így próbálnak kompenzálni. Engem nem bosszant ha leszólnak, nem zavar a kritika, sőt kifejezetten figyelek rá, nem szégyellek kérdezni, ennyit tudok és kész, Megütöm az átlag amatőr színvonalát, ritkán keserít el a kudarc, de megpróbálok tenni ellene, és folyamatosan tanulok, próbálok jobbat, jobban, csinálni valamit. Nem azt nézem hogy jobb-e mint a másoké, (mindig lesz jobb is, meg erősebb is) hanem azt hogy valamivel jobb-e mint amit eddig csináltam
A kiállításról: én már ma du. látni fogom mennyire válság kiállítás lesz. Este megírom.
Lehet hogy csak jobbító kritikát akar megfogalmazni --------- csak nem megy neki --------- :-)) De ugy elképzelem az első iparosokat ( pl fazekas ,kovács, aranyműves ) milyen kritikát kaphattak a későbbi felhasználoktól .De ezek az időhomályába vesznek . Viszont miután buktam a fizetésem :-)) azt nem tudom az idén miből lesz WD40 ? Hmm hát semmiből mert nem tudok venni és ebből következik hogy nem is tudok adni . Vodkaanyácska Sarló-kalapács H- impeller most akkor hogyan tovább????
Zoli pont az az ember aki utálja a benzin pocsékolást és így majd reméljük gazdára talál 1-2db a soványabbak közt is. Biztos nagyon sok meló volt vele és reméljük sikeres lesz.
Én csak figyelek 1 ideje,biztosan észrevettétek ti is,hogy ez az ürge 1folytában csak kóstolgatja itt ezt a baráti közösséget! De én szóra sem méltatnám a Zoli helyében,mert az ember a saját faszával sem sűrün áll le vitatkozni,pláne 1 másikkal nem! Ha már saját magát is annak nevezi-sejteti HÍM-PELL-ER! Itt csak szénné égeti magát a "tudományával!" Elnézést a T.tagságtól az OFF-ért!
Na jó, ő nem tudja minek szól az elismerés, hogy hány kísérleti, úszásra képes próbadarab előzte ezt meg, és hogy azok - mivel csak tesztre készültek - nagyrészt szőrösek, és színtelenek voltak, nem hogy kárpit, meg szép kormány. Mi akik ezt végig néztük kicsit elérzékenyülünk egy befejezett hajó láttán, mivel ez egy hosszú út vége, és reméljük egy még sokkal hosszabb eleje. Ez igazán elnézhető nekünk. Persze ha meg valaki nem tudja az előzményeket, az fogalmazhatna óvatosabban is.
"Miért nem lehet a poliészter hajóknál ugyanazt a gyakorlatot követni, mint a facsónakok esetében? Ott sok gyártó mond egy folyóméter árat és a többi a vevőn múlik. Eldönti, hogy milyen hosszú csónakot szeretne és nincs púder - tudja, hogy mennyibe fog kerülni a végén."
Szerintem eddig te még nem műanyagoztál, de tán még hajót sem építettél :) (nem cseszegetésnek szánom) Még ha azt mondtad volna, hogy legyen a hajónak egy eleje ára, meg egy vége ára, és közé mindenki annyi hajótestet rendel amennyit akar, az sem lenne egyszerű menet, de közelebb állna a valósághoz. Mert ugye egy ilyen hajónak teljesen más az anyagszükséglete elöl, középen, hátul, de kis túlzással a keresztmetszet minden centijének. Ez nem ladik, aminél csak azt kell eldönteni milyen hosszú fából legyen, mert szinte végig egyforma (elnézést kérek a ladiképítőktől) A másik gond ezzel a gondolatmenettel, hogy a sorozatban gyártott műanyag hajókról készül egy ősminta, majd arról egy szerszám, ami segítségével készülhetnek a végleges hajók. Ezt nem lehet csak úgy nyújtogatni. Ez nem olyan mint a halásznadrág, hogy ha rövidebb lesz megtoldod. Persze egyedi építésben lehet róla szó, de szerintem azt kevesen lennének hajlandóak megfizetni. Szóval túl azon, hogy mint vevőnek tetszik az ötleted, ez itt nem igazán megvalósítható :)
Adott fizikai megjelenésű tárgyak egyszerű pontos összerakása - az szerelés.
Adott fizikai megjelenésű tárgyak - jelen esetben - hajóalkatrészek- jó műszaki és esztétikai érzékkel, stílussal összeválogatott összeszerelése, és minőségi kidolgozása-az igenis hajóépítés.
Adott fizikai megjelenésű tárgyak kifinomult műszaki tartalommal és maximális szépérzékkel párosítva- na az már művészet.
Az ,bizony az ! Mert hogy kibaszott szar a kormány meg az ülés is meg az irányváltó is meg lehet hogy arra testre nem is vonatkoznak a fizikai törvényszerüségek ( érthetőbben lehet hogy elsüllyed ) !! És nem utólsó sorban fizetett dicsérő vagyok !!! üdv doktor4 most jobb????
Szerintem nem keletkezik nagyságrendnyi különbség a vasalatokból. Általában korrekt hozzáállás, ha a leendő vevő tisztába van az általa választott extrák árával. Ugyanakkor meglehetősen lehúzásszagú 70.000 forintot elkérni egy mezei orrbelépőért (K Maxxi), ha a felhasznált anyagmennyiséget összevetjük az egész teknőre felhasznált anyagmennyiséggel. De van olyan hazai gyártó is, akinél 350k-ért árul 470-hosszú hajót, míg az 530-as már 100 ezerrel drágább. Miért nem lehet a poliészter hajóknál ugyanazt a gyakorlatot követni, mint a facsónakok esetében? Ott sok gyártó mond egy folyóméter árat és a többi a vevőn múlik. Eldönti, hogy milyen hosszú csónakot szeretne és nincs púder - tudja, hogy mennyibe fog kerülni a végén.
Amúgy az utolsó kérdésedre én (mint hajókereső) azt javasolnám, hogy legen legalább annyira felszerelt minden alap hajótípus, hogy azt motorral felszerelve átengedjék a vizsgán.
A végtelenségig tuningolható extrák és annak költségvonzata a vevő döntése, de ne hajónak látszó tárgyról induljon az építkezés, mert az tényleg kellemetlenséget szül már az első pillanatban. És igen, ezért voltam annyira elájulva a Tri Princeze hajóktól, mert bár nem olcsók de már az alapfelszereltségük is elég tekintélyt parancsoló. A luxusautók gyártóira sem haragszunk azért mert drága, ha ott áll fehéren-feketén, hogy mi mennyibe kerül az sokkal bizalomgerjesztőbb, mint a homályos simli. A jó döntést mindig nagyban elősegíti a pontos tájékoztatás. A legtöbb hirdetést azonnal tovább lapozom, ha nincs hozzá ár mellékelve. Ez ilyen egyszerű.
Egyre figyelj Zoli ! :ameddig kézzel be lehet nyulni a perem alá belülről minden kiálló szurós dolog le legyen csiszolva. Én is benyulkálok mindenhova a gyártó lelkiismeretes munkáját felfedezendő.És fogja ezt tenni a szakmai konkurencia is.
Na most végképp nem értem.Ez le volt vizsgáztatva az 50 lovas motorral ?.Vagy csak a 12 vel ?De a lényeget elmondtam: telibe rakni a lehetőséghez képest (egészen érjen le a fartükröt vizszintesen merevitő szelvényig).több fenékbordát a gerinc vonalában összekötni,és ahhoz középen kitámasztani a fartükröt. És adokinak is igaza van. Aluminium zártszelvénnyel és a szegecsek is aluminiumból. Csavarok rozsdamentesből. Gondolj bele: 1 ló =75 mkp. 50-ló.3750 mkp= 3,75 tonna ! ezt kell elvinni a fartükörnek. Tehát 50 lóhoz a fartükröt baromira meg kell erősiteni. És nem 10 kilo plusz hanem akár 50 is.
Gondolom a többi része is kész nem csak ennyi :-)) De a képrészlet alapján már igazi hajóépítő a gyártója !!! üdv doktor4 u.i Ja hogy ezt te gyártottad ???? Akkor te is az vagy :-)))))) üdv doktor4
Ha már ennyire beleélted magad, akkor emeld meg a fartükröt különben sok értelme nincs!!
Milyen lemezre gondolsz?? Aminek barna műanyag felülete van ?? Vagy egyszerű vízálló lemezt??
Én 1989-ben csináltam már hasonlót . Télen vettem egy GFK Hille testet amit az előző tulaj átépített belmotorosra, mivel nekem már volt egy 40LE Johnsonom visszaépítettem külmotorra.
Szóval én így csináltam!
Először vettem 24mm vastag barna műanyag felületű vízálló lemezt. (teherautók platójára használják) Felillesztettem a tükörre és 8mm es fúróval felfúrtam 4 db csavarhelyet.
Ezután a csónak farát felcsiszoltam. A lemez rücskös barna oldalát fa színig lecsiszoltam és kentem rá epoxigyantát majd ráraktam egy réteg üvegszövetet. Ollóval körülvágtam a lelógó részeket majd felillesztettem az epoxigyantával bekent tükörre. A 8mm-es lukakba a fejnél Sikával megkent rozsdamentes kapúpánt csavarokat nyomtam. Belülre alátét helyett a lukaknak megfelelően fúrt V2A szögvas került 1/2. A foltot nem a teljes fartükörre raktam hanem csak a Z meghajtásnak megfelelően átlapolva, de a hajó aljáig. A csavarok meghúzásakor kipréselt ragasztót rákentem a lemez oldalára, hogy ne érintkezzen a vízzel. A belső lukat belamináltam. Oldalanként 1/1 merevitöt hozzácsavaroztam a fenékgerendákhoz. Kívülről lefestettem.
A felrakott képen valamennyire látszik az eredmény.
nem, semmit nem kértek a vizsgán... azt, hogy a régi mit bírt el, nem tudom, mert 10le moszkva, ill. 12 le vetyihez volt vizsláztatva. a fa perem, (amire mondjuk ráülsz) nincs megtámasztva, a hajó függőleges oldala, ami alu, az van azzal a füllel hozzá támasztva. nem írtam, de kitámasztjuk a második bordához egy vascsővel, aminek a végei meg vannak lapolva.
szóval.ha jól veszem ki a szavaidból, inkább teli tükör? én így gondolom, de a sok "így gondolkodás" oda vezet, hogy elkezd a hajócska felszedni plusz 10 kilókat...:)
Kérdésre kérdés ! Ha az ott lévő régi elbirta akkor az uj telibe lentig még biztosabban.Az a kétoldali faperem alu idommal van alátámasztva? Ha az nekifekszik a fartükörnek az is támaszt. Ha meg felteszed a motort és kevés még mindig kitámaszthatod az utolsó keresztbordához ,azt meg az előtte lévőhöz.Egyébbként csodálkozom ,hogy vizsgán nem kértek vizmentes motorteknőt.
igen, meleg préseléssel ragasztjuk össze, végül úgy alakul, hogy 4x12mm-esből lesz.
ami még nem teljesen tiszta, a rögzítés. eredetileg a tölgy deszkát 6db 8-as csavar rögzítette a tükörhöz, ami magában csak egy szóló alulemez, plusz a képen, a tűzoltópalack mellett látható fül, ami az oldalához van szegecselve.
szóval, hogy hogy építsük be klasszul, ha már egyszer ilyen erős lesz maga a fartőke.
szerinted elég a két szélén 3-3 és a motornál 2-2 átmenő 8as csavar fakötésű alátéttel?
Csatlakozom hozzád. Az a korrekt ha kint vannak az árak a különböző variációkrol.Én is továbbmegyek ha csak az van egy netes oldalon ,hogy :érdeklődjön. Esetleg egy euró + változás elfogadható.
A leirt vastagság elegendő ha a 3 lemez egymáshoz is van ragasztva. És felül egy alu U profil van ráboritva. Nem tudom milyen a hajó fara de a gernchez praktikus középen kitámasztani .Az üvegszálas hajóknál avizmentes motorteknő növeli a szilárdságot. Ha neked ilyen akkor nem kell a fenékhez támasztani.
Az nem lehet vita téma, hogy egy tengeri mentőhajó sokkal erősebb. Annak kell lennie. Szerintem így is kb 30%-kal erősebb mint ami az előírás, pedig azok is túl vannak méretezve. A testben jelenleg 3 borda van, de ez elég is, a forma miatt. 9 méter hosszú nagyjából 800mm széles és kb ugyanolyan magas egy test. Nem indulok vaktában, vizsgáltattam be laminátumot, és összehasonlítottam a mérési eredményeket a Becske könyvben leírt adatokkal. Messze jobbak a mechanikai tulajdonságok, mint a leirtak, de ez gondolom csak a 35-40 éves vegyipari fejlesztéseknek köszönhetőek.
Mindenféleképp írj ki árakat! Mindenkit az ár érdekel. Az "érdeklődjön" tábláknál többen tovább mennek. (én is)
És egy testet be kell árazni műanyag bikával is, és savállóval is.
Ugyanazon testre ki kell találni 2-3 fantázianéven árult felszereltségi csomagot és kész.
Nyilván nem tudsz odavinni kiállítani hús vér külömböző felszereltségü hajókat, de akkor érthető FOTÓS prospektus kell árakkal.
És konkrét árak, nem 386756Ft-TÓÓÓÓÓL hanem konkrétan csupasz 250, sport 350, executive 545e :)
vizsgával v anélkül, vízrepottyantva, határidők meg minden. Mindent be kell árazni.
Továbbá internetes elérhetőség, telefon a múlté, én pl. nem telefonálok, komolyan, útálok, megy mail, ha nincs válasz megyek tovább ha másik lehetőség is van.
Zoli! Nagyon sok összehasonlítási alapom nincs, DE a Nordic-on 2 helyen lukat vágtam. Az egyiket a fedélzeten erről van képem a másikat az oldalán. A fedélzeten 10mm vastag 7 rétegű lemezt lamináltak be egyszer 4mm és egyszer 6mm vastagon. Az hajó oldalán fal vastagsága 12mm, az alja ennél sokkal vastagabb + ott van még a gerinc és ez nem katamarán hajó. Egy mentőcsónaknak legalább 50% vastagabb az laminálása, mert ki kell bírjon 10m zuhanást.
Ne adj Isten, hogy a légkamrákra kelljen számítanod.
bb
ps. Néhány kiváncsi kérdés: milyen hosszú ez a test?? hány borda van egy úszótestben?? milyen vastag a gerinc??
Átlagban 6 réteg 450-es paplan, középen 6 mm rétegelt lemez, Az orrtőkénél, a gerincnél, és a sarkoknál 12 réteg. És az orr közelében van egy légszekrény. Legrosszabb esetben felvesz 200 liter vizet, és vidáman megy tovább. Ezzel nem szoktam spórolni, mások biztonságával nem játszok! Meg ha jól emlékszem egy test 4 vízmentesen záró szakaszra van felosztva. De ha teljesen elmerül egy test akkor is fent marad a vízen, a másik megtartja. És ha rendesek leszünk, akkor a készülő oldalpalánk miatt, akkor is úszóképes marad, ha mind a két test teli lesz vízzel. de ha ez is kevés, még mindig ott van a lehetőség, hogy teli pakoljuk lezárt PET palackokkal.
"az ÁFA pofátlan mértéke egy félmillés hajónál több mint 100 eFt?"
anno tavaly nyaron amikor vettem a pecacsonakot vegigjartam a fontosabb gyartokat, afa egyiknel se merult fel. amelyik x ft plusz afa aron adja meg az arait ott ugy indul a beszelgetes hogy nem lesz szamla tehat nem lesz afa, ebbol mennyit tud engedni, amelyik az arlistaban nem ir semmit az afarol ott szamlarol se esik szo.
Ja, és az ÁFA pofátlan mértéke egy félmillés hajónál több mint 100 eFt?
A gyártók helyzetéről van sejtésem, a kereskedőkéről kevesebb, de nekik se lehet aranyéletük. Az eladót akkor is fizetniük kell, ha a kutya se nyitja rájuk az ajtót, de a bemutató terem fűtését is fizetni kell. Nem a kereskedők, a gyártók a hibásak, hanem az a sok hozzá nem értő fasz akit "megválasztunk"
Ez a 8,20m-es GFK mentőcsónakból átépített hajó 75LE-s Diesel motorral 1290€-ért ment el. Belül nem a legszebb, de átépíteni még mindég sokkal olcsóbb/egyszerűbb, mint egy új hajót építeni 0-ról és akkor még a stabilitásáról nem beszéltünk.
Azért ez nem ilyen egyszerű. Annak a kishajónak az ára amit én viszek a kiállításra is szór vagy 300 000 Ft-ot.
És nagyon nem mindegy, hogy rozsdamentes fém szerelvényekkel, vagy műanyag bikákkal szállítod. egy műanyag bika 800 Ft ugyanez formatervezett rozsdamentes krómozott 3600 Ft, de van drágább is. (16 000Ft)
Melyik vevőt bukjam el? amelyik "csak hajózni akar, és elég neki az hogy a célnak megfelel, vagy azt amelyik villogni akar, hogy nekem erre is van pénzem? Van aki azt választja hogy nem írja ki az árat (bár ez szerintem is hülyeség),
van aki alapárat ír (és akkor felmehet az egekbe az ár) Vagy kiír egy full felszerelt hajó árat, és akkor elriasztja a vékonyabb pénztárcájú vevőket.
Ugye te nem hiszed el azt a maszlagot hogy mindez az állampolgárok életének jobbitásáért történik ??? A kérdés politikai szinezet nélkül értendő csak ugy Állam kontra Állampolgár viszonylatba ?? üdv doktor4
A hajós jogsit 60 éven felül mán csak 2 év orvosival adják. az a laminátum nem lenne kicsit húzós? Az autós plasztik kiváltása 6000 pénz az okmányirodában.
Én nem értek ehhez a nagyságrendű marketinghez. Lehet, hogy azon a szinten (10 millió fölött) már érzelmi kérdés egy hajó megvásárlása. A csiliárdos meglátja és beleszet. Onnantól már csak pár lépés és jópár millió választja el a hajótól. Azok a kisebb verdák, amik engem érdekelnek a palettáról, azok mind beárazottak, így én nem tudok rájuk svihákként tekinteni.
amikor ott voltam épp 2 hajót csináltak, nagyon megcsodáltam őket.
Én ugy kerültem oda, hogy amikor novi sad kikötőben voltunk , volt egy kis elektromos gondom, és tőlük kértem segítséget /őket javasolták.
A tulaj és az egyik beosztottja 1.5 órát dolgoztak nekem , de nem voltak hajlandóak elfogadni semmit. Azt mondták örültek hogy segíthettek. Addig volt időm nézelődni a gyártásukat.
megnéztem a hajókat amiről írtál, ígéretes így a képek alapján, az biztos!
nem azzal van a baj, hogy valaki üres teknőt kínál alapáron és csilliárdért az extrákat, hiszen ha valakinek ez megfelel megrendeli, ha nem akkor nem. ha így is felveszi a piac. más kérdés, hogy a jó kereskedők formálják-e a rossz piacot, vagy vice-verza, erről lehetne sokáig beszélgetni.
de én a fent emlegetett gyártók helyében is egy teljesen, megfelelően felszerelt és szépen kidolgozott 'demó' teknőt állítanék ki ott ahol emberek ezrei nézik meg... úgy érzem akkor vennének komolyan az (leendő)ügyfelek. de nyilván való, hogy ez már csak az én hülyeségem...(irony):)
kicsit úgy látom, ezek a csónakok a horgászcikk piac trendjeit követik, aki pecás tudja mire gondolok, nem akarok off topic irogatni erről.
A hazai műanyag horgászcsónak gyártók rendszerint egy üres teknőt árulnak alapáron, aztán minden további "extra" az egekig emeli az árat. Gondolok itt a híröshajóra, a bestfishingre és a többiekre. Ezekkel szemben azt látom a Tri Princeze oldalán, hogy ők nem pöcsölnek, tőlük olyan hajót vehetsz, amire már csak motor kell. És láthatóan az anyagot sem spórolják ki a hajókból. A formák, a használhatóság és az ergonómia több évtizedes fejlesztést takarhatnak.
csak egy gondolat a hazai/külföldi kérdéshez. nemrég egy nagy kiállításon megnéztem egy csónakkészítő cég kiállított termékét. műanyag hajótest, nem voltak szépen eldolgozva a sorjás részek, a legsilányabb pici műanyag kikötőbikák voltak rajta, de nem volt az sem rögzítve, lötyögtek, lógtak, benne valami galvanizált facsavarral. arra hivatkoztak, hogy ez még egy félkész hajó.
azt hiszem ha én valamit megmutatok a közönségnek, hogy az vagyok én, akkor az tőlem telhetően a legjobb lesz. az ügyfél leszarja a magyarázkodást és felhívja a következő számot a telefonkönyvben...
Még nem tudom, hogy miként megyek neki a szezonnak, de nagyon beleszerettem néhány típusba. Mondjuk a vám, áfa és egyéb finomságokra nem is gondoltam. Így már érthető a felár.
Szerintem igen miután állitólag a külföldi mindig jobb mint a hazai .No és ezt bizony a vevőnek kell megfizetni . Ha már egyszer a külföldi kell. üdv doktor4
Engem megygőznek a képek és az elnyert díjak, de (mindig van egy "de"...) sajnos
összehaverkodtak egy magyar dealerrel, aki közel 100%-os haszonnal árulja Magyarországon a Tri Princeze hajókat. Pl. ami a szerb katalógusban 2550 euró (745.00ft, mai árfolyamon) az náluk 1.228.000ft! Ekkora biznisz lenne a márkakereskedelem vagy csak a http://www.mercuryinterservice.hu/arlistak.html hazai dealer az őrült kapzsi?
Eddig egy normális okmány volt gépjármű fronton a nagyon régi u.n "szürke forgalmi " ( az idősebbek emlékeznek rá) abban minden be volt jegyezve az első forgalomba helyezéstől a végleges kivonásig . Mondjuk az autó nepperek nagyon utálták. üdv doktor4
Az miért lenne praktikus ha egy jogsi minden érvényesitéskor csereköteles is ??? A faterom jogsija 2026 érvényes de a kategoria érvényessége csak 2 év most ebben mi a praktikus ?! üdv doktor4
bocs hogy nem egybe írom, de még annyi, hogy akkor egyenes lehetne a tat felül, nem kellene kivágni azt a fordított trapéz alakot, ahogy eredetileg ki van képezve a motor számára a hely. (ez egy váci rocsó)
egy 6.2m-es aluhajót csinálgatunk, most jutottunk el a fartőkéhez. jelenleg rövidtribes motor passzol a hajóra, szerintetek megfontolandó az átalakítása magasabbra? nem csap be úgy a víz, ha utolér a hullám, ha magas, de ezen felül előnyök-buktatók?
előre is köszönöm a tapasztalt sporttársak válaszát!
Mitől függ, hogy rövid vagy hosszútribes mocit használ valaki? Segédmotorként (pici ócenjárómra) milyet érdemes venni?
Hosszút, vagy extra hosszút, minden centi számít. Mélyebbre tudod engedni, hullámos pályán nem a levegőt keveri a propeller és kevesebb vizet kap a blokk. Pár éve az Adrián leállt a főmotor és segédmotorral "volt szerencsénk" hajózni. A 6-os Honda többet volt víz alatt, mint a levegőben, de szépen kivitt minket.
Az orvos pecsételi le. Ha van rá lehetőség, akkor össze kell hozni a lejárati időpontokat hajóskönyvvel -ha van- jogosítvánnyal és akkor a normálisabbja egy vizsgálat és összeg keretében bepecsételi.
Én az üzemorvossal szoktam pecsételtetni egy füst alatt mindent és nem problémáznak.
Nagyon régen írtam már ide, de azért folyamatosan olvaslak benneteket.
Ha valakit érdekelne: van egy eladó 3X11X15 gyári Honda alumínium csigám (59130-ZV5-015AH) új, dobozában, 45-50-60 LE Honda motorokra való.
Tavaly felkerült a hajómra a Csabi segítségével rendelt keelguard, még tartozom a képekkel. Úgy tűnik sikerült jól felraknom, mert a -25, 28 fokok ellenére is még stabilan a helén van. Sokat még sajnos nem volt használva, de remélem legalább annyira kopásálló, mint ahogy azt a gyártó oldalán mondják.
Nagyjából az összes tőlünk nyugatabbra készült csónak, és hajómotor, valamit hajtómű doksija megvolt, de kb másfél hónapja behallt a gépem. Először nem találtam az elmentett cuccaim között. :)
ha már ennyire adás vétel van akkor megkérdezném nincs véletlenül valakinek eladó forgo ülése motorcsónakba?szeretném kicserélni a mostanit mert az olyan egymás hátamögötti vagy esetleg hol lehetne venni reális áron.
Sziasztok! Eladó slenne MARINER-5 csónakmotorom. 2 év alatt kb 10 üzemórát volt használva. Nincs időm rá,hogy használjam! Újonnan vettem. Iá 230000ft! Mail címem bublikus.
sajnos ez olyan nehéz, hogy csavarostúl tépi ki azt a konzolt :(
de ha nem is, a tartó leengedésével a rugó nem tud neki ellent tartani és leesik legalsó pozicióba.
Sokat próbálkoztam énis vele, aztán tavaly fix konzol lett belőle.
Idén meg az sem, hanem fartükör magasítás ott ahol a konzol volt, egy kocka szépen laminálva belül fém lappal összecsavarozva eredeti tükörrel. Mivel kis motorom 90fokban felhajtható pont kiadja a méret és elfér a fej a hajótest felett feldöntve.
Innentől csak egy centiméter kell hozzá.Ha ez az a hajó amit Beer-ci feltett . Meg kell mérni a kismotortartó felső élétől afartükör alsó éléig függőlegesen hány centi.Rövidcsizma 38 cm ,hosszu 52. Ilyen egyszerü.
Ha rövid trienbest teszel rá akkor leengedve a motor feje már a fartükör mögé esik, nem tudod kormányozni. mindenképp hosszú triebes motor kell valószínűleg arra is van kitalálva, csak fel kell rá rakni. Kényelmesen fel is dönthető a felső állásban.
Lehet kormányozni a naggyal, kormánylapátként viselkedik tohonyán, de a lenthagyott főgép álló nagy csigája sokat fog.
Milyen lesz a fő gép? Bár így a kép nem adja vissza mi mennyi, de ott a fartükör mekkora?
ma megnéztem és a vezetékek mind feketék.a képen látszik amiket adtak hozzá csatlakozókat hogy akkor kizárásos alapon kell azokat össze dugni és vszinü az a trim sender és a műszerhez bekötni de mi van a másik két vezetékkel?azokat hova kössem?a műszerbe mind1 hogy melyiket hova kötöm?ha fordítva kötöm be akkor csak rossz iránybe meg a mutató?ha jól emlékszem faria óra de nem tudom már mert régen vettem és azóta új számlapot csináltam rá.
Előszőr is kell egy utólagos tartóbak amire rakod a hátfalon. ezt lehet kapni (csinálni) fixben és le fel állíthatóban. Leengedett állapotban fartükör alá érjen a csiga.
És feldöntött állapotban meg elférjen kényelmesen. A főmotor kényelmesen tudjon fordúlni tőle. de a kismotor is leengedve kényelmesen fordítható legyen. Célszerű közelíteni a hajó középpontja felé irányíthatóság miatt.
Ne szarakodj 2,5-3 lóerőkkel, nyugodtan egy 6-8ast rá.
Benzinkört okosan kivitelezni.
Marhasok mérés, de ha jól eltalálod azon veszed magad észre többet hajózol testsebességgel a kicsivel mint a száguldóval :) Komolyan!
Hali ! ! Először is nemtudjuk mire és hogyan akarod f.eltenni . Fixen vagy csak akkor ha a másik beszarik. Kérdés hogy elfér-e mellette . Ha nem akkor az a rombusz alaku rugós szerkezet a megoldás. Arra meg bármit feltehetsz mert azt oda szereled a fartükörre ahova jólesik. Ne felejtkezz meg arról ,hogy be tudd rántani és amikor lenn van tudjál vele kormányozni.( mármint ,hogy elérd a berántót és a griffet.Vagy a nagy motor vagy a pocakod utban lehet )
A kikötőket üzemeltetőket már csak azért sem értem, hiszen akinek idén tönkretette, elvitte a víza hajóját, az jövőre biztosan nem ott fogja tárolni... ha lesz mit egyáltalán..