Hali!
Hogy a penész...
Te süni! Konvektor? Nem termel az vízgőzt? Vagy az nem juthat belülre? (Sosem volt konvektorom:(()
A fürdődben is konvektor van?
Üdv
szicsu
Üdv mindenkinek!
Azért én nem merném csak a Diszperzitre fogni a páralecsapódást. A PTH-38 fal önmagában elég jó hőszigetelési értékkel rendelkezik ahhoz, hogy ne süllyedjen a harmatpont alá a belső felületi hőmérséklet általános helyen. Gyanítom, hogy rosszul hőszigetelt csomópontok is lehetnek ott (koszorú, áthidaló, erkélylemez, vagy hasonló.)
Na meg az életvitel is erősen befolyásolja a belső páratartalmat és szobahőmérsékletet. Sok szobanövény, egy légterű konyha, csecsemő fürdetés, pelenka szárítás stb.
Ezek együttes hatása sok fucsaságot tud okozni.
Crawen, ez a klasszikus javallat a penész ellen. Meszelni, és kívülről hőszigetelni.
És láss csodát: az elmélet működik!:)
Ami a diszperzitet illeti, a régiek kiváló párazárók voltak, az újabbak lehet, hogy jobbak (nem tudom), de a meszelést biztosan nem éri el. Az ugyanis némileg páraháztartásba is bele tud szólni, vagyis megfelelő körülmények között tárol és lead néminemű nedvességet. A diszperzit ezt nemigen tudja utánozni.
én is rá tippelek, pedig hiperszuper szuszogó a reklám szerint. Ha blelegondolok a régi mosókonyhákban is volt pára rendesen de valahogy a meszet nem szereti a penész, pedig jóval olcsóbb is...
Gumiszu,
tudod a "vízöntő" korszakba léptünk.Nálam ez penész és ablaküvegen lefolyó vízben nyílvánul meg.
Réteg: kőpor/vakolat/PHT38/vakolat/diszperzit
De a gombaölő verzió csak mese(próbáltam), igaz lemosható a csoki és falfirka, de nem nagyon hiszem hogy jó a szuszogója
Az indexes emilcímem nem él, az eredetit mélben küldöm.
Egyébként a páratechnikai méretezést/ellenőrzést az építésztervező készíti, készítteti, az ő felelőssége, hogy az alkalmazott rétegrend, figyelembe véve a helyiségek funkcióit, tájolását, sok egyebet, megfeleljen a követelményeknek - legalább is, amíg a terven van a dolog. Az, hogy mi és hogyan valósul meg, az a felelős műszaki vezető felelőssége.
Üdv B.P.
páratechnikai méretezés - nálam nemkészült és nagy a gyanúm, hogy valami el van b@szva. Sokszor, sokhelyen érdeklődtem már, lehet hogy te tudnál segíteni, mehet magánban?
páratechnikai méretezés - nálam nemkészült és nagy a gyanúm, hogy valami el van b@szva. Sokszor, sokhelyen érdeklődtem már, lehet hogy te tudnál segíteni?
Hát, igen...
Sokkal nyitottabb a keresztmetszet, jobban szuszog a fal a gyapotos hőszigeteléseknél. Nem véletlenül találta ki a Baumit az OPEN rendszert, hogy felvegye a minőségi versenyt.
Az árakban 20-40%-os különbség van. Ha készül páratechnikai méretezés a hagyományos drájvitra és az megfelelőséget mutat, akkor asszem nem versenyképes ma még a Tektalan. Jó néhány hagyományos drájvitos házam panasz nélkül működik, de ezt csak 30 év múlva mondhatom ki véglegesen.
Üdv BP
Kissé megkésve, de köszönöm a választ. A tervező javaslatára most úgy néz ki, hogy először kicsit megbontják a fal alsó részét, ez kap egy vízszigetelő lemezt (aljzat szigetelés is lesz), majd utána a hőszigetelés.
De hogy kérdésedre is válaszolja!
Az ásványgyapot hőszigetelő rendszerek kiváló hőszigetelők (sok előnyös tulajdonságuk van, pl. nagyon jó páraáteresztő képesség stb.).
Az épület vízszigetelését valamilyen módon meg kell oldani (ahogy írtad: injektálás, falátvágás stb.)! Enélkül ugyanis folyamatosan biztosítva lesz a vízutánpótlás a falakba, ami problémát okoz (állékonysági, hőtechnikai stb.).
Sziasztok!
Az idézett ásványgyapot, stb rendszerek megfelelő hőszigetelést nyújtanak? Vagy áldozzak be a hőszigetelő képességből a penész ellen? MI történik akkor, ha az utólagos szigetelés intenzívebb módozatait választom? (injektálás, falátvágás)A kivitelező nem tartotta tragikusnak a helyzetet (szerintem joggal), a nedvesség nyomai kb. 60-70 cm-ig láthatóak (inkább foltokban), de a vakolat belül egészen stabil. Kívül bizonyos részeken már vannak problémák. Ehhez hozzátartozik, hogy kb 10 éve nem használja a házat senki, fűtés nuku.
Érdemes lenne leszervezni egy diagnosztikát?
Micimama