Én nem dobom ki, pedig nem fogy el, most épp háromféle gabonapép van nyitva. Tápszert sem dobom ki, az sem fogy el 3-4 hét alatt (Marci csak reggelire eszi ezeket). Soha semmi baja nem lett tőle.
Rizstejjel kapcsolatban akartam írni, hogy mi Réka tejallergiája miatt szinte mindent ezzel sütünk-főzünk, és alig érezhető a különbség az ételekben. Ezt a nehezen sűríthetőséget már észrevettem, most már azt is tudom, miért.:-)
Akik használtok Holle rizskrémet, ti mindig szigorúan kidobjátok a felbontott zacskót 3-4 hét után? Csak mert én nem veszek észre benne semmi állagromlást, sajnálnám kidobni, ha mégis jó. És most láttam a dobozán, hogy száraz, hűvös helyen kell tartani. Na most, én a konyhaszekrényben tartottam. Az nem jó?
"nokedli? vagy a tojástól féltek még?" Durumlisztből tojás nélkül is lehet nokedlit csinálni (én csináltam, csak keményebbre kell hagyni a tésztát, akkor meg inkább csak szaggatni lehet kiskanállal vagy késsel deszkáról) csak NAGYON óvatosan adagold a vizet. (esetleg 30 dkg liszthez 1 SÁRGÁJÁT?)
egyéb ötleteim - tepsiben sült krumpli-husi-zség, sajtos is lehet ez - flekkenhusi , meg minden hirtelensült, bunda nélküli, akár hal is mehet már - brassóiszerűségek - tésztás cuccok (sajtos-paradicsomos, vagy akár a paradicsomos darálthusos) - köretnek meg a krumplipüré is jó, abból lehet kis falatkákat 'gyúrni', meg ugye rizs, főtt krumpli, fóliás krumpli, párolt zség, krokett, nokedli? vagy a tojástól féltek még? - tarhonyás cuccok (ezt lehet virsli helyett husikockákkal megcsinálni) - hátha megtanul kanállal enni :-)) tarhonyát - gulyásleves féle? mondjuk egy jó zséges husileves - borsóval, répával, karalábéval egyébbel - én elég sokszor csinálok olyat, hogy husikocka serpenyőben, rá a rizs meg mindenféle vegyeszség (mexicói, vagy kukorica simán) és így párolom össze - szóval a rizotto kibővített értelmezése
egyébként meg zöldborsófőzit csinálhatsz joghurttal, egészen ehető
azt tudom, mit nem lehet :) csak én annyi mindent tejjel csinálok... és főleg azok a gyors kaják. zöldborsófőzelék, spenót, ilyenek. szíl ezek helyett kellenek a menüötletek, muszáj lesz hetimenüt csináljak így!!!
a rizottó jó ötlet, ha nem haragszol a többt is beírom a főzős blogomba!!!
főzhetsz zabpelyhet is a tejben, az is nagyon finom, ha már eszi a gyerek a darabosabbat. vagy kukoricadarát. ezek mindketten négyszeres folyadékban főzendők. és én is úgy csináltam/csinálom, ahogy roll írja: cukor nélkül főzöm és a végén evőkanál lekvárt, régen gyümölcs bébiételt tettem hozzá.
amikor Peti még tejet nem kapott, én úgy csináltam, hogy vízben főztem meg a grízt/zabpelyhet és aztán joghurtot, gyümölcsöt kevertem hozzá, nagyon szerette a kicsim.
fozhetsz persze, en cukor nelkul csinaltam, es mikor majdnem kesz volt, ment bele egy jo nagy kanal hazi szilvalekvar pl vagy friss barack, mikor mi volt
én a saját tejbedarámat (khmm... néha megesik) úgy csinálom, hogy 4 dl tej és 4 ek. búzadara, hozzá 2-3 ek. cukor. de még sose mértem le, ez hány g.:) talán csinálok 2 dl tej + 2 ek. búzadara, kis glükóz (nekem az van itthon), aztán lemérem. ez biztos több, mint 200 g.
Nálunk a két pasi 2x400 gr körüli gyümit szokott megenni, gabonapehellyel dúsítva. Nem tudom még én sem az arányokat,úgy gondoltam először,ahogy a tejbedarát (talán 1-2ek/1dl folyadék)... de aki csinált már ilyet, az biztosan jön majd a pontos aránnyal.
Mzsperx :) kenyér+ sokféle pástétom rá (májas, padlizsán, zöldség, házi lekvár - akár frissen is tudsz pár gyümit összeforralni minimáli cukorral,ha kell egyáltalán), tojásételek