Keresés

Részletes keresés

Sanzistift Creative Commons License 2007.09.26 0 0 852
Elég szokatlan.
Még nem hallottam olyant, hogy a puffer a szobában álljon "bútorként".
A keringetést hogyan oldod majd meg, és mivel?
Előzmény: Csavarhúzós (851)
Csavarhúzós Creative Commons License 2007.09.26 0 0 851
Egy kétszobás 64 nm-es társasházi lakásnak kellene megoldanom a fűtését. Eddig egyedül laktam és csak egy szobát fűtöttem. A temperálást hőtárolós kályha biztosíthatja mindkét szobában, de ugye nem olcsón. Eddig ha hazaértem délután, begyújtottam és ahogy kezdett volna túlmelegedni a szoba, nyitogattam további helységek ajtajait, így nem lett kibírhatatlanul meleg, de a szobában gyorsan kialakult a kellemes klíma. Most nősülés, stb. mindkét szobát kéne fűteni, meg kivinném a tüzelést valamilyen hidegpadlós helységbe. Fontos hogy a kazán ne kazánszerűen nézzen ki, mert a konyhában lenne, az Edilkamin Aqua tűnik a jó választásnak. Radiátorokkal lennének fűtve a szobák meg a fürdő, a konyha meg a kályhával. Úgy gondoltam, hogy a radiátorokat a kályha csúcsteljesítményéhez kell méretezni, hogy a víz ne forrjon fel. Ezzel viszont jelentős túlfűtés lesz, persze kell is, mert nem folyamatosan megy a fűtés. Így nem lehet a mostani ajtónyitogatós módszerrel kiegyenlíteni a hőhullámot, mert nem lesznek hideg helységek.
A puffertartálynak nem nagyon van hely, de kigondoltam egy olyant, hogy egy 200 literes olajoshordót vagy valami hasonlót beállítok a szobába. Eltakarom persze, egy asztallap lesz fölötte, oldala meg valami spanyolfal-szerűség. Az aljába kerül egy kisméretű radiátor, arra a víz. Korrózióvédelmen még gondolkodom, magnézium-anód, de lehet hogy ha meglugosítom kissé a vizet, az is jó. Mivel a víz felé a hőleadás legalább egy nagyságrenddel jobb, mint a levegő felé, a kisméretű radiátor akár a kályha teljes vízoldali teljesítményét át tudja adni a puffernek. Ha nincs túl hideg, akkor a radiátorok nem is mennének, csak a kályha közvetlen hője emelné pár fokkal a hőmérsékletet, meg a puffer menne tele, kb. egy kisebb vödör fa elégetésével. A puffer hőszigetelését úgy állítanám be, hogy kezdetben (75-80 fokos víz) 800-1000 w körül legyen a hőleadása, ez az alvószobában állna, és így reggelig temperálná a szobát, a többi helység meg hűljön le akár.
Ha jönnek a hidegebb idők, akkor a radiátorokkal gyorsan fel lehetne melegíteni a lakást, utána fűteném fel a puffert. (Ennyiből lenne jobb, mint a két szoba közé épített cserépkályha, mert ott ha négykor begyújtok, akkor még 6-ig hideg van, éjszaka meg túl meleg. De azért nem vetettem el azt sem, végül is a villanykályhák is bevethetők.)
Előnye a "rendes" pufferhez képest, hogy olcsóbban megvalósítható. Hátránya, hogy az egész rendszer nyitott, míg pufferesnél a radiátoros kör lehet zárt is. Meg biztos van még hátránya, mert még nem hallottam ilyesmiről. Gondoltam beírom ide, hogy szerintetek van-e vele valami gond, vagy csak szokatlan.
MadDekken Creative Commons License 2007.09.24 0 0 850
Igen, gázkazán.
Nem vettem észre, hogy gond lenne.
Előzmény: Törölt nick (849)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.23 0 0 849

A kazán melletti másik cucc az gázkazán?

Nem gond ezeknek a szerkentyűknek, ha a a vegyestüzelésűből érkező, meglehetősen nagy hőterhelés éri a gázcsöveket, vagy a berendezést?

Előzmény: MadDekken (845)
gabocsiga Creative Commons License 2007.09.23 0 0 848
A kazánjaitokkal az a baj  hogy nem valóak egy családi házba. A méretüknél fogva például, az áruk miatt!! Itt mindenki kis méretű kazánt keres ( 1 bála) minimalizált mérettel és árral(max 200ezer).
Előzmény: Törölt nick (847)
szancso1 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 846

Sziasztok!

nekem is kellenének a rajzok mert szeretnék építeni eggyet!ha valaki tudja a pontos darab méreteket az küldje el nekem!

Előre is köszönöm!

MadDekken Creative Commons License 2007.09.20 0 0 845
Háát, nem keveset kerestem a doksit, de szerencsére nem lett kidobva, megtaláltam.

A doksi
Beépítve
Füsttér
A nagy ajtó
A tűztér
A tűztér mégegyszer
Beépítve
MadDekken Creative Commons License 2007.09.19 0 0 844
Nekem a legkisebb modell van, ennek a teljesítménye 35kw max. Ez az én családi házamhoz bőven elegendő.

Holnapra beszkennelem a doksit, és belinkelem.
Előzmény: kiggyo (842)
_Mono_ Creative Commons License 2007.09.18 0 0 843

Szia!

Mindenképpen érdekelne a szkennelt doksi, nagyon megköszönném!

Hát igen, legkézenfekvőbb az, ha leautózok érte, csak gondoltam hátha van Pest megyei forgalmazója is...

Előzmény: MadDekken (840)
kiggyo Creative Commons License 2007.09.18 0 0 842

Engem is érkekelne a doksi, belinkelhetnéd valahova.

Mennyiért vetted és melyik méretet?

Én egész bálásat akarok majd csinálni/venni.

gabocsiga Creative Commons License 2007.09.18 0 0 841
Állítólag a Celsius-plussznak is van szalmás kazánja, csak még nem kaptam róla semmi infót. Ha el tudnád küldeni a Badigó féle kazánok dokksiját megköszönném!
MadDekken Creative Commons License 2007.09.18 0 0 840
A badigó kazánokról max képet találsz a neten. Írtam is linket, egy korábbi hozzászólásnál. Ha akarod, akkor beszkennelem a doksit, és elküldöm/belinkelem amit nekem adtak, azon rajta vannak a modellek, és a paramétereik.

Az enyémet még nem próbáltam ki, mert mire beszerelték, megjavult az időjárás...

Az hogy Pest megyei vagy, csak annyit jelent, hogy Békés megyébe kell autózni a kazánért...
Előzmény: _Mono_ (837)
kiggyo Creative Commons License 2007.09.18 0 0 839

Szia!

Ebben is az a furcsa hogy az ajtó felett kevés a hely. Hova rakták akkor a füstgáz hőcserélőt? Szerintem belóg az ajtó tetejébe a vízzsák, akkor pedig nem tudsz akkora valamit belerakni mint az ajtó, mert felakad benne. Sok kazán ilyen. Plusz kijön a füst ha kinyitod az ajtót.

A viadrus nekem szimpibbnek látszik, de meg kell nézni mindkettőt, nem ismerem ezt, csak a nevét hallottam.

A badigós:

http://www.csorvas.hu/node/71

ezt megnéztem élőben, az ajtó tetejénél kb. 5cm-rrel magasabb a tűztér, hátul megy fel a füst, és utána jön előre a felső ajtóhoz, onnan vissza a hátsó kéményhez. Közben persze vízzsákok között megy, így leadja a hőt. A nagy füstjáratok és ajtók miatt nagyon könnyen takarítható. Az alsó rács háromszög alakú, és lefele áll a csúcsa, így ami a képen is látható résen átfér, az alul nem szorul meg hanem leesik. Persze víz van a rácsban is.

üdv:

MD

Csavarhúzós Creative Commons License 2007.09.18 0 0 838
>A badigó féle kazánnak mi a "rendes" neve?
-Netán arról beszéltek, ami itt :
http://www.poly-mix.hu/kazanok/kazan_muszaki.html
a bal oldali kazán?
_Mono_ Creative Commons License 2007.09.18 0 0 837

Szia!

Többet is, mint gondolnád! :)

Éppen mostanság kezdtem letenni a voksom a Calor 2000 mellett, most eléggé elrettentettél tőle.

Hódos boltnak sajna nincs keresője, gyorsan rá is mozdultam, a konkurrens oldalán ellenben találtam egy ilyet, erről esetleg tudsz(tudtok) valamit?

http://www.prakti.hu/index.php?mod=termek&bc=3&cikkszam=173256

Bár öntöttvas, de nem tűnik kicsinek az ajtaja. Ellenben sajna gyártó weboldalt nem találtam :(

A badigó féle kazánnak mi a "rendes" neve? Tudok róla találni valami részletesebb infót? Sajna eddig nem sikerült :(

Ja, Pest megyei vagyok, talán ez is szempont lehet.

Segítségedet nagyon köszönöm, puffer terén is, van benne ráció, amit mondasz, hegeszteni ugyan nem tudok, de biztosan találnék olyat, aki igen. Persze itt a pinceajtó lehet még szűk keresztmetszet...

Nagyon köszi az eddigieket és várom válaszod!

Mono

Előzmény: kiggyo (836)
kiggyo Creative Commons License 2007.09.18 0 0 836

Szia!

Minden valamirevaló kazánban meg van tekerve a füst útja labirintusszerűen, hogy minél több hőt adjon le. Ha nagyon elhűtöd a füstöt akkor sok lerakódásod lesz, és kisebb lesz a kémény huzata, a régi szeneskazánomnak ez a baja. Melegebb füst pedig több veszteség, nyilván van egy arany középút.

Én az öntöttvas kazánt a relatíve kis ajtaja miatt vetettem el, bár az ismerősöm egy Viadrust vett, és nagyon meg van vele elégedve. Öntöttvas, tagos kazán, a hódos barkácsáruházban árulták.

Én a lemezkazánra szavazok, abból is minél nagyobb ajtósra. Megnéztem a Calor 2000-et, elég hülye kialakítású és korántsem nevezhető bálásnak. Ha kinyitod, akkor a füst kifelé jön belőle, mivel az ajtónál elöl fordul befelé a vízzsák fölé ha jól megnézed, nekem többek között ez sem tetszett.

A badigó féle kazán ami egyelőre a legjobban tetszik, az ismerettségi körben üzemel néhány, akkora az ajtó mint a tűztér, befér a bála, zsákos ocsú, farönk, minden vacak. Ekkora méretekben víz van az ajtóban és a rácsban is. Ha kinyitod akkor hátrafelé indul meg a füst, szóval elég jó kialakítású, és árban is korrektnek mondható. Állítólag a szalmának sok a hamuja, emiatt sokan nem szeretik, de attól függetlenül örülnek a nagy tűztérnek mert minden vackot bele lehet tenni.

Ezeknek a kazánoknak elég nagy a vízterük, szinte pufferként is funkcionál. A hordós puffer helyett én inkább összeütnék 2-3-as vaslemezből egy kockát 1 vagy 2 m3, nem nagy pénzből megvan, nyitott rendszerre tökéletes, ott nincs nagy nyomás. Ha nem tudsz hegeszteni biztos van lakatos ismerősöd, összeüti pillanatok alatt. A táblaméret pl. 1x2m abból csinos álló 2m3-est lehet csinálni.

Túlzottan nagy különbség a hagyományos kazánok között nem hiszem hogy lenne, ugynis a hatásfok itt az égési hőmérséklet és a füstgáz hőmérséklet arányaiból következik, azon meg túl sokat nem lehet variálni. A fagázosban nekem az a gyanús, hogy lehet-e mindenféle vacakkal etetni, vagy csak relatíve drága hasábfával. Ugyanis az ölfa, minél görbébb, csomósabb annál olcsóbb.

Remélem segítettem.

Előzmény: _Mono_ (829)
kiggyo Creative Commons License 2007.09.18 0 0 835

Kedves Nieri!

Nem gondolod hogy elég lesz már a reklámozásból? Ez egy fórum, ha akar akkor bárki vissza tud olvasni, és megtalálja a az előző 10 reklámodat.

Amúgy elég rendesen el tudjátok venni az emberek kedvét a szalmabálás tüzeléstől, a legolcsóbb kazánotok is megfizethetetlen (>1MFt) egy átlagos spórolni akaró háztartás számára, de ez csak az én véleményem.

Ennél sokkal olcsóbban találtam máshol bálás kazánokat.

Előzmény: Törölt nick (831)
gabocsiga Creative Commons License 2007.09.17 0 0 834
Az is megoldás
Előzmény: peter513 (833)
peter513 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 833
Én polifoamot tennék, abból van sokféle vastagságú, és könnyű feltenni, majd valamilyen sűrű dróthálófélét tekernék rá. Pl. kamionok, buszok használt lészűrőjét szétszedni, és a külső és belső hengerpalást ideális. Hasonló a lada légszűrőhöz, csak kb 40 cm a magassága.
Előzmény: gabocsiga (828)
MadDekken Creative Commons License 2007.09.17 0 0 832
Szerintetek mennyit ér egy régi szarvasi kazán (kb 25kW), amit most kazáncserekor kiszedtem? Igazából semmi baja, nem csöpög, nem repedt. Azért cseréltem csak nagyobb tűzterű kazánra, mert decemberben bővül a család, és az asszony nemigen fog tudni félóránként rakni a tűzre.
_Mono_ Creative Commons License 2007.09.16 0 0 829

Sziasztok!

Új vagyok ebben a témában, véleményetekre, meglátásotokra lennék kíváncsi. Elolvastam a topik elmúlt egy éves termését, sok bennem levő kérdésre megtaláltam a választ, illetve emiatt született is néhány kérdésem.

A helyzet az, hogy a hetvenes évek végén épült, kb. 100nm alapterülető családi házunkba az építéskor gravitációs, nyitott központi fűtés került, vegyes tüzelésű kazánnal. Hét éve, amikor a házat vettük, beköttettük a gázt, a rendszerbe be lett építve egy fali gázkazán, illetve a pincében levő vegyes tüzelésű kazán kapott egy keringető szivattyút is. Az öntöttvas radiátorok lapradiátorokra lettek cserélve, a gravitációs jelleg miatt a vegyestüzelésű kazántól folyamatosan csökkenő átmérőjű csövek maradtak. Mindkét kazán mellé a fűtéscsövekre golyóscsapok kerültek, ezzel lehet manuálisan váltani a két kazán között, mikor melyiket használnánk.

Az eredeti vegyestüzelésű kazán többször volt már javítva átrozsdásodás miatti vízszivárgás terén. Oda jutottunk, hogy most már annyi helyen és olyan intenzitással folyik a víz az égéstérbe, hogy sokszor eloltja a tüzet is, félig elégett, átvizesedett  farönköket veszünk ki reggel a hamuval együtt -> ki akarjuk cserélni egy újra.

Ez szülte a fent említett néhány kérdésemet, próbáltam is nyomozgatni e téren valamelyest.

Szívem szerint faelgázosítós kazánt vennék, de a pénztárcám miatt vélhetően sajnos nem.

Marad még pár alternatíva, leginkább az öntöttvas és a lemezkazán. Itt a topikban olvastam valahol, hogy az öntöttvas előnye leginkább a barnaszenes(?) tüzelésnél jön elő, viszont tűztere, ajtaja kisebb, mint egy lemezkazánnak. Alapvetően fával, fűrészporral tüzelnénk, így még a lemezkazán akár jó választás is lehet.

Hallottam olyat, hogy régebben (is?) gyártott lemezkazánok között voltak olyanok, melyek égéstere felett labirintus szerűen vízzel töltött lamellák foglaltak helyet, hogy az elmenő, forró füstgáz még hasznosítva legyen.

Ez talán az egyik legfontosabb kérdésem, mivel sajnos metszeti rajzokat nem nagyon találtam sehol (talán ennek jogvédelmi oka is lehet), mit lehet tudni a mostanság készült lemezkazánokról ezen a téren? Van benne ilyesmi?

Celsius kazánokat nézegettem, de a fotókon és alapvető információkat tartalmazó használati utasításokon kívül semmit sem találtam a gyártó oldalán. Szerintem pedig egy gyártó és/vagy forgalmazó oldalán sokkal hasznosabb és célravezetőbb lenne konkrét paraméterek és adatok mutogatása a termékekről, szemben azzal, hogy mi akkor a teendő, ha  be akarok gyújtani...

Nézegettem még a Hőterm kazánokat is, alapvetően ezek tűnnének a legszimpatikusabbnak, viszont ebben a topikban nem nagyon láttam emlegetni részetekről.

Tulajdonképpen lényegi kérdés az lenne, mire érdemes odafigyelni egy lemezkazánnál, milyen különbségek lehetnek/vannak egyes gyártók termékei között?

Gondolkodom puffer tárolón is, szerintem ez egy későbbiekben megvalósítandó opcióként jelentkezik, azaz szeretném a kazáncsere során úgy kiépíttetni a környezetet, hogy erre fel legyen készítve, aztán rá lehessen majd kötni a tartályt. Azért is, mert szerintem a napkollektor is életképes elgondolás lehet nálunk a jövőben, ha nem 15, hanem akár 30 fokos vizet kell felmelegíteni a kazánnal, már nagyon nem mindegy.

Tartály ügyben amúgy szerintetek életképes lehet a "több kicsi" kompromisszumot megkötve a 200 literes horganyzott vashordó? Természetesen összekötve, házilag lehőszigetelve a kazánházban. Egy-két ezer Ft-ért lehet kapni őket használtan (új árat hirtelen nem találtam), szerintem 5-6 darab összekötése, leszigetelése is annyira messze marad árban egy ezer literes gyáritól, hogy igencsak érdemes lehet vele számolni. Akár dupla akkora hőszigeteléssel is, mint ami a gyárin van. Nyomást persze nem tudom, hogy mennyire bírja, de mivel nálunk eleve nyitott a rendszer, ezen nem kell sokat agyalnom.

Minden észrevételt, javaslatot és választ nagyon várok és előre is nagyon köszönöm!

Mono

gabocsiga Creative Commons License 2007.09.14 0 0 828

Minnél vastagabb annál jobb. Bár ez is elég..

Előzmény: MadDekken (827)
MadDekken Creative Commons License 2007.09.14 0 0 827
Tubolit csőhéjakat néztem, állítólag azt nem piszkálják a rágcsálók.
A kérdés csak az, hogy milyen falvastagságú legyen? 20 mm elég lenne?
Előzmény: gabocsiga (826)
gabocsiga Creative Commons License 2007.09.14 0 0 826
Csak úgy lehetne megvédeni a szigetelést ha körbecsavarnád lemezzel, mint a távfűtés kinn levő vezetékeit.
Előzmény: MadDekken (825)
MadDekken Creative Commons License 2007.09.14 0 0 825
Pedig kirágta. Lehet, hogy utána már nem tetszett neki, de kirágta. Én meg kidobtam.
Előzmény: gabocsiga (824)
gabocsiga Creative Commons License 2007.09.13 0 0 824
Pedig csak az üvegszál az amit az egér komák nem igazán komálnak...
Előzmény: MadDekken (822)
MadDekken Creative Commons License 2007.09.13 0 0 823
Index fórummotor suxx. Az első hozzászólás nem akart megjelenni, azért a dupla hozzászólás... Bocs.
MadDekken Creative Commons License 2007.09.13 0 0 822
Az alábbiban kérném a segítségeteket:

Van egy előremenő fűtési ágam, amely egy olyan helyiségen megy keresztül (kamra) amit nem akarok fűteni. Ez korábban is le volt szigetelve üveggyapotos csőszigeteléssel, de ezt "egértámadás" miatt eltávolítottam (kihajítottam).

Milyen típusú és falvastagságú csőszigetelést lenne érdemes vásárolnom??

Bálás kazán: http://szakmai-kalauz.com/badigo/

Nekem ebből van a legkisebb modell (az is 35 kw). Huzatszabályzós, víz van a rácsában és az ajtajában is.

A következők nagyság szerint a félbálás, bálás, kombi
MadDekken Creative Commons License 2007.09.13 0 0 821
Az alábbiban kérném a segítségeteket:

Van egy előremenő fűtési ágam, amely egy olyan helyiségen megy keresztül (kamra) amit nem akarok fűteni. Ez korábban is le volt szigetelve üveggyapotos csőszigeteléssel, de ezt "egértámadás" miatt eltávolítottam (kihajítottam).

Milyen típusú és falvastagságú csőszigetelést lenne érdemes vásárolnom?

Bálás kazán: http://szakmai-kalauz.com/badigo/

Nekem ebből van a legkisebb modell (az is 35 kw). Huzatszabályzós, víz van a rácsában és az ajtajában is.

A következők nagyság szerint a félbálás, bálás, kombi.
Zsoolti_ Creative Commons License 2007.09.11 0 0 820
Ez engem is érdekelne, mert lehet esetleg nálam is szóbajöhet.
Milyen szalma kazánok vannak? Hol lehet ilyet kisbálás méretben is kapni?
Előzmény: peter513 (819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!