Na, most megtaláltam, bár ez a főoldalról elérhető, az szbki részén sehol sem találtam az általad említett menüt, csak más, hasónlóakat, de ott nem volt infó (korábban sem):
Most éppen ez: http://www.szbki.pte.hu/ bár ahogy hallottunk újra más gazdája lesz az intézetnek (visszaeinstandolja az állam) lehet hogy ez a link sem él sokáig. Itt az események, hírek? alatt található amíg ez aktuális volt.
A szüreti bemutató szept. elején van; a metszési március elején, akkor, ill. előtte 1-2 héttel érdemes figyelni az oldalt.
Azt nem erőltetik annyira, miután nem a saját munkájuk. Bár tudtommal volt magyar közreműködő a nemesítők/kiértékelők közt, illetve több magyar fajta is (kunleány, bianka) van a szülők közt. A hajósi borvidéken már rohamosan terjed, sztem a biankánál jóval komolyabb bort lehet összehozni belőle.
Aki egyszer már volt, annak elvileg be kell regisztrálnia, ott felírják a levélcímét is és még idejében értesítik. A honlapon is kinn szokott lenni nagy általánosságban, érdemes figyelni. Azon kívül helyi média szokta még megemlíteni. Ritka is az új arc sajnos.
A két legnagyobb alkalom a metszési és a szüreti bemutató, ezek amolyan nyílt napok.
Én igen, az asztalon jázmin, borsmenta, 8/52-es, panonija szőlői voltak kipakolva és még néhány megjegyezhetetlen kódszámú, számomra ismeretlen a rezik közül. Kóstolva őket, továbbra is a panoniját tartom a legtartalmasabbnak, legzamatosabbnak.
Pincében ha jól emlékszem a számára, a 452-es újborát kóstoltuk elsőnek, elég vékony, semmilyen, zöldes, kesernyés íze volt, egy kis szűrőlapos papírízzel megfejelve. A 8/52-es tavalyi volt, ebben már több volt a tartalom, az arányai is nagyjából rendben voltak, de ezúttal is éreztem rajta ezt a fojtós, birspálinkás aromát, illetve vmelyik fejlődési fázisban fel is falhatta a kénjét, mert bár most megvolt a szintje és frissnek tűnt a színe alapján is, egy kis kenyérhéjasság ráült a borra. Sommásan: a kóstoltak alapján maradok a "hagyományos" szőlőfajtáknál az idei év tükrében is, ezen a minőségen még csiszolni kell...
tőkén tartani mihez? rozéhoz? cirka 16-17-es mustfoknál még tud 8-as savat.
a vörösborhoz idén nem tudtam 18 mustfok fölé vinni, mert rothadni kezdett. ekkor is megvolt simán
a 7-7.5 -es sav.
én olyan 3-4 órát áztattam, de lehet sok volt...bár az az igazság, hogy nekem jobban bejön a szép pirosas málnaszörp szín mint a bágyadt hagyma. de ez ízlés dolga. mondjuk bírálaton asszem nem szeretik a túl erős rozé színeket. valaki kommentelje ezt légyszi :-)
persze hogy kap ként. már cefre korában a pektinbontó enzim után 1 órával . 40-50-es ként.
rozé fajélesztő, élesztőtáp alap.
nem írom le a teljes technológiát, de nyálkázás alap, meg az egyenletes "reakció" 16 fokon (max) ehhez meg is zabált napi 5 kiló jeget.
A kekfrankost nem lehet egeszsegesen tartani sajnos növenyvedelem nelkül, föleg nem ilyen evekben mint az idei. Az ökologiai keszitmenyek pedig nem minden esetben hatekonyak. Szoval ez egy eleg nehez helyzet, viszont egy ökoszölesz tisztaban van azzal, hogy 10 evben akar 1-2 alkalommal kevesebbet szüretel, de akkor sem mergezi a környezetet es a sajat egeszseget.
Amugy a teljes vegyszermentesseg a Solaris szölöfajtanal tenylegesen azt jelenti, hogy a telepites ota semmilyen kezeles nem törtent. A szo legszorosabb ertelmeben csak napfeny, esö es madarfütty.
10 eve vizsgalom a fajtat es olyannyira rezisztens, hogy nem lehet megbetegiteni. Ezert is gondoltam ezt eltepeiteni.
Amugy eppen a fajtabejelentessel küzködök. Ne probalja utanam csinalni senki, ez nem embernek valo feladat.
Értem, köszi. Azért a Kékfrankos nem egyszerű történet, eléggé lisztharmat érzékeny, pláne a Balaton környéki párásabb (és enyhébb) mikroklímán igazi művészet lehet ezt egészségesen tartani teljesen nélkülözve a vegyszereket. Láttam idén mennyit küzdött rokonom Csopakon a rizlinggel (és mindenki a környéken) de gyalázatos a végeredmény, pedig zöldmunkáztak is, venyigét kihordták, elégették. Rambónak sem (volt) egyszerű az év....
Ez a vegyszermentesség és nulla permetezés Nálad azt jelenti hogy ként és egyéb bio kivonatokat, reguláló, stimuláló szereket sem kap a növény, csak zöldmunka? :O
Nem tudom mennyire kísérted a fórumot szemmel, de mint írtam korábban, bogyózó építését tervezgetem erőteljesen. Mint már írtad neked van ilyen gépezeted. Tudnál feltenni pár részletes képet róla? Esetleg tapasztalatot megírni? A bogyózó része a legfontosabb.
Lenne is pár kérdésem ha nem túl nagy gond:
Milyen hosszú a teljes bogyózó rész?
A perforált lemez furatai hány mm-esek?
A bogyózó "lapátjai" milyen kialakításúak? Pálcák vagy lapátok?
Milyen elhelyezkedésben vannak a tengelyen?
Milyen fordulattal dolgozik a bogyózó tengely?
A kocsány kihordását mi segíti elő? a fürtöt verő lapátok? esetleg pár fokos dőlése van a bogyózónak?
A kocsányt nem veri nagyon szét a bogyózó, hogy egyes darabjai a cefrébe jussanak?
ja ,még annyi eszembe jutott,hogy disznóölés szaga volt. én betudtam annak,hogy az antiflor vitte bele. Most meg valami egzotikus baktériumra gondolok, aztán majd kiderül. Az a furcsa hogy ha alkalmatlan rosénak,akkor hogy nyert aranyat? Kivonták belőle a necces karaktert? Bár manapság a borászat egy része
inkább vegyészet,szóval minden lehetséges...
május 29-én készült. A határt járva rengeteg képet készítek, mások szőlőjéről is, ami tetszik azt felrakom ide néha. Majd ezután jelzem, ami nem az enyém :)
Amint látszik, a természetes növényzet van meghagyva, ezt szoktam letárcsázni, ha nagyon megnő, ilyen esős évben mint az idei sűrűbben, aszályos évben ritkábban. Azt hiszem erről már írtam egyszer. Nem biztos, hogy a legjobb módszer, de én így tanultam és bevált. Így is ki szoktam érte kapni, hogy "nédda, a borásznak milyen gazos a szőlleje! " :)
Tavaly csináltam kemény 10litert és egy nagyon zavaró szag jelent meg a borban.
animális jegyek... lehet hogy megtámadta egy baci. (0 azaz nulla kénnel csináltam, még arra sem figyeltem hogy levegő van fölötte...)
az idén 50 liter van, kénszint 35-re belőve, kíváncsi leszek hogy mennyire lesz kerek, zavaró off flavour-től mentes. remélem hogy nem Néró specialitás, mert az egész ültetvényem Néró...
vöröset is csináltam/ csinálok belőle. tavaly elszúrtam, az idén egyelőre jónak tűnik, MLF-en már túl is van, egy részének már be is mutattam az új zalai tölgyet, mondjuk lehet hogy szétkapja, azért a Néró nem egy testes bor, ráadásul az idén úgy kellett lementenem 18-as mustfokkal....
A Néró rozet mar tavaly összekostoltuk paran. A baj csak az, hogy mindenki rozekeszitö volt a csapatban es nagyon szkeptikusak is egyben.
Nagyon szep bor volt, gyakrolatilag szinte mindene megvolt, ami egy mai "modern" rozebornak az ismertetöjegye. Hagymahejszin, palackozas elötti szensavadagolas, füszeres illat, roppanos savak. Szoval jol behütve kellemes ital, de...
Volt benne egy olyan illat (Off Flavour) amit nem tudtunk egyetlen szölöfajtahoz, borhoz, gyümölcshöz sem kötni. Valoszinüleg ez csak roze allapotban jön elö a Nerobol, mert vörösbort magam is keszitek belöle es ott ez nem jön elö. Ez az illat valoszinüleg a hetköznapi borfogyaszto szamara nem tünik fel, de a sok okleveles borvizsgalonak rögtön orrot szurt. Ezzel együtt nagyon jo bornak irtuk le, es szivesen fogyasztanank legközelebb is.
16-os mustfok, 8-as sav, ebböl meg akar egy jo roze is összejöhet :)