Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Akkor is, most is a TV nem szakította meg műsorát.
Nem szólították fel a lakosságot, hogy kezdjen lapátolni.
Csak óvatoskodva pisszegték, hogy talán nem kellene útnak indulni.
A hatóságok akkor is most is elégtelenre vizsgáztak.
--------------------
Az alakulatnál ahol szolgáltam csak közuti teherkocsijaink voltak.
Terepjáró egy se.
Illetve a z. vontatója egy KRAZ-255 B1.
Arra meg a homlokrakodókra felszereltük a hótoló lapátokat.
A katonákat nem engedtük haza.
33%-os szabály.
Volt pár null kilométeres ZIL-555 billenős tgk-k. Azokra tettünk 2-3... m3 sódert, az elejükre hótoló éket.
Nem voltak terepjárók de kítűnő hótolókká váltak.
------------------------
Vártuk, hogy riasszanak.
Pénteken már nagyon hullt a hó.
Semmi.
Szombaton már állt a fél ország.
semmi riasztás.
Erre, hogy a katonáink ne zúgolódjanak, hogy hiába tartottuk bent őket, elrendeltük a három telephely meg a laktanya közlekedő útjainak tisztítását.
Megcsináltuk.
Az ország belefulladt a hóba, a mi laktanyánk minden útja fekete volt, a telephelyek, műhelyek előtere jól járható volt.
Riasztás semmi.
Vasárnap újabb havazás.
Riasztás semmi.
Erre saját kezdeményezésünkre, külső parancs nélkül megtisztítottuk a Bp.XI.ker Beregszászi utcát.
De sehová nem riasztottak minket.
Vasárnap estére az ország megállt, nálunk minden működött.
Hogy lefoglaljuk a katonáinkat a PK. berendelte a politikai helyettes mellé beosztott un. "instruktotokat" és vetélkedőt (házi Ki-Mit-Tud-ot) rendeztetett velük vasárnap este.
Akkor amikor már TV-rádió mind arról szólt, hogy az országban milyen nagy a baj, szülő nő a BMP-ben, százak az utakon a hó fogságában, stb.
1987.01.13. volt a fénypont. Örökre megmarad, én voltam BP. helyőrségügyeletese. Katonák bennragadtak a pályaudvarokon, 12 őrségről hittem, hogy megfagynak (fűtött őrtornyuk volt), a fogaskerekű leszakadt, összesen 2 járőröm volt, velük összeköttetés járőrönként 4 db kétforintos és telefonfülke útján, mit mondjak...
Mellesleg ifjú titánként ez volt a második ilyen szolgálatom. Az első 86..10.23-án, a 30. évfordulón. Hiába, a vén háborús bűnösök már akkor is tudták, hogy hogy kell a soronkívüli előléptetést kompenzálni. Mellesleg mindkét alkalommal olyan vadonat új fhdgy. volt a helyettesem, aki úgy kapta egyetem után a rendfokozatot, csapatnál az életben nem szolgáltak.
erre sztem van gyakorlati tapasztalat : talán '86 tele volt olyan kemény, amikor pl. lentiből a környéken BMP-kkel is kint voltak a katonák , és segítették az életet.
én akkor még nem voltam ott, de Némedi Laci talán épp akkoriban volt ott , meg sztem steve is jócskán benne volt a sűrűjében.
a kollégák sokáig emlegették az akkori "kalandokat" , de erre én nem emléxem, hogy ilyen problémájuk lett volna!
a téma annyiban érdekel, hogy ne hangozzanak el általános - relativizáló - megjegyzések a különböző rémtettek kapcsán és ne kerüljön szégyenpadra egyetlen hazámfia sem, amíg másokat máig mosogatnának a mocsokból, amiket elkövettek.
Nem vagyok híve a kettős mércének ennek kapcsán sem.
Jól látja a hölgy! Kiegészítve, hogy ilyenkor haza se kéne engedni az állományt, de ugyebár azért is fizetni kell. Azt meg nem vállalja az illetékes, mert fizetni kéne érte. Márpedig ember nélkül nem indul gyorsan a technika!
Sajnos az "akkor' volt! Most meg vannak, akik kínosan ügyelnek rá, hogy katasztrófa-helyzetben a MH legyen a legutolsó, akit segítségül hívnak. Amikor már minden általuk beszerzett és fenntartott eszköz eredménytelennek bizonyult. Persze a végén még is ők (és most nem azokra gondolok, akik a tomboló hóviharban kint voltak közülük!) lesznek a "hős megmentők"!
A mai napon a Légirendészet helikopterei és a mentőhelikopterek számos bajba jutott emberen segítettek. Nem emelt a levegőbe egyetlen helikoptert a Magyar Honvédség! Vajon miért? Tán csak nem azért, mert nincs repülőképes helikopter? Emberek, jön az árvízszezon, miért nem lehet minimális forrást szánni a jelenlegi flotta repülőképesen tartására? Miért kell minden erővel a típusváltásra összpontosítani, amikor az új gépek érkezéséig is kell olyan eszköz, mely alkalmas kutató-mentésre vagy homokzsákok szállítására!?
az első és harmadik link az általam nagyjából ismert forrásokat használja (ugye a kanadai szerző állítása az, ami ki szokta verni a biztosítékot).
(egyébként hajdanán amcsi történész emberkékkel sokat vitáztunk erről a témáról, sok forrást felhajtottak(tunk) akkor. Nagyon nem fogták fel mennyi minden történt akkor, amiről nem akarnak tudni. De mindig kérdés a nagyságrend (és a személyes, meg rendszerszintű szándék). Beszélhetünk ezekről a 2vh topikban, de hát először szedjük össze a német és amcsi forrásokat, egyes esetek nagyon félrevihetik az általános megítélést... (az oral history problémája ez...)
Ha nagyon érdekel a téma, akkor komolyan is kutasd, mert egy-két magyar forrás kevés a nagyságrendek megítéléséhez...
(én 20-30 forrás környékén áltam meg, és ennyi nekem elég volt, de nem is akarnék ezzel többet foglalkozni, de kösz a linkeket...)
Szomorúan látom, hogy a mai események itt is felülírták nemzeti ünnepünket, ami persze valahol érthető, de azért nem jó látni, hogy itt sem emlékezett meg róla senki!
Petőfi március 16.-án bemegy a Pilvaxba. Odalép a pulthoz, mire a pincér:
- Szép napot Sándor! A szokásos Unicumot?
- Á nem kérek, láttad tegnap is micsoda balhé lett belőle...
szerintem elég árnyalt volt a képem (néhány könyvön átrágtam magam a VE day utáni németorsz amcsi viselkedéssel). Attól függetlenül továbbra is állítom, hogy sokkal kevesebb személyes indulat munkált bennük, mint a szovjet oldalon. A dolgok, amiket belinkeltél rendszer szintű dolog volt, és nem amcsik személyes bosszúi. Tehát a fegyelemmel nem volt gond az amcsi oldalról, viszont a rendszer nem nagylelkű győztes hozzáállású volt (és még jóval később is az volt a hozzáállás, hogy a németek a legyőzött nép, és ebben még a legkeményebb hidegháború alatt is együtt dolgoztak a szovjetek és az amcsik. Volt példa az hiszem az ötvenes években, hogy a német rendőrök vegzáltak amcsi katonát (mert ugye akkor is jártak át az amcsik), és a szovjetek mentek oda és küldték el őket a francba.)
"Ebben a hónapban Pápa Bázisrepülőtér kerül sorra. Az egyik legnehezebb forgatásunk volt, annyira "féltek" tőlünk. talán most már akarják ezt a 25 percet. Egyszer könyvet írok ennek a filmnek a születéséről."
Azonban ha mégis délután egykor kezdtek, akkor jól belehúztak, mivel a fenti bejegyzés 2013-03-15 14:47:17-kor került fel: