Keresés

Részletes keresés

calor Creative Commons License 2007.11.26 0 0 965

Keringtető nélkül gravitációban is működik a rendszer?

Ha igen akkor valóban jó az ötleted igy magasab vízhőfokot tudsz elérni és a füstgázhőfok is fel megy közel 180 fokra ami javitja a huzatot és az égés is tökéleteseb lesz. A  keringtető thermosztátját biztonsági okból érdemes lenne 80 celsius fokos bekapcsolásra állíttani hogy ne tudjon fel forrni a viz.

Előzmény: frohling (964)
frohling Creative Commons License 2007.11.26 0 0 964
Repce bálával fűtök:) A búza tavaly csak füstölt. A huzatot úgy állítottam ahogy javasoltad Most annyit próbáltam ki, hogy kiikttatam a keringető szivattyút elég bíztató az eredmény nem hűlik vissza annyiszor a kazán és a meleg is elég szépen bejön. Régi a ház és a fűtés se most lett csinálva valószínű később lett beszerelve a keringető az akkori Totya kazánhoz. A kazáncsere után lehet, hogy több kárt csinál a szivattyú mint hasznot. De azt is el tudom képzelni, hogy csak rossz a termosztát és túl sokáig hagyja működni a keringetőt vagy esetleg a szivattyú sebességén kellene csökkenteni? Nem tudom, most egy pár napig kipróbálom így.
Előzmény: calor (963)
calor Creative Commons License 2007.11.26 0 0 963

A kátrányosodás tökéletlen égés miatt léphet fel. Javasom próbáld ki amit ajánlottam csak felső levegővel égesd. Még egy fontos dolog a búzaszalmának sokkal jobb a fűtőértéke mint az árpa szalmának. Az árpaszalmának nagyon rosszak a tüzeléstechnikai tulajdonságai. A füstcsőben a pillangószelep 80% ig legyen nyitva.

Előzmény: frohling (962)
frohling Creative Commons License 2007.11.26 0 0 962
A másik gondom meg az , hogy a csőtermosztátot 60 fokra kell állítanom, hogy ne legyen túl alacsony a kazán hőmérséklete magasabbra kellene de nem merem mert így is elég sokára tudom felfűteni a rendszert kell hozzá legalább 2 bála. Az alcsony fok miatt (legalábhbis gondolom ezért) kátrányosodik a kazán: Abála biztos nem nedves mert júniusba egyenesen a bálázó alól hozták azóta meg tető alatt van.
b.80 Creative Commons License 2007.11.26 0 0 961
Bocs Mono, hogy MOMO-t írtam.
b.80 Creative Commons License 2007.11.26 0 0 960
Üdv mindenkinek, több kérdésem is lenne:

1. A puffertartályba rézcsőspirál helyett acél bordáscső, regisztercső, nem lenne jó? Akár 2-3 összekötve.

2. Régi TOTYA 20-as kazánunk van, azon a nagy ajtókon gyárilag csak az alsó ajtón van egy vízszintes tengelyű ajtó amit a huzatszabályzó mozgat. Szekunder levegő beeresztésére nincs is lehetőség, és még sem kátrányosodik. Nem értem?

3. Momonak Lehet hogy vizes a tüzifád. Lehetőleg 1 év körüli természetes szárítás kell neki. mikor vágták ki amit most ősszel vettél, mert ha idén nyáron v ősszel az a jövő évi fűtési szezonra lessz jóminőségű légszáraz tüzifa.
calor Creative Commons License 2007.11.26 0 0 959

Szevasz froling! 

A maximális teljesítményhez Kb. 15-17 kg. szalmát kell elégetni óránként. Ez nem azt jelenti, hogy neked a V50 kazánban naponta 24 bálát kell eltüzelned persze kivétel akkor, ha az épület hő vesztesége 50KWh. Nálad ahogy, írod, vastag falak vannak, szerintem nem lehet több a házad hőigénye 10-15 KWh nál.

Úgy kellene használnod a kazánodat, hogy az első bálával gyorsan felfűtöd a rendszert és a többi bálát a primerlevegő teljes elzárásával és csak a szekunder levegőnyíláson keresztül kapjon levegőt. Ebben az esetben a bála, lassan de tökéletesen ég el.

Nagyon fontos, hogy a bála száraz helyen legyen tárolva, mert ha egyszer megázik, a belseje nem tud kiszáradni és ez sok kellemetlenséget tud okozni. Egy vásárló visszajelzése szerint ő átköti acéldróttal a bálát és ezzel még hatékonyabban tud fűteni. A bálát egyébként a kazánajtó becsukása után a kisajtón keresztül a tetején kell meggyújtani. Amennyiben már van, parázs a kazánban a bálabetolásakor a parázs hátra kerül és meggyújtja a bálát.

üdv: TK.

Előzmény: frohling (955)
_Mono_ Creative Commons License 2007.11.26 0 0 958

Ebben is lehet valami, bár a szekunder levegő ajtajának kinyitása úgy tűnik, sokat segített, további kátrányosodás nem lett, illetve ha lassan is, de úgy tűnik, kezd csökkenni az eddigi is.

Mit lehet tenni, ha ez a probléma fennáll? Mármint a hamar felmelegedés? Bár ezzel azért - csak józan paraszti ésszel belegondolva - nem teljesen tudok egyetérteni. Ez akkor teljesülhetne, ha a házban is felmelegszik a víz a radiátorokban, hiszen a kazán "terhelt" a rákötött fűtéskörrel, annak azért van némi tehetetlensége. De ha az is felmelegszik, nyilván igaz lehet az az állítás, amit mondasz - szerintem.

Előzmény: seraf71 (957)
seraf71 Creative Commons License 2007.11.25 0 0 957
Nem túl nagy teljesítményű a kazán az igényelt hőmennyiséghez? 6 tagú az már nagyobb fajta. Ha a túl nagy felületen túl hamar felmelegszik a víz, a szabályzó túl gyakran fojtogatja a tüzet, így többnyire elégtelenül ég. Mástól már hallottam ilyen problémáról.
Előzmény: _Mono_ (953)
calor Creative Commons License 2007.11.25 0 0 956
Holnap válaszolok....................
Előzmény: frohling (955)
frohling Creative Commons License 2007.11.25 0 0 955
Sziasztok! Nekünk egy lébényi V 50- es báláskazánunk van az a gonodom vele, hogy nem tudom kihozni belőle a maximális vagy ahhoz közeli teljesítményt. Itt annyi szépet és jót olvastam miszerint egy bálának kb 4 óráig kellene égnie de nálam max egy óra az égési idő. De ez is szép eredmény mert itt olvastam, hogy az alsó huzatot kell levenni és a láng fölöttit kell nagyobbra állítani:)) Tehát ha valaki leírná részletesen a begyújtás folyamatát azt nagyon megköszönném! A mostani nem túl hideg időben is rá kell tenni 3-4 bálát egy nap és nincs így se 21-22- foknál több a házban. A házunk pedig egy vertfalú ház 56 cm-es falakkal kb 250 légköbméter. Mindenki segítségét előre is köszönöm!
Csavarhúzós Creative Commons License 2007.11.25 0 0 954
A tüzelés módja is fontos lehet. Ha az izzó parázsra nagyon sok fát pakolsz, akkor olyan sok fagáz keletkezik, hogy kevés neki a szekunder levegő, és nem ég el tökéletesen.
Alulra kell a legvastagabb hasábokat tenni, felülre apróbakat, a tetejére gyújtóst és fent meggyújtani.
A parázsra rápakolásnál meg minél vékonyabbak a hasábok, kg-ra annál kevesebbet szabad egyszerre rátenni. Szóval ha van még kugli-fa, akkor próbálj meg azt rátenni folyamatos tüzelésnél, hogy van-e változás. Írtad, hogy a régi kazánnal nem lett ilyen meleg a víz, miközben a mostani kazánod kátrányosodik, azaz nem hatékonyan éget. Kugli-fát rátéve ez sem melegítene annyira (lassabb égés), de talán nem is kátrányosodna. Persze mindazzal együtt, amit előttem írtak, tehát adj neki szekunder levegőt.
_Mono_ Creative Commons License 2007.11.25 0 0 953

Köszi a tanácsokat!

Kazánházba bejutó levegő biztosított.

Ezer köszönet!

calor Creative Commons License 2007.11.25 0 0 952
Még egy tanács.

A kazánházba a levegő utánpótlása legyen biztosítva. Legyen legalább akkora nyílás a kazánházon, mint a kémény keresztmetszete. Sajnos volt ilyen reklamációnk a vásárló beszerelte a kazánt a konyhába az ajtók és az ablakok tökéletesen zártak a levegő utánpótlása nem volt biztosítva a vevő pedig reklamált, hogy nem ég a tüzelő a kazánban.  Én azon csodálkoztam, hogy nem kaptak szénmonoxid mérgezést.

TK.

Előzmény: _Mono_ (950)
calor Creative Commons License 2007.11.25 0 0 951

Én kicsinek érzem!

Még egyet próbáljál ki a primert amint a lánc mozgat csak résnyire nyisd ki kb. 1 mm addig ne használd a huzatszabályzót és a felsőt teljesen nyisd ki ( a teljesítmény valószínű vissza fog esni) Ha javul az égés és kezd leégni a kátrány akkor tuti, hogy kicsi a szekundernyílás.

üdv TK.

Előzmény: _Mono_ (950)
_Mono_ Creative Commons License 2007.11.25 0 0 950

Ezen a képen látszik a legjobban az, amit én szekunder levegő szabályzónak gondolok...

Előzmény: calor (947)
_Mono_ Creative Commons License 2007.11.25 0 0 949

Hát...lehet, hogy tényleg nagyobb picit, de szerintem 80 mm nincsen. Itt egy közelibb kép róla, az a kicsi takarólemez szerintem akkora átmérőjű lehet, mint egy gyufásdoboz hosszabbik oldala.

_Mono_ Creative Commons License 2007.11.25 0 0 948

Szia!

Nagyon jól hangzik! Kinyitottuk, várjuk a fejleményeket, majd jelentkezem, hogy mi a helyzet!

Ezer köszönet!

calor Creative Commons License 2007.11.25 0 0 947

Mono!

Jól irtad le a furat méretét? Valóban csak 12 mm?

Az nagyon kevés szinte semmi. legalább 80 mm illenne és azt lehetne szabályozni.

Üdv : TK.

Előzmény: _Mono_ (945)
calor Creative Commons License 2007.11.25 0 0 946

Szevasz Mono!

A kátrány ha jól beállítod a szekundert egy óra tüzelés után el fog tünni.

A kazánod szerkezetét nem ismerem ( csak a fotókról) de valószínű az lesz amit bejelöltél. Lényeg hogy a tüzelő főlé menjen be a levegő bele a lángba.

üdv: TK.

Előzmény: _Mono_ (945)
_Mono_ Creative Commons License 2007.11.25 0 0 945

És még egy gyors kédés :)

A lerakódott kátrány a megfelelő üzemeltetés során eltűnhet magától, vagy csak a további képződéséet szüntethetem meg? Ha ez utóbbi, mivel, milyen módon tudok megszabadulni az eddig lerakódott kátránytól?

_Mono_ Creative Commons License 2007.11.25 0 0 944

Még egy kérdés:

Megvan esetleg valakinek belezne fórumtársunk által nemrég említett "H.P.Ebert - Fatüzelés" című könye elektronikus formában? Kerestem már őt is ez ügyben (persze azóta nem telt el sok idő, ez tény), de még nem küldte el nekem. Szívesen beleolvasnék, mielőtt a kátránytól eldugul a kéményünk, így kérnék bárkit, akinek megvan, küldje el legyen kedves a mail címemre, mely adatlapomon publikusként látható (ide nem írom be szívesen, a SPAM leveleket küldő botok miatt).

Nagyon köszönöm előre is:

Mono

_Mono_ Creative Commons License 2007.11.25 0 0 943

Sziasztok!

Gyors válaszaitokat nagyon köszönöm!

pavelabranov:

Való igaz, hogy van fenyő hulladék is a kazán körül, de nem igazán kapott belőle. Az előző hozzászólásomban látható képeken a kazántól balra levő, nagyobb keményfa hasábokból pakoltunk rá eddig. Az alacsony hőfokos égetésről hallottam már én is - köszönhetően ennek a topiknak, 60 fok alatt nem sokat volt a víz hőmérséklete abban az időszakban, amikor tudtunk rá pakolni (éjjel természetesen lejjebb esik a hőmérséklet) - így szerintem ez kizárva, bár lehet, hogy a 60 fok kevés?

Természetesen annyi infót osztok meg, amennyit tudok, azért vagyunk itt, hogy egymásnak segítsünk - felfogásom szerint :)

A kémény téglából rakott, megítélésem szerint a mérete (mérni sajna nem tudok most, legközelebb hétvégén tudnám csak), olyan 20x20 cm-es lehet (term. belülről).

Magassága kb. 7, maximum 8 méter lehet, nincs bélelve semmivel.

Érdekességről hallottam már én is, szerintem nagyon is kísérleteznék ilyesmivel magam is, ha értenék annyira a vízvezeték szereléshez, hegesztéshez, ami ehhez kellene. Viszont egy gondolat mindig felmerül bennem ilyenkor: hogyan lehet tisztítani egy ilyen kéményt? Mennyire ronthat ez a huzaton?

Bármi kérdésed lenne még, amit tudok, segítek :)

texas70:

Bútorlap hulladékkal nem, előfordult, van is, de ebbe a kazánba inkább a keményfa hasábok kerültek, a tüzelőanyag 97%-át ez tette ki az egy hetes üzem alatt.

calor:

Azt hiszem, a kulcs talán a te hozzászólásodban lehet (többiek ne értsetek félre, hasznos infók és kérdések voltak, de sem fenyő, sem bútorlap nem volt nagyon tüzelve és szerintem a leginkább 60 fokos kazánvíz hőmérséklet nem túl alacsony hőfokos égetés).

Hallottam már erről a primer és szekunder levegőről, de valahogy ez elkerülte eddig a figyelmem.

Esetemben - ha jól gondolom a hozzászólásod alapján - a primer levegőt szabályozza az a láncos vízhőfok szabályozó az alsó kis ajtón, mely valóban a tűz alól juttathatja be a levegőt az égéshez.

A szekunder levegőt tehát a tűz "fölé" kellene juttatnom, ugye? A felső ajtón, melyen keresztül a tüzelőanyagot juttatom be, van egy kb. 10...12mm-es furat, ami előtt egy csavarral fixálható takarólemez van. Ha itt jutna be a szekunder levegő, akkor erre eddig nem volt alkalma: kazán beüzemelése óta ez mindig is le volt zárva! Lehet, hogy ez a probléma oka?

A képen egy piros nyíllal próbáltam megmutatni, hogy egyre gondolunk-e.

Ez a szekunder levegő nyílása?

Nagyon köszönöm segítségeiteket, néhány napig nem leszek a kazán közelében, de a család többi tagja felé tolmácsoltam ezt a lehetőséget, beszámolok, amint van fejlemény (remélem jól gondolom, hogy a bejelölt dolgot kellene nyitogatni :) ).

Mono

calor Creative Commons License 2007.11.25 0 0 942
Szia Mono!

Ez valóban szörnyen néz ki.

Mi egész más szerkezetű kazánokat gyártunk, de ha megengeded, megpróbálok segíteni, hogy a problémád megoldódjon. A problémád egyértelműen üzemeltetési hibára vezethető vissza.

Igyekszem közérthető tanácsot adni.  A tűz fenntartásához három dolog szükséges 1. éghető anyag, 2. primerlevegő (a rostélyon keresztül a tüzelőanyag alá bevitt) 3. szekunderlevegő (a tüzelőanyag felett lángba bevitt levegő). A tökéletes égéshez ezeknek megfelelő mennyiségben jelen kell lenni fatüzelésnél a távozó füstgázban a légfelesleg 11% Oxigén.  Jelentős mennyiségű CO és korom kis légfeleslegnél illetve léghiányos égésnél keletkezik.

A gyakorlatban a következőt javaslom.

Az alsó ajtón a levegőnyílást kisebbre állítsd és ha van a kazánon olyan nyílás, amin a tüzelőanyag fölé tudsz, levegőt beengedni azt addig nyisd, meg amíg a kéményedből kiáramló füst színtelen nem lesz. A Calor kazánoknál ez működik, remélem ennél is van ilyen szabályzási lehetőség.

Ha tudtam segíteni kérnék visszajelzést.  

TK.

Előzmény: _Mono_ (939)
texas70 Creative Commons License 2007.11.25 0 0 941
Nem tüzelsz bútorlap hulladékkal? Mikor azzal tüzeltem elégjól kátrányosodott nekem is.
pavelabranov Creative Commons License 2007.11.24 0 0 940

új fórumkövetőként üdv mindenkinek!

Mono!

Laikusként csak tippet tudnék adni: a kátrányosodást a fenyő tüzelőanyagra és az alacsony hőmérsékleten üzemelésre szokták fogni. (Fenyőléc hulladékot is látni a kazánod mellet!)

Mindenesetre egy hét használat után elég durva!

Ami aggasztana, hogy ugyanez a kéményben is kicsapódik és idővel átüthet a falon, ha nem bélelt a kémény.

Lehetne kérni, hogy megossz még néhány infót?

Milyen magas a kémény? A belső mérete (téglából rakott 130x130)?

Azért is érdekel mert én is tervezek kazánt a meglévő használatlan kéményemre.

Még egy érdekesség:

van ismerősöm aki direkt alcsony hőmérsékleten minimális huzattal tüzel, a jó hatásfok érdekében. De ez egy kis plusszba is került neki: kéményben végig kórcső bélés, az alján kondenzvíztartállyal.

_Mono_ Creative Commons License 2007.11.24 0 0 939

Tisztelt fórumtársaim!

Többször is ígértem már nektek, hogy jelentkezem, amint van fejlemény kazánügyben.

Megtenném. A kazán egy 45 (van, ahol 47-ek írják) kW-os, 6 tagú öntöttvas kazán, egy szanaszét lyukadt, 25 évet üzemelő lemezkazánt váltott most fel. Deemrad Soltech néven fut. A bekötése megtörtént, nagyon szépen üzemel, megdöbbentően gyorsan képes felmelegíteni a vizet olyan hőfokra, melyet a régi lemezkazánnal talán sosem értünk el: 80..85C fokra. Ami még nagyon tetszik, hogy a lecserélt lemezkazánból napi kb. fél vödör hamut vettünk ki, ebből ez a mennyiség egy hét után gyűlt össze (milyen lehet a faelgázosítós kazán??!).

Mint ígértem mutatok is képeket.

Mutatok azért is, mert van egy talán nem is kis problémám. Szerintem rettentően kátrányosodik. A kazán egy hete üzemel, folyamatosan, egyszer sem aludt ki a tűz benne, napközben 60 fokon van szinte folyamatosan a víz, éjszaka lehűl reggelre, re a parazsa még akkora, hogy nagyobb darab fákat is begyújt.

A hátsó huzatszabályzó, mely a füstcsőben van, állandóan nyitva van, a kazán tetején levő huzatszabályzó, ami az első kis ajtót nyitogatja, 60 fokra van beállítva - látszólag szépen csinálja is a dolgát.

Annyit lehet tudni még, hogy a fát ősszel vettük, azóta nem érte víz, vegyes keményfa. Állítólag csak keményfával nem jó tüzelni, kell mellé valami akác is, ami nagyobb lánggal ég.

Van a felső ajtón egy félrehúzható kis ajtócsakával letakart nyílás, ezt sosem nyitottuk ki, mire való ez tulajdonképpen?

Minden tippet, véleményt szívesen várnék, szerintem jobban kátrányosodik a dolog, mint kellene, a képek önmagukért beszélnek, egy hetes üzemelés utáni állapotról készültek.

A kémény amúgy ki lett tisztítva a kazáncsere előtt, fűtésszerelő szerint nagyon szép volt benne a huzat, amikor kipróbáltuk. Ő erre a problémára azt mondta, szerinte nyers a fa, azért ilyen.

Minden képhez tettem kommentárt, amely akkor jelenik meg, ha a képre húzzátok az egeret és picit ott is hagyjátok:

Éppen bekerült a helyére, bekötés előtti állapotban

Nyitott ajtókkal

Felülről

Tűztér alsó része

Tűztére felső része

Be lett kötve, megkapta a hőtükrös üveggyapot ruháját, védőburkolatát

Kicsit felülről, nagyon korrekt a hőszigetelése, 80 fok felett sem érezni még csak langyosnak sem a burkolatát

Teljesen új, 160-as füstcső, a füst nem, de a kátrány sajna így folyik ki belőle. Többi képen a kazán mögött ennek a "tócsája" látszik a földön

Nyitott ajtóval, parázs közben. Látszik, hogy a belső falak, ajtónyílás is eléggé kátrányos lett

Itt látszik az ajtón is a rácsöppent kátrány

Iyen fával etetjük

Szóval a leírtak és a képek alapján minden észrevételt, javaslatot, ötletet nagyonszívesen vennék. Látszik a kazánon, hogy sokkal komolyabb, mint az elődje volt, csak ez a fránya kátrányosodás ne lenne...

Esetleg próbálam keverni a fát szénnel, javíthat a szén a helyzeten?

Köszi tehát mindent előre is!

Mono

_Mono_ Creative Commons License 2007.11.24 0 0 938

peter513, previa696, erbe: köszönöm a vízzel kapcsolatos válaszaitokat!

_Mono_ Creative Commons License 2007.11.24 0 0 937

belezne:

Csatlakoznék én is a könyvet nagyon kérők táborához, írtan neked e-mailt ezzel kapcsolatban.

Nagyon köszi előre is!

_Mono_

Stranger... Creative Commons License 2007.11.22 0 0 936
Sziasztok

Aqur :
Mi úgy csináltuk a tartály és a rézcső közé vékony fa csíkokat tettünk így nem ért össze. És nem is égett el!

Én is egy ilyesvalamit próbálok csinálgatni, csak én egy régi hagyományos, kemencében próbálgatom :DD Kisebb nagyobb sikerrel.

Kicsit másképp de a lényeg a rézcsövön van. Ami felkeltette a fórumban érdeklődésem.

Szereztem egy nagy ''cccp'' kiselejtezett gáztartályt kb 50-60L , ehhez hegesztünk 2db „800x650” 4mm, táskákat 2 oldalára. A tartályba viszont beletekertünk 16m 15 – ös rézcsövet, ehhez fog csatlakozni a sima zárt rendszerű gázfűtésem. Elgondolásom és a próbák is azt igazolják, hogy a 16m rézcső elég kell legyen.

Elején csak a tartályt tettem bele a kemencébe, hogy fel e veszi ennyi rézcső a meleget, felvette :DDD
Ezért most a táskákon a hangsúly, a tartálynak kicsi a felülete, mikor kialudt a tűz kb 1-2 óráig tartotta a víz hőfokot. Úgy gondolom, hogy ha a két táska plusz a bordák már elég kell legyen, mikor csak parázs van a kemencében. Nem tudom kinek mit mond, 1 zsák csutka, 4 kive szár, plusz 2-3 rőzse fa 60c ° vizet csinált. De csak 3 órán keresztül tartotta, mivel a kemence is felmelegszik és nem hűl ki olyan gyorsan.

Ha valakit érdekel, vagy nem egyértelmű amit le írtam, képeket rakhatok fel!

Nagyon megköszönném az építő jellegű, hozzászólásokat, egy kis segítség nem árt. Vagy ha valakinek ilyen térten van tapasztalata. Előre is köszönöm.

Előzmény: Agur (928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!