Nekem ugyanaz a bajom a Primitivo-kkal, mint a francia meleg táji "olcsó" Languedoc-Roussillon borokkal:
a kezdeti (szerencsés esetben) robbanó íz és illat helyét nagyon hamar (fél-egy óra után) egy kesernyés, rövid utóíz kezdi uralni. Mindkét régió meleg, és talán nem véletlenül olcsó.
Nincs kedvem visszaolvasni sokat, má megin' mi történt, hogy BZoli negligálja a topikot?
Hogy borról is írjak: a fajta azonossága miatt a napokban összekóstolódott nálam egy kaliforniai Zinfandel (2018, a Tussock Jumper https://www.tussockjumperwines.com/ kollekciója) és egy Notte Rossa Primitivo di Manduria DOP 2021 (https://www.notterossa.wine/en/primitivo-di-manduria-dop/). Hozták a papírformát: bár a kaliforniai versenyző is hibátlan, egyensúlyos volt, a közepén volt egy (nem maradékcukor miatti) édes érzet, ami nekem elvette a kedvemet tőle, 5 pontra adnám. A talján palack nagyon bejött, közepesnél kicsit nagyobb test, fiatal kora ellenére eléggé érett tannin, szép gyümölcsök, kellemes hordóhasználat, legalább 7 pont nálam. Szerintem bírná még a palackban jó pár évig...Nem sok primitivót kóstoltam eddig, de magyar szájnak (az enyémnek és környezetemnek legalábbis) igen jól eső borok. Az amerikai árát nem tudom, mert ajándékba kaptam, de inkább tömegbornak tűnik. A primitivót 9 €-ért kaptam le találomra (nagyon tetszett az egyéni címkéje) egy random olasz szupermarket polcáról tavaly augusztusban nyaralás közben, aztán kóstolás után vettem belőle vagy 10 palackot, szuvenírként hazahozni. Sajnos ez volt az utolsó belőle, és úgy látom, a pince sem szállít ide. Pedig 9 €-ért totális besztbáj.
Jó sorsom két hete a Cote d'Azure-re vetett (egy még jobb sorsú haverom kiköltözött Cannes és Grasse közé a mimózaillatú hegyekbe) egy hosszú hétvégére, baráti társasággal pattant jó pár palack: az 5-6 €-s Fitou AOC-ok tönkrevernék a hasonló árú magyar mezőnyt: karakteres, egyedi borok, és Languedoc, bár jön föl, még mindig relative alulárazott. A helyi (Cote de Provence) rozék - messze az itthon megszokott epervihar-stílustól - visszafogott színe és illata mögött hosszabban ízlelgethető, jó savú, inkább fehérboros jegyeket mutató borok, a szupermarketben találomra levett tételek közül a Chateau d'Esclans Whispering Angel Rosé 2021 mutatkozott igen jónak, rozé kategóriában akár 8 pontot is kiszórnék neki, érdekessége, hogy illatban és ízben nem annyira a piros gyümölcsök vezettek, inkább barack, citrusok, illetve kövezzetek meg, sárga- és görögdinnyés zamatok (most látom, hogy a BT szerint a "világ legjobb rozéja", mondjuk feleennyiért sem szokott az ember itthon rozét venni: https://www.bortarsasag.hu/hu/bor/franciaorszag/provence/chateau-desclans-whispering-angel-rose-2021). Ittunk még jópár Pouilly Fumét is, ami személyes kedvencem, a legjobb benyomást egy 2019-es de Ladoucette tette (biztos hozzájárult, hogy egy tengerparti bárban ittuk, 15 fok napsütés...). Baromi szép ásványosság vegyült a nem túl harsány zöldes aromákkal, 7 pont. (Radovin árulja, ez se olcsó: https://radovin.hu/termek/de-ladoucette-pouilly-fume-2020/).
Szerencsésebben jártam a Szemes Kékfrankos 2020-szal: ez szerintem egy viszonylag új tétel, Kopár-dűlős, jóféle villányi módra fele az ára a Franchoz képest, amiről írtam lentebb, holott szerintem izgalmasabb, jobb bor annál: első nap még inkább bonbonmeggyes, főleg illatban, utána napról-napra több frissebb piros gyümölcs jön elő benne, és SzJ egyéb boraihoz hasonlóan jól tartja magát, 4 nap után is, 10 fokon, vákuumos csacskaságok nélkül tárolva. Előkészíttettem egy Bakonyi KF-t is a nemrég forgalomba került 2020-ból, majd írok róla (múlt héten egy bárban 2018-ast poharaztattak és nagyon rendben volt.)
Vendéglátóhelyen (If Café) kóstoltunk 2 tételt, az évjáratot egyiknél sem tudom, 2020 vagy 2021.
Mészáros Tramini
Nem a szekszárdi Mészáros, hanem csopaki. Még nem hallottunk a pincéről, talán jobb is így. Szép sárga szín, de intenzív rózsás illat helyett intenzív technokol jött a pohárból, ízben dettó.
1 pont, 500 Ft/dl
Káli Balázs Öregtőkék Olaszrizling
Ez a tétel valamitől jobban megfáradt, mint én ma a metszési bemutató + teniszoktatás kombótól. Szinte színtelen-szagtalan, de legalább a borhibáktól mentes.
Bakonyi CF 2018 - korábban írtam itt róla, volt némi hiányérzetem. akkor egy bárban ittam, nem tudom, mikor bontották, hogy tárolták. Most egy saját palackot nyitottam, és lehet, h az idő tett neki jót, nem tudom, mindenesetre nagyon karakteres, borsos, remek bor! Amimaki írt a 2020-ról már itt, azt még nem próbáltam.
Szemes József CF 2019 Dél - mindig kedveltem a borait, most pont a Bakonyi után nyitottuk. Nagyon más, kevésbé izgalmas, kevésbé egyedi, több a hordó. Az első nap nagyon gyengusnak tűnt, utána viszont napról-napra jobb formát hozott.
Gere Kopar 2018 - vendégségbe vettem, persze jól össze van rakva, ahogy vártam, de a katarzis elmaradt, sok mindent nem tudok felidézni belőle. Úgy vagyok vele mint már a többedik 10000 körüli magyar bornál az utóbbi hónapokban (Heimann Agnus, Vida La Vida, Sauska C7), nem igazán éri meg beruházni rájuk, legalábbis az eredeti áron biztosan nem.
(még jó, h van a pincében pár tizenéves kékfrankos, inkább már a lefolyóba voltak elkönyvelve, erre kiderül, h lehet, hogy csak most érnek a csúcsra, hö-hö)
A dürnsteini családi cég valamiféle dűlőválogatása, picivel a legpresztízsesebb dűlőjük (Loibenberg) borai alá árazva. A tavaly augusztusi, kóstolás szempontjából nem túl bombasztikus eredményű wachaui kirándulásunk legjobb bora ez volt, és itthon sem okozott csalódást: bő közepes koncentráció mellett gyönyörű savak viszik a kortyot, a primer gyümölcsösséget már palackérettség váltotta.
A kiemelkedő 2017 és jó 2018 utáni évjáratokból eddig nem találkoztunk ehhez hasonló gyönyörűséggel a felső kategóriában (smaragd/erste lage) egyik ottani pincétől sem...
Lehet, hogy érdemes lenne a különféle pinot-klónokhoz is külön poharat használni?
Esetleg minden almafajtát más késsel hámozni?
A lényeg annyi, hogy ezzel a "tudománnyal" kapcsolatban erős kétségeim vannak, bár Riedel cégnek igaza lehet: ha van elég eszkimó, érdemes nekik különféle színűre festeni a fókákat...
Én megvettem a Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot noir/Nebbiolo és a Cabernet sauvignon poharakat.
A két fehér zseniális, de a másik kettő, mint egy vödör. Még tesztelem őket, de már ittam bordói cuvée-t a Chardonnay pohárból és jó volt. A pinós 9 deci..
Hadd kérdezzem meg, a cabernet winewings milyen, ha tesztelted? Normál vinumhoz képest ad valami pluszt, vagy max a nagyon rutinos felhasználóknak? Igazából lenne kedvem venni, bármilyen ronda is, nekem tetszik :) csak nem olcsó darab, ismerősi körömben senki nincs, aki ilyen poharat vett volna.
Pécsi Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Merlot 2020
A 2017-es évjárat nagyon szép volt, ez kevésbé tetszetős: a szilvás aromavilág most is megnyerő, de ennyi alkoholt (15%) már nehezen integrál a beltartalom és ellensúlyoz a savtartalom, kiszúr belőle. Második pohárral nem is nagyon kívántam belőle, pedig a kártyázás mellé alternatívaként bontott Gere-olaszrizling rettentő gyenge volt.