Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17289

Az egyes függöny a legelterjedtebb. De bármilyen művelésmódra alkalmas.

Előzmény: Dobcsány. (17283)
Maci_P Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17288

 

Na, most megtaláltam, bár ez a főoldalról elérhető, az szbki részén sehol sem találtam az általad említett menüt, csak más, hasónlóakat, de ott nem volt infó (korábban sem):

http://pte.hu/osszesesemeny

Üdv

 Maci

Előzmény: Cirfandlia (17287)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17287

Most éppen ez: http://www.szbki.pte.hu/   bár ahogy hallottunk újra más gazdája lesz az intézetnek (visszaeinstandolja az állam) lehet hogy ez a link sem él sokáig. Itt az események, hírek? alatt található amíg ez aktuális volt.

A szüreti bemutató szept. elején van; a metszési március elején, akkor, ill. előtte 1-2 héttel érdemes figyelni az oldalt.

Előzmény: Maci_P (17286)
Maci_P Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17286

"A honlapon is kinn szokott lenni nagy általánosságban"

Ez melyik lap, mert akkor lehet, hogy rosszat figyelek?

"Ritka is az új arc sajnos."

Pedig szívesen ott lennék, ha kellő időben kiderülne az időpont...

 

Üdv

   Maci

Előzmény: bajnár (17284)
bajnár Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17285

Azt nem erőltetik annyira, miután nem a saját munkájuk. Bár tudtommal volt magyar közreműködő a nemesítők/kiértékelők közt, illetve több magyar fajta is (kunleány, bianka) van a szülők közt. A hajósi borvidéken már rohamosan terjed, sztem a biankánál jóval komolyabb bort lehet összehozni belőle.

Előzmény: gardonyim (17282)
bajnár Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17284

Aki egyszer már volt, annak elvileg be kell regisztrálnia, ott felírják a levélcímét is és még idejében értesítik. A honlapon is kinn szokott lenni nagy általánosságban, érdemes figyelni. Azon kívül helyi média szokta még megemlíteni. Ritka is az új arc sajnos.

A két legnagyobb alkalom a metszési és a szüreti bemutató, ezek amolyan nyílt napok.

Előzmény: Maci_P (17281)
Dobcsány. Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17283

hello

az Aletta milyen művelési módban van művelve?

 

Előzmény: Törölt nick (17238)
gardonyim Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17282

Szia!

 

Köszönöm a beszámolót! Pannonija bort nem mutattak?

Előzmény: bajnár (17280)
Maci_P Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17281

Hello!

 

Azt megkérdezhetem, hogy ilyenről hol lehet időben értesülni? Akár más kutatóintézetek hasonló akciójáról is.

Mert olvastam itt a fórumon, de az már aznap reggel volt, ilyenkor már nem igen tud az ember elmenni...

 

Köszi

         Maci

Előzmény: bajnár (17280)
bajnár Creative Commons License 2014.09.10 0 0 17280

Helló!

 

Én igen, az asztalon jázmin, borsmenta, 8/52-es, panonija szőlői voltak kipakolva és még néhány megjegyezhetetlen kódszámú, számomra ismeretlen a rezik közül. Kóstolva őket, továbbra is a panoniját tartom a legtartalmasabbnak, legzamatosabbnak.

Pincében ha jól emlékszem a számára, a 452-es újborát kóstoltuk elsőnek, elég vékony, semmilyen, zöldes, kesernyés íze volt, egy kis szűrőlapos papírízzel megfejelve. A 8/52-es tavalyi volt, ebben már több volt a tartalom, az arányai is nagyjából rendben voltak, de ezúttal is éreztem rajta ezt a fojtós, birspálinkás aromát, illetve vmelyik fejlődési fázisban fel is falhatta a kénjét, mert bár most megvolt a szintje és frissnek tűnt a színe alapján is, egy kis kenyérhéjasság ráült a borra. Sommásan: a kóstoltak alapján maradok a "hagyományos" szőlőfajtáknál az idei év tükrében is, ezen a minőségen még csiszolni kell...

Előzmény: gardonyim (17277)
yacek75 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 17279

üdébbek a savak.

más a fajtajelleg.

 

egyébként ki kell kísérletezni

valamelyik szőlőnek egy 17-es mustfokú szüret áll jól (roséról beszélek)

valamelyiknek meg egy vöröscefréből való színmust elvétel.

vagy a kettő házasítása.

kísérletezni kell.

ezt kezdtem most.

finomseprőn tartás.

vagy nem.

ki tudja.

 

bocs máááá ittam

:-)

 

Előzmény: juhosttt (17278)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.09 0 0 17278

Kicsit világosíts(atok) fel kérlek! Mért is jó ha ha korán, alig érett szőlőből van a roze?

Előzmény: yacek75 (17276)
gardonyim Creative Commons License 2014.09.09 0 0 17277

Sziasztok!

 

Volt valaki a pécsi fajtabemutatón? Milyenek voltak az új rezisztens fajták borai? Lehetett őket kóstolni?

yacek75 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 17276

hi, próbálok válaszolni

tőkén tartani mihez? rozéhoz? cirka 16-17-es mustfoknál még tud 8-as savat.

a vörösborhoz idén nem tudtam 18 mustfok fölé vinni, mert rothadni kezdett. ekkor is megvolt simán

a 7-7.5 -es sav.

én olyan 3-4 órát áztattam, de lehet sok volt...bár az az igazság, hogy nekem jobban bejön a szép pirosas málnaszörp szín mint a bágyadt hagyma. de ez ízlés dolga. mondjuk bírálaton asszem nem szeretik a túl erős rozé színeket.  valaki kommentelje ezt légyszi :-)

persze hogy kap ként. már cefre korában a pektinbontó enzim után 1 órával . 40-50-es ként.

rozé fajélesztő, élesztőtáp alap.

nem írom le a teljes technológiát, de nyálkázás alap, meg az egyenletes "reakció" 16 fokon (max) ehhez meg is zabált napi 5 kiló jeget.

 

Előzmény: juhosttt (17271)
Oechsle Creative Commons License 2014.09.09 0 0 17275

A kekfrankost nem lehet egeszsegesen tartani sajnos növenyvedelem nelkül, föleg nem ilyen evekben mint az idei. Az ökologiai keszitmenyek pedig nem minden esetben hatekonyak. Szoval ez egy eleg nehez helyzet, viszont egy ökoszölesz tisztaban van azzal, hogy 10 evben akar 1-2 alkalommal kevesebbet szüretel, de akkor sem mergezi a környezetet es a sajat egeszseget.

 

Amugy a teljes vegyszermentesseg a Solaris szölöfajtanal tenylegesen azt jelenti, hogy a telepites ota semmilyen kezeles nem törtent. A szo legszorosabb ertelmeben csak napfeny, esö es madarfütty.

 

10 eve vizsgalom a fajtat es olyannyira rezisztens, hogy nem lehet megbetegiteni. Ezert is gondoltam ezt eltepeiteni.

 

Amugy eppen a fajtabejelentessel küzködök. Ne probalja utanam csinalni senki, ez nem embernek valo feladat.

Előzmény: Cirfandlia (17274)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.09.09 0 0 17274

Értem, köszi. Azért a Kékfrankos nem egyszerű történet, eléggé lisztharmat érzékeny, pláne a Balaton környéki párásabb (és enyhébb) mikroklímán igazi művészet lehet ezt egészségesen tartani teljesen nélkülözve a vegyszereket. Láttam idén mennyit küzdött rokonom Csopakon a rizlinggel (és mindenki a környéken) de gyalázatos a végeredmény, pedig zöldmunkáztak is, venyigét kihordták, elégették. Rambónak sem (volt) egyszerű az év....

Ez a vegyszermentesség és nulla permetezés Nálad azt jelenti hogy ként és egyéb bio kivonatokat, reguláló, stimuláló szereket sem kap a növény, csak zöldmunka? :O

Előzmény: Oechsle (17258)
bajnár Creative Commons License 2014.09.09 0 0 17273

Előbújik a direkttermős pedigréje, de szerintem nem olyan mértékben, hogy zavaró legyen.

Mohácson a Planina Borház, Szekszárdon a Merfelsz pince készít minden évben néró rozét, a vevők általában imádják.

Előzmény: Oechsle (17261)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17272

Hali!

 

Nem tudom mennyire kísérted a fórumot szemmel, de mint írtam korábban, bogyózó építését tervezgetem erőteljesen. Mint már írtad neked van ilyen gépezeted. Tudnál feltenni pár részletes képet róla? Esetleg tapasztalatot megírni? A bogyózó része a legfontosabb.

 

Lenne is pár kérdésem ha nem túl nagy gond:

Milyen hosszú a teljes bogyózó rész?

A perforált lemez furatai hány mm-esek?

A bogyózó "lapátjai" milyen kialakításúak? Pálcák vagy lapátok?

 Milyen elhelyezkedésben vannak a tengelyen?

 Milyen fordulattal dolgozik a bogyózó tengely? 

A kocsány kihordását mi segíti elő? a fürtöt verő lapátok? esetleg pár fokos dőlése van a bogyózónak? 

A kocsányt nem veri nagyon szét a bogyózó, hogy egyes darabjai a cefrébe jussanak?

 

 

 

Előzmény: RAMBO (17265)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17271

Nekem is tervben van a nero és a roze-ja is! Engem érdekel mi sül ki belőle! De a részletek is!

- Meddig lehet tőkén tartani?

- Mennyi ideig áztatod a mustot mielőtt leválasztod a törkölyről?

- Ként kap-e?

- Egyéb adalékot kap-e?

Előzmény: yacek75 (17269)
yacek75 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17270
ja ,még annyi eszembe jutott,hogy disznóölés szaga volt. én betudtam annak,hogy az antiflor vitte bele. Most meg valami egzotikus baktériumra gondolok, aztán majd kiderül. Az a furcsa hogy ha alkalmatlan rosénak,akkor hogy nyert aranyat? Kivonták belőle a necces karaktert? Bár manapság a borászat egy része
inkább vegyészet,szóval minden lehetséges...
Előzmény: RAMBO (17266)
yacek75 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17269
hűha... Na adok neki 3 hetet,lederítem ,aztán beszámolok,mi lett belőle. Már ha érdekel valakit:) ha kussolok akkor gáz van.
Előzmény: RAMBO (17266)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17268

az első képet valamiért lehagyta az index

Előzmény: Törölt nick (17267)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17267

Na csak találtam egy képet saját szőlőről

május 29-én készült. A határt járva rengeteg képet készítek, mások szőlőjéről is, ami tetszik azt felrakom ide néha. Majd ezután jelzem, ami nem az enyém :)

Amint látszik, a természetes növényzet van meghagyva, ezt szoktam letárcsázni, ha nagyon megnő, ilyen esős évben mint az idei sűrűbben, aszályos évben ritkábban. Azt hiszem erről már írtam egyszer. Nem biztos, hogy a legjobb módszer, de én így tanultam és bevált. Így is ki szoktam érte kapni, hogy "nédda, a borásznak milyen gazos a szőlleje! "  :)

Itt van még egy kép, asszem tavalyi

 

Előzmény: Törölt nick (17264)
RAMBO Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17266

Jé, pont ez a fura szag volt az, ami miatt azt mondtam a komámnak, hogy SOHA ne csináljon rozét Néróból! 

Előzmény: Oechsle (17261)
RAMBO Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17265

LOL!

Előzmény: Törölt nick (17264)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17264

A második 2-3-4 kép Köpcösé :)

Előzmény: RAMBO (17247)
yacek75 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17263

Helló, nagyon köszi az igényes választ:-)

Tavaly csináltam kemény 10litert és egy nagyon zavaró szag jelent meg a borban.

animális jegyek... lehet hogy megtámadta egy baci. (0 azaz nulla kénnel csináltam, még arra sem figyeltem hogy levegő van fölötte...)

az idén 50 liter van, kénszint 35-re belőve, kíváncsi leszek hogy mennyire lesz kerek, zavaró off flavour-től mentes. remélem hogy nem Néró specialitás, mert az egész ültetvényem Néró...

vöröset is csináltam/ csinálok belőle. tavaly elszúrtam, az idén egyelőre jónak tűnik, MLF-en már túl is van, egy részének már be is mutattam az új zalai tölgyet, mondjuk lehet hogy szétkapja, azért a Néró nem egy testes bor, ráadásul az idén úgy kellett lementenem 18-as mustfokkal....

Előzmény: Oechsle (17261)
granov Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17262

Köszönöm, úgy látszik a gondolataim valahol stimmelnek.

Én spec a fehér here, gombos lucerna szaporítását gondolom elsőre: fűgyüjtős fűnyíró dobozba megy, onnan szórva szét a magokat. Mivelhogy van helyben.

 

EGy másik gondolat: takart sorokkal próbálkoztatok e? Akár helyben nevelt kaszálékkal akár egyéb helyről származóval?

Azaz amit "talajműveltek", kapáltok az helyett, esetleg szalmával takarni? 

Oechsle Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17261

A Néró rozet mar tavaly összekostoltuk paran. A baj csak az, hogy mindenki rozekeszitö volt a csapatban es nagyon szkeptikusak is egyben.

 

Nagyon szep bor volt, gyakrolatilag szinte mindene megvolt, ami egy mai "modern" rozebornak az ismertetöjegye. Hagymahejszin, palackozas elötti szensavadagolas, füszeres illat, roppanos savak. Szoval jol behütve kellemes ital, de...

 

Volt benne egy olyan illat (Off Flavour) amit nem tudtunk egyetlen szölöfajtahoz, borhoz, gyümölcshöz sem kötni. Valoszinüleg ez csak roze allapotban jön elö a Nerobol, mert vörösbort magam is keszitek belöle es ott ez nem jön elö. Ez az illat valoszinüleg a hetköznapi borfogyaszto szamara nem tünik fel, de a sok okleveles borvizsgalonak rögtön orrot szurt. Ezzel együtt nagyon jo bornak irtuk le, es szivesen fogyasztanank legközelebb is.

 

16-os mustfok, 8-as sav, ebböl meg akar egy jo roze is összejöhet :)

Előzmény: yacek75 (17260)
yacek75 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 17260

Ha szabad kérnem a Nérókról majdegy élménybeszámolót... :-)

Olvastam, hogy a Szentpéteri Néró rosé milyen sikert aratott Franciában, de még nem vettem.

Én is Néró roséval kísérletezek, az illata már most fenomenális.

(Aug 16-i szüret, 16 fok cukor, 8-as sav) 

köszi,

y

Előzmény: Oechsle (17230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!