PÉntek este leutaztam Szombathelyig, majd másnap 10+4 EUR-nak megfelelő Ft-os vonatjeggyel irány Graz. Szuper az átszállás, mert persze a csatlakozó vonat Fehringben ua peronon áll. Könnyű kijutás Grazból, majd főút helyett csendes bringautat (kocsiút, de autó 1/4 óreánként) választom Voitsberg felé. Ajánlom!
Voitsbergtől főúton 3 km Köflach, ahol időbe telik, mire boltot találok: vas, hétfőre is vásárolnom kell.
Jöhet a Gaberlsattel : 1551 m- Salla faluban fafaragásokat élvezhetek, majd 7-10%-os kapattó, bár hágóút meglepően kicsi a forgalom, szép hágóút. ÉLvezem az új áttételeket :-)
MIvel elszaladt az idő, nem gurulok vissza és nem a Packon át megyek Bad St leonhard meleltti faluba, a szállásra, hanem NY felé legurulva, arról, egy kis hágón át (955 m).
Éppen sötétedésre érek a szállásra: 120km és 1700m szint.
2. nap, teljes nap: 1/4 9-kor indulás a háztól, amikor Balázs már javában mássza a Koralpét, Európa 11. legnehezebb emelkedőjét.
1 óra alatt érek gurulással, tekeréssel a tövébe, a csúcson felhő tanyázik.
A diagram is jól mutatja, végig 9-11%-os, ám gyakorlatilag rövid szakaszokon több helyütt is 14-15%-os, sőt 17% is előfordult.
Az új áttétellel tökre élvezem, térdem nem fáj, nem kínoz az emelkedő. Eleinte a meleg miatt vékonyra vetkőzve tekerek, ám 1280m-en kajálva már fel kell öltöznöm: hosszúujjút fölülre, szél fúj, befelhősödött, érik az eső.
Két 1,5-2km hosszú köves szakazs akadt, utat javítottak. A második után 1580m-nél futok össze Balázzsal, nem sokkal a csúcs alatt visszafordult, mert orkán, jégerő és köd fogadta. 60fokos szögben rá kellett dőlni a szélre.
Időközben reménytkeltőbb az idő, bár picit szitálni is kezd. Gond nélkül tekerek tovább, a sorompó utáni utsó 5 km-re autó nem mehet be, itt pl 14-15%-os.
1800m-től felhőbe megyek, de a szél gyorsan elfújja. 1950m után kitisztul, csúcs is látszik, néha kis felhőpamacsok jönnek :-)
Igazából az utsó 1 km-en brutál a szél. Iszonyú erővel fúj, nagyon erősen kell fogni a kormányt.
Fent körpanoráma, de 10p-ig megint felhő jön.
Gurulás után 15km sík tekerés a követk kihívás Weinebene (1666 m) kapattó tövéig, ahol kajálok. LÁbaim rendben vannak, az áttételekkel ez sem okoz gondot, pedig itt is akad 2km-en át 13%-os szakasz. Az ember fejéből kimennek a gondolatok, csak a kiálla jobbra-balra billegés történik, de élvezem :-)
Néhol van kilátás, amúgy barátságos táj. NIncs nagy forgalom. A tetőre érve már hideg van, fel kell öltözni. A kilátás elég gyér, kicsit párás is, de jól ellátni Magyaro, ill előbb Deutschlandsberg felé.
Visszagurulás után kis időm lévén teszem még egy kis kitérőt egy emelkedőre, így hazáig meglett a 3530 m szintemelkedés.
Jó erőben értem haza, élveztem a napot :-) És nagyon jó érzés, hogy térdem, hajlítóm gondja nélkül hajtottam kb 20km-t 10%-os meredekségen.
Hétfő: a front lasan érkezik, így reggel bevállalom a szintén több helyütt 10% feletti Klippitztörl (1644 m) emelkedőt; a háztól már csak 8 km. Akad benen 3 km-en végig 12-13%-os szakasz, ahol direkt hosszan kiállva tekerek: 7 km/ó-val 800métert. Alig van forgalom, örülök :-)
Hűvösebb lévén felhőket látok 1500m körül, ami fölött már lankás az út. Mire felérek épp a hágó közelébe ér, így csak egyik irányba van kilátás: NY felé. Lejtőre fejkendő és fejpánt a fejemre, de a fülem fázik.
Folytatásban lankás hágón kelek át Zeltwegbe, ahonnan vonatoztam Wr Neustadtba, onnan pedig már tekertem Sopronig.
Bár a kockázatos hegyek közti hűs esőt megúsztam, igazi zuhé a határ előtt szakadt nyakamba. Daccal, lendületet kapva robogtam és mosolyogtam :-) Tutál szakadó esőben nagy iramban robogtam Sopronig, ahol teljesen öltözhettem át.
3 nap alatt kb. 350 km és kb. 6400m szintet mentem.
Egy kezdő videóról van szó, de szerintem élvezhető. Alapvetően komolyzene van alatta (klasszikusgitár, ill. Bartók zongoraverseny), és egy kis filmzene is akad, de kevés.
Hiba van benne, pl. a közepefelé túl sűrűn váltom a témákat, ill. a zenék váltásakor még nincs meg az átmenet. De majd a honlapomra kikerülő klipp ettől talán kicsit jobb lesz.
odafele személyvonattal mentünk, nem volt rajta semmilyen csomagszállító rész, a vasútállomáson azt is letagadták, hogy egyáltalán lehet kerékpárt szállítani vonaton, de aztán csak kibökték, hogy hát lelkünk rajta, tegyük fel előre vagy hátra, aztán majd a kalauzt kell meggyőzni. Mondjuk erre is számítottunk, így is tettünk, feldobtuk hátra a két bicót. A vonat szerintem negyedéig, ötödéig sem volt utassal. Kalauz jött, valamit mondott, mi nem értettük, ő feladta - így ingyen ment a bicaj Kolozsvárig. Amúgy rászántunk max 10 lejt az ügyletre.
Visszafele dupla táv volt és gyorsított vonat, harmadáig, negyedéig telve. Csomagszállító itt sem volt, amúgy ha lett volna, akkor valszeg oda fel lehet tenni poggyászként, kilóra mondanak rá egy árat és elvileg adnak jegyet a pénztárba. De ez most se történt meg, mert nem volt ilyen vagon. Ismét feldobtuk hátra. Kalauznéni újra kereste a jegyet, mondtuk, hogy a pénztárban nem adtak és hogy esetleg adjon ő. Aztán kiderült, hogy beszél magyarul. Végül kibökte, hogy két bicaj szerinte az 90 kiló, azaz 36 lej (2700 Ft). Mondtuk, hogy annyink már nincs, adunk eurót. Azzal ő nem tud mit kezdeni, 36 lej kell neki, mindjárt visszajön, váltsuk fel. Kicsit aludtunk mert 4 óra múlva jött vissza, mondtuk, hogy még mindig nincs lejünk és igazából azért sem vettünk jegyet mert nem látjuk, hogy hogy működik itt a rendszer. Mire ő sopánkodott, hogy ejnye-ejnye mihez kezdjen most velünk? Nem lehetne elintézni máshogy? Mire gondolunk? Végig maga lesz a kalauz a vonaton, igaz? Igaz. Adunk 5 eurót, az rendben? Rendben, köszönöm. Mi köszönjük.
no, megjöttünk csíksomlyói zarándoklatunkból, írok röviden a bicajos részéről.
május 22. kedd, hajnali 5-ös vonattal elmentünk Püspökladányig, onnan 78 km tekerés Nagyváradra, majd újra vonattal Kolozsvárig, ahol megaludtunk
szerdán a Mezőségen keresztül egyenesen keletre hullámozva Szászrégenig mentünk, 110 km. Kolozs megyében tökéletesek voltak az utak, bár Apahidáig borzasztó forgalmas, utána csendes mellékutak. Maros megyében sajnos már gyatrábbak az utak. Az utolsó hat km-en kétszer megáztunk, a második (jég) percek alatt a minden mindegy állapotba juttatott minket. Este BL-döntő egy hotelban.
csütörtökön szintén gyenge minőségű, de csendesen hullámzó mellékutakon mentünk Szovátára, majd Parajdra, onnan már nagyon jó minőségű és elviselhető forgalmú út vezet Gyergyóig, innen végig szemerkélő esőben. Gyergyó előtt Bucsinban aludtunk egy pazar panorámájú telken, 92 km
pénteken begurultunk Gyergyóba, innen katasztrófálisak az utak, csomagot letéve eltekertünk a Békás-szorosig meg vissza, majd irány Szereda, Somlyó és a szálláshely Csomortán, 149 km.
szombaton résztvettünk a búcsúban, ezt most itt nem részletezem, bár ez volt az egész célja.
vasárnap ismét jobb utakon haladtunk míg átszeltük a Hargitát, egészen Udvarhelyig, a hágón csatlakozott hozzánk két (udvar)helyi bicajos zarándok (meg találkoztunk egy jó kétszáz fős ifjakból álló gyalogos menettel is). Udvarhelytől újra esett, de nem álltunk meg, mentünk Segesvárig, az E60-as eléréséig sajnos újra gyenge utakon, 122 km.
éjjel 0.14-kor vonatra szálltunk, fél hétkor szálltunk le Nagyváradon, irány ismét Püskökladány, 77 km, 11.08-as vonat hozott vissza Pestre
Jut eszembe, múltkor Tapolcán volt egy céges rendezvény, gondoltam tekerek egyet oda meg vissza, ami belefér az időbe, hiszen tök szép utak vannak a környéken. Nagyon tudom ajánlani a Kab-hegy aljában tekergő erdészeti utat, szint nem nagyon van benne mintegy 15 km-es szakaszon, de végig erdőben. Láttam 3 őzet, meg egy nyulat, meg egy nem tudom milyen nagymadarat (térkép by lazarus.elte.hu/moterkep)
Kicsit lentebb írtam róla (bár a honlapomon lesz egy hosszabb leírás is).
Én Soltvadkertről indultam (Gábor Kiskőrösről), és Siófokig tekertünk aznap (Paks felé kerülve ez 160km lett, és még a városban hozzátekertünk kb. 6-ot, így lett meg az eddigi egynapos rekordom ;-).
Másnap pedig kb. 60-at tekertem, és 60-70km-t vonatoztam (már elkezdtem tervezgetni egy 3-4 napos tekerést is, ahol az összes táv kb. 400km lenne... ;-).
A rubenát már én is gyűlölöm, nemsokára rendelem a continental gumikat... .
Ha 28mm-eset sem ütötted fel 3 éven keresztül, akkor az tetszik... ;-).
Ezt a rubena külsőt szerintem flejtsd el, harmatgyenge, volt ilyenem jópár éve még az előző gépemen....pff.
Nincs is "jobb" annál, mint egész nap foltozgatni, meg aggódni a kerék miatt, egy jó felni-belső-külső-megfelelő guminyomás kombinációval és ésszel pakolt táskákkal viszont gyakorlatilag el lehet felejteni a foltozgatást, felütni még életemben nem sikerült a kereket, pedig tekertem eleget és elég sok helyen, a rázós szakaszokon vigyázni kell, ahol pedig nagyon gáz, ott le kell szálni és átemelni, áttolni.
Egy utolsó kérdésem van, hogy elég az, ha 28mm-es gumikat teszek fel? (622 28C)
A felütéssel nem lesz gondom? (max 20kg lesz egy keréken, mert 2 részes ttáskám van, és majd ha bővítek, akkor előlre szeretnék még 2 részt) Én kb. 60kg vagyok.
Szeretnék versenyeken részt venni a közeljövőben, ha valaki tud ajánlani akár Magyarorosztágon, akár a közeli országokban jó versenyt, informáljon! A Velence 10 X jófpoga lehet, ilyesmire gondolok a Pilisben, Bükkben, Ausztriában. Köszi Ilona
de ha jól tudom az defekt ellen nem véd, csak gyorsan eltömi a lyukat, de szerintem max. tüskés picit lyukig jó....akkor meg úgyis érdemesebb leszedni a külsőt, mert hiába foltoz, ha a tüske bentmarad a külsőben.
Viszont a kevláros védelem eléggé "bombabiztos" a tüskék ellen.