Keresés

Részletes keresés

gombóc63 Creative Commons License 2025.03.05 0 1 5808

Köszönöm, engem érdekel. De valami elképesztő, hogy az orvosok hogyan nyomatják a gyógyszereket, tagadják a rászokást ( ez számomra katasztrófa), én betegként szenvedek és jobban akarok lenni, miközben tisztában vagyok a hátrányokkal, leszokással. Óriási nagy ördögi kör. 

Előzmény: Reu (5807)
Reu Creative Commons License 2025.03.04 0 0 5807

Talän érdekelheti ennek a Fórumnak az olvasóít (bár lehet, hogy ebben tévedek), hogy az USA-ban 2025. március 4-én megjelent az ASAM (American Society of Addiction Medicine) összefoglalója a benzodiazepinek csökkentéséről. Ez egy útmutató a benzodiazepinek helyes elhagyásához, benne különböző ütemtervekkel, és ami elismeri a fizikai dependencia jelentőségét hosszan tartó használat után. Végre az a hosszan tartó állapot is jelen van benne, ami engem érint, a csökkentés egyik rizikójaként van megjelölve és külön tárgyalásra is kerül. 

Link: https://www.asam.org/quality-care/clinical-guidelines/benzodiazepine-tapering?

A BIC bejegyzése erről: https://www.benzoinfo.com/2025/03/04/new-asam-guidelines/

kismolotov Creative Commons License 2025.02.22 0 0 5806

Igen, átgondolva végül az a teljesen logikus amit írsz.

Előzmény: Reu (5805)
Reu Creative Commons License 2025.02.21 0 0 5805

A dózisok közötti időt nem célszerű sokra nyújtani @Kismolotov, csak fokozhatja a problémákat az interdózis megvonás miatt. Ami célra vezet az az, hogy minden nap ugyanakkor veszed be a gyógyszert - amit Te egyébként is nagyon jól csinálsz-,  és a dózisokat lassan csökkented.  

Előzmény: kismolotov (5804)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.21 0 0 5804

Köszönöm, bár ne legyen rá szükség.Na nem az ára miatt azt még kibírom. Csak tudjam elegendően vágni, és egyre nyújtani az egyes kis dózisok közötti bevétel időközét.

Előzmény: Reu (5803)
Reu Creative Commons License 2025.02.20 0 0 5803

A csökkentés elején-közepén, relatíve magasabb dózisokon elég lehet egy ilyen tablettavágó, igen. Ezt is embere válogatja: lesz aki még ennél nagyobbakat is jól tolerál, de olyanok is adódnak bőven, akik nem tűrik ezeket a negyedelős csökkentéseket, főleg "alacsonyabb" értékeknél.

Ha esetleg, később, majd szükség lesz rá, íme egy példa (0,001-ig célszerű mérjen):

https://www.emag.hu/bomstom-ekszermerleg-0-001g-pontossaggal-kalibracios-funkcioval-100g-maximalis-sulyu-8078693957781/pd/DTW7NYYBM/

Előzmény: kismolotov (5802)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.20 0 0 5802

2-3 félét is mutattak. Nekem azt ajánlották és vettem meg ami szerintük a legjobb. Királykék színű műanyag kütyü. A dobozára az van írva:"ROMED" ez lehet a márkája. Rá van még írva: Pill/cutter, ami ugye tablettavágót jelent. Jó kis szerkentyű, többször kipróbáltam. Csak arra kell ügyelni, hogy pontosan illeszd bele a tablettát, el ne csússzon egyik oldalra sem. Egyébként nehéz is eltéveszteni a beillesztést, mert pontosan addig kell tolni a tabletta hegyét a háromszögű résbe, amíg lehet erőltetés nélkül. Utána rányomsz a fedélre és ott van félbe vágva. Utána a felezetett újra betolod az ép hegyével és megint roppantasz. Kész a negyed. 

Előzmény: gombóc63 (5801)
gombóc63 Creative Commons License 2025.02.20 0 0 5801

Nem is tudtam, hogy van ilyen. Köszi az infót.

Előzmény: kismolotov (5800)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.20 0 0 5800

Már beszereztem a gyógyszertárban ilyen gyógyszer-szem daraboló "készüléket" Pár száz forint. Többször kipróbáltam. A 0,5-öst, pontos beillesztéssel, símán négyfelé tudom vele vágni morzsálódás nélkül, éles vágási felülettel. Akkor viszont - mivel a szemnagyság és alak azonos - a 0,25-ösnél is kell működjön.

Előzmény: Reu (5798)
gombóc63 Creative Commons License 2025.02.20 0 1 5799

Abszolút egyetértek veled, ez pont olyan mint a PPR kezelés a térdkopásnál, ha a porc vissza tudna épülni nem kellene senkinek protézis. 

Előzmény: kismolotov (5794)
Reu Creative Commons License 2025.02.20 0 0 5798

Jó hallani, hogy jól alakulnak a dolgok @Kismolotov.

Ha komolyabb nehézségeid adódnak, emlékezz arra, hogy az ékszermérleg és a reszelő továbbra is egy opció, az éppen aktuális dózis 5-10 %-os csökkentésével, tehát hiperbolikus csökkentéssel együtt. 

Előzmény: kismolotov (5797)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.20 0 1 5797

A hirtelen letételt csak poénból kérdeztem meg a dokitól, aki azt a választ adta ami a valóságnak megfelel, tehát a klasszikus fokozatos csökkentés híve a doki is. Biztos nem csinálnám meg a hirtelen letételt. Sajnos már vagyok annyira jártas a témában, hogy ezt nekem nem kell taglalni.

Az itt, az oldalon újonnan feltűnt "Clarindának" szántam egy kis élcelődést, aki szerintem még futhat egy pár kört a téma körül, mielőtt ilyen étrend kiegészítőkkel próbálkozik, vagy ajánlgat. Aki mélyen benne van ebben a témában (sajnos, mint mi) annak nem kell magyarázni a tutit.

Én személy szerint nagyon örülök, hogy beállt a jelenlegi, a doki által, illetve közösen beállított dózis, működik, és van reális elképzelés a jövőt illetően a csökkentésre. Csak úgy megemlíteném, hogy az éjjel hét és fél órát aludtam megébredés nélkül. Már ez is jelzi, hogy jó úton járunk, Az alvászavar, mint elvonási tünet ritkán jelentkezik, bár volt egy rossz éjszakám is az elmúlt héten.

Előzmény: Reu (5796)
Reu Creative Commons License 2025.02.20 0 0 5796

Nem egészen tudom, pontosan a GABA kérdésre, vagy a hirtelen letételre gondolsz, @Kismolotov. 

Ahogyan az Ashton kézikönyvben is olvasható, GABA-ban egyáltalán nincs hiány benzodiazepin elvonásban, hanem a receptorokat érinti a probléma. Hiába szednek tehát ilyen kiegészítőt, és ahogy én tudom ezek a szájon át szedett kiegészítők nem is jutnak át a vér-agy gáton.

A hirtelen letételt illetően, mint ahogy korábban többször elmondtam, és a The Maudsley Deprescribing Guidelines (de az Ashton kézikönyv, és az FDA is utal erre) is írja, a hirtelen letétellel nemcsak az életveszélyes elvonást kockáztatod (pl epilepsziás roham), hanem hosszú használat után az emberek 10-15%-ban kialakul az elhúzódó elvonási szindróma is. Ha rá akarsz keresni, ez a "protracted withdrawal syndrome". Így jártam én, ez tart nálam már 20 hónapja, és ezért szoktam itt a lassú, biztonságos csökkentés fontosságáról beszélni. 

Clarinda Creative Commons License 2025.02.19 0 0 5795

Ezért kérdezd inkább a kezelőorvosodat nem fórumból kell megtudni a "tutit".

Kíváncsi voltam a lehetőségekre.

kismolotov Creative Commons License 2025.02.19 0 2 5794

Nem a kötekedés miatt, de ha ez igaz lenne, akkor mi már rég nem lennénk itt, és ez az oldal sem létezne. Kb. annyit érhet, mint teherbeesés ellen a kalmopyrin, térd közé szorítva.

1,5 mg.-mal küszködök, és vannak itt nálam jóval hozzáértőbbek a témában. Pont legutóbb kérdeztem meg poénból a cihiáteremet, hogy mi lenne ha csak úgy egyszerűen letenném, mint a napi másfél doboz cigit 50 év után. A válasza az volt, hogy meg lehet csinálni, még sürgősségire sem biztos, hogy visznek, de nem ajánlja. Gondolom csak ért egy kicsit hozzá. Reu, Gombóc és a többiek vajon mit szólnak hozzá?

Előzmény: Clarinda (5793)
Clarinda Creative Commons License 2025.02.19 0 0 5793

Akit érdekel,

A Xanaxról leszoktató kúra egy GABA nevű fehérjével történik az orvosi protokollol szerint

Ez vény nélkül kapható és elfelejtheted a xanaxot meg az egyéb altatókat.

Szükség esetén kérdezd az orvosodat vagy gyógyszerészedet.

kismolotov Creative Commons License 2025.02.17 0 0 5792

Ja utólag gondoltam csak, hogy hogyis lesz az a 2-3 hónap, mikor azt mondta, hogy kb. egy hónap múlva váltjuk le a reggeli 0,5-ös SR-t két simára felezve. Na majd kb egy hónap múlva felhívom, mert a kettő így ellentmondásban van. Vagy én nem figyeltem eléggé, nem jegyeztem meg az időpontokat, keverem az időpontokat.

Előzmény: kismolotov (5791)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.17 0 0 5791

Arra csak annyit mondott a cihiáter, hogy "azon most nem emelünk majd később látjuk". Ezek szerint nem kizárt annak az emelési lehetősége sem. Viszont arról azt mondta korábban, hogy azt délután illtve estefelé nem ajánlatos szedni, mert felpörgök tőle. Ezt nem taglaltuk korábban, mikor szó volt róla, mert viszont olvastam olyat, aki napi 3x1-et szed. Én meg reggel kettő, délben egy. Ezt a részét nem értem, majd rákérdezek.

Viszont most nem adott időpontot, azt mondta, hogy 2-3 hónap múlva jelentkezzek, illetve ha bármi probléma, vagy változás van azonnal menjek, szóljak. Ha elfogyna valemelyik gyógyszer szóljak az asszisztenciának és felteszik a felhőbe, majd szól nekik.

Előzmény: gombóc63 (5790)
gombóc63 Creative Commons License 2025.02.17 0 0 5790

Remek, gratulálok ahogy csinálod. És mi van a Coaxillal?

Előzmény: kismolotov (5789)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.17 0 0 5789

Nos ma megvolt a cihiáter. Megdícsért, hogy nem emeltem vissza. Maradtunk a régiben azzal, hogy ha gondolom felezzem le a déli sima 0,5-öst, ahogy érzem, vagy minden másnap felezzem le. Kb. egy hónap múlva a reggeli 0,5-ös SR.-t kiváltjuk két sima 0, 25-össel, amiből egy felkelés után (hajnali 5-6 óra) egy délelőtt 9 körül.

Alapvetően jól viselem, nincsenek durva jelenségek, néha kicsit nem találom a helyem, de különösebb újság nincs. Igyekszem nem is gondolni rá, hogy "elvonás" alatt vagyok. Ha belebuzulok a munkába fel sem tűnik, hogy mennyire elröpül az idő. Tegnap este is belebonyolódtam egy melóba és 17 óra helyett 19-kor jutott eszembe, hogy jé, be kéne venni az esti adagomat.

Clarinda Creative Commons License 2025.02.05 0 0 5788

Ott megakadtam, hogy prosztatagyógyszer.

olyanról nem akartam volna írni.

A frontin szerintem felesleges, bánom, hogy egy pár hónapig azzal akartam elaludni.

Erre jött a munkahelyváltás mint megoldás.

Előzmény: kismolotov (5787)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.04 0 1 5787

Ne haragudj, de akkor sem értem mi a kapcsolat a prosztata gyógyszer és a munkahely váltás miatt.

Előzmény: Clarinda (5786)
Clarinda Creative Commons License 2025.02.04 0 0 5786

Munkahelváltás oka hogy nem tartották be a szavukat.

és már rendesen tudtam aludni a sok nemzetközi vevőkörük állandó zaklatásai miatt

Eredetileg úgy vettek fel, hogy 3 éven belül nem mondok fel.

Ennyit egy munkahely sem ér nekem (pszt Evosoft környékéről)

Előzmény: kismolotov (5784)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.03 0 0 5785

Bocsánat, más gyógyszer!

Előzmény: kismolotov (5784)
kismolotov Creative Commons License 2025.02.03 0 0 5784

Mármint miért lett munkahely váltás? Nem használt az urológiai gyógyszer és nem tűrték a sűrű wc-re járást? Van már gyógyszer is erre ahogy én tudom, azt nem próbáltátok?

Előzmény: Clarinda (5783)
Clarinda Creative Commons License 2025.02.03 0 0 5783

Egy évig nekem is írtak ilyet,

A  megoldás a munkahelyváltás lett.

Előzmény: kismolotov (5782)
kismolotov Creative Commons License 2025.01.24 0 0 5782

A cihiáterhez kb. egy hónap múlva kell menni, az urológushoz két hónap múlva. Természetesen kíváncsi leszek a cihiáter arcára, ha benyügöm, hogy maradtam az eredeti csökkentett dózison. Mint már írtam gondolom nem ró meg érte.

Viszont az urológiai gyógyszer nem hiszem, hogy életfogytigos lesz, mert tavaly ugyanezt mással ütötték ki és egy évig nem volt probléma. Igaz, akkor hólyaghurutom is volt, most meg nem. Na no problem, ha sokáig, vagy életfogytig kell ezt, vagy hasonlót szedni, egye fene, lényeg, hogy tudjak jól aludni, na meg napközben sem kell sűrűn rohangálni a kis helyiségbe.

Minden esetre bármi érdemleges van, jelentkezem és megosztom veletek. Néha még azt is, hogy nincs változás, mert az is jó. Bár ha rövidesen 1-2 hónap lesz egy kics csökkentés majd írok hogyan reagál becses szervezetem. Addig is mindenkinek javulást!!!!!!!!!!!

Ha nincs is semmi változás nálam 2-3 naponta azért bekukkantok az oldalra, mert hátha nektek van és beszámoltok.

Előzmény: Reu (5781)
Reu Creative Commons License 2025.01.24 0 0 5781

Ahogy én olvasom @Kismolotov, ez a gyógyszer szedhető hosszabb távon. Örülök, hogy ilyen jól megy az alvás. Remélem majd beszámolsz a "lélekdoki"-nak is az igen jó fejleményekről:)

Előzmény: kismolotov (5780)
kismolotov Creative Commons License 2025.01.24 0 1 5780

Reu! Talált elsüllyedt. Én meg se tudom jegyezni a gyógyszer nevét, de most megnéztem, az. Jelen elmúlt éjszaka fél 11-től reggel fél 5-ig aludtam egy megébredéssel és azonnali viszaalvással. Úgyhogy komfortosan érzem magamat.

Én hülye még azt se kérdeztem a dokitól, hogy meddig kell szedni, csak remélem nem életfogytig, bár ha addig, akkor az is kibírható.

Nem akarsz felcsapni titokban gyógyítónak? Nagyon toppon vagy! Tényleg meddig kell szedni? Tünetmentességig?

A pszichiártiaia gyógyóket illetően maradok az eredeti adagon és folytatom majd a csökkentést.

Előzmény: Reu (5779)
Reu Creative Commons License 2025.01.23 0 0 5779

Ez esetlen alfuzosin SR tabletta @Kismolotov? Onnan gondolom, mert egyszer nekem is szednem kellett hasonlót. Ezek nagyon jó hírek és pozitív fejlemények, akkor a gyógyszerekkel egyelőre gondolom maradsz a régiben. 

Előzmény: kismolotov (5778)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!