Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9013

Szeretném elérni, hogy megértsd a specrelt.

 

Ez egy jó bevezetés:

https://youtu.be/toGH5BdgRZ4?t=1159

Előzmény: mmormota (9011)
mmormota Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9012

Szerintem pont azt csinálnád, mint én. Udvariasan válaszolnál az éppen felvetett tévedésére, megmondanád, mit rontott el. Közben kitartóan próbálnád rábeszélni, hogy értse meg, mi az a szorzás, mi köze az összeadáshoz, rakjon már össze 6 db gyufákból 7 csoportot és számolja meg, ilyesmi.

Nos, ez a kitartó próbálkozás részemről az, amit sérelmezel.

Előzmény: mmormota (9011)
mmormota Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9011

Szeretném elérni, hogy megértsd a specrelt. Ez a kérdezel, felelek, újabb ellenérvet próbálsz kitalálni, kezdjük előröl módszer erre nagyon kevéssé alkalmas.

 

Te viszont azt hiszed, valamit jobban látsz, mindenki téved, ezért csak a saját érveid érdekelnek, meg se próbálod megérteni a dolgot. Ne várd el, hogy komolyan vegyem az "ellenérveidet". Képzeld el, hogy egy 6 éves gyerekkel vitatkozol, aki kitartóan érvel amellett, hogy 6*7=51, te pedig tévedésben vagy. Komolyan vennéd?

Előzmény: triasz007 (9008)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9010

A foton c sebességű, és mint ilyen, per definíció 0 a sajátideje.

 

Viszont a QFT szerint egy másik pontban már nem is ugyanaz a foton van.

A foton nem is mozog, csak a mező gerjesztettsége propagálódik.

Előzmény: mmormota (8995)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9009

Ezt a paradoxont már Teller Ede is felvetette a relativitásról szóló előadásában. (Sajnos most nincs időm kikeresni.)

Előzmény: mmormota (9006)
triasz007 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9008

Két dolgot nem értek igazából. Az egyik hogy miért írtad az elözö hozzászólásod utolsó mondatát, a másik meg hogy miért írtad ezt a hozzászólásod! Komolyan azt hiszed hogy bármi újat tudtál mondani? Az se Volt gyanús hogy a sajátidöket is azonnal vita nélkül elfogadtam? Szerinted most valami nagy titkot osztottál meg, vagy hogy gondolod? Túl sok energiát fektetsz bele abba hogy úgy állits be mind aki szerint a specrel vudu varázslás. Ha javasolhatom ezeket az energiákat fordítsd inkább arra, hogy megtudd mi az amit máskepp látok mint te. Mert eddig csak egyezések voltak, a sajátidökben és az utolsó hozzászólásodban is nagyrészt  Komolyan, olyan hálás tudtam volna lenni a válaszodért, ha sikerült volna kommentár nélkül megírnod. Na persze ha az önbizalmadnak jót tesz hogy minden nekem szánt üzenetedbe rejtetten beleírod hogy "te hülye vagy, úgy se érted", hát tedd azt.

Holnap este, lehet késö este tudok válaszolni az üzeneted azon részére ami a tárgyhoz tartozik.

Előzmény: mmormota (9007)
mmormota Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9007

Megjegyzem, hogy ezt ebből a hozzászólásból nem fogod megérteni. Inkább arra jutsz, hogy a vudu varázslás nyilván súlyosabb károkat okozott a specrelt alkalmazók agyában, mint eddig gondoltad.

 

Viszont azt is vedd figyelembe, hogy ezek az elmeroggyantak a vudu tudományukkal tudnak pár dolgot csinálni, amit te esetleg nem, részecskegyorsítót, GPS-t, szabadelektron lézert, atombombát, sok ilyesmit. 

 

Szóval - ha érteni akarod - előbbről kell kezdeni.

Előzmény: triasz007 (9005)
mmormota Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9006

Bár ehhez a példához nem Volt szükség szinkronizációra.

 

Már hogyne lenne szükség. Ott van ugyanis az eb elhantolva.

 

 

Neutrinó Béla még a távoli galaxisban van, de már hozzá képest a Föld 0.999999999999c sebességgel közeledik. Na most, ebben a rendszerben (amelyben Neutrínó Béla áll), jó lenne tudni, hogy mennyit is mutatnak épp akkor, épp ott, épp Béla új rendszerében a Föld órái.

Ha ezt nem tudod, akkor azt se tudod kiszámítani, mennyit fognak mutatni, mikor a Föld eléri.

 

Tegyük fel, Neutrino Béla szereti tudni, mennyit mutatnak a Föld órái.

Megállapítja ezt úgy, hogy üldögél a távoli Galaxisban. Kap egy értéket.

 

Aztán belekezd az utazásba, még az otthona közelében van, de már gyorsan mozog az otthonához és a távoli Földhöz képest.

 

Na most, érdekli, hogy ebben az új rendszerben (amely őhozzá van rögzítve, vagyis amelyben ő áll, az otthona meg a Föld pedig gyorsan mozog), mennyit is mutatnak a Föld órái, és megint meghatározza. Egész más értéket kap az új rendszerben. Csekély milliárd évvel eltérőt. 

 

A Föld órái ebben a rendszerben előrébb vannak. Milliárd évvel előrébb, mint az előző rendszerben.

 

Így már érthető, hogy érkezéskor mi lesz az órákon - ugyanolyan eltérés, mint a Föld rendszerében számolva. Csak most úgy jön ki, hogy Béla ideje alig változik az út során (mert nagyon közel van a Föld, hiszen a távolság is más az új rendszerben), a Földé meg még sokkal kevesebbet, hiszen gyorsan mozog.

De ott az a fránya milliárd év eltérés már az indulásnál.  

 

Az, hogy mennyit mutatnak a Föld órái egy vonatkoztatási rendszer egy bizonyos pillanatában, az rendszerfüggő. Egyikben ennyit, másikban annyit, harmadikban amannyit.

 

Te ezt nem gondoltad, azt hitted, mindegy. Automatikusan abszolút időt használtál.

Előzmény: triasz007 (9004)
triasz007 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9005

Erdekes! construct már a 4. hozzászóló, és a 3. olyan aki nem ért velem egyet, de ennek ellenére normális hangnemben tud írni!

 

Okey. Akkor csak hogy tisztázzuk! mmormota 8954-es hozasolásán megy a vita. Az 1 pontja érdektelen. A 2. é 3. pontjában az szerepel, hogy ha Aladár rendszerét tekintjük állónak, akkor Béla órája fog a találkozáskor kevesebbet mutatni, ha Béla rendszerét tekintjük állónak akkor Aladár órája fog kevesebbet mutatni a találkozón. 

Én bátorkodom azt az álláspontot kéüviselni, hogy ez nem igaz. Továbbá azt is állitom hogy egy bizonyos számszerü eltérést lesz a két óra között, és mindkét rendszerböl vizsgálva ugyan annak az embernek fog, ugyan annyival többet mutatnu az óraja. Irtam egy példát is. Tessék behelyettesíteni az álló Aladárral, és Béla1 vagy Béla2-vel a 8997 szerint. Minden tiszteletem tiéd consruct, de már elég Volt ebböl a "hat sajnos nincs igazad"-ból. Most már valami konkrétumot is szeretnék hallani a miért-röl! A példa adott!

Előzmény: construct (9003)
triasz007 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 9004

Hát bocsi mmormota! Nem lesz jobb ez a helyesírás. Örülök hogy így megy. Egyébkent megnéznem szívesen hogy te hogy írsz helyesen egy nem Magyar myelvü laptopon, Amin nem Magyar helyesírás kontroll van, és még a Magyar ékezetért is küzdeni kell. Pl. Hösszú ö és ü reménytelen. Lätod az utolsó mondatban pl. a Magyar szót 3 próbáltam kisbetüvel írni, de nem hagyja. Ott egye meg a fene! Es minden szó pirossal alá van húzva! :) Megnéznem igy meddig lenne türelmed javítgatni! :)

De beszéljünk a lényegröl. Ha te azt szeretnéd hogy megértsem milyen fontos, a szinkronizáció úgy ahogy te azt be szeretnéd mutatni nekem, én meg azt szeretném hogy helyettesitsd be a 8954  3. pontjába Béla1 vagy Béla2-öt, úgy hogy azok állnak Aladár meg mozog, akkor miert nem vezeted le nekem így a feladatot, és abbol talán megérteném amit most még nem. Bár ehhez a példához nem Volt szükség szinkronizációra. Direkt így választottam meg. A volt-ot se tudom átirni kisbetüre mert német fönév, de a Magyar szót miért nem hagyja… Nem is érdekel. Tehát levezeted nekem? Talán holnap megnézem ha ez a pökhendi Mungo leszáll rólam. Most nézem a Mungo -t meg nem tudom kisbetüvel írni, pedig eszem ágaba sincs nagybetüvel!

Előzmény: mmormota (9001)
construct Creative Commons License 2020.06.18 0 0 9003

"Akkor most helyettesitsd be a 8954 hozzászólásod  3. pontbeli välaszába. . . .Látod milyen képtelenségek jönnek ki abbol ha a doppel efektus keretein belül próbálod értelmezni az ikerparadoxont?"

Mmoromota szót se ejtett semmiféle doppler effektusról, hanem rá akart vezetni a gondolkodásod hibáira.

A hozzászólásaid egyre inkább mutatják, hogy elemi szinten se érted, amiről beszélni szeretnél. Például kevered az idődilatációt meg az ikerparadoxont. De hiába segítenénk, lepereg, mert inkább ki akarod oktatni azt, akitől pedig tanulhatnál. Sajnos nem sokat tehetünk érted.

 

Előzmény: triasz007 (8997)
triasz007 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 9002

Én a problémáról beszélek mmormotával folyamatosan. Attol viszont valóban epét hányok ha valaki úgy kapcsolódik be a beszélgetésbe, hogy a témához hozzá se szól, viszont valami elképesztö fölényességgel hülyézi azt akit kiszemelt magának Ja, látom hogy elmebeteg trollból sok van. Nagy mellényes elmebeteg trollból egész pontosan.

Előzmény: Mungo (9000)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 0 9001

Nyugtass meg, hogy elég jó vagy matematikából. Eléggé alacsony színvonalú, logikátlan, goromba helyesírási hibákkal terhelt hozzászólásaid vannak. Aki ilyen szinten ír, nem szokta megérteni a dolgokat, és csak szenvedés lesz mindkét oldalról.

Hajlandó lennél esetleg egy matematikai képzettséget nem, de logikai érzéket viszont igénylő példát megoldani? Az mutatná, hogy megvan benned az elszántság és képesség, ami nélkül reménytelen egyhelyben topogásnak néznénk elébe... 

Előzmény: triasz007 (8997)
Mungo Creative Commons License 2020.06.18 -1 0 9000

Te most epét hányni jöttél ide, vagy tényleg érdekel a probéma?

Elmebeteg trollból eddig is túlkínálat mutatkozott. Ha valóban az ismereteid bővítése a cél, akkor nem árt kicsit visszafogni magad, ha meg csak óbégatni akarsz akkor próbálkozz a hitgyülis topikkal, ott szeretik...

Előzmény: triasz007 (8998)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8999

Nem érted, amit írtam, és abszolút időt próbálsz belevinni a dologba.

 

Menj vissza az első hozzászólásomra, és olvasd el figyelmesen, próbáld meg megérteni. Ne a saját hibás gondolatmenetedet forgasd a fejedben.

Arra figyelj, hogy egy U1 rendszerben egyidejűleg szinkronozni objektíven különbözik attól, ha U2 rendszerben egyidejűleg szinkronozol.

 

Amíg ezt nem érted, rendkívül célszerűtlen újabb és újabb érveket keresned. Amit írtam, az helyes. Próbáld meg ezt feltételezni néhány percig, és megérteni, hogy ez hogyan lehetséges, annak ellenére, hogy elsőre önellentmondásosnakvéled.

 

Előzmény: triasz007 (8997)
triasz007 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8998

Igen, ezzel a szándékkal regisztráltam és ezzel kapcsolatban tettem föl a kérdéseim az elsö hozzászólásomba. Nem gondoltam volna hogy a doppel effektus és az ikerparadoxonok közötti különbségeknél kell kezdeni.

Az hogy neked mi zagyválas az a te bajod.

Viszont a Te mellényed se tünik kicsinek! Még ha van is rá okod hogy ekkorát hordj, néha kinézhetnél belöle!

Előzmény: Mungo (8993)
triasz007 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8997

Pont ezeket a válaszokat vártam. Én is így gondolom. Köszönöm hogy foglakoztál vele. Akkor rögzítsük ezeket a sajátidöket a továbbiakban. Tehát Aladár a Földön áll. Aladárnak a Béla1 1 milliárd évig ment, Béla1 kicsit több mint 1milliárd év.  Béla1 foton 0 sajátidövel, Béla2 Neutrino, minimális sajátidövel. 

Akkor most helyettesitsd be a 8954 hozzászólásod  3. pontbeli välaszába. Ahol azt írod hogy Aladár mozog és Bélához kötöd a rendszert, és akkor a talälkozáskor a Béla óräja többet mutat. 

Látod milyen képtelenségek jönnek ki abbol ha a doppel efektus keretein belül próbálod értelmezni az ikerparadoxont? A doppel effektus szimetrikus az ikerparadoxon meg nem. Köszönöm a jótanácsaid, de továbbra is azon a véleményen vagyok hogy frissitsd föl az ismereteid az ikerparadoxonról és a doppel effektusról. 

Előzmény: mmormota (8995)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8996

Még valami. A specrel megértéséhez nem kel a gimnáziumi szintet meghaladó matematika tudás, de jól működő logikai és matematikai érzék szükséges. Akkor van esélyed megérteni, ha gimnazista matematika versenyfeladatokat képes vagy megoldani. A tapasztalat - sok év tapasztalata - azt mutatja, hogy akiben ez a képesség nincs meg, sose fogja megérteni. Mindegy kik és hogyan magyarázzák, mindegy mennyi időt tölt ezzel az illető, mindig elakad valahol, és csak frusztráció, kétségbeesett düh marad az egészből.

 

Szóval, ha esetleg nem vagy elég jó matematikából, gondold ezt át.

Előzmény: triasz007 (8991)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8995

Legy olyan kedves és Mond meg nekem, hogy amíg Béla1 és Béla2 eléri Aladár detektorát, addig mennyi sajátidö telik el Aladárnak, Béla1-nek, és Béla2-nek?

 

A foton c sebességű, és mint ilyen, per definíció 0 a sajátideje.

A neutrino lehet közel c sebességű, valami kis érték lesz a sajátideje a két pont között.

 

Aladár rendszerében leírva a foton 1 milliárd évig jött, és a neutrinó is majdnem pontosan 1 milliárd évig.

 

Ha ez megvan még az is nagyon érdekes lenne hogy szerinted Béla1 rendszeréböl hogy lehet leírni? Mennyi sajátideje teleik el Aladárnak?

 

A specrelben nem lehet inerciarendszert kötni fotonhoz.

 

------

Ha szeretnéd megérteni a dolgot, célszerűbb lenne megértened az alapokat. Ha csak újabb és újabb példákat sorolsz, és - megértés híján - mindre érthetetlennek és ellentmondásosnak tűnő választ kapsz, nem nagyon jutsz előrébb.

 

Ezt az egész dolgot az eltelt több mint 100 évben letesztelték, beépült a fizikába és a gyakorlati műszaki eszközökbe egyaránt. Működik, érthető, nem is túl bonyolult, csak te még nem érted.

Előzmény: triasz007 (8991)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 1 8994

Szerinted ha az Aladár rendszeréböl írod le  dolgokat, mert azt választod állónak, akkor Béla órája fog késni, ha Béla rendszeréböl írod le ákkor meg Aladáré fog késni mert ezek szimmetrikusak. 

 

Szó sincs róla. Ugyanazt a dolgot bármely rendszerben leírva ugyanolyan eredményt kell kapnunk, természetesen (vagy eldobhatjuk a fizika tudományunkat).

Ami nem mindegy, hogy melyik rendszerben egyidejűleg szinkronoznak. Az egyidejűség relatív, egyik rendszerben egyidejűleg szinkronozni az objektíven különbözik attól, ha másik rendszerben egyidejűleg szinkronoznak.

 

 

 

Előzmény: triasz007 (8991)
Mungo Creative Commons License 2020.06.18 -1 0 8993

Tegyünk helyre pár dolgot! Te nem hivatkozhatsz a világ fizikusaira, es a specrelre, mert teljesen ellentmondásba vagy velük.

Azért erre ne fogadj nagyobb összegben.

Én határozottan állítom hogy az egyiknek kevesebbet fog mutatni az órája, (erröl szólt volna a megkezdett beszélgetésem hogy melyiknek), te meg azzal vádolsz, hogy abszolút idöben gondolkodok.

Egyelőre zagyválsz. A több, meg a kevesebb relatív fogalmak, azt is meg kell mondani mihez képest.

Szóval egyelőre lötyögős az a mellény...

Előzmény: triasz007 (8991)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8992

még az is nagyon érdekes lenne hogy szerinted Béla1 rendszeréböl hogy lehet leírni?

 

A specrel szempontjából sehogy. (A kvantumelmélet szempontjából pedig még-sehogyabb.)

Előzmény: triasz007 (8991)
triasz007 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8991

Tegyünk helyre pár dolgot! Te nem hivatkozhatsz a világ fizikusaira, es a specrelre, mert teljesen ellentmondásba vagy velük. Szerinted ha az Aladár rendszeréböl írod le  dolgokat, mert azt választod állónak, akkor Béla órája fog késni, ha Béla rendszeréböl írod le ákkor meg Aladáré fog késni mert ezek szimmetrikusak. Igy jár az aki felületesen ismeri a doppel effektust! Az meg hogy az a világ fizikusai és a specrel mit gondolnak arrol, hogy ha Aladár és Béla egymás mellé ér, kinek fog kevesebbet mutatni az órája, azt construct a 8953-as hozzaszólásaban már megírta. Ez az ikerparadoxon hatáslörébe tartozik ami nem szimmetrikus! Az ikerparadoxont jelenséget akarod tárgyalni a doppel effektus keretein belül, és ha valaki ezt nem érti meg az nyilván hülye, és figyelmetlenül olvas!

 

no comment...

 

Én határozottan állítom hogy az egyiknek kevesebbet fog mutatni az órája, (erröl szólt volna a megkezdett beszélgetésem hogy melyiknek), te meg azzal vádolsz, hogy abszolút idöben gondolkodok.

 

No comment...

 

Egy utolsó példa: Aladár áll a Földön. Tehát áll. Töle 1 milliárd fényévre van egy ugyan ilyen Galaxis, és egy ugyan ilyen naprendszer. A kozmikus hipotézis alapján ugyan úgy telik benne az idö. Elindul belöle egy az az egy db. foton amit Béla1..ként jelölünk. Majd elindul belöle egy db. Neutrino, amit Béla2-vel jelölünk. Mindkettö Aladár egy egy detektorában landol. Legy olyan kedves és Mond meg nekem, hogy amíg Béla1 és Béla2 eléri Aladár detektorát, addig mennyi sajátidö telik el Aladárnak, Béla1-nek, és Béla2-nek? Béla2 sebessége közel c. Elég ha csak azt írod 1 pontosan annyi mint Béla1-nek, 2 kicsit kevesebb mint Béla1-nek, 3 kicsit több mint Béla1-nek. 

Ha ez megvan még az is nagyon érdekes lenne hogy szerinted Béla1 rendszeréböl hogy lehet leírni? Mennyi sajátideje teleik el Aladárnak?

Elöre is köszönöm hogy remélhetöleg foglakozol a kérdéseimmel.

Előzmény: mmormota (8982)
Platon Creative Commons License 2020.06.18 -1 0 8990

Az egyidejűség relatív. Ami az egyik rendszerből nézve egyszerre történik, az a másikból nézve nem.

 

Éppen ezért tényleg nem mindegy kinek az óráját állítod kiéhez.

Előzmény: Törölt nick (8988)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8989

Hiszen erről szól az egész hozzászólás... Éppen azt magyaráztam el, hogy attól függ, mi lesz a találkozásnál, hogy milyen rendszerben egyidejű a két szinkronozás esemény.

Előzmény: Törölt nick (8988)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8988

Állítottam, hogy szinkronban marad?

 

Nem arról beszélek, hogy később mi lesz. Hanem a szinkronizálás pillanatáról.

 

Most megfordítom a processzust.

Nem a mozgó Blöki óráját állítjuk az álló rendszer szinkronban lévő óráihoz, hanem ellenkezőleg.

Az álló rendszer óráit állítom Blöki órájához.

Mit fo ez eredményezni?

Hát csak azt, hogy az álló rendszerben az órák már nem lesznek szinkronban egymással attól a pillanattól kezdve.

Előzmény: mmormota (8983)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8987

Nem is mondja senki. A részecskének nincs helye addig, amíg meg nem méred. Nincs olyan, hogy hol itt van, hol ott van közben. Nincs neki értelmezhető helye. Aztán, mikor elkapod, lesz helye. Addig nincs.

 

Eddig jó.

 

Csak egy valószínűség van, ami azt mondja meg, milyen valószínűséggel lehet az adott helyen elkapni.

 

Na most kezdjük el ezt a valószínűséget alaposabban megvizsgálni. Mélyebben mögénézni stb.

 

Legyen egy szabad részecske helyének bizonytalansága ∆x=5 fényperc. (Viszonyításképpen a Nap 8 fénypercnyire van.)

De a mérőműszer legyen tenyérnyi méretű.

A mérés azt jelenti, hogy a hullámfüggvényt össze kell rántani közel pontszerű méretre (amely ráadásul a tenyérnyi mérőműszer térfogatába esik). Érdemes lenne ilyen kísérleteket végezni...

Előzmény: mmormota (8985)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8986

Béla óráját azzal, amelyik mellett a szinkronizáláskor éppen elhalad? Vagy Béla óráját közvetlenül Aladár órájával, aki ekkor még messze van tőle?

 

Erről beszélek.

Egy mozgó órát lehet szinkronizálni a rendszeridővel, de az szemfényvesztés. Mert a rendszerórák közül csak az ugyanazon a helyen lévővel lesz szinkronban.

Előzmény: Arilou (8981)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 1 8985

Na most nekem azt ne mondja senki, hogy a részecske véletlenszerűen az egyik pillanatban itt van, a következő pillanatban meg egy fényév távolságra.

 

Nem is mondja senki. A részecskének nincs helye addig, amíg meg nem méred. Nincs olyan, hogy hol itt van, hol ott van közben. Nincs neki értelmezhető helye. Aztán, mikor elkapod, lesz helye. Addig nincs. Csak egy valószínűség van, ami azt mondja meg, milyen valószínűséggel lehet az adott helyen elkapni.

Előzmény: Törölt nick (8980)
mmormota Creative Commons License 2020.06.18 0 0 8984

akkor az jönne ki, hogy amit leírtál, az csak az infinitezimális tömegű bezuhanó próbatestre igaz

 

Pontosan.

Előzmény: Törölt nick (8980)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!