A belső fal vékonyabb változatát csak a szendvics szerkezetnél tervezheted esetleg.
A rönkház esetén ez a dolog nem működik. Ugyanis nem megoldható szerintem különböző rönkméretek illesztése úgy, hogy a szigetelés is megoldott legyen. Én nem találkoztam olyan rönkös céggel amelyik ilyet egyáltalán ajánlott volna.
Ja, meg arra gondoltam, hogy a belső falak lehetnének kisebb átmérőjűek, hisz ott a hőszigetelés nem olyan fontos, viszont lehetne spórolni jelentős összegeket. Mi a ti véleményetek erről?
Hello! Nekem is feltűnt, hogy relativ kevés a rönkházas cég, nagyrészt gerendával foglalkoznak. Az kb. 150 eurotól indul /m2 (szerkezetkészen), persze nagyban függ gondolom a ház felépítésétől. Én kevés falat terveztem be, a tetőtér fele beépített (2 gyerekszoba). Egy jó barátom édesapja asztalos, vákuumos üvegablakokat gyárt jó minőségben (maszek alapon, úgyhogy igen kedvező árú) ha olcsóbb a románokénál, akkor vele csináltatnám meg. Érdekelne, hogy neked milyen árakat adtak, és hogy melyik cég. Fűtést milyet terveztél? Üdv.
Hej,.
Kb 2 hete voltam a szlovákoknál, és rengeteg útmenti plakáton láttam gerendaház gyártók hirdetéseit. Egyet sem írtam fel, de weblapcím ált. volt, biztos rá lehet keresni!!
Berger Enda
Az előbb a nagy eszmefutattásban ezt kifelejtettem!
Én a Kucsaker Kft.-t (Veresegyháza- www.kucsaker.hu) céloztam meg. De most mindegy, hogy hol szerzed be mert a Rockwooll akciózik keményen. A lista árból 40%-ot elengedtek a tavaszi árakhoz képest.
Nekem a Deltarock 20cm-es 2030 bruttó ár/m2, ez megy a tetőbe. A két szint közé pedig zajszűrésnek a Multirock-ot választottam, abból én 15cm-es rakok be 983HUF brutto/m2.
Láttam a listát amiből a srác kiírta! Ezt most mindenhol megkellene kapnod! Ha nem adják akkor hivatkozz a konkurenciára. Nekem ez mindig bejött. Alkudjatok nagyon anyagügyben, mert nagyon megvan most szorulva az építőipar! Állnak az eladások!
Vissza az alaphoz! Terméskő lesz nekünk is felrakva, de azt nem úgy rakod, hogy közvetlen a rönkig felnyomod! Alább indul, majd a fugázóval kis lejtést adsz neki lefelé! A lényeg nem az, hogy a földig csepegjen hanem, hogy ne álljon meg a víz! Arra ne legyen hely!
Van-e valakinek információja a Cseh-, illetve a Szlovák rönkház gyártásról ,gyártókról? Hová sorolható minőségben a tátrai fenyő az erdélyi-,ukrajnai-,észt- és finnországi alapanygok között?
Hello Nagyo!
Nehéz lesz a választás, nagyon sokan foglalkoznak Erdélyben is effélével. Sok cégnek van magyar képviselete, és én tudok olyat, ahol több mint dupla áron árul a magyar képviselet. Gerendát vagy rönköt akarsz (rönkházban nem annyira képzettek az Erdélyiek)!
Bővebben esetleg később, ha érdekel!
Berger Enda
Melyik ceg kesziti a hazadat? Mi a velemenyed a munkajuk es a fa minosegerol? En is erdelyi hazat szeretnek majd par ev mulva. Milyen vastagok a ronkok? Szerkezetkeszre keszitteted? Es a legfontosabb: milyen arajanlatot kaptal? En az Eco Log Homes cegnel talaltam ronkhazakat (kb. 300 euri/m2), magyresze a roman cegeknek gerendahazakat keszit. Te kozvetlenul a roman gyartot kerested fel, vagy a magyar kepviseletet? Udv. Nagyo
Azért erre a kérdésre tényleg fókuszálj rá nagyon,mert nálunk kategórikusan kijelentette az OTP-s hölgy,hogy nem fogadnak el más számlát csak APEH által elismertet!
Ha lesz majd időd,légyszíves írd meg a szigetelés beszerzésének helyét,mert érdekelne hogy hol lehet ilyen olcsón megvenni!Nekem 200m2 kell a tetőbe,minden egyes 100Ft is komoly pénzeket hozna vissza!
Szia Kriszbácsi!
Erdélyi gerendaház mellett döntöttünk, egyszintes. 124 m2 hasznos területtel. Nagy nappali és 3 átlagos méretű szoba lesz benne. Még semmi el nem kezdődött, de a szervezés jelentős erőforrásokat leköt nálam. (2 gyermek és a munka mellett). Alig várom, hogy látszata legyen. Elvileg novenmberre elkészül a szerkezetkész szintig, utána rajtunk múlik. Ha egymód van rá, igyekszünk nyomni. Hál' istennek olyan kényszer nincs rajtunk, hogy határidőre beköltözzünk.
A bankkal kapcsolatos megjegyzésedet abszolút igaznak gondolom. Pénteken megyünk az OTP-be, és ráfókuszálunk a kérdésre!
Jamie, maszekba küldök egy mailt!
Berger Enda
Remélem nem értettél félre,nem szeretnék vitatkozni,csak megbeszéljük a tapasztalatokat és kicseréljük!:)
A talajra csak azt tudom mondani ,hogy szerencsés vagy amiért ilyen jó!Amennyiben nem Te csináltad,akkor meg is értem hogy neked mindegy volt.Nekem sajnos nem,mert kútfúrásnál 2m3-t egy nap alatt tudtunk kiszedni 4-en itt...ha nekem kellett voltna kiásni kézzel,ez legalább egy hét.
Nálunk 25-ös zsalukő lett felrakva,azzal elég jó lett a dolog,kivéve az egyik derékszöget.Nálunk a lábazat tuti hogy pozitív lesz,mert a lábazat utólag lesz burkolva terméskővel,az rárak még kb. 2-3cm vastagságot.Így kellene még legalább 2 centi az általad is említett lecsepegéshez,hogy ne álljon meg a víz.
Így viszont a gerendánkat legalább 5-6cm-re ki kellett volna lógatni és mivel nálunk csak 10cm vastag a súlypont kívűlre került volna,így maradt a pozitív lábazat lehetősége bádogozással.
Az aláméretezéssel viszont nem értek egyet,mert szerintem attól hogy egy alap vékonyabb ,mint a hagyományos házaké még nem aláméretezett.A statikai számítások és a talajmechanikus is ennyit számolt,bőségesen elegendőnek ítélték.
Az erősséges úgyis a beton minőségétől és a vasalás erősségétől fog függni.De nem akarok hülyeséget beszélni,így javítsatok ki ha szükséges.
Süllyedés nálunk is van az utcában,én ezért csináltattam a talajmechanikai szakvéleményt,hoyg tudjam mire számíthatok a saját telkemen,mivel pár méteren belül is baromi eltérő lehet a talajszerkezet.Sajnos nem tudok mást tenni ,mint a szakiban bízni...ha esetleg megsüllyed,akkor szerintem mindegy a vastagság,mert így is úgyis meg fog...
Én így végszóként annyit kívánok csak ,hogy se neked,se senki másnak ne legyen vele gondja és akkor mindegy hogy ki-melyik megoldás mellett döntött!:)
Az alapról szerintem, feles vitatkozni, mert mindegyőnknek mást mondanak. A szakik meg ne feledjétek, hogy mindig azt ajnározzák amelyik megoldás nekik egyszerűbb vagy jövedelmezőbb. Ezeket a dolgokat én mindig a saját tudásomból is próbálom kiegészíteni!
Az ásásnál nekünk kézzel lett kitermelve. 80-90cm-ig humuszos kiválló talaj, amely a tavaszi esőzések után mint ha vonalzóval lett volna húzva úgy megállt. Nekem mindegy volt, mert a vállalkozó e mellett döntött. Így viszont egy kis dombba összehordták a humuszos földet és a sárgát külön rakták amelyet aztán visszatöltöttek. A telek és a terület pedig teljesen kultúrált maradt.
Az alaptest szélességgről is mindenki mást mond. Nekem a tervezőm írta ki az 50-es szélességet és ezt támogatta a barátom is aki statikusként döntött dolgokról. (Kollégám aki hagyományos házat épít 60cm-el csináltatta). 30cm-el kerítést szoktak alapozni. Ha az alaptested 30cm akkor pedig készülj arra, hogy ha 30cm-es zsalukővel állnak rá az alaptestre akkor ott már 1cm-et sem hibázhatsz. Én pedig a tapasztalatokból okulva azt láttam, hogy az alaptestet nem tudod ennyire pontosan bejátszani. Sőt nálunk a köművessel a zsaluköveken mozgatva játszottuk be cm pontosan az alap méretét. A dolog jól sikeredett, mert mindenhol a tervezett mértékben lógnak le a rönkök az alapról (ez fontos a lecsepegés végett, hogy ne álljon meg az eső a fa alatt!). Ha pedig zsaluköved és evvel együtt az egész alaptest feletti rész lelóg az alaptestről akkor az nem frankó! Azt lehet 20-as zsalukövet haszáltok azt már nemtudom!
Nekem ezeket a dolgokat mondták el olyan emberek akikben megbízok. Ráadásnak két családbeli régi háznál is sülyedési problémák vannak. Ezért döntöttem úgy, hogy nem itt fogok spórolni.
De visszamenőleg is érdekelnek az ellenvélemények és a szakmai indokok. Az ácsok azt mondták, hogy fontos az alap a sülyedési problémák miatt, mert fontos, hogy semmi ne térítse el a mozgást alulról. Magyarán majd "csak" a ház sülyedését kelljen kontrolálni. Ez meglepett, mert eddig én is azt hittem, hogy ennél a stilusnál lehet az alap kérdésében lazázni. (pl. látni amint csupán "oszlopokon" állnak kinti rönkházak, csak ott állítólag egészen mások a talajviszonyok, meg az elvárások evégett)
De most már a felvilágosítások után azt látom, hogy az egy dolog, hogy könnyű a ház az alapon, de nem jeleti azt, hogy többszörösen alá lehet méretezni, mert a ház súlya egy dolog ezer mellett.
lehet hogy nincs igazam,de azt tudom hogy 7500Ft-ért másfél óra alatt kiszedte a gép.2 helyen kellett zsaluzni utána,ahol sziklát fogott és egy az egyben kiszedte!Ezt kézzel nem tudom hogy szedtük volna ki!Hozzáteszem a talajunk ritka pocsék:40cm termőföld,majd 20 cm sziklás réteg,alatta pedig a vízes ,stabilnak egyátalán nem nevezhető talajréteg.
Szerintem a 30cm-el semmi baj,hiszen 38-as porothermnek bőven elég a 40-es alap,egy gerenda vagy rönkház szerkezeti súlya ennek max. a fele...Mi tavaly az alapozás előtt hívtunk egy talajmechanikust(köszönet érte nektek,krisz javaslatára jött egy Sz.fehérvári mérnök),Ő azt mondta hogy ez a 30-as alap ennél a szerkezetnél statikailag még sok is lehetne,ennél vastagabbat és erősebbet felesleges csinálni,ezt meg is kaptuk a szakvéleményben tőle leírva.A 40-es alap a régi szakik bevésődött szokása a tapasztalatom szerint,akik mindig azt hangoztatják hogy legyen erősebb az nem baj...persze hogy nem ,de minek növeljük a költségeket ha indokolatlan?
Hol veszed a Deltarockot ,ha nem titok?Nekem is ez van a tetőben,de én a 15cm-re kaptam 1522+ÁFA/m2-es árajánlatot a rockwooltól,igaz ez még áprilisi!Tegnap kértem a falakba valóra árajánlatot,az még nem jött meg.
kriszbácsi és mindenki akit érdekel esetleg:
Szívesen raknék fel képeket ha lenne!Vasárnap járt nálunk az értékbecslő,az OTP-vel tegnap beszéltem,szerintük holnap kapják meg a papírt,akkor tudnak utalni egyből.Sajnos amíg ezt az ütemet nem fizetjük ki,addig a tetőnket sem fogják hozni!Elméletileg ez gyártás alatt van ,persze a gyakorlat majd eldönti hogy mi van...
Remélem hogy keddre max. meglesz a pénz és haladhatunk tovább.
Megvan már szinte az összes szakink ,aki dolgozni fog .Villanyra 406.000Ft-os ajánlatot kaptam,ezt választottuk,ez komplett szerelést tartalmaz szerlvények nélkül,azokat már megvettük.
A villanyról érdekes vita ment apámmal,mert Ő váltig állította hogy 2,5mm2-es alatti réz vezetéket ne engedjek berakni.A vállalkozó elmagyarázta,hogy a 1,5mm2-es vezeték szabvány szerint 16A-ert kell hogy bírjon ,így aztán bőven elég,mivel a konnektorokat is ennyivel lehet max. terhelni. Így aztán maradt ez a verzió,amit a szakember javasolt.Így 9 év garanciával (a tűzoltóság állítólag ennyit ír elő ilyen szerkezetnél),számlával,érintésvédelmi nyilatkozattal.Szerintem korrekt ajánlat,remélem így lesz a munka elvégzése után is!
Addig is marad a terasz betonozás és a vízszerelés nekünk,azzal tudunk haladni.
Először is gratula az építkezőknek, Garesz szépen alakul a kégli, lassan már teteje is lesz, azért fényképésznek vagy fotóriporternek ne menj :) . Jamie, te is rakhatnál fel képeket, mert idáig csak pár sort láthattunk a kégliből. Végül is milyen házat építesz Enda? Ha elfogadsz egy jótanácsot, akkor banknak akkor hiszel, ha le írva, kivitelezőnek meg akkor ha kész van. Más téma: megküldte a Permachink németországi képviselete a komplett bemutatkozó anyagot mintákkal, tokkal-vonóval, hát van még mit tanulni....Fel is hívtak, elmagyaráztam nekik, hogy miről lenne szó, ugyanazt a két anyagot javasolták, amit kiválasztottam. Az anyagminták és a dokumentáció alapján ez valami olyasmi anyag, m intha cement lenne összekeverve szilikonnal, ami a dobozból történő kinyomás után habosodik, mint a purhab, szóval elég furcsa öszvér. Kitömíted a rönkök között és utána ez is rugalmasan együtt mozog a falakkal, ha tágul akkor nyúlik, ha süllyed, akkor meg zsugorodik. Ha valakit esetleg érdekel valakit, akkor van szinskála, anyagminta és jövő héten rendelek. :) Üdv Krisz
Hi Garesz,
A gépi munka minősége szerintem gépkezelő , gép és talaj függvénye. Az enyém egy gumiláncos minikotróval lesz kiszedve.
A talaj adottságai tökéletesek egy 30 cm szélességű alaphoz és az egyszintes gerendaház sem képvisel akkora súlyt, hogy ne lenne elég!
Egyébként milyen ez a szigetelés? Hol fogod venni? A falakba való ára is esett?
Ki tud még valami infót az OTP és az erdélyi gerendaházgyártók "viszonyáról". Nekem telefonon előzetesen azt mondták, hogy elfogadják (szocpol+hitel) a vámolás papírjaival.
Jamie! Köszi a választ, direktben is váltunk majd pár szót, ha lesz időnk.
Berger Enda
Jamie! Szerintem a gépi munkában nincs igazad! Ha jó a talaj akkor éppenhogy kézzel jobban ki lehet ásni! A gép szakít mindent és elég egy rossz mozdulat és dönti be jobbról és balról is az oldalt. Mikor nekünk csinálták akkor sokkal jobb volt, hogy kézzel lett kiásva. Teljesen pontosan meglehetett csinálni.
Edna! 30 cm széles lesz az alaptest maga? Az brutál kevés lenne!
Hála istennek a szigetelő anyag árak igencsak zuhantak és ennek most örül a lelkem! Rockwooll Deltarock lesz nekünk is berakva a tetőbe 20cm vastagon (ala kriszbacsi). Ennek ára fél éve még 460 ezer lett volna számunkra, most 304 ezerből megússzuk.
Köszi a ház nevében is:)Sajnos frisebb képem nincs,mert most várjuk az OTP utalását,addig nem tudok továbblépni.Vasárnap volt az értékbecslő,elméletileg pár napon belül meg kell hogy kapjuk a pénzt végre.Utána jön a tető és ezzel párhuzamosan indul a villanyszerelés is,valamint addigra készen lesz a víz is.
Én továbbra is merem őket ajánlani,mert még ennyi késést is feledtetni tud az a minőség,amit Ők adnak.És azért hozzáteszem hogy a lojalitás is,mivel nekünk elég sok pénzt hiteleztek meg előre!A kötbérrel nem volt semmi gond anno,mikor belerakattuk.A behajtása egyértelmű lesz,mert az utolsó részletből levonjuk,bár most megint filózunk a magasabb készültségen is,jobb lenne pár dolgot kicserélni és velük csináltatni.Én már azt várom hogy legyen készen a ház az Ő részükről és csinálhassuk mi,ott már tényleg a szervezésen múlik majd minden.A tervek szerint november végén december elején jó lenne költözni,erre meg is van az esély,ha minden gördülékeny lesz.
Szerintem alapozásnál egyértelmű a mixer beton ,ha csak nem akarsz komplett brigádot összecsődíteni és egy hétvégén át betonozni.Nálunk összesen 3 óráig tartott a meló,ebből egy órát volt a kőműves ott.Ezenkívűl 3-an csináltunk mindent.9-re jött a mixer,délben otthon ültem ebédnél.Persze nem ismerem az ottani árakat!!!Nálunk aránylag olcsó a mixer(C12-es 11.000Ft/m3 volt).Ennyiből megkeverni is épphogy alig lehet,nem beszélve a járulékos költségekről!Persze ha tudsz nagyon olcsón jó cementet(nem 350-es ukránt vagy szlovákot!) és kavicsot ,akkor lehet alternatíva a kézi keverés is.Minőségben egyértelmű a mixer előnye,mert kézi keverésnél nincs 2 egyforma keverés a gépben ,ami általában 2-3 talicska,míg mixernél az egész puttony homogén lesz(nálunk 12m3-et tud egyszerr kihozni egy autó,ez elég is volt),valamint a mixerbetonhoz 550-es cementet használnak általában ami sokkal erősebb.
Az erdélyi számlázás érdekes dolog,mert február 1. óta úgy tudom hogy kötelező APEH által minősített cégtől számlát kérned,ha állami támogatást veszel fel(szoc.pol.,ÁFA,államilag támogatott hitel).Ezt pedig csak olyan cég tudja teljesíteni,aki magyar adóalany(nálunk mi kértük a céget hogy tetessék fel magukat a listára).Talán a többiek el tudják mondani,hogyan lehet ezt legálisan megkerülni,mert többen is külföldről vették a házat.
Szerintem kötbért mindenképpen rakassad bele és a lehető legkisebb előleget próbáld meg kialkudni,minél kevesebb pénzt kelljen előre odaadni!Így is nagy zsákbamacska ez az egész,mert gyakorlatilag teljesítés nélkül Te hitelezed meg neki a pénzt!
Alapot célszerű géppel ásatni,ami első ránézésre lehet hogy drágábbnak tűnik,de biztos lehetsz benne hogy a 30cm-es kanál mindenhol annyit szed ki amennyit kell (persze ha jó a talaj és nem szakad be mint nálunk anno...).Ha kézzel ásatod tuti ,hogy néhol csak 28cm lesz és néhol pedig 35cm...
Ja és még valami,ami nagyon friss story,ezt mindenki figyelmébe:építési naplót szigorúan írni,egyik kollégát pénteken büntették meg 50.000Ft-ra,mert nem volt nekik!
A víznek és villanynak elég egy védőcső,amiben be tudod később vezetni.A csatornát viszont helyezzétek el az aljzatbetonozás előtt,mert utólag iszonyatos meló kivésni a helyét a vasalás miatt!
A többit szerintem beszéljük meg mailen,ha érdekel a tapasztalat!
Szia Jamie!
Pofásodik a házatok, ahogy az aug végi képeken láttam! Ha van frissebb, kérlek rakj fel! Mi a jelenlegi benyomásod a cégről? Szerinted valóban érdemes kötbért beleírni a szerződésbe? Látni fogsz belőle valamit? Hogyan fogadták a kérést annak idején?
Én úgy tűnik, a héten kötöm meg a szerződést a Begéékkel. Több ponton is flexibilis a hozzáállás, a tetőtúlnyúlást (plusz külső tartókkal) és a tetőforma átvariálásért nem számol fel plusz költséget!
Az alapásás megrendelésénél tartok, 30 cm széles lesz, ahogy javasoltad és az építésszel is leegyeztettem. Szeretném a víz és villanybevezetéssel összekapcsolni, úgy tűnik sikerül. Szerinted mixerbetont, vagy kézi betont csináljak. Mennyi az árbeli és minőségi differencia?
Az OTP-t megkérdeztük, erdélyi cégtől is elfogadja a számlát (vámpapírok)!!
B. Enda
Még jó, hogy visszafelé olvastam a fórumot! Gyanus voltál!!! :-)
Természetesen ebben nem vitatkozom veled! Szomorú lenne ha ilyen szakmai kérdésekben erőlködnék! Nekem csak a két év rémlett, azt kavartam össze!
Szóval kérek minden fórumozót, hogy bármi ilyet, amit általam íródott, és Sala kijavít komolyan tessék venni! :-) A többit majd ahogy írtad!
Mi elértük a födém szintet. Ma rakták be a dupla födémrönkök első sorát. Holnap rakok majd fel képeket. A hétvégére "kisámfázták" az egész házat. Ez azt jelenti, hogy a kis helységekbe kitámasztották a falakat. Állítólag a sok eső után most hirtelen szárad a fa és evvel küszöbölik ki csírájában az esetleges csavarodásokat.
Vakolt esetében tényleg nem.Gondolom akkor magasabb készültség esetén vetetted át már.
Természetesen a változtatás lehetőségével tisztában vagyok,de gondolom azért az hogy téglából vagy vályogból építem a falamat,azért nem mindegy és nem elég csak a tervező hozzájárulása ehhez,hanem új statikai számítás is szükséges hozzá.Én nem vagyok építész ,a szakmám sem közelít errefele!:)
civil foglalkozásom építész, ezért nem volt nehéz :) Egy vakolt falról nem mondja meg még egy dörzsölt értékbecslő sem, hogy mi van a vakolat mögött. de ez már a vályog-topik témája
A tervektől egyébként el lehet térni, ha az tervező hozzájárulásával történik és sztem a bank sem köt bele, ha az értéknövelő változtatás. És olyan jellegű az átalakítás, hogy nem kell újra engedélyeztetni.
Tudom hogy arra reagáltál,ezért is írtam hogy sajnos sok egyéb tényező is van!
Megkérdezhetem ,hogyan sikerült az értékbecslővel ezt elrendezned?Nálunk tegnap volt kinn és megnézett alaposan mindent,a tervektől nem igazán tudunk eltérni.Ha tégla helyett vályogból van a fal ,az meg azért eléggé feltűnő!Szerencsének mondhatod magad,hogy sikerült!
A banki feltételek mindenhol mások, én a hatóság által írt feltételekre reagáltam. A mi bankunk meg azt mondta, hogy nem ad vályogházra kölcsönt. Ezért papíron a házunk 75%-a tömör tégla :)
remélem hogy nálunk is így lesz és nem fogunk vele szívni,egyelőre nagyon félek ettől a dologtól.A hőszigetelés miatt most még vasalást is kell készítenem,mert mint kiderült a nikecell nem bírja el önmagában a terméskő súlyát.
Összességében azt tudom mondani hogy nem éri meg ez a körablak a vesződséget!Drága is,bonyolult is vele dolgozni,nem beszélve a falkialakításról,amin most szenvedek...ha valaki ilyet akar,gondolja meg kétszer is!:)
Ha csak a bank nem ad szigorúbb feltételt!Nálunk ez történt és van rá 22 hónapunk összesen hogy meglegyen a használatbavételi.
Ez bőven elég persze,ha valaki ilyen rendszerű házat épít,de azért megint csak egy fricska a magyar építkezőknek hogy egy bank simán felülbírál egy határozatot...
Teljesen olyan a téma,mint amikor az egyik bankban közölték,hogy csak olyan házra adnak hitelt ,amin van külső vakolat!!!Nevetséges...