Szovjet Órák Gyűjtőinek fóruma
Azaz rövidítve SZÓGY ;-)
Magyarul itt azokról az órákról legyen szó, amik a Szovjetunióban készültek.
- Сделано в СССР -
Szervezzünk találkozókat nézzük meg egymás óráit, a valóságban is ne csak virtuálisan.
Bemutatok egy Rakétát amit mostanában javítgattam. Sem a számlap, sem a tok nem tökéletes, de azért hordható.
Ha valaki tudna mutatni egy NOS közeli darabot, azt megköszönném. Különösen az érdekelne, hogy milyen lehetett a plexi eredetileg. Ami most van benne nagyon "púpos".
Minden kedves fórumozónak Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánok!
Nekem az Első Óragyári jön be. Küllemre is, gyűjtői szempontból meg azért mert régebbi.Biztos hogy a másik sem jön mindennap szembe az utcán, de akkor is.
A mutatókat jérdezvén is inkább az elsőre voksolok.
Ha a szerkezeteket veszem figyelembe - írtad hogy rendben vannak - szintén.
A másodikon igen el van állítva a hajszálrúgó, ez kissé gyanús.
Az első.Ennyi.De a tiéd a döntés. Ha kézben van, lehet hogy minden más.
Azt viszont mindenképp vedd ezeknél figyelembe, hogy mindkét oldalon szép e a járás?Egyenletes, nincsenek e mellékhangok-zörejek.Nem ,,rág" e?
Egyre jobban tetszenek ezek a tok-számlap kombinációjú 2605-ösek. E kettő közül különösen a világos számlapos jön be nagyon.
Tudjátok, hogy én a szerkezetek világában nem vagyok járatos, de nemrég (a Dani féle Csajkát nézegetve) gondolkodtam el rajta, hogy ezek a szerkezetek ugye dátumosak és jól mondom, hogy ütésbiztosítottak is? Azért ez a 60-as évek szovjet óráinál elég komoly műszaki színvonalat képviselhetett. Nem véletlenül szereted te ezeket különösképpen.
Van a csomagomban három, majd beszélhetünk róla. Számlapok ugyan nem jók, de a tokok, werkek rendben vannak.
Én is jártam nyugat felé és hoztam is valamit, bár most sem volt nagy a választék a szovjet fronton.
Ezzel a két Kirovával szemezgettem már régóta:
7 köves, 1. MÓGY 15 köves, 2.MÓGY, (1939)
Szeretném is kérni a véleményeteket róluk. Szerintetek melyiket lenne érdemesebb megtartani gyűjtői szempontból, ha választani kellene. Most kell:-)
Mutatók eredetisége? Korona eredetisége. Nem akarok vizsgáztatni, csak sokan sokfélét mondanak, könyvekben is van ilyen-olyan variáció.
Szeretnék egy minél inkább eredeti állapotút megtartani.
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy régi Kirovszkie órám, nagyon szép darab, szeretném újra működő állapotba hozzni, viszont van egy nagy probléma vele: bele van törve a felhúzója. Mit gondoltok javíttatható még, érdemes hozzá szakembert keresni?
Jelenleg vidéken vagyok esta ha haza érek teszek fel képet az óra szerkezetről!
Az említett videó ez lenne:
https://www.youtube.com/watch?v=BKbbuUTIteM
Otthon nekem DVD-n is meg van jó minőségben ott jobban kivehető azóra felhúzója.
4:54-nél fogja kezében a Béla Bácsi feltehetően ezt az órát! Azért mondom hogy feltételessen mert lehetett több ilyen is akár. Bár jelölt számlapos nem lehetett sok.
Béla bácsi Pannóniások eggyik koronázatlan királya aki nagyon sokat tett ezért s márkáért illetve azért is hogy külföldi versenyeken szép helyezéseket érjen el ez a márka!
Örülök, hogy jó sül ki belőle! Esteleg majd tegyél fel egy képet. Ma voltam a felsőőri bolhapiacon, de most nem volt szerecsém, nem találtam szép szovjet órát. Még szerencse, hogy azért akad elfekvő csinálnivaló.
Viszont vettem egy csodaszép Bifora Stratos zsebórát / frakkórát, de ez nem Szovjet történet. Még mindig a múlthónapi rakétám hatása alatt vagyok, mert valahogy most kezdem szépnek érezni.
Nem tudom, hogy a Zsolt vadászott-e valamit. Sajnos nem tudtuk találkozni.
A sirályos csajkáról van szó, amelyikben 2605-ös van. De köszönöm szépen, van egy másik, amelyiknek jó a werkje és a számlapja is szebb, így a kettőből lesz egy nagyon klassz darab. Nem akarom, hogy legyen még egy kimaradó werkem, mert éppen nagytakarítást csináltam, tudod...a kamrában :-)