Arra akartam kilyukadni az ajánlani szó alatt, hogy valamelyikőtök biztosan kísérletezett már eféle egy helyiséges hőcserélös falba építhető légcsererélővel, és tudtok ajánlani valamit.
Köszönöm a segítségedet! Tudsz/Tudtok esetleg ajánlani olyan ventilátort amivel el tudok indulni, azaz beépíthető 100 as csőbe? Valahol neten találtam olyan képet amiben 2 kicsi ventilátor volt, kettéosztva a csövet szívó nyomó oldalra , de ilyen kicsi ventilátort sem találtam még ... esetlegesen van valakinek olyan rajza, alkatrészlistája, ami publikus és működik ?
"Maximum a vezérlője nem képes rá de a motor biztosan."
Mivel a vezérlő bele van építve ezekbe az egyszerű ventilátorokba, ezért a vezérlő is motor része. Tehát a motor nem fog ellenkező irányba forogni akármilyen trükkösen is próbálod ráadni az áramot. Egy laikust teljesen felesleges ennél részletesebb információkkal terhelni, ez nem villanymotor-elméleti, hanem szellőztetős fórum..
Tudjuk, hogy a tudomány és a technika mai fejlettségi szintjén lehetne ezekbe az olcsó ventilátorokba olyan vezérlést is tenni, hogy kívánságra akár hátrafelé is forogjon, de itt nem ez volt a kérdés.
"de nemnagyon találtam olyat ami jó lenne falba szerelhető hőcserélőbe 100-as átmérőbe ."
Olyan ventilátor,
ami két személy számára elegendő (60 m3/h) levegőt tud szállítani
ennyi fojtás mellett (szűrők+hőcserélő+kanyarok)
és még csendes is,
ilyen ventilátor 100-as átmérőben NEM LÉTEZIK.
Vagy le kell mondanod a csendről, vagy le kell mondanod az elegendő frisslevegőről, vagy le kell mondanod a kicsi ventilátorról. (vagy le kell mondanod mindháromról :)
"másrészt a legtöbb korszerű villanymotor csak egy irányban tud forogni."
Mutatnál nekem ilyen villanymotort? Én még olyan korszerű villanymotort nem láttam ami csak egy irányba tud forogni. Maximum a vezérlője nem képes rá de a motor biztosan. A korszerű villanymotor nálam például bldc motort jelent, ami arra forog és olyan gyorsan ahogy azt a vezérlője akarja.
"Érdeklődnék hogy ennek a ventilator hogyan szív és nyom egyszerre"
Egyszerre sehogy. Egyrészt a ventilátorok lapátjai úgy görbülnek, hogy csak egyik irányban dolgoznak jó hatásfokkal, másrészt a legtöbb korszerű villanymotor csak egy irányban tud forogni.
Ezen a "lélegző" szellőztetők többségében két ventilátor dolgozik felváltva,
de létezik olyan is, amelyekben egy venti forog (az is csak egy irányba) és mozgó terelő lapok váltogatják a levegő irányát.
Drágák ezek a cuccok és én nem vagyok abban biztos, hogy kiforgatják rendesen a szoba levegőjét (de majd a tapasztaltabbak ezt megírják).
Amire legutóbb kértem árajánlatot, ott pl. 200-230e Ft körül volt a komplett szett (cső, kerámiabetét, külső, belső rács, ventillátor + külön a vezérlő ). Igaz, az 125-ös volt és elképzelhető, hogy van olcsóbb is, de pl amit most építek, az az összes helységet lefedi és nem lesz több 250e -nél. Az utóbbi megoldásnál viszont sajnos csövezni kell és azt eltakarni (gipszkartonozni), tehát több vele a munka, mint koronafúróval átszúrni a falat. Én ezt jobbnak találtam, mert kapásból lett volna 2 szoba, amibe nálam megoldás kell és ezesetben már jelentős a költségkülönbözet.
Nem vagyok benne a témában, de szerencsére az itteni fórumozók elláttak sok jó tanáccsal. Ezt köszönöm is! Majd megírom az eredményt, ha elkészül. Egyenlőre a szögletes csövek kivételével már minden megvan hozzá.
Annyi kérdés még , hogy itt is külön van a ki és bemenő járat , vagy ugyanazon a járaton jön be a levegő ahol távozik ?
Úgyértem pl kis csöveken keresztül megy ki a meleg levegő , befelé pedíg a csövek körül kering a hideg spirálisan ? Vagy kimegy a meleg közben felmelegít egy csomó lamellát , és a hideg ugyan itt jön vissza felvéve a hőt ?
Tanulmányozom a levegős hőcserélőket , és kissé elakadtam .
Az előzményben amit Mekk Elek Úr tallózott rajzot , egy gyári 1 csöves hőcserélő látható ami falba építhető .
Érdeklődnék hogy ennek a ventilator hogyan szív és nyom egyszerre ha csak 1 kivezető és 1 bevezetőnyílása van ?
A 2 végébe van 1-1 ventilator , ahol az egyik szív , a másik nyom , és a cső két vége ketté van osztva ? ("félbevágva, kettéválasztva") de akkor ugyan onnan szívja el a levegőt ahová nyomja nem ? Vagy a szívó nyomó oldal is ketté van választva jobbra balra ?
- légtömörséget el... rontja. Nem tudod zárni elég jól a kéményt
- a szellőzésnél be tudod állítani, hogy a befújás több legyen mint az elszívás, ekkor a "túlnyomás" elmegy a kéményen át, ha ég a tűz, akkor is.
A kívülről levegőt szívó kandallónak nézz utána, és próbálj olyannal beszélni akinél működik ilyen, hogy ténylegesen mi a helyzet vele, ha nem csak a marketing brosúrában találkozol a cuccal, hanem próbálsz benne begyújtani...
A lakossági fogyasztóknál felszerelt legfeljebb 11 kW névleges hőterhelésű gáztűzhely esetében, ha a felszerelési helyiség 10 m3 -nél nagyobb légtérfogatú és legalább egy szabadba nyíló és nyitható ablak vagy ajtó van rajta, akkor a helyiség levegő ellátása és szellőzése megfelelőnek tekintendő. Egyéb esetekben a szellőzőlevegő térfogatárama a gázfogyasztó készülék egyidejű hőterhelésére vonatkoztatva legalább 12 m3 /h/kW legyen.
-Elgondolkodtam. Indukciós tűzhely logikusabb választásnak tűnik még a 150-200.000 Ft-os ár mellet is...
Elszívó mindenképp lesz de valószínűleg sima zsírszűrős kürtő lesz a tűzhely fölött és a falba teszem a motort/ventilátort. Így kívülről csak egy rács lehetne, nem kéne egy "doboz" az utcai oldalra a motorral...
A linkelt szabály 2009-es a találatok 2013-asok, de ha jól emlékszem változott, a szabály.
Eddig kötelező volt a légbeejtő, nem elzárható ablakszellőző, ilyesmi, ha időszakos felülvizsgálatkor nem volt le is vehették a gázórát, siránkoztak is az emberek, hogy a panelfelújításkor berakott drága ablakokat ki kellet fúrkálni.
Az utolsó infóm az, hogy nagyobb légtér esetén nem kell ilyesmi, de nem tudok linket, szabályt mutatni, csak ködös emlék.
A nyomásról fogalmam sincs. Az a helyzet, hogy nem egy családi ház ez. Az előszobából minden szoba hozzáférhető, oda mennek fel a csatornák és a hőcserélő. A falak gipszkartonból vannak. Nem akarok nagy "rocket science"-t csinálni az egészből. 50m2 az egész lakás. Ha túl sokat számolok, a végén még nem lesz semmi az egészből. :-D
Meggyőztél! :-). Megy fel a szögletes 22x5,5-ös, arra alulról gipszkarton, aztán kész. A külső levegő belépését pedig mezei autós pollenszűrőn engedem át. Árulnak a Gomoánál mindenféle aktív szenes szűrőt is, nem tudom, hogy érdemes-e azokkal foglalkozni vagy maradjon az előbbi házi megoldás.
Lehet, hogy elég lesz, kérdés mekkora távolságra kell elvinned, milyen nyomással.
Nekem elég messze van a fürdő, így kikísérletezem a legjobb megoldást, bár nem lesz olcsó. A gőzt mindenképpen ki kell vinni a fürdőplafonról, mert megreked az ajtó fölött és nem szeretem. Lehet, hogy egy kis fali páralecsapatót fogok feltenni ha télen nem lesz elég a huzat.
A gáztűzhely széndioxidot csinál, ami nagy töménységben mérgező. A széndioxid forrást tartalmazó helyiségeknek olyan mértékű legyen a légcseréje, hogy a levegő ne haladhassa meg az egészségre veszélyes széndioxid szintet.
Úgy tudom, hogy az elszívó sem kötelező. A minimális megoldás tudtommal egy 100 mm átmérőjű lyuk A KÜLVILÁGBA (és NEM egy rács az ajtó alján az előszoba felé), de állítólag más megoldásokat is elfogadnak.
Az igazi, hivatalosan elfogadott adatokat ne tőlem kérdezd, ezt gázos szakemberek tuják.
"A múltkor szétkaptam a kocsit és érdekes módon a légcsatornák oldalain alig volt némi finom por. Pedig ez 8 év eredménye."
Na kb hasonlóan nem-koszosak a házi szellőztető rendszerek csövei sem.
Persze néhány cég igen jól keres a balekok folyamatos beparáztatásával ;) öt centis port és menetelő (porevő) csótány-hadseregeket parasztvakítva minden lakásba.
Olyan cég is van, amelyik hosszú távú szerződést köt az ügyfelekkel, hogy X havonta automatikusan jönnek és lelkiismeretesen kitakarítják a semmit :)
"van rá passzus hogy elszívót is be kell építenem ami automatikusan bekapcsol főzéskor?"
Nincs rá passzus. Nem kötelező a tűzhely fölé semmiféle szívó.
A lakás szellőzését meg kell oldani, hogy legyen jó levegőd a lélegzéshez, de ez sem kötelező, csak NAGYON ajánlott ;)
De ha gáztűzhelyed van, akkor biztosítanod kell a megfelelő légcserét a helyiségben a gáztűzhely számára. Ez KÖTELEZŐ és passzus is van rá.
Ha nem gáztűzhelyed van, akkor nem kötelező semmi tudtommal.
"Konyhai elszívónál mi a zaj és hatékonyság szempontból célszerű kialakítás?"
Először is döntsd el, hogy pontosan mit is akarsz: mert a konyhai szagokat belső keringetésű szagelszívók is meg tudják szüntetni, ezek nem pazarolják a külvilág felé a drága pénzért felfűtött lakáslevegődet.
-Ha családi házban konyhát újítok fel és ablakot is cserélek, van rá passzus hogy elszívót is be kell építenem ami automatikusan bekapcsol főzéskor?
Konyhai elszívónál mi a zaj és hatékonyság szempontból célszerű kialakítás?
1) "Olcsó" elszívó/kürtő a tűzhely fölé és elszívás egy külső motorral (pl falba építeni, talán csendesebb lenne úgy)
vagy
2) "Izmos" berendezés és egy sima kivezetés a konyha falán át a szabadba?
Mekkora csőátmérő a jó? Érdemes a kimenő csövet a plafon síkjához közel kivezetni vagy jó "csak" az elszívó magasságának vonalában?
Ilyen kis magasság különbség esetén van érezhető kürtő hatás?
A konyhai tűzhely miatti levegő utánpótlás miatt elég a konyhaajtó alján rácsot kialakítani vagy olyan ablak kell amin van szellőző? (ha már ablakcsere is lesz...)
Engem egyedül a beáramló levegő csövein aggaszt a higiénia és a tisztaság. Itt már egy szimpla pollenszűrő is sokat segít. A múltkor szétkaptam a kocsit és érdekes módon a légcsatornák oldalain alig volt némi finom por. Pedig ez 8 év eredménye.
"De beledugnak egy szenzort, hogyha gebasz lenne pontosan tudják hol kell kiásni"
Kemény! :-D
A konyhába 110-es pvc-t tettem, amivel a szagelszívó be van kötve a felszálló strangba. Itt két hiba van sajnos. A cső alulméretezett. 110 helyett 125 kellett volna (cserélni fogom). A másik pedig a szimpla motoros szagelszívó. Gyenge.
Az a gond a szögletessel, hogy az 1 mérettel nagyobb, majdnem 2x annyiba kerül. A 22x5,5cm-es 3000Ft/m áron van. Ez szerintem már a nagyon drága kategória. Ez felel meg keresztmetszetre a 125 mm-es csőnek. Mivel egyébként fogalmam sincs, hogy pl. a 125-ös cső elég-e/túl nagy-e/pont megfelelő-e, ezért szerintem felteszem a 22x5,5-es szögleteset, aztán kész. :-/
Egy konyha nyilván nem egyenértékű egy 10 emeletessel, annak csak 1/10-e jut rá, de ahol picit több igény van a tisztaságra mint a nagy átlag (leszarom/tudatlan hozzáállása miatt), ott lehet, hogy erre is figyelnek, ahogy a kéményeknél is.
Szerintem meg fő szempont a hatékonyság. Nem azért kellene, hogy "dolgozzon"? Kivéve ugye ha csak az unióspénz lenyúlásának feltétele a kiépített csövezés. Akkor szokták a legrosszabbat, legdrágábban. :)