Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
tipikus tavaszi gombák megjelenésére ősszel még nem volt példa
Azért ebben a formában ez nem áll. Emlékezzünk csak az elmúlt őszre, mikor topiktársunk redős papsapkagombát lelt és tudósított is róla, a májusi pereszke is fel-felbukkan pár példányban ősszel és az osztrákok Meuser professzora is talált kucsmagombát ebben a szokatlan időszakban. Tipikus tavaszi gombáktömegesmegjelenésére ... Talán így helyesebb, de a gombák mindig produkálnak meglepő dolgokat.
Tegnap megnéztem egy ikg lelőhelyet találtam egy (azaz egy db) ízletes kucsmát, kb 3 cm volt. Ami viszont érdekes, hogy azon a lelőhelyen eddig nem láttam fattyú kucsmát most pedig elszórtan volt pár darab.
Előző hozzászólásomban írtam, hogy Algyő környékén még a lilatönkű pereszke is előjött. Az őszi gombák megjelenése nem ritka a hűvös koratavaszi napokon. Sajnos az ellenkezőjére, tipikus tavaszi gombák megjelenésére ősszel még nem volt péda, valószínű nem fogunk ősszel kucsmázni :-((
csoportos pereszke, s mivel csak magában volt, így nagyra nőtt.
Tegnap H. Misi algyői gombavizsgáló telefonált, hogy vittek neki sárga gévagombát, lilatönkű pereszkét, májusi pereszkét, déli tőkegombát és téli fülőkét a fontosabb ehető gombák közül.
Az elmúlt hetekben nagyon meghoztátok a kedvem a gombászáshoz. Nem messze a munkahelyemtől találtam egy kucsmagomba paradicsomot :). Ma második alkalommal szedtem, bár sajnos eléggé fel voltak telve vízzel. Most ismerkedek ezzel a fajtával, eddig nagyon tetszik. Találtam egy érdekes leírást róla, ahol mindenféle népi nevet is leírnak, pl. faszkógomba, itt a link: <a href="http://www.hargitakiado.ro/cikk.php?a=NDk0" target="_blank">katt</a>
Találkoztam még egy csoport ilyennel is van ötletetek, hogy mi lehet?
Ha netán érdekel valakit kép a mai kucsmagombákról, a blogomon talál. katt
Lehet, még a Mecsek lábaitól is hoztak a napokban. Felhagyott, nem művelt szőlő-dombokon pl. idén sikerrel járhat a keresője, de azért tíz évente terem annyi, mint idén.
Nagyjából a Bakony-Zemplén vonalban a középhegységek körüli napos szárazabb dombvidékeken gyakori a sztyepp flóra, főleg ahol a magasabb hegyek "elszívják" a csapadékot. Pl. a Mátra és Bükk közötti dombvidék ilyen vagy a Pilis dny-i lábánál elhelyezkedő dombok. Google maps új nagy felbontású térképrészein elég jól látszódnak ezek a helyek, barnás színük elkülönül az erdőktől és a megművelt földektől is. Általában 300 m körüli tszf magasságban vannak
Ezek a legelső kucsmák amivel kezdődik az ízletes szezon. Olyan április 15 körül jelenek meg a színűk sötétebb, régebben Morchella vulgarisként is leírtak, de állítólag ez az elmélet megdőlt.
Ma körbe jártam az erdőket, nagyon sokat mentem a kutyák örültek a csavargásnak. Már teljesen feladtam amikor megtaláltam ez első és egyetlen ízletes kucsmát. Még egy hét, vagy 10 nap kell neki.
Szerintem bőven maradtak ilyenek, sok elszáradt és "égett" példányt láttam, nem nagyon szedik ezt a gombát, még Bp környékén sem, legalábbis tömegesen nem.
Végre egyébként egy gomba ami kifejezetten Mo-on gyakori, nahuby-n pl. nem is ismerik, de nyugatabbra se nagyon fordul elő.
Hétvégén még mindig csak a dombok napos szárazabb oldalain volt, a meredek oldalakat előnyben részesítve. Ebből kiindulva még lehet egy hulláma, de ahhoz napos idő kellene. Pusztai nem biztos hogy szereti a sok esőt.
Abban tudna valaki segíteni, hogy ahol leszedtem minden pusztait, ott körülbelül mennyi idő kell a következő normális mennyiség kifejlődéséhez? Nyilván ez időjárás függő is, nálunk (szerintem nem csak itt) borult, esős, 10-15 fok, szellős idő van 2 napja.
Köszönöm. A kíméletes tisztítás az alapvető , de én igazából azért kérdeztemmert néhány helyen ilyeneket is írnak róla:
pl.: Étkezési érték: csak feltételesen ehető.
ebből gondoltam, hogy esetleg hőkezlni javallott, bár a korábbi hozzászólásokból ilyen nem rémlett. Vagy lehet,hogy itt arra gondolnak, hogy ritka ezért kímélendő gomba? Na mind1.
A zuhanyt biztosan megkapják, mert némelyikben gyakorlatilag egy kisebb hangyaboly lakik.
Tegnap kinéztem egy helyre amit a google föld és az itteni topic olvasgatása után lehetséges lelőhelynek gondoltam.
Nem tudom ez mennyire reális (és / vagy szerencsés) - vagy ez a gomba most tényleg ennyire gyakori - , de 10 méter megtétele után megtaláltam az első pusztai kucsmámat, majd kb 15 perc alatt a rokonokat is (kicsit több mint 1 kg) :)
Szerintetetek a Pusztai Kucsmagombát is javasolt felhasználás előtt még külön forrázni, esetleg főzni?
Kedves Floo2, aki zala megyei vagy és Becsehelyen lakol!:) Az májusi pereszke ittend például a bodzásokat részesíti előnyben. Méghozzá úgy, hogy ezen bodzásokban nő egy nagyon mentolos szagú fűféle, amiben ha gombászol állandóan rosszul lészel. No eztet szereti a májusi pereszke, és ahogy kedves fórumtársunk írta, ahol egy van, ott sok van. Ahogy a bodza teljesen kilombosodik az említett fű elszárad és a májusi pereszkének is kampó. Már van egyébként, de pici és ilyen időben nem is fog sietni a felnőtté válással.
Amit megadtál az html kód, de az index soft saját hozzászólás szerkesztővel rendelkezik (szerver oldalon, ami nem függ a böngészőtől). Ugyanúgy kell hozzáadni a linket a hozzászóláshoz, ahogy a képet illeszted be (felvitel, beszúrás)
Html kódot direktben 10 éve lehetett beszúrni, ezt biztonsági okokból már rég megszüntették, mert nem biztonságos
Szép zsákmány:) fagyasztva vagy a kalapokat cérnára fűzve szárítva tárolható, ha visszakeresel itt a topicon, találsz tanácsokat. Most elég nedves idő van, talán érdemesebb lenne fagyasztani..
Ezt nem gondoltam volna! Ma elmentem a közeli kisváros okmányirodájába, hogy ne kelljen napokat várnom a helyi irodára (2009.o2.12-én lejárt a jogsim eü.érvényessége, szerencsére nem a rendőrség vette észre,különben 30 e Ft bírságot kellett volna fizetni) . Egy aprócska,ámde gyönyörű parkon kellett átsétálnom és a szaporázó esőben megpillantottam a harsány zöld fűben három hamvas, gyapjas tintagombát! Jól kezdődött a napom... és az irodán is 10 perc alatt végeztem:)