http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
De neked mégis van valami gondod, mi lenne az? Hogy a székely legények illedelmesen végighallgatták az oláh himnuszt, az ezek szerint nem. Az a gond, hogy utána elénekelték anyanyelvükön azokat a himnuszokat, amiket szülőházukban megtanultak, és amiket ők is továbbadnak gyermeküknek, mert ez a nemzetük és földjük himnusza?
Egyébként kíváncsi leszek, hogy a hokiszövetségük szankcionálja-e a székelyek bátor tettét (az elnök szintén székely: Tánczos Barna, az elnökség hét tagjából öt ugyancsak), de ha eltiltják őket, akkor gyaníthatóan lenullázzák a válogatottjukat, ami finoman szólva sem az érdekük.
"Mi a fax köze van ennek a jelenségnek az identitáshoz? A sport szabályrendszeréhez, és az íratlan szokásaihoz van köze.
Ha a sportban - főként az élsportban - nem tartják be a szabályokat, szokásokat, az a sport-szegmens, amelyik ezt teszi, előbb-utóbb felszámolja magát, vagy felszámolják."
Szerintem annyi az íratlan szabály, hogy csendben, illendően végigállod a himnuszt. Énekelni nem kötelező, kézilabdában, hokiban nálunk is voltak olyan játékosok, akik nem énekelték, és senkit sem érdekelt amíg megszakadtak a sikerért a pályán.
Beválogatják az erdélyi hokisokat a válogatottba, ahol az illetők szívüket-lelküket kiteszik egy-egy meccsen, hogy benntartsák a csapatot (volt olyan hogy úgy játszottak hogy a szövetség nem kötött rájuk biztosítást!).
És még ezek után kritizálják őket, hogy nem tagadják meg az identitásukat is?
Egyébkét nekem nagyon úgy tűnik, hogy egy felfújt ügy, gondolom ott is valami megszorításokra készülnek, és így a lakosság jól elvan a jégkorongozók okozta felháborodással pár napig. Nálunk sem példátlan az ilyesmi...
Mi a fax köze van ennek a jelenségnek az identitáshoz? A sport szabályrendszeréhez, és az íratlan szokásaihoz van köze.
Ha a sportban - főként az élsportban - nem tartják be a szabályokat, szokásokat, az a sport-szegmens, amelyik ezt teszi, előbb-utóbb felszámolja magát, vagy felszámolják.
(Talán van, aki még emlékszik az 1968-as olimpia egyik töténésére, amikor a két fekete-amerikai atléta spriter, Tommie Smith és John Carlos fekete kesztyűs felemelt kézzel állt a dobogón. Azonnal kizárták, és hazaküldték őket. Pedig tételesen nem volt akkor sem a szabálykönyvben, hogy a dobogóra nem lehet kesztyűs kézzel felállni.)
Jó gyereknek tűnik, nem lennék meglepve, ha ő is énekelte volna a Székely Himnuszt csapattársaival. Láthatólag könnyen beilleszkedős típus, nincsenek nyelvi problémái, rendes fiú lehet. Az ukránnak mondott sporiról mit lehet tudni?
"Én csak azt nem értem, ezek a székely legények hogy bírják azt a román mezt magukon elviselni. Egyáltalán miért játszanak román csapatban?! Felvenni a fizut, minden hónapban prostituálódni nagyon kemény..."
Ott születtek, és ott játszanak. Az otthonuk!
A Csíkszereda és a Brassó (meg a Steva) is az OB1-ben játszik egyébként, zömében székely játékosokkal.
2012-től a Dunántúl Venezuelához, az ország többi része Szaúd-Arábiához tartozik. Románia is. A helyiek holnaptól az új hatalom himnuszát kötelesek énekelni.
A székelyek nyertek 4-1-re, de a meccs után persze szent volt a béke, együtt énekeltek a fiúk határokon átívelő, európai módon. Igaz, nem az állemensenverdenbrüdert.
A román hokit a magyarok tartják életben, a csíkszeredai, brassói hokisok. Állítsanak ki tisztán román csapatot, ha nem tetszik nekik a mostani, aztán kapjanak ki mindenkitől. Szép volt székely legények, csak így tovább :)
Eddig még csak te meg a haverod akartátok kirúgni a válogatottból a magyar hokisokat, Tánczos Barna még az újsághíreket tanulmányozza, és elhiheted, alaposan át fogja őket tanulmányozni, akárcsak Tom Skinner kapitány.
Én csak azt nem értem, ezek a székely legények hogy bírják azt a román mezt magukon elviselni. Egyáltalán miért játszanak román csapatban?! Felvenni a fizut, minden hónapban prostituálódni nagyon kemény... de legalább volt bennük bátorság elénekelni a magyar himnuszt.