Találtam egy hirdetést, ami nekem nagyon faramucinak tűnik, erősen átverősdi jellege van...mintha valami maradékokból összelapátoltak volna valamit, hogy némi pénzért azt is eltolják, és talán nem verődik át valaki, ha itt látja...mert örülni lehet, ha a motorszám egyezik- szerintem...
Ez maga a hirdetés, de ha nagy hirtelen eltűnne...
Elvileg 98-as, 84 lovasnak nevezett, sárga bilétás, vagyis euro nullás....nekem a 93 as szívó D volt ilyen simán légszűrőházas, egy év múlva úgy tudom, már az az aluminium légbeszívós volt, hogy valamivel tisztább legyen, és 96 után az EU-ban nem lehetett euro 1 alattit forgalomba helyezni...amihez vagy katalizátor kell, vagy min EGR, de ez nyílván egyik se...szívóban csak 76 lóig volt, 84 már elvileg csak td lehetne- ahhoz se passzol a szűrő, mert az után kell lenni a turbónak...ami itt nem is látszana, annyira lenn van.Már bosch adagolós, ha jól látom, és még a komp vezetéke is látszik, ahogy a kesztyűtartó mőgé szerelt comp-hoz megy- ami úgy tudom, az EPIC-nek kellett...a légszűrőház uaz, mint nekem a 93-ason, de mikor betétet vettem bele, kiderült, egy régebbié a ház, (91 előtti?), és így onnantól úgy is kértem.(magasabb, a forgalmi szerinti betét 1cm-el alacsonyabb volt)
Nem kell átalakítási engedély,viszont jó ha felkészülsz hogy átépítéshez gyakorlatilag kell donor autó,annyi mindent kell átrakni.
2000 előtti transitnál pl:Kormánymű,műszerfal,kábelköteg,pedálsor,első lámpák,tükrök,ablaktörlő mechanika,fém fékcsövek a motortérben csere,így hirtelen ennyi.
Kisterautó vásárlás elött állok és lenne néhány kérdésem, mert e-tekintetben tapasztalatlan vagyok.
A terv az, hogy egy kisteherrel költöznék haza Írországból és otthon is használnám. Típustól függetlenül kb mibe fáj az átalakítás balkormányosra és milyen engedélyt kellene beszereznem hozzá? Kell áfát fizetnem a forgalombahelyezés mellé? Ha igen, akkor a vételár áfáját, vagy az otthoni piaci ár áfáját?
Az elképzelés:
- Alacsony fogyasztású
- Minél nagyobb hasznos terhet bírjon vinni hivatalosan
- Kevés szervízigény / a kötelezőket leszámítva/
- Ne 90km/h legyen az utazó /de nem is kell rakéta/
- Jól pakolható és minél nagyobb m3-ű
Néhány szóba jöhető autó között csapongok. Az összes típust összehasonlítva az igényeimhez legközelebb a Transit jött ki, de ez is csak 70%-an. Mindegyik tipusról olvastam hideget és meleget, de nehéz úgy dönteni, hogy nem tudom, hogy az ítéletet írók hogyan is használják a gépet. Pl: volt egy típus, ahol az egyik ember azt írta, hogy 300E km-ig semmi baja nem volt a gépnek, de egy másik fickónak ez a típus már 35E km után pénztemető volt....
Szóval a típusok: Mindegyik nagyjából 2004-2006 közötti, közepes- vagy magas tetejű, leghosszabb kivitel.
Ford Transit
Peugeot Boxer
Citroen Jumper
Renault Master
Nissan Interstar
Fiat Ducato
Max mennyi km-rel szabad megvenni a gépeket? Mire figyeljek a vásárlásnál?
Pöccre indul, több hét, hónap állás után is. Egyedül a füstölés, és a billegés zavaró. Füstölni melegben (nyáron) is füstöl. Vállalod a megnézését? Egy tükröt amúgy is szeretnék rá, mert ezen még a régi osztatlan van, jó nagy holttérrel. De ezt szerintem már beszéltük is régebben.
Direkt megleptük az eladót, így hidegen ki tudtuk próbálni. Szépen indult, kormolás sem volt, stabil alapjárat. Turbót nem hallani, csak érezni, hogy dolgozik. Vezérműszíjjal talán nem lesz gond, mert ja jól tudom láncos.
Szóval első körben, amennyire meg tudtuk nézni, nem rossz.
Érdekességképpen a helyi autósboltban találtak hozzá kéttömegű lendkerékszettet (lendkerék, tárcsa, csapágy) 95eFt-ért számlásan.
Ezeket derítettem ki, de nem ismerem a típust, ezért is kérdezlek Titeket, hátha van valami, amit különösen meg kéne nézni.
Igen.Ezekben nincs hengerenként gyertya mert közvetlen befecskendezés van. Ha mechanikailag rendben van a motorod akkor mindenképp adagoló körül kell keresgélni.Nehéz indulás és hidegen egyenetlen alacsony alapjárat túl kicsi befecskendezési szögre utal.
Ellenőrizni kell a vezérműszíjat,szükség esetén beállítani.Az adagoló kerék fokolható.
Jók ezek a Sprinterek, de az áruk alapján mégis a Transit mellett döntenék. Ezek nettó fél millióval drágábbak, ami azt jelenti, hogy a mostani autóra kétszer annyit kéne ráfizetni, mint a Transit esetében. :(
No meg a 4 météres plató is túlzásmár egy kicsit, bár lehet, hogy jól jönne.
Pár alkatrészt megkérdeztem a Transithoz, és nem vészesek. Kötelező dolgok (szűrők, olaj, stb.), kuplung/lendkerékszett, stb.
Azt néztem, hogy utólagos alvázvédőzni kelleni fog, meg itt-ott festés ráfér majd. Ami hiányzik róla, az a plató, és a fülke közé a rács.
Ahogy nézem az eladó autókat, elég ritka az épkézláb megoldás. Gyárinak kinézőt kb. kettőt láttam, biztos drága volt eredetileg, pedig az néz ki valamirevalónak.
Nem igazán hullámzik, inkább a nem megy az összes henger találóbb. off autóm akkor csinált ilyet mikor rossz volt az izzítógyertya és nem ment az összes henger. Csak hidegen csinálja, kb 30 mp-ig.
Szia. Nem tekertünk semmit,szoftveresen vitték fel a gyári 85 lovat, ezt birja el a porlasztó. Egyszer raktak rá másik adagolót,4db porlasztót, 125 lovat. Nagyon állat lett,csak kezelhetetlenül indult,gyorsult, állandóan kipörgött a lába. Most 85 lóval,levakolt egr szeleppel tök jó, kb 1 litert esett a fogyasztásom,és elég dinamikus. Javaslom Neked is,bármely gyári szerviz cserél programot "frisités" cimén.
ja, az egyik hátsó lámpabúra el van törve, és ott kaphat egy kis nedvességet, de az már nagyon régen úgy van, ezt a kiverősdit meg pár hete csinálja. a lámpa ki lett már takaritva, kiszáritva.... és ha mindkét hátsó lámpa csatlakozóját széthúzzuk, akkor is kiveri...nem értem :(
vonóhorog nincs, riasztó van, de az az indexre van kötve. rendszámvilágítás az műkszik rendesen, annak külön biztije van.
első-hátsó helyzetjelző, a tetőn van elől két kicsi helyzetjelző, illetve az első sárvédőn van az index-el együtt (21/5w). minden izzó jó, amikor épp nem veri ki, akkor minden világít.
2000es évjáratú 2.4es alvázas (dobozos) transit. A helyzetjelző biztijét kiveri folyamatosan. Van hogy rögtön a kicserélésekor, van mikor pár napig is el van. Van esetleg valakinek valami ötlete esetleg tapasztalata hogy mi lehet? Egy ismerősöm küzd vele egy ideje. Előre is köszi!
Sziasztok. Honnan lehet tudni, hogy melyik difi (rövid - hosszú) van a transit alatt? Gondolok itt a dobozos modellekre. Lehet olyan összefüggést találni, hogy ha gyári busz, akkor a leghosszabb a difi? Esetleg tengelytávval 14 v. 15 futóművel összefüggés? Köszi. Laci
amúgy nézegetem a cromax oldalát, és ott 98-ig mutatja ezt a rácsos ellenállást, 98-tól pedig egy másik fajtát. nézzétek meg a cromax.hu oldalán! Na ez vajon hol található??
Sok tanakodás után én is a Transitnál kötöttem ki, bár még a vásárlásig nem jutottam el.
A kiindulási feltételek: min. 6 személy (ha 7 sem baj), hosszú platós (min. 3,3m), nagy teherbírású tgk. Mivel valamennyire reprezentációs feladatnak is meg kell felelnie, ezért nem lehet nagyon régi (hülyék az emberek, na!).
A nagy teherbírás miatt dupla hátsó kerekű verziók jönnek szóba.
Így nagyjából maradt a Transit, a Merci és az Iveco.
Mivel elég árérzékenyek vagyunk, ezért ezek közül is a Transit az esélyes.
Az új TDCI motorokat, ha lehet, kihagynám.
Amit most nézegetek, az egy 2001-es, 2.4DI 115T350 típus. Kereskedésből eladó, de belső információ szerint náluk is lett véve, 1. tulaj, rendszeresen szervizelve, 240ekm-rel, klímával (ez jó lenne, ha lenne benne).
A kérdés, hogy mire kell ezeknél ügyelni?
A rozsdásodást olvastam. A kuplung/lendkerék probléma mennyire igaz erre is? Adagoló?
Itthon szervizelnénk, nem sufni, hanem több gépünk is van, és mindnek mi látjuk el a baját (Ifától az A6 2.5V6TDI Audiig mindent).
Szóval jöhetnek a vélemények.
Más típus elől se zárkózom el, de 1.5millió+áfánál nem szánok rá többet.
eddig ok, mindenhol ez van leírva, képet is láttam róla. de sehol nem látom, már az egész motorteret átnéztem de semmi ilyen nincs. esetleg azt tudja valaki honnan jön rá a kábel, merrőr keressem, hátha úgy oda vezetnek a kábelek... mert lehet már kivették vagy nemtom...
A transitomon eléggé meg van nyomorgatva az olajteknő, ezt orvosolnám következő olajcserénél. Leszedném és megpróbálnám kikalapálni. Valaki csinált már hasonlót? Attól tartok, hogy kikalapálás közben a tömítő sík is el fog deformálódni. Szerintetek?
ez a levegő keringető biztosíték pontosan hol is van? Mert az itt található leírásban annyi szerepel hogy a jobb első lápma alatt van a biztosíték. De nekem a lámpa alatt nincs semmi és körülötte se találok ilyen biztosítékot :/
más kérdés pedig, hogy a műszerfalat hogy tudom lebontani a levegő keringető bowdenek visszetételéhez? gondolom a kormány körülötti burkolatokat lekapom, km óra körülötti burkot is kikapom, két oldalt a torxokat kicsavarom, és ezen kívül hol találok még csavart? Egyéb jó tipp? :)
dede, nagyon gyengén indítózott a régi akkuval, 100% hogy az volt a hibás. Azért izzot szerint, mert nem volt megfelelő az érintkezés ami ívet keltett gondolom, az pedig nagy hővel jár.
most kiszedtem az önindítót a kocsiból, délutánra megjön a cromax-ból az új behúzómágnes, átrakom bele aztán meglátjuk. Ami biztos, hogy a mostani behúzómágnesen már nem is volt csavarmenet és eléggé le volt kopva, így nem felküdt fel rá rendesen a kábel...
Keves Sanya38ford! Írtam e-mail generátor javítással kapcsolatban, majd kérlek válaszolj.
Ma volt a transit szervízben, mindent kicseréltettem rajta, azt mondták nagyon jó állapotú a sárkány :) az önindítót leszámítva, amihez most mindig egy kis segítség kell hogy indítózzon, mivel nem érintkezik tökéletesen. De fórumtárs remélem segít..:)
Srácok egy kis segítségre lenne szükségem. Nincs valakinek véletelnül ismerőse akinek van vagy nektek valahol elfekvőben egy tauuns 20M hez komplett eleje? :-)
Egy idős úrt kért meg hogy nézzek szét hátha . Ha valaki tudna segíteni az jó lenne.
Köszi szépen. Az autót lezúzták..... Javításra szorul.
Nekem egy 2000-es évjáratú dobozos transittal (MWB, középmagas) van tapasztalatom. Újonnan vettük, most van benne 360e km. Ezalatt kellett bele egy adagoló (300kHuf), 3 kuplung/lendkerék (3x200khuf), illetve a futómüalkatrészek koptak gyorsan.
A motor 2,4 duratorq (90Le változat), talán az a legbiztosabb pont az autóban. Az adagolócsere óta kicsit gyengébb, épp bírja a 130-140-et, de terhelve emelkedön jó, ha 100-at bír. Nem egy erögép, de viszonylag alacsonyan jön a nyomaték, így városban egész jó. Fogyasztás 10-12l.
Föleg ott rohad, ahol sérült volt, ill. a hátsó ajtónál. A hátsó lámpafoglalat amúgy folyton beázott, és zárlatos lett, azt is többször kellett cserélni, ahogy a generátor is 2x volt javítva, majd beállt egyszer.
Vegyesek a kép, amikor épp megy, akkor jó, de a sok betegeskedés engem nagyon zavart, azt hiszem ha cserélem, akkor váltok.
Több dolog érdekelne a kb. 2000-es évjárat utáni, már az újabb formájú, de még nem a legújabb Transittal kapcsolatban.
Először is arra lennék kíváncsi, hogy egy esetleges vásárláskor mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelni, típushibák, vagy olyan nehezen javítható (drága) hibák, amik később fejfájást okozhatnak?
Ezen kívül vannak külömböző motorral szerelt változatok is, amik között egyelőre nem tudok kiigazodni, gondolok itt pl. a TDE, TC, TDi típusokra. A TDi még világos, de ha jól tudom van olyan, amelyik dupla vezérműtengelyes, ennél a TDE változatra tippelnék.
A külömböző teljesítményű motorok, hosszabb-rövidebb váltóáttételt is jelentenek? Ez az utazósebesség miatt érdekelne, mivel egy 8-9 fős kibusz esetében fontos a kb. 130-as minimum utazósebesség, azt hiszem ez nem túl nagy elvárás. Pl. a 75 lóerős motor képes erre? Nem túl lomha teltház esetén?
Ha jól tudom a karosszéria sem egy időtálló darab, de az még nem is okoz gondot, mert ettől fontosabb most a menetteljesítmény.
Szóval úgy összességében mennyire megbízható ez a típus?
Ha valakinek vannak konkrét tapasztalatai, tanácsai, nagyon megköszönném!!
A téli hidegindítási gonddal osztanék meg pár sort:
Van egy '93-as 2.5-ös 59Kw-os szívódízel, kétakkumulátoros Transitunk. A reggeli hidegekben csak külső segítséggel volt hajlandó elindulni. Motor, adagoló, porlasztók, indítómotor, akkumulátorok jó állapotban, de reggelente nem tekert az indításhoz elegendő fordulattal. Napközben bármikor pöcre indul.
Már nagyon unva a reggeli makacskodást, egy 30-50 másodperces indítózást követően felnyitottam a motorháztetőt és áttapogattam az indítómotor kábeleit. A bal akksi pozitív csatlakozójának kábelén a kábelvég erősen melegedet, illetve a jobb akksinál a negatív oldalon is.
Kábeleket kiszereltem, összes kábelvég letisztítását követően egytől-egyig leforrasztottam mindegyiket.
Attól fogva minden reggel biztosan indul, az indítómotor is erőteljesebb teker.
Átnézte egy ford szerelő, megállapította hogy a kasztni, futómű, motor és úgy az egész nagyon jó állapotban van. Törődtek vele, minden tökéletes.
Aprób hibák persze vannak, a kötelező vezmű,olaj stb.. cserén kívül egy szelepfedél tömítést és olajgombát kell cserélni, de ezek szinte ingyen vannak, ez legyen a legnagyobb baj:)
Akkut is cserélni kellett, de ez is természetes... Most már hidegben is pöcre indul. Viszont az önindítónál ahol kapja az áramot, ott ugye egy anyával val rögzítve a dolog (és össz 2db anya van ott). Na, ezt az anyát nem lehet meghúzni mert a menet már elszállt róla. Fogja valamennyire, de nem szorosan. Amikor szar akkuval sokat indítóztam vörösen izzott fél perc után. Szóval jónak nem jó, de most működik rendesen. Szervízbe min. 15e ft-os költséget mondtak rá. Tudtak valami olcsóbb szerelőt Budapesten vagy környékén? 15e kicsit sok. Ja és mondta, hogy ha szénkefe stb.. is hibás akkor 30e ft. Az meg már egy vagyon érte... Mit javasoltok?
Ja és további jó hír, hogy bosch adagoló van benne és nem lucas :)
eladósorba lenne 2 db transit sebváltó 2.5 dieselről (az egyik 95ös, a másikat pontosan nem tudom, de az még a szögletes lámpás volt), illetve van egy 95 ös, 2.0es benzines váltóm is. Ha esetleg valakit érdeklne, ticuauto@gmail.com. Nógrád megye.
Engem érdekelne, akár cserébe is 4.11es híd. (azt hiszem ez a "gyors" híd)
Lenne még egy kérdésem, hátha.... hűtővíz melegedéssel, pontosabban nemmelegedéssel kapcsolatban. Tavaly kapott új termosztátot, nem javult a dolog. Kapott egy gyárit, talán picit jobb lett. De még mindig nem ment fel a mutató sem, illetve a fűtés sem az igazi. Most addig keresgéltem, amig találtam egy mondeo termosztátot, ami a méretei alapján egyezik a transittal, viszont 92 fokos. (a transit mind 88). Szóval most beletettem egy ilyet. Talán egy picit megintcsak feljebb megy a mutató, de még mindig gyenge....valakinek vmi ötlet? előre is köszi
Mivel azt írtad, hogy akadozik, az enyém is hasonlóan viselkedet, pl.kanyarodás után nem fordult vissza, éreztem az akadást. Mikor elkezdtem szét szedni akkor derült ki, hogy a motortérben a kormány keresztek akadnak, Befujtam wd-vel, és megjavult. Én lehúztam a kormányműről, és közben mogzgattam, hogy gyorsaban bejusson az olaj. Ajánlom probáld meg.
Azért megkérdem a ford márkaképviseletet is hátha ott is olcsó, mint fórumtárs írta.
Feltöltöttem az akkut, vmivel jobban indítózik, de még mindig keserves és lassan indul. Betettem a kocsimból az 55-ös barüm akkut, azzal 1-2mp alatt beindult nyögvenyelés nélkül. Tehát az akkuk haldokolnak. Majd megmérem melyik a gyengébb aztán tavasszal lecserélem. Ha egy 55-ös akku megoldotta a gondot, akkor elég csak egyet cserélni... :)
Bp-i jó és olcsó szervíz? Ülés probléma? Azokra is köszönnék egy infót :)
Szekszárdon van egy kulcsmásolós, aki másol Ford kulcsot, gyári nyers kulcsra és az immót simán átrakja az új kulcsba. Tökéletesen ugyanolyan. Ez 7000Ft. Részleteket nézd meg a tavalyi, augusztus végi, szeptember eleji hsz-eim között.
Ha a régi kulcs meg van, akkor abból simán átteszi az immókat.
Ha kikopik a zárad, azt is simán felújítja 2500Ft/zár, ha jól emlékszem.
Bp-ről is szoktak hozzá vinni, de rugalmas a fickó, postán is elküldheted, aztán meg visszaküldi.
Másoltatsz magadnak nem immós kulcsot és azt amiről másolták (amiben benne van a chip) szépen beépíted a gyújtáskapcsoló környékén a műanyag alá. Immobiliser kiiktatva. Kiszedni szinte lehetetlen.
A vezető ülés picit lötyög előre hátra, ahogy néztem a sínre nem fekszik fel tökéletesen. Erre van valamilyen megoldás?
Továbbá kulcsot is akarok másolni, de azt mondták 19e ft/db ha immós, márpedig immós. Ez tényleg ennyibe kerül? Mert ha igen, akkor ki lehet szedni/szedetni valahogy az immot belőle? nem akarok 2db kulcsért 40e-ret fizetni, mikor immo nélkül 4e/db...
az egész olcsó. de remélem azért akku töltés után jó lesz.. az egyik akku pl. annyira le van merülve, hogy a távolsági fényszórót se bírja... így pedig nehéz indítózni...
ha már árak, tud valaki egy jó szervizest budapesten? Ismerősöm csillaghegyre hordta egy szervízbe, de ott pl. 15-20e-ret mondtak egy vezérmű cserére. Nem sok az érte? Nekem utoljára a B vectrámon 8e-ért csinálták (igaz hogy egy solo szervizes) pedig ott motortartó bakot és sokmindent ki kell kapni és hely sincs hozzá. Itt meg ahogy láttam minden könnyen elérhető...
Adagoló miből derül ki hogy haldoklik? Ezen elég tisztán van tartva és csok cső és fogó raja új, elképzelhető hogy már felújították vagy cserélték.
Holnap kiderül hogy akku gond-e, délelőtt feldobtam töltőre, ha így se jó akkor átdobom a biztos jó akkut a kocsimból. Ha azzal is nehezen teker hidegen akkor önindító. Remélem akku..:)
Nah tehát, 99-es évjáratú, mint kiderült 2.5 turbós diesel 63KW teljesítménnyel. Ehhez keresek szervízkönyvet. Mennyire fájó a turbó? Úgy hallottam valamiért nem olyan jók ezek...
Amúgy milyen olajat ajánlotok bele? 10W40-es ford, vagy esetleg diesel-es mobil1?
A héten viszem szervízbe, cserélek benne vezműt (febi) olajat (?), olaj és üzemanyag szűrőt (bosch) esetleg fékolajat. Más valamit érdemes még?
Ami kérdés pedig továbbá, hogy a belső levegő keringető csak 3-as fokozaton megy. Hol találom az első és második fokozat biztosítékát?
Valamint a hova fújja a levegőt tekerő se megy, lehet kiakadtak a bowdenek. Honnan lehet hozzáférni a szereléshez?
Amúgy 470e-ért vettem, 6személyes, egész rozsdamenes állapot, km szerint 260e van benne, de a megtalált szervízkönyben (amit sztem még a nepper se talált meg) 2007-ben járt 370e-nél, tehát most a 450-500e-ret rúghatja. Viszont nagyon pontosan volt szervizelve és látszik mindenhol hogy törődek vele, szép kívül belül...
A két benne lévő akku valszeg eléggé a végét jára, most a hidegben elég nehézkesen indítják a motort. Pontosabban nyögve nyelősen. Viszont pár perc járatás után már pöcre indul.
Látom, Te is hasonlóan döntöttél, mint én :-) Merci felé húzott a szívem, aztán a pénzem elvitt az olcsóbb kategória felé, azén belül a népítéletek, tapasztalatok alapján döntöttem a transit mellett.
A menetdinamikával kapcsolatosan: az én transitom 75 lovas, de erős túlzással megy, mint a golyó. Méreteihez és papíros paramétereihez képest nagyon jól megy, óra szerint 140-et már mentem vele, de a 120-as utazót szépen viszi, átgondoltam ugyan, de előzgetni is elég jól lehet vele. Gyakorlatilag még nem volt olyan, hogy beragadjak egy kamion mögé.
Mindezt úgy mondom, hogy haladós a gép, hogy személyautót egy 190 és egy 255 lovasat vezetek, tehát ezekhez képest zötyögő doboznak hittem a transitot, de nem az, meg lehet vele oldani a szituációkat.
Szóval az a gép, amit próbáltál az elég kehes lehet, vagy valami miatt agyonfojtották az adagolóját. Egyik barátom tekerte le a "füstcsavart" a kisteherautóján, hogy az alkalmazottai ne tudják széthajtani a gépet és az olyan volt, hogy gyakorlatilag egy örökkévalóság volt, mire elérte a 100km/h-s végsebességét és a mecseki szerpentineken 2-es és 3-as fokozatokban araszoltam felfelé.
már eldöntöttem, Transit lesz. Ezeket csak a szintén vásárlás előtt álló Frank Utah kollégának írtam.
Akkor jól érzem, hogy valami nem volt jó abban a transitban amit kipróbáltam, és nem tudtam 80-90 fölé vinni hosszú egyenesben? :) 76LE hosszú magas 9 szem.
már eldöntöttem, Transit lesz. Ezeket csak a szintén vásárlás előtt álló Frank Utah kollégának írtam.
Akkor jól érzem, hogy valami nem volt jó abban a transitban amit kipróbáltam, és nem tudtam 80-90 fölé vinni hosszú egyenesben? :) 76LE hosszú magas 9 szem.
TRAFO: kiszedés nélkül (laikusként) hogyan ismerem fel, hogy BOSCH vagy LUCAS van az autón? Minden 86-lovas LUCAS adagolóval volt szerelve? Azt lehet tudni melyik évjárattól volt LUCAS/BOSCH?
Megnéztem egy hosszú 9 személyes transitot, nem volt semmi kartergáz, szépen szólt, viszont nem volt képes 90 fölé menni sík egyenes terepen folyamatos padlógáz mellett sem. Szerintem itt valami gáz volt. :)
A 86 LE-s gépeknél ér valamit a turbó? Elvárható még ezektől a gépektől, hogy hosszú autópályás utakat bírjon 110-120-al?
Frank Utah hasonló cipőben járok, én is szeretnék egy 9 személyest valamit venni. Nekem sokáig T4 volt, 2.4 szívó, nem volt sok baja, csak a generátor / önindító és biztosítéktábla lett felújítva / kipucolva. Kényelmesebb és halkabb mint a transit, jobb utazóautó, de szerintem nem olyan strapabíró. Végignéztem a jelenlegi T4 kínálatot is, és hát jó autót úgy 2 milla körül lehet venni. A többi már nagyon a végét járja. Szánalmas bontószökevényekért elkérnek simán 1 1,5 misit.
HIACE: jóval drágább mint a transit. én már nem is nézem őket.
VANETTE CARGO alternatíva lehet még, azok sem rosszak, csak ott a motoron ülsz. :) 5 évig vezettem céges autóként, 185e -nél adták el, SEMMI de SEMMI baja nem volt. 230km-ig volt egy ismerősnél, ő se panaszkodott.
Sprinter: én is hallottam már hogy a kategória legjobbjai, de az áruk 2 hiace + egy transit. :(
nekem is le van takarva 80 -90 járok vele de hosszútávon is csak langyoska nekem 9 sz. kisbuszom van hátsók majd meg fagynak kevés a fűtés van benne egy lada fűtőtest ventillátorral de a vizem igy nem tud 90 fokra melegedni de jobb mint a semmi de valami ütőssebb kellena
ÜDV. MINDENKINEK,2002-ES TRANSITOM VAN MÉG MINDIG,AZT VALAKINEK VOLT MÁR OLYAN HOGY,ALAPJÁRAT VAN GÁZ NINCS,ÉS ÉG A IZZÍTÓGYERTYA VISSZA JELZŐLÁMPA.ÜDV.,ÉS ELŐRE IS KÖSZ.
99-es transithoz keresek szerelési kézikönyvet. Az 1989-1999-ig típusú könyv nem jó, mivel csak a régi motortípusok vannak benne, nekem 63Kw-oshoz kellene könyv, csak sajnos sehol nem találok. Aki tud segíteni, megköszönném :)
Nem vagyok transithoz értő ember, de én ilyet anno akkor tapasztaltam egy kettes golfon, mikor már kezdett meghalni a szervoszivattyú, de akkor annak már hangja is volt kintről, ha tekergették a kormányt. De az is lehet, hogy csak laza a szíjad, vagy kevés a szervo olajad. Mindenesetre hamar végére járnék a történettel, mert az esetleges kormánymű hiba komoly dolog.
Értem.Nekünk az elsők közt volt gömbölyű Hiaceunk itthon,96-ban.Rövid 4x4-es volt.7 évig szolgált,250e nél hengerfejes lett.
Most hosszú D4D 4x4-es van. Ha nem lényeg az erő,akkor a Hiace lehet a legjobb választás.A rozsdára kell figyelni de nagyon.
A legkisebb Sprinter majdnem centikre pontosan akkora mint a legkisebb Transit.Az igaz hogy nem olcsó,de azt hogy a kategóriában a legjobb, sajnos meg kell fizetni.
Hiace-t nagyjából én is ismerem, testvéremék is azt használnak. Tetszik is meg sok rosszat nem tudnék róla mondani. Valszeg az meg a Transit közül választok majd.
Biztos nem rosszak a Sprinterek, csak az egy más kategória, főképp a méretei miatt.
Nekem elég egy Hiace, rövid/alacsony Tranyó is, nagyobbat nem akarok. Transportertől meg egy kicsit ódzkodok...
Teherautó vásárlása előtt állok, és 3 típust néztem ki magamnak: Hiace, Transporter és Transit. A leírt vélemények alapján a Transit tűnik szimpatíkusabbnak.
Régebbi fajtákra gondoltam, mert csak szívót akarok venni. A 95-2000 közötti Transitokat nézegettem. Egy két dolgot szeretnék megtudni róluk.
Nekem mindenképp rövid és alacsony változat kellene, 3 vagy 6 személyes kivitelben.
Na most nézegettem, hogy ilyen típusjelzések vannak, hogy ft80, 100...stb
Gondolom ez a méretre utal. Mivel csak képeken tudtam nézni az autókat, így nincs valós elképzelésem, hogy milyen méretbeli különbségek is vannak a különböző számozások között.
Egyáltalán semmilyen adatokat nem találtam a méreteket illetően (szélesség, hosszúság, raktér adatai). Ha valaki tudna segíteni ebben azt szívesen venném. Nem mindegy ugyanis, hogy hogy tudnék beállni a szűk garázsbejáróba. Egy másik dolog még. Láttam 2000 évvégi/évközepei gyártású tranyót, amit 76 lovasnak tűntettek fel a hirdetésben. Viszont az alkatrészkereső oldalakon meg csak 2000/3 hó-ig gyártják 76 lóval elvileg.
Ezzel kapocsolatos kérdésem lenne még az, hogy melyik motorral érdemes venni, vagy melyik gyártási időszakban készült tranyók a javasoltak? Lényeg nekem az, hogy egy igénytelen, strapabíró, megbízható munkatárs legyen. Mi a különbség a 69 és a 76 lovas között, melyik motor felépítése az egyszerűbb, pénztárca kímélőbb?
Bocsi a szófosásért, csak tényleg jól körbe szertném járni a vásárlást, mert már megszívtam egyszer-kétszer, hogy beleugrottam problémás modellekbe.
Kipróbáltam a vonóhorgot utánfutóval is, hát maga az utánfutó pont jó magasságban kapcsolódik rá, így nyitható a jobb oldali ajtó, de a bal az kicsit szélesebb, azt már nem lehet kinyitni a kapcsolófej karjától, de hiába raknám lejjebb a vonóhorgot, akkor is beleérne. Szóval ha fent van a futó, akkor csak a jobbos ajtót lehet nyitni, meg a tolóajtót.
Köszi a segítséget. A vonóhorog bekötése sikerült, műxik rendesen, visszajelzőt meg megpróbálom elbliccelni a vizsgán. Holnap viszem fél délre.
Kicsit kiegészítettem a projektet, ha már forrasztgatás volt, mert a balos hátsó lámpámmal rendszerels kontakt problémáim voltak, ugyanis a csatlakozójánál a saruk tiszta rozsdásak voltak, már kétszer megpucoltam, másodjára patyolat tisztára úgy egy hónapja, de egy hónap alatt már megint tiszta rozsda, lekopott róla a védőrétet (tán kadmium?), úgyhogy jobb már nem lesz. Levágtuk a csatlakozót és ráforrasztottuk a vezetékeket simán saruk beiktatásával a szétszedhetőség kedvéért.
Eredetileg Renault felnik, de csináltattam hozzájuk osztókörmódosítót és így fel lehet tenni
az 5x160-as osztókörű Transitra. A felnik szépek, nem ráznak, nem ütnek, semmi komoly sérülés nincs rajtuk!
15 colosak, 225/70-es gumival. 2 gumi már kopott, cserére szorul, 2 még használható tehergumi. Adok még 4 db 225/70-es téli tehergumit hozzá, egy szezont még elfutnak.
Nekem csőrös Transiton voltak, nagyon jól nézett ki vele a gép és nagyon feküdt az úton :-)
Sajna a felniközepek már nincsenek meg, de a legtöbb Ford alufelni közép egy az egyben jó bele.
Általánosságban elmondható, hogy Bosch rendszerű /Villamos hálózat szempontjából, német autók/ esetében:
Számjele: Dugaljon:
Test, akksi negatív: teli barna szín 31 3
Irányjelző lámpa bal: fekete alapon zöld csík L 1
Irányjelző lámpa jobb :fekete alapon fehér csík R 4
jobb helyzetjelző: szürke alapon fekete csík 58R 5
bal helyzetjelző: szürke alapon zöld csík 58L 7
féklámpa: fekete alapon vörös/piros csík 54 6
a hetedik vezetékre beköthető:
ködzárfény/hátsó ködlámpa: szürke alapon fehér csík 83b 2
Tolatólámpa : vörös/piros alapon kék csík - 2
A visszajelzőlámpát az irányjelző relé 49 számú kivezetése és az irányjelző kapcsoló "középső" szintén 49 számú csatlakozópontja közé kell bekötni. Ezt a két pontot elvileg egy fekete alapon vörös/piros csíkkal ellátott vezeték köti össze, gyakorlatilag ezt kell elvágni és ide kell bekötni a visszajelző készülék megfelelő vezetékeit. A visszajelző készülék negatív kábelét egy megfelelő gk. testcsatlakozóra/ testkábelre kötjük.
Továbbá ajánlom, hogy minden egyes csatlakozást alaposan forraszunk le, illetve szigeteljünk.
Köszi, persze, így csinálom/csináltam, csak megkavart, hogy miért megy két egyforma színű vezeték, azt hittem csak egy van. De ma kiderült, hogy kettő. Kimértem, oszt jóccaka.
Sikerült ma felszerelnem a vonóhorgot, méretpontos, klappolt minden. Egyedül az nem tetszik, hogy a vonóhorog feje mindössze 3 centivel van lejjebb, mint az ajtók alja, így lehetséges, hogy amikor fel van akasztva az utánfutó, akkor a vonófej kapcsolókarja miatt nem lehet majd kinyitni az ajtót. Ez nem nagyon tetszik, bár nem tudom, hogy mennyire fog gátolni a használatban, mert azért elég macerás dolog lesz minden ajtónyitásnál lekapcsolni az utánfutót. Nem tudom, hogy ez minden horognál így van-e.
Végül a bekötés már nagyjából kész, holnapra maradt még 3 forrasztás, aztán teszt, pénteken meg műszaki.
hogy lehet gyújtáskapcsolót cserélni a transitnál? Csak az öntvénnyel együtt, vagy szét lehet szedni valahogy? Akárhogy nézem nem látom hogy lehetne szétszedni. A zárbetét jó azt kiszedtem,. de nem fordítja el a kapcsolót, így nem tudom beindítani, illetve beindítani sikerült amikor széthúztam a vezetéket, de menni nem merek vele, nehogy a kormányzár bekapcsoljon.
Még egy észrevétel: 95-97 évjáratok nem rohadnak úgy mint az utolsó 98-99-00. Ez létezik, vagy csak én fogtam ki így a kiszemelteket? Lehet hogy az utolsó években már nem figyeltek úgy a gyári (muhaha) rozsdavédelemre, vagy csak a régebbiek már annyira elrohadtak, hogy azokat már megcsinálták?! :)
Valszeg nem értetted a kérdésem lényegét. Kapcsolási rajzból próbáltam a dolgomat leegyszerűsíteni, hogy ne keresgessem melyik vezeték melyik, hanem csak gyorsan rákössek szín alapján. Nem a vonóhorog vezetékei a kérdésesek, hanem a kocsié. De igazad van, a színe mindegy, ki lehet azt következtetni, hogy honnan jön.
A kétszálú izzó működését is értem, annyit nem értettem, hogy hogy működik külön külön a kapcsolás. Nem az izzóé, a kocsi kapcsolása.
Jobb index vezetékének megtalálását a bal oldalon úgy értettem, hogy esetleg balról megy át a köteg jobbra, valahol a hátsó küszöb alatt, vagy mittomén.
Zenélni zenél, de az izzó ment benne tönkre, ami gyenge 5W-os volt és nem is cserélhető. De a zenélés is recseg, mint az állat. Talán még megvan valahol a fiókban, de szvsz semmire se jó már, mivel recsegve zenél, de nem világít.
Köszi, nem lett volna kedvem még visszajelzőt is kötögetni :-)
Még annyit, hogy volt téma itt a vonóhorog, megosztanám a tapasztalataimat.
Két "versenyző" volt a piacon, az egyik a kecskeméti CARMAX, a másik a nagykanizsai Prizma.
A CARMAX vonóhorgai jóval olcsóbbak, 23eFt körül van a levehető fejes, de csak 1,5 tonnásak és kép alapján nem annyira tűntek masszívnak. Viszont itt drágább a beszerelés és nem csinálnak helyben műszaki vizsgát. Ha jól emlékszem 33eFt lett volna felszereléssel együtt, tehát 10e a szerelés.
A Prizmánál 35eFt volt most januári akcióban felszereléssel együtt a 2 tonnás levehető fejes (2 csavar rögzíti) horog és helyben le is műszaki vizsgáztatják, ha jól emlékszem 24.300Ft-ért, ami elég olcsónak számít. Végül a távolság (kb. 200 km oda 200 km vissza) miatt nem mentem el, hanem rendeltem tőlük vonóhorgot, mert a weboldalon megadott árra nem jön rá plusz szállítási költség, tehát 27.125Ft-ért kaptam egy vonóhorgot a szükséges dugaljjal, kábellel, csavarokkal. A visszajelzőn kívül benne van minden. Ránézésre elég masszív a horog, ami érdekes, hogy bosal feliratú matrica van rajta. Ezt nem igazán értem, mert bosal horgot 40e alatt nem láttam. Mivel a levehető fejen van a matrica, elképzelhető, hogy csak a szerkezetet gyártják ők, a vonófejet a bosal-tól veszik?
Na szóval egyelőre ennyi, ha sikerül holnap felműtenem, akkor a méretpontosságról is tudok majd nyilatkozni.
Megjött a vonóhorgom, holnap felszerelem, meg be is szándékozom kötni. Ha valaki tudna egy kis bekötési segítséget adni, az jó volna. Ott akadtam el, hogy a kapcsolási rajzokból megpróbáltam kideríteni, hogy milyen színű vezetékekre kell kössem a vonóhorog dugalj kábeleit. Ott akadtam el --lévén, hogy hülye vagyok az elektronikához--, hogy hogy lehet az, hogy a rajz szerint a helyzetjelzőre és a féklámpára is ugyanolyan színű vezeték megy. Az eljövő vezetékek testre mennek. Azt vágom, hogy a helyzetjelző és a féklámpa egy 21/5W-os izzó, de a működést nem értem, Meg nem tartom valószínűnek, hogy két ugyanolyan színű vezeték megy egymás mellett.
A másik, hogy jobb oldalról és balról külön kell hoznom a kábeleket (pl index), vagy egyik oldalon rá tudok kötni mindenre?
Illetve még az is kérdés volna, hogy milyen visszajelzőt vegyek előre és azt hogy kellene bekötni.
Egy srác, aki szokott vonóhorgokat bekötni azt mondta, hogy bár szabály szerint kötelező, a vizsgaállomásokon nem szokták már kérni. Azon morfondírozok, hogy nem kötöm be és bepróbálkozok vele így műszakin, legfeljebb elküldenek.
No még egy:-), volt az egyik tolatólámpa izzó helyén egy olyan izzó, aminek zenélős foglalata volt és dobhártyaszaggató recsegésel játszotta tolatáskor a Für elise-t :-) Ezt az izzót sikerült eltörnöm (hál'stennek), beraktam helyére egy simát. Műszakin kérni fogják, hogy hátramenetben adjon hangjelzést vagy leszarják?
köszi a Lucas adagolós pozitív hozzászolásokat. Már nem félek. :)
Viszont találtam egy még jobbnak tűnőt, gyönyörű szép a fényezése, metalizált bordó, nem tudom, hogy gyári-e, de tényleg szép, és látszik rajta hogy nem mostani, pár éves, és semmi de semmi rozsda nincs rajta. Nem tudom elképzelni, hogy egy két éven belül kijönne e rajta valami, mert vagy jól lekezelték, vagy szépen ki lett javítva és fújva. Kasztni ok, viszont vezetőülés "kiharapva", jó nagy szivacs darab hiányzik belőle, és vezetni meg elég szar volt, 3asban valami úgy berezonállt, hogy majd szétrázta a kasztnit, aztán bizonyos fordulat felett megszűnt. Érdekes hogy csak 3asban csinálta. Nagyon úgy tűnt az autó, hogy úgy lett újra összerakva. És persze TRAFO, ahogy mondtad, széttört ez az szilikonozva a műszerfalon, rádió kitépve, kábelek lógtak, felni úgy lett fújva (ezen látszott hogy frissen) hogy még a szelep kupak is ezüst volt. :) Szóval elsőre nagyon megtetszett, de jobban megnézve eléggé buhera van alatta. Sajnos az utasterén az alapos takarítás nem segít, cserélni kell ott már sok mindent. Ejhaj, nehéz dolog ez. :) Remélem nem untatok senkit, hogy leírom a tapasztalatokat. he-he
Nem kell tachográf például a hókotró és sószóró autókra sem,pedig a háromtengelyesek össztömege valami 20 tonna körül van.
Egyébként az én transitomra sem kell tachográf,3500kg az össztömege és 2600kg ot vontathat.De az én árum lehet rajta.Pl ha trélerezek,az én autóm lehet a tréleren.
Nem kell tachográffal felszerelni az olyan járművet, amelyet kizárólag belföldön az a)m) pontokban meghatározott valamely üzemeltetési célra használnak:
a) költségvetési szerv (intézmény), valamint települési önkormányzat üzemeltetésében lévő járművel történő közúti közlekedési szolgáltatásnak nem minősülő szállítás,
b) a mezőgazdasági (kertészet, erdőgazdálkodás, földművelés vagy halászat terén működő) vállalkozás által a telephelyétől számított 100 km sugarú körön belül végzett mezőgazdasági áruszállítás,
c) 7,5 tonna meg engedett legnagyobb (együttes) össztömeget meg nem haladó gépjárművel (járműszerelvénnyel) a telephelytől számított 50 km sugarú körön belül végzett szállítás, amennyiben a járművet vezető személynek nem a járművezetés a főtevékenysége és
ca) a szállítást a közösségi postai szolgáltatások belső piacának fejlesztésére és a szolgáltatás minőségének javítására vonatkozó közös szabályokról szóló 1997. december 15-i 97/67/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 2. cikkének (13) bekezdése szerinti egyetemes szolgáltató az egyetemes szolgáltatás keretébe tartozó szállításként végzi, vagy
cb) a járművet vezető személy a munkája során használt anyagot, felszerelést vagy gépet szállítja,
d) a sűrített- vagy cseppfolyós-gáz üzemű, illetve elektromos meghajtású, a 7,5 tonna megengedett legnagyobb (együttes) össztömeget meg nem haladó gépjárművel (járműszerelvénnyel) végzett, a telephelytől 50 km-es sugarú körön belüli szállítás,
e) csatornázási, árvízvédelmi, víz-, gáz- és elektromos hálózat karbantartási, közút karban tartási és ellenőrzési, lakossági hulladékgyűjtés és szállítási munkákhoz, távirati és telefonos szolgáltatáshoz, rádiós és televíziós műsorszolgáltatáshoz, vagy rádió és televízió adó- és vevőállomások beméréséhez szükséges szállítás,
f) a vezetővel együtt 17 főt meg nem haladó személy szállítására alkalmas autóbusszal végzett saját számlás szállítás,
g) különleges járművel végzett cirkuszi és vidámpark berendezés szállítás,
h) elsődlegesen álló helyzetben oktatási célú segédeszközként használt jármű,
i) a gazdaságokból tejbegyűjtésére és a tejkonténereknek, illetve állat eledel céljára készült tejtermékeknek a gazdaság területére való visszaszállítására használt járművek,
j) pénz és/vagy értékek szállítására kialakított járművek,
k) nem emberi fogyasztásra szánt állati hulladék vagy állati tetem szállítására szolgáló járművek,
l) kizárólag olyan csomópont jellegű helyeken, mint kikötőkben, kombinált árufuvarozási terminálokon és vasútállomásokon használt járművek,
m) az élőállatoknak a gazdaságokból a helyi piacokra és fordítva, vagy a piacokról a helyi vágóhídra legfeljebb 50 km-es sugarú körben történő szállításához használt járművek.
2007. 04. 11.-től a mentességek az alábbiak szerint változtak !
Az 561/2006 EK rendelet nem alkalmazandó a következő járművekkel végzett közúti szállításra:
a) menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást végző járművek, ha a kérdéses menetrend szerinti szolgáltatás 50 km-t meg nem haladó útszakaszon történik;
b) olyan járművek, melyeknél a megengedett legnagyobb sebesség nem haladja meg a 40 km/óra sebességet;
c) a fegyveres szolgálatok, a polgári védelem, a tűzoltóság és a közrend fenntartásáért felelős erők tulajdonában lévő vagy általuk járművezető nélkül bérelt járművek, ha a fuvar ezen szolgálatok számára meghatározott feladat eredményeként és saját ellenőrzésük alatt valósul meg;
d) járművek, amelyeket szükséghelyzetben, vagy mentési műveletekben használnak, beleértve azokat is, amelyeket humanitárius segély nem kereskedelmi célú szállítására használnak;
e) orvosi célra használt különleges járművek;
f) különleges üzemzavar-elhárító járművek a telephelyüktől számított 100 km sugarú körben;
g) műszaki fejlesztési, javítási vagy karbantartási célú közúti vizsgálatoknak alávetett járművek, továbbá forgalomba még nem helyezett új vagy felújított járművek;
h) olyan járművek vagy járművek kombinációja, melyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg
a 7,5 tonnát és nem kereskedelmi áruszállítást végeznek;
i) kereskedelmi járművek, melyek a használat helye szerinti tagállam törvényei szerint veterán gépjárműnek minősülnek és azokat nem kereskedelmi személy- vagy áruszállításra használják.
Szerintem ha magánszemély nevén van a teherautó (saját neveden) és kereskedelmi szállítást végzel ,akkor kell 3,5 t felett tachográf."
Ki mondta, hogy akkor nem kell??
Itt a kereskedelmi szállításon van a hangsúly. Egy cég anyagbeszerzője végez kereskedelmi szállítást?? Nem mert csak a cég saját részére szerez be árut.
Ha terítek vele árut az kereskedelmi szállítás , mert a szállításért pénzt kapok.
") olyan járművek vagy járművek kombinációja, melyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg
a 7,5 tonnát és nem kereskedelmi áruszállítást végeznek;"
1. Mivel az autód össztömege nem haladja meg a 3500kg-ot ezért elég a "B" kategória.
2. Az utánfutód mivel meghaladja a 750kg össztömeget ezért kell az "E".
3. A vontatmány össztömege mivel nem haladja meg a 3500kg-ot ezért nem kell tachográf.
Összegezve . Ezt a vontatmányt "B+E" kategóriájú jogsival lehet csak vezetni. Amikor levizsgáztatod az autódat vonóhorogra, akkor a közlekedési hatóságnál kell nyilatkoznod ,hogy nem fogod a vontatmánnyal átlépni a 3500kg-ot, igy kapod meg a tachográf mentességet. Ha a későbbiekben elkapnak egy nehezebb futóval , amivel meghaladod a 3500kg-ot akkor kemény büntetésre számíthatsz, + új műszaki vizsga.
Annyit biztos, hogy nem áldozok rá, inkább megyek a másik kocsimmal, abban van tempomat. 40eFt körül van a lélektani határ, az a helyzet, hogy építkezek, átmentem skótba :-). Néztem olyat, ami sima mezei, mint pl az AP50 és rákötném a gázpedálra a bowdenes mechanikát. Nagyjából értem is a működési/bekötési módot, egyet nem, hogy honnan venném le a fordulatszám jelet. De lehet, hogy rakok be plusz rugót a gázkarhoz, hogy tartsa a lábfejemet, akkor talán nem szenvednék ennyire hosszú úton a lábammal.
A tempomatos topicot már átolvastam, de elég döglöttnek tűnik.
Hát igen, nem kevés pénz azért. Én is azt hittem, hogy nem lesz túl drága, de aztán, ahogy kb 1-1,5 hónapig csinálgattuk, mindig csak kis kiadások voltak, aztán a végén, mikor összeadtam, már 80eFt volt úgy, hogy a munka sok saját munkával vagy baráti áron. De ugye, ahogy elkezdi az ember, akkor ha már lefújtuk a küszöböt, akkor ne haggyuk már ott azt a kis meghúzást, ha már fújjuk azt a meghúzást, akkor ne legyen randa, ne foltba fújjuk, hanem szépen telibe az idomot :-) Ha már nincsen rozsda, meg meghúzás, akkor már polírozzuk fel az egész kocsit. Ha már csillog-villog az egész kocsi, akkor a lökhárító se legyen randa lemattult :-)
De aztán sem áll meg az ember, kicseréltem a szétrothadt raktér padló burkolatot, bükkfa rétegelt lemezből csináltam oldalfal burkolatot.
Most szerelek fel vonóhorgot, aztán erősen gondolkozok egy tempomaton, mert hosszú úton lerohad a lábam a gázpedálon tartva. Nem látni ki belőle rendesen jobbra-hátra, kéne rakni egy oldalüveget a tolóajtóra...
Az a nagy büdös helyzet, hogy annyira megkedveltem ezt a transitot, hogy a másik kocsimba be sem ültem 1,5 hónapja lassan :-)
Apropó, hamár szóba jött a tempomat, van valakinek tapasztalata utólagos szettel? 2.0 DI, 75 lovas. elektromos a gáz, ez a bibi.
nem is arról van szó. Természetesen ha tehetném Én is megcsinálnám hasonlóan mint Te. Egy ilyen szép megmunkálás után mondjuk mindenhol, lehetne egy telibefújás, de nekem arra egy jó darabig nem lesz kess. Alvázvédelmet az enyém is kap szépen, már a hozzávalók megvannak, csak legyen jó idő. Sajnos októberben lett meg a verda, és hiába volt jó idő, nekem nem volt időm megcsináli, utána a sz@r időben nem kellett már hozzáfogni. :( De majd meglátjuk mi lesz... Tavasszal... :)
"A rozsda az minden évben ki fogja magát mutatni."
Az én tranyóm 2002-es és bizony volt rajta pár rozsdahely, ebből kettő volt zúzós, ahol lakatolni is kellett, egyik az utastérben a jobb oldali szerszámtartó rekesz, meg a tolóajtó alatti küszöb, ahol összeér az előlről jövő küszöbrésszel. Az egyéb rozsdafoltokat ledrótkorongoztuk, rozsdaoldás több soron, míg totál eltűnt, majd megint drótkorong, alapozás, fényezés. Így teljesen rozsdamentes lett a gép, majd kapott egy komplett alvázvédelmet és bőséges üregvédelmet. Az üregek szinte szárazak voltak, tán nem is volt gyárilag sem kiüregvédőzve. Most kíváncsi leszek mikor jelenik meg a következő rozsda...
Nekem 98-as nagyobbik Lucas 74kW-os van és 278.000 km-nél még köszöni jól van. 190.000-el vettem de szerintem még soha nem volt megbontva mert minden festék jelölés gyárinak tűnik.
Nekem is mondták már itt a fórumon, meg más helyről is hallottam, hogy a lucas, az nem valami tökély.
Nekem is az van, azt sem tudom, hogy egyáltalán fel van-e újítva.
Eddig még nem volt vele gondom. ha meg majd lesz, akkor manuális Bosch lesz helyette. Szóval Én azt mondom, ha ez jó autó (persze egyénenként más), és nincs más ami ennél jobb lenne, akkor vedd meg. Arozsda az minden évben ki fogja magát mutatni. Sztem ez tuti, bár nincs még többéves tapasztalatom. De az egyémen nem volt rozsdafolt, most meg van. A tél megváltja. De nem vészes, csak törődést igényel. ha nem engeded átrohadni a lemezt, akkor sztem nincs gáz.
Ez az Én személyes véleményem, kevés tapasztalattal.
Na túl vagyok pár autó nézésen. Hát a rozsdásodásra hajlamos kijelentésről más fogalmaim voltak, az A corsam, és a felicia pickupom rozsdásodásra hajlamos volt, de a transit... cserébe nem drága a javítóív :)
Egyet kinéztem, 98-as TD Lucas adagolós. Az adagoló nemrég lett felújítva 180e ft-ért számlával. Ennyit lehet tudni. Fellélegeznék, hogy akkor egy darabig ezzel nem lesz gond, de végigolvastam a fórumon, amit írtatok róla. :) Ha jót akarok, keressek mást, ugye? Vagy várható hogy elmegy ez így még egy darabig? Van akinek működik az eredeti Lucas epic gond nélkül (felújítva akár)?
4.1. A "C1" alkategóriával megszerzett "E" kombinált kategória érvényes a "B" kategóriához és a "D1" alkategóriához.
4.2. A "D1" alkategóriával megszerzett "E" kombinált kategória érvényes a "B" kategóriához.
4.3. A "C" kategóriával megszerzett "E" kombinált kategória érvényes mindazon kategóriákhoz, alkategóriákhoz, amelyek a vezetői engedélyben érvényesítve vannak.
4.4. A "D" kategóriával megszerzett "E" kombinált kategória érvényes a "B" kategóriához és a "D1" alkategóriához.
A szomszédomnak van ilyen C nélkül, amióta vett egy hajót, és nemtudta másként szállítani.
A tanfolyamra való felvétel feltételei ("B+E")
Tanfolyamra az vehető fel, aki 18 éves, vagy annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb; 1. egészségügyi csoportban egészségileg alkalmas; írásbeli nyilatkozata alapján a 35/2000. (XI. 30.) BM rendeletben meghatározott közlekedésbiztonsági feltételeknek megfelel; írni, olvasni tud; "B" kategóriára érvényes, nem kezdő vezetői engedéllyel rendelkezik.
2007. 04. 11.-től a mentességek az alábbiak szerint változtak !
Az 561/2006 EK rendelet nem alkalmazandó a következő járművekkel végzett közúti szállításra:
a) menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást végző járművek, ha a kérdéses menetrend szerinti szolgáltatás 50 km-t meg nem haladó útszakaszon történik;
b) olyan járművek, melyeknél a megengedett legnagyobb sebesség nem haladja meg a 40 km/óra sebességet;
c) a fegyveres szolgálatok, a polgári védelem, a tűzoltóság és a közrend fenntartásáért felelős erők tulajdonában lévő vagy általuk járművezető nélkül bérelt járművek, ha a fuvar ezen szolgálatok számára meghatározott feladat eredményeként és saját ellenőrzésük alatt valósul meg;
d) járművek, amelyeket szükséghelyzetben, vagy mentési műveletekben használnak, beleértve azokat is, amelyeket humanitárius segély nem kereskedelmi célú szállítására használnak;
e) orvosi célra használt különleges járművek;
f) különleges üzemzavar-elhárító járművek a telephelyüktől számított 100 km sugarú körben;
g) műszaki fejlesztési, javítási vagy karbantartási célú közúti vizsgálatoknak alávetett járművek, továbbá forgalomba még nem helyezett új vagy felújított járművek;
h) olyan járművek vagy járművek kombinációja, melyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg
a 7,5 tonnát és nem kereskedelmi áruszállítást végeznek;
i) kereskedelmi járművek, melyek a használat helye szerinti tagállam törvényei szerint veterán gépjárműnek minősülnek és azokat nem kereskedelmi személy- vagy áruszállításra használják.
Az izzításom nem működik (98-as Transit 2.5 D szívó). A relé és a csatlakozó tiszta dzsuva. Meg fogom pucolni és átforrasztom a csatiját a relének. Előtte már jártak benne, a tesztkivezetés a nyomtatott áramköri lapról van kivezetve és a műszerfal alján lévő gombhoz vezették be.
Külső porcelán előtétellenállásos, két belső relés az izzító elektronika. Kérdésem, hogy az izzítórelé előbb bekapcsolja az gyertyát, utána az üzemanyagszelepet vagy egyszerre? Indítózás alatt megy teljes áramon a szelep és beindulás után utóizzít az előtétellenálláson keresztül? Szeretném tesztelni az elektronikát és ahhoz kellene a rendes üzemszerű működést ismernem.
A tengelyek száma szerintem sincs korlátozva. Kétfajta futó van: könnyűpótkocsi (750ig) és nehézpótkocsi 750től. A 3500+750 is mehet együtt B-vel, de tudomásom szerint csak ha a transit személyautó. Ha teherautó, akkor is vezetheted B-vel, de kell tachográf. Viszont ha nehézpóktocsit húzól, akkor nem lépheted túl összesen a 3500-at.
Itt mindegy hogy teher vagy személy, ha nem léped át a 3,5 tonnát, akkor nincs korlátozás. B+E pedig direkt arra van kitalálva, hogy 3500 as autóval húzhatsz nehézpótkocsit. A C csak akkor kell, ha a húzóautó lépi túl a 3500-at.
Hallottam olyant is, hogyha a teherautónak vizsgáztatott transit MAGÁNSZEMÉLY nevén van, akkor nem kell hachográf, hiszen magáncélra használod. De ezt leírva nem találtam meg sehol. Így nem tudom mi igaz, mi nem, biztosabb ha személyszállító. Egyébként ebből nagy felháborodás volt pár éve, mert az összes csilli villi pickup teherautó, és nem tudta a család lehúzni a pickuppal a lakókocsit a Balatonra. Ezért többszőr volt módosítva a taco rendelet, és a szar se tudja mi van már étvényben, mindenki mást mond. Lehet kéne egy hivatalos levél a totalcar jogásznak.
A baj szerintem nem a sima rendőrrel van, ők ezt ilyen részletesen nem nézik, hanem a KPM-esekkel. Ugyanis ők elvehetik a rendszámodat is, ha nincs rendbe minden, és akkor mehet a szigorított vizsga. :( volt már részem benne sajnos, és igazából ha 100%ig jó azt autó, akkor nincs probléma, de jajj neked ha rozsdás a kasztni, válla van a féktárcsának, vagy kifúj a kipufogó.
Bocs hogy szólok,de mivel az össz megengedett össztömeg 3.5t alatti ,így igen elég a B jogsi feltéve hogy egytengelyes a futó.Ha kéttengelyes a futó akkor a BE jogsi kell ,ha pedig túllépnéd a 3.5t akkor CE jogsi kéne.Nekem van mind.De a jogsi hátoldalán ikon szerint egyértelmű.Ha nem lennél biztos benne rendőrt kérdezz.De ez tuti így van.
Kicsit kusza nekem így ez a vontathatóság téma. Segíts értelmezni légy szíves, mert pont most akarom megrendelni a vonóhorgot a transitra, de ha nem vontathatok vele az alábbiak szerint, akkor nem is költök rá.
Szóval van egy 3 személyes kisteher transitom, aminek a forgalmi szerinti megengedett össztömege 2455kg. Ezzel akarom vontatni az 1 tonna megengedett össztömegű ráfutófékes utánfutómat. A kettő együttes össztömege 2455 + 1000 = 3455 kg. A jogosítványom sima B-s jogsi (plusz A kat, de ez most mindegy).
Kérdés, hogy ezt így vezethetem-e bármi korlátozás nélkül?
Tavaly októberben vettem egy Transit-ot, ezt a hirdetést is láttam. Nem néztem meg, mert Pápán találtam egy egészen korrekt állapotút... (nem írom, hogy tökéleteset, mert van rajta mit cserélni, de komolyabb gondom még nem volt vele).
Szóval, ha esetleg Vác-hoz közel vagy, nézd meg...! mindenféleképp, de figyelj oda. Ennél meg különösen. Nemhiába van fennt tavaly szeptember óta!
Tudomásom szerint nem a személyektől függ, hanem a jármű kategóriától. A 9 személyes az személyautónak van vizsgáztatva, a 6 személyes pedig teher.
Ha teher, akkor van egy csomó megkötés az utánfutóra, hogy ne kelljen tacho. Egy időben tömegessével szereltették le a vonóhorgot a kisbuszokról, mert hoztak egy olyan törvényt, hogy ha a kisteher össztömege + fékkel vontatható utánfutó össztömege meghaladja a 3500kg-ot akkor kell tacho, függetlenül attól hogy vontatatsz e vagy nem. Ez most enyhült, de valami nagyon nyakatekert szabály van, lakhely körül 50 km vagy ilyesmi. Személlyel vontathatsz úgy hogy az együttes össztömeg (amit ténylegesen húzól) ne legyen több mint 3500. Tehát 2500 össztömegü transit + 1000 kg utánfutó. Vagy 3500 kg transit és + 750 kg könnyű (fék nélküli) pótkocsi. Így B-vel lehet 4250-et vinni, de csak magán útra.
A tükör téma érdekes, nekem pont a gömbölyűt találom hasznosnak a holttértükör miatt. Annó a t4esbe nagyon idegesített, hogy mindíg hajolgatni kellett, hosszú autópályás úton mindig fárasztott, utóbbi időben a Masterrel nagyon megszoktam a holttértükröt. Én fordítva cserélném :)
Az autó nem pesten, hanem hosszú utakon lenne használva (Németo -> Erdély) havonta 1xer, ezért tervbe van a teljes átvizsgálás, karbantartás, hogy szeretett labanc barátaink, ha ki is szednek a sorból, békével válljunk el. Ezért is hajlok a minnél újabb évjárat felé. Csütörtökön lesz a szemle. :)
igaz nem 9 személyes, cserébe jumbo. Vélemény róla? Nem gyengébb a váz a toldás miatt? Önsúlya nem nagyobb mint 2 tonna? Ahogy néztem egy tranzit bontó / szervíz árulja, valaki ismeri esetleg?
A 9 személyest azért néztem, mert az vontathat utánfutót tachográf nélkül is. Egy 750es kisponyvást röhögve elhúz, el is tűnik mögötte. Így állna össze a fogat, úgyse terv a száguldozás. De ez a JUMBO elgondolkodtat :)
Nekem volt 93-as, most van 97-es.Nem szubjektív benyomás, de az újabb sokkal halkabb- pillanatnyilag a 87-es rst és a 94-es td escort mellett benne a legcsendesebb...
Persze, az is lehet, hogy a szerelgetések folytán "elkoptak" a hanszigetelők a régiből, letörik-leszakad, b..nak visszarakni, stb...és attól hangosabb, és nem az újabb halkabb...meg persze a régi az régivágású szívódiesel volt, tipikus tak-tak-tak-tak ford tranyó hanggal;-), az újabb td, és már nem olyan kattogós eleve.Az újabbnak mondjuk az első ajtó burkolata sokkal masszívabb, és jobban fogja a hangot, a régi döngött becsapáskor, ez meg inkább olyan szgk-is...
A bódé valóban csak pár design elembben változott, nekem speciel nem tetszik az újabb visszapillantó.Nagy böszme, a kis görbetükör tök felesleges, csak elveszi a helyet, ha passzolna az újabb helyére, lementettem volna a régiét...kisebb az egész, de maga a tükör nagyobb, és az a szemöldök, ami előre lóg, lefújja a párát-vizet menet közben róla...
A két hirdetéssel kapcsolatban, ha pesten is lesz használva, azért érdemes a zöldebbet választani, mert nagyon rámentek erre...én nem vettem ki, mitől is kerül a régebbi többe, közelebbről kell megnézni, állapotban lehet különbség.Érdemes aláhemperedni, hátsó rugó felett az alvázat megnézni, hátsó kerekek mögött a zárt részt, az alvázat keresztben lezáró véget, ott szeret hulladozni.
Köszönöm a gyors válaszokat. Akkor szemügyre veszem azt a 94eset. Érdekes hogy a 95 előttiből személyautóból is sokat láttam 15ös futóművel. Gondolom ez alapozta meg a strapabíróságot.
Többszőr is végignéztem a használtautó kínálatot, kb 200 darab hirdetés, és sajnos a 80%-ánál már a hirdetésből kiderül hogy hazugság. Van egy kereskedő, az összes autója megkímél családi autó, első tulajtól. Az összes! Szegény tranyón még a képeken is látszik hogy szobafestőmázoló brigádé volt, kiömlött festék miegymás, az oldalán halványan látszik egy német cég reklámja... első tulaj, családi autó mi... mindegy, ez nem az a topic.
Valaki elmondja, hogy mit jelent a 100 150 190? leírást nem találtam erről, a hirdetésekben megadott adatokból nem köbetkeztethető ki.
Nekem 98-as rövid Tourneo-m van, abban a belső tér teljesen le van kárpitozva, fém gyakorlatilag nem látszik, a hátsó ajtó burkolat is más, van két rekesz az elsősegély csomagnak. A padló nem gumi, hanem szőnyegezett, az üléseken is van műanyagburkolat elöl, oldalt. Az autó hátulján és a forgalmiban is Tourneo van. Ezek a hirdetésekben személyszállító Transitok, és nem Tourneok, ami persze semmit nem von le az értékükből. A futásteljesítmény biztos nem valós, az enyém 98-as és 371 ezer van benne óra szerint (tavaly vettem 361-el) és nem biztos, hogy nem tekert vagy nem volt benne motorcsere. Az óraállás nem lényeges Magyarországon, az állapot számít. Az enyém már újabb, de pont olyan zajos mint egy régi, a sok zajcsillapító szivacs ellenére, tehát az új nem halkabb.
Mindennek van előnye és hátránya.Az új műszerfal sokkal szebb,a műszercsoport modernebb és létezik fordulastszámmérős is.Igen,ezt látja az ember maga előtt,kellemesebb.De.A régi strapabíróbb.Nem kicsit,nagyon.Az új műszerfalas gépeknél csak az jó ami vigyázó gazdától van,nincs lehangolóbb mint a leszakadt pohártartó,a lógó előlap a kitört bolhákkal,a kiszakadt középső levegőbefúvó rács,a széttört fűtés kezelő konzol.
A réginél sokkal hosszabb életű a fűtőmotor,a fűtőmotor kapcsolója,meg a hideg meleg és a levegő irány állítókarja.Több a pakolási lehetőség,az újnál a designek áldozatul esett kissé a praktikum.Az ajtó kilincsek,zárszerkezetek is megbízhatóbbak az első ajtónál.
Az hogy hallkabb lenne,nem vettem észre.
A teherbírást a fékrendszer,a futómű határozza meg.Erősebb rugók,vastagabb tengelyek,15 coll kerekek a nagyobb teherbírású gépeknél.A kaszni egyforma.
Kérdésem volna a fórum szakértőihez vagy kiemelten Trafo2000 mesterhez.
Adott egy 190-L-es Transit aminek az egyik hátsó laprugó kötegéből kitört a középső lap fele. A Cromaxosoknál van 40e körül török utángyártott köteg.Csakhogy az a probléma hogy, a gyári az három lapos köteg a török meg öt lapos. És a kialakítása is egész más.
Sziasztok! Szeretnék a "klubbhoz" csatlakozni: szeretnék egy Ford Transitot vásárolni. Ebben kérném a segítségeteket. Elképzelésem, hogy mindenképpen a leghoszabb középmagas (vagy magas) járgány legyen 95-00 évjárat, gyári ülésekkel, lehetőleg klímával. Sajnos ebben a jelenlegi használtautó kínálat igen gyér.
Valahol olvastam, hogy a 95-ben gyártott modell már nagy ugrás volt, az alkatrészek 50%-a új, illetve a zajszint 70%-al csökkent. Szerintetek tényleg van ekkora különbség a 95-ös váltással a két transit között? Az tény, hogy az új műszerfal sokkal modernebb, tetszetősebb, éshát az van az ember előtt egész úton. :)
A másik: a hosszú tengelytávú autóknál az össztömeg 2,5 tonna, teherbírás 800kg körül. Ez elég kevésnek tűnik, mert 9 ember plussz a cucca, meghaladja ezt. A rövidebb tengelytávnál 2,9 és 3,3 tonna össztömegek is vannak. Lehet hogy a nyújtott kasztni nem bírja a súlyt? vagy csak a futómű kisebb? A 15 személyes hosszúknál (15ös kerekekkel) már 3,5 tonna az össztömeg. Itt csak a futómű nagyobb, vagy a kasztni is erősített szerintetek?
Hát igen, azén transitomon sem volt túlzásba vive az alvázvédelem. 2002-es, egygazdás gép volt, mikor megvettem, alapos átnézés követte, találtam két "akut"rohadást,meg egy-két sérülést a fényezésen. Azzal kezdtem, hogy ki lettek lakatolva, becsülettel lealapozva, újrafényezve, majd befizettem a gépet egy komplett teljes alváz és üregvédelemre. Az tuti, hogy pár évig nem lesz rozsda.
Amúgy láttam régi, 84-es tranyót, aminek még abszolút rozsdamentes volt az alváza, a kasznin, csak az első sárvédő volt már kicsit megrozsdásodva és nem egsy újrafényezett gépről beszélünk,matt volt már a festés, mint az állat.
koszi demeny zs a hozzaolasod amugy az enyem 101 le os es rajottem kozben miert nem gyorsult rendesen azert a jominosegu uzemanyagert idezojelbe teve most mashol tankoltam mint szoktam es szinte kiszalad alolam az auto
Gondolom Neked is kifúj. Én fogtam a leömlőnél kiszedtem a két tizes csavart felvettem a kipufogógáz visszavezető alsó csatlakozóidomját. A csatlakozóidom és a leömlő közé 1.5-ös lemezből csináltam vakítóalátétet. Ugyanezt megismételtem az EGR szelep és a szívócső között is, de itt sima tömítésanyagból. Utóbbit azért érdemes megcsinálni hogy ne szívjon szűretlen levegőt a motor. Így gyakorlatilag az EGR a helyén, de még se működik. Mellékhatás: egy kicsit dinamikusabb lesz a moci.
Szia. Gyujtás, inditás nélkül. Majd padlóra nyomod a gáz és a fékpedált,addig mig a szervizjelző nem kezd villogni. Lenyomott pedáloknál leveszed a gyujtást, felengeded a pedálokat és kész. Ha nem jó akkor megismétled.
Na igen...sajnos kis hazánkban nem divat az alváz és üreges védelem- főleg nem igavonóknál, ennyi idős korra már selejteznek a cégek...ezek már csak ilyen őskövületek, hogy 3x annyit bírnának menni, mint amire számolják őket, és ahogy beosztják a "konzerválást".Mert ugye nem sok kia-t meg hyunday-t használnak napiban 20 év felett...de 28 éves csőrössel fuvarozni igen;-)
De folytatva a kuplungcsere utáni észleléseket, nem látom, mi változott volna 93-ról 97-re...de a másik tranyónak nem lett ilyen légies a csere után.Újra meg kell tanulni vezetni :-P azt se érezni, mikor fog, csak azt, hogy mozdul a bódé...a gázpedál 3x keményebb- pedig az adagoló felőli rugót le is vettem a bovdenről, mert túl sok volt...
Igyekeztem keresni a hozzászólások között, de sajnos nem jártam sikerrel, ezért elnézést kérek, ha már le volt írva. Van egy 2005 évjáratú Transitunk amiben szervízt kér a bal oldali műszercsoportban egy narancssárga villáskulcsban megnyilvánulva. Szervíz megvolt (házilag). Hogyan lehet nullázni a szervíz figyelmeztetést?
Reggel most elég hidegek voltak,az elsö izzítást csináld meg kétszer,mikor másodszor is elalszik a lámpa akkor addig indítózz amig be nem röffen.Gázadás nélkül!Mostani nagy hidegben eleinte nekem is egyenletlenül járt a motor pár másodpercig ,de utánna beál.2.0td 75ló van nekem is 2000.10.hó.
Én ezt értem- főleg, hogy tudom, egyet értünk abban, mi van jól megcsinálva -, csak valahogy olyan a szitu, mint amikor valaki nagyobbat akart f...i, aztán b...t...
Már nem elég a mechanikus adagoló, comp kell, oké, de miért nem ugyanolyan megbízható a rendszer, mint kéne?Egyszerűbb kompúterekkel mentek a holdra...
Haver tdcdpd mondeojában elszállt porlasztócsúcs (azt hiszem lényegében uaz a kétliteres, ami a tranyókban is van), oké, fórumon olvasta, megesik 100-és 300 ezer km közt tetszőlegesen bármikor...négy új bele, 340 ért-ért....most mondja, megmérték a réscsöveken jövő lét.Alkapjáraton percenként 17ml oké, kettőn annyi, kettőn meg száz...már nem garanciális, épp elmúlt egy éves...ha ezzel állítom szembe azt, hogy az öreg tranyónál egy nagy rakásnak tartjuk a lucas epic adagolót, ami 13 év után nekliáll csöpörészni....
Természetes hogy egy régi vágású gépet egyszerűbb és jobb üzembentartani szervizelni de a trend az élet minden területén ez,minden összetettebb,bonyolultabb,sokfunkciós.Egy mai sűtő vagy kazán húsz évvel ezelőtt ufonak tűnt volna. Az hogy a mai autók ilyenek,hát ez van,a sok szervíznek is meg kell élni.
Az új autóra szükség van,nem mindenki akar barkácsolni otthon,vesz új transitot,fuvarozik,dolgozik,belehajt 200 ezret 2-3 év alatt,lecseréli,aztán hogy a 200 ezret futott transit már hogy dolgozik az új tulajnál,pont lexarja.
Áttétel kérdése...én olyan gyorsan-dinamikusan közlekedtem vele, hogy azt mondtam, jó, hogy nem gyorsabb, mert akkor folyton idegrohamot kapnék attól, hogy feltartanak a benzines kis személyautóikkal...;-)
De sajnos ez megy minden fronton, minden típus és márka ugyanezt teszi, mindnél csak a baj van a "csúcstechniukával".Károsan elszaporodtak a hibalehetőségek, hozzáférhetetlen, olyan sűrű a gép a sok bizbasztól, szerelhetetlen, aranyárban vannak a cuccok...az a motor 72-ből ered, és még örülhetünk, hogy 200-ig kibírták az elrontása nélkül.
De pl ott vannak az escortok.90 előttieknél azt keresi mindenki, hol vannak beállítási adatok, ki ért még a karbihoz, hogy kell szétszedni egy 25-30 éves gépet, ami még sose volt...90 után meg map, meg mindenféle hárombetűs cenzorokkal kínlódnak, meg a kompúterrel - csupa olyannal, ami a régiben nem volt, és mégis működött...
Egy régivágású tuningnál, másik h.fej, turbó, kipuffogó, dugó, tengely, szelepméret alakítás, sportos veztengely, stb játszott, egy mainál meg előveszik a laptopot...
Ha ott van gond, ott rohadhatsz meg az út szélén, egy tranyó meg, ha elszakadna akár a vezérműszíja- nem szokása- , és van nálad és kicsit értesz hozzá, az út szélén felrakhatsz újat és mehetsz tovább...(kicsit sarkítva, túlozva, de ilyen a különbség)
Sajnos attól, hogy igazam van, nem fognak visszatérni...pedig vannak lehetőségek, pl ez:
A diesel motorban 82%-os az égés, azért kormoz, ezzel a megoldással nem csak erősebb lesz és kevesebbet eszik, de a 98-99%-os égéssel olyan tisztán működik, mint egy benzines, katalizátorral megkínálva meg lehet, hogy a tdcdpd akármik se tisztábbak...
250 peták az ára...ha összevetem az új alkatrészek áraival, meg, hogy mennyivel többet költenek ilyen mértékű tunningra, már nem is drága.Én elkezdek rá gyűjteni...
Az ausztrál oldalon vannak dyno ábrák, ilyen volt-ilyen lett, és vannak fogyasztási adatok is.
Vegyes üzem, hozzáadja a gázt, végeredményben az alap fogyasztásnak a 30%-a helyett gázt használ, ami árban kb olyan, mintha a 10literes fogyi lemenne 8,5-re, miközben 20-30%-al erősebb lesz, a nyomatékcsúcs meg nem csak magasabb, de nem 500-as fordulattartományon belül van meg, hanem kb 2000-en át...
sziasztok!szerintem csak egy jó fajta autó van a tranyok között,és ez a 2000 elötti verdákra vonatkozik.kellemetlen láttnom hogy szenvedtek a szupercsucsuberturbosferdákal.nekem csak egy sima 2500d van,de,tökélettesen mükszik lassan 8éve.nem tg.-ként használom csak szimplán 6személyesként,de ez a fontos,A VILÁGBOL KIMEGYEK VELE,NEM GYORSAN DE KIMEGYEK.
jonapo uj vagyok meg es egy problemamrol lenne szo van 2,0 tdi transitom es az a baj velemikor a fordulat a turbo bekapcsolasa elott vsn nehezen gyorsul es a turbo allatt jol gyorsul de nem az igazi es reggeli inditasnal tobszori hajtasra indul utana egy fel kulcs jo az izitas ha valakinek hasonlo problemaja volt irjon mit tegyek koszonom
Ez azért tényleg kabaré...én ma fejeztem be a kuplung cserét.Még az ősszel biztos ami ziher alapon megcsíptem egy akciós tárcsát, négy darab ezresért...most meg bevásároltam a szerkezetet és csapágyat 23-ért...ha nekem ilyen újabb lenne, de nem lesz, akkor addig mennék, amíg ez a jóöreg évztizedek óta bevált cuccra ki nem cserélném....nem értem, mi a túrónak kellett belebohóckodni ilyen technikai bravúrokat egy igavonóba?Hidraulikus anyámkínja...eddig is nőinek tűnt a pedálozása ennek a td-nek, de most csere után...?Nejemnek kellett szólnom, nyomkodja, én meg néztem alul, meg lökdöstem a bódét, hogy valóban szétkapcsol?Egyszerűen már zavaróan könnyű lett...mintha csak egy ellenrugót nyomkodnék, ami épp a pedált rakja vissza alapra.
A fékolajba biztos azért nincs adalék, mert elég speciális anyag.Pár év alatt a levegő páráját is felveszi, és már elkezd begőzölni, ha hosszabban kell fékezni, és elpuhul a pedál...gondolom, ami tömíteni tudna, az nem bírja ezt a hőt...
Csak Transit vásárlásával kapcsolatban írnám,hogy a KERESKEDÉSEKBEN lévő Transitokban sosincsen 200e km.ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Álltalában csak 169e meg 180e .Érdekességképen jegyezném meg. Ja meg mégegy érdekes dolog azok még sosem voltak törve,azok mind sérülésmentesek.
viszont a rezonanciát sajna nem a váltó támasztó adja, én is azt hittem, mert KO volt az enyém is. Ki lett cserélve, de semmi sem változott tőle. Viszont baromira boldog lennék, ha meg lehetne szüntetni valahogy, mert nagyon idegesít...
Na egész napom ezzel a dologgal töltöttem.Nem véletlen,hogy tegnap fordítva vettem föl a pólóm,mert malacom volt.Elvittem a Zalaegerszegi transit bontóba a gépet ,mert itt ők a specialisták.Kérdik mi a gond, mondom szerintem kuplug alsó szimering.Mentek 1 próbakört mondják itt minden ok.Fölemelték a gépet alámentek.A folyás a kiiktatott EGR szelep alól egy házilag készített tömítés alól jött ami pontosan rácsöpögött a válltó motor összetételére.Fel is volt kicsit lazulva meghúzták minden ok.Mondom a rezonanciát is megkérdezem,az a hangot a válltótámasztó adja saccolta a srác és kézzel megrángatta és tényleg.Olyan hangja volt.A kuplunggal kapcsolatba, itt Kanizsán a Sztreha autósboltba megkérdeztetem a dogot és a jó hír az ,hogy a komplett Valeo szettet 102e huf ért adják.Tartalma:tárcsa ,szerkezet,nyomcsapágy.Ez barátibb nem?Csak csapágyat kölön nem szabad venni.A másik jó hír hogy átalakítható a kupung teljesen,hogy bele menjen a 20000.-körüli csapágy.A bontósok monták úgy csinálják,hogy kicserélik szinpla súlyúra a lendkereket (bontottból),új tárcsa ,új szerkezet kell valami átalakítót,hogy bele menjen az típusú csapágy(ezt már direkt ezért gyártják)ez 30e meg vagy 8e huf a cső.Ez anyagba kb 110e de utánna elég csak az olcsóbb csapágyat megvenni hozzá.Azért nem mindegy 84e vagy 20e.De van 1 harmadik megoldás is állítólag a Bárdinál az egyik ismerősömnek megbontották a szettet és a csapágyat megkapta 51e ért.Hát ezek az alternatívák.De örülök ,hogy egyenlőre nem kell csináltatnom.Legalább még 6 évet kibírhatna ez a dolog mert én évi 10e csavarok majd a gépbe,ammeg nemsok.ÜDV:Demény Zs
Erről írtam Neked, hogy papírforma szerint 85eFt-ért van tiédhez is a kinyomócsapágy, mert ebbe a gyártási intervallumba esik. Szívás. Jó lenne tudni, hogy mi a különbség a kettő között. Az enyém ott volt a kezemben, agyaltam is rajta, hogy csapágyat hogy lehetne cserélni, azt talán talán meg lehetne oldani, de nem egyszerű, viszont a munkahengerrel nem tudsz mit kezdeni, egyben van vele, ha behalt, akkor csere. Fékfolyadékba nem véletlen, hogy nincs semmi féle adalék, a fék az fék, azzal nem játszunk, ott az életed és mások élete a tét. Nehogy belerakj bármit is. Nézz körül, hátha tudsz valahonnan olcsóbban szerezni hozzá utángyártottat, én sajnos nem találtam, igaz nekem csak pár órám állt rendelkezésre. A gyárit egyébként meg tudom Neked szerezni 70 körül, de szerintem még az sem vigasztal :-(
Azé nem mindegy.A folyadékot meg azért kérdeztem mert hidraulika olaj adalék van ami megszüntetheti a szivárgást.De a fékolajba semmiféle adalékanyagot nem találtam.Aki erre a helyzetre valami alternatív megoldást tud vagy találkozott ezzel a gonddal írjon.(85e-ét tuti nem veszek kinyomcsapágyat.)Csak nézegetem a fényképet ,hogy mi a büdös l.f.sz kerül ebbe 85e be. A hidtaulikus részt 2 csavar fogja össze a csapággyal nem lehet szétszedi megcsinálni,v.másfajta nemjó v.mi.Köszönettel Demény Zs
Én szívó 1,9 talentóval mentem, meg 97-es 1,9td ducatoval.Utóbbinak a 10l/100 volt a minimum, első magyar tulaja voltam, 7 évesen, tip-top, de ráment vagy 250ft két év alatt évente... nem is tudom mire...semmi komoly nem volt.Akkor mondtam, veszek egy dupla idős tranyót, és ha arra feleannyit kell költeni, belököm az árokba.Céges flottából vettem meg, az utólsók közül, mégis így volt.És 3,5 év alatt behozta a fogyasztáskülönbségen a saját árát...;-)
De a mostani szintén 97-es td tranyóm, 4mázsával nagyobb teherbírással, erősebb motorral, gyorsabb is, még mindig csak 8,5-öt szippant a 10 helyett...
Megcsináltam az álltalad ajánlott tesztet.A blokk alján az olajteknő egyik csavarján volt egy csepp ami készült lecseppenni ,azt szivattam a pzs.vel és ez teljesen szinte víztiszta olajcsepp.Egyjártalán nem koszos,ezért is gyanakodtam hidraulikan olajra,nameg azért mert volt egy időszak amikor nagyon mélyen fogott a kuplunk de kb 2 hét használat után "megjavult" úgy,hogy nem nyúlam hozzá.Azért gondoltam hogy kuplung alsó munkahenger.De már 3 hete csöpög még álltó helyében is a hidraulika folyadék meg nem fogy.Nemtom még mi.Van itt kanizsán 2 profi szervíz az egyik 1 bukott ford márkakereskedésből maradt vissza a másik a Moór Autó de az a gondom amellett hogy nem éppen olcsón dolgoznak, de nembisztos hogy örülnének egy tárcsafelujításnak meg egy támcsapágy ellenörzésnek v.egy csapágypucolás és zsírzásnak,mert álltalában ezeknek a jelszavuk a csere.Ismerheted a gondot.Ha meg előadom az exta kéréseim akkor úgy beletúrnak a pénztárcámba ,hogy ott jövök ki mint a "Csere".Mindenesetre bepróbálkozom januárba ,és kérek árajánlatot."Boldog új évet Kívánok minden Ford-os kollegának."
"Vezettem én elsőkerekes ducatot, eleinte azt hittem, hudejó, segít kimászni...persze, a kezdő sofőröknek hónaljmankó, valamivel "hülyebiztosabb" rossz utakon, de aztán mikor 15 centis hóban földutcában nem bírtam egy kereszteződésben befordulni, és örülhettem, hogy kimászni tudtam, akkor már nem voltam olyan biztos benne..."
2 Ducatonk is volt,1. egy 95-ös 2,5 szívó 9 személyes csalédi autó volt.Ez csak 1 évet volt nálunk,a hibái miatt.
2. egy 92-es "Kocka" Talento (rövidebb mint a ducato de ua.) 8 személyes családiautó.Ez 4 évet szolgált nálunk,2 évig
pizza futár autó volt!Minden hónapban min. 40E ment rá.Aztán 4 hónapja kettétört.Megette a rozsda.Az órában nem valós 350Ekm volt ekkor.A motor még bírta volna pár évig de a többi alkatrész nem.Az elsőkerék sokszor segített.
Ettől függetlenül nagyon nem szeretem az új Ducatokat.Ingyen sem kéne.
Én amúgy RWD és 4WD szimpatizáns vagyok,FWD-t utálom (személyes vélemény).4wd-s Toyotáink voltak,most egy 2006-os Hiace 4wd szolgál.Személy szerint ha tgk akkor csak Merci.
Ezek a régi Tranyók majdnem olyan jók mint a jó öreg T1-es Mercik.
Valamiért nem hagy a rendszer vagy félóráig újra beírni, így egyben próbálok többfelé....
A kuplungtárcsán a ferodol vastagságról.Az mt75-öshöz tuti, nem 1mm a vastagság, inkább 3 felé hajaz...van is egy lenn a garázsban, ha kell lefotózom.
Az olaj folyás az csak azért baj, mert folyik az olaj...ha a lendkerék előtt csorog a motorszimeringből, akkorvagy a blokkon lefolyik, vagy a lendkerék szétveri körbe, a váltóé meg nem megy el szerintem a tengelyen a tárcsáig, a harangban szétfolyik.Szerelőtől hallottam olyat, hogy alkalmanként csúszott csak a kuplung, és ilyesmi okból került oda némi lé, de mikor elindultak, ledolgozta magáról...
Ez a jóöreg tranyóblokk bírja a kiképzést, örök darab- de azért üveghangon nem tolnám neki, hisz diesel...általában az áttételezéssel oldották meg, hogy az a 70 ló elég dinamikusan meglódítsa a bódét, és a cuccot is elbírja...így azért figyelni kell, mert nem olyan magasan van a vége...ha bír 130-at, én annyival azért nem erőltetném 1000km-en át, mert azért más, mikor minden porcikája forró a motornak, az olajat is következetesen mindenfele szétszorta belül...de ez minden autóra igaz, 1-2 órás utakat járva minden tuti, de ha egyszer 4 órán át tolják, minden baja van...
Vezettem én elsőkerekes ducatot, eleinte azt hittem, hudejó, segít kimászni...persze, a kezdő sofőröknek hónaljmankó, valamivel "hülyebiztosabb" rossz utakon, de aztán mikor 15 centis hóban földutcában nem bírtam egy kereszteződésben befordulni, és örülhettem, hogy kimászni tudtam, akkor már nem voltam olyan biztos benne...ráadásul ezek a régivágású difis hátsótengelyek elég "nehezek", nem olyan könnyen sderednek el egymástól a két oldali kerekek, mint az elsőkerekes difiknél.Új téligumival a tavalyi nagy hóesésben, mikor "jajmindenki maradjon otthon, akinek nem muszáj" volt, akkor mondtam, na akkor most kell menni vásárolni, nem lesz tömeg...;-) kind of the road volt, ajudik-bömösök twisteltek mindenfele, a középkategóriás kisautókat nem is említve, amik minde elsősök, és nem pocsékolták bele az ESP-t stb...más örült, ha elment a kitaposott vályúban, én meg nyugodtan a hosszanti buickákon oda-vissza átvágva megelőztem őket- nem ész nélkül, nekem a 40 is biztonságos volt, ők meg 15- se tudtak...
Lámpánál mellémállt egy bmw, aztán de hamar feladta, 30 méteren 20-at kapott, inkább beállt mögém, mint egy jégtörő mögé a hajók...
Száraz úton lámpánál startolva ráfekszik a hátsókerékre, a 150-es nyomatékot az áttétel olyan jól ráteszi az útra, hogy benzines elsőkerekes szgk-k elszégyelve magukat összakpják maguk, és kb negyedikben érnek utól...
Nem tombolnak a lóerők, semmi szuperkülönleges nincs benne, csak szívós motor, és jól ki van találva, alakítva...a még gyorsabb-még erősebb újabb cuccoknál megvan annak is az ára...
Nyertél! Nem vagyok szakértő :-) Utánanéztem a Dízel tuning topicban, valóban 2.9-es Sprinter motor van benne, nem 3.0. Kiron néven fut a tesóm, övé a merci, nem az enyém. Látom, hogy írogatsz a dízel tuning topicba, jobban képben vagy valószínűleg, mint én :-)
2004ben a szalonból hoztuk ki a 9milkás Sprintert,csak 1 évet volt nálunk a hátsókerékhajtás miatt.Csúcs modell volt,az automata váltón kivül minden benne volt a difizártól kezdve a lábtér világitásig.Hosszú történet ez,a hátsókerék,a csúcs motor,és hogy a kis kasznis volt.Ja és nem terheltünk de hegyen lakunk ahova télen soha nem jött volna fel.
Apropó! Ha már arról volt szó, hogy hogy megy a transit. Ez az első teherautóm és az első Fordom is, szóval lehet láma a kérdés, de érdekelne, hogy ezek a motorok mennyire bírják a hajtást? Tehát életszerűen nézve ha kimegyek vele Frankfurtba 130-as tempoval az árt neki, vagy túl van ez úgy méretezve, hogy "kitolhatom a szemét is", azt is bírja. A régi kissé húzott dízel golfomat hajtottam rendesen, autópályán szinte mindig közel padlógázon mentem vele 180-200-al, többször volt, hogy kis túlzással itthon lenyomtam padlóig a pedált és Frankfurtnál elvettem, de 4 éve 270e km-nél megkukkoltam a hengereket és csapágyakat és még semmi bajuk nem volt, azóta is gond nélkül megy az új tulajnál. Na, ezt bírja egy transit motor, vagy illik finomkodni vele, ha nem akarom széthajtani?
Ha nem transit specialistával csináltatod a dolgot, akkor tarts egyet szem előtt, mielőtt még nekilátnátok kidobni vagy újraferodoloztatni a kuplungtárcsát. Ezek a kuplungok gyárilag nagyon vékony kopóbetéttel jönnek ki, ezért is van ragasztva és nem szegecselve. A létező legvékonyabb szegecselhető ferodolnál is vagy 1 mm-rel vékonyabb a tárcsa újkorában. Nézz utána, hogy mennyi az alapmérete, mert simán előfordulhat, hogy a szegecselt ferodolhoz "szokott szemű" szerelő ki akarja veled dobatni, hogy már nagyon kopott, közben meg még simán 50%-os.
Hát, izlésem nekem is van, csak pénztárcám nincs :-) Én is nagyon kacsingattam a Sprinterek felé, de hát ahhoz kellett volna 2 milla is, hogy normálisat kapjak. Öcsém 124 coupe mercijében is egy 3.0 Sprinter motorja dohog 200Le fölé húzva, de a lóerő nem mond sokat, a nyomaték az ami iszonyatos durva, alapjáraton szaggatja az aszfaltot még 6.-ban is :-))))
Egyébként szerintem az elsőkerék frankó, most télen semmi gondom nincs a közlekedéssel.
Ami pedig igazán vicces, hogy a 75 lóerős tranyóval meglepően dinamikusan lehet közlekedni. 140 körül van ugyan vége, de a rövid áttétel miatt egész jól lehet vele előzgetni. Ma is sietnem kellett Bonyhádról haza, 130-as tempóval egész dinamikusan tudtam tolni, persze üresen.
Hátsókerékről még volt egy beégésem, talán már írtam. Régi hátsókerekes tranyókat nézegettünk öcsémmel, majd megvettem ezt. Azt hittem, hogy ez is hátsókerekes, öcsémmel mentünk esőben egy próbakört, osztotta az észt, hogy a csúszós úton álljak rá a gázra kanyarban, hogy drifteljünk. Én meg álltam a gázon, de akármit csináltam, csak az elejét tolta, véletlenül sem akarta kidobni a farát. Ekkor még nem esett le a dolog, hogy elsőkerekes, mert meg voltunk róla győződve, hogy csak hátsókerekes transit van. Közben volt ez a berezonálás és mivel azt olvastam, hogy kardán tud ilyet csinálni, mikor zárcserén volt egy transitos szerelőnél a verda, mondtam a szerelőnek, hogy ellenőrizze már a kardánt is. Erre néz rám kerek szemekkel, nem érti mit akarok, mire egyszercsak mondja, hogy "Ember! Ez elsőkerekes!". :-)
Ha nagyon fekete és "koksz" szagú olaj jön alul (tehát motorolaj), akkor a főtengely szimering lesz a ludas, ha nincs koksz szaga és nem koromfekete, tehát azért némi átlátszósága van, akkor a váltó kimenő tengelyed szimeringje halt be. Ha nem tudod eldönteni, hogy milyen olaj, akkor egy fehér papírzsepivel, vagy kéztörlővel itass fel egy cseppet. A papíron lesz egy pacád, ahogy felszívja. Ha az egész paca tök fekete, akkor valszeg motorolaj, ha a paca közepe sötét, de a széle felé sárgásabb olajszíne van, akkor váltóolaj lesz.
Akármi is a történet a váltót le kell szedni. A főtengely szimerig cseréhez a kuplungot is le kell venni, a váltószimeringet remélhetőlen a kinyomócsapágy leszedése (3 csavar) után ki lehet cserélni a váltó szétszedése nélkül, de ebben nem vagyok biztos.
Ha már lent van minden, akkor ajánlott a már beszélt kuplung ellenőrzést végrehajtani, szükség esetén cserélni, ha valami szar. A váltó leszerelésekor külön kérd, hogy a hosszú féltengely támcsapágyat ellenőrizze a szerelő, illetve ha már úgyis lent lesz a kinyomó csapágy is, akkor meg kéne tisztítani a felső részét a csapágynak és és a már régebben beírt gumilapos módszerrel kellene tolni bele kenőanyagot, így gyakorlatilag megduplázod-triplázod az élettartamát, mert különben a konstrukciójánál fogva, meg hogy folyamatosan melegben van és kapja is a kuplung kopadák porát, összetörik, elszennyeződik a zsír, elkezd szárazon futni, és szépen gallyra megy. Ez megelőzhető egy kis újrakenéssel.
Ezen felül a kuplungfolyadék is folyamatosan kapja a hőt, meg szerintem még sosem volt kicserélve ott, tuti a tiédben is fekete, mint az éjszaka, tele kopadékkal és vizet is vett fel, tehát fokozottan koptatja, erodálja a munkahengeredet. Szóval mond, hogy folyassák ki a régit és légtelenítsék friss fékfolyadékkal (Ez is a fékfolyadék tágulási tartályából kapja a cuccot).
Még egy tanács, minél előbb csináltasd meg a hibát, mert ha a kuplungferodolod felázik az olajtól, akkor kakukk lesz neki hamar.
Bocs de azthiszem téves lessz a diagnózis,mert az olaj csöpög az autóból,de a hidraulika olaj nem fogy,tehát más lessz a képlet.A lényeg ,hogy amikor elkezdte alánéztem és a motor és válltó összetételénél kb félmagasan buggyantak ki az első cseppek.Szerinted mi lessz a gond?Talán főtengelyszimering vagy más.Neked volt ilyen gondod,azért kérdezlek.
Teljesen egyetértek veled. Én is régebbit akartam venni, aztán csak azért lett 2002-es tranyó, mert ismerős autókereskedőnek volt ez a nagyon pöpec állapotú, egygazdás, valósan kevés kilométeres, amit beszámított anno és olcsón, 870-ért megkaptam. Ha nem jön be ez az adagoló elektronika behalás (120eFt), akkor még jól is jártam volna. Ellenben a régin nem halt volna be :-) Alkatrészárakban sem tájékozódtam, ami nagy hiba volt, így beleugrottam. Mindezek ellenére nem bántam meg egyelőre, de ez még változhat :-)))) Az is gaz mondjuk, hogy régiből csak nagyon leharcolt kasznisat láttam, viszont haver úgy vett teherautót, hogy 300 volt a gép, műszakilag egyben, de a kaszni elég gyatra, rányomott még egy kasznimunkát meg egy telifényt és van egy tiptop gépe cirka 7-800-ból.
Én ennyi pénzből inkább vennék egy utólsó perces 2000-ig gyártott td-t...kb kettőt ;-)
Az is katalizátoros, hogy ne utáljanak ki a szmogtörvényükkel, ugyanilyen erős, ugyanennyit eszik, csak épp kimegy a világból...ezek a tdcdpdbizbasz rendszerek, ha besz@rnak, elég húzósak-4 csúcscsere+adagolóbelövés padon a régihez=kb db csúcs ára az újhoz), felszereltségekben ugyanazok (a képen a vezetőülés ugyanaz, mint nekem, mindenhova állítós-derékpumpás, csak egy műanyagborításban más...)
A 85-2000 közti futómű már jobban fekszik mint a régi merevtengelyes, de strapabíró...
Én a hétköznapi tranyómmal nem hétköznapi meneteket toltam pályán, 540 fokos megkerülések 2-3 keréken, stb...és bírta, de elég csak rákeresni egy képre egy alkatrészkereskedő lapján, hogy milyenek az új lengőkarok...ugyanaz a beöntött gumiszilentes, ami kegyetlen csavarásnak van kitéve minden rugózásnál, mint a 90-2000 közti escortoknál.Jó bp-i utakon kb fél-1 év...
Hidraulikus kuplungok, meg bowdenes váltókar...lennebb olvashattuk a kupluncuccok árait...én teljes szettet cseréltem, gyári cuccal 38-ból.
Pont az az 5 éves korúak, amire ma egy autót terveznek, most is ugyanilyet gyártanak, mi másért adnák el, mint, hogy most kell, mielőtt elkezdenek széthullani?
Szeretném én azt a lóvét megkapni, amit erre a flottára az elkövetkező öt évben költeni kell(ene, mert nem biztos, hogy fognak), többet lehet, nem kéne kalapálnom...
Ha az a színkód, akkor nem tudom megmondani, hogy az enyém is az-e, de amennyire képről meg lehet mondani, az enyém is ez a szín. Ha nem színkód,akkor valami új influenza vírus lehet :-)
Szépen csillognak villognak :-) Szívesen megcsíptem volna egy kis maszek melónak a felpolírozásukat :-))))
Ezeken az akril festéseken nagyon nagyot dob a polírozás, mert mattítja őket a nap rendesen. Az enyém is pont ilyen színű, mint ezek, elég matt volt már 8 évesen, egy napom ráment mire géppel kipolíroztam, de olyan színe és fénye lett, hogy bexarás.
Amikor megláttam Petrányiék tetején a sok új piros Transitot,gondoltam hogy Philip Morris flotta.Már vártam mikor lesznek fent a selejtezet autók.Itt vannnak:http://hasznaltfordtransit.hu/
Köszi, akkor lemosom majd tavasszal, mert nagyon saras, meg múltkor úgy légtelenítettek, hogy a porlasztócsúcs hollandiját lazították meg, szóval tiszta gázolajos macskaszőr az egész blokk :-)
Kulcs: na jó, akkor nem én vagyok a balfék, hogy nem találtam meg a helyét...
Menet közben is beveri a vizet, tehát elvileg, ha minden oké, bírnia kell a mosást...
Pl az RS escortomnál ilyen témában problémás a kopoltyú...a turbó + hőjét kivezetni van, rezeg is felette a levegő 100 méter után, de beesik rajta az eső.Menet közben ami felverődik, az leszárad, de ha kinn parkol, az eső állandóan veri a generátort, ami nem használ- több év alatt...a víz meg elég rossz vezető, és escortoknál elől-alul van az önindító, telibe veri a víz, mégse kóborol az áram, pedig az indítókábel nincs szigetelve, szabadon van a csavarszem...a discovery-n a "roncstelepi csaták"-ban építettek modell tengeralattjárót autó hűtőventillátorral...semmit nem szigeteltek pluszban, benyomták a vízbe, és működött.Inkább a tekercseken haladt az áram, mint a vízen át...
Ha valahova bemehet a víz és az bajt okozhat, az alapon rejtett hiba, és javítandó.
Jártam egy csőrössel 4 évig, aminek nem volt meg a váltónál alul a takarólemeze, ahol a blokk alá lóg a lendkerék...nem normális állapota, kérdeztem is a szerelőt, nem kéne?-Áááá, úgyis kiveri a vizet, ahogy pörög....és valóban, párszor féltengelyig érő sárban hasalt fel, hogy félóra volt kimászatni, de akkor se volt gond.
Olyan kulcsot meg én utóljára azon az elfordítható nyelű kormáyzárhoz láttam, amit a műszerfal tetejére hajtasz ki...csak rajtamaradhatott a kulcskarikán.
Csak a lapított 6 szögletű, régebben (-85) meg a lapos, 2 tollú kulcsok voltak fordnál, legalábbis 2000-ig, ami utána van, nem tudom - de nem is nagyon érdekel... ;-)
Köszi, keresgettem a neten, előző szériás Transithoz árulnak 12.xxx Ft-ért, rákérdezek a kereskedőnél, hogy ehhez tud-e.
Nem tudom, hogy ez mennyire fogja lezárni a motorteret, kutyaütő macskák a másik motortérburkolatos kocsimon megtalálták a kis réseket, ahol bepaszírozták magukat.
Ebből fakadna a következő kérdésem is, mivel tiszta egy merő sár az egész motorterem, le kéne mosni. Mennyire érzékenyek az elektromos cuccok ebben? Lefújnám brigéciollal a motort, aztán vékony vízsugárral óvatosan leöblíteném, aztán kompresszorral szárazra fújnám. Ez mennyire necces a transitoknál beázást/zárlat szempontjából?
Már lassan fél éve van meg a transit, de még nem jöttem rá, hogy mire való a második kulcs, amit kaptam hozzá. Érdekes kulcs, mert nem olyan mint a gyári Ford, hanem négyágú és olyan "tarajos", mint egy sima kulcs, csak négy ilyen taraja van, tehát 4 éle van. De nem találtam eddig semmilyen zárat, ahova jó lenne, se kormányzár, se semmi. Nektek is van ilyen hozzá?
Többen "kuplungoztatok" alább, ezért nem válaszként...
Én most fogom a 97-es td-t, tavasszal meg az előző szívós 93-ast kuplungoltuk.
Tartom magam olyan "vájtfülű" vezetőnek, hogy olyat is észreveszek az autón, amit más esetleg nem, mert nem szembetűnő és/vagy szép lassan változik meg egy jellemző, és hozzászokik az ember, ahogy exanyósom mondta erre találóan, az ember együtt hülyül meg az autóval...
Szgk-knál a tárcsa ferodolozás még játszik, meg ha a szerkezet a membránnál- ahol a kinyomócsapágy felfekszik kuplungoláskor- nincs nagyon megkopva (könyvek tizedeket írnak), akkor visszarakható.Tranyó az más.Hiába nem egy lóerőkirály, nyomatékos, és az áttételezés miatt a nagy súly mozgatására képessé téve nagy igénybevétele van a kuplungnak.Ismerek olyat, aki a tranyó mt75 kuplungszettet használja a cossie escortjába....azzal a súly-lóerő kombinációval is elbír, és ő biztos előbb lekoptatja a ferodolt, hogy találkozzon a jelenséggel, amit tranyónál észrevettem.
Mikor vettem, már gyanus volt, mintha kicsit csúszna, mikor a szívóban kihuzatva mind a 70 ló "tombol", de gondoltam, meg úgysem javul, amint jele lesz, hogy rosszabbodik, kicserélem.Így telt el rajta még 3 év...és amikor kivettük, a ferodol olyan vastag volt, hogy akár vissza is tehettem volna...DE...a tárcsában a rugók már lötyögtek, amitől rángógörcsökkel indult, a szerkezet membránja se volt vészes- ha ott lekopik és elhajlik a vége, nehezebb kuplungolni, az a jele- , de mégis csúszott...kiderült, hogy azok a kis lemezrugók, amik rászorítják a tárcsát a lendkerékre, azok fáradtak el.Egyszerűen nem szorította rá kellően, így a legnagyobb igénybevételkor elcsúszott.
Csere után nem csak az lett feltűnő, hogy úgy fogta, hogy simán elkapart induláskor, de szinte elmúlt az a bodé himbálás, amit a hosszmotor művelt előtte alapjáraton.Adagolós azt mondta, a kopott adagoló fej okozza, de a kuplung excentrikus súlyelosztása rátett egy lapáttal...
Most a td is ezt csinálja, csak mivel erősebb, feltűnőbb.A felső egyharmadban nyúlik mint a t@kony, alul meg, ha váltáskor előbb összerakom, és csak utána adok gázt, akkor fog, de ha úgy, ahogy tanítják, bal láb fel, jobb le, akkor már az elején csúszik, és végig úgy is marad...ha már csúszik, kisebb a súrlódási ellenállás.Persze, ez nem feltűnő, csak úgy sutyiban műveli, a kúton kaptam csak észbe, mikor 10 lett a fogyi, minden ok nélkül...odafigyelve, "szögletesen" pakolva neki ugyanott közlekedve visszament 8,5-re...
Egy ilyen kis sz@r lemezkén múlhat, hogy "nem megy" meg "sokat eszik" és mégsincs semmi baja a motornak...
Alulról kell motorburkolatot feltenni...ami macskáktól független sem rossz dolog, nem kell beverni a mocskot feltétlen minden tócsából.Maszekban is össze lehet barkátsolni, hisz ki látja ;-), de ha nem pénz kérdése, van cég, aki készít olyanokat, hogy a kartert védi, és hason lehet tolni az autót terepen, elbírja azt is...
Szeretnék én is Boldog Karácsonyt kívánni Mindenkinek!
Illetve kérdezni: tiszta sár a motorterem belüről, kutyaütő kóbormacskák másznak be, a baj az, hogy látszik a tappancsuk, hogy a vízcsövekbe kapaszkodnak a körmükkel, úgy másznak fel a motor tetejére, egyelőre még nem lyukadtak ki a csövek, de nem tudom mi a bánatot csináljak, hogy nem másszanak be a motortérbe. Nincs ötletetetek?
Köszi az ötletet, valami hasonlóra gondoltam én is, de egyelőre várok, hátha találok olyan transitost, akinek a burkolatát simán ráfektethetem az enyémre és fél perc alatt átrajzolhatom a furathelyeket oszt jóccakát. Az az igazán pontos. De ha nem találok olyat, akkor jön ez a módszer.
A problémádra azt tudom javasolni, hogy olvastasd ki a kódot, mert az izzító visszajelző villogása hibára utal. Szerintem akkor közelebb állsz majd a megoldáshoz. Mindenesetre a hibát ott kell keresni, ahol hozzányúltatok, nézzétek át mégegyszer, hogy minden rendesen a helyére került-e vissza, nem lehet-e testhiba, vagy akármi. Múltkor mi is alig nyúltunk a géphez, oszt összeszarta magát a computer elektronikám... kész öröm volt...
Én a nyáron cseréltem izzitógyertyát, nekem szerencsére mind kijött. A visszajelző nekem is szokott villogni, olyannkor 2500-tól feljeebb nagyon neheezen pörög. A számítógép egr szeleep hibát ír :) kitisztitóttam, bát nagyon nem volt benne semmi. Azóta csak néha villog, aztán elalszik, viszont nem tilt le :)
Poli-foamból vagy szivacsból csinálj egy hengert ami belefér a furatba, tedd bele , kend meg valamilyen tintával ( pl faszenet összetörsz és összekevered zsírral) ráilleszted a burkolatot ,kicsit rányomod a furatra és már meg is van jelölve. Vagy belecsavarsz egy csavart aminek a kiálló végét hegyesre köszörülöd, egy koppintás kalapáccsal és meg van jelölve.
Transitba (2000 évj. 2000 ccm) izzító gyertyát cseréltünk. Azóta a izzítás vissza jelző folyamatosan villog, és az autó nem húz. Olyan mintha nem lenne rajta turbó.Az egész elejét le kellett bontani mert a legbelső gyertya beletörött, és másképp nem lehetett hozzáférni. A segítséget előre is köszönöm.
Egy rövid köszönet ismét... azt lejjebb írtam, hogy Trafónál volt az Öreg (Transit) motorgenerálon, de egy pár dolgot még átnézett, többek között a fékemet is. Nyáron párszor előfordult, hogy a jobb első fék beragadt, illetve eléggé kellett taposni a féket, kicsit már nehéznek éreztem. Megnézte, az egyik fékcsövemen konkrétan nem ment át az olaj, de ha mégis átpréseltem, akkor nem akart visszafolyni (ezért ragadt be), a másikkal is volt valami gáz ami viszont gyári hiba volt. Kicserélte mindkettőt a saját autóiból kivettre.
A múlt héten a parkolóból kitolatott elém egy Opel irányjelzés, és hátranézés nélkül. Megálltam, és udvariasan megkérdeztem hogy ezt hogy gondolta, és közben leellenőriztem, hogy mennyire sikerült megállnom...14 cm-t mértem. Akkor a csere megmentette az autót...most az eső havon sikerült megállnom úgy, hogy egy álló kerekű autó nagyjából fél méterre száguldott el előttem keresztbe úgy, hogy főútvonalon haladtam, amit macisajt védett...csak az "elnézéstkérő" kezét láttam a hölgynek.
Tanulság, jó nagy marha voltam, hogy kicsit is rosszabb fékkel közlekedtem, mint amit az autó tud, és ha az Öreget nem Trafóhoz viszem, akkor valszeg pont szarnak a fékemre...a munkalapon motorjavítás van, a fékhez semmi közük.
Megint köszi Trafó.
Azért a karbin kell állítani, kicsit alacsony még mindig az alapjárat, meg van más apróság is, de zseniális így is az autó. :-D
2,Rádiónál lévő műszerfalborítás leszerelése: 2 csavar a bal szélén, majd alul kipattintani és felfelé emelni
3.Ami a levegőcsövek közül kijön azt mind kiszedni.
4,Feltűnik a zaj forrása, a mumus, maga a ventillátormotor a jobb felső részen.Lehúzzuk az elektromos csatit, a motort az óramutató járásával ellentétes irányba tekerjük, majd jobbra kihúzzuk és így már ki tudjuk szedni.
5.A körbe 120°-ként lévő gumi bordákat benyomjuk csavarhúzóval, így kijön a motor a tartójából
6.Kiugrasztjuk a keferugókat így a kefeszerelvény vezetékestől és a motortartó is leszerelhető a motorról. NAGYON FONTOS! Mérjük meg, hogy hány mm-re van a kefék külső széle a kommutátor külső szélétől, mert összerakásnál ez a méret fogja az egész armatúra pozícióját meghatározni!
7.Befogjuk a motort satuba a kommutátor felöli tengelyvégnél fogva, majd két kézzel belekapaszkodva felfelé lehúzzuk a ventillátorkereket.(vagy csapágylehúzóval)NAGYON FONTOS! Meg kell mérni, hogy mennyi lóg ki a tengelyből ezen az oldalon a ventilátorkerék furatánál, hogy összerakásnál ugyanoda kerüljön vissza!)
8,A csapágytartó lemezek sajtolt rögzítőfül kötését laposvágóval visszahajtjuk egyenesbe, így leszerelhető.Ezt eljátszuk mindkét csapágytartó lemezzel.Ez macerás művelet, kezdők bízzák szakemberre.
9.Itt látható hogy a ventillátorkerék felöli oldalon ki van kopva a csapágy, ki kell szedni a rugós leszorítógyűrű kifeszítésével mindkét oldalon.
10.Vásárolunk 2db SKF608 2Z golyóscsapágyat.A svédcsavar az egészben amit Trafo2000 is kérdezett, hogy a 8mm átmérőjű tengelyhez valóban nem létezik olyan golyóscsapágy aminek a külső átmérője olyan kicsi mint a volt siklócsapágyé.Viszont mi nem pontosan a siklócsapágy helyére, hanem a 26mm átmérőjű rugós leszorítógyűrű helyére illesztjük a golyóscsapágyat.Ezt már nem ússzuk meg szakember nélkül, fogjuk a két csapágytartó lemezt és a csapágyakat, és az esztergályos előtt a magyar fizetőeszköz néhány 3 nullát tartalmazó példányát lobogtatva elmagyarázzuk, hogy legyen oly kedves a két golyóscsapágy 22mm-es külső átmérőjét a csapágytartó átmérőjéhez igazítani bronzpersely segítségével.
11.Jöhet az összeszerelés. NAGYON FONTOS! A kommutátor végénél lévő szigetelő alátétet cseréljük fele olyan vékonyra, az armatúra ventillátorkerék felöli végén szintén kb 1 mm-t le kell vágni a szigetelésből a tengelyen.Mindezeket azért, mert a golyóscsapágy beljebb kerül a szélessége miatt mint a volt siklócsapágy, kevesebb a hely. Bár ha más csapággyal más illesztéssel csináljuk, akkor elképzelhető hogy erre nem lesz szükség.
12.Felmegy a csapágytartólemez a csapágyakkal, lezömítjük a rögzítőfüleket.
Nem akarlak elkeseríteni, de ha a tranyód 2000.08. és 2002.03. közötti és MT-75-ös váltód van, akkor a 86eFt-os gyárit tudod csak megvenni hozzá. Az utángyártott LUK csak a 2002.03. utániakhoz van. Ettől függetlenül lehet, hogy igazad lesz és fel lehet rakni rá. Remélem, hogy megoldható, mert előbb utóbb cserés nekem is. Arra szeretnélek kérni, hogyha találsz olyat, ami jó rá, akkor annak a pontos cikkszámát írd már fel, hogy tudjam mit kell rendelni, ha nekem is "eljő az idő". Köszi.
Az enyém 2000.11.havi és szerintem az utángyártott szerintem jó bele LUK márkájú.De tod nekem munkahenger gondom van nem csapágy ,csakhát együtt van.Ráérek még jauárban nekilátok és elviszem valahova.Itt nagykanizsán van kuplung és fékp.felujító.Remélem ragasz is.Januárba megírom mi lett a dologból.De muszály itt nézni műhelyt mer 1 napba a kuplungfelujítással nem férnék bele.
Ford Transit 90 T 330 motorblokkon tudja valaki, hogy hol helyezkedik pontosan az előizzító gyertya? Még az is érdekelne, hogy hány van benne 1 vagy 4?! Esetleg van valakinek képe/ ábrája róla? Nagyon köszi előre is!
Amúgy nekem is meg kéne néznem az izzító gyertyákat, mert reggel a -16 - -18 fokban nagyon nehezen tudtam elindítani a gépet.
Neked mekkora transitod van? A legkisebb fajta? Most hirtelen nem jut eszembe a számozás, az enyém 260-as asszem. Amelyik nincs megmagasítva. Azért kérdem, mert csináltam frankó raktérburkolatot 4 mm-es bükk rétegelt lemezből, nagyon frankó, csak egy baj van. Nem tudom átjelölni pontosan a a patenthelyeket sablon híján, így bepróbálkoztam azzal, hogy kétoldalas ragasztóval ragasztottam a helyére, de sajnos nem működik, mert a páratartalom függvényében kicsit mozog a fa, ez elég ahhoz, hogy szépen lassan eleressze a ragasztást. Keresek valakit, akinek ilyen tranyója van, megvan a gyári raktérburkolata is és megengedné, hogy az ővéről átrajzoljam a furatok helyeit. Meg tudnám oldani úgy is, hogy lemezcsavarral odafogatom, de azt kicsit igénytelennek tartom, mert ezzel utat nyitok a rozsdának.
Ja, egyre még nem válaszoltam. A felújított kuplungtól én is óckodtam, de tökéletes. Szépen fog a kuplung, nem ráz, nem csúszik, semmi gáz nincs vele. Bátran ajánlom, csak mint írtam, próbálj olyan helyet találni, ahol tudják ragasztani. Egy új tárcsa kb. 30-40e Ft, szóval jobban jársz a felújítással. Ha jó a szerkezeted, akkor pláne és hosszútávon meg készülj fel anyagilag, hogyha újra elkopik a felújított tárcsa (kb. 120-200ekm), akkor majd esetleg beruházol egy komplett kuplungszettre, szerkezettel ,tárcsával, lendkerékkel, stb.
Bocs, hogy csak most válaszolok. A kinyomó csapágy az szívás, ha elment. Hónapra pontosan milyen évjárat a tiéd? Csak mert évjárattól függően kétféle kinyomócsapágy van forgalomban, az enyém 2002-es 3. havi és még pont beleesik abba, hogy méregdrágán csak gyárit lehetett volna venni bele (valami 86eFt-ért), a másik fajta viszont barátibb, kb 30e-ért van jó minőségű utángyártott. Nekem sajnos nem volt sok időm utánajárni, de szerencsére még meg lehetett menteni a csapágyamat utánzsírzással, de nekem is illene utánajárni, hogy hol tudok, egyáltalán tudok-e olcsóbban beszerezni kinyomócsapágyat. Még azon is gondolkozom, hogy talán komplett szerkezettel együtt lehet cserélni mindent, mert 100-120 körül lehet komplett szettet venni ebay-en, de az nem tudom, hogy jó-e így.
Azt javaslom Neked, hogyha le van szedve a váltód, akkor nézesd meg, hogy milyen állapotban van a kuplung, meg a szerkezet, az alapján dönts, hogy mit cserélsz még. Ha a kuplungtárcsád kopott, de a szerkezet jó, akkor ferodoloztathatod, de egyre nagyon figyelj: nem véletlenül ragasztott a ferodol, ugyanis vékony a gyári. Nekem a legvékonyabb ferodolt rajták fel, asszem 12e Ft-ért, de az is vastag volt, felrakott váltónál nem emelt volna ki a kuplung. Mivel a szerelő srác nem először találkozott ilyenne, tudta, hogy a szerkezetet kell esztergált alátétekkel elemelni, így pont jó lesz és kb 50-60ekm múlva ki kell szedni (nem kell levenni hozzá a váltót) és akkor lesz még csak újra alapméretes a kuplungod. Vagy olyan kuplungos céget keresel, akik tudnak ragasztani is ferodolt.
Mivel a váltót leszedni nem annyira bonyolult a transitnál, így nem költenék feleslegesen nagy lóvékat új kuplungra és szerkezetre, ha a még nincs végső stádiumban és van benne még km.
Az én szerelőm a mohácsi Szende Béla volt, Trafo2000 ajánlotta, én meg vagyok vele elégedve, érti a transitot, meg munkáját is és lelkiismeretes. 25eFt volt a munkadíj, amiben kuplungtárcsa csere, fogaskoszorú csere, kinyomócsapágy zsírzás, váltóolajcsere, féltengely támcsapágy csere, első féktárcsa és fékbetét csere volt benne (ez utóbbi nagyon macerás). Ezek alapján amire Neked van szükséged, az olyan fele költség lehet, de meg kell mondjam, ezek vidéki árak és azok közül is a legolcsóbbak, Bp-n ennyiért nem hiszem, hogy megcsinálják. Én Paksról hordom hozzá, de megéri. Már az is beszédes, hogy a csóka műhelyében minden szépen rendben a helyén van és olyan tisztaság, hogy kis túlzással enni lehet a padlóról. Én bátran ajánlom. Ha érdekel az elérhetősége, akkor elküldöm emailben a számát.
Arról meg kérnék visszajelzést, hogy hol és mennyiért sikerült kinyomócsapágyat szerezni, mert nekem is kellene utánajárni a dolognak, ki tudja meddig bírja az enyém.
Elment az alsó munkahengerem a kuplungnál,valószínű kinyomócsapágy csere.Ha szétkapjuk akkor szerintem érdemes ferodoloztatnom a tárcsát?Vagy hagyjuk.Azóta milyen a kuplugod hogy szerkezetet nem cseréltél?Nem csúszik?Mire számítsak még.Kb mennyi munkadíjj optimális.
Ha már jár a motor a töltéslámpa sosem villgo. MIndig elalszik. Indításnál kellett mindig nagyobb gázfröccsöt adni hogy elaludjon. De a granada akksijával már minden oké vele. Az indítómotor még sosem volt javítva. Az még gyári. Generátor már volt újítva 5 éve kb.
Egyébkébt 74 ah aksinál már mindennek nagyon optimálisnak kell lenni hogy induljon mínuszokban.Ha már öreg az aksi vagy kopott a motor,nem beszélve az önindítóról,akkor nem fog röffenni.
Mindaricsi és Rsescort nagyjából össze is foglalta a lényeget.Nyugodtan betehetsz még egy aksit vagy egy nagyobbat.
Nincs rendszer hogy két vagy egy aksival adták a transitot,mikor hogy. De a generátor ugyan az,évjáratonként van az eltérés generátornál.
Ha néha világít a töltééslámpa,az nem jó.Szét kell kapni és átnéézni,nem nagy dolog.Sokszor csak szénkefe csere,csapágy csere.tisztítás aztán mehet tovább.
Ha sok indítás jut kevés kilométerre akkor nem töltődik vissza elég áram,után kell tölteni.
A 100%ost úgy értettem hogy a jelenlegi akkishoz viszonyítva(74AH). Lehet a mostanit sem tölti fel totálisan, én csak ezt vettem most etalonnak. Ha ugyanúgy feltudja tölteni ( 100AH-ast) akkor nem lesz probláma a nagyobb kapacitású akkumulátor töltésével. Csak mint ahogy te is írtad a töltőáramot...., én nemtudom mennyivel tud normál üzemállapotban tölteni a generátor.( most ezelatt azt értem hogy pl alapjárat plusz világtás tompított+helyzetjelző+fűtés + rádió) Ezért kérdeztem az töltőáramot nem e tudja valaki kilesni egy szervízkönyből. De lehet gyorsan letöltök hozzá egyet. Az autó kisivárosban teljesít szolgálatot, többnyire szinte alapjáaron ketyeg és bent is max 80-90 nel szaladgálunk vele. ( Remélem rendőr nem olvassa :) )
De elég sok az indítás/leállítás. Átlagban szinte 10 percenként napi 20-30 szor..
Amikor mértem akkor nem néztem bent, hogy a fűtés be van e kapcsolva. A mérés során alapjárat volt , világítás nélkül, 14Volt kereken az akkumulátor saruin. A generátoron a feszültségszabályzó kimenetén közvetlen nem mértem ki...még.
Most beleraktam a granadábol az akkist azzal most jól múködik, Bár nemtudok rámérni mert az autó vidéken van én pedig ismét pesten. Hétvégére kiváncsi leszek hogy bírni fogja e az akksim.
( észrevétel. indítás után, 1 hete kb igen igen nehezen alludt ki a töltés meglétét visszajelző izzó) Vagy az akkis lett kuka vagy a töltésünk nem 100as.....
Szerintem akkor van baj, ha már 14 felett tölt...teljesen jól van az.
A két aksit nem akkor hozták be, már csőrösökben, a 85 előttiekben is dupláztak.Ha dupla, akkor nyílván diesel, az meg csak gyártja az áramot, a nagyobb, vagy több aksi sem terheli meg jobban, csak azt tölti rá, ami hiányzik.Csak az indítás miatt van akkora, és mert torokizzításosak, tehát minusz 10 alatt csinálnak valamit, az felettizzítás nélkül indulnak.Ahhoz, hogy így is úgy tudjun indulni, mint egy benzines, csak kulcs be, egyet teket és röff, ahhoz kell a nagy kakaó, hogy eleget lökjön.Nekem volt, hogy kinn állt a garázsból 3 napig, mert mást szereltem a helyén, és nem akart az istennek elindulni.Fülre hiába tekert ugyanúgy, a második aksinak rosszul érintkezett a testelése, tölteni tudta a generátor, de a nagy felvételkor nem engedett át...hiába tekert az indító, pont nem volt meg az a nyomaték, vagy erő, hogy beröffenjen.
Érdekes, a szívókon 2 aksi volt, 85-ös csőrösben is, 93-as ferdeorróban is, de a mostani 97-es td-ben csak egy...pedig ugyanúgy torokizzításos, ugyanaz a blokk, és attól, hogy 2400rpm felett kezd tölteni a turbó, addig ugyanúgy működik elvileg, mint a szívó...
Én úgy tudom, a diesel verziókban minden autónál azért van nagyobb teljesítményű generátor, hogy hamar pótolja az indításkor kivett nagyobb energiát, a benzineshez képest.Hiába utána csak termel és nem fogyaszt, ha rövid időn belül többször indítana, akkor kisebbel leszívná az aksit.Működni működik a benzinesével is, alapjárat szinte uaz, aztán meg a feszszabályzó majd megoldja...
94-es td escortba egy 1,4 benzines donor generátorát tettük, és egy éve azzal tolja, abba a sok fogyasztó miatt raktak ugyanolyat...
1. kérdésedre a válasz 14,4 volt kellene hogy legyen az akkumulátor kapcsain mérve, emelt alapjáraton, lekapcsolt fogyasztók mellet.
Az összes fogyasztó (világítás, fűtőmotor,stb) felkapcsolása után is, emelt alapjárat mellett legalább 13.8 volt körül kellene mérned az akksi kapcsain.
2. kérdésedre válaszolva általánosan elmondható, hogy a járművek töltőrendszere sosem tudja 100%-ra tölteni az akksikat (1.28 g/cm3 savsűrűség) 14.4 voltos leszabályzási feszültség esetén kb. 1.25 g/cm3 savsűrűséget produkál a töltésrendszer. Ezért illene bizonyos időközönként külső töltővel feltölteni a járműveink hagyományos akksiait.
Ha tudjuk a gépeden lévő generátor max. töltőáramát (70 vagy 90 A), illetve meghatározható a bekapcsolt, általában használt fogyasztók által felvet áram mennyisége (helyzetjelző, tompított, fűtőmotor, gps). Akkor a kettő különbsége az akksira jutó töltőáram, ami legalább az akksi kapacitásának 10% legyen.
Üdv. Rámértem ma kíváncsiságból a transit töltésére. 14voltal tölt. Én ezt keveslem.. traff nálad mennyivel töltöttek a gépeid?
Másik kérdés. Ha lenne 100AH-s akksim, a 91 es kockalámpásokban mennyit bír tölteni a generátor. Tudná tölteni 100%osan a100 AH-sat?
Elvileg 91 után jött a 2 akksis tranyó. Azokban ilyen genererát dolgozik vajon mint a miénkben? Csak azért kérdezem mert akkor 2X55AH, az kb megfelel az 1db 100AH-s akksinak, és a töltés is rendben lenne, ha vennék bele oylan akksit. Persze a töktés még attól továbbra is kevés szerintem.
Szóval
1. kérdés: Töltés nálatok mennyi?
2. kérdés: Van valakinek műszaki infója mennyi terhelést bír el a generátor? 100AH-s akksi töltésére elegendő e 100%-osan? Mind ez egy sima szívó 2.5D ben? Sajna a motorkódot nemtom fejből.
Sziasztok. Kicsit más téma,ma találtam egy digitális kijelzős ,kétsofőrös tachográfot a polcon. A többi kütyüje a kocsiban van még bekötve,ha valakit érdekel,megbeszéljük. 20 3470 40 negyvennégy.
Az M6 betett az én kocsimnak is, csak máshogy. Pont az építés időszakában kellett járnom Paksról Bp-re heti 3-4 alkalommal. Pont akkor vettem egy zsír, karcmentes kocsit, de egy év alatt totál tele lett kőfelverődéssel az egész, mert a sóderszállítók nem képesek rendesen biztosítani a rakományt.
Köszönöm. Kénytelenek vagyunk megcsinálni rendesen, mert 2 Iveco mellet ez a 3. igáslovunk.
Az M6 építés be tett nekik rendesen. A Transiton mindkét oldali külső doblemezt, sárvédőt, első ajtó alatti részeket, illetve hátsó lökhárító kétharmadát cseréljük.
Lehet azt valahonnan tudni, hogy milyen magasan kellene lennie a Tranyó elejének? A gumibak és az ütköző között nincs 2cm. Miután lakóautó, így állandóan teljes terhelésen van. 96-os. Mivel lenne érdemes emelni? Rugócsere? Van esetleg erősebb? Vannak fokozatok? Mit javasoltok?
Nem akartam ezt de réletezem ha kíváncsi vagy.A horog Swift II-n van.Gyárilag kérte az első tulaj.Amikor összerakták nem húzták meg rendesen a karral.Tehát oldalirányú kottyanása van mert a csapszeg nincs rendesen a helyén és ez vontatáskor is érezhető.Elvittem a vonóhorgoshoz de úgy be van állva ebbe a pozicióba,hogy nem lehet mert a műanyag fogaskeréken már átugrik a kar.Visszaszedni meg még nem próbáltuk nehogy azt se bírja.Tehát még el kell vinnem a vonóhorgoshoz ,hogy szétszedjük és újra összerakjuk,de lehet,nem lessz sima menet.Ennyi!(nem én v.ok zizi,így vettem az autót 3 évesen)
Szivattyú: Hát ereszti az olajat, nem nagyon, de azért kell utánnaöntögetni hetente egy kicsit, meg ha -2, -3 OC vagy annál hidegebb van, akkor sír. Mindenképp le akarom cserélni. Bár nem tudom ezeket tudják-e valahol javítani.
Kipufogó: Nem lehetetlen, mert van hézag a két hátsó ajtóm között, de mégis úgy érzem mintha előlről a szellőzőből jönne be kicsit a szag.
Jah... és ma nem bírtam felnyitni a motorháztetőt. Megfagyva tuti nincs. Meghúzom a kart, nem emeli ki. :( A karnál megvan a bowden, sztem elöl ugirhatott szét. Vagy fene tudja. Meg kéne orvosolni, de feszigetni nem akartam, elöl hiába nyomkodtam a kallantyúját felfelé, nem nyílt.
Az esetek 99 százalékában a hátsó ajtónál szivárog be a füst.A kocsi mögött örvény van,benne kipufogó gáz.Ha öregek a gumik vagy vetemedett az ajtó,klasszul bemegy.Hegeszteni kell a kipuff végére egy darab csövet hogy kijjebb nyomja a füstöt a kipuff.Én a hátsó lámpa vonalánál is kicsit kijjebb teszem,tökéletes az eredmény.
Kár aggódni azon, hogy mit mennyit mutat a műszer, ki kell mérni és akkor tudod hol a jó. Hasonló játékot űztem 10 éve a golfommal, túl hideg volt a motor (legalábbis azt mutatta a hőmérő), 3. termosztát csere után a vízcsőben lévő hőmérő gomba helyére esztergáltattam egy betétet, amibe beleragasztottam egy digitális hőmérőt, a kijelzőt felszigszalagoztam a szélvédőre és úgy közlekedtem vele. Mint kiderült a hűtővizem teljesen jó hőfokú volt, csak a gyári kijelzője csalt.
Igazad van... fűteni egészen jól fűt... bár most azért még annyira hideg nincs. Csak furcsa nekem... jobban szeretem ha ott mutat ahol lennie kell. A régi céges autóra emlékeztet, ahol a rendes kiindulópontjáról indult és max a negyedéig ment fel... és fűteni sem fűtött rendesen. És fos is volt az autó.
Nem minden füst jön be, csak néha egy kis szaga van. Látni azért nem látom. :D A motorháztetőbe lehet valami, nem úgy áll ahogy kellene. A bal eleje meg lett egy kicsit nyomva, látszik a lökhárítón is. A többi ki lett javítva. Új lámpa. De csak egy kicsit kapott. Lökös, lámpa, meg motorháztető lett megnyomva. Asszem új a motorháztető rajta, lehet csak ráhajították.
Jah önindító, ami rajta volt az ránézésre egy újabb fajta Bosch, de amit a bontóban vettem az sztem régebbi. Meg asszem szívóé.
A két hátsó üléssoromhoz csavarok...? (Addig írom még nem ajánl fel valaki nekem 14 db-ot :D )
Na pááá mindenkinek... megyek lefekszem... Elég volt a mai napból. :) Még mielőtt valaki azt gondolná "Nappal alvó, naplopó vagyok..." neem csak kenyérszállító vagyok.
Ha Paks fele jársz, akkor szólj előtte, Öcsémnek van egy lézeres hőmérője, amit csak rá kell irányítani az egyes motorelemekre és megmutatja a hőmérsékletét. Elég pontos. Idejössz üzemmeleg motorral és megméregetjük két perc alatt, hogy milyen hőmérsékletű a blokkod, meg a hűtővíz és akkor tudod, hogy mennyi az annyi.
Akkor talán neked is az újabb önindító volt fenn.Azok betegesebbek- legalábbis a régi tranyókéhoz képest.Trafó mondta nekem, ha én is így járok, a régebbi verziót kell felpakolni helyette.Az újabb keskenyebb, és "kifogy az elem" a mágneséből...azért nem akar menni egy idő után, régiek meg húsz évet simán...
Hőfokmérővel nem izgatnám magam, egy se egy laborműszer, mindenek lelke van, egyéniség...önmagához képest kell értékelni, amit mutat.Neked nyáron is -20-ről indul, +20 meg már üzemi...;-)
Nekem télen -nyáron a normál negyede volt a max.Pedig új termosztát és vízhőfokmérő van berakva.
A füstszagra, az nyílván kipufogó folytonosságában hiányosság...de azért még nem kéne egyből mindennek bejönni.Én azért átnézném a bodegát, hol lukas.Tűzfalon, ahol kábelek mennek át, ilyen korban nemtörődöm szerelések okán, stb, kopik a gumidugó...hiányzik, elszakadt, kiesik.Hátsó kerékdobok mellett sutyiban elválik a padlólemeztől, bár ott inkább ázik, mert hátrafele szellőzik át a bodé.
Esetleg a motorháztető felső része ahova fekszik, ott nem passzol a tömítés, és a szellőző beszívja (menetszél beviszi) a motortérből ez esetleges gázokat.
Én kerestem lukas helyett másikat, mert Én is meg még sokan azt hitték adagóló miatt nem akart indulni az autóm. Hát szerencsére az önindító miatt. A végén egyre nehezebben tekert, mintha nem lenne energy az akksiban. Aztán egy idő után meg se nyekkent. Önindító csere... és megoldódott. :)
Trafó-nak: Kellene az a szervószivattyú...!!! :)
Érdekelne még az üléseimhez csavar... 14 db kellene. Asszem az össz annyi.
Meg még olyan kérdésem lenne, hogy ki lett cserélve a termosztátom, mert nem működött a vízhőfok visszajelző mutatóm, most működik, de maximum a 'Normal' N betűjéig megy fel, ha 16 fok van ha 0... Bár néztem, hogy amikor leállítom ugye visszaáll alaphelyzetbe, de szerintem az enyém túlzottan visszaáll.
Jah meg... ha 2000-es fordulat fölött megyek, akkor füstszag jön be valahonnan... Sokszor úgy is csinálja, ha mondjuk 2500-ról motorfékkel lassítok és akkor lesz bent szag. Lehet a kipufogórendszer kifúj valahol...?
Szóval... szervószivattyú és gyári csavar az ülésekhez. :)
A számát meg nem mondom az enyémnek, de pofára eléggé hasonlónak tűnik, és még a tetején a vákumszelep is ott van...de Trafo kollegát interjúvold meg, ha nem turbós, akkor is működik, fgaragott már kényszerből öreg csőrös adagolót TD-be és jobb lett, mint a gyári...Ritka is a turbós bocs, ha nincs épp véletlenül egy, nekem is sima megy be.
Ezzel szemben meg egy szívómotort egyáltalán nem zavar, ha turbós, vagy arra való adagolóval hajtják.Mivel sose megy át szívásból töltéses üzemmódba, csak az előbbi üzemét használja.
Mindenesetre, ha épp az EPIC betojt, akkor nagyon jól jön...
Szépjóestét mindenkinek itt. Van egy '93-as 2.5-ös 120-as Tansitom. A hátsó hídban szeretnék féltengely szimmeringet cserélni. Valaki tudna tanácsot adni, milyen szerszámot kell hozzá készíteni?
Lehet, bár elsőre úgy vettem ki, volt már...de nem teljesen biztos, hogy milyen szintű.Totalcaron a népítéletben valakinek van 1milliós tranyója, hát csak rajta, had legyen mégegy :-D
Én traffót bácsitól vettem egy szervót bele azok kívül a kp zárat raktam bele mint extra...., valamit beleraktam a scorpio bim bamolóját. :-) ...a világítást ha rajtafelejted gyújtás nélkül és nyitott a sofőrajtó, akkor csilingel... nekünk ennyi van benne. Jah meg egy 6.1 es zene.....
Remélem, hogy teljesen feléled. Igyekszem, ahogy a pénzem engedi. Majd kíváncsi leszek, hogy a karosszériamunkára mennyit mond Trafó bácsi, mert sajna lesz vele dolga...nem is a rohadás miatt, hanem az előző kontár miatt.
Már egy pár dolgot elterveztem, tudom, hogy milyen színű lesz, és az "extrákat" is (nem sok lesz benne).
És hogy csipeget?Mellé nem megy, de fogyaszt, és nehezen indul, füstül gázadás közben?Mert akkor elkopott, vagy amúgy okés minden, csak gázadás után, mikor visszaesik a fordulat, akkor ereszt kékes füstöt?Akkor lehet, csak szelepszárszimering.Zsebre nem mindegy...
Ez tök jó hír. Végre egy régi jó kockalámpás tranyó is feléled. :-)
Jó volna a mi autónkra is ránézni, bár megy minden nap teszi a dolgát, de azért már az olajat csipegeti,ami engem picit zavar. Most lett bele rakva előmelegítő, tök jól működik. Tegnap a kerékcsapágy ment szét benne, de hát istenem, amilyen utakon ez jár... nem egy nagy összeg. Cromaxnál 2500 HUF ha jol láttam.
Engem ami zavar az az olajcsipegetése.. Bár ebben bőven benne van már a millió. 10 évvel ezelőtt volt egy motorgenerál asszem. Bár még kisebb voltam nem emlékszem mit csáltak vele, apum pedig már nem emlészik rá, őt nem annyira érdekli az ilyesfajta dolog. :-) Ő csak elvitte és elhozta a szerelőtöl. De azóta semmi baja sem volt motorikusan soha. Megy.. megy ..megy..
egyszer kétszer játszottam az izzítással mert az nem működött. De traffó segített nekem is .
Csak én is szeretném tök jó kondiban tudni ezt a kis hálás gépet, mert tényleg csak megy és
megy. Meg ahogy GGV kollégánál én is szeretném majd később megmutatni apumnak hogy amit lassan 18 éve vettünk az még mindig jó kis gép tud lenni.
Elpostázzák és ennél olcsóbban nem kapsz új vonóhorgot. Felrakni meg nem ördöngősség. Használtat bontóban érdemes nézni, de az is kb 8-10eFt lesz és tuti ütött-kopott, illik lefesteni, ami még 2000Ft, aztán műbizonylata sincs, ha találsz olyan vizsgabázist, aki "megoldja", akkor ott is ott kell hagynod 5-10e Ft-ot zsebbe. Szóval szerintem új műbizonylatos éri csak meg.
Nemrégiben Trafó jóvoltából sikerült hozzájutnom egy felújított motorhoz, ami megegyezett az enyémben lévővel. Rövid, de nagy kavarás után elindult a dolog, és lekerült az autó Trafóhoz, felújításra.
Két hosszú hét várakozás után elkészült a mű, aminek az eredménye:
motorfelújítás (a blokkon kívül minden csere), hengerfej felújítás (egy szelep, csapágyak csere), vezérműszíj csere (feszítővel együtt), vízpumpa csere, olajpumpa csere, ac pumpa csere, ventilátor kuplung csere, főfékhenger csere, mindkét fékcső cseréje, emissziós vákuumcsövek lebontása...egyéb apró dolgok cseréje, beállításai.
Elmondása szerint, és a kiszerelt alkartészek állapotából következtetve nem keveset dolgozott a 24 év alatt összeállt alkatrészekkel...
Aki nem olvasott vissza, annak megemlítem, hogy egy 1986-os FT80-as Transitom van, amit édesapám 1988 elején vett. Azóta rajtam és apun kívül senki nem vezette (a szerelők természetesen, de azt muszáj), és az évek alatt összegyűlt 5-600e km (édesapám szerint 600e) alaposan próbára tette a gépet, de a motorja most lett először szétszedve, és több másik alaktrészt is a germán szerelők csavaroztak a
helyére, és eddig teljesített...igaz, már nem volt valami fürge, de ment.
A felújítás óta mentem az autóval közel 2000 km-t, és nagyon örülök neki, jól húz alacsony fordulatszámon, nagyon simán jár, nem eszi az olajat, kevesebbet fogyaszt, és egy csomó zaj eltűnt (aminek van hátránya is, mert így a maradékot jobban hallom).
Trafó kiváló munkát végzett, örülök, hogy hozzá vittem, az utóbbi időben megrendült a bizalmam az autószerelő szakmában dolgozók nagyrészében.
Édesapám komolyan meghatódott, amikor beállítottam a még "csak" motorikusan felújított "öreggel", és amikor vezette, gyermeki boldogság ült ki az arcára. Tehát megérte.
Tavasszal következik a kasztni felújítása, ha Trafó idegei fel lesznek készülve.. :)
Igaza van Hamvasatnak.Itt vannak Nagykanizsán nagyon profik és itt vannak nagykanizsán,ők gyártják a horgot,meg ha szeretnéd fel is szerelik.Érdemes eljönni hozzájuk.Nekem már raktak horgot és nagyon jó lett.Ellentétben a másik autómon gyári leszerelhető az is csak elromlott,úgyhogy én is megyek javíttatni.(meg szerintem árban is korrektek).
A kuplungommal kapcsolatban pedig saját magától kifelé jött a pedál úgyhogy már nincs válltási gondom,pedig hozzá sem nyúltam,minden ok lett.
Tudnátok nekem segíteni?Van a cégnél,ahol dolgozom egy 2008-as Tranzit.Abban élem mindennapjaimat.Leltem rajta egy kis kerek fekete kapcsolót a kormány mellett bal oldalon.Van rajta egy piros led is.Nem nyomkodtam,mert nem tudom mi célt szolgál.A kocsi kezelési útmutatóját természetesen nem adták hozzá:)
Képzeljétek megoldódott a problémám... :) Semmi baja az adagolómnak :)
De ehhez az kellett, hogy megálljon az önindítóm. Csak annak volt baja. Bontó, csere, azóta tökéletesen indul.
Viszont Trafó... megvan még a szervószivattyú??... azt hiszem kellene.
Meg érdekelne még az üléseimhez csavar... 14 db kellene. Asszem az össz annyi.
Meg még olyan kérdésem lenne, hogy ki lett cserélve a termosztátom, mert nem működött a vízhőfok visszajelző mutatóm, most működik, de maximum a 'Normal' N betűjéig megy fel, ha 16 fok van ha 0... Bár néztem, hogy amikor leállítom ugye visszaáll alaphelyzetbe, de szerintem az enyém túlzottan visszaáll. Meg a km órám sem mutat tökéletesen, elég nagy kilengése van 30km/h-nál mutat 20 és 60 között.
Van még egy két idegesítő bib, de a működést nem zavarja... Majd még kérdezek, de nem akarok oldalakat írni. :)
Köszönöm a lehetőséget, de nem tudom, hogy mikor fogom kihasználni. A járművet más kollégám is használja, nem mindig van nálam, mert szerencsére most sok munkánk van. Szükség van az összes autóra.
Azt szokták olyan bivalyméretű injekciós fecskendővel csinálni...vékony bipolán cső a végére, és az aljáról is kiszippantható a fáradt olaj, és a lyukon beadagolni is könnyebb.Ezt a nem túl nagy befektetést igénylő trükköt már régebben is használták váltó-difi olajrumlinál.
van leeresztő csavar, az enyémből most volt leengedve, viszont utántölteni csak szivattyúval tudod, a szintjelző csavar helyén. valahol a bal féltengely mellett van!
Mélyen fog?Az szerintem pont nem egészen oké...az mt75-ösöknek már a 85-2000 köztieknél is a kuplungja önbeállós, ha az már nem tudott utánamenni, akkor a kuplungszerkezet membránjábak a hegye lehet lekopva, vagy akár elvékonyodtában elhajolva-letörve.Minden működik még, mert kiemel, csak nehezebb nyomni- rövidül az erőkar- és hosszabbodik a pedálút, mélyebben fog.
Ez meg nem is km-függő, városban, ha többet váltogat az ember, meg hajlamos a lámpánál sebeségben startra várni, akkor jopbban kopik.
Én úgy olvastam valahol, hogy nincs leeresztő csavar, csak váltó levétellel lehet kiönteni belőle, de a szerelő srác azt mondta, hogy ezen a váltón van (MT75). Ha majd odajutsz és nem találod, akkor szólj és megkérdezem, hogy hol van.
Nem olcsó a váltóolaj, 4800Ft/liter és kell 3. De ha jársz átutazóban Pakson, akkor érdemes beugranod a Bencsik autósboltba, 3600Ft/liter áron van még nekik pár liter.
Nekem a kasznit nem rázza meg csak éles rezonáló hangja van.Féltengely tám.csapágy nemhiszem hogy lehet mert minden fokozatban bizonyos fordulaton jelentkezik.pl 3 ba 30nál 4ben 50 nél.5ben nem hallom már,de lehet hogy van.A féltengely meg nem ugyanúgy forog minden fokozatban,a rezonancia pedig azonos hangú és mértékű.Nem lehet a kinyomócsapágy hangja?Bár én 143e-nél vagyok de a kuplung még jónak tűnik,még talán még mélyen is fog.Bár ha hideg idő van nehészkes kicsit a válltás,de lehet ez attól hogy má 10 éves a válltóolaj,valószínű ledermed.Tavasszal valahogy kicserélem.De a Ford szervízben mondták használjam baja nem lehet tőle.
Közben én is kezdek afelé hajlani, hogy a kuplung lesz a ludas a dologban, vagy a váltó. Kuplung inkább, pedig minden jónak tűnt rajta most szétszedéskor... Közben kérdeztem is a havert, neki is rezonál az ugyanilyen transitja.
Én most cseréltem 2 féltgengelyt, csapágy is cserélve volt, mivel rajta van gyárilag a tengelyen, nekem ugyanúgy rezonál. ( 110000 volt) és csak a belső csukló!
Egy Transit Connecttel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni,
A jármű 2006-os 1,8TD. Nemrég tönkrement a töltése (>16V). Generátorban ki lett cserélve a feszszabályzó. Rendbe is jött a töltés (~14V), de a műszerfalon a hibajelzője beindítás után kb. 20 masodperccel el kezd világítani s leállításig nem hagyja abba. Következő indításkor ugyanez a jelenség. Feszmérő műszert fixre bekötöttem, az utastérben figyelve a töltés tökéletes.
Ezek már biztos ezek az új szarságok, mint a hidraulikus kuplung, meg bovdenes váltóáttételezés...én a régi tranyómhoz kedvezménnyel 38 ért vettem szettet, de külön se sokkal több 3-4 ezresnél a kinyomó...ne ezért húzom én le a rolót 2000-nél...85-ért inkább már egy jó állapotú komplett váltót veszek;-)
No, ma elhoztam a transitot a szerelőtől. Ki lett cserélve a full hulladék váltótámasztó csapágy, illetve ami még változás volt, hogy fel lett ferodolozva a kuplungtárcsa, illetve ki lett cserélve a váltóolaj. A végeredmény, hogy az a berezonálás ugyan érezhető, de már nem remeg be a kaszni és sokkal de sokkal enyhébb lett, meg egész halk. Szóval éppenhogy, de még hallani, viszont már egyáltalán nem zavaró mértékű. Szóval ajánlom, hogy nézd/nézesd meg a féltengely támcsapágyat, ha nálad is hulladék, akkor valszeg a csere megoldja. Viszont azt nem tudom, hogy hány darab van belőle, de gondolom, hogy csak egy a jobb oldali hosszú féltengelyen, de lehet tévedek.
Bevallom, nem vagyok otthon a Transitban, de szerintem még levenni sem kell a váltót hozzá, csak a féltengelyt kell levenni. Váltó széthúzás itt sem volt, csak le lett véve.
De ne igyunk előre a medve bőrére, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a hiba megoldása... holnap elhozom az autót, úgyhogy este már tudok referálni.
Most hívott egyébként a szerelő srác, hogy már rakja össze a verdát, de az újraferodolozott kuplungtárcsán túl vastag a ferodol, de megoldottál valahogy. El nem tudom képzelni hogyan...
Basszus, gatyámat ráfizetem már erre a Transitra... nem értem, mert egész jó vagyok a jó kocsik kiszúrásában, eddig még sosem fürödtem be. Ez is egy tök penge kinézetű Transit, valósan kevés km-rel, erre rádobtam 100eFt-ot a kisebb ingyombingyomokra, mint fékbetét, olajcsere, gázolajszűrő, bendix, zárjavítás, kasznin a kis hibák kijavítása, egy két egyéb apróság. Oké, ez benne van egy használt gépben. Erre minden előjel nélkül befosik az adagoló elektronika, puff még egy 100-as. Ma vittem szerelőhöz, mert sajna a régi rossz bendixxel sokáig használták a kocsit és szétette a fogaskoszorút a lendkeréken és ki kellett cserélni. Elvileg annyi lett volna, hogy váltó le, fogaskoszorú csere, váltó vissza. Erre szól a szerelő srác, hogy sajna elég kopott már a kuplungtárcsám, ki kéne cserélni, meg szar a kinyomócsapágyam is és a féltengely támcsapágyam meg már eszméletlenül kukás. Mondom neki, hogy oks, semmi baj, cseréljük ki, gondoltam ezt a kb. 20-30eFt-ot kibírom még. Felmegyek a Cromax oldalra és azt hittem, hogy lemegyek hídba! Féltengely támcsapágy 12e, kuplungtárcsa 55e, kinyomó csapágy 85eFt!!!!! Mi a jó büdös kutya kerül enyibe rajta?!?!? És még mondják, hogy a japán autóhoz drága az alkatrész.
Elgurult a gyógyszerem, úgyhogy alternativ --tán nem a legigényesebb-- gyógymódot választottam. Elmentem a szerelőhöz, elhoztam a kuplungtárcsámat, elvittem Szekszárdra a Bodó fékcentrumban, az országban ott vannak a legjobbak között kuplungferodolozásban, kb. 7-8eFt-ból megvan és jók a tapasztalatok velük. A féltengely támcsapágy az tökéletesen hulladék, az kell új, viszont a kinyomó csapágynak csak annyi baja volt, hogy szárazon futott, de semmi játéka nem volt, úgyhogy a szerelők ügyes kis trükkel pótolták a kenőanyagot és láss csodát, gyönyörűen fut. Úgyhogy ez most Tesco gazdaságos megoldás lett, remélem jó lesz.
DeményZs! Megpörgetve a szétment féltengely támcsapágyat, érdekes módon nagyon hasonló hangok jöttek belőle, mint berezonáláskor, szóval esélyes, hogy ez rezonál be. Majd referálok, hogy mi történik csere után...
Tegyük fel megveszem... és csak úgy elmegyek az autószerelőmhöz, a Lucast kiszedetem, ezt meg a helyére? és ennyi?
Amúgy nem tudom mi lehet a baj, nem lett jó az üzemagyagszűrőm, amit vettem, de leszedték ami rajta van most, és nem retkes. Gondolkodtam sokat, ugyan mi lehet, ha nem ez... Ha prolasztó lenne, akkor füstölnie kellene... (nem?), ha meg adagoló, akkor vagy zabálna vagy sz@rul menne, de nem is zbaál és jól is megy...
Én arra gondolok, lehet valahol van valami kosz vagy a tanknál, vagy valahol...
Lehet ha elvinném egy motor és tank kitakarításra, lehte megoldódna a bajom.
Az adagoló csere meg mindenképp érdekel, ha nem most, akkor kicsit később (persze csak ha tényleg nem az a baja), mert inkább legyen egy jobb rajta, mint egy alapból sz@arabb...
Azt szeretném kérdezni, hogy normális, hogy 2002-es Transit lámpa felkapcsolásra figyelmeztető sípolója járó motornál is működik? Mert eddig csak olyan autót láttam, ahol levett gyújtásnál sípolt csak, ha égett a lámpa, de az én Transitom akkor is csinálja ha jár a motor. Kurva idegesítő, ki is húztam a picsába a sípolót, így viszont mindig rajta felejtem a lámpát :-)
Nem lehet. Az indításgátló szerves része a fosch epic adagolónak.Ha nem kommunikál a pats modullal,de jó a kulcs és a pats modul,akkor indítózni fog de gázolaj nyema.A biztos megoldás mint ahogy Rsescort is írja,csere bosch adagolóra.
A héten 2000 után tranzit 2.4Tdi-hez akciósan kínálunk kettőstömegű lendkereket (74.900), kuplungszettet (36.900) és csapágyat (4.900) gyári minőségű LUK márkából, 2 év garanciával.
Ha valakit érdekel, írjon az info@focusauto.hu-ra.
Az a helyzet, hogy ma felhívtam egy Ford szakszervízt, ott elmondtam a bajom, mondtam sztem indításgátló. Erre azt mondták, hogy ha indításgátló lenne, akkor nem is tekerné az önindítót.
Azt mondták, hogy először próbáljam meg, hogy kicserélem az üzemanyagszűrőt, mert lehet levegős, azért nem indul. Hidegen pöccre megy, meg álltalában melegen is, de ha elkezd szórakozni, akkor 2., 3., 4. indításra indul csak.
Az itt megadott emailedre elküldtem a bedigitalizált kapcsolási rajzokat Transit 2000-2006-hoz.
Ha valakinek még kéne, akkor dobjon egy mail-t, elküldöm. Digitális fényképezővel van lekattintva, enyhén hullámos a lapok hajlása miatt, de tökéletesen látható/olvasható minden.
Ha olyan mint az enyém volt, akkor LUCAS-EPIC adagolós, "villany-gázzal"...akkor a sok derótos megoldásban valahol belenyúl a kompúter is, majd mondja Trafó kolléga, hogy dobd ki a fenébe ;-)
Ha ez az, akkor hátul a csatin át kap mindent, más adagoló esetén mondanám, adj egy direkt delejt a mágnersszelepnek, és ha megoldja, akkor azt nem engedte kinyitni az indításgátló.
Nekem szerencsére nincs ilyen benne, ducato-ban volt, szakszervízben pár órás manővber volt kiműttetni, adagoló ki, valahol kifúrták belőle a jeladót, vagy mit...mert komplikáltabb volt, nem lehetett csak így megkerülni.
Mikor az én adagolóm boschra cseréltük, azzal "elkussoltattuk" a comp-ot, amibe egy szakszervízes buli kerül, talán ez nem is olyan drága, és mondjuk ugyanazért a fogyasztásért már 100 lovam van, bármelyik éppkézláb adagolós tudja javítani-beállítani, az epic-et meg csak a "filep diesel", de csak mert csepegett egy tömítés hiája miatt a gázolaj belőle, 112.000.-ért akarták javítani...
Azt hiszem az indításgátlóm szórakozik Transitomban.Nem mindig indul be elsőre. Teker, de nem indul. Ha kiveszem a kulcsot és visszarakom akkor beindul. Nem biztos, hogy 1.-re, vagy 2.-ra, de 3. próbálkozásra beindul. És nem mindig csinálja.
Na voltam szervízben futóműállításon.Semmi baja nem volt,csak az egyik gumi volt hibás azért húzott jobbra,de a szervizes megvigasztalt rendesen.Azt kérdi mennyi van a gépbe,mondom 142,ja jó kis autó de ezeknél kuplung szervíz 150-nél lessz aktuális 125000.-/utánna 200e körül jön adagoló elektronika meg felujítás 200000.-.Mondom akkor minden ok imátkozom,ne így legyen.
üdv. mindenkinek,2002 es tranyám van...még mindig...égyre gyakrabban el megy a gáz(nem müködik a gázpedál) ,kigyulad a izzítógyertya lámpa csak alapjárat van,mit kell cserélni?
Nekünk annak idején a cégnél volt tranzitunk , alám pedig egy Focus Combit raktak, na akkor szerettem bele a Ford márkanévbe. Hihetelne mennyire probléma mentes volt a használatuk évekig, amikor elváltak útjain saját használatra Escortot vettem mert akkor azt engedhettem meg magamnak az nem nyerte el a tetszésemet, de a mostani fiestám helyrebillentette az egyensúlyt :) 2 éve van meg és csak a szokásos ellenőrzésre kellett vinnem pedig hajtom rendesen.
A facees alkalmazásra most már azért szánok időt mert multkor sikerült nyernem egy koncert jegyet, kitudja hátha most is bejön :D Kicsit nagyobb lenne az öröm :)
nekem egy ford fiestám van én megvagyok elégedve vele , ja és facebookon nekem is kuldtek autót a haverok és én is elküldtem a csajoknak is nekik a fiesta kellene azt irták, hát nekem személyszerint a focus tetszik de a fiesta se kutya, persze kicsi városi autó, de a focus azért sportosabb és tágasabb inkább családi jelllegü de van belőle sportváltozat, s ha jól tudom akkor wrc (world rally champion) változat is, nagy egy olyat biztosan kipróbálnék.
Az unokatesómnak van egy focusa neki el is kuldtem ezt a facebookos alkalmazást mert bele van szeretve az autójába, s nem kicsit nagyon. Odáig elmegy hogy becézgeti drágámnak hivja, persze a barátnoje sem nézi ezt jo szemmel szerinte nincs ki a négy kereke, azaz egggyel több is van neki ami azt illleti.
Bár, hogy őszinte legyek, kicsit szkeptikus vagyok az ilyen nyereményjátékokkal, de mivel most éppen autókat nézegetek, így játszom én is:-D Végülis, nem kerül semmibe.
Én veletek ellentétben nem a Transitra pályázom, hanem a Focusra vagy a Kara.
Van is a garázsomban már 4-4 darab:D Elsírtam az összes barátomnak, hogy küldjék vissza, mert nekem autó kell:D
Sajnos, az igazi garázsomban még nem áll autó, mondjuk igaz, nincs is garázsunk, de sebaj, ez legyen a legnagyobb probléma.
Köszönöm a játék linkjét, ki fogom próbálni alkalomadtán :D Nekem a Connect is jó lenne így a leírásod alapján, de utánajárok majd a neten. Köszönöm még egyszer!
Nah, akkor tegyük tisztába a dolgokat. (Én is ismerem ezt a Facebook játékot). Amit itt sorsolnak az a Ford Transit Connect ami a kicsi változata, ami kb arra jó, hogy a zöldségeidet cipeld, aki arra megy, hogy majd nagy Transitot nyer, azt el kell keserítsem, itt csak a kicsit lehet megnyerni.
Én is szoktam egy ilyet hajtani, filmes cégnél dolgozom és ilyenekkel cipeljük a felszerelést (meg van nagy Transit is). Van ennél nagyobb is, aminek a neve csak simán Transit, ennek aztán mindenféle variánsa létezik, sima zárt, platós, egyterű, utasokat szállító, ponyvás, billenőplatós, stb.Ha neked a nagy Transitra van szükséged akkor ne ebben a játékban bízz, mert abban csak Transit Connect-et sorsolnak.
facebook-os cucc: [link1] ide aztán csemegézz:) reggel láttam énis ezt az alkalmazást ahogy egy barátom küldött egy verdát.... vegyeszöldség nagykereskedésem van,ugyh igazábol nekem a transit lenne a jo megoldás,akár ingyen,megynerve:) de akár vásárolva is..kár hogy abszolute buta vagyok az autotipusok közti különbségekben,különösen kistehereknél...ezen a forumon mondjuk elég jokat olvasok rola,gondolom sokmindenkinek van itt...magát a Fordot ár/érték arányban jonak tartom,csak viszonyitási alapom nincsen..valakinek esetleg?
Nekem sajnos lövésem sincs a Transitokról, eddig egyszer volt meló miatt kisteherautóm (mint szolgálati autó, de persze használtam én minden másra is :D), az viszont még csak nem is Ford volt. Most én is vennék egy sajátot, de erősen gondolkozom, hogy vajon milyet... Ezért is néztem be ide. Milyen játékról is van szó? Nem is lenne rossz ingyen jutni egy Ford-hoz :D Főleg most, hogy így beleolvasgattam a topikba, és kezd egyre szimpatikusabb lenni.
Remélem jól kötötték be. Bár a tartályban nem volt víz mikor én itthon megnéztem.
Igazából az történt hogy mire hazaértem pestről, akkor már belevolt rakva pár napja, csak kérdezem mizu vele. Aztán mondta apa hogy valószínű megfeküdt a fűtőbetét. Másnap megnéztem a hűtővizet, és hiányzott a kiegyenlítő tartályból a hűtőfolyadék. Lehet ez is oka volt hogy elromlott......
Jól kötötték be a melegítőt?Mert ha igen,egy motorindítás után percek alatt légtelenedik.Még egyben sem halt meg a fűtőszál. Vagy motortartó bak kopog vagy a kipufogó ér neki pl a váltótartó baknak.
Történt a minap hogy, belerakták a tranyóba a víz előmelegítőt amit Ceglédről postán megkaptam. Érdekes dolog hogy szerintem nem lett rendesen lelégtelenítve és a fűtőbetét elszállt egy próba során. Na de mindegy most nem is emiatt írok. Azt furcsálom hogy amikor az autót elvittük még semmi hangja nem volt. Ez alatt azt értem hogy most beindításnál és leállításnál hallok egy tompa koppanó hangot. De csak beindítás és leállításnál. Érzésre a bal lábamnál a kuplung alól a padló alatt. Esetleg motortartó bak? ÉS egyik pillanatról a másikra megadja magát? És úgy vettem észre mintha meleg motornál jönne elő ez. Hideg motornál nem igazán halom hogy lenne dübb....
Kocsi rendesen működik semmi baja, csak ez egy kicsit bosszantó.
Nekem villanyszerela szakmám,de a 230v.teljesen másképpen müködik mint 12v. Kerestem rajzokat a neten,szakszervizben,de lemezen van nekik is . nem meri a cimborám sem kihozni,pedig igen jo beosztásban van. Keresek valami értö,vagy árto villanyászt aki látott már hasonlot.
2000 utáni tranzitom van.Valaki meg tudná írni ,hogy lehet-e álítani a kuplungon.Az a gondom ,hogy már alig veszi az 1-est.Hidegen egyártalán nem,mrelegen néha.A kuplung nagyon mélyen fog már szinte rögtön,pedálon kb1cm mozdulatnál.Szerintem az a gond ,hogy nem emel ki rendesen.Ja és ha nincs beindítva tökéletesen lehet váltani.
Más: tegnap jól összesz**tam magamat. Este hajtok le főútról balra a transittal, lehajtó sáv nincs, mögöttem jön egy schumacher zéró féktávval, épp ezért jó korán idexelek, meg lassan fékezek. De közben a raktérben lévő teli kanna megindult csúszva előre. Mivel most került bele a gyári gumírozott padló, más hangja volt a kanna csúszásának, mint amikor a fémlemezen csúszott. Egy az egyben olyan hangja volt, mint amikor valaki síkos úton blokkoló kerékkel fékezve közeledik hátulról. Mivel több fényszórót is láttam mögülem és elfelejtettem, hogy bent van a kanna, hirtelen azt hittem, hogy valaki előzés közben észrevettem, hogy balra kanyarodok és besatuzott fékkel csúszik felém, hirtelen kivert a víz, majd mikor a kanna elérte a térelválasztó lemezt, csattant egyet a bódén, na mondom, belém csúsztak, bár furcsa volt, hogy nem lökött nagyon a kocsin. Mondom is öcsémnek, aki mellettem ült, hogy na fasza, ez belénkszállt. Erre röhög, hogy a mi a fenéről beszéltek, csak a kanna volt az. :-)
Kell még szoknom ezt a Tranyós fílinget :-)
Amúgy motorral volt már olyan, hogy túráztunk és elbambult a mögöttem levő, mikor én kanyarodáshoz lassítottam, és hallottam, hogy blokkolva fékezve közeledik, persze tükörből nem láttam semmit, mert vakított a nap hátulról és mivel fűrészfog alakzatban mentünk és én mentem a felezőhöz közelebb, ő meg az út széléhez, nem tudtam, hogy most balra, vagy jobbra húzódjak, közben halottam, ahogy egy nagy csattanással földhöz vágódik a motor és immáron a betonon irgalmatlan hangos karistolással közeledik felém egyre jobban, közben a párom, aki mögöttem ült és meg félre tudta fordítani a fejét, csak kiabálta, hogy "Úristen, Úristen, Úristen", persze én még mindig nem láttam semmit, hogy jobbra, vagy balra húzódjak, közben adtam a gázt a motornak és maradtam azon a vonalom amin haladtam, mikor megláttam, hogy a motor a balról előz a földön fekve :-) Elég fosatós volt :-)
Szívás...sajnos sík hülye vagyok az elektronikához, én is küzdök most --igaz kisebb-- ilyen problémával. Nekem nem működik a rendszámvilágítás, meg az ajtónyitásra jelző zümmer és nem jöttünk rá, hogy mi a hiba.
Van nekem ilyen Transithoz angol nyelvű Haynes manual-om, abban van kapcsolási rajz, de elég miniatűrök a feliratok, jelzések, könyvestül nem tudom bescannelni, fénymásolás után scannelve meg garantáltan nem mész vele semmire... Szerintem kitartó kereséssel találsz a neten kapcsolási rajzot. Ha ilyet találsz, megoszthatnád itt is, mert én ezen a Haynes-en sem igazodok ki, nekem a vonalas átlátható csak.
Valószínűleg félreérthetően írtam, mert nem a tolatással/parkolással van a gond, hanem azzal, hogy ez egy dobozos transit teherautó, aminek csak az utastérben van oldalablaka, így ha nem derékszögben, hanem jobbról nézve hegyesszögben érkezek egy kereszteződésbe, akkor nem látok el jobbra. Én megoldom ezt "trükkösbe" úgy, hogy vagy megpróbálok ferdén beállni a kereszteződésbe, hogy lássak jobbra, vagy a szembejövő sávba hajtok be és így nem csattanok, ha jön valaki hátulról. De nem a legjobb ez sem, hiszen mi van, ha előzés közben hajtok be, vagy megijed a mókus és félrerántja a kormányt. Ezért gondoltam, hogy egy holttér tükröt kéne a jobbos tükör tetejére felaplikálni, amit úgy állítanék be, hogy éles szögben állva is lássam, ha jön valami jobbról.
Sziasztok. Furcsa jelenségre lettem figyelmes a napokban. 2002.es tranyomban a motortérben elolvadt egy vezeték. megjavitottam,másnap ismét olvadtan találtam. irány szerelöhöz,aki szerint izzitogyertya zárlat. Másnap hármat kicserélt,de eggyet nem mert bántani nehogy beszakadjon. Meg is javult, majd tegnap reggel ugyanugy olvadtan találtam a vezetéket. Nem tudom ,hogy a megmaradt régi gyertyát vissza kötötte,vagy nem,de izgalmas lessz igy minden reggelem,ha nincs izzitásom. Esetleg valami ötlet, vagy rajz nincs a birtokotokban,ami segitene hibát keresni? Elöre is köszönöm a segitséget.
Azt áruljátok már el, hogy hogy lehet megoldani 3 személyes Transitnál, ahol nincs oldalsó ablak, hogy lássak jobbra hátra is, mert elég ciki vele egy Y kereszteződésben kimenni főútra, mikor nem látok semmit. Pláne fontos lenne, mert én még eltrükközgetek valahogy, de a párom is használná a verdát, ő kevésbé jó ilyen jellegű "probléma megoldásban". Mégegy kis holttértükör felszerelése a jobb oldali tükör tetejére segíthet?
Kész lett a Transitom, váltótámasztó csere után is ugyanúgy csinálja a berezonálást, a szerelő srác sem jött rá, hogy honnan jön, de szerinte a váltótól. Alulról is átnézte a kocsit, sem kipufogó, sem egyéb dolgot nem talált, ami berezonálhatna. Előlről jön a hang, méghozzá valószínűleg bal oldalról.
Két hét múlva leszedi a váltómat, mert fogaskoszorút kell cserélni, és akkor kicsit jobban szétnézünk a környékén, hátha meglesz.
Amúgy UPC-s szerelők is mondták, hogy van olyan Transitjuk, ami rezonál és van olyan is, amelyik nem, ők nem foglalkoztak vele, tolják a százezreket a gépekbe, eddig még meghibásodás nem származott a rezonanciából. Azért jó lenne megszüntetni, mert nagyon rühellem :-)
Én is most vettem, igaz használtan egy 2002-es Transitot. Ami miatt ezt vettem, az az állítólagos megbízhatósága, aki teherautókkal foglalkozik, az ár/érték arányban mind a Transitot javasolta. Népítéleteket olvasgatva is megerősödött bennem ez az elhatározás. Amit elcsesztem, hogy nem mechanikus adagolósat vettem, hanem egy újabb fajta, elektronikus adagolósat. Be is halt rajta az elektronika, 100eFt-omba fájt a javítás. De beszélve UPC-s szervízesekkel, nem túl gyakori ez a fajta meghibásodás, viszont ha megtörténik, akkor az "fáj" anyagilag.
Látom újban gondolkodsz, ott nem kell félni szerintem ettől a meghibásodástól jó darabig, pláne, hogy garis lesz a gép.
Az viszont biztos, hogy ez egy puritán szerkezet, azért olcsó. Nem túl kényelmes, de elviselhető. Lehet rendelni bele komfortülést, meg egyéb kényelmi extrát, de ha van pénzed rá és igényled a kényelmet, akkor Mercedes-t kell venni, az fullos is, megbízható is, stb. Nekem pici pénzért kellett megbízható járgány, én ezért vettem Transitot, amire kell arra tökéletesen jó, sőt még többre is.
Most szeretnék valami kisteherautót venni. Milyet vegyek? Mit ajánlotok? Én Transitra gondoltam. Vélemény?
A Facebook-on regisztráltam egy játékra, ahol fordokat lehet nyerni, megpályáztam egy transitot, hátha megnyerem. Szerintetek jól járnék vele? Mondjuk a dizajnja k...va jó, szerintem, de azért az sem lenne baj, ha műszakilag is jól járnék.
Köszönöm kérdésed, azért válaszolok később, mert a számlát elő kellett keresnem, hogy mik voltak rajta cserélve. Kinyomó csapágy, kuplungtárcsa, kardáncsapágy és a nyeles tengely végére tűgörgős csapágy, tehát a lendkerék az nem. Pedig erre én is gondoltam, de azt hittem cserélték. Új lendkerék kell bele vagy elég szabályoztatni? Melyik a legtartósabb? És ha már a váltót leveszem, kell e ott valamit csinálni, vagy hozzányúlni?
Mezőkövesden lakom. Természetesen ha tudsz a környéken szerelőt, az a legjobb, de mivel nagyon régóta küzdök ezzel a dologgal és az autónak még ezen felül más problémái is vannak hajlandó vagyok 100km-eket is utazni érte. Csak végre csinálja már meg valaki RENDESEN, mert ezen az autón bármit javítottak, soha nem lett jobb csak rosszabb.:( pl. a jobb hátsó kerék csapágy a 3. benne és nehogy azt hidd hogy gagyi alkatrészekből, SKF, és valamilyen angol márkájú, már nem emlékszem. A boltosok nagyon dicsérték. A kardáncsapágyammal ugyan ez a helyzet, talán még durvább, mióta nálam van az autó, ez a 6. Ebben voltak rosszabb és természetesen gyári minőségűek is.
Kicsit eszi az olajat (10.000 km-ren olyan 3,5 l-t), gondolok a szelepszár szimeringre.
A egyik porlasztóm végéből lesett egy 0,5 mm2-es darab, színre kicserélték, beállították, de azóta nem olyan szép a járása, a teljesítménye is szerintem csökkent. Adagolóra gyanakszom.
Összességében ennyi hibáról tudok, de nem akarom eladni, mert szeretem és a család is.
Azért ha megnézed a gumikat, minél nagyobb az átmérő annál nagyobb a súlyindex.
Anno a berlingón 14"-os volt, a személygumi súlyindexe nem felelt meg az össztömegnek, de mivel, üresen vagy csak félig megpakolva jártam vele, semmi gondom nem volt vele. Műszakin sem, a rendőrnek sem.
A transit ami 9 személyes, korántsem lesz akkora súlyú, mintha 3 személy +teher lenne.
195/65R15 11.500-ért vettem . Toyo.
Mondjuk olyan márkát, hogy kingstar fel sem tennék.
A 15"-tól biztos nem...azon semmi nem múlik, attól még a futófelület, az oldalfal tartása, stb lehet más, az csupán felniméret, se szélességet, se magasságot nem határoz meg. Lehet, hogy éppen belefér a súlyindexbe, de többel erősebbek a C-s gumik, mint amivel drágábbak.Én egy eleve használt téligumit, amivel vettem az autót, három évig használtam télen-nyáron...70ekm felett mentem vele, mikor lecseréltem. 195/70 R15 C kingstar 14.900.-, mennyivel olcsóbb egy személy? (megfejtés:beírtam keresőbe, semmivel...)
Nem tudom rejtegetni azt a benyomásom, valaki itt mondjuk toyota szalonban dolgozik...:-P Megint urban legend dagadásának vagyunk tanui, ahogy egy csúsztatás végül teljesen a valóság ellentétébe fordul.
Eleve, teherautó létére és a kornak megfelelően azért erős túlzás a "nincs" kijelentése. Csak épp messze elmarad egy rolls roys-étól a csendessége.De ha az ember elbíbelődik vele, nem csak kizsákmányolja magyar autós módjára a gépet, hanem szereti csinálgatni, javítgatni, akkor mindenen lehet. Alapvetően a mostani 97-es td tranyóm pillanatnyilag a legcsendesebb autónk a flottában.A leghangosabb az MKIV-es rs turbó escort,1987-es (ami nagyságrenddel halkabb egy régebbi MKIII-as escortomnál, 1981), asszony 1994-es td kombi escortja már egészen kultúrált zajszintű belül, az újabbak se sokkal különbek...de a tranyó halkabb.Pedig utólagos átalakítással lett 5 személyes, eredetileg a válaszfal az első két ülés mögött volt, nem túristabusznak készült a hátsó traktus.Én csak a hátsó 3 ajtót szigeteltem meg, ami árnyalatot változtat szinte, de az első ajtókhoz nyúlni sem kell, mert eleve úgy záródik, hangszigetel, mint egy szgk-é.
Az a csőrös tranyó, amit 3 személyes tgk-ból 8 személyes busszá alakítottam még 10 éve, amikor lehetett ilyet, az azért ne feledjük, 79-es volt...és csak a válaszfalat kivéve lett olyan hangos, a csupasz raktérből jövő zajok miatt.Megkapta azokat a kárpitokat, aminek egy busz verzióban kell lennie- anélkül nem lehetett átminősíttetni- halkabb lett, mint a korabeli szgk-k.
Ha valaki ült már több típusú tgk-ban, '70-es, '80-as, '90-es évekből, az jobban össze tudja vetni, és azért oda kell figyelni, hogy már öt év is sokat nyom a latban.A transitok meg eléggé állandó darabok, 65-től 78-ig változatlan külső, az orrán kicsit simogattak, a bodé ugyanaz maradt-85-ig.Akkor jött a forradalmi ferdeorrúsítás, és apró igazgatásokkal 2000-ig maradt a forma. Tehát nagyon könnyen beleeshet az ember, hogy 10-15 év különbséggel vet össze két gyártmányt. Ráadásul a régebbi autókból szerelések folytán "elfogyasztják" a szerelők a szigetelést...le-letörik belőle, kimarad, elveszik, és mivel működik nélküle, nem izgatják magukat érte.A 97-esemnek szerintem ugyanaz a motortér hangszigetelése, mint a régebbi 93-asoménak, csak abból már hiányzott itt-ott...
Tgk-m volt tranyó 1979 2,0B, '85 2.0B páncélautó, '87 2.0B/G, '85 2,5Di, '93 2,5Di, 97 2,5 TD. Más: '88 nissan vanette 2.0D, '93 fiat talento 1,9D, '97 fiat ducato 1,9TD.
A nissanon is volt mit halkítani, lakatolás után a lakatos kifújta bonobittal a kerékíveket, ajtókat belülről, amire melegítve lehetett bitumenes vízszigetelő nehézlemezt tapasztgatni.A taposóknál a szőnyeg alatt gyárilag is ilyenek voltak, de volt mit pótolni.Minél több lemez borítva, annál kevésbé vezetik a hangot oda-vissza a bodéban.Kerékívben meg a kavicsok ellen is jól véd a 3mm vastag cucc. Későbbi autóknál már ez felesleges, az a gumi szerű alvázvédő ugyanezt tudja (pl a 93-as tranyó, a nincs-hez képest lakatoláskor eleget kapargattam róla...)
Halkítani minden lépést hatványozottan nehezebb, ellenben kis hanyagsággal jól hangosítható egy gép.Említett szigetelések elhagyása, hátsó ajtóban-géptetőben merevítők és a külső lemez közti kittelés hiánya, tetőmerevítő csavarjának kilazulása, zárak lazasága, lötyögése, szigeteléshez utánállítás mellőzése mind kellő csatazajt biztosíthat, mellé egy széthullott belsejű vagy törött kipuffogó hab a tortán...
Hát akkor meg is érdemlitek...az, hogy szgk-nak minősített, attól még megmarad a súlya.És nem tgk guminak hívják igazából, hanem erősítettnek, "C"-snek.Én a múltkor keresgéltem a neten 195/70 R15-öst, valami jutányosban, és a legolcsóbb még "C"-s kategóriájúnak a súlyindexe 850kg körül volt.Álló helyzetben még jó is, de ha belegondolok, kilónál egy nagyobbat fékezve, még irányt is korrigálva mennyi jut egy kerékre...és éppen ilyenkor pukkanjon majd el, ugorjon le a felniről, stb...no nem, akkor inkább olyat, aminek a száma 100 feletti (pl mostani 102, egy tonna feletti). 15-16 eft körül már lehet kapni, nem hiszem, hogy azon a pár ezresen kell spórolni a biztonságon, nem beszélve arról, hogy hivatalosan is alkalmatlan rá, gépjármű ellenőrzés esetén a szerv akurátusan kipakol majd minden feleslegeset a zsebeiből, hogy felkészüljön rá...;-)
Kis segítségre lenne szükségem. Van egy 97-es,9 személyes ,2.5-ös transitom, személyautó vizsgával. Eljött a gumicsere időpontja,szerintetek vehetek rá sima személyautó gumit,ha megfelel a súlyindexe,vagy felejtős,és kistehergumi a megoldás??? Mint biztonság mint rendőrügy miatt is fontos lenne!
Oké, csak ez szerintem szemétség... Vagy csak én gondolom úgy, hogy ennek alapfelszerelésnek kellene lennie? Mert egyes dolgok az autókban tényleg csak a luxus miatt vannak, de ez szerintem nem azok közé tartozik...
Nem gondoltam volna, hogy ennyire rossz a szigetelés a transitokban :o Vagy nem is transitod van? Milyen "teherautóid" vannak? (nem olvastam sokat vissza, ha említetted már sorry) A szigetelés szerintem alap lenne egy teherautóban is. télen is kell dolgozni, az élet nem áll meg akkor sem ...
Szevasztok! Eladó egy új vonóhorog Ford Tranzit Connect gépjárműre. A vonóhoroghoz talpas vonógömb van. Akit érdekel a horog a 06206100297 számon elér. Jó éjt! Robi42
Apám...ez mindent elmond. Discovery, Flugos futam, három csapatnak kell egy furgont keríteni, levágni a tetejét, nagy kerekek, és terepen tolni, egy big foot-nak is becsületére válva (persze az is a bemutatott etalon...) ...és két csapat vakon azt mondja, kerítenek egy tranyót...;-) angolok...persze igazuk van :D
A kinyomószerkezetet is cserélték?Függesztőcsapágyak rendben vannak a kardánon?Ha ez mind jó akkor a lendkerék lesz a hunyó,ahogy a féktárcsa,az is tud hullámos lenni.
Ha írsz lakhelyet/telephelyet, akkor jobban tudnak segíteni...mert nem mindenkinek van olyan bizodalma, mint nekem, hogy Bp-ről elmegyek Mohács mellé...;-)
Sziasztok! Új vagyok közöttetek. Segítséget szeretnék kérni FORD TRANSIT 2.5 D, 9 személyes, FT-100-as, 2004-es évjáratú, sima adagolós, szívódiesel autómmal kapcsolatosan. Kb. 270.000 km körül járok. 250.000-nél kuplungoztuk helyi szervizben, mert tolatásnál inkább, de előremenetben is rázta az autót. Ez valamelyest javult, de még mindig fönn áll, ha nagyobb a súly benne. Majd 255.000-nél Ford szervizben volt, új gyári tárcsa, csapács csere, gondoltam itt biztos, hogy megtalálják a problémát. De sajnos csak a pénzt dobtam ki, semmi nem változott. Tudna valaki közületek olyan szerelőt, aki ezt a problémát meg tudná nekem oldani? Visszajelzéseket szívesen várok! Előre is köszönöm! János
Én már régóta leszigetelgetem a "nagyon teherautóim". egyszál lemez bódé valóban necces lehet- bár azért a diesel tol annyi hőt, hogy ha jó a fűtésrendeszer, termosztát, stb, csak nem kéne kevésnek lennie.A radiátor vízköves, lerakódásos, a bowdenek és vele a terelő lapok elállítodva lehetnek, és máris meghülyül a rendszer. Mikor a cxsőrös benzinesből kivettem a válaszfalat, akkor csodálkoztam, mekkora hangzavar támadt.Tűrhetetlen állapot...az oldal "kárpitoknál" kitöltöttem terwolinnal, tetőre a merevítők vastagságába pont befért 2 centis polifoam, a raktér alját lekezeltük, majd polifoam, és arra osb tábla.Ha a rezgések nem tudnak gátlástalan télakolni oda-vissza a bodéban, nagyságrendekkel csökken a zaj, és ugyanez hőszigetelésnek is elég. Ha az ember "nagyban játszik", lehet alkalmazni olyat, amit a gyártók is, bitumenes lemezeket.Mosogatók aljára tesznek 10x10-es négyzeteket, hogy ne legyen olyan a vízfolyatás, mint a dobpergés...olyan részekre, mint ajtók, ahol az üveg mellett nem százas a szigetelés, ami befolyik, lenn kifolyik, ott hangszigetel ez. Kárpit le, 3milis nehézlemez (aljzatbetonra árulják, egy tekercs annyi, mint ugyanez hifi boltban fél négyzetméteresben..) berakható méretre vág, gázlámpával megmelegít, míg a felülete olvad, és bőrkesztyűs kézzel rátapicska akülső lemezre.Ezzel a módszerrel betapétázva az ajtó már lomhább lesz rezgések szempontjából. Érdekes, 94-ig egy sik lemezes burkolat volt az első ajtókon, utána egy domborított, hangszóró hellyel, valami vastagabb anyagból, aminek folytán sokkal hanszigeteltebb lett.
A partner állandóan bezárja a hátsó ajtót.Egyszer kinyitod,vissza csukod bezárja.Mindannyiszor nyomni kell a gombot a műszerfalon.Egyszer elkap az ideg,felgyújtom.Boxeren belül nincs ajtózár gomb.Egyáltalán.Csak a műszerfalon.Ha járó motornál akarom bezárni kívülről az autót,az csak egy különleges tornamutatvánnyal lehetséges.
Egyébként a berlingó elöl jobban pakolható, mint a connect.
De hogy minden szarért sípol, ha nyitva hagyom az ajtót lekapcsolja a belsővilágítást, helyettem dönt, próbál önállóan gondolkodni, és ezek nem állíthatóak, ez teljesen megőrjített.
Azért mondom... Általában a cégek szarnak rá, hogy a proli miben kucorog...csak olyanra figyelnek, mint pl az én szívó dieselemben volt, amit egy felszámolt cég flottájából vettem, hogy elvették az anyagot a felső fordulat tartom,ányban, hogy ne hajtsák szét a dolgozók- úgyan, ne siessenek már annyira haza...-meg ne egyen már annyit...amúgy jól ment, csak épp sírva volt meg a száz, röpke pár perc alatt...kamionok előzését komolyan meg kellett tervezni az autópályán, mikor elhoztam. Top Gear-ből szívtam magamba azt az infót is, mikor Clarkson kérdezte, hány féle verzióban rendelhető a tranyó?100?1000?10000?- Nem!15 millió... Tehát volna miből válogatni...van rá egy huszasom, hogy amit egy C-max-ba bepakolnak, azt tranyóba is kérhetsz. Bár magam részéről ennél a 97-es td-nél lehúzom a rolót.Gyors, erős, annyit eszik, mint amit papíron a nejem escort td-jének kéne városban... Az alap, jól érezhető, átlátható bodegán, és a magasságon túl, hogy azzal, hogy jobban tudom előre, ki mit bénázik, átlátva felettük, ez minden ilyen tranyóra igaz, de extraként van benne két lufi, ővfeszítő, abs, fényszórómagaságállítás, ülés magasság, ülőlap állítás, pumpás deráktámasz állítás...nem én rendeltem, ilyet kaptam épp legjobban megfelelőt a piacon.Ha olyan kopottas, fapados dolgozós, mint a bordó a képen, a td meg a katalizátor benne van, már nekem jó. Én hetek óta vigyorogva vezetek, hogy hogy megy, és ahhoz képest mit eszik...hogy induláskor, meg kanyarokban körbeautózom a benzines kisautókat, és aztán sértett büszkeségtől vezérelve negyedikben kitapossák a szemét, hogy csak elhúzzanak...nem, hazudok, olyankor konkrétan röhögök rajtuk, mikor nem kapcsolnak, hogy egy transittal versengenek.Pedig én csak megyek, ahogy szoktam, tempósan. És még csak nem is fullos, amit csak anno kapni lehetett bele.De már így is ég és föld, ahhoz képest, ha van egy leronygyolt, alaposan kizsákmányolt gép, ami mondjuk hosszó, erősített futós, tehát eleve erősebbre-lassabra vett figura, de mondjuk jelképesek a kipuffogó dobjai.Röfög, amit minden járókelő észlel, és marhára nem megy, amit szintém, és mondjuk a 20 éve nem ellenőrzött adagoló, előtöltés...okán füstölög legalább komor feketén...jellemző a dodéra, hogy be még beül mindenki, de senki nem száll ugyanúgy ki...hanem lecsúszik.Ami, ha nincs huzat rajta, nem csak elkoptatja a szövetet, de mintha a ló kiharapott volna, idővel a szivacsból is hiányzik egy darab.Szerelések során elfelejtődik visszapakolódni a hangszigetelés- ugye ismerjük ezt...a kikopott csavarok miatt lötyög az ülés, és szubjektíve olyan a hatása, mintha libegne a futómű, teljesen instabil lenne... Na most egy ilyennel veret az ember, 40-nél halálfélelemben, kivül-belül halláskárosodást okozva, szunyogírtva a nyomvonal 100méteres széltében, esztétikai szennyezést okozva...na az nem élmény se kinn, se benn.De...egy bontóstól hallottam, a ford sokféle embert kibír...általában ilyen lestrapáltságig, kizsigerelésig, elhanyagolásig más géppel nem lehet jutni...előbb "büntetnek", a tranyó elnézőbb.Nem meghal, betegeskedik, csak jelzi, nem jó a közérzete, és hazavisz.
Nekem a raktérben a padlón kívül csak csupasz lemezfelület van, szóval az elég necces hőszigetelés szempontjából. Elgondolkodok ezek a zártszelvényes megoldáson, bár az első ötletem az volt, hogy a hátfal azt a részét, ahol amúgy is van besüllyesztés az ülésnek, meg még amit kell, hogy hátrébb mehessen az ülés, azt körbe kivágom és szabok be úgy lemezt, hogy az egész hátrébb kerüljön, de az alsó besüllyesztést, ahova a táblalemezeket lehet berakni, azt békén hagyon. Van is ilyen 1-es lemezem, meg 0,8-as is, szépen körbepöttyintgetem CO-val, kigittelem, aztán lefújom és kész. Szerintem ez egyszerűbb, mert nem kell ott a zártszelvénykeretet, meg furatokat méricskélni, szerkesztgetni.
Még nem mondott semmit a rezonanciára, mert sajna nem jutottunk el a próbakörig, mert nem indult el az autó... Remélem, hogy lesz rá még ideje. Én remélem, hogy aváltó támasztó bakom volt kinyúlva és terhelésnél már fémesen érintkeztek az elemek ott és az rezonált. De ez kiderül, ha elindul a kocsi, mert az is ki lett cserélve.
Én még megvolnék ABS nélkül, sokáig volt olyan kocsim, tudom, hogy kell vele fékezni, de az asszonyka is használja a Transitot, neki fontos lenne az ABS, de majd gyakorlom vele a fékezést is.
Sajna ez igaz,ha nincs kiszedve a válaszfal,nem lehet normálisan beállítani az ülést.Én minden transitomból kihajítottam.Kell gyártani a helyébe csőből vagy zártszelvényből olyat ami megvéd de hátrébb lehet az ülés.Nem fogsz fázni benne,de természetesen ha van csupasz lemezfelület a raktérben azt burkolni kell.
A szerelőd nem mondott semmit a rezonanciára?Egyébként most kicsit jobban nyomom kigyorsításkor és 55 nél teszem 4-be.Így jó.De szerintem valami a levegőszívó résznél lehet.4-be 50-55 ig tart,a rezonációs hang.Mindegy de ha jutnál ezzel valamire írd meg.
Blokkoló alatt lézerblokkoló értek, ami arra jó, hogy megzavarja a lézeres sebbességmérő készülékeket, amit a rendőrség használ :-) És ennek birtoklását szigorúan büntetik osztrákoknál és németeknél.
Az én transitom abszolút fapad. Az első ülést csak sínen tudod előre-hátra tolni, meg a támlát lehet dönteni, de nem túl sokat, mert ott a térelválasztó. 192 magas vagyok és ha koppig hátratolom az ülést, akkor nem tudom hátra dönteni a támlát, de még úgy is túl közel vannak a pedálok, ezért sehogysem tudom úgy beállítani az ülést, hogy ne kelljen kicsavart helyzetben tartani a lábamat a gázon.
Ha a térelválasztót hátrébb lehetne rakni, akkor hawai lenne a helyzet, de akkor meg nem tudnék sehogysem bepakolni 250 hosszú táblalemezeket a raktérbe. Ha meg simán kiveszem a térelválasztót, akkor meg befagy a seggem, mire felfűti az egész kocsit, meg hát nem venném szívesen, ha a rakomány agyonvágna egy vészfékezésnél :-)
Másik megoldás a tempomat, csak hát elég drága móka, egyelőre várok vele, hogy lesz-e még nyűg a géppel. Ha "beáll" a hibalista, akkor talán kap egyet, hogy kicsit hosszabb távokat is megtehessek vele kínlódás nélkül.
"kocsin blokkoló van, amiért megvághatnak az osztrákok 2000Eurora."
Ezt kifejtenéd??
Mi az a blokkoló, és ezért miért büntetnek????
Az én transitom kényelmes. Nincs belső tükör, minek is, hiszen nincs hátsó ablak:)
Igaz az ülések nem széria ülések, a legdrágább üléscsomag, 6 ponton állítható vezetőülés, 4 ponton állítható utasülés. Oldallégzsákkal.
Ez került 108.000 +ÁFA felárba.
Igaz, most kellett gariban javítani, mert a vezetőülés háttámlájában a szivacs szétszakadt. Van az autóban kemény 45.000 Km.
Aztán kiderítették, azért ment szét a szivacs, mert a vasváz sorjás, és szétvágta.
Kormány is állítható.
Mikor kormányművet cseréltek a transiton, 6 napig nem volt autóm. Kértem kölcsön egy hiace-t.
Imádom a japán autókat, ha lenne 2 személyes japán kisteher, azt vennék.
1 napot dolgoztam vele, megfogadtam, soha nem lesz hiacom. Nem bírok beszállni a kormánytól. Kényelmetlen fapados ülések. Hangos motor. 100-nál már úgy bőg, mintha szét akarna esni. Fogyasztása veri a 10l.
Persze cserébe kapod a japán minőséget, megbízható, szinte soha nem romlik el. /kis túlzással/
Amúgy érdekes az autógyártók, és forgalmazók hozzáállása.
Mikor vettem a transitot, csodálozva kérdeztem, miért nem szériatartozék az utasoldali légzsák?? Válasz, minek ez teherautó.
Széria utasülés a padlóba hajtható, kicsi kényelmetlen állíthatatlan. / berlingóé is állíthatatlan, de hatalmas raktér van alatta/. Válasz, minek jobb ülés ez teherautó, ritkán ülnek rajta.
Kérdeztem a fedélzeti komputert. Válasz, minek, a fogyasztást akarod nézni???
Igen azt, tudom sokak szemében felesleges extra, de én szeretnék.
Kérdeztem a tempomatot. Válasz, minek autópályán jársz? Nem de nem csak ott lehet használni. Éjszaka hazafele főúton sokszor 30-40 km-en keresztül nem találkozom autóval. Jó lenne.
Egyszerűen nem értik meg, ebben éli le az ember az életét, mégha teherautó is, miért nem lehet személyautós kényelem és extra??
Személyautót meg minden szarral telepakolják, ami számomra felesleges, ahhoz van az ára, aztán megyünk vele évi 8-9000 km-et.