Áhhháhh :D Csiga Biga, jót derültem a röpbeszámolón, főleg a végén! :) Én vagyok vak, vagy tényleg nem lehet feedeltetni ezt a fórumot?
A kütyükkel még csak szemezek, jó dolgok ezek, és azért az érdekesség mellett hasznosak is, nekem még nem volt olyan hosszabb túrám, ahol ne kavarogtunk volna kicsit (mondjuk mi van akkor, ha eltéved az ember? annál kalandosabb :D ), csakhát megkérik az árukat is... Ez tipikusan olyan dolog, ami ha az embernek nincsen, akkor nem hiányzik, megvan nélküle. Viszont ha megveszi, rájön, milyen jó, használja, és utána már nem tud nélküle létezni, élete végéig kelleni fog neki :)
Rohadt fogyasztói társadalam, most még ellenállok, de egyszer én is venni fogom valami csodakütyüt.
hmm, 20 ropitól 100-ig röpködnek itt az árak, igazából én az elsőnél többet nem szánnék arra (szívem szerint annyit se...), hogy megtudjam aktuálisan milyen magasan vagyok és összesen mennyit emelkedtem. Az persze hasznos, ha mindezeket el tudja menteni a kütyü és utólag szgépre töltheted (GPS, Polar nyilván tudja, VDO gondolom nem).
Szombaton megnéztük. Hontig elautóztam egy cimborám 14 éves fiával, onnan tekertünk. Meglepetésre a csendes 2-es út mellett kulturált kerékpárút vezet a határig, onnan pedig olyan alacsony forgalmú közutak, hogy szinte már szentségtörésnek éreztük, ha egy autóval találkoztunk. Jó szokásomhoz híven most is a falvak közötti, nem számozott utakon mentünk. A sok kátyúért bőven kárpótolt a csend, tiszta levegő, csodás akácillat, a réteken békésen legelésző tehenek, meg a csendes szlovák vidéki élet ezer más ismérve.
Selmecet alaposabban érdemes megnézni, sőt, kissé felkészülni belőle látogatás előtt. Ha egy mondatba akarnám foglalni a város történetét: "Így múlik el a világ dicsősége." Valamikor dúsgazdag város volt, bányái ontották az aranyat, ezüstöt. Belvárosában igényes, gazdag épületek emelkedtek a festői hegyeoldalakban. Aztán a nemesfémek elfogytak, és Selmecből poros kis réz-, cink- és ólombányász városka lett. Ez is elfogyott, s ma a város az erdészettől, idegenforgalomtól reméli a túlélés lehetőségét.
Feltekertünk az újvárhoz, megnéztük a Klopacskát, a bányászati múzeum földalatti vágatait. (Anno, napi 3 cm-t haladt előre egy vágatban egy bányász...) Csináltunk pár snittet a belvárosban, ettünk, fagyiztunk (8 SK egy gombóc a legelegánsabb helyen.) Úgy elment az idő, hogy a Sitnot ki kellett hagynunk, ha ígéretünk szerint este nyolcra haza akartunk érni.
Felkerekedtünk, és a szinte folyamatosan lejtő úton végig 30...40...50 körül repesztettünk. Montikkal. Egy kis hegyecske akadékoskodott összesen a nagy rohanásban, azt is gyorsan ledaráltuk.
Útitársam nem aktív bringás, kíváncsi voltam mit bír. Nyomtam a pedált szépen, de a srác jött utánam, ahogy kell. Jó karban van a kölök, mint kiderült, edzés nélkül megfutotta nemrég valami versenyen az országosra minősítő időt...
Szép időnk volt, jót túráztunk. 120 km lett a kör. Semmi egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki :-)
Igen, pl. garmin 60/76cS(x), vista(c(x)) stb.. nekem pl. 60csx van, mér magasságot, bár mondjuk pulzust azt nem tud. :) De vannak ezek az ujabb, direkt bicos gps-ek: Edge 305HR na ez már tud pulzust is mérni, sőt még pedálfordulat mérőt is lehet hozzá venni.
GyG, ha jól értem, van valami frankó kilométer órád, ami mér tengerszint feletti magasságot - így meredekséget is - , sőt talán pulzust is... :) Küldesz róla valami linket, lehet hogy engem is érdekelne!
Péter, a Kralova Hola nekem inkább a pünkösdi hétvége után egy héttel lenne jó, tehát júni 2-3, de miattam nehogy ne menj el amikor Te szeretnél! Mondjuk szerda estig megírom ide biztosra, hogy megyek/megyünk-e az előbb említett hétvégén. Jó kis túrának ígérkezik, jó gondolat, hogy a határtól indulva megtámadunk egy közel 2000-es csúcsot kerékpárral! :)
Most láttam egy hirdetésen az elvirán, hogy a MÁV tegnap szervezett egy egy napos bringatúrás programot. Tök érdekes! (nekem azért is, mert benne vagyok a vasút iránt enyhe, vagy kevésbé enyhe érzelmi szálakat fonogatók népes táborában ;-)
A másik, csütörtökön, pénteken megyek egy 2 napos bringázásra. Ez legalább normál távokkal lesz majd, 100km körül lesz mind a 2 nap (bár ebből a második lehet hogy félig vonatos lesz).
Soltvadkert-Kiskőrösről megyünk Siófokra, ill. másnap pedig már egyedül megyek Siófokról Győrbe. Itt lehet hogy 50km-t lespórolok vonattal.
Meg nem fix az idopont, de jovo hetvege a haromnapos unnep miatt tetszik. Szombat/vasarnap vagy vasarnap/hetfo nekem mindegy. Ill. ha valaki komolyan jonne, akkor lehet masik hetvege is, nem ragaszkkodok a kovetkezohoz.
Jelentkezni barmeddig lehet, akar Sumiac-ban is talalkozhatunk elso nap 18:00 kor :-).
Az ut vegig kisforgalmu, es mar Tisovec-tol kezdve igen latvanyos!
eseménydús túrám volt, de sajna nem értem rá teljes nap :-(
Délelőtt az új szentendrei bringaúton egy mókust láttam, este pedig Psztk felől felhajtva az erdészeti úton (Király k nyereg felé a tetőig : 586 m) ott mókus szaladt előlem, mikor pici kitérő után visszaértem, és sétálgattam falatozás közben, megint láttam két nyuszit :-)
3 perccel korábban a + 2 km alatt (mely fele gurulás volt) egy szarvas szaladt el.
Az új sebességmérőmnek köszönhetően:
- Sztendre fölött az első magas hegyre vivő út (Duna mellett egyből) legmeredekebb része 12%
- Csobánkai emelkdő eleje 10%, egyenes végén 12%.
- Pilisszántói emelkedő, a meredek kanyarban 17%, majd a tető előtti meredek 16%-os.
- a pilisszentkereszti egyenes 8-9%-os.
- a Pilisszántóra vivő kocsiút a hajtűkanyar előtt is 10%-os, illetve mielőtt felér "Hegytetőre" ott is 10%-os. Itt lehet csomagos próbát tenni a Pireneusok előtt, hisz ott is lesznek 3-4km-es 10-11%-os szakaszok :-)
Húúú, ez a Kralova Hola túra nagyon tetszik nekem! Főleg, hogy belefér egy hétvégébe! Egyszer tuti meglépem (megtekerem... :D ), de a következő hétvége még nagyon necces... meddig lehet "jelentkezni"? :) Lehet, hogy jönne az a srác is, akivel az Alpokban voltam.
Egy hétvége alatt, szabi nélkül feltekeregni majdnem 2000m-re... nem is kell ennél jobb móka! :)
Cseuz Lászlót kitettem a Kerékpártúra.lap.hu -ra, Makra Csaba már kint volt. :)
Cseuz László képes útinaplói: http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2005/exkluziv/cseuz/ 3-8000 (!!!) km-es túrák. Hoppá!
Makra Csaba két útleírása: http://peking2008.uw.hu/index.html Vigyázz, a cím megtévesztő; igazából nem pekingi útról szól (még), hanem egy sydney-i és egy athéni túráról.
Én Göran Kroppot tartom a legnehezebben überelhetőnek. Stockholmból tekert el az Everestig - már ameddig tekerhető :-) -, majd egyedül oxigénpalack nélkül megmászta.
Magyarországon is keresztültekert. A könyve sajnos magyarul nem jelent meg, a német kiadás címe: "Allein auf dem Everest" (Angolul talán "8000 plus")
A könyv végén részletesen felsorolja, hogy miket vitt magával. Ha nagyon érdekel valakit előkeresem :-)