Télleg, ez a nyerő, csak én kihagytam 2 sort, meg nem népek szabadságát, hanem (szerintem) népek barátságát, meg a dicsőség rövid ö. És szerintem én vagyok az öregebb.
Szövetségbe forrt szabad köztársaságok: A Nagy Oroszország kovácsolta frigy, A Szovjet hatalma és egysége éljen: Sok nép így akarta s megalkotta így! Szálljon szabad hazánk, Dicsõség fénye rád, Népek barátságát vívtad te ki! Lenini párt vezet, Láng, mely a népeket Kommunizmus gyõztes útján viszi.
Kélt orkánon át szabad élet sugára, Utunkat a nagy Lenin mutatta nekünk, És õ lelkesített, hogy népünkhöz hívek, Hogy munkában , tettekben hõsök legyünk. Szálljon szabad hazánk, Dicsõség fénye rád, Népek barátságát vívtad te ki! Lenini párt vezet, Láng, mely a népeket Kommunizmus gyõztes útján viszi.
A kommunizmus örök eszméi gyõznek, Mi tudjuk, hogy boldog jövendõt ez ád, És szolgáljuk büszkén és hûséges szívvel A lángszínû zászlót, a hon zászlaját. Szálljon szabad hazánk, Dicsõség fénye rád, Népek barátságát vívtad te ki! Lenini párt vezet, Láng, mely a népeket Kommunizmus gyõztes útján viszi.
Szövetségbe forrt szabad köztársaságok, A nagy Oroszország kovácsolta frigy, Hogy éljen a szovjet egysége, hatalma A népek akarták s alkották meg így. Szálljo-on sza-abad hazánk Dicső-őség fénye rád, Zászló-ód a-a szovjetet, Zászló-ód a-a népeket Győzelemről győzelemre vigye.
Szerintem a te verziód még 1953 előttről való, a 70-es években már a fent olvasható volt a "hivatalos" magyar változat.
Szabaddá tett népek örök szövetsége,
A nagy Oroszország nagy mûve e frigy.
Hogy éljen a Szovjet hatalma, egysége:
A nép így akarta s megalkotta így.
Szálljon szabad hazánk,
Dicsõség fénye rád,
Népek szabadságát vívod ki te!
Zászlód a Szovjetet,
Zászlód a népeket
Gyõzelemrõl gyõzelemre vigye!
Vészfelhõkön át a szabadság felívelt,
Utunkat Lenin megmutatta nekünk,
Sztálin úgy nevelt föl, hogy népünkhöz hívek
És munkán is, harcon is hõsök legyünk.
Szálljon szabad hazánk,
Dicsõség fénye rád,
Zászlód a Szovjetet,
Zászlód a népeket
Ha harcokban edzett hadunk vérit önti,
Elpusztul a rabló, ki földünkre lép,
Csatánk nemzedékek jövõjét eldönti,
Dicsõségre visszük a Szovjet ügyét!
Szálljon szabad hazánk,
Dicsõség fénye rád,
Zászlód a Szovjetet,
Zászlód a népeket
Ha már történelmezünk: Lengyelország cári uralom alatt volt vagy 300 évig. A teljes terület. Szóval biciklijük is úgy lett, hogy kapták. Aztán visszavették.
Amennyire én emlékszem, nemcsak oroszok ültek abban a Berlinben..."
Nem én mondtam... Látod, látod magad is... Azok sem költöztek volna be...
Ráadásul, ha megnézel egy 1933-as térképet Kalinyingrád is az övék, + 150 ezer négyzetkilométernyi terület, amely ma Lengyelország és Litvánia...
Úgyanis az oroszok elvettek a lengyelektől 140 e négyzetkilométert, és német területekkel kárpotólták őket. Elveszem a biciklidet és a szomszédtól is elveszek egyet, azt adom neked. Miközben a szomszéd lelki szemei elött csak a saját biciklije lebeg.
Amennyire én emlékszem, nemcsak oroszok ültek abban a Berlinben... Legalábbis a csekkpolynt csárli (Brandenburgi kapu talán?) nem hangzik túl oroszosan, de még csak németesen sem.
Szóval nem hiszem, hogy nagyobb hatalom lennének, mint most.