Keresés

Részletes keresés

franyo01 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11048

Arra akartam kilyukadni az ajánlani szó alatt, hogy valamelyikőtök biztosan kísérletezett már eféle egy helyiséges hőcserélös falba építhető légcsererélővel, és tudtok ajánlani valamit. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11047)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11047

"Tudsz/Tudtok esetleg ajánlani olyan ventilátort amivel el tudok indulni, azaz beépíthető 100 as csőbe?"

Egy órája írtam, hogy NEM LÉTEZIK olyan ventilátor, ami elég erős, elég csendes és elfér egy 100-as csőben?

És most adjam meg a pontos típusát ennek a NEM LÉTEZŐ ventilátornak?

Mondd azt, hogy nem baj ha hangosan zúg,

vagy nem baj, ha nem szállít elég levegőt két ember számára

és egyből lesz egy rakás ventilátorod.

Előzmény: franyo01 (11046)
franyo01 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11046

Köszönöm a segítségedet! Tudsz/Tudtok esetleg ajánlani olyan ventilátort amivel el tudok indulni, azaz beépíthető 100 as csőbe? Valahol neten találtam olyan képet amiben 2 kicsi ventilátor volt, kettéosztva a csövet szívó nyomó oldalra , de ilyen kicsi ventilátort sem találtam még ... esetlegesen van valakinek olyan rajza, alkatrészlistája, ami publikus és működik ? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11044)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11045

"Maximum a vezérlője nem képes rá de a motor biztosan."

Mivel a vezérlő bele van építve ezekbe az egyszerű ventilátorokba, ezért a vezérlő is motor része. Tehát a motor nem fog ellenkező irányba forogni akármilyen trükkösen is próbálod ráadni az áramot. Egy laikust teljesen felesleges ennél részletesebb információkkal terhelni, ez nem villanymotor-elméleti, hanem szellőztetős fórum..

Tudjuk, hogy a tudomány és a technika mai fejlettségi szintjén lehetne ezekbe az olcsó ventilátorokba olyan vezérlést is tenni, hogy kívánságra akár hátrafelé is forogjon, de itt nem ez volt a kérdés.

Előzmény: Peti1224 (11043)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11044

"de nemnagyon találtam olyat ami jó lenne falba szerelhető hőcserélőbe 100-as átmérőbe ."

Olyan ventilátor,

ami két személy számára elegendő (60 m3/h) levegőt tud szállítani

ennyi fojtás  mellett (szűrők+hőcserélő+kanyarok)

és még csendes is,

ilyen ventilátor 100-as átmérőben NEM LÉTEZIK.

Vagy le kell mondanod a csendről, vagy le kell mondanod az elegendő frisslevegőről, vagy le kell mondanod a kicsi ventilátorról. (vagy le kell mondanod mindháromról :)

Előzmény: franyo01 (11037)
Peti1224 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11043

"másrészt a legtöbb korszerű villanymotor csak egy irányban tud forogni."

Mutatnál nekem ilyen villanymotort? Én még olyan korszerű villanymotort nem láttam ami csak egy irányba tud forogni. Maximum a vezérlője nem képes rá de a motor biztosan. A korszerű villanymotor nálam például bldc motort jelent, ami arra forog és olyan gyorsan ahogy azt a vezérlője akarja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11042)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.09.03 0 0 11042

"Érdeklődnék hogy ennek a ventilator hogyan szív és nyom egyszerre"

Egyszerre sehogy. Egyrészt a ventilátorok lapátjai úgy görbülnek, hogy csak egyik irányban dolgoznak jó hatásfokkal, másrészt a legtöbb korszerű villanymotor csak egy irányban tud forogni.

Ezen a "lélegző" szellőztetők többségében két ventilátor dolgozik felváltva,

de létezik olyan is, amelyekben egy venti forog (az is csak egy irányba) és mozgó terelő lapok váltogatják a levegő irányát.

Előzmény: franyo01 (11029)
franyo01 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11041

Nincsen még hőcserelőm, tervezés alatt van, télre gondoltam építeni ha lesz egy kis időm.

Kisszobába akarok először, az 12 m2 , kb akkor vehetjük 30 m3 nek.

Óranként ez mennyire jön ki érdemlegesen és hatékonyan azt még passzolom.

Előzmény: digium (11039)
franyo01 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11040

Köszi az infót !

Előzmény: Jack_ (11038)
digium Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11039

Mennyi levegőt szeretnél megmozgatni rajta óránként, és mennyi a hőcserélő nyomásvesztesége ezen a térfogatáramon?

Jack_ Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11038

Drágák ezek a cuccok és én nem vagyok abban biztos, hogy kiforgatják rendesen a szoba levegőjét (de majd a tapasztaltabbak ezt megírják).

Amire legutóbb kértem árajánlatot, ott pl. 200-230e Ft körül volt a komplett szett (cső, kerámiabetét, külső, belső rács, ventillátor + külön a vezérlő ). Igaz, az 125-ös volt és elképzelhető, hogy van olcsóbb is, de pl amit most építek, az az összes helységet lefedi és nem lesz több 250e -nél. Az utóbbi megoldásnál viszont sajnos csövezni kell és azt eltakarni (gipszkartonozni), tehát több vele a munka, mint koronafúróval átszúrni a falat. Én ezt jobbnak találtam, mert kapásból lett volna 2 szoba, amibe nálam megoldás kell és ezesetben már jelentős a költségkülönbözet.

Nem vagyok benne a témában, de szerencsére az itteni fórumozók elláttak sok jó tanáccsal. Ezt köszönöm is! Majd megírom az eredményt, ha elkészül. Egyenlőre a szögletes csövek kivételével már minden megvan hozzá.

franyo01 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11037

Neten keresgéltem kétirányú csőventilátorokat de nemnagyon találtam olyat ami jó lenne falba szerelhető hőcserélőbe 100-as átmérőbe .

Tudtok esetleg ajánlani webcímet ?

Köszönöm !

Előzmény: digium (11032)
franyo01 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11036

Köszi szépen !

Előzmény: digium (11035)
digium Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11035

Ugyanazokon, ez a lényege.

Előzmény: franyo01 (11034)
franyo01 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11034

Köszönöm a gyors választ mindkettőtöknek !

Annyi kérdés még , hogy itt is külön van a ki és bemenő járat , vagy ugyanazon a járaton jön be a levegő ahol távozik ?

Úgyértem pl kis csöveken keresztül megy ki a meleg levegő , befelé pedíg a csövek körül kering a hideg spirálisan ? Vagy kimegy a meleg közben felmelegít egy csomó lamellát , és a hideg ugyan itt jön vissza felvéve a hőt ?

Előzmény: digium (11033)
digium Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11033

Bent van a nagyobb páranyomás. Kifelé lejt, kicsöpög.

Előzmény: franyo01 (11031)
digium Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11032

Cirka 70 másodperc elszívás - felmelegedik a hőcserélő - ugyanennyi beszívás.

franyo01 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11031

1 ventilator van csak irányváltós , és mondjuk percenként iránytvált ?

Ide nem kell kondenzvíznek valami lefolyató ?

Előzmény: topikolos (11030)
topikolos Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11030

Egszerre csak egy irányba működik. Időnként cserélgeti levegő irányát, a benne lévő hőcserélő anyaga tárolja addig a hőt.

franyo01 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11029

Sziasztok!

Tanulmányozom a levegős hőcserélőket , és kissé elakadtam .

Az előzményben amit Mekk Elek Úr tallózott rajzot , egy gyári 1 csöves hőcserélő látható ami falba építhető .

Érdeklődnék hogy ennek a ventilator hogyan szív és nyom egyszerre ha csak 1 kivezető és 1 bevezetőnyílása van ?

A 2 végébe van 1-1 ventilator , ahol az egyik szív , a másik nyom , és a cső két vége ketté van osztva ? ("félbevágva, kettéválasztva") de akkor ugyan onnan szívja el a levegőt ahová nyomja nem ? Vagy a szívó nyomó oldal is ketté van választva jobbra balra ?

Köszönöm a felvilágosítást előre is !

Üdv.:

franyo

Előzmény: Mekk Elek ezermester (10723)
pajaci Creative Commons License 2016.09.01 0 0 11028

Hú de szemfüles vagy, gyorsan elmentettem!

Előzmény: Törölt nick (11019)
kneissl Creative Commons License 2016.08.30 0 0 11027

- légtömörséget el... rontja. Nem tudod zárni elég jól a kéményt

- a szellőzésnél be tudod állítani, hogy a befújás több legyen mint az elszívás, ekkor a "túlnyomás" elmegy a kéményen át, ha ég a tűz, akkor is.

A kívülről levegőt szívó kandallónak nézz utána, és próbálj olyannal beszélni akinél működik ilyen, hogy ténylegesen mi a helyzet vele, ha nem csak a marketing brosúrában találkozol a cuccal, hanem próbálsz benne begyújtani...

Előzmény: sylvanus67 (11026)
sylvanus67 Creative Commons License 2016.08.25 0 0 11026

Tulajdonképpen azon gondolkodtam, hogy

a.) ha nem üzemel a kandalló, mi van a légtömörséggel,

b.) ha üzemel, honnét vegye a levegőt, segíti-e a szellőzőt vagy fékezi, de mekk már megválaszolta nagyjábol, köszönöm, utánanézek

Előzmény: kneissl (11024)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.25 0 0 11025

A legjobb olyan kandallóval, amely nem a lakótérből szívja a tűzilevegőt, hanem kintről.

https://www.google.hu/#q=k%C3%BCls%C5%91+leveg%C5%91s+kandall%C3%B3+forint

Előzmény: sylvanus67 (11023)
kneissl Creative Commons License 2016.08.24 0 0 11024

Mi a kérdés?

Előzmény: sylvanus67 (11023)
sylvanus67 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 11023

Hogy viszonyul egymáshoz a szellőző rendszer egy kandallóval, már ami a kandalló légellátását illeti?

Hogyan kell ezt egzaktul megvalósítani?

Törölt nick Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11022

Szerintem így logikus.

Korábban akkora szellőző kellett, hogy elég legyen a levegő akkor is, ha minden gázrózsa ég.

Akkor sem lehetett elzárni, ha sosem használták a tűzhelyt, ez pazarlás, de bolondbiztos.

Most a lakóra van bízva, hogy szellőztessen, ha kell.

Akinek ehhez nincs elég esze, azt nem tudom sajnálni, akár megfullad, akár csak penésztanyát csinál a lakásából.

@paplanfa:

Nagyon sok helyen nyílik egymás mellett a wc és a konyha, gondolom így volt egyszerű kialakítani a vizet, meg a csatornát.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11021)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11021

Én úgy emlékeztem, hogy ez csak régi típusú (nem tömített) ablak estén van így, korszerű ablakoknál kell extra szellőztetés is.

Ezek szerint elég, ha van egy szabadba nyíló ablak,

az se baj, ha sosincs nyitva :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11020

Le kell szedni a konyhaajtót, máris nagyobb. De itt jön be az, hogy nem igazán illik 1 légtérbe nyílnia a wc-vel.

Törölt nick Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11019

Na mégis meglett:

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16022.pdf

Magyar Közlöny • 2016. évi 22. szám 

90/148 oldal

A lakossági fogyasztóknál felszerelt legfeljebb 11 kW névleges hőterhelésű gáztűzhely esetében, ha a felszerelési helyiség 10 m3 -nél nagyobb légtérfogatú és legalább egy szabadba nyíló és nyitható ablak vagy ajtó van rajta, akkor a helyiség levegő ellátása és szellőzése megfelelőnek tekintendő. Egyéb esetekben a szellőzőlevegő térfogatárama a gázfogyasztó készülék egyidejű hőterhelésére vonatkoztatva legalább 12 m3 /h/kW legyen.

Előzmény: Törölt nick (11017)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11018

Mindenkinek köszi az infokat!!!

-Elgondolkodtam. Indukciós tűzhely logikusabb választásnak tűnik még a 150-200.000 Ft-os ár mellet is...

Elszívó mindenképp lesz de valószínűleg sima zsírszűrős kürtő lesz a tűzhely fölött és a falba teszem a motort/ventilátort. Így kívülről csak egy rács lehetne, nem kéne egy "doboz" az utcai oldalra a motorral...

Lyukat fúratni próbálta már őket valaki?

http://falvagas.hu/betonfuras-es-betonvagas-arak/

De még senki nem mondta, hogy érdemes-e a kimenő csövet a lehető legmagasabbra (plafonnal egy vonalban) tenni a kürtőhatás fokozása (?) miatt!

-Érdemes? :) 

Törölt nick Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11017

A linkelt szabály 2009-es a találatok 2013-asok, de ha jól emlékszem változott, a szabály.

Eddig kötelező volt a légbeejtő, nem elzárható ablakszellőző, ilyesmi, ha időszakos felülvizsgálatkor nem volt le is vehették a gázórát, siránkoztak is az emberek, hogy a panelfelújításkor berakott drága ablakokat ki kellet fúrkálni.

Az utolsó infóm az, hogy nagyobb légtér esetén nem kell ilyesmi, de nem tudok linket, szabályt mutatni, csak ködös emlék.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11011)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11016

"Meggyőztél! :-)"

Nem akarlak megyőzni, csupán olyan gondolatokat, amelyek esetleg maguktól nem bukkannának fel :)

A döntés a tied.

Az aktív szén a szagok/ vegyi anyagok ellen jó, nem mechanikai szűrést végez.

Belső keringetésű szagelszívóba kötelező a szén, másképpen nem szagelszív :)

külső beszívásra nem kell, illetve szabadon választott (pl ha a szomszéd dohányzik, vagy gumicsizmával tüzel).

Előzmény: Jack_ (11013)
Jack_ Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11015

A nyomásról fogalmam sincs. Az a helyzet, hogy nem egy családi ház ez. Az előszobából minden szoba hozzáférhető, oda mennek fel a csatornák és a hőcserélő. A falak gipszkartonból vannak. Nem akarok nagy "rocket science"-t csinálni az egészből. 50m2 az egész lakás. Ha túl sokat számolok, a végén még nem lesz semmi az egészből. :-D

Előzmény: Jack_ (11014)
Jack_ Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11014

A távolság nem nagy, a lehosszabb szakasz talán 10-11m 

Előzmény: Törölt nick (11012)
Jack_ Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11013

Meggyőztél! :-). Megy fel a szögletes 22x5,5-ös, arra alulról gipszkarton, aztán kész. A külső levegő belépését pedig mezei autós pollenszűrőn engedem át. Árulnak a Gomoánál mindenféle aktív szenes szűrőt is, nem tudom, hogy érdemes-e azokkal foglalkozni vagy maradjon az előbbi házi megoldás.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11008)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11012

Lehet, hogy elég lesz, kérdés mekkora távolságra kell elvinned, milyen nyomással.

Nekem elég messze van a fürdő, így kikísérletezem a legjobb megoldást, bár nem lesz olcsó. A gőzt mindenképpen ki kell vinni a fürdőplafonról, mert megreked az ajtó fölött és nem szeretem. Lehet, hogy egy kis fali páralecsapatót fogok feltenni ha télen nem lesz elég a huzat.

Előzmény: Jack_ (11002)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.23 0 1 11011

"Mi a törvény lényege konyhanyelven?"

A gáztűzhely széndioxidot csinál, ami nagy töménységben mérgező. A széndioxid forrást tartalmazó helyiségeknek olyan mértékű legyen a légcseréje, hogy a levegő ne haladhassa meg az egészségre veszélyes széndioxid szintet.

Hivatalos szöveg itt:  http://gmbsz.hu/?q=node/55

"Elég az elszívó és rács a konyhaajtón?"

Úgy tudom, hogy az elszívó sem kötelező. A minimális megoldás tudtommal egy 100 mm átmérőjű lyuk A KÜLVILÁGBA (és NEM egy rács az ajtó alján az előszoba felé), de állítólag más megoldásokat is elfogadnak.

Az igazi, hivatalosan elfogadott adatokat ne tőlem kérdezd, ezt gázos szakemberek tuják.

Talán itt akad valami használható: https://www.google.hu/#q=g%C3%A1zt%C5%B1zhely+l%C3%A9gbeejt%C5%91

Szerintem azok a legokosabb emberek, akik menekülnek a gáztól. Amióta feltalálták az indukciós tűzhelyeket, azóta ez nem is olyan fájdalmas.

Előzmény: haromegesztizennegy (11009)
digium Creative Commons License 2016.08.23 0 1 11010

Most kivételesen megvédeném MekkEleket, mert még mindig csak sejtjük, hogy neked márpedig gáztűzhelyed van, mert ezt kérdezted:

-Ha családi házban konyhát újítok fel és ablakot is cserélek, van rá passzus hogy elszívót is be kell építenem ami automatikusan bekapcsol főzéskor?

Válasz: villanytűzhelynél nem...

Azt hiszem GMBSZ a neve, amit keresel, menj át ebbe a topikba, ott jobban értenek hozzá, hogy mi az előírás: http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9054448

Előzmény: haromegesztizennegy (11009)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11009

De ha gáztűzhelyed van, akkor biztosítanod kell a megfelelő légcserét a helyiségben a gáztűzhely számára. Ez KÖTELEZŐ és passzus is van rá.

-Mi a törvény lényege konyhanyelven?

Biztos hogy a külvilágba fog szellőztetni, a belső keringetésűvel volt tapasztalatom...!

Tehát máshogy kérdezve:

-Elég az elszívó és rács a konyhaajtón?

Kürtőhatásban van különbség a két fajta bekötés között?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11007)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11008

"A múltkor szétkaptam a kocsit és érdekes módon a légcsatornák oldalain alig volt némi finom por. Pedig ez 8 év eredménye."

Na kb hasonlóan nem-koszosak a házi szellőztető rendszerek csövei sem.

Persze néhány cég igen jól keres a balekok folyamatos beparáztatásával ;)  öt centis port és menetelő (porevő) csótány-hadseregeket parasztvakítva minden lakásba.

Olyan cég is van, amelyik hosszú távú szerződést köt az ügyfelekkel, hogy X havonta automatikusan jönnek és lelkiismeretesen kitakarítják a semmit :)

Előzmény: Jack_ (11004)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11007

"van rá passzus hogy elszívót is be kell építenem ami automatikusan bekapcsol főzéskor?"

Nincs rá passzus. Nem kötelező a tűzhely fölé semmiféle szívó.

A lakás szellőzését meg kell oldani, hogy legyen jó levegőd a lélegzéshez, de ez sem kötelező, csak NAGYON ajánlott ;)

De ha gáztűzhelyed van, akkor biztosítanod kell a megfelelő légcserét a helyiségben a gáztűzhely számára. Ez KÖTELEZŐ és passzus is van rá.

Ha nem gáztűzhelyed van, akkor nem kötelező semmi tudtommal.

"Konyhai elszívónál mi a zaj és hatékonyság szempontból célszerű kialakítás?"

Először is döntsd el, hogy pontosan mit is akarsz: mert a konyhai szagokat belső keringetésű szagelszívók is meg tudják szüntetni, ezek nem pazarolják a külvilág felé a drága pénzért felfűtött lakáslevegődet.

Előzmény: haromegesztizennegy (11005)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11006

Egy fizetett reklámfilmmel nem fogsz meggyőzni arról, hogy mennyire fontos a lakásból KIMENŐ csövek tisztán tartása... :)

Előzmény: Törölt nick (11001)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11005

Üdv!

Segítsetek abban mi hivatalos szabályozás:

-Ha családi házban konyhát újítok fel és ablakot is cserélek, van rá passzus hogy elszívót is be kell építenem ami automatikusan bekapcsol főzéskor?

Konyhai elszívónál mi a zaj és hatékonyság szempontból célszerű kialakítás?

1) "Olcsó" elszívó/kürtő a tűzhely fölé és elszívás egy külső motorral (pl falba építeni, talán csendesebb lenne úgy)

vagy

2) "Izmos" berendezés és egy sima kivezetés a konyha falán át a szabadba?

Mekkora csőátmérő a jó? Érdemes a kimenő csövet a plafon síkjához közel kivezetni vagy jó "csak" az elszívó magasságának vonalában?  

Ilyen kis magasság különbség esetén van érezhető kürtő hatás?

A konyhai tűzhely miatti levegő utánpótlás miatt elég a konyhaajtó alján rácsot kialakítani vagy olyan ablak kell amin van szellőző? (ha már ablakcsere is lesz...) 

Köszi!

Jack_ Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11004

Engem egyedül a beáramló levegő csövein aggaszt a higiénia és a tisztaság. Itt már egy szimpla pollenszűrő is sokat segít. A múltkor szétkaptam a kocsit és érdekes módon a légcsatornák oldalain alig volt némi finom por. Pedig ez 8 év eredménye.

Előzmény: Törölt nick (11001)
Jack_ Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11003

"De beledugnak egy szenzort, hogyha gebasz lenne pontosan tudják hol kell kiásni"

Kemény! :-D

A konyhába 110-es pvc-t tettem, amivel a szagelszívó be van kötve a felszálló strangba. Itt két hiba van sajnos. A cső alulméretezett. 110 helyett 125 kellett volna (cserélni fogom). A másik pedig a szimpla motoros szagelszívó. Gyenge.

Előzmény: Törölt nick (10998)
Jack_ Creative Commons License 2016.08.23 0 0 11002

Az a gond a szögletessel, hogy az 1 mérettel nagyobb, majdnem 2x annyiba kerül. A 22x5,5cm-es 3000Ft/m áron van. Ez szerintem már a nagyon drága kategória. Ez felel meg keresztmetszetre a 125 mm-es csőnek. Mivel egyébként fogalmam sincs, hogy pl. a 125-ös cső elég-e/túl nagy-e/pont megfelelő-e, ezért szerintem felteszem a 22x5,5-es szögleteset, aztán kész. :-/

Majd meglátjuk, sosem használtam ilyet.

Előzmény: Törölt nick (10998)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.22 0 0 11001

Egy konyha nyilván nem egyenértékű egy 10 emeletessel, annak csak 1/10-e jut rá, de ahol picit több igény van a tisztaságra mint a nagy átlag (leszarom/tudatlan hozzáállása miatt), ott lehet, hogy erre is figyelnek, ahogy a kéményeknél is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (11000)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.22 0 0 11000

"És akkor, hogyan tisztítható a konyhai zsíros levegőt elszívó cső?"

A konyhai elvezető csövet a ház lebontásakor lehet tisztítani. De akkor már nem érdemes. Előbb viszont nem szükséges.

A konyha levegője egyébként nem zsíros,

zsíros vízcseppeket csak gőz tartalmazhat.

Ilyen zsíros gőz közvetlenül a tűzhely felett található, ilyen helyekre léteznek eldobható és/vagy mosható zsírszűrők.

Előzmény: sylvanus67 (10996)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.22 0 0 10999

Szerintem meg fő szempont a hatékonyság. Nem azért kellene, hogy "dolgozzon"? Kivéve ugye ha csak az unióspénz lenyúlásának feltétele a kiépített csövezés. Akkor szokták a legrosszabbat, legdrágábban. :)

Előzmény: Jack_ (10994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!