Szevasztok! Adott az én 1.3-as 40kw-os Felim. Nos ha cserélem a motorvezérlőt egy 1-el erősebb motor motorvezérlőjére, akkor picivel lehet erősebb a motor, vagy ez hülyeség így?
Szia! Valami nem kerek ezzel az autóval! Az évjárat 1995. a redszám meg HBN-031 az ugye 2001-től volt! Vagyis az utolsó sorozatos felicia! Ez az autó akkor külföldről behozott valószínűleg visszatekert Km órával. A másik ami feltűnt a légzsák, fordulatszám mérő. Ha jól tudom a gyengébb központi befecskendezős nem kapott ilyen felszerelést itthon(bár tévedhetek) Ráadásul ahogy a motorteret nézem ez még a favorit utolsó motorját kapta meg.
Aztán a tuningolt kerekek, meg a szélfogó matricák az elején:-)) szerintem nem érnek ennyit.
Bár lehet a tulaj már a veterán autóra hajaz az árral:-))
Sziasztok ! Felicia váltórudazatot hol lehet diszkont áron szerezni?
A hátramenet már kezd elmúlni, és ez így már nem jó. Alánéztem, a váltókar alatti részen van a probléma, de ha a komplett rudazat nem túl drága, akkor inkább nem legóznék azokkal a mütyürökkel.
Esztergomon túlra, szlovák oldalra is át tudok menni ha valaki tud ott jó boltot.
Igen olyan Fabiás lett a fény:) De amúgy a zöld sztem jó a szemnek, van a Fabia mellett a cégnél kereklámpás Polo is (végülis testvérek) na nekem annak a kék fénye b@ssza rettenetesen a szemem...
Szia! Az eredetihez képest most annyi a változás, hogy ha megnézed ezt a képet csak a műszerek értékei világítanak. De sötétebb az egész mint előtte! Vagyis nem veri szét a szememet ha éjszaka lenézek a műszerekre, mert nem világít minden csak az értékeke látni.
Öhö, azért találták ki a hibakódokat,mi? Csak ahhoz, hogy hibakód alapján vásárolj, az is kellene, hogy minden meghibásodásra legyen saját hibakód, és ne a lambda hibát dobálja be minden marhaságra. Az a gond, hogy az üzemanyag és levegő oldalon jelentkező minden hiba, akár a rossz gyertya is a kipufogógázt befolyásolja, a lambda meg ugye azt használja, és így azt jelzi hibásnak.
Az én csodám produkált annyi lambda hibát, amivel más autó szerintem elvan egész életében.
Kapott új NGK lambda szondát, de az sem oldotta meg a gondját, végül a benzinpumpa cserére javult meg.
Nekem kicsit furcsa, maga a szín túlságosan világoszöldnek tűnik a képen. Viszont szép, egyenletesen világítja meg. Neked mi a benyomásod, nem túl világos, megérte a cserét? Before kép nincs? :)
Szia! Lehet most nagyképűnek gondolsz DE én semmilyen körülmények között nem vennék bontott lambda szondát! Ezeken nincs számláló! Honnan tudod mikor megy az is gajra? Lehet csak 100Km! Én az univerzális NGK-t inkább javaslom! 4db vezeték lecsupaszít a gyári csatlakozó előtt a régi levág, lecsupaszol és összeforraszt! Nem kell egyetem 2db szürke fűtés a másik kettő meg értelem szerint és kész!
Na ma beraktam a LED égőket! Kis szívás volt vele mert pont ott vannak a ledek beleforrasztva a foglalatba ahol annak még rugalmasnak kellene lenni. Így párat a "méretre" igazítás után újra kellett forrasztani. A műszerfal hátsó világítása nappal is látszik de a fényképező ezt már nem érzékeli.
A fontos, hogy a töltésvisszajelzőt NEM LEHET CSERÉLNI! sajna a lednek az áramfelvétele 10,75mA így az pont elég ahhoz, hogy ne aludjon ki:-)) A többi mind normálisan világít! Az viszont elég erős idegeket követel, hogy milyen állásba helyezzük be őket! Én vagy 15-20 alkalommal vettem ki mire minden így világított: A második képen csak a töltés visszajelző ami hagyományos a többi mind LED.
Nagy a baj.A Kocsim elkezdett rángatni kihagyni 90-fokos tartományban.Ezt csinálja többször is ha ott áll a höfok!!Rángat nem megy 30-40másodpercig,aztán tüz tovább,mintha semmi baja nem lenne.Nem értem,indul pöccre,megy mint állat hibának nyoma sincs,és egyszer csak jön a ledadogás teljesitményvesztés!Rárakattam gépre,azt irja lambdaszonda ezt irja ki a program,és kisem tudjuk törölni,most vettem egy bontott gyárit ami nem kinai hanem eredeti.Holnap kicserélem.Ha nem ez volna a probléma van valakinek tapasztalata,hátha volt már ilyen jelenség az autojánál?Mellesleg Skoda felicia lx 2001-es évjáratu az autó 1,3mpi 40kwatt.
Kérlek segitsetek mi lehet a baj,vagy szakit aki orvosolja a problémát!
Sziasztok! 2000-es feliciámnál a zárat kellett cserélnem a bal első ajtónál. Most az a helyzet, hogy a bal első ajtónál a központi zár nyitja a bal első és a két hátsó ajtót, a jobb elsőt nem működteti. A jobb első ajtónál viszont mind a négy zárat működteti. A jobb első ajtóban az eredeti zár van. Mi lehet a probléma? Válaszokat előre is köszönöm Üdv.
Programozni?! Mit? Az eltérés a hagyományos és ez között a polaritás! Nem lehet felcserélni mert akkor nem világít. Tehát amikor berakod a heéyére még kiszerelt állapotban ellenőrizni kell a működésüket.
A másik fajta szimering a favorité! Én a Budaörsi reptérnél levő Retro Autó-nál vettem porvédővel együtt 600 pénzért. Olajból 2,4 liter megy bele, ugyan ott vettem 2500-ért literjét a 75w90 syntrax-nak.
Sziasztok, válto olaj csere alul egy 17es imbuszt csavar fogja ugye? felul meg a spirálnal tudom betolteni? 3.7 korul megy bele? a válto rud ahogy bemegy ott mar 3x csereltem szimmeringet, de megint folyik a rudat meg gondolom nagy melo cserelni?:)) apropo,ma voltam vezermulanc olajcsere kombon,,,,14 et kert egy uj ismeretlen szerelo,,háát kissé sokallom:))en adtam az anyagot o a z aknat es a muhnkat
Ma hoztam el a szerelőtől a kocsit kuplung szett csere volt. Mikor elindultam vele dübörgő hangot hallottam a motortérből. Szóltam a szerelőnek megnézte,és azt mondta hogy a motortartó gumibak okozza el van öregedve,és ki kell cserélni. Mikor bevittem a szerelőhöz egyáltalán nem adott ilyen hangot. Szerintem a motor visszahelyezésénél hibázhatott valamit a szerelő,mert ki van törve egy darab belőle. Egyáltalán ez a gumibak okozhat ilyen hangot? Bárdinál ez váltótartó bak alsó néven szerepel.( jobb oldalon a levegőszűrő szívócsőnél található)
Nekünk is így megy a céges Fabián, annak is 850 körül van, még hamarabb is le szokott menni jóval mint 1-másfél perc (igaz az nem a Skodri féle 1.4-es, hanem a VW féle 16 szelepes)
A 2 kis fém fül széléből kell majd egy kicsit lecsípni mert nem fér bele a foglalatba, meg hajtani is kell rajta én mikor így beleraktam mozgott benne. Ha majd összehasonlítod ami benne van az olyan ívesre van hajtva hogy megálljon benne.
A motor üzem meleg állapotában sok. Az első hideg indításkor 1100-1200 lehet a fordulat,(kb 1-1,5 perc múlva vissza áll 1000-re, ez hallható is) aztán ahogy melegszik a motor úgy áll vissza az alapjárat 850-re. Én ezt tapasztaltam a Felin és a Fábián is.
Ellenőrizd a zárszerkezetet! Amikor becsapod az ajtót, illetve amikor a buckákon megy az autó könnyen meglehet, hogy "lecsúszik" a zárszerkezet azon része, ami kilóg az ajtóból. Nem tudom mi a neve. Vagy próbáld meg, hogy kézzel mennyire laza, könnyű mozgatni. Ha nagyon laza és nincs meg a megfelelő ellenállás, lehet csak szimplán lenyomja a zárszerkezetet, bezárja az ajtót és a központi zár ez miatt bezár. Lehet ennyire egyszerű a feladat. Sok esetben már a motor műanyag, belső szerkezete és a zár is annyira kikopik, hogy csak lóg...
A Feliciámmal egy olyan gondom van, hogy a központi zár magától visszazár. Nem rögtön nyitás után, hanem teljesen random módon. Valaki tud ebben segíteni hogy ez mitől lehet?
A katazátor már befogadtam érzelmileg, bár igazad van a teljesítmény levétel = több üzemanyag egyenletben.
A részecskeszűrők működése láttán ár évekkel ezelőtt mondtam, hogy ebből még baj lesz. Elvileg lakott területen kívül kellene begyújtania, amikor nagy sebességgel halad az autó, eloszlik a korom. De aki nem téved ki az autópályára, annak a városban is megcsinálja a füstölést a vezérlés.
Anno 1987-ben, az 1:30-as keverékkel járatott kétütemű Wartburgom az érdi nagyemelkedőn felfelé (Balcsi felé) akkora ködöt termelt, hogy nem láttam a tükörből a mögöttes forgalmat. Na, ezt csinálják a részecskeszűrőt kiégető gépek, csak nem fehér a füst, hanem fekete.
Ja, és kell valami folyadék is a működéshez, ami nem olcsó, viszont az is elég.
Ja! Most jött meg a műszerfal világítás LED-es készletem!20db fehéret és 10db zöldet rendeltem (9,5$)remélem már be is sikerül valamelyik nap szerelnem! A zöldeket a háttérhez a fehéreket a különböző visszajelzőkhöz gondoltam! Remélem a legjobbakat!
Szia! Az egész "juró 6" meg a többi is csak parasztvakítás!!!!
Valaki látott már ilyen autót? Azt ugyanis "elfelejtik" hogy mi van akkor amikor a "koromszűrő" előtt és mögött található nyomásérzékelők NEM lambda szondák, aktiválják a "kiégető" rendszert?
Mert ugyanis akkor kitolja egyszerre az addig felfogott sz@rt. Ja és ha éppen egy iskola közelében vagy zebra közelében kapcsol akkor érezheted az a fojtó kicsit hipóra emlékeztető szagú gázt ami biztosan nem környezetbarát mert olyan fojtó szagú, hogy többször a "csodaautók" mögött rámjött a hányinger!
Na meg a valós kibocsájtásról ne is beszéljünk ami ugye a múlt évben kibújt a nagy büdös német csodaautóknál! Azt ugye mindenki tudja, hogy minden ilyen f@szság katalizátor, részecske szűrő, stb a Stuttgart-München-Ingolstadt hármastól ered! Ez az egész környezetvédelem semmi másról nem szól mint a pénz, pénz, pénz! a káros agyag kibocsájtást simán egy kevés vízpára hozzáadással, megfelelő és nem csak "elégséges" gyújtórendszerrel, le lehet csökkenteni....................
Csak ez nem üzlet az autógyáraknak! Arról meg ugye nem beszélünk, hogy a katalizátor -10LE minden autónál! Vagyis ugyanezzel a technikával kevesebb üzemanyaggal több utat lehetne megtenni!
De lehetne még sorolni, de minek változik valami ettől? Egy biztos tök mindegy, hogy "juro1" vagy "juró 500000000000000" az sem lesz kevesebbet fogyasztó és jó "szagú" autó :-)))
Egyébként az Euro 6 műszakilag egy nonszensz, teljesíthetetlen, egy csomó, a motor számára baromi kedvezőtlen megoldásra van hozzá szükség.
Az pedig tévhit hogy tisztább lesz, annyi a változás hogy a torokig jutó kiköhöghető koromszemcsék helyett nem látható, ám a hörgőkig lejutó nanorészecskéket küld ki ajándékba.
szegény felicsitámnak egyre sűrűsödnek a gondjai. Ezúttal a gondok cseréjében a katalizátor került sorra. Zörög, mint a mocskos isten. Elvileg a szerelő is megerősítette, hogy az.
Milyen katalizátort ajánlotok bele? Mivel úszom meg a legjobban? (Ár/érték arányban) Esetleg tudtok linket adni?
Lehet relé probléma.Egy cserével kiderül.Ez a jobbik eset. A rosszabbik az ablaktörlő motornál lehet. Ha kiszereled és leveszed a mechanika tetejét az alatt a műanyag nagy fogas keréken találsz érintkezőket. Nálam az egyik volt vissza csavarodva,plusz egy kábel (vékony) elégve.Kábel csere és visszahajlítás után tökéletesen működik.
Semmi baja a motornak, ez télen természetes dolog. A nagy hőmérséklet különbségek miatt a vízpára ott csapodik le. Én napi 80 km-t megyek, de az enyémben is előfordul.
Ha a csavar szárát nem tudod fogóval megfogni, akkor marad a fúrás-menetvágás.
Szia! A biztosíték táblán a bal oldalon van egy relének látszó "tárgy" de laposabb mint a többi na az a "sípoló macskakő" simán ki lehet venni mind a többi relét. Azt ne kérdezd hogy működik mert még soha nem szedtem szét.
Megöregedett az autóm. 99-es. sorban fáradnak el a rendszerei. most a felkapcsolt világításra figyelmeztető sipoló hang maradt el. 16 éve teszi a dolgát, és most egyik napról a másikra eltünt. hol keressem a hibát?
igen, sokat megyek 4-5 km-n. 2-3 percet szoktam melegiteni a motort. latom olajfoltokat a szelepfedel alaol, blokkon es hengerfejen, de sztem ez inkabb szelepfedeltomites. letorlom a sapkat, jovo heten megyek 130 km-re.
Töröld ki a szelepdekni kupakot hosszú út 100-200km előtt, s azután nézd meg van-e rajta sárgás-barna trutyi. Hosszú úton, meleg motor (90fok) mellett kipárologhat az olajból a sok hideg indítás miatt összeszedett víz.
Persze lehet az olajban mástól (motorblokk repedés) is víz, mint például nálam:
Ez azt jelenti, hogy vár rám egy hengerfejtömítés csere? Illetve az akkutartó modulnál beletört a menetbe a csavar... Tudtok valami tuti tippet, hogy szedhetném ki, vagy marad a fúró/menetvágó kombó?
tegnap kipucoltam a map szenzor csatiját es ha le huzom járo motornál le áll eddig nem állt le eléggé el volt oxidálodva gondolom azért (le szabad neki álnia ha le huzom a csatlakozot??)
Szia! Hát az áramlás miatt nem jöhet vissza és ha leáll a motor akkor pedig már nem spriccel ugye.
De ha esetleg valamelyik injektor átenged és be is csepegtet valamennyi üzemanyagot az a leállítás után elpárolog JA és nem barna!:-)) A fényképen ami látszik, az a koszos karter olaj maradék. Amúgy ez a rendszer is a hengerfej szívócsonkjába permetezi a benzint mert az meleg és ott "osztódik" még a benzin "nagy durranás" előtt.:-)))
Ezen gondolkodtam, hogy kerülhet-e oda benzin, alapesetben ugye mivel MPI, nem kéne.
De mi van az aktívszén bödönnel, ami a tank szellőzője? Abból nem a szívóágba kerül vissza a benzingőz?
A másik dolog, hogy nem ismerem a rendszert, így nem tudom, hogy a hengerenkénti befecskendező direkt a hengerbe porlasztja-e a benzint, vagy a hengerhez vezető szívóágba a levegőhöz? Ha az utóbbi, akkor onnan nem jöhet vissza?
Nézd meg a kerék összetartást. Az is okoz érdekes dolgokat és az nagyon hamar el tud menni.Én még anno' a 105-ös skodrihoz csináltam egy mérőt egyszerű szögvas a két végén egy-egy talp és a kerék közepéig felálló rész jobbról-balról egy-egy M6x100mm-es csavar ami ki-be állítható. A felnin megjelölsz egy pontot és megméred a távolságot elöl-hátul úgy hogy mindenhol a jelnél mérsz. Ilyenkor a kettő értéknek úgy kell kinézni hogy hátul >1-2mm. A mérést terhelés alatt mérd.
A légszűrőfedelet kell levenni és valamilyen spray-vel (csavarlazító, féktisztító, esetleg kontakt tisztító ami oldja az olajat)befújni és ecsettel kitisztítani. Ahova beérsz DE csak óvatosan! Ott egy ronggyal letörlőd a feloldott cucot. Azért óvatosan mert ha beleesik valami akkor lehet leszedni a fojtószelepet! Na az nagyobb munka. Az egésznek a lényege, hogy a torokban ne legyen semmilyen lerakodás ami a pillangószelep útjában van.
mióta volt ez a haves,ónos idő, azóta a felmelegedés után, ha bekapcsolom a fűtést érzek egy amolyan "égett műanyag/gumi" szagot bejönni az utastérbe. Holnap szétkapom, kitisztítom a motor felől a fűtőventiné mindent, de van esetleg tippetek, mit csekkoljak még?
Koszi en olajat 9 ezrenkent cserelek castrolt hasznalok az alapjarat kicsit ingadozik a fordulatszameron nem venni eszre de hallani kb 50/min az ingadozas merteke de lehet hogy ennyi sincs meg neha lassan esik vissza a fordulat
Én azt javaslom, hogy a folytószelepet akkor takarísd ki, ha probléma van vele. Én az enyémben utoljára kb. 8 éve takarítottam, 160 ezer km-el ezelőtt, de akkor is csak azért mert "mindenki takarította, hát akkor én is.." De sem előtte, sem utána nem volt vele semmi gondom.
Az olajat 12-13 ezer km-enként cserélem, jó minőségűt szoktam bele venni. Jelenleg 492 ezer km van benne, hibakódkiolvasáson, alapbeállításon, vagyis számítógépre kötve az elmúlt 10 évben (amióta nálam van) nem volt az autó.
A fogyasztásom jó, az alapjárat nem ingadozik, nem rángat, motorikusan kifogástalan. Javításként kb. 2-3 termosztátot és egy vezérműláncot cseréltem rajta az elmúlt 10 évben.
A lényeg, hogy feleslegesnek tartom az olajcserékkel egybekötött folytószeleptakarítást. De senkit nem akarok lebeszélni semmiről. ;)
Lehet, hogy féltengely (is), de szerintem valami más is elhajlott, tört, vagy eldeformálódott. Hasonlísd össze a kerék helyzetét a másik oldalival. (A távolságokat a karosszériához képest). Ha eldeformálódott az egész kerékfelfüggesztés, akkor nem kis munka lesz a javítás. Javaslom, hogy előtte beszéld meg a szerelővel, hogy kb. mennyibe fog kerülni az alaktrész + a munkadíj. Lehet, hogy érdemes benézni egy bontóba...
A jelenlegi állapotban nem ajánlom, hogy a párod menjen vele, hacsak nem vagytok válófélben.. Bocsi, nem viccelődni akartam, csak a helyzet veszélyességére akartam utalni.
Ha úgy jársz, számíts rá széteshet az a csukló és akkor onnantól vontatókötél! Gázadásra félrehúz, a másik oldalra nehezen kanyarodik? Egy reccsenés és game over. Sajnos pont 1 éve így jártam, mit ad sors ma megint ezt tapasztaltam. Alig tudtam haza érni, rettegtem a körforgalmaktól, 3-at is túl kellett élnem.
Ha jól látom ezt a pillangószelepen keresztül fényképezted. Amit ott látsz az nem benzin hanem a lerakodott olaj ami a karter szuszogóján keresztül a torokba kerül. Az MPI vagyis hengerenkénti befecskendezős rendszernek ez az egyik átka! Ott ugyanis nincs üzemanyag áramlás hiszen közvetlenül a hengerfejbe porlasztja a benzint. Ebből adódik az is, hogy amíg a központi befecskendezőnél a torokban keveredik az üzemanyag a levegővel úgy, hogy azt fűti is a motor. Itt mindig hideg a szívótorok mert a beáramló levegő lehűti. Ettől az olajgőz is kicsapódik és kész a trutyi!
Ezért nem szabad megvárni azt amíg elkezd az alapjárat ingadozni! Ajánlatos sűrűbben használattól függően, de minimum olajcsere alkalmával takarítani. A takarítás sokkal "occóbb" mint a szerelő aki elmondja az abraka-zabra című verses mesekönyvet és még az index is belevert a karterba! De ezért csak :-)) 15eft a javítás.
Mosóolajat utoljára a 80-as években láttam a hadseregben. Ott használtuk is, és hordta is kifelé a szutyit szépen az öreg teherautókból.
A zsigulikon is használtuk, kevésbé látványos eredménnyel.
Amíg szervizbe hordtam a kocsit, soha-senki nem használt sem mosóolajat, sem adalékot. A "lelkiismeretesebb" szerelők arra figyelnek, hogy legalább meleg motornál engedjék le a fáradtolajat, a márkaszervizben még erre sem adnak, mivel az érkezés után 1 órával még el sem kezdik a műveletet. ( Persze lehet, hogy járatják pár percet, amíg kilopják a benzint a tankból.:))
És a másik probléma: sosem veszik le teljesen a régi olajat. Nem mondom, hogy vegyék le a teknőt, de legalább egy csövet ledughatnának, amin keresztül ki lehetne szívni. Így mindig marad benne kb. 0,4-0,6 liter, ami 10-15%-os arány.
Énnálam évi 2-3000 km-t megy a gép, tehát minen cserénél -saját kezűleg - világos színű olajat engedek le, de aki 15 ezrenként cserél, annak talán megérné keresni egy igazi szakembert - ha van ilyen egyáltalán.
Gyakorlatilag a motorvezérlőnek meg kell tanulni az új "értékeket" amik a fojtószelep tisztítása után vannak. 1,4mpi Fabián anno nem csináltak alapbeállítást a fojtószelep tisztítása után, ( ami egy Somogyi autó szereő cégnél csináltak) dobálta is a hibakódokat rendesen. Rángatott, egyenlőtlenül járt, stb. De a szerelő szerint megtanulja. Én aztán még az nap ahogy jöttem a somogyi szervizből, Baranyában egy másik szervizbe el vittem aztán 3000ft-ért anno kitöröltek minden keletkezett hibát és megcsinálták az alap beállítást. A két szerviz közt kb 30km volt a távolság, de nem tudd meg mit művelt a Fábia, motor Check kb 1 km után már jelzett is. De gyakorlatilag megtanulja az új adatokat egy bizonyos megtett km és sok-sok "kínlódás" után. Én javasolom a fojtószelep tisztítása után az alap beállítást amennyiben MPI motorral szerelt a kocsid.
Na pont ez a baj az ilyen cikkekkel! Simán parasztvakítás! Meg "jól belemagyarázzuk a semmit" mert ettől milyen okosnak tűnik majd az író!
Több benne a műhiba mint a valós infó!
Először is a pillangószelep állást a kosz miatt megváltozik DE az nem egy jól záró felület ezért átengedi a levegőt! A pillangószelep egy konstrukciós hiba miatt koszolódik el! Vagyis a kartergáz ahol szűretlenül áramlik bele a motorba ott az olajgőzös korom rakódik le. Az azért érdekes lenne, ha a "por" mint ahogy írja lerakódnak! Akkor minek is a légszűrő? A másik amint írja az alapjárati motor nem szétszedhető! Ez rendben is van de akkor miért is annak van hibája? Nem egyszerűbb lett volna az a megfogalmazás, hogy "a szívórendszerben keletkezett lerakódásokat el kell távolítani" ?
Az illusztrációnál is gond van! Beszél az alapjárati motorról és mutogat egy "olajgőz leválasztót"
De ez is csak azt mutatja, hogy az addig elvégzett szerviz munkák sz@rt sem értek!
Ahogy az előttem szóló is írta minden olajcserénél egy alapvető ellenőrzést és tisztítást EL KELL! végezni. Normális esetben ezek elvégezhetők azalatt az idő alatt amíg az olaj lefolyik.
Apropó olajcsere! Kérdés látott már valaki szabályos olajcserét márka szervizben, vagy bárhol?
Az ugyanis úgy történne, hogy meleg motor-olaj leenged-feltölt mosóolajjal- alapjáraton pár perc járat-leenged-szűrő le-új szűrő fel-új olaj be-járat pár perc-szint feltölt max-ra!-egyéb tisztítás pl. légutak kartergázszűrő ellenőrzés. Azért a sima olajcsere nem kerülne egy X milliü forintos autón sem 30-50eft-ba ugye? Nálam egyszer csináltak olajcserét akkor amikor a vezérlést cserélték! Akkor csak 0,5liter olajat "spórolt" a szerviz! Mert érdekes ha otthon csinálom akkor 4literrel a felső szintig van.
Náluk csak a közepéig futotta:-((
Én még nem láttam egy szervizben sem(biztosan az én hibám) ilyent! De még mosóolajat sem!
Az is igaz, hogy nálam itthon sem így megy! Én azért az olajcsere előtt egy belső tisztító folyadékot teszek bele és azzal járatom vagy hazamegyek vele. Majd olaj leenged-szelepek ellenőrzése-gyertyák tisztítása(a gyertyanyíláson én szoktam befújni gazdagon csavarlazítót) aztán szűrőcserere(légszűrő is!) olaj feltölt és kész.
Folytószelep tisztítás utáni alapbeállítás témához lenne kérdésem. Laikusként kérdezem, szeretnék tisztán látni.
Miért kell alapbeállítást végezni? Mert az elkoszolódott folytószelephez állít az ecu értékeket, ha jól gondolom. Viszont ahogy a folyamatosan koszolódó szelephez tud az ecu értéket állítani, úgy elvi úton a kitisztítotthoz is tudni kéne igazodni, nem?
Nem szükséges alapbeállítás, kivéve, ha nagyon trágya állapotok voltak. A szeleptisztítást más autók szervizajánlásaiban minden olajcserénél el kell végezni. Ekkor még csak egy ronggyal kényelmesen eltávolítható réteg keletkezik, kb. 3 perc. Ezt ajánlom mindenkinek! Én ha komolyabb az eset féktisztító és bronz kefe, kb. fogkefe méretű eszközzel gyönyörűen takarítható. A cikk jó itt lentebb, de nem ilyen rendszerű az 1.3Mpi.
Az autóval megyek és lassításnál amikor kinyomom a kuplungot azaz visszaesik a fordulat egy bizonyos fordulat után, akkor olyan mint ha le akarna állni az autó.
Tehát nem alapjártra esik vissza a fordulat hanem alá jóval kb 400 körülire.
De csak egy két pillanatra.
Ez mitől lehet?
Tippem van, de hátha tudja valaki vagy valakinek volt már hasonló?
A kartercsavarokat Crova készettel simán le lehet venni. Az pedig értelemszerű, hogy a jobb oldali és a középső motortérburkolatot le kell venni a szerelés kedetén.Így hatalmas tér lesz a szereléshez. Ami problémsabb lehet, az az ékszjtárcsa anyájának levétele, ill. meghúzása, de amikor már le van véve az olajteknő, akkor valamelyik hajtókarnál a főtengelyt könnyen meg lehet támasztani elfordulás ellen
KOSZI MINDENKINEK a segitcsseget akik irtak nekem starter veget komojan csak egy uj persely kelet es attisztitani meg megkeni mindent most man teker mint a bolond ora :D
Mai ténykedésem alkalmával találtam a motortérben egy csatlakozót, de nem igazán tudom mire való! Csináltam róla képet. Ha valaki elárulná mi célt szolgál, azt megköszönöm!
Szia! Meg kell, hogy kövesselek! Ma végignéztem az összes csatlakozást a skodán! Különös tekintettel a "menetes szárra". Lecsavartam mindent, megcsiszoltam, az anyákat kicseréltem újra. A töltésem most alapjáraton terhelés nélkül 14.3V. Fűtés ráadásával 14.2V. Ha még ráadom a világítást, és a hátsó ablak fűtést akkor 13.5-13.6V. Remélem most már rendben lesz! Köszönöm a segítséget Mindenkinek
meg mondaná nekem valaki hogy skoda felicia 1.3 mpi sortrafós motorba milyen tipusú gyertyát érdemes venni amivel jól is müködik mert már sok félét olvastam és mindenki mást ir
Ha a belső terelő lemezek eltörtek, akkor átvágtat a víz a radiátoron, így nem jut el minden pontjára. Így kevesebb hőt tudsz kivenni belőle, akárhová csavargatod a gombokat. Ilyenkor csak a csere segít, mivel a belső részét még senki nem javította.
Ezeknél az "újabb" típusoknál nincs fűtéscsap, azaz folyamatosan átáramlik a víz a radiátoron. Ez pár ezer üzemóra alatt erodálja az útjába kerülő terelő lemezeket - amelyek nyilván sz..rból lettek legyártva. Emiatt rövidül a víz útja a radiátorban, amely nem tud átmelegedni rendesen. A leváló darabok eltömítik a csöveket, így akár teljesen is meghalhat az eszköz.
Annak még nem néztem utána, hogy a hűtőfolyadék - amely ALU motorhoz való rózsaszín lötty - nem bántja-e a nem aluból készült fémeket, így a radiátorokat is. A hűtő is ki szokott lyukadni időnként, gondolom, ott is a vízáram és vegyi anyag a felelős.
OFF: anno a Wartburg 1.0 radiátorba csavart hőkapcsolóm teste teljességgel elfogyott (kb bütyökni réz ), mivel a vízáram útjában volt.
Simán megoldható, én mindig úgy cseréltem! A lényeg, hogy az autót emeld fel a saját emelőjével amennyire az emelő engedi és utána tegyél be a kasztnin alá, (az emelőrész mögötti váznyúlvány alá) egy tuskót, utána a másik oldalra ugyanígy. Ez kényelmes magasságot ad az aláfekvésnek és a szerelésnek.
Ami problémás lehet most, az a nagy hideg. Ha nincs fűtőtt garázsod, akkor inkább halaszd el tavaszra;)
Kb. egy hete észrevettem, hogy csak akkor van jó idő az autóban, ha teljesen feltekerem a fűtést. Eddig ez nem így volt, szinte soha nem tekertem fel ennyire. Termosztát 2 hónapos, mutató beáll a helyére, gondoltam sok a falevél a radiátor előtt. Elkezdtem szétbontani, kis patentek, pár ezer csavar stb. Alig volt levél a radiátornál, de ha már kivettem, adtam neki körömkefével meg sűrített levegővel. Dőlt belőle a por rendesen, kezdtem bízni benne, hogy újra nyár lesz a cockpitben...
Valami nem ugorhatott a helyére, mert még hidegebb van a gépben, mint eddig. A hovaáramoljonalevegőtekerenytyűre nem nagyon reagál, furcsa szélzajok jönnek, meleg szinte nulla, a párát sem tolja le teljesen.
sziasztok,vezermulanc csere 1.3 mpi nel mennyire bonyolult otthon akna nelkul? olajtekno leugrik ekszijtárcsa is, lancdekni is, lanc le uj vissza,,gondolom en,
Igaza van norbeenak. Most tényleg hideg van és ilyenkor sűrűbb az olaj. Kell egy kis idő míg "feltöri".Nincs miért aggódnod, nincs annak a kocsinak semmi baja ))))
Az utángyártott láncoknál a 30e km után megjelenő zörgés sajnos nagyon is reális.
A vezérműfedélen van jelölés, de a vezérműlánc cseréhez elég, ha kb. az 1. henger sürítési felső holtpontjába forgatod (főtengely ék felfelé a hengerfej felé mutat, 1. henger himbáinál szelephézag érezhető)
Láncból nincs túl nagy választék, a "gyárinak" mondott is szlovák utángyártott.
kb. 3-4 éve cseréltettem a vezérműláncot a Skoda-ban. Sajnos, ezt a munkát pont egy olyan szerelő végezte anno, akiben utólag abszolút nem bízok így lehet csak lenyelte az alkatrészt, illetve a munkadíjat. Ezért kérdeznék tőletek pár dolgot.
- Normális, hogy ~30e km-mel a gyári lánc cseréje után hallok egy tipikus vezérműlánc morgást? (Lehet nem az, nem diagnosztizáltam még, csak elméleti a kérdés) Amúgy akkor nem adott hangot, szimplán kicseréltettem, mert 14 éves volt a lánc, hangja nem volt.
- Esetleg úgy döntök, hogy kicserélem magam, akkor a blokkon van valami jelölés, amihez igazítom a vezérműtengelyt és a főtengelyt? A 12 láncszem megvan, illetve a fogaskereken is van jelölés, de a blokkon is fogok ilyet látni, ami alapján a beállításokat megtarthatom?
- Milyen lánc szettet ajánlotok Ti? Vegyem meg a gyárit, vagy van valami jobb esetleg, amit érdemes megvenni?
- Haynes féle könyvben gondolom van erről leírás. Jól gondolom?
Még egy dolog amit ma megfigyeltem. Az olajnyomás lámpa a beindítást követően 2-3 másodpercig még világított, és csak aztán aludt el. Ez gáz? Eddig semmi ilyen baj volt míg "melegebb" idők voltak, azért nem az olajszivattyúra gyanakszom, mindinkább arra, hogy nem megfelelő az olaj benne. Pedig 10W-40-es full szintetikus Total dízel olaj van benne.
Szia! Az első irányjelzőt úgy cseréled, hogy belülről kitapogatod azt a kis fület amit benyomsz és előre kitolod az egész búrát! Pont így kell égőr is cserélni benne. Az egész egy sínben van a lámpatesthez rögzítve, amin előre-hátra csúszik. Egy kis műanyag fül rögzíti a belső állásban.
Ez is jó, de nem kell kiszedni a lámpatestet, mert ahhoz le kell szedni a lámpa alatti kis lemezt, a lökős felett. a Képen látszik, hogy a nyil irányába a bepattanókötés old, és előre kijön. Előtte célszerű befújni szilikonnal mindent, mert a müanyag is összeépül az évek alatt, finoman cibálni, dönteni picit hátulról az izzó felől és egyszer csak kicsusszan.
Ahogy leírták ott van. Csak a hővédő lemez nehezen eltávolítható. Meg a kipufogót is le kell szedni félig, hogy lógjon. Mert nem férsz hozzá. Helyette ezt csináld: Én úgy cseréltem szűrőt, hogy a szivattyú kis fedelét leveszed, lekötöd az előre menő üa. vezetéket. Erre a bilincsel egy kisebb 6mm-es merev müa csövet erősítettem. Megemeltem a bal hátulját a kocsinak. Ha bemászol lámpával láthatod, hogy a szűrőt tartó müanyag bilincs csavarja pont úgy áll, hogy hosszú csavarhúzóval beférsz a tank és a hővédő között. Meglazítod, és kihúzod a szűrőt balra a küszöb felé, a gumicsőnél fogva. Kicseréled, és visszafelel pedig a segéd müa csővel visszahúzod a helyére, és benyúlva megszorítod a rögzítőbilincset. És kész. Segédcső le, vissza a szivattyúra a cső. A balra kihúzáshoz lehet levettem a szűrő és az előremenő fémcső közötti kis 20 cm-es gumicső bilincsét is. Üdv!
- gyújtáskapcsoló elfordítása után se katt, se forgatás.
Aztán van úgy, hogy rögtön utána meg indít...
Viszont ez a gyújtáskapcsoló-betét feltételezésed elgondolkodtatott. Néha előfordul, hogy indítás után nem fordul vissza a kulcs alapállapotba, az ilyenkor kibocsátott hangokat (az autóét és az enyémet is) inkább nem részletezem... Szóval a szar gyújtáskapcsoló-betét is okozhatja ezt a jelenséget??? (és ha igen, akkor miért csak melegen???)
Én még gyanakodnék a szénkefékre vagy mágnes repedésre. (Bár az ritkán esik meg.) Aztán még lehetne tippelgetni,de tudni kéne pontosabban,hogy mit csinál vagy nem csinál az önindító....
Tapasztalataim szerint az van amit lentebb leírtak.A kopogás miatt ne aggódj.Nálam is hasonló probléma volt az alapjárattal,egy EGR szelep tisztítás megoldotta a bajt. Reggeli első indításnál érdemes néhány percig alapjáraton járatni míg felmelegszik kissé. Én ezt cigiben mérem. Egy szál cigi és utána go. ))))) Ilyenkor télen általában minden 2. vagy 3. tankolásnál EVO Pluszt rakok bele.Könnyebben indul is finomabb a járása.
Ha meg nagyon hideg van mint pl 3 (?) éve volt,hogy nappal sem ment -10 fölé - talán emlékeztek - akkor meg 10%-nyi 95-öst raktam a gázolajhoz. Nem teszi tönkre a motort és nem hagyja ledermedni a gázolajat.
Nem is kattan? - Én ezt szűrtem le a leírásból. Akkor a behúzótekercsre adnák áramot az önindítóra menő vastag + vezetékről. Ha akkor se kattan-teker, akkor behúzótekercs (vagy csak a testelése, vagy a motor testelése) vacakol. Ha így áramot adva jól teker, akkor pl gyújtáskapcsoló-betét lehet.
Nekem az 1.6 csinált ilyet, nagy gázadásnál pár másodpercenként apró kis kihagyások, emellett alapjáraton akár fél perc-egy perc egyenletes járás, aztán mintha elvágták volna, leesett 700ról 300ra egy pillanatra, ugrabugrált, magához tért, aztán fél perc múlva újra...
3 pólusú új Briskek voltak benne, mint kiderült, az egyik hibás volt. Nem szaroztam vele, hogy melyik, kivágtam a francba az összeset, vettem bele NGK Iridiumot, 2 éve rá se néztem azóta a gyertyákra. (Na de mire kiszűrtem, hogy az új gyertya a ludas, megőszültem, csereberéltem elosztófedelet, gyertyakábeleket, gyújtótrafót, fújkodtam a csatikat WD40-el, hiába...)
Szóval a helyedben első körben visszaraknám a régi gyertyákat, hátha...
Olyan kérdésem lenne,hogy intenzív gyorsításnál,vagy emelkedőn felfelé az autó mintha picit rángatva menne. Emelkedőn tartja a tempót,nem lassul vissza de érzem az autón,hogy enyhén rángatózik....mi lehet a baja? Gyertyák újak, 3 pólusú Brisk. A motor 1.3 50 Kw.
Faros skodákban vannak "drót"gáz bovdenek,nem is cseréltük,csak a drótot, skoda boltokban tartanak. A vastagság mégsem volna jó : rugógyártó kisiparosnál van minden méret.......
Hidegvan dermedtebb az olaj kell neki 1 kis idő még felér a hidrotőkékig az olajnyomás rendesen ilyenkor minden ledermed főleg a csillag garázsban a gázolaj is. szoktak bele venni dermedésgátló adalékot én pl spurit használok sokkal könnyebben indul.
A fűtésboxxról valaki 1 robbantott ábrát feltud tenni mert nem sima bowdenek vannak hanem inkább drótok .
Üdv! Érdekelne, hogy ki mit mond. Dízel Felícia most a hidegben beindítás után pár másodpercig keményen, kopogósan jár. Ez megszűnik, viszont fordulaton egy ideig még mindig lehet hallani ezt a "becsörgő" hangot, ami szintén megszűnik ahogyan melegszik a motor. Az alapjárat is ingadozik pár másodpercig indítást követően. Kell aggódnom szerintetek, vagy ez természetes? Egyébként indul gyönyörűen a technika, azzal nincs baj.
Svgyula koszonom a segitseget ha minden jol megy autoszerelo haverom januar kozepe fele ra er es ki lesz cserelve a vezermu lanc gyari meg kuplung is luk gyartmany meg szimeringek gumik meg egy par kopo alkatresz minden esetre ra lesz kotve gepre is es meg nezzuk hogy van e valami es veszek 4 uj gyertyat
Ha már indítási problémáknál vagyunk... nekem elég gyakori, hogy melegben nem akar indulni az 1,9D, van, hogy várnom kell fél órát, hogy indítható legyen. Ilyenkor az indításnál nekem úgy tűnik, hogy nem húz be a bendix. Szétszedtem most ősszel az önindítót, minden rendben van belül (látszólag), kicsit kitakarítottam, és vissza. Közben persze elmúltak a kánikulák, de még a hideg időben is előfordul, hogy használat után egy darabig nem indítható. Mit érdemes még megnéznem? (hidegen meg simán indul...)
Szia! Megnyúlott lánc, szelephézag, gyertyák, kopogásérzékelő. Ezek mind okozhatják. De ezeket kényelmesen a lánc kivételével egy délután végig lehet nézni. Sajna a sortrafós(MPI) még nem szereltem. De ott az előgyújtás mértékéért a kopogásérzékelő a felelős. Ha az nem ad jelet, vagy rosszat akkor elmehet az előgyújtás és minél magasabb a fordulat annál előbb kell gyújtani. Ha ez nincs akkor alapjáraton megy de ha megemeled a fordulatot akkor már az az előgyújtás nem elég és később gyújt és hallod a visszadurrogást az ott maradt üzemanyag miatt
Ha Te is úgy gondolod megbeszélhetjük! Csütörtökön érek rá megcsinálni az érintkezők tisztítását, akkor elválik hogyan tovább, de ha úgy gondolod igényt tartok rá! A részleteket majd megbeszéljük!
hidegen be inditom 1-2 perc után el indulok vele kicsit meg torpan mintha nem kapnak anyagot és vissza durant egyet a levegőszűrőházba utana meg megy mint a meszes ezt csak hidegen és egyszer csinálja 1-2 másodpercig
nekünk is hidegen nehezen hajtott a felicia 1.9 vettünk uj aksit 74ah es ugyan azt produkálta aztán le az önindito es meg perselyezték kicserélték a mágneseket ami el voltak törve 3db es kicserélték a szénkefét és majd szét szál ugy hajt hidegen 20 másodperc izzitás es 1-et fordul és jár -11 fokban
Leírom még egyszer nekem mitől tekert a teljesen feltöltött aksiva is csak immel-ámmal az önindító.
Úgy kezdődött, hogy én is abban a hiszemben voltam, hogy kezd az akkumulátor meghalni mert amikor megvettem az önindítóval ki lehetett volna menni a világból! Aztán az vált gyanússá, hogy amikor a teljesen feltöltött aksival indítóztam az alig akart forgatni de az alacsony feszültségnek a visszajelzőkön semmi jele. Mert ugye ha nincs elég szufla akkor elhalványodik minden.
Először arra gondoltam az önindító perselye az ami kikopott, mert amikor szétszedtem darabokra akkor a forgórészen látni lehetett pár "rovátkát" ahol beleért az álló részbe. Na megörültem megvan a hiba! De akkor már a behúzó tekercset is szétszedem mert ott is van két nagydarab réz és azok is be szoktak égni! Na ezt is lecsiszoltam! Ezzel befejezettnek tekintettem a "hibafeltárást" Amikor összeraktam hajtott is vígan kb egy év után csinált érdekes tüneteket egyszerűen másodikra volt hogy harmadikra kezdett indítani! Egyszer az osztrákoknál már odáig fajult, hogy szégyenszemre a tankolás után tolni kellett:-(( De másnap amikor felkeltem itthon kimentem és egyből indul! Na biztos ami fix gyújtáskapcsoló betét csere! Aztán pár nap múlva lementem a strandra kicsit mászkálni és amikor visszamentem se kép se hang! Na akkor elkapott az idegesség! Irány haza(persze betol) aztán az indító kivesz és mér! Na akkor derült ki, hogy a motor egyes részei között nem volt megfelelő testelés!
Na szétszedtem, az összes kapcsolódó felületet le drótkorongoztam/csiszoltam ezután az előző írásomban is leírt módon lefújtam csavarlazítóval ecsettel átdörzsöltem a felületeket és összeraktam. A blokk csatlakozást is hasonló módon kezeltem. Na azóta nincs vele semmi gond!
Multiméterrel rámértél már? Mert az én szivargyujtós Kínaim is ugrálós,alacsonyabb számot ír normál voltmérő pedig ahogy a nkönyvben megvan írva. Azért a rozsdás érintkezédsi részt felcsiszolnám- a többit is.............
"a generátoron van egy menetes szár ami elég rozsdás, nem tudom ez befolyásolja-e."
Na ezen jót derültem! Az nem menetes szár hanem a kivezető elektróda! Arról jön az összes feszültség/áram! Ha ott rossz az érintkezés mint azt az előző írásomban is leírta akkor örülhetsz, hogy egyáltalán van! Mivel ez a legelemibb dolog én és itt szerintem mindenki alapból kizárta ezt a lehetőséget. Az akkumulátort sem elég cserélni! a sarut is meg kell nézni sőt továbbmegyek a saru csatlakozási pontját is! De ezek a "filléres karbantartás" alapvető részei mivel csak egy drótkefe meg némi csiszoló papír kell hozzá és egy pár percnyi idő! DE ha ezt elmulasztod akkor igen komoly bosszúságot és akkora költséget is okozhat! A drótkefe/csiszolás után én leszoktam fújni csavarlazítóval, bármilyen tisztának is tűnik és úgy rakom össze, hogy az rajta marad! Ez több okból is jó volt eddig egyrészt ha összepréseli a csavar akkor van tökéletes érintkezés másrészt ahol szabadon marad ott pedig taszítja a vizet/nedvességet és nem rohad(egy darabig). Ne ess abba a hibába, hogy szemrevételezéssel nézel meg egy elektromos csatlakozást:-)) az nem elég........................
Szia! Akkor a következőt kell megnézni: a motor és a kaszni között a testelés, a generátor és a motor közötti testelés, a generátor összes vezetékét levesz és lecsiszol!
A motor testelését szemből a bal oldalon a vízpumpa mögött/alatt találod! Ha itt minden jó és ezután sem megy fel rendesen akkor a generátornak meszeltek-csere! De így nem ajánlatos járni mert bármikor teljesen megdöglik és a csutkára merített aksit is dobhatod a kukába/vagy szemétbe.
Jómagam is egyre inkább arra hajlok, hogy valahol valami érintkezési probléma van. A mai napra felfüggesztem a hibakeresést, mert elkezdett szakadni a hó. Az is lehet, hogy elviszem egy szakemberhez. Köszi a tanácsokat! Az ékszíj feszessége egyébként megfelelő(kb 1 cm lehet benyomni). Az zavar, hogy változik az alapjáraton a feszültség. Hol 13.5V, a másik beindításnál pedig van hogy csak 12.5V. Az akku saruinál nincs okszidáció még nincs egy hónapos az aksi. Az aksihoz közel van egy test pont az sem látszik kontakt hibásnak. a generátoron van egy menetes szár ami elég rozsdás, nem tudom ez befolyásolja-e. Ha több időm lesz jobban szétnézek.
izzitotam en 3-or is es akor is ojan nehezen tekerte be ..nekem ugy tunik mint ha meg szorulna a startel ..tekerni tekeri man mikor meleg a motor es nincsenek ijen minuszok max -5 ig asztan man eszre veszem hogy nem forgat ugy ..es en nekem padig egy 74Ah batri van vadi uj tehat mennie kelene
Én is gondolkodtam amúgy most is Golf 2-n, de most elsősorban járóst keresek, a Golf 2 meg inkább hobbinak való korából adódóan. Másrészt már felfelé ível az ára, egy igazán szép Golf 2 árából 2 jó Felicia is kijön.... Ami meg olcsó 2-es Golf az olyan is...
Önindítóra gyanakszom én is. Lehet,hogy egy szénkefe kosár megoldja a gondot,mert ha a 4 szénkeféből egy eltörik vagy nem ér a kollektorokhoz akkor ez van. Tavaly télen szívtam ezzel,mert mikor máskor halna meg ))))))
Valahol szökik az áramod. Nézd meg az akksisaruknál nincs-e oxidálodva,majd a test kábeleknél a kasztnin és a motoron.Nincs-e valahol kidörzslődve valamelyik kábel ami áthúzhat a kasztnira. De biztosan lesz aki ennél okosabb tanácsot is tud adni )))))
Sok igazság van abban amit írsz.Az egyik szomszédom szaladgál már lassan egy éve Dokkerral,nem panaszkodik rá.Szerinte az egy világ vége autó. Én mondtam neki,hogy ne essünk túlzásokba. Szóval eddig a kötelező szervizeken kívül nem volt gond vele. Cégesnek használja.
Abban a szegmensben amiben gondolkodsz olyan korú autók vannak amikben már kezdenek haza érni a gyári cuccok,amik idővel tönkre mennek ha használod ,ha nem.Szóval elég nehéz olyat találni ami korban is megfelelő,de nincs kitaposva a lelke.
Az 1.6-os Golf II egy legendásan jó autó volt.Régen még Ladám volt szerettem volna egy olyat,de nem engedhettem meg magamnak.
Teljesen véletlenül lett dízel Felkám. Egy kereskedésben találtam rá. A tesóméknak van egy 1.3 MPi-jük és azt hittem ez is benzines és csak viccből van rajta az 1.9D jelzés.Febrárban vettem hideg volt és hallani akartam a hangját. Volt benne egy 45 A-es akksi és azt mondta a srác,hogy nem biztos hogy beindul,már egy hete áll a csillag garázs alatt. Pöccre indult. Kipróbáltam,tetszett...... ennek már 10 éve.
Én is most cseréltem,csak nekem pont az volt a gond hogy nem szabályzott le. Ugy kezdődött hogy este a világitásom hunyorgott, néha pedig kifényesedett, látszott hogy ingadozik a feszültség. Kis babrálás után
rámértem és a töltés 13,2 voltról elindult fölfelé és 20 v nál már nem tudtam tovább mérni mert addig volt
beállitva a multiméter,meg ha hagyom tovább menni kinyir mindent meg főleg az ecu t.
Vettem bele új fesszabályzót most stabilan 14,3 voltot tartja terhelésen se esik 13,5 alá.
Sziasztok! Megejtettem a feszzsabályzó cseréjét. Nem sokat változott a helyzet, mindössze annyit, hogy alapjáraton 13.5-13.7v a feszültség, és ha ráadok valami terhelést akkor 13-13,1V, de ha több fogyasztót is adok rá(fűtés, fényszóró, hátsó ablakfűtés akkor visszaesik12.5-re majd néhány másodperc alatt felmegy 12.8-13-ra. A hozzászólásokból itélve ez még mindig nem tökéletes.Ígí néz ki a régi!
Szia! A bovdent a leg egyszerűbb egy kerékpáros boltban beszerezni. Egyszerű eszközökkel olyan méretre vágod amilyen az előző volt és a mostani kerékpáros cuccok nagyon occók és nem rohadnak össze meg nehezebben kopnak mert van "elméletileg" belül egy vékony műanyag bélés. Én pl a motorháznyitó bovdent hátsófék bovdenből csináltam ár 300Ft. Azóta tökéletes.
Valakinek ígértem szervíz telószámot, talán fék ügybe pár hete...
+36202229750
11. kerület, Budafoki út.
Másban is profik a srácok és jó árba dolgoznak :)
Nekem ugyanilyen :) Igazából egy önindító felújítás segítene, mert túl nagy áramot vesz fel hirtelen. Én a 70 Ah-s akksit ezért cseréltem le, mert azt hittem hogy az akksi rossz. Aztán mikor a 88 Ah-s akksival is ugyanilyen volt, rá kellett jönni hogy az önindítóval van baj. Egyébként gyárilag az áttétele sem a legjobb az önindítónak. De be fogja tekerni ne aggódj :) Izzíts kétszer miután mondjuk kint éjszakázott a szekér fagyban, és gond nélkül fog indítani.
Fűtőradiátor csere lett a vége mert nem fordult meg benne a víz. viszon felfedeztem még 1 hibát hogy a hideg meleg levegőt nem tudom állítani mert eltört a bowden de az a bowden is kezd halldokolni ami a levegőt engedné be az utastérbe. Valaki tud nekem segíteni hogy hol tudnám ezt a két bowdent beszerezni ?
egy ojan kerdesem lenne van egy felica 1.9D lemen es mivel h most hidegek vanak nehezn gyul az auto uj batri van benne de mikor raforditom a kulcsot akor fordul egy kicsit asztan mint aki meg akad es utana man semmi eszt megcsinaja 3-or es asztan gond nelkul begyul ..milehet a problema ??
Szia! Tényleg nem akarok személyeskedni, de volna egy két megjegyzésem az előző hozzászólásodhoz.
1-Az ember amikor autót vásárol, nem biztos hogy meg tudja nézni milyen állapotban van az akksi.
2-Ha újat kell venni a vásárlásnál egy fontos szempont az ár is ( nem biztos hogy a családi költségvetés elbírja a drágábbat) hacsak nem ajándékba kapjuk mint ahogy Te is írtad!
3-Azt hogy mikor és hogyan közlekedünk vele nem mindig a mi döntésünk! Kénytelen vagyok vele városban 10km-et menni ugyanis munkába járásra használom,és azért nem a tömegközlekedést használom mert hajnali 2-kor olyan nincs!
4-Természetesen ilyenkor felkapcsolom a világítást, mert a nappali irányfény ilyenkor nem segít! És igen halandó ember lévén még a fűtést is felkapcsolom.
5-13 évig volt Skoda Formanom. Ez idő alatt 2db aksit "fogyasztott" el(45Ah-sok voltak) ugyanilyen körülmények között. Nem hiszem , hogy ez csak "vezető" függő dolog.
Remélem nem bántottalak meg, de éreztem az előző hozzászólásodból némi "kioktatást".
Az autózás is olyan mint az élet, mindenkinek megvannak a problémái, amit csak ő tud.
Maradok tisztelettel, és várom továbbra is segítő hozzá szólásaidat!
Mind a kettovel maximalisan meg vagyunk elegedve most is a dizel - 11fokban ketszeri izzítas utan 1 et fordul es jar a motorja elnyuhetettlen most van benne 180.000 km de meg mindig ugy megy mint az uj. 5 ev allat a meghibasodasok: olajhuto tomites,onindito magnesek el voltak torve emiatt gyengen hajtott csere utan ugy hajtott mint az uj a masik pedig be indulas utan izzitot kissebb kihagyasokal igy gombosra van kotve gondolom a motorvezerlovel van valami de ha van foglalkozva nem szamit hogy.menyit hasznalod szerintem mi is szoktunk vele menni 5-10 km tavra semmi baja 2 olajcsere kozt nem kell utan tolteni semmit a benzinest 2015 juliusban vettem edig kivaloan uzemel
Amúgy ez az 1.9 dízel mennyire viseli jól, ha be van fogva ilyen 5-6 km-es mászkálásokra is?
Igazából még keresem a Feliciámat, és gondolkodom a dízelen is, mert hétvégente jellemzően mennék hosszabbakat, viszont heti 3 alkalommal meg csak elgurolok 5-6 km-re, meg visszajövök onnan.
Vagy erre jobb az 1.3 MPI? Végülis az országúti fogyasztása annak se egetverő.
Azt tudom hogy a modernebb dízelek ezt annyira nem szeretik, itt viszont nincs turbó, részecskeszűrő, meg hasonlók.
A Dokkertől a Felicia százszor kellemesebb belülről. Itt nem arról van szó, hogy fintorgok, hanem arról, hogy számomra gusztustalan és vállalhatatlan az, amit ennél az autónál tapasztaltam. (A belső megítélése az szubjektív, ezért lehet engem köpködni, lehet fintorgónak nevezni, vagy bármit :-)) De ha objektíven próbálom megítélni a dolgot: szerinted az természetes, hogy egy pár hónapos "autónál" nyikorog a fűtőmotor, menet közben recsegnek-ropognak a műanyagok, akadozik az ajtónyitó kilincs, az elektronika időnként megbolondul, a fék szokatlanul kis rásegítéssel, de annál harapósabban hirtelen fog és ráadásul félrehúz. Egy időben Dacia-ban is gondolkodtam. Új Logan, Lodgy, vagy akár Duster. De ezek után. :-(
Olyannal is találkoztam már aki a Feliciámat kapásból lefostalicskázta anélkül, hogy tüzetesebben megvizsgálta volna. Én legalább vettem a fáradtságot és beültem abba a négykerekűbe amire most negatív véleményt mondok.
A feliciába pakolt Golf 1.9-es szívódízelek valóban jók utólag én is megbántam, hogy 1,3 MPi motorral vettem. Főleg azután, hogy előtte egy 1.6-os Golf II. volt, csak már 18 éves volt és az előélete valahol nyugaton nagyon gyötrelmes lehetett mert az is korán korróziós folyamatokba kezdett.
Na látod az például autó volt a javából! 1994-ben vásároltam 320.000 km-el, 450.000-el adtam el 1999-ben (mielőtt a Skodába belevágtam) és a következő gazdája majdnem 630.000 km-ig használta amikor ő is túladott rajta.
Száz szónak is ... Nem könnyű kettő, kettő és félmillás szegmensben fiatal és megbízható járgányt találni. Ezt nem én mondom, hanem olyanok akiknek van rálátása a dologra.
Gondolom ez összefüggésben van a gazdasági haldoklással és azzal, hogy a filozófia nagyjából úgy néz ki, hogy adjunk el olyan vasat amit aztán majd jó drágán szervizelünk oszt' megjön a vámon ami a réven elment.
De lehet ám, hogy rosszul gondolom. Az a szerencse, hogy ilyen sokfélék vagyunk, különféle minőségi igényekkel! Máskülönben nem tudnák eladni azt a sok-sok ipari hulladéknak nevezett, cseppet sem tartós fogyasztási cikket. Jelentsen ez bármit is. :-)
******************** Köszönöm a sok-sok hasznos infót amit esetlegesen Octaviával kapcsolatosan tudtok adni! Mert az egy jó autó.
Én nem tudom mit hoz a jövő,de az biztos,hogy addig marad meg nekem a Felícia (ferdehátú 1.9D) ,ameddig lesz hozzá alkatrész.Soha az életben nem lesz még egy ilyen autóm amit ennyire intenzív használat mellett (évi 70-80 ezer km) fent tudok tartani anélkül,hogy csődbe juttatnám a családot az egyszer biztos. Ha oda van rájuk figyelve,hosszú évekig elgurulnak még. Átlagos 5 literes fogyasztást meg elég nehéz überelni.Pályán eszik 6-ot 140-nél. ))))
A Ceedekre van még gari,csak kérdés,hogy mit tartalmaz.Mert a 7 évnél meg a garancia varázsszavaknál nem nagyon láttok tovább. )))))
Következő autót meg úgy érdemes választani,hogy mire akarod használni.
Peter.71 meg írta,hogy majd elhányta magát a Dokker belsőjétől.Hát barátom,irigylem a problémádat )))))))))))))
De jó kép ott a cikkben..... Igen, az ilyen motorok korát éljük........ (nézzük csak meg a jó öreg hüvelyes Skoda motort, azt meddig lehet életben tartani? Örökké:) )
A 2010-es Ceed-eknek ráadásul még van hátra egy év garanciája ;) (Az I30-ra is adták a 7 évet? Majdnem ugyanaz amúgy a két autó)
A Fabia 2-t én formailag se igazán értettem, valahogy zéró karaktere van az elődjéhez és az utódjához képest is. ha már ez a pofi, akkor esetleg a Roomster:)
Fabia 3-at nemrég volt alkalmam pár óra erejéig használni (a céges 1-es szervízben volt és ez volt a csereautó, az tetszett, de elég borsos az ára....
Elnézést, hogy egy kicsit témától eltérő vagyok de előbb-utóbb minden fórumtársat elér ez a probléma, mármint a Felicia utód keresése.
Nekem is felcsillant a reménysugár, hogy az új orosz jövevények hosszútávú alternatívát kínálnak, de miután alaposan átnéztem a kínálatot is kiderült, hogy a Renault keze is betette a lábát a projektbe.... :-) Ezzel aztán elvetettem a dolgot.
A Renault a Nissan márkát is sikeresen hazavágta, a Dáciát meg éppen hogy lélegeztetőgépen agonizáltatják.
(Múltkor ültem egy 4 hónapos Dokkerben és majd elhánytam magam a belsejétől, az összeszerelés minőségétől a "vezetési élménytől" és ez ráadásul már egy továbbfejlesztett Dákó.)
Az ezelőtti Fabia (II.) is törlésre került a listámon. A fenének kell olyan autó amiben nincs vízhőmérséklet jelző. Egy veterán Feliciás tudja a legjobban, hogy mindig pontosan nyomon kell tudni követni a motorműködéshez szükséges alapvető paramétereket. Az egyik legfontosabb a vízhőmérséklet ismerete. Szerintem mindnyájatoknak volt problémája a nyitott termosztáttal, amikor a hűtővíz téli időszakban 60-70 celsiusnál nem ment magasabbra. Ebből is látszik, hogy nem elég egy forrást jelző vészlámpa. Persze ezt a spórolós járműmérnökök is tudják, hiszen újabban ismét alap felszereltség lett a vízhőmérő talán a Renault kivételével. (Idióta korszak ez az autógyártásban, amikor a pótkerék is extrának számít.)
Aztán ott van a motorválaszték Az 1,2-es HTP motor egy katasztrófa, "totalcar.hu/magazin/technika/2014/10/12/rossz_motorok_neveddmeg_tipushiba", az 1,2-esek közül a 4 hengeres TSi-k érnek valamit állítólag, de ott is nagyon kell vigyázni mert 2009-2001 között gyártottak az előző cikk szerint nagyon problémásak.
Az 1,4-esről még nem hallottam rosszat, a mostani dízelektől meg mindenki tudja, hogy ha baj van velük akkor lehet zsebbe nyúlni.
Tehát akkor Felicia utódként nálam a következők jöhetnek számításba. Skoda Octavia lehetőleg ráncfelvarrott verzió 2010 utáni, maximum 150E Km-el, benzines 1,4-1,6. Most fogtok kacagni mert a másik kettő jelöltem minimum 2010-es Kia Ceed, vagy Hyundai i30. Ez jó pár kategóriányi ugrás. A koreai kocsikról olvasok-hallok a legkevesebb rosszat.
Nézegettem még a H Astrákat is, de nagyon rövid időn belül meggyőztem magam, hogy á soha!
Nálam pár évvel ezelőtt szállt el. Arról vettem észre, hogy az ablaktörlő alacsony fokozatban is 120-as tempóban tekert. Rámértem és 18,5 V-ot mértem.
Azonnal megálltam és vettem bele egy Magneton f.szabályzót ami az utolsó években -mielőtt eladtam volna- tökéletesen működött.
A működését nagyon egyszerű módon ellenőriztem.
A szivargyújtóba tettem egy Kínából rendelt kütyüt (~ 500 Ft ) és ezzel ráadásul egy garanciális akkucserét is idejében meg tudtam ejteni, mivel láttam a féléves akkun, hogy milyen gyors az üresjárati feszültségesése.
Szia! A "kicsi" akkumulátorral csak az a baj, hogy elég kevés indítást bír ki. Vagyis ha sokat mész autópályán és ritkán jársz városban akkor jó. De ha városban mászkálsz meg megy a világítás és minden más akkor az az 45Ah akksi már kevés és ajánlott hetente otthon feltölteni.
Én amikor megvettem 74Ah!! aksi volt benne! Ezzel ~5 évig semmi gond nem volt simán átmentem volna önindítóval a kereszteződés túlsó felére ha kell:-)) Mivel ez egy indítást meg sem érez ezért a generátornak van bőségesen ideje feltölteni. Amíg a 45Ah-ás aksi rendesen lepukkan egy indítástól is, ilyenkor meg a generátornak fullon tölteni kellene de ugye a sofőr a hidegre való tekintettel mindent felkapcsol! Na meg azok akik már a garagéban felkapcsolják a világítást:-)) ahelyett, hogy rakatnának fel nappali menetfényt ami pár W-t felvétellel működik. De hát az aksi meg a generátor javítás occóbb. Nekem érdekes semmi bajom sem volt még sem a generátorral sem a feszültségszabályozóval. Pedig bent van az új a kesztyűtartóban évek óta, azt itt olvasottak alapján. Úgy látszik a riasztó működik......
A fesszabályozó sajnos típushiba, esélyes, hogy nálad is elpusztult. Nálam mindig úgy hal meg, hogy semmi töltést nem ad. Még szerencse, mert ha átengedné a generátor jelét, kinyírná az akkut. Így cak megáll az autó.
Mivel 2500 Ft, én tartok a kesztyűtartóban egyet.
Ha nem ez a gond, akkor a generátorba épített didák közül ment el 1 db. ( Ha több ment volna el, nem lenne meg ez a feszej.)
Ez már ritkább gond, de olvstam már itt ilyet. Elvileg ez is kapható, egyben kell megvenni az egész Graetz hidat, de nekem még nem kellett.
Attól függ milyen. A dízelbe gyárilag 60-ast raktak,de én évek óta 74-est használok.......630A indító feszkóval :))))) A sógoromé 1.3 MPi,abba meg 55-ös van.
Én írtam az 5. ajtó telót. Tehát az enyémben egy '97-es Opel Astrához való teleszkóp van,mert meguntam félévente cserélgetni.Hosszabb ugyan,de az egyik megtartja a skodri ajtaját és nem hullik a fejemre. Tehát ha az egyikből elszökik a gáz (mert elszökik) akkor sem esik le az ajtó. Eleinte nehezebb lesz lecsukni,de idővel lágyul majd. Én nem bántam meg.
Lejjebb írta valaki neked,hogy feszszabályzó gond lehet. Bocsánat,de nem görgettem vissza,hogy ki volt,tőle 1000 bocs! )))) Szinte tuti,hogy az vagy szénkefe. Ne járj vele így sokáig,mert előbb utóbb haza vágod az akksit is. Ahogy írta a kolléga 13,5 -14,5 volt között kell lennie a töltésnek alapjáraton,ahhoz hogy minden megfelelően működjön.A 12,5 az nem elég,még ha terheled is kevés.
Épp a minap mértük ki az enyémet is,alapjáraton úgy volt 13,9,hogy minden létező fogyasztót rákapcsoltunk.
Ha csak a motor járt,akkor felment egész 14,2-ig.
Ne nagyon halogasd,pár ezer forintos tétel,még ha szerelő csinálja akkor is.
Szia! Ma mentem a feliciámmal egy kicsit hosszabb útra! Reggel simán indult, töltésvisszajelző nem világít. Van egy szivargyújtóba helyezhető feszmérőm, azon mért adatokat írom le. Alapjáraton a feszültség terhelés nélkül 13.4-13.5v. Fűtést ráadom visszaesik 13.2-re, amit tart is menet közben. Tompítottat ráadom visszaesik 12.5-re majd szép lassan felmegy 12.8-12.9v-ra. index bekapcsolásakor ismét visszaesik 12.4-re. Ilyenkor a töltés visszajelző mintha halványan világítana, de nem vagyok benne biztos! Lehet csak én képzelem. Visszafelé indítás előtt a feszültség 12.5V. már ennyi hetek óta(Új akksi!) Hazafelé hasonló értékeket mutat az autó. Ennek fényében mit tanácsoltok?
Az volna a kérdésem, hogy dízel feliciához hol találok újonnan fűtéscsapot és előtét ellenállást (ha egyáltalán van neki ilyenje...)?
Nem kerek a fűtésem, holott teljesen új termosztát (Wahler) valamint fagyálló van benne. Azonban még sem fúj olyan hihetetlenül meleget, mint amikor hozzánk került az autó. Továbbá ha a szellőzés irányát állítom, akkor a szélvédő+légrostélyra állítást követően a szélvédőre csak hideg levegő érkezik.
A homlokfalon lévő kivágásra gondolsz, mert a lámpa test maga az tuti más. Az újabb modellnek nagyobbak a lámpái.Nem csinált már valaki ilyet innen a forumról?
Az 1.6 CR TDI erősen érintett a dízelbotrányban, ráadásul olyan szinten hogy annál nem is lesz elég a szoftveres módosítás, mint a legtöbb érintettnél
Én személy szerint úgy lennék vele hogy lesz@rom mennyit bocsájt ki, de ki tudja nem-e lesz valami szivatás annak aki nem esik át motorátépítésen... Bár ingyenes elvileg, de plusz egy szervíz, márkaszervízben, ahol "véletlenül" nyilván találnak még valamit....
Amellett nem egy rossz motor!!!
Viszont ha nem mész sokat szerintem jobban jársz a benzinessel, szervízköltségben mindenképp (teljesen általánosan is, nemcsak a dízelbotrányos téma)
Meg ezek a modern CR dízelek iszonyat lassan melegszenek be, ha egyszerre viszonylag rövidebb utakat mész akkor egyrészt folyton hideg motorral jársz ami kopás, másrészt teletömi takonnyal a részecskeszűrőt, ami nem tud kiégni (van egy betervezett öntisztulási folyamata, de ahhoz kell hogy üzemmeleg legyen hosszabb távon), vagy szűrőcserék súlyos tízezrekért...
Szóval leginkább a jellemző használatod alapján dönts.
Bíztam a LADÁ-ban, hogy azzal leváltom majd a Felit. Kicsit jobban belenézve, egy régi Renaultot takar a lemez, így elment a kedvem tőle. Olyan mint a régebbi Daciák.
Reméltem, hogy jön valami faék egyszerűségű, elpusztíthatalan, olcsó üzemű jármű 2M Ft-ért, de nem történt csoda.
Az 1,2 6V motor nagyon halvány, az autópályás emekedőket nem bírja. Lökdösni kell, mint a Filcton Frédiét. Az 1,2 12V már jobban megy, - Roomsterben próbáltam - még élvezetes is a haladás. A fűtés elég gyenge mindkettőben, a Felihez képest.
A konstrukciót nem tudom megítélni, mivel nincs 10+ éves üzemeltetési tapasztalatom, de úgy gondolom, lehet benne hiba. Rémlik valami téli probléma az 1,2 12V-nél, ami típushiba, a konszern összes autóját érinti, de már nem emlékszem, mi volt az.
A "rideg tartást" biztosan nem tűri úgy, mint a Felicia, kellenek a rendszeres szervizek, jó olaj, odafigyelés.
Az Octavia 2010-2012-es verzióiban gondolkodom és éppen a azt próbálom majd egy másik fórumon kideríteni, hogy melyik fajtájától, melyik motortípustól óvakodjak. 1.6 benzines, vagy 1.6 CR TDi. Nem vagyok kilométer zabáló. A 1999 augusztusi Feliben 182.000 km volt. Tehát nem ez a fő szempont hanem az, hogy ne menjen rá se a tankolásra, se pedig a szervizelésre ingem-gatyám.
Vagy egy kicsit régebbi évjáratokat keressek?
Ha esetleg volna információtok azt megköszönném. Mivel az Octaviákkal eddig nem nagyon foglalkoztam, ezért őrült nagy irodalmat kell átolvasnom, hogy tisztán lássak.
Azért még ott a Fabia, jó autó az, csak ne a háromperselyes legyen benne. Ha abból találsz egy megkíméltet azzal még sokáig elleszel. Vagy a nagytesó az Octavia 1 ami szerencsére Tourként is sokáig élt még :)
Néhány nappal ezelőtt véget ért egy 16 éve tartó utazás. Eladtam az 1999-ben újonnan vásárolt Skoda Felicia Magic autómat. Összességében hűséges társam volt, bár néha odadörgölt az orrom alá néhány fejtörős dolgot. Nagyon sok segítséget kaptam ebben a fórumban. Sok-sok kiadástól mentettetek meg például az ismert fojtószelep tisztítás utáni alapjárat visszaállítás hiba kapcsán, valamint az itteni információk segítségével jó időben sikerült megelőzni a gyújtáskapcsoló-kormányzár beragadást és még sok más tipikus Felicia hibát.
Az utóbbi időben már egyre több probléma merült fel, elkezdett a hátsó sárvédőív korrodálódni, egyre több dolog zörgött, nyikorgott, öregedett. Könnyű szívvel váltam meg tőle és akkor még nem is tudtam, hogy egyúttal milyen nehéz helyzetbe kerültem.
Most akkora összeget szánok használt autóra, amennyiért annak idején újonnan vásároltam Felicsitát.
Már 1999-ben sem volt korszerű ez a járgány, de azóta azt látom, hogy tragikus lett a helyzet. Baromságot baromságra halmoznak és például az 1.2 TSi motoros Fábiáknál még azt is sikerült elbarmolni ami a Zsiguliban sem jelentett problémát, nevezetesen a láncvezérlést :-) Nem tudom, hogy ezek a mérnök emberek mi a túrónak adnak ki olyan modelleket, amelyek életképtelenek. Úgy tűnik a számítógépes modellezések és az élet nincsenek szinkronban. Úgy tűnik mintha rajtunk, fogyasztókon tehát a mi kontónkra tesztelnék élesben az újabb modelleket.
Aztán vacak tejfölösdoboz anyagokkal töltik fel az utasteret, spórolnak a pótkerékkel (lassan extrának számít), az utóbbi 5 évben jellemzően sok-sok márkába és modellbe nem tettek vízhőmérséklet módszert és ezt meg is magyarázták, hogy miért nincs szükség rá, majd a legújabb autókba megint elkezdték beszerelgetni (Opel, Skoda, VW). Szóval kész őrület, spórolás, hanyagság és sok-sok gond egy újabb jó pár évre kiszolgáló járgány beszerzése.
Hozzám hasonlóan majd sorra kerültök ilyen helyzetbe, előre szólok, hogy készüljetek fel, hogy atlán a Felicia volt az utolsók egyike amelyiket dróttal és bicskával is lehetett szerelni, bár már ehhez is igénybe kellett venni a laptopot, amikor meghackeltük az ECU-t a már említett fojtószelep tisztítás után.
Mindenkinek sok sikert, Boldog új esztendőt és köszönöm a sok sok segítséget amit néhány itteni GURU-tól kaptam!
Attól még ott lehet, az öreg rutinból csinálhatta, 40 éve is így kötötte a Zsiguliba, jó az, nem is gondolt ilyenre hogy kiépített csatlakozást keressen:)
Szia! Járó motornál az a feszültség már az alsó határ. Az akkumulátor "12V" az csak a névleges feszültség ha ott van akkor haldoklik valami! 13,5-14,5V között van feltöltve. Vagyis a feszültségszabályozó körül van valami hiba.(mert az akku új(?) Az ha ráadod a fűtés motort (ha nem szorul a tengelye és a 2-3x az áramfelvétel amitől az előtét ellenállás elszáll) nem befolyásolja a termelt feszültség/áramerősség értékét. Hiszen ezért van a feszültség szabályozó. A 13V nem elég a töltéshez! A feszültségnek/áramerősség magasabbnak kell lenni mit az akkumulátorban mert akkor csak szinten tart és nem tölt. A jó szint ~14,5V járó motornál.
Szia! Az akksi stabilan tartja a feszültséget, nincs egy hónapja hogy vettem,és ma reggel is simán indult pedig -10 körül volt, és ma reggel a visszajelző sem világított. Az akku feszültsége járó motornál 13.1-13.3V, úgy hogy a fűtés rajta volt. A fesz szabályzó nem réginek tűnik, de komolyabban csak a jövő héten tudom megnézni. Köszi a tippeket!
Az enyémben évek óta Kínai van,baromi erős ,sokkal magasabbra nyílik az ajtó vele,de legalább azóta nem verem be a fejem . Viszont néha elég hangosan nyeszereg.
azt szeretném kérdezni ugye most be jöttek a minuszok és a skoda felicia 1.3 mpi alapjárata hidegen szerintem kicsi. nagyon pici vel 1000 allat van kb 980
az jó?? vagy nem meg egy kicsit ingadozik 980-1100 között kb folytó szelep állitás megoldhatja?
A generátoron van a feszültség szabályozó. Leveszed az akku sarut kitekered a 2db csavart kiemeled és megnézed mennyire kopottak a szénkefék. Ha elkoptak akkor cseréled az egészet nem egy nagy összeg. DE kíváncsiságból nézd meg az akkumulátorodat, hogy levett saruval mennyi a feszültsége és pár ora múlva hogy néz ki. Ha merül akkor az is csere mert az új fesszabályzót hazavághatja a cellazárlatos akku is.
Boldog Új Évet skodások! 2000-es feliciámnál ma tapasztaltam, hogy menet közben nagyon halványan világít a töltés visszajelző lámpa. Indításkor rendesen világít. Mértem járó motornál az akku feszültségét, ami 12,8-13,5V között ingadozott terheléstől függően! Mi lehet a probléma? házilag orvosolható, vagy szerelőhöz kell vinnem? Előre is köszi a válaszokat! Üdv!
Még egy dolog. Valahol olvastam hogy Opel Astra hátsó ajtó teleszkópja jó a Felíciához, csak egy centivel hosszabb tőle, viszont erősebb. Pontosan melyik évjáratú Astráé jó hozzá, és kombi vagy ferdehátú teleszkópja?
Született ítélet óra visszatekeréssel kapcsolatban első fokon eddig mindössze egy darab! Egy 8 osztályt végzett autó kupec bukott meg. Ezzel az a baj,hogy nagyon nehezen,szinte sehogy nem lehet bizonyítani,pláne ha kintről jön a vas.
Használt autóvásárlás:
Használt autónál állapotot vesz az ember nem futott km-eket. 120 ezer alatt is haza lehet vágni egy motort. Először is kereskedőtől nem veszek autót soha többé. Másodszor lehet az órában akár 30 ezer is,ha legközelebb autót veszek,mielőtt kifizetném megy veszteség mérésre. Ott kiderül,ha valami gebasz van és az eladó nem mondta. Ha az eladó nem megy bele,kenje a hajára a szarát.
Vannak egyéb trükkök is,de sok féle adalékkal lehet elfedni a kopás gondokat. Ezért jobb magánszemélytől kocsit venni.
Mindenkinek kívánok probléma mentes nagyon boldog új évet!!!
Szia! Nem is a 160000Km-rel lenne a baj az autókereskedésekben. Hanem azzal, hogy ha végignézed szinte mindegyikben hasonló a km állás! Én pontosan tudom, hogy egy céges 3 éves autóban simán van 200ekm!
De kirakják 6 évesen 180ekm-el! Hát nem érdekes!
DE ezzel a témával kapcsolatban egy apró megjegyzés. Ha Magyarországon lenne(?) normális okmányiroda! Hangsúlyozom NORMÁLIS IRODA NORMÁLIS NYILVÁNTARTÁS. Akkor pontosan tudnák azt ha a tulaj pl. 2010-ben műszakiztatta az autót és ott FELJEGYEZTÉK!!!! a k állást pl 180ekm-el akkor akármilyen szép is az autó nem engedem át íratni 2015-ben 70ekm-el! Ugye milyen érdekes a magyarországi gépjármű nyilvántartás???
De ezeknek az adatoknak az egyszerű átlépése az autókereskedők bobbijának köszönhető. Hiszen ha BÁRKIT egyszer is km óra csalásért megbüntettek volna akkor talán elgondolkoznának. Az csak nagyon sovány vigasz. hogy van szervizfüzet, hiszen ha azt bármikor újra lehet írni, kicsit bekoszolva mintha és már nincs is benne a 250ekm-es szerviz:-)) Az új tulaj meg nem tudja mi a franc lehet vele mert eszi az olajat a motor:-)) meg szétszakadtak a lengéscsillapítók stb.............
Csak ugye valós km futással nem lehetne egy flakon silikon spray meg egy mosás árán, több 100eft kaszálni.
Az enyémben is legalább 100ekm vissza lett pörgetve mert ugye 120ekm-nél még nem fekszenek ki a szelepszár szimeringek:-))
Szia! A két első nyúlvány mellett kb 20cm-re a ködlámpáktól. Vagyis a gyári vezetéket simán belehetett dugni
A műszerfal-nál pedig ha jól emlékszem egy szürke csatlakozó van. De ahhoz ki kell venni a műszerfalat mert ha soha nem volt használva akkor lehet, hogy valahol alul lifeg vagy le van szigetelve. Meg kell keresni a kábelkorbácson. Én nem hiszem, hogy 2 fajta köteggel szerelték. Mivel az enyém volt rendőrségi trafipakszos autó nem hiszem, hogy lett volna ennél mezítlábasabb kivitel. A biztosítéktálán pedig értelemszerűen a hiányzó helyre kell betenni egyet azt hiszem 4 lábú ~500Ft és működik.
Még talán az a verzió lehetséges, hogy mivel az MPI más kábelt használ azoknál a legegyszerűbb verzióban nincs meg. De nem tudom van-e ilyen mert ha belegondol az ember akkor többe kerül a leves mint a hús! Ugyanis ezeket pluszba külön nyilván kell tartani elkülönítve tárolni. Az a 4m vezeték meg a csatlakozó 200Ft. Arról nem is beszélek, hogy a biztosíték táblára felcsatlakozni utólag egy rémálom!
van 100000km alatti. sógorom apjáéban jó ha 30000km van pedig 16 éves. de öreg ember, bármennyire is csilli villi az ató néhány kérdést felvet: tavaly mondja hogy az első garnitura gumit amivel kijött a gyárból lecserélte
Említettem hogy csörög a feliciám... mutattam videót.. szelephézagok nem a legjobbak és szelepdekni is lazán volt rajta, azt megszorítottam és már csendesebb lett, de úgy néz ki szelephézag okozza.. ha ott voltam lőttem egy képet
illetve kerestem a központizár vezérlőt de jobb oldalt nem találtam. baloldalt a kormány mellett találtam valamit de nem fértem be semmivel mert le kellene szedni a műszerfalat így befotóztam, találtam egy fekete dobozt. ez lenne a központi zár vezérlő egység?
Nem gondoltam volna, hogy egy OFF-ból kisebb vita alakul ki... De azért, köszönöm a válaszokat!
Jómagam is, a hagyományos SKODA MPI motort részesítem előnyben. Csak a használtautó-piacon elég nagy futásteljesítménnyel vannak és elég drágán... :( Amúgy engem nem zavarna egy 160000 futás de, a családom hölgytagjának venném! Vagyis, biztosra szeretnék menni! Az én Felim 187000-ben van... Egy olyan MPI-t szívesen látnék a motortérben! Az 1200-as, csak ha minden kötél szakad verzió!
Az enyém most, mert beütött a hideg, egy érdekes dolgot művel... :/ Szép lassan felpörög alapjárati fordulatszámra ha ráköszörülök de, semmi emelés, mintha nem szivatózna... Egy kulcsra indul, csak zavaró hidegben. Ha számítógépet faggatok, látszik a hőmérséklet-szenzor zavara, esetleg, hogy zöldségeket jelez? Mert esedékes lesz egy fojtószelep-tisztítás alapbeállítással egybekötve. Kíváncsi vagyok, mert amióta nálam van, még nem volt számítógépre kötve!
Sok-sok Óév estéket és Boldog Új Évet Mindenkinek!
Jól írta norbee,szerintem is féltengelyvég probléma van. Ha kanyarodáskor darabos akkor szerintem a külső. Akkor csinálja ezt,ha a csukló hajtásból letörik egy darab és ott akadnak a golyók vagy kevés benne a zsír ettől szárazon fut. Gyorsításkor nem remeg az eleje?
Elől mind a két biztonsági öv csat kilazult. A csavarhoz nem férek hozzá az ülés szélére pattintott műanyagtól. A műanyagot nem tudom lepattintani az ülés háttámla állító csavarjától. Feszítettem, de nem jött le. Nem tudjátok, hogy mi rögzíti? Köszi!
Jobb oldalt merre találnám? Csak bontás szempontjából lehet jobb lenne ha be tudnám lőni, a kesztyűtartó műanyagát kiszedtem és semmi sehol, csak kábelkötegek.
Elméletileg! A kábelköteg tartalmazza a műszerfal mögött ill a motortérben a csatlakozását a ködlámpának! Az enyém mezítlábas 95'-ös de benne van! Arra csak csatlakozni kell. Plusz a biztosítéktáblára a hiányzó (ott is megvan a helye!) relét berakod és minden megy mint az ágybavizelés. A helyes működés pedig: tompított-első ködlámpa-hátsó ködlámpa. Ebben a sorrendben. A hátsó ködlámpa nagyon veszélyes normál vagy esős időben mert elvakítja a hátad mögött levőket! Az csak sűrű köd esetén indokolt. Ha ki akarsz egy a hátad mögül a szemedbe világítóval szúrni akkor felkapcsolod és hidd el le fog maradni.
Üdv Uraim! Ködlámpa bekötése kapcsán olvasgatom én ezt a relé beszerelést. Hátsó ködlámpám az van, de első nincs. Szereztem már hozzá kapcsolót is, de azt írják hogy kell relé. Milyen relé szükséges hozzá? Bár azt is írják, hogy azt úgy kell bekötni, mint ahogyan a gyári van, hogy csak a tompítottal együtt éghet. Na most hogy ezt a "bonyolult" bekötést megelőzzem, nem jó ha a hátsó ködlámpa kapcsolójára kötöm az elsőt is? Annyi, hogy akkor nem tudom külön kapcsolni, de egye fene. Mit gondoltok, elbírja a hátsó ködlámpa reléje és kapcsolója az elsőt is? Másik dilemmám, ha már olvastam ezt a témát, hogy a napokban szereltem be a szekérbe központi zár szettet. Mivel a gyári kábelkötegen nincs csatlakozó a központi zár csatlakozójához, így adtam neki egy pozitívat a gyújtáskapcsoló állandó feszültség alatt álló részéről. Nos, kell ehhez is valami féle relé, és be kell ezt kötni a biztosíték táblába csak hogy védve legyen? Előre is köszi a segítséget!
Igen ezt én is olvastam. Az a bajom a mai vasakkal,hogy szinte semmi nem ott készül hozzájuk,ahol összerakják. Van hogy maga a kocsi sem. Igy a BMW sem igazán a régi,jól bevált bajor vas. Az Ignisbe is a Fiat adja a motorokat.Nem szeretem a 3 hengeres motorokat sem.Több panaszt hallok felőlük,mint dícsérő szavakat. (Skoda Fabia,Matiz,VW Polo stb.) Ez egy szubjektív vélemény ))))
Szerintem ez nem lánc hang, nekem inkább úgy tűnik mintha valami lemez kattogna, vagy szelepet kéne állítani, de lehet nem jön át igy videóról rendesen a hang. A vezérlő egység nekem a kesztyűtartó alatt van. Kinyitod a kesztyűtartó fedelét és ott van egy müa. burkolat azt felfelé kihúzod alatta van. Nekem ott van a riasztó az ablakemelő meg a központi zár vezérlőegysége is.
nem rég van nálam. Olajcsere 10W40 típusra, illetve minden szűrő csere.
Hozzám került igen el volt gyengülve. Értem ez alatt hogy lepadlózva sem gyorsult csak nagyon lassan.. tudom csak 68 lóerő.. de nem az igazi, gyertyák szépen kiégve, hézagok jók.
kompresszió van. Kapott adalék ként spurit, ettől most úgy néz ki megjött az esze, kíváncsi leszek ha kifogy az adalék mitévő lesz a vas. Van egy olyan hiba viszont amit nem tudok hova tenni. Valami csörög vagy kopog a motornál. Elsőnek azt hittem szelephimba, de nem (ilyen hibája már volt, ki volt akadva egyik szelepszár, kereskedő azt mondta nem jó a lánc) a himba javítása után csendes lett de marad neki alapzaja. Normális? Talán tényleg megérett a lánc a cserére? 150000km van a kocsiba ami valós. Illetve még egy utolsó kérdés. A központi zár vezérlőt hol találom a kocsiba? Szereztem be egy távirányítós központi zár vezérlőt... csak nem tudom hol lehet a régi egység.
Képzelje el, hogy van egy húszmilliós BMW-je. Eddig nem rossz, ugye? Vigyáz rá, mint kedvenc játékára, pedánsan szervizelteti, még olyasmit is kicseréltet rajta, amit nem muszáj. Aztán egyszer csak az autópályán, teljesen civil tempó mellett csattan egyet és leáll. A szerviz pedig másnap telefonon közli: motorcsere, négymillió. Tovább »
Norbee leírta,hogy miért szar és lehet is benne valami.Sok panasz van rájuk a kötelező szerviz ellenére is....A vezérműlánc nyúlása nem feltétlenül olaj függő,bár igaz,hogy a nem megfelelő olaj rövidíti az "életét".
Csak félve írom: az autó 4 hengernél kezdődik.......... szerintem )))))))
Amit leírtál annak alapján, nem hiszem, hogy hengerfejes lenne a kocsid. Ha kezd átégni a tömítés akkor általában a hűtővíz "fogyása" az első tünet, később nehézkes hidegindítás, gyengülő teljesítmény, "füstölés" stb. Ezeknél a régebbi autóknál érdemes használattól függően hetente ránézni a motortérre...
Az édeskés szag a glikol párolgása mikor meleg felületre (motorra) kerül. Szerintem a hűtőfolyadék nem jut el a fűtőradiátorhoz, érdemes lenne a radiátort megnézni, milyen a hőfoka mikor felmelegszik a motor. Ha hideg akkor egyértelmű (fűtéscsap), ha forró akkor pedig a fűtőventilátor adta meg magát.
Így nehéz behatárolni a hiba okát! Hibakódot kellene olvastatni először. Ez adhat némi támpontot a további keresgetéshez. Egyszerű fojtószelep takarítás, gyertya csere, szűrő ill. szivattyú hiba, nyomástartószelep, injektor, és nem is beszélve az érzékelőszenzorokról valamint az érintkezési problémákról. Várj, hátha olvassa még valaki aki letudja szűkíteni a lehetőségeket!
Sziasztok! A szerelőm szerint lóg a kormánymű. Mondtam, akkor cseréljük. Jó az így, ő nem cserélné. Kérdésem a következő: Valóban el lehet így vele közlekedni? Miért nem akarja cserélni? Nagy macera lenne? Úgy láttam maga a kormánymű 20 ezerbe beleférne+ a munkadíj. Lehet, hogy nem is kellene kompletten cserélni? Házilag is megoldható a csere? Előre is köszönöm a válaszokat.
Sziasztok . Olyan gondom lenne , hogy a tél beáltával már nulla fűtés van az autóban vagy ha van is akkor épp hogy csak langyoska a víz pedig 90 fokon termosztát frissen cserélve a fűtésboxot is kiszedtem mondván hogy a terelőlapok szarok de azok is jók a fűtőradiátort kimostam semmi dugulás nincs . A vízcsövek picit kemények és a kiegyenlítő tartály kupakját lecsavarva szisszen valamekkorát és a kocsi beindítása után ami nehézkes édeskés szagot áraszt 1 darabig . Hengerfej lenne ? 1.3 mpi . vagy ha esetleg egerben rátudna nézni valaki azt megköszönném mert lassan ott tartok hogy felgyújtom .
Felteszem a kérdésemet újra, hátha tud valaki segíteni.
két Feliciánk (Van Plus és kombi) hasonló hibát produkál. alapjáraton történő állás( pl lámpánál való állás után, vagy motorfék üzem után "elgyengül"), a gyújtás pillanatnyi elvétele után újra erőre kap. Mi lehet a hiba oka.
Mert a T. tulaj nem hajlandó megvenni az 5W-30as, vagy 5W-40es olajat, mondván ez csak egy Skoda, jó abba a 10W-40es is. Na meg hát a sufnituner Józsi a szomszéd utcába azt mondta, hogy tud 10W 40et okosba feleannyiért, mint amit azok az ökrök ott a gyárban kitaláltak. Meg cserélni sem kell olyan sűrűn, nem béjemvé ez kérem...
Ha úgy, és arra használják, amire való, akkor SZVSZ nem rosszabb, mint bármelyik motor.
Az injektorokon a + az folyamatos, a - van szaggatva az ECU által. Tehát gyújtás mellett az injektorcsatik egyik lábán mindenképpen kéne +12 voltot találj. Ha nem akkor a 15A-es F4 bizti kiment. Ez táplálja az üa. szivattyút is. Lehet annak reléje szar. Az ECU pedig a F1-es jelű 10 A-es biztin keresztül kap áramot. A képeke látod a bizitik méretét és a másik képen pedig a számozást, ha lenyitod a tartót. R5 üa. relé.
Én egy ilyen rajzot találtam, egy körön vannak az injektorok a benzinpumpa, és elvileg a lambda szonda fűtés. Nekem ezek közül veri valami a 4. biztosítékot. Pumpát már cseréltem, de a hiba nem szűnt meg :((
bgombas!
Köszi, ez a lista sokkal részletesebb, mint a magyar kézikönyv, abban csak a benzinpumpa szerepel.
Mi csináltunk célszerszámot hozzá. Képet valamiért nem tudom feltölteni,probléma megoldása folyamatban van.Igy inkább elmesélem ))))
Fogtunk egy régi betétet és annak a közepébe fúrtunk egy 14-es lyukat. Vas oldalon oda hegesztettünk egy 13-as anyát majd fogtunk egy 13-as menet szárat,annak a végére egy gömbvasat. Olyan lett mint egy T kulcs menettel.
A betétet megtámasztom a munkahengerrel szemben és gyakorlatilag erőlködés nélkül vissza tudom tolni a dugattyút.
Jó a WD40,ha nem a legjobb.Ha ez sem segít akkor érdemes a foglalatban kutakodni.Jártam már úgy még anno a Ladával,hogy teljesen eloxidálódott,de ez kívűlről nem látszott.Pici baj van ott,csak meg kell találni,hogy mi az. :)
köszönöm Gyula !Nem mertem oda feszíteni neki de most már bátran nyomom ,a 120-asnál is úgy kelet csak oda betettem egy nagyon kopott betétet és igy megtornáztattam a munka hengert .csak a 120-as kicsi volt ehez képest.köszi műszakira készül a vas!
Szia! Feszítővassal, csavarhúzóval,esetleg jó erős fa vésővel. Amelyik tetszik. Leveszed a takarólemezt, és benyomod a tárcsa és betét közé. Nem kell félni csak férfiasan:-)) és megfeszíted ezzel be is nyomod a munkahengert. Ha betétet cserélsz akkor pedig még így "frissében" teljesen benyomod ameddig nem akad. Ezt azért mert az új betétek jóval szélesebbek és ha a régi ki is jön az új biztosan nem megy be. Viszont a régi betéttel sokkal könnyebb visszanyomni a munkahengert.
Ha esetleg nem megy akkor sajna így kell levenni féktuskót. Ezután a védőgumit a munkahengerről óvatosan leveszed és egy kalapácsot teszel a féktárcsa helyére a munkahenger elé majd a fékre léptetsz valakivel óvatosan. Ez előrenyomja a munkahengert csavarlazítóval befújod és letisztítod teljesen simára. Ha van rajt rozsda az nem jó jel. Megpróbálhatod 400-as vagy finomabb papírral leszedni.Majd óvatosan egy zsíros ronggyal megtörlöd és visszanyomod a helyére és felrakod a védőgumit.
Szia! Azért ne bízd el magad! Az enyémen is azt hittem, hogy minden OK! egészen addig amíg a !gyári! alvázvédelem alatt nem volt lemez! A festés szép volt és hibátlannak látszott de valahol befolyt alá a víz és elrohadt. Ahogy megnyomtam az ujjammal akkor látszott, hogy csak festék:-((
"...szerintem csak rozsda terén marad el a Fabiától..." egyrészt. annyival pont idősebbek, mint a Fabiák, másrészt meg szerintem éppen hogy rozsdásodás szempontjából egész jól vizsgáznak a Feliciák. Az enyémen 16 évesen még a gyári fény és alvézvédelem van. Azt nem mondom, hogy nincs itt-ott megindulva, de egy ilyen korú autótól ez szerintem bőven elfogadható.
Magam is úgy keveredtem ide hogy tervben a saját autó vásárlása, a céges Fábit imádom, magamnak is azt kezdtem nézegetni, de rájöttem hogy az egyelőre drága lesz... Így jött képbe nálam a Felicia. Elsősorban szerintem csak rozsda terén marad el a Fabiától, de abban nagyon....
6 és 12 szelepes változatban létezik, de a fenti állítás mindkettőre igaz...
Egy 3 hengeressel állunk szemben, amin láncos vezérlés találunk. Ez idáig még jó is lenne csak hogy az a lánc végtelenül alulméretezett, nyúlik mint a kocsonya, és szeret átugrani... Akkor meg ugye csúnya dolgokat művel....
Vagy a jó öreg 1.4 MPI (helyedben ezt választanám) vagy ott a VW-féle 1.4 16V, nekünk az van a céges Fabiában (az létezik 75 és 100 lovas változatban, mienk a 75-ös) .
Folyamatosan leold az ac pumpa biztije, pumpát már cseréltem, de úgy tűnik hiába Gyújtáskapcsóló lehet zárlatos, esetleg relé, kábelezés? Nem mindig csinálja, ezért nehéz kimérni. Merre keresgéljek?"
Azóta kikábeleztem fix 12V-ot az ac pumpának, de a 4. biztosíték nélkül hiába megy a pumpa fixen, nem indul az autó. A könyvben csak az üzemenyagszivattyút írja a 4. biztihez.
Sajnos nem merek így elindulni, mert még mindig nincs meg a hiba, a fix 12V a tartalék megoldás lenne, ha lerohadnék valahol.
Ritkán, évente max. 1-2-szer. A futóban nem szokott hiba lenni, mert kölcsönzöm, ott meg előtte leellenőrzik, látom mindig, hogy jó. Azt viszont tudom, hogy a Feliciától nem megy át a fékjelzés (ez azóta így van, amióta megvettem), illetve most nyáron tapasztaltam, hogy már az egyik index se. A tisztítást hogyan próbáljam meg, fújjam be WD40-nel?
Az órában lévő visszajelző akkor sem mutat semmit,ha a futóban vagy a foglalatban van valami gebasz. Nemtom milyen sűrűn húzol valamit,de egy kontakt tisztítás rá férne a foglalatra a horog mellett hátul. Akkor sem jelez vissza,ha a futóban vannak kontakt hibák. )Izzónál,s szúróvillában vagy a vezetékelésben) A visszajelző nekem csak akkor működött az óránál,ha kidobtam a gagyi relét és gyárira cseréltem.
Hála Istennek a dízelnek nincs túl sok variációja.Vagy kombi vagy nem,de ez nem befolyásolja a féltengelyen a recék számát,így elég nehéz mellé lőni. Bár sejthettem volna abból,hogy a csere után is megmaradt egy kicsi a remegésből ami most felerősödött. Harang csere lesz ebből,már látom. Viszont cserélem mindkettőt.
...na meg a csészét. Megcsináltam mindkét oldalon a külsőt és a belsőket is. Olyan finoman futott utána! Előtte 110-nél majd' kiesett a műszerfalam annyira remegett!
Sejtettem, mindig az anyagiak döntenek sajnos! Amikor cseréltem a csuklót akkor derült ki, hogy a csillagon és a tengelyen lévő bordázat nem stimmel! Ezt kivédendő, a csillagot meghagytam, csak a tűgörgőket és a gyűrűket cseréltem ki, valamint a harangot.
Két éve talán, engem is ez foglalkoztatott, mármint a remegés... Nálam az történt, hogy valamikor, lakott területen ahol cammogó üzemmód van érvényben és nem lehet észrevenni, elhagytam az egyik kerékről egy kb. 30 grammos kiegyensúlyozó ólomnehezéket. Minden rendben volt/van, keréknyomás és kormányszögek... Végső elkeseredésemben elmentem egy gumishoz és megnézettem a kerekeket. Akkor lőn világosság!
OFF
Autót keresek a család egy másik tagjának... Naná, hogy SKODA! :-)
De... Skoda Fabia 1,2-re két motort találtam... 1,2 MPI és 1,2 HTP. Ha valaki segítene megérteni a különbséget a két erőforrás között és nyűgjeiket típusonként nagyon megköszönném! Egy másik Skodás fórumon már meguntam visszaolvasni... :-/
Személy szerint, az 1,4 MPI-t díjazom, mert a Feliciában szépen szól... :-)
Azt mondjátok, hogy ha pótkocsik húzok, akkor annak jelzőfénye kellene, hogy legyen a műszerfalon? Nekem soha mutatott semmit a műszerfal, ha pótkocsit csatlakoztattam...
Ilyet még nem is láttam. Azt nem értem miért kellett a led? Az óra csoportban van vonóhorog visszajelző a két irányjelző között, egy 1-es szám van benne és az nálam működik. Akkor nem működött,ha nem gyári relé volt benne.
Mert akkor is voltak korlátai az anyagi lehetőségeimnek mivel műszaki után voltam és nem tűnt annyira vészesnek a kopás. Persze most már másképp gondolom,mert így két és fél hónap után nem kellene megint szét borítanom.
Ha még aktuális, hogy keresed a Felicia kezelési útmutatóját, és a Haynes féle Skoda szerelési könyvet (angol nyelvű) akkor küld egy mail címet, holnapi napon átküldöm.
Köszi, ezt is elmentem! Megnéztem, és tényleg a vészvillogó, és ha bekapcsolom, villog a végén a kis zöld lámpa. :) Már csak a kérdés rejtvényben, hogy mi ennek a kis izzónak funkciója, mert hát a műszerfalon úgyis látszik, ha be van kapcsolva a vészvillogó, meg hallatszik is. És, hogy honnan csúszhatott ki. Mert olyan messze azért nem ér el a vezeték.
Nem tudom,hogy a többieknek milyen a tapasztalatuk a csomagtér ajtó teleszkópjával,de szívtam vele én is sokáig.Vettem bontóból haveroktól innen-onnan,de nem volt egyik sem nyugdíjas megoldás. Azt egyszer meguntam mindig kitámasztani (meg 2x a fejemre esett az ajtó) és vettem bele újakat,de nem a skodáét,hanem a kombi G Astráét. Csak egy centivel hosszabb ,minden más smakkol. Viszont van annyira erős,hogy csak az egyik megtartja az ajtót. Ha össze számolod,hogy időnként veszel bele egy vagy több használtat,akkor kicsit spórolsz rá és meg van az új ára. Addig meg marad a seprűnyél.
Olyan problémám támadt az ünnepek alatt,hogy a Vénkurva kb 90-nél elkezd elöl remegni ami 105-nél meg is szűnik,de ettől nem lettem nyugodt. Én a belső csillaghajtásra gyanakodtam elsőre,mert jobb kanyarnál halk kattogó hangot adott ki magából először csak hegynek felfelé mostmár viszont síkságon is előjön.
Ami miatt kétségeim vannak ill. tanácstalan lettem,mint Ádám anyák napján.
A belső halytáscsillakogat cseréltem kb 30 ezer km-rel ezelőtt. Akkor vettem észre,hogy a belső harangokban van némi kopás.Az nem lehet a probléma egyik forrása? Mármint a kopás....
Aztán gyanakszom még a külső féltengelyvégre is baloldalon.....
A keréknyomás és a gumik azok jók. A kerékösszetartás is beállíttatva a téligumikhoz, a futómű rendben van. (kormány összekötő és a támasztó gömbfej).
Érdekelne a véleményetek,mert ugye karácsony után vagyunk és a költségvetés nem áll a helyzet magaslatán. Nem kell még kukáznunk,de most nem biztos,hogy belefér egy teljes felújítás. )))))
Két MPI motoros Feliciánk (Van Plus és combi) az alábbi hibákat produkálja:
hosszabb motorfék vagy pl. lámpánál alapjáraton történő állás után erőtlen lesz. A gyújtás egy pillanatra történő levétele után újra megindul. Mi lehet a probléma oka. Kérem segítségeteket.
Sajnos mikor használtan vettem, nem adott a kereskedő semmi használati útmutatót, szervizfüzetet vagy ilyesmit. És persze sokszor jól jött volna azóta, ha lenne.
"Kissé" tapasztalatlan voltam akkoriban ezekben a dolgokban. Na persze most se gondolnám magamat valami hű, de rutinos használt gépjármű vásárlónak, de azért most már jobban megnézném, hogy mit kapok és mit nem az autóhoz.
Mindenesetre rákeresek, hátha fent van a neten valahol...
Nálam ott van jobbra a 18-as jelző mellett, és egy hosszú vezetékkel és egy kis izzóval a végén. Az jutott még eszembe, hogy az nem lehet esetleg, hogy az előző tulajnak anno volt benne riasztója, és annak volt ez a jelzőlámpája? Van egyáltalán köze a riasztónak a ehhez a táblához?
Hát igen, elég hosszú a vezeték rajta... de ez azóta ott van a dobozba, mióta megvettem az autót, az tuti. És az nem tegnap volt.... Mindenesetre a vontatásnál is van gondom, jó, hogy szóba hoztad. Ha rácsatlakoztatom a pótkocsit, akkor csak az egyik index lámpa világít a pótkocsin, a fék meg a másik index nem. Ez is lehet biztosíték probléma? Mondjuk nem hinném, mert akkor hogyan világítana az egyik index??
Ezt kapd ki! Pár napja azt írta egy muksó a neten, hogy azért nem használja a távfényt, mert akkor a szembejövő lámpája elvakítja mikor visszavált reflektorról, ezért lassabban vezet szigorúan csak tompítottal! Baszki erre már nem tudtam mit válaszolni! Valamint tegnap meg akarták magyarázni miért is kell ködzárófényt használni állandóan.
Hát igen! Tudod az a legszebb az egészben, hogy sok ember azzal sincs tisztába hogyan és melyik kapcsolót kell használni! Ez nem vicc! Siófok, szabad strand este. Jön egy pláza pi..a az nem vitás, hogy igen dekoratív! Odamegy a mercihez, körülnéz- igggen mindenki látja én ebbe ülök be!! Aztán ajtó becsuk és lőn világosság! elindul DE elől minden virít helyzetjelző, tompított(ezt még tudja) és láss csodát ködlámpa! Mert ugye nyáron akkora a parton 35c°-ban a köd a szőke nő fejében, hogy lámpa kell ahhoz, hogy kilásson belőle.:-))
A másik véglet amerre járok, többször találkozok autókkal és most már figyelem! Van olyan aki ~3 hete úgy megy vele, hogy nem világít az egyik fényszóró! Az autó A180(merci) és nem szőke hanem barna pi..a. De sorolhatnám...................... A lerobbant opelekről amiket kisebbségiek vezetnek már nem teszek említést mert azokat meg nem lehet követni mert ott nem a lámpa hanem a füst a gond:-(((
Szia! Kiveszed a magasságállítót és csavarsz egy fordulatot kifele a közepén található csavaron! Az a csavar támasztja ki a fényszórót. Ezzel megemeled de figyel a jó magasságra!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudja-e valaki hogy ezeknek az univerzális központi záraknak az index kimenetét hova kell bekötni? A központi zár leírásában nincs róla szó csak a 2 kábelt mutatják ami az indexhez kell. Tudna valaki segíteni ebben?
Nem vagyok egy nagy szaki de szerintem az a kocka az irányjelző relé. Gondolom van vonóhorgod és az a kis lámpa annak a visszajelzője, csak kicsúszhatott a helyéről.
Sziasztok. Nekem is ilyen gondom van. Nekem a bal feljebb van mint a jobb. De a lámpa mögött van kettő fehér csavarós műanyag csavargatom de nem csinál semmit.... Hogy tudnám feljebb tekerni?
Szia! Ez sajna nem így működik! A fényszóró állító alapból nem jó egyetlen felicián sem!
A fényszórót úgy lehet beállítani, hogy fogsz egy kartonpapírt és a fényszóró magasságot(közepét) megjelölöd rajta. Meghúzod erősen egy filccel! Majd ~5cm -rel lejjebb húzol egy másikat! Ezután az autótól 10m-re egyenes helyen leállítod ezt a táblát és rávilágítasz. Ha a tompított fényszóró felső határoló vonala az alsó vonalra esik akkor ~90% hogy jó lesz! Ha nem akkor a 2db állító csavarral tudod ezt állítani. A lényege az a fényszórók úgy vannak kialakítva, hogy az út jobb oldalát magasabban világítják meg de a szembejövőket nem zavarja. Ezt egy sima fal előtt is megteheted a lényeg az, hogy egyenes legyen a terep.Bár csak minden autó ilyen lenne:-((( mert a barom emberek feltekerik az égbe és nem érdekli őket a szemben jövő autó lát-e tőlük valamit! Időnként az ilyeneket én fénykürttel szoktam büntetni amikor a jelzésre még odaveri a "nekem is van fényszóróm" jelzést! Olyankor azért a 200W megteszi a dolgát és csak azt látom a tükörből, hogy erősen fékez a barom!Nem értem az ilyen tetveket!? mit néz amikor odaér egy másik autó mögé és LÁTJA hogy a lámája bevilágít a másik autó fülkéjébe? Van ezeknek eszük, vagy egyáltalán logikusan tudnak gondolkodni? Na mindegy karácsony van és ilyen kor nem illik ilyet mondani! Majd holnap, mert ma már túl mindenen, megvolt a % és nem vezetek:-)))
+ nem világít az utastér lámpája, se állandóra billentve, se a nyitott ajtós világításra,
+ nem világít a csomagtartó lámpája,
mindkettőben megnéztem az izzót, nem láttam, hogy ki lennének égve.
+ továbbá nincs feszültség a szivargyújtóban, vagy legalábbis egy másik autóban működő usb-s töltő ebbe dugva nem működik,
+ a műszerfalon lévő digitális óra sem működik.
Lehetnek ezek a problémák kiégett biztosítékból adódóak? Honnan tudom, hogy melyik biztosítékhoz tartoznak ezek? Honnan tudom, hogy egy biztosíték kiégett? Van a biztosítékon ennek látható jele, vagy csak az, hogy a hozzátartozó izzók, elektromos eszközök, stb-k nem működnek?
És egy bónusz kérdés: A biztosítékoknál találtam egy "kockát", amihez vezetéken egy kis lámpa van kapcsolva. Ez mire való? Próbálgattam, hogy beledugdostam a többi "kocka" helyére, hátha világít vagy ilyesmi, de semmi. Pedig azt gondoltam volna, hogy valami ilyen hibakereső / ellenőrző bizbasz... :)
Előre is köszönöm, hogy ha valaki megszán a válaszokkal és tud segíteni!
A lámpa tetején van egy téglalap alakú állító. Ezt le tudnátok fényképezni akinek jól világít hogy milyen pozicióban áll? Sokat sekítene! Esetleg cm. Fényképen le írva. Köszönöm.
Eladó 4db 175/70R13 Pirelli SnowControl190 téli gumi. DOT3308, futott kilométer:27000km. Minta 6-7mm. Szezonon kívül lemosva, lekezelve, felnire szerelten száraz pincében tartott. Jelenleg autón vannak. Az ár fix. simon120L@gmail.com Pest megye - Vecsés 703336265
Boldog karácsonyt kívánok minden márka társnak. De,hogy ne legyek önzetlen nincs valakinek Felicia csomagtér ajtó teleszkópja eladó? Szeged környékén. Nagyon meg köszöném. Nyilván nem pusziért.
Először is, mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!
Másodszor, a karácsonyfa alatt idén vezérműláncot találtam. :-)
Közelebbről megnézve a cikkszámot, 6U0198026A feliratot láttam. Az én fehér villámom pedig 1996. decemberi példány, amire a 6U0198026 cikkszámú kell...
Véletlenül nem járt így egyikőtök, csak fordítva? :-) Szívesen elcserélném veletek egy 6U0198026-ra, ha valakinek ilyenre volna szüksége. Egyszerűbb lenne, mint rohangálni a számlával(amit nem is tudom hol van) a boltba, ami talán nyitva sincs az ünnepek alatt-között, valamint hátha valakivel így segítünk egymáson...
Természetesen gyári, dobozos, szép barna zsírpapírban, két fémkarikával egy papírra ragasztva. Kérésre le is fotózom! :-)
Szia! Ha megnézed a bekötést akkor (a legtöbb rádió ilyen) van egy +12V és egy "memória" ha(? jól emlékszem! A +12V az a fő áram kapcsolása ezt a gyújtáskapcsolóra kell kötni a másikat viszont egy közvetlen állandó áramforrásra. Ugyanis ha nem oda kötöd akkor minden indításnál újra kell programozni mindent. Nekem is így van bekötve és soha nem merítette még le az akut.
Ma nálam is megvolt a "hirtelen felindulásból pánikszerűen elkövetett gépjármű mosás".
sziasztok, kaptam a barátnőmtől egy SAL VB2200 VoxBox tipíúsú rádiót, de eddig ahhoz voltam szokva hogy ha sokáig tartottam a kikapcsolás gombon a kezem, akkor teljesen kikapcsol és még az óra sem jelenik meg, most pedig, ennél a típúsnal a használati útmutató is azt írja hogy kikapcsolásnál megjelenik az óra...
én mint hozzá nem értő azért nem szeretném az órát mert félek hogy leszívja az aksit ... :/ szóval tippek ötletek? bocs a lámaságért :)
ja meg mozog is picit ahol a rádió helye van, de nem úgy hogy kiessen, csak pl húzom az usb kulcsot akkor jön az a széle is picit vele... hogy rögzitsem? mert a radio hatuljan van erre mód, csak hát nalam a feliciaban nem igazan van azt hova :D
Üdv! Van egy 1999-es Feliciám. Gömb alakú ködfényszórója van a jobb oldali kiégett, hogyan tudok benne izzót cserélni? hogyan tudom kiszerelni? előre is köszönöm!
Tudna nekem valaki abban segíteni hogy. Felicia kilóméteróra mutatóját milyen pozicióba kell visszarakni? Számlapot cseréltem de ha beállítom alap helyzetbe a mutatót akkor van hogy csak ugrál de van hogy 20-30km csal a sebességből
Ha lenne egy kép vagy valami leírás mihez kell a mutatót beállítani hogy újra a jó értéket mutassa az szuper lenne
Sziasztok! Annyit tennék még hozzá,hogy a rugót ha össze nyom ni nem is kell,de mindenképp rögzíteni kell (rugóprésssel vagy ha nincs erős dróttal legalább három ponton),mert ha tányérnál a csavart kiengeded jön vele a rugó is és vissza tekerni a csavart a toronycsapágy csere után....nem fog menni.
Szia! Felemeled két csavar felül egy alul. Aztán kiveszed az egészet egyben. Ha jól emlékszem (már régen cseréltem) a felső rögzítő lemez alatt van a csapágy és nem kell a rugót kivenni. Én a csere helyett a "bicigli" :-) boltban vettem 3mm-es golyókat és ami benne volt kidobtam és újakat raktam bele. Ha emlékem nem csal 17 golyó van egyben. Ez hatalmas 300Ft költséget jelentett. Akkor ez volt a leggyorsabb megoldás (elfelejtettem rendelni) mert kellett az autó de azóta is jó!
Elvileg a fékpedálnál van egy persely, az kopott ki, azért marad lent. De én csak tippelek, mást is hallgass meg. Főfékhenger egy tizes a cromax-ban, csere munkadíj + fékfolyadék csere (folyadékkal) + tisztítás nekem 7ezer volt. Tudom ajánlani őket :) Biztosdafoki úton van a szervíz, normálisak a srácok.
Sziasztok.Fékezés után néha lábbal kell visszahúznom a lent ragadt fékpedált.Jól gondolom,hogy a főfékhenger cserére szorul?Ha igen ,az mennyibe kerül itt Pesten?
145 000 nél még nem jellemző a csörgés, nézd át nem-e más ciripel. Nekem az olajbetöltő sapka gumija kopott meg és a sapka ciripelt mintha a lánc csörögne
amúgy januárban elején ki fogom cseréltetni a kuplung szerkezetet(luk gyártmány) abból az indokból hogy eszrevételeim szerint a rugok elfáradhadtak +főtengely szimering. féltengely gumiharangok.
+ sikerült találnom skoda patikánál gyári vezérműláncot
a kocsiban 145.000 km van az vez lánc csörgése nekem zavaró csak azért cseréltetem ki
Folyamatosan leold az ac pumpa biztije, pumpát már cseréltem, de úgy tűnik hiába Gyújtáskapcsóló lehet zárlatos, esetleg relé, kábelezés? Nem mindig csinálja, ezért nehéz kimérni. Merre keresgéljek?
Nem tudom mikori a folyadékod, ha régi nagyon, érdemes a tartályból leszívni a régit és kitakarítani a szűrővel együtt. Feltöltöd, majd jobbhátsó, bal hátsó, jobb első, bal első légtelenítés. Nem nagy ördöngösség, neten van leírás, pumpálsz majd folyadékot engedsz. Két emberes művelet, max egy óra és megvagy. Dot 5.1 folyadékot vegyél.
Budapesten nekem 5 rongyért folyadékkal együtt megcsinálták és takarították a tartályt is. Nekem nem érte meg otthon szenvedni vele, inkább kifizettem a pénzt.
üdv mindenkinek lenne egy pár kérdésem. skoda felicia 1,3mpi 1999
a motor térben van valami aktiv szénszűrő az mire való ??
es van egy másik felicia is 1,9d 1998 as évjárat a biztosíték táblánál elég nedves a szivacs ha esik van valakinek tippje hogy hol bír be folyni az eső es ha nagyopn esik akkor a középen is nedves
Ezek szerint ez ocsmányiroda válogatja.Velem pl nagyon korrektek voltak,elmagyarázták,ha valamit nem értettem. Amikor lefogyott a CHF hitel a vasról meg is kaptam a törzskönyvet. Úgy alakult az élet,hogy anno muszáj volt rátetetni jelzálogot,hogy ne vegyék ki a seggem alól. Itt jegyezném meg,hogy mire kifizettem a vételárat az összes faszsággal együtt kb 2 másik ilyet tudtam volna venni. Dehát szegény ember vizzel főz. ))) 2 éve kellett új forgalmi,mivel beteltek az ablakok és ugye az ablakon kívülre ragasztott akármi olyan,mintha nem is lenne. Kipengettem a 6 rugót,boldogan ballagok vissza és a hölgy közli velem,hogy tudom-e,hogy jelzálog van rajta? Azt tudtam,hogy volt,de azt gondoltam,hogy a Lombard a hitel lejártakor le is veszi róla. ugyanis ezt elfelejtették közölni velem Lombardéknál. Le veszi a faszt! Majd én,ha akarom! 6 ezerért! Van egy volt feleségem aki periódikusan meghülyül és végrehajtókkal meg bírósággal és/vagy börtönnel fenyegetőzik. Igy maradt a jelzálog. Legalább nem lehet lefoglalni,amúgy sem akartam eladni......
Hitelmentés level 99:
Közel 5,5 év alatt kifizettem a vasra 1.2 millát. A vételár vásárláskor 869 ezer volt,amiből a Lombard 674 ezret finanszírozott meg. Na ebből kaptam vissza 101 ezret. Finoman közölték velem,hogy fogjam be a pofámat,mert van aki egy agyonütött huncut forintot sem kap vissza,sőt........
De nem hibáztatok senkit,mert én írtam alá azt a szerződést és nem volt kötelező. A paraszt vakításon döbbentem meg......
Tudod ezt úgy kell megoldani, hogy faszán flexel kivágod a szélvédőből a matricát és az üveggel együtt beviszed! Nem vicc! De egyébként óvatosan hőpisztollyal-hajszárítóval le lehet szedni, de az üveges poént ki nem hagynám egyszer sem!
De nem csodálkoznak az üvegdarabon, láttam, volt egy pár a szekrényben ahová beteszik!
Mi az átíráskor mentünk vissza az okmányirodába NÉGYSZER!!!! Először: hitel volt az autón, ami már régen lejárt. Ezt igazolni kell, hogy már nincs rajta hitel. A tarkamarhának nem esett le, hogy a bank addig nem adja ki a törzskönyvet, míg hitel van rajta. Mi meg ott lobogtattuk neki a törzskönyvet. Oké, mentünk a bankba igazolást kérni. Másodszor az üzembetartói szerződésben találtak valamit. Harmadszor, mire írtunk egy új ajándékozási szerződést- ugyanis kaptuk családtagunktól a szekeret- akkor abban találtak kivetni valót, hogy ha nulla forintot írunk rá, akkor a vagyonszerzési illeték a DUPLÁJA. Negyedszerre írtunk egy normál adás-vételit, és ráírtunk 150.000-et hogy annyiért vettük. Ez "Magyarország" kérem! Nem is az volt a bosszantó, hogy egy fél nap ráment, a páromnak fél nap szabit kellett kivennie mert csak egy órára kérte el magát, aztán úgy kellett telefonálgatnia hogy nem tud délelőtt visszamenni, hanem tényleg amit Te is leírtál, hogy milyen flegmán tudnak pofázni az emberrel.
Szia! Pont azért mentem be az "okmányirodába"(?) mert a barátomtól aki egy nagy cégnél gépjármű ügyintéző kaptam egy "fülest": A rendőrök ezért is büntetnek! Ha mást nem találnak akkor ezért akár a rendszámot is levehetik! Pontosan erről beszéltem! Itt mindig attól kell rettegni, ha jogkövető állampolgár vagy, hogy a hatóság hol talál valami olyan "szabálysértést" amiről te nem tudtál esetleg DE lehet büntetni!
Mert ugye a jog nem ismerete nem mentesít! Vagyis ez szimplán azt takarja ha te nem vagy jogász és nem követed a sunyin kihirdetett szabályozásokat akkor nem állampolgár vagy, hanem az állam "áldozati tehene"
akit lehet rendesen fejni! Ja csak úgy megsúgom az ~5 éve hirtelen felindulásból elsősegélycsomagokat ellenőrző rendszer lassan újra aktiválódhat! Hiszen az is egy dupla kaszálós buli! Mert nem elég a büntetés még a kötszeres doboz készletet ki lehet árulni! Ugyanis lejár az 5 év és megint vehetsz újat vagy 5eFt-ért egy gyógyszertárban felújítható!Csak azt nem tudom mi a f@szt csinálok azzal az 5 dobozzal ami bontatlanul otthon van! Mert UGYE EU szabvány és veszélyes hulladék! Mint ez az ország....
A Lupo-m eredeti rendszáma JJX-valamennyi volt, de én kértem, hogy rá akarom rakni a saját EHD-635-ös rendszámomat. Ezzel nem is volt gond, de azt senki nem tudta megmondani, hogy a JJX-es matricával mi legyen. Mást mondott a ocsmányiroda, mást a műszakis vizsgabiztos, mást az igazoltató rendőr.... Lekapartam a f@szba, azóta nem hiányzik senkinek...
Ma megint megértem a "hihetetlen coddákat" a siófoki okmányirodában! Bementem kérni egy új matricát a szélvédőre mert ugye az nem jött le! Visze a forgalmit, törzskönyvet, egyéb személyes adatokat hiszem mi kellhet még!?
Na itt jön a "csoda"
Ügyintéző: hol a régi matrica?
-kukában a szélvédővel együtt.
Ügyintéző: akkor nem tudok másikat adni/kérni!
-miért?
Ügyintéző: mert nem tudom az előző számát megnézni!
-??? hol vagyok? ez nem az okmányiroda? itt nem kellene minden egyes a gépkocsimhoz kiadott iratot ismerni?
Ügyintéző: az a számot csak ott tudják ahol kiadták!
Ügyintéző: Ha nem lesz meg akkor újra kell rendszámozni a gépkocsit!
-ez ugye csak egy vicc?
Ügyintéző: nem!
Láttam az arcán a lenéző kifejezést amivel az asztal túloldaláról tekintett rám! Ez olyan volt ami egyértelművé tette számomra, nem ŐK vannak értünk hanem mi vagyunk értük!
Nos elszidtam finomat félhangosan az egész rendszert úgy, hogy mindenki tisztán értse és érezze a munkája SZART sem ér!
Hazamentem az udvaron a kukát kiborítottam és kivágtam azt a kis darabot amire az ügyintéző kíváncsi volt! Természetesen a repedések miatt nem látszott az egyik szám még nagyítóval sem!!! Csak találgatni lehetett, hogy 8-as 9-es esetleg 6-os.
Irány vissza az okmányiroda és a kukából kiszedett darab üveget ami persze olyan pókhálós volt, hogy öröm volt nézni odaraktam az asztalra! Tessék! Rutinból vittem egy nagyítót! Nos harmadikra azért bevette a gép és az 1500Ft ellenében megrendelték nekem!
Nos ez az incidens azért háborított ennyire fel, mert a nyár elején a bátyám úgy ment be ilyen "szarticát" kérni a suzukijához, hogy nem vitt be semmit a forgalmin kívül és mégis megjött neki az új!
De többet ilyen velem nem lesz az már biztos! Ha megjön akkor kap az elejére egy átlátszó matricát és a hátuljára egy kicsivel nagyobbat sima átlátszóból és nem fog felragadni úgy, hogy ne lehessen cserélni ha esetleg kapok egy kavicsot és cserélni kell a szélvédőt!
Azért arra kíváncsi lennék ki volt az az elmebeteg aki azt találta ki, hogy ennek a gépjármű legsérülékenyebb üvegére kell elhelyezni? Biztos napok óta nem szedte be a gyógyszereit vagy csak whiskyt ivott mellé! De a legszomorúbb az, hogy még el is hiszik ott az irodában ezt a "hatóságosdi" játszadozást! Azon sem csodálkoznám ha ezek versenyt rendeznének abból, hogy ki tud több ügyfelet felidegesíteni vagy elküldeni!
Nagyon kezdem unni azt, hogy szinte minden állami ügyintézéskor úgy érzem, bűnözőnek, csalónak, rablógyilkosnak, néznek és mindenhol az ártatlanságomat kell igazolnom! Pedig soha nem volt semmilyen, törvénytelen ügyem a hatóságokkal!
Azt a röpsúlyt idővel rakd vissza,mert érhetnek meglepik. Pl elgörbülhet a féltengely. Láttam már ilyet.A "bazi nagy vas" alatt a féltengelyen van két félkör alakú gumi szilent. Valószínüleg ez kopott ki alóla. Apró pénzért lehet kapni.
Ha a külső féltengelyvéget utol éri a boldogság annak általában van hangja. Olyan mintha diót törne. A belső féltengelyvég viszont okozhat remegést még ha enyhét is. Pláne akkor kell rá gyanakodni,ha bizonyos sebesség tartományban teszi. Ha nincs igazam javítsatok ki )))))
Na! Beszéltem a bontóssal, holnap küld két motort ingyen és bérmentve. Szóval visszavonom a nem korrektségről írtakat! :)
Kicsinelly kérte, hogy küldjek képet hogyan kell utólag bekötni. A képen látszik, hogy van egy üres stekker, aminek elvileg lennie kellene egy "ellenfelének" a kocsiban. Ha nincs, akkor a piros vezetéknek kell adni egy pozitívat. Ebből a stekkerből megy ez a piros vezeték egyébként a vezérlőbe is. Én elvágtam, és a vezérlő felé menő szakaszt tápláltam meg a gyújtáskapcsolóról. A negatív pedig adott, hiszen van egy nyolcas furattal rendelkező saru, amit a képen látható helyre kötöttem.
Kérdésem a következő lenne. Adott, szeretett 2000 -es Felül, aminek annyi volt a problémája hogy, mondok valamit jobbra kormányzáskor kanyarban nagyobb sebességnél elkezdett rázni finoman a kormány ha egyenesbe kerültem, ha utána jött egy balos kanyar akkor visszaállt újra a nyugalom egyenesbe kerülve. Szerelőm szerint a jobb oldali feltengelyen vagy min lévő gyári ellensúly csúszkálása okozta ezt a problémát. Leszedtük, a probléma jócskán mérséklődött, bár kis remegést így is érzékelek még. Most már kanyartól függetlenül.
Kérdés, ennek a súlynak a leszedése nem okoz majd nagyobb problémát hosszú távon!? Gondolom nem dísznek volt rajta az a baszom nagy vas!?
Megoszthatnád velünk, hogy melyikre kell a plusz/mínusz. Én nem keresgéltem, mert komplett vezetékköteget cseréltem az ABS miatt, így lett másik fele a kocsiban.
De sztem sokan vesznek utólag központi zárat, hátha segítenél nekik.
A motorban is van egy mikrokapcsoló,nálam ez volt a baj. De volt már olyan is jobb hátul feladta a küzdelmeket a motor a kpzárban. Mivel nem találtam bontóban skodába valót,így egy Matiz motor műkszik benne hibátlanul. A bontott cucc ezért lutri, vagy jó vagy nem. Ki tudja meddig állt mire kiszerelték....
A csatlakozókat egy féle képpen lehet csak összedugni, szóval nem tudok mit elkötni. A motor előtt van egy csatlakozó ami a kábelköteghez csatlakozik. Ha itt rámérek, akkor a vezérlő felől megkapja a jelet, viszont a motor nem reagál. De ez gyári csatlakozó ugye, ezt nem lehet más képpen összedugni.
Ellenőrizted a polaritást motorokon? Mert ez úgy működik, hogy a polaritást váltja nyitás/záráskor. Ha elkötötted, és pld. a bezárt állapotra zár rá, akkor érthető, hogy nem nyílik.
Na kérem! Először is köszönöm a segítségeket, másodszor meg ki kell hogy adjam magamból a dühömet! :) Nincs csati, van viszont egy pozitív amivel megtápláltam, és van egy test. Működik!.... a két jobb oldali, mert bal oldalon szar a vezető és a mögötte lévő ajtóba beszerelt motor! A jelet megkapja mindkettő, viszont nem műkszik. Ezért holnap a kedves bontósal elbeszélgetek, akitől egyben rendeltem még zárbetét garnitúrát is, de abból is szar a tanksapkában lévő zár is. Korrekt ürge nem? Na szép napot Nektek! Az enyém már el lett cseszve...
II-es Felícia. Uhh, holnap tudok pontosat mondani, mert jelenleg dolgozok. Azt tudom hogy 7 db. vezeték megy a csatiba, és van benne két vastagabb, azt hiszem piros és fekete, meg 5 vékonyabb vezeték, azokat nem tudom milyen színűek. Holnap fényképet is tudok feltenni a kötegről.
Igen, csak két olyan csati van egymás mellett :) Az egyikbe be van dugva ez a vezérlő, és a másik csati üresen van. Gondolom én azon a csatlakozón keresztül kap áramot a kábelkötege a központi zárnak.
Üdv! Vettem egy központi zár szettet kábelköteggel meg mindennel cakkpakk. Szépen befűztem mindent a helyére, akkor láttam, hogy a kábelkötegen lévő stekkernek nincs "kanija" sehol az autóban. Gondolom én valahol a műszerfal mögött, vagy a biztosíték táblánál kéne lennie, de nem találom sehol. Vagy abszolút nem volna benne? Ilyenkor viszont mi a teendő? Ha valaki meg tudná mondani hogy hol keressem a csatlakozót, azt nagyon megköszönném.
Épp ez a lényeg, hogy az akku a puffer, kisimítja a generátor feszültségét.
Saru levételekor (de egyébként simán üzem közben is, csak kisebb mértékben) rövid idejű, de magas feszültségű tüskék (akár 100v) keletkeznek, amiket sem a diódasor, sem a feszültségésszabályzó, sem semmilyen elektronika nem szeret annyira.
Csak a szerencsén (fordulatszám, generátor terhelése, épp van-e gerjesztés abban a tizedmásodpercben, stb) múlik, hogy a saru fel-le játék során keletkezik-e olyan mértékű feszültésgtüske ami hazavágja a fent felsoroltak valamelyikét.
Lehet, hogy elsőre elszáll. Lehet, hogy csak a harmicadik alkalomnál. Orosz rulett.
Nem értem miről beszéltek de főleg az nem, miért? Adott egy áramkör(ök) aminek a generátor az áramforrása. Ebbe az áramkörbe van kötve egy "puffertároló" ez az akkumulátor ami párhuzamosan van bekötve az áramkörbe. Ha ezt kiveszed megmarad az áramkör legfeljebb a terhelése a generátornak csökken(töltésáram) ettől nem szabad semminek tönkremenni. Akkor lehet ilyen ha az áramkörben valahol a generátor környékén testelés hiba vagy zárlat van és az akkumulátor a fenntartója. De ettől az akkumulátor is lemerül. Normáé helyzetben pedig pislog/pislog a töltésjelző.
Ami gondot jelenthet az a feszültségszabályzó hiba. ez pedig ilyenkor nem a generátort hanem a motorvezérlőt vághatja gajra ha feltúráztatott motorral odatesz neki 18-20v-ot.
Mennyiért csinálták a kulcsot? A multkor beszélgettem a plázában a kulcsmásolós fickóval, és mondta, hogy chipes, kódolt kulcsot is tudnak csinálni, kb 14 ezerért.