Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Részletes leírásod köszönöm, így már teljesen érhető a dolog. Rendeltem csőtermosztátot, ha megérkezik, beszerelem, aztán majd jelentkezem, mi a helyzet :)
Úgy van, ahogyan előttem is írták, a csőtermosztát 60 foknál bekapcsol, eddig jó. A visszahűlést azonban lassan reagálja le, és ekkor a kazánban nagyon visszahűl a víz .
Ezért a következőt csinálom:
1. Begyújtás, keringtetés nincsen, a kazánban melegszik a víz. Nálam kb 10 perc alatt eléri a 60 fokot, ha elérte a csőtermosztát bekapcsolja a szivattyút.
2. Várok kb. két percet, amikor a kazán hőmérőjén látom, hogy kezd visszahűlni a víz, akkor kézzel kikapcsolom a szivattyút, csak 50 fokig engedem visszahűlni a vizet a kazánban.
3. Amikor megint eléri a 60-at, akkor megint bekapcsol a szivattyú, 50 foknál kikapcsolom. Ilyenkor már lassabban hűl vissza.
4. Amikor megint eléri a 60-at, akkor megint be, és innentől kezdve megy folyamatosan. Ekkor max 55 fokig hűl vissza, de utána pár perc alatt eléri a 65-67 fokot, és erre van beállítva a huzatszabályzó.
Utána óránként ránézek, ha kell teszek rá, megkurkászom a tüzet, szóval "menedzselem". Igazság szerint nem lenne muszáj, óránként kimenni, de én szeretem figyelni , hogy hogyan dolgozik a kazán, füstöl-e, stb.
Én ugyanezt átéltem a régi kazánommal... Előtte csak fával tüzeltem, és a szén bizony más.
Nálam az volt a megoldás, hogy teleraktam szénnel a kazánt, a tetejére tettem fát, és ezt gyújtottam be. A fa meggyulladt, begyújtotta a szenet, és utána szépen leégett a szén felülről lefelé. Az elején jó sok levegő kell neki alulról. Ha nem ad neki az ember, akkor csak döglődik, füstöl. Ha beindul a szén és a kazán elérte az üzemi hőfokot, akkor lehet visszavenni a levegőt, hogy sokáig izzon a szén.
Ha valami hüleséget írtam, akkor remélem, hogy a nálam hozzáértőbbek kijavítanak majd.
Vegyes tüzelésű Körmenden gyártott Totya kazán helyes használatához kérnék tanácsot. Nagy koromképződés van szén és fa használatkor, csak fa türelés esetén folyik ki a kátrány az ajtón és füstcső falát is teljesen beborítja.
Előzméyek: A kazánt használtan vettem de szemre jó állapotban volt. Fűtés szerelő rákötötte az új fűtési rendszerre, lapradiátorok és Mapress stahl csövek viszik szét a melegvizet a házban. Október - Novemberben kerti nyesedékekkel fűtöttem jó égett de nagy volt a kátrány és a korom képződés, a vizet max 50 C-ra tudtam hevíteni. Egy hete frissen fejtett "Kondói Barnaszenet" (Borsod megye) vettem melynek 3200 Kcal a fűtőértéke. Először fával készítek a kazánban jó parazsat, majd rárakva a szenet (kisebb darabokat,nem túl sokat 1 szenes lapát), várnám, hogy melegedjen a víz. A szén átizzik de a víz 35C-nál magasabbra nem megy. Próbáltam több szénnel, akkor meg szinte befullad, láng sincs, a kikapart hamuban döntően el nem égett szénmorzsa van. A kazán 19 KW- os. Mindhárom ajtót vettem rá, a legalsó hamust lemezből csináltam. Nem tudom eredetileg hol volt rajta levegő nyílás. Hátul a kénykimenetnél nincs elfordító lamella. Letséges problémák? A kéménycsőkimenet d=120, kéménykürtőben nemesacélcső d=110, a kémény magassága 10m. Nem megfelelő huzat? Rosszul beállított levegő melyik levegő nyílás hogyan álljon? Rossz minőségű szén, átvertek? Kicsi a hamuzó rostély rácsköze és nem pereg le a hamu így nem kap levegőt alulról? Lehet, hogy eredetileg nem is volt a hamuzónál légnyílás így mindegy arostély méret?
Tanácstalan vagyok és hideg van a házban. A ház alapterület 70 m2.
A csőtermosztát jó, ha jó én is használom a gond az vele, hogy későn kapcsol ki és hagyja kihülni a kazánt, a másik dilemmám meg az, hogy ha leégett a tűz akkor meg nem tudom használni a végén a kb 50 fokos vizet hanem csak kihűl a kazánban mert akkor már nem kapcsol be. Azt hittem csak az enyém van kinyírva és le kell cserélnem de úgy gondolom, hogy az a gond vele, hogy a hőelemnek kb 1 perc a reakcióideje ami még a keringető legkissebb fordulatán is soknak tűnik.
Köszönöm válaszod, bár még nem teljesen értem... :)
Szóval - próbálom megérteni, hogy is érdemes használni ezt - nálad be van állítva úgy, hogy pl. 60 fokos víz felett indítsa el a szivattyút, ezt jól értem? - Ebből folytatólagosan a beállított (pl) 60 fok alatt ki fogja kapcsolni, ugye?
Így viszont nem értem, hogy te kézzel mikor kapcsolod ki és miért? :(
Arra tippelek, hogy amikor eléred a 60 fokot, beindul a szivattyú, lehűti a kazánt, ez törvényszerű, de a beállított érték alatt valamelyest leállítja a termosztát a szivattyú, nem?
Igen, csőtermosztát végzi a bekapcsolást. A kikapcsolást manuálisan végzem, mert a termosztát nem tudja olyan pontosan követni a hőmérséklet változását, túlságosan visszahűl a kazán. Én viszont csak 10-15 fokot engedek. Tény hogy ott kell lenni a kazán mellett, de ez nem sok idő, 30 perc alatt felfűti a vizet 65 fokra, annyi idő meg kell a rendrakásra a kazán mellett :)...
Azt hiszem, hogy ennél pontosabban csak termikus keverőszeleppel lehet megoldani, hogy ne hűljön vissza a kazán. A fűtésem régi vastag csöves, de így is elég kétszer megszakítani a kerintetést, utána már nem hűl vissza a kazán.
Mivel Neked öntvény kazánod van, óvatosabban kell kezelni, mint egy lemez kazánt (gondolom).
Köszi, keresgéltem picit a neten, de mindenhol csak olyat láttam, amin egy - vélhetően a bekapcsolási - hőfok állítható. Tudsz esetleg valami közelebbit mondani a tiedről (gyártó, típus esetleg)?
ööö, lehet, itt "hallottam" már róla, de igazán nem ismerem, mit kell tudni róla? Vizes körbe kell beépíteni, mint egy mágnesszelepet, vagy külsőleg rátehető a csőre? Be tudom állítani azt, hogy mekkora hőfokon kapcsoljon be, illetve ki?
Bocs a tudatlanságomért, de honnan merítsem az infókat, ha nem innen? :)
Az enyém is hasonló, van benne némi kátrány, rajta ez a könnyen leváló réteg, amit le is szoktam söpörni 2-3 naponta. Nálam az segített, hogy először felmelegítem a vizet 60 fokra, aztán keringtetek. Ha visszahűlt 50-re, keringtetés leáll, 60-nál megint elindít. Ezt 2x eljátszva máris uzemi hőfokon vagyok. 65-67 fokot tartok folyamatosan a tüzelés végéig. A kéményemben nem láttam kátrányt, a a kazán füstcsövében is csak egy kis kormot.
Ilyen barna "valamit" pedig minden kazánban lehet látni.
Gondoltam kis idő távlatából megosztom tapasztalataimat kátrányosodás terén.
A szekunder levegőnyílás kinyitása óta a kátrány képződés megszűnt, az addigi pedig valami száraz, korom-szerű képződménnyé vált, amit nagyon gyengén is megkocogtatva azonnal leválik a kazán belső oldaláról.
az SVT-nél vettem a múlt héten (dési hubert utca), így a felragaszott tömítéssel már jobban lehet szabályozni, de a napi adag maradt... bár egy kicsit melegebb is van. A tűztér falán elkezdődött a kártányosdás a hőcserélőn (1 sima lemez), de a kéményben nem. 60 fokos visszatérőt nem tudok csinálni, mert ekkora előremenővel finom meleg a ház. amúgy a szabályzó tetejéről, rögtön az első este lepergett a festék...
Van a kazánon pillangószelep? Ha jól tudom azzal lehet szabályozni a kazán folytását tehát a kiáramló füstgáz hőmérsékletét. Arra kell törekedni, hogy minél tovább égesd az adott mennyiségű fát. Fával nagyon profi vagyok már de csak símán bálával nem megy a fűtés hajlamos vagyok azt hinni, hogy csak mese a 2-3 bála naponta:)
mivel novemberben száraz tüzifához nem lehet hozzájutni, fabrikettett használok főleg. 1 zsák/nap megy el, ez kb 450MJ, ami 13m3 gáznak felel meg. nem tudom, hogy ez sok-e. mindenesetre a napi 1000Ft-ot sokkallom, pláne, hogy nincs nagy hideg. tavasszal veszek tüzifát a köv idényre. a házunk 40m2 alapterületű 2 szintes szigeleletlen.
Nem hiszem, hogy gond lenne a 40-50 fokos kémény az emeleten (egy nálam hozzáértőbb hozzászóló majd megmondja). Ha megy a kazán, akkor a füstgázok felmelegítik a kéményt. Az ajtóra bármelyik fűtéstechnikai boltban találsz szigetelő zsinórt, ezt vízüveggel szokták az ajtóra ragasztani.
Mérd le, hogy mennyi fát tüzelsz el, és ekkora mennyiség mennyi ideig elég a lakás fűtésére. Ez nem valami tudományos, de meg lehet becsülni, hogy hogyan dolgozik a kazán.
Valakinek van-e tapasztalata saját v. bármilyen, olyan kombinált villanybojlerről amit fűtési rendszerbe bekötve és fűtőszállal is lehet üzemeltetni. Pl Hajdúból van ilyen tipus