Sziasztok !!! Szeretném kérdezni, hogy a Szigetszentmiklósi eper földet hogy lehet gyalogosan meggközelíteni ??? Akár csepel , akár Miklós felöl a hévvel ?? Köszönöm a a segítséget. Erica.
Szép napot! Pátka területén található gyümölcskertészet „Szedd Magad” akciójára szeretném felhívni a figyelmet. Kérem, hogy a rövid bemutatkozást és a Szedd Magad akciók időpontját olvassák el. Köszönöm szépen a segítséget és figyelmet! Pátkai kertészetünkben úgynevezett csonthéjas gyümölcsök laknak. A gyümölcskertészet három kertből áll: barackoskertből, meggyeskertből és a szilváskertből. Aki ellátogat a gyümölcsöskertbe, annak mindig a barackoskertben akad először dolga, mert itt van a kertészet központja. Itt lakik a gyümölcsösök gazdája a családjával, itt van a "szedd magad" központja, és itt laknak azok a gépek-eszközök, amik a munkánkat segítik.
A Szedd Magad Akció várható időpontjai: Meggyszüret június 20.-tól Őszibarack szüret július 15.-től A szüret pontos időpontjáról érdeklődni lehet Újszászi Józsefnél, (06 30) 478 5184-es telefonszámon.
Én pénteken délután voltam. NEm voltak sokan, de az eper sem volt még anynira érett. De azért sikerült 2 kilót szednem elég rövid idő alatt. (azért csak anynit, mert biciklivel - hátizsákkal nem tudtam többet). Annak elelnére, hogy nem volt még olyan érett, naygon jó izű volt; és még össze sem tört az út során.
Viszont ami elszomorított, hogy elég elhanyagolt, rendezetlen lett az előző évekhez képest. Főleg elöl. Szinte több a gaz és a fű, mint az eper. Hátul olyan, mint régen volt, de az első rész az nagyon gazos szerintem... Persze lehehoyg én láttam rosszul, de mintha előző években inkább eper volt, és nem gaz (vagy mi). Mindenesetre jól éreztem magam. Még megyek majd vissza ha a héten nem tudok, de jöv. héten biztos.
Volt már valaki esetleg a budakalászi METRO melletti, mögötti eperföldeken a nyitás óta? Milyen érettségű, ízű ott a termés, érdemes holnap kimenni szedni?
Tegnap Érden szedtünk epret, a szedd magad akcióban. Nagyon finom, ízletes, aromás ez az eper. 10 kg fölött 320 Ft/kg, mi ketten egy óra alatt megszedtük a 10,40 kilót.
Megtaláltam a szaktopikot, úgyhogy ide írnám: Tegnap (07.22. kedd) voltunk a törökbálinti szedd-magad helyen. Ez az M0-ás felől közelíthető meg, a Cora felé kell elindulni, de nem bemenni az áruházak felé, hanem követni a táblát. Elég sokat kell menni, elég kátyús úton, de megéri. Nagyon rendesek voltak, mivel csepergett az eső, megengedték, hogy az aznap leszedett(!) barackból, ami konténerben várja, hogy a Rauch cég üdítőitalává változzék, kiszedjük az általunk jónak látott mennyiséget. A barack külsőre szépséghibás, belül hibátlan. Amúgy, ha nem lett volna foltos, az egész ment volna Bécsbe, úgyhogy hálát adtunk a jégesőfelelősnek, odafenn.
Csütörtökön hívtam őket, mondták, lehet menni. Így pénteken munka után rohantunk ki, erre sorompó le. Az előző éjjeli eső miatt nagy sár lett, így nem nyitották ki.
Szerencsére szombaton már nyitva volt, így 3/4 óra alatt sikerült 10 kg-t szednünk.
Tegnap este álltam neki a lekvárnak. Azaz a becukrozásnak, ma lesz a lekvárfőzés.
A fa tetején lényegesen nagyoobbak, és érettebbek voltak, de létrát nem vittünk. Így vegyesen szedtünk, de egész jól beértek.
Érdeklődésedre válaszul: csütörtöki szedésünkkor bizony még jócskán volt felemás érésű barack a fák alsó részén, az érettebbeket a fák tetejéről szedegettük,
(3 óra alatt öten szedtünk 250 kg.-ot). Kérdés, hogy a hétvégi kánikula mennyit lendített az érésen!?
Javaslatom: szíveskedjél érdeklődni a PILISKERT KFT DOLINA 06 26 325 346-os számú elérhetőségén, kérdésedre ott kaphatsz tuti választ!
Egyébként a barack utó-, vagy kényszeréréséhez nem kell napfény. Nálunk a konyhában volt a maradék és ott szépen besárgultak a zöldes foltok (no meg édes is lett.)
Csütörtökön szedtünk sárgabarackot a pomázi Dolinán, (200 Ft./kg., a cefrének valót 100 Ft./kg.-ért ajánlották), pénteken ledaráltuk, a szombati kánikulában lett nagy üstben kifőzve sk. cirka 6 órán át, és üvegekbe került, amikor a fakanál megállt az üst közepén.
Borkénpor, és szalicil lett belefőzve utolsó forraláskor. Évtizedek óta, családi hagyományként évről-évre bejön e módi!