Keresés

Részletes keresés

_Mono_ Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1017

Részletes leírásod köszönöm, így már teljesen érhető a dolog. Rendeltem csőtermosztátot, ha megérkezik, beszerelem, aztán majd jelentkezem, mi a helyzet :)

Előzmény: MadDekken (1016)
MadDekken Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1016
Úgy van, ahogyan előttem is írták, a csőtermosztát 60 foknál bekapcsol, eddig jó. A visszahűlést azonban lassan reagálja le, és ekkor a kazánban nagyon visszahűl a víz .

Ezért a következőt csinálom:

1. Begyújtás, keringtetés nincsen, a kazánban melegszik a víz. Nálam kb 10 perc alatt eléri a 60 fokot, ha elérte a csőtermosztát bekapcsolja a szivattyút.

2. Várok kb. két percet, amikor a kazán hőmérőjén látom, hogy kezd visszahűlni a víz, akkor kézzel kikapcsolom a szivattyút, csak 50 fokig engedem visszahűlni a vizet a kazánban.

3. Amikor megint eléri a 60-at, akkor megint bekapcsol a szivattyú, 50 foknál kikapcsolom. Ilyenkor már lassabban hűl vissza.

4. Amikor megint eléri a 60-at, akkor megint be, és innentől kezdve megy folyamatosan.
Ekkor max 55 fokig hűl vissza, de utána pár perc alatt eléri a 65-67 fokot, és erre van beállítva a huzatszabályzó.

Utána óránként ránézek, ha kell teszek rá, megkurkászom a tüzet, szóval "menedzselem". Igazság szerint nem lenne muszáj, óránként kimenni, de én szeretem figyelni , hogy hogyan dolgozik a kazán, füstöl-e, stb.
Előzmény: _Mono_ (1009)
MadDekken Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1015
Én ugyanezt átéltem a régi kazánommal... Előtte csak fával tüzeltem, és a szén bizony más.

Nálam az volt a megoldás, hogy teleraktam szénnel a kazánt, a tetejére tettem fát, és ezt gyújtottam be. A fa meggyulladt, begyújtotta a szenet, és utána szépen leégett a szén felülről lefelé. Az elején jó sok levegő kell neki alulról. Ha nem ad neki az ember, akkor csak döglődik, füstöl. Ha beindul a szén és a kazán elérte az üzemi hőfokot, akkor lehet visszavenni a levegőt, hogy sokáig izzon a szén.

Ha valami hüleséget írtam, akkor remélem, hogy a nálam hozzáértőbbek kijavítanak majd.

Előzmény: outcrop (1012)
_Mono_ Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1014

outcrop:

Írtam neked e-mailt.

outcrop Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1013
Tisztelt Lista néhány kép ezelőzőekben irtakhoz
outcrop Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1012
Tisztelt Lista!

Vegyes tüzelésű Körmenden gyártott Totya kazán helyes használatához kérnék tanácsot.
Nagy koromképződés van szén és fa használatkor, csak fa türelés esetén folyik ki a kátrány az ajtón és füstcső falát is teljesen beborítja.

Előzméyek:
A kazánt használtan vettem de szemre jó állapotban volt. Fűtés szerelő rákötötte az új fűtési rendszerre, lapradiátorok és Mapress stahl csövek viszik szét a melegvizet a házban. Október - Novemberben kerti nyesedékekkel fűtöttem jó égett de nagy volt a kátrány és a korom képződés, a vizet max 50 C-ra tudtam hevíteni. Egy hete frissen fejtett "Kondói Barnaszenet" (Borsod megye) vettem melynek 3200 Kcal a fűtőértéke.
Először fával készítek a kazánban jó parazsat, majd rárakva a szenet (kisebb darabokat,nem túl sokat 1 szenes lapát), várnám, hogy melegedjen a víz. A szén átizzik de a víz 35C-nál magasabbra nem megy. Próbáltam több szénnel, akkor meg szinte befullad, láng sincs, a kikapart hamuban döntően el nem égett szénmorzsa van.
A kazán 19 KW- os. Mindhárom ajtót vettem rá, a legalsó hamust lemezből csináltam. Nem tudom eredetileg hol volt rajta levegő nyílás. Hátul a kénykimenetnél nincs elfordító lamella.
Letséges problémák?
A kéménycsőkimenet d=120, kéménykürtőben nemesacélcső d=110, a kémény magassága 10m. Nem megfelelő huzat?
Rosszul beállított levegő melyik levegő nyílás hogyan álljon?
Rossz minőségű szén, átvertek?
Kicsi a hamuzó rostély rácsköze és nem pereg le a hamu így nem kap levegőt alulról?
Lehet, hogy eredetileg nem is volt a hamuzónál légnyílás így mindegy arostély méret?

Tanácstalan vagyok és hideg van a házban.
A ház alapterület 70 m2.

Kérem aki tud segítsen.

Köszönettel, Kris
frohling Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1011
A csőtermosztát jó, ha jó én is használom a gond az vele, hogy későn kapcsol ki és hagyja kihülni a kazánt, a másik dilemmám meg az, hogy ha leégett a tűz akkor meg nem tudom használni a végén a kb 50 fokos vizet hanem csak kihűl a kazánban mert akkor már nem kapcsol be. Azt hittem csak az enyém van kinyírva és le kell cserélnem de úgy gondolom, hogy az a gond vele, hogy a hőelemnek kb 1 perc a reakcióideje ami még a keringető legkissebb fordulatán is soknak tűnik.
Előzmény: MadDekken (1008)
andreja Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1010
valami egyszerű párezer forintos noname cucc. Bekapcsol x fokon, kikapcsol kb. x-15 fokon.
Előzmény: _Mono_ (1009)
_Mono_ Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1009

Köszönöm válaszod, bár még nem teljesen értem... :)

Szóval - próbálom megérteni, hogy is érdemes használni ezt - nálad be van állítva úgy, hogy pl. 60 fokos víz felett indítsa el a szivattyút, ezt jól értem? - Ebből folytatólagosan a beállított (pl) 60 fok alatt ki fogja kapcsolni, ugye?

Így viszont nem értem, hogy te kézzel mikor kapcsolod ki és miért? :(

Arra tippelek, hogy amikor eléred a 60 fokot, beindul a szivattyú, lehűti a kazánt, ez törvényszerű, de a beállított érték alatt valamelyest leállítja a termosztát a szivattyú, nem?

Vagy...nagyon nem értelek? :))

Előzmény: MadDekken (1007)
MadDekken Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1008
Előzmény: _Mono_ (1006)
MadDekken Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1007
Igen, csőtermosztát végzi a bekapcsolást. A kikapcsolást manuálisan végzem, mert a termosztát nem tudja olyan pontosan követni a hőmérséklet változását, túlságosan visszahűl a kazán. Én viszont csak 10-15 fokot engedek. Tény hogy ott kell lenni a kazán mellett, de ez nem sok idő, 30 perc alatt felfűti a vizet 65 fokra, annyi idő meg kell a rendrakásra a kazán mellett :)...

Azt hiszem, hogy ennél pontosabban csak termikus keverőszeleppel lehet megoldani, hogy ne hűljön vissza a kazán. A fűtésem régi vastag csöves, de így is elég kétszer megszakítani a kerintetést, utána már nem hűl vissza a kazán.

Mivel Neked öntvény kazánod van, óvatosabban kell kezelni, mint egy lemez kazánt (gondolom).

Előzmény: _Mono_ (1006)
_Mono_ Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1006

Köszi, keresgéltem picit a neten, de mindenhol csak olyat láttam, amin egy - vélhetően a bekapcsolási - hőfok állítható. Tudsz esetleg valami közelebbit mondani a tiedről (gyártó, típus esetleg)?

Előzmény: andreja (1005)
andreja Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1005
külsőleg rátehető a csőre  Be tudom állítani azt, hogy mekkora hőfokon kapcsoljon be, illetve ki
Előzmény: _Mono_ (1004)
_Mono_ Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1004

ööö, lehet, itt "hallottam" már róla, de igazán nem ismerem, mit kell tudni róla? Vizes körbe kell beépíteni, mint egy mágnesszelepet, vagy külsőleg rátehető a csőre? Be tudom állítani azt, hogy mekkora hőfokon kapcsoljon be, illetve ki?

Bocs a tudatlanságomért, de honnan merítsem az infókat, ha nem innen? :)

Előzmény: andreja (1003)
andreja Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1003
csőtermosztát?
Előzmény: _Mono_ (1002)
_Mono_ Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1002

Hogyan oldottad meg a hőfokfüggő keringetést? Gondolom nem kézzel csinálod. Készen vettél valami "erre valót", vagy valami saját kreálmány?

Előzmény: MadDekken (1001)
MadDekken Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1001
Az enyém is hasonló, van benne némi kátrány, rajta ez a könnyen leváló réteg, amit le is szoktam söpörni 2-3 naponta. Nálam az segített, hogy először felmelegítem a vizet 60 fokra, aztán keringtetek. Ha visszahűlt 50-re, keringtetés leáll, 60-nál megint elindít. Ezt 2x eljátszva máris uzemi hőfokon vagyok. 65-67 fokot tartok folyamatosan a tüzelés végéig. A kéményemben nem láttam kátrányt, a a kazán füstcsövében is csak egy kis kormot.

Ilyen barna "valamit" pedig minden kazánban lehet látni.
Előzmény: _Mono_ (1000)
_Mono_ Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1000

Gondoltam kis idő távlatából megosztom tapasztalataimat kátrányosodás terén.

A szekunder levegőnyílás kinyitása óta a kátrány képződés megszűnt, az addigi pedig valami száraz, korom-szerű képződménnyé vált, amit nagyon gyengén is megkocogtatva azonnal leválik a kazán belső oldaláról.

macracanta Creative Commons License 2007.12.10 0 0 999

az SVT-nél vettem a múlt héten (dési hubert utca), így a felragaszott tömítéssel már jobban lehet szabályozni, de a napi adag maradt... bár egy kicsit melegebb is van. A tűztér falán elkezdődött a kártányosdás a hőcserélőn (1 sima lemez), de a kéményben nem. 60 fokos visszatérőt nem tudok csinálni, mert ekkora előremenővel finom meleg a ház. amúgy a szabályzó tetejéről, rögtön az első este lepergett a festék...

Előzmény: frohling (997)
previa696 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 998
Üdv! Hidd el hogy van, ellenkező esetben nagyon fáznék a zuhany alatt :)
Előzmény: b.80 (993)
frohling Creative Commons License 2007.12.08 0 0 997

Van a kazánon pillangószelep? Ha jól tudom azzal lehet szabályozni a kazán folytását tehát a kiáramló füstgáz hőmérsékletét. Arra kell törekedni, hogy minél tovább égesd az adott mennyiségű fát.
Fával nagyon profi vagyok már de csak símán bálával nem megy a fűtés hajlamos vagyok azt hinni, hogy csak mese a 2-3 bála naponta:)
Előzmény: macracanta (994)
macracanta Creative Commons License 2007.12.07 0 0 996
mivel novemberben száraz tüzifához nem lehet hozzájutni, fabrikettett használok főleg. 1 zsák/nap megy el, ez kb 450MJ, ami 13m3 gáznak felel meg. nem tudom, hogy ez sok-e. mindenesetre a napi 1000Ft-ot sokkallom, pláne, hogy nincs nagy hideg. tavasszal veszek tüzifát a köv idényre. a házunk 40m2 alapterületű 2 szintes szigeleletlen.
Előzmény: MadDekken (995)
MadDekken Creative Commons License 2007.12.05 0 0 995
Nem hiszem, hogy gond lenne a 40-50 fokos kémény az emeleten (egy nálam hozzáértőbb hozzászóló majd megmondja). Ha megy a kazán, akkor a füstgázok felmelegítik a kéményt. Az ajtóra bármelyik fűtéstechnikai boltban találsz szigetelő zsinórt, ezt vízüveggel szokták az ajtóra ragasztani.

Mérd le, hogy mennyi fát tüzelsz el, és ekkora mennyiség mennyi ideig elég a lakás fűtésére. Ez nem valami tudományos, de meg lehet becsülni, hogy hogyan dolgozik a kazán.
Előzmény: macracanta (994)
macracanta Creative Commons License 2007.12.04 0 0 994

üdv, 1 hete helyeztem üzembe egy radeco-s elegant2B-t, négy radiátorral.

1, nincs az ajtó körül tömítés igy a huzatot nem lehet szabályozni (féltégla a rostélyon...)

2, az emeleten a kémény mellett elhaladva jól érezhető, hogy meleg. Tapíntásra olyan 40-50 fokos. szerintem elég szar lehet a kazán hatásfoka.

használ valaki még ilyen famegsemmísítőt??

canti

b.80 Creative Commons License 2007.12.03 0 0 993
Megnéztem a honlapjukat én úgy láttam hogy nincs benn elektromos fűtőszál, nekem elektromos és hőcserélős kombináltról kellene infó.
Előzmény: previa696 (992)
previa696 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 992
Üdv ! Mire gondolsz ? Nálunk egy 200 literes, 1m2-es hőcserélős Drazice van.
Előzmény: b.80 (990)
frohling Creative Commons License 2007.12.01 0 0 991
Én hallottam már ilyenről de ott lopják az áramot, nem próbálkoznék vele:)
Előzmény: b.80 (990)
b.80 Creative Commons License 2007.12.01 0 0 990
Valakinek van-e tapasztalata saját v. bármilyen, olyan kombinált villanybojlerről amit fűtési rendszerbe bekötve és fűtőszállal is lehet üzemeltetni. Pl Hajdúból van ilyen tipus
b.80 Creative Commons License 2007.12.01 0 0 989
Ha el tudnád a mail címemre küldeni a vázlatrajzot, esetleg egy fotót is, de az nem fontos nagyon megköszönném: bpontbandikakukacfreemailponthu.
Előzmény: forestr (978)
forestr Creative Commons License 2007.11.30 0 0 988
Most már OK!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!