Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 902
És ennyi, itt is hagysz?
Előzmény: Vukkancs (901)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.31 0 0 901

Szia!

Magam is inkább a gyalogtúra, séta híve vagyok, ha van rá idő. :)
Képekkel itt nem állok jól, két honlapcímet hozok, ahol további információk olvashatóak:

http://www.fiesole.com/

http://sandomenicodifiesole.op.org/

Előzmény: anblock_italia (900)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 900

Ez a térkép azért csalós lehet, mert pl. a Badia templomot a könyvek 3 kilométerre írják Firenzétől, míg magát a városkát 8 km.-re. Ezek a dolgok rávehetnek minket arra, hogy mégis inkább kocsival menjünk fel, de megtehetjük azt is, hogy busszal felmegyünk és lefelé gyalog sétálunk. És séta közben gondoljunk arra, hogy Fra Angelico, Michelangelo, Botticelli is a nyomorék lábával számtalanszor megtették ezt a sétát:-)

A 186-os szám a gondolom még lejjebb lévő Villa di Cameratát jelzi, ami arról nevezetes, hogy egykor Dante családjának a nyaralója volt, amit 1322-ben megvásárolt az a család, melynek tagja volt Dante egyetlen nagy szerelme, Beatrice.

Előzmény: anblock_italia (899)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 899

187. Villa Palmieri

188. San Domenico templom

189. Badia  Fiasolana

190. II. Viktor Emanuel és Garibaldi szobra

191. S.M. Primerana templom

192. Palazzo Pretori

193. szeminárium

194. püspöki palota

195. Duomo

196. Római színház

197. Római fürdő

198. Etruszk és római templommaradvány

199. Régészeti múzeum

200. Museo Bandini

201. San Alessandro templom

202. San Francesco templom

A régi Panorámás(1972) Firenze könyvből fényképeztem ki ezt az igen szemléletes térképet. Azt hiszem mindenkinek, aki Firenzébe megy, be kell szereznie egy ilyen könyvet.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 898

Az etruszkok egykori jelenlétét egy részben etruszk, részben római templom maradványai és egy etrusz fal, valamint a múzeumában, a Museo Faesulanumban kiállított tárgyaik tanusítják.

A római kor nagy emléke az alant látható színház maradványai és ugyancsak a múzeumban kiállított tárgyak.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 897

És akkor egy kis történelem:

A várost etruszkok alapították i.e. VII. század körül és Etruria egyik legjelentősebb városa volt. Sajnos azonban a Római birodalom térhódítása itt is az etruszkok hatalmának végét jelentette. Az i.e. III. században szövetséget kötöttek ugyan, de aztán mégis legyőzendő ellenfelekké váltak valami okból és Sulla uralkodása alatt kifosztották, majd elfoglalták a várost. Kiszolgált katonákat telepítettek ide és a település újra virágzásnak indult, de a népvándorlás évszázadokra tönkretette. Mikor nagynehezen újra feltápászkodott volna, akkor Firenze foglalta el 1125-ben. Mivel nem alakult ki ipari és kereskedelmi tevékenység a városban, így idővel a gazdag firenzei polgárság nyaralóhelyévé vált.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 896

Most kaptam meg Szabó Magda: Hullámok kergetése című könyvét, mely utazási élményekről szól. Mivel a Firenzével foglalkozó rész nem több, mint 10 oldal, hát gyorsan elolvastam. A lényeg benne a csalódás, hogy hiába jutott végre álmai városába, a nagy tömeg miatt rettenetes volt. (Megint nagy elégedettség fogott el amiatt, hogy viszonylag kevés olyan emlékem van, amit a tömeg tönkretett volna, de nem ezért írok most ide. )

Érdekes volt, hogy a négy napos eszméletlen szenvedés befejezéseként az utolsó délutánt Fiesoléban töltötték, ahol végre megpihenhettek, ahol kárpótolva lettek.

"Autóbusz vitt fel a ciprusszegte úton a hegyekbe, és itt végre csend, illat, hűvös és béke fogad, nem hallom a turisták állandó ordítozását....Letelepszünk a hegyoldalon. Virág és bokorillat, súlyos, édes, nyári lehelet. Alattunk a város...Minden csak dereng, minden olyan, mint az álom. Nagyokat nyelek, szomjasan, riadtan, a késői, de mégis betelt gyönyörűség megvisel."

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 895

Fiesole 8 km-re északra esik Firenzétől, melynek ősi elődjeként emlegetik. Valóban érdemes a 7-es busszal felmenni, akkor lehet egy szép kis vendéglőben gyönyörködni a kilátásban és inni néhány pohár borocskát. Azt írják a könyvek, hogy hétvégén ne nagyon menjünk, mert a firenzeiek is ide járnak akkor kikapcsolódni. A várost olajfa ligetek veszik körül, sok szépséges villa mellett vezet a busz útja.

Előzmény: Vukkancs (893)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 894
Szia! Akkor este találkozzunk!
Előzmény: Vukkancs (893)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.31 0 0 893

Sziasztok! Most csak bekukk
Akkor ha a zindex is úgy akarja, irány Fiesole?

Firenzéből, a Santa Maria Novella buszpályaudvarról vagy a Piazza di San Marco-ról a 7-es busszal. Az út kb. 30 perc.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 892
Végre megjavult, és köszi neked, hogy nem idegeskedtem miatta:-)
Előzmény: zebrina (891)
zebrina Creative Commons License 2007.01.31 0 0 891
Megjavulta magát a zindex? Na végre!
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 890
Akkor gyorsan fel is teszem ezt a weblapot, www.virtualuffizi.com , itt kb. az van csak más kiadásban, amit korábban ígértem. Fiesole utáni keresgetés közben találtam.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 889
Hurrá! Pár nap kényszerszünet (rendszerhiba) után végre folytathatjuk!
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.31 0 0 888
.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.27 0 0 887

Hát nagyon sajnálom, az első link úgy, ahogy régen, nem működik, amikor felvettem annó a "kedvenceim" közé, akkor valóban térképpel, felsorolásokkal, képekkel elllátott weblap volt, ezért is gondoltam, hogy nem kell ezekről sokat beszélni. Most viszont nem működik úgy, ahogy egykor, és a második link weblapját adja be, ahol képeket minimálisan lehet látni. Sajnos nem tudok olaszul, de úgy sejtem, hogy valami javítás van folyamatban, lehet, hogy idővel virtuálisan körbe nézhetünk a termekben, ahogyan ez a velencei Accademia múzeum weblapján is van.

Mindenesetre az Uffizinek nem kell reklám különösebben, az épület második emeletén van a múzeum, amiben nem csak reneszánsz, és nem csak olasz alkotásokat láthatunk az ókortól a XVII. századig.

A legnagyobb tömeg Botticelli nagyméretű képei előtt szokott tolongani, ezért is csodálkozom, hogy nincs szobra a múzeum udvarában.

Előzmény: anblock_italia (886)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.27 0 0 886

Akkor újra beírom, összegyűjtve a fontosabb linkeket:

Itt termekre bontva nézhetjük végig a képek nagy többségét.

Itt a firenzei állami múzeumokról tudhatunk meg nagyon sok fontos információt.

Itt meg a jegyeket rendelhetünk .

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.26 0 0 885

Végül majdnem elfelejtkeztünk arról, hogy miért is van itt az Uffiziben ez a sok műalkotás, mely az egész világ legteljesebb reneszánsz gyűjteményét teszi láthatóvá az érdeklődők számára.

Természetesen a Medici hercegek kezdték el a szobrok, festmények gyűjtését, I. Cosimo a még hivatalként funkcionáló épület földszintjén helyeztette el antik szobrainak gyűjteményét. Aztán folytatták a festmények, szobrok gyűjtögetését egészen a család férfiágon történő kihalásáig, amikor is III. Cosimo lánya, a műkincsek örököse a Toszkán hercegségnek adományozta a gyűjteményt azzal a feltétellel, hogy az örökre Firenzében maradjon.

Vukkancs Creative Commons License 2007.01.25 0 0 884

Oké. Hétfő nekem is jobbnak tűnik. Jó éjt! :)

Nem tudom ez a honlap volt-e már itt, de jobb kétszer: http://www.firenzemusei.it

Az Uffizi és "környezete" madártávlatból

Előzmény: anblock_italia (883)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.25 0 0 883

Mármint hogy az önarcképek vannak a folyosó keleti oldalán? Így érthető, mert mint láttuk vannak szobrok is megegyebek, meg csodálkoztam is, hogyan lehet annyi önarckép, ami végig kitartana:-)

Jó éjt! Inkább hétfő este kezdjünk Fiesoléval mint vasárnap?

Előzmény: Vukkancs (881)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.25 0 0 882
Ugyanakkor, ha a Vasari- folyósón mégse sikerült végig menni, van látnivaló bőven a múzeumban. Mi kb. 5 órát voltunk bent, és bevallom még így is kissé szédelegve jöttünk ki az élménytől. :)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.25 0 0 881

"Önarcképek lógnak a falán, köztük nagyon értékesek is. "

Erre a hsz-edre írtam, h. az lehet a híd keleti oldalán lévő része a folyósónak. (az utikönyveim szerint.)
Szintén onnan tudom, h. a vezetett túra végig megy a folyósón, egészen a Pitti-ig.

Bocs, ha félreérthető voltam... :)

Előzmény: anblock_italia (867)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.25 0 0 880
Meg ilyeneket lehetett vásárolni:-)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.25 0 0 879
Igen, mindig szerdán van, ezt nem tévesztettem el:-)
Előzmény: zebrina (878)
zebrina Creative Commons License 2007.01.25 0 0 878
Köszi!

Szerdán lesz a napváltás?
Előzmény: anblock_italia (863)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.25 0 0 877
Amikor mi voltunk ilyen bronzmunkák voltak kiállítva.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.25 0 0 876
Nem abban, hanem a 840. hsznél lévőben.
Előzmény: anblock_italia (875)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.25 0 0 875
Nem csak a híd keleti oldalán van szerintem, hanem végig az egész folyosón, de biztosat nem tudok. Te honnan gondolod, hogy csak azon a szakaszon lenne? A tegnap feltett jegyrendeléses linkben szó van erről is.
Előzmény: Vukkancs (873)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.25 0 0 874
Ezeket találtam még a Corridorról, a tegnapi elveszett:-(
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.25 0 0 873
Aha, ez a híd (P. Vecchio) keleti oldalán lévő magánfolyósó, ahol többek között Rubens és Rembrandt önarcképei is vannak. Azt olvastam az egyik könyvben, h. néha szerveznek ide is vezetett túrákat csoportoknak, egészen a Pitti Palotáig, de előre jegyet kell rá foglani.
Jelzem, mi kerestük, h. hol foglalhatnánk, de nem találtuk meg és az őrt, akit megkérdeztünk, nem tudott erre vonatkozóan infórmációt adni. Majd máskor...
Előzmény: anblock_italia (867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!