Keresés

Részletes keresés

kalapos uram Creative Commons License 2009.07.02 0 0 1423

rendben, várok.

meg az a kósza gondolat jutott eszembe, hogy nem vetjük össze egyszer a yashica mat 124G és valamelyik rolleiflexed képminőségét??

nyilván nem kérdés, hogy melyik az élesebb, de mégis valami nagy nagyításon lenne jó látni egymás mellett a kettőt.

én előhivnám a filmeket ugyanabban tankban egyszerre, aztánmeg vagy szkennelés majd printelés, vagy valakivel csináltatni nagyítást.

mit gondolsz?

mert én nagyon kiváncsi lennék mennyire borotva egy planar obi, és az a valóságban hogy mutat papíron, legalább 50x50-en.

mert én láttam yashica mat-tal készült fotót, 30x40en, ami ugye már vágott  negatív méret, a film hp5 volt, és hallod, nekem az állam leesett, milyen gyönyörű volt, nem vizslattam én élességet, meg miegymás, de úgy  összhatás valami csuda szép volt.

ja és b31 nagyította, de nem az ő fotója volt.

Előzmény: Rollei (1417)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 1422
Mivel nincs semmilyen kritikai észrevétel, ez azt jelenti minden rendben van?
Előzmény: Törölt nick (1420)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 1421
Mint tudjátok a szenzitométeres tesztcsík úgy 200mm filmet igényel, ha egymás után hívok két filmet 400ml mindig friss vegyszerben, 0,02 denzitás különbséggel elő tudom hívni. Viszont ha egy valódi filmet hívok ugyan olyan idővel és ez mellé teszek be egy ilyen tesztcsíkot, lágyabb eredményt kapok. Mert több redukálóanyag kell hozzá. Ezért találtam ki a műterhelést a tesztekhez. Tehát halálpontosan hívni két v. több valódi felvételekkel teli filmet nem lehet kétszer, ugyan olyanra mert a hívást az is befolyásolja mekkora felületű, és erősségű fedettségek vannak a klf. filmeken. Ezért sem lehet egy adott mennyiségű hívóban (pl. 1000ml D-76) pontosan megadni a mondjuk a 4. filmnek a megfelelő hosszabbítást. Nem beszélve a filmből a hívóba oldódó lassító (fátyolgátló) anyag hatását. Tehát jobban járunk ha valamilyen törzsoldatból mindig frisset keverünk (Pl. Xtol).
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.01 0 0 1420

Kedves Rollei!

Szerinted ezen fórumon a 993, 994, 1007 – 1013, 004 hsz. tartalmaz valamilyen szakmai tévedést?

És egyébként amit láttál nagyításaimat, mi volt a baj szemcsések voltak? Nem voltak elég élesek? Vagy a tónusokkal volt gond?

Rollei Creative Commons License 2009.07.01 0 0 1419
Megnézem...
Előzmény: philidor (1418)
philidor Creative Commons License 2009.07.01 0 0 1418
Gondolom, csalfa remény, hogy napellenzőből kettő akad, ugye? :)
Rollei Creative Commons License 2009.07.01 0 0 1417

Szia:

Yashica napellenzőm valószínűleg van, illetve az I-es sárgából is akadhat. De nem tudom pontosan, hogy mi maradt meg még a kiárusított készletből. Utána kéne kotorásznom a dobozaimban, de egy irodai költözködés eredményeként ez egyenlőre elég embert próbáló feladatnak tűnik. Gyűjtök egy kis lelkierőt, és valamelyik nap megnézem, addig meg a türelmedet kérem.

Előzmény: kalapos uram (1416)
kalapos uram Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1416

kedves Rollei!  

de jo hogy látlak!

az a kérdésem lenne, hogy nincs-e elfekvőben sárga szűrőd és

napellenződ rollei 1-es bajonatthez, yashica mat-hoz kellene?

Előzmény: Rollei (1403)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1415
A baj az éjszakai hozzászólásokkal, hogy nem forog az ember agya úgy ahogy kéne, nem kérdeztem meg mi volt a baj a nagyításaimmal, szemcsések voltak? Nem voltak elég élesek? Vagy a tónusokkal volt gond?

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1414
Szerintem nem parttalan, és nem hülye;-)

Megkérdezhetem téged mennyiben érint az analóg FF. technika?
Előzmény: EDM (1411)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1413
Szia!

Nem lehet megmondani pontosan mert sok mindentől függ pl. mekkora fedettségek voltak vannak a negatívon. Különben jobban jársz Xtol-lal, mindig friss oldatban…
Előzmény: Gilmour. (1410)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1412

;-)

Előzmény: arry_ (1409)
EDM Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1411
Na erről a parttalan hülye vitáról beszéltem :)
Gilmour. Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1410

Többször használatos hívóknál mennyivel kell növelni a hívásidőt, ha egyszerre 3 vagy 5 tekercset hívok?

Az ID 11 doksijában eggyesével van megadva.

arry_ Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1409
szép nagyításokat?

gyere el hozzám :)
Előzmény: Törölt nick (1407)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1408
Állítólag, valakitől úgy hallottam ilyen : -) jelet kell kitenni ha valaki humorérzékre apellál, de lehet, hogy tévedek és akkor elnézést kérek ;-)

Egyébként szerinted ezen fórumon írtam le szakmai tévedéseket?
Előzmény: Pémén (1404)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1407
Tényleg mikor mutat nekem valaki észtveszejtő FF. analóg nagyításokat?
Előzmény: Törölt nick (1406)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1406

Kedves Rollei!

- Képkovács hsz. -ból  egész konkrétan a végig FF. analóg dolgokhoz történő hsz. gondoltam, ha jól tudom Te már nem nagyítasz ezért nem tudom hogyan tudnád hasznát venni.

„Ezzel szemben téged lényegében a beírásaid alapján ismerelek, illetve többször láttalak már  börzéken, meg a Soósnál, de valami mindig visszatartott atól, hogy megszólítsalak, mert úgy éreztem, hogy csak meddő, és parttalan eszmecsere lenne a dologból. A képeid közül is odapislogtam már néhányra, ha jól emlékszem, akkor az egyik újpesti börzén terítettél ki az egyik asztalra egy csokorra valót.”

- Az a börze vagy két éve volt és az ott lévő képek közül egy sem készült zónarendszer segítségével. És az elmúlt két év alatt némi fejlődésen átestem én is. Egyébként a Te analóg nagyításaid jobbak voltak mint az én egykori nagyításaim? A másik mondjuk Te pl.  a keményebb nagyításokat szereted, én meg a lágyakat, ez nem jelenti azt, hogy nem tudnék ill. a zónarendszer segítségével kemény képet előállítani…

„Ezért úgy gondolom, hogy nagyképűség nélkül kijelenthetem, a Képkovács igen alaposan ismeri azt a területet, amit művel. A fotózás azon szegmensében kb. ő az egyedüli, akinek maradéktalanul elfogadom a véleményét. Láttam a képeit is, és képzeld el, még fotózni is szokott tudni.”

- Tudsz olyan végig analóg láncon készült képéről amit láttál? Mert saját bevallása szerint nincs v. nem akar ilyet mutatni…

És ha megnézzük mindig végig analóg technikáról beszélek, preferálok stb.

„A Képkovács fekete-fehér printjeiből van otthon néhány darab, nyugodtan kijelenthetem, hogy kifogástalanok. Ami rémlik a te képeidből, az alapján viszont nem vagyok abban biztos, hogy megérik a belefeketett energiát.”

- Szerintem még egyet sem láttál ami zónarendszer szerint készült, úgyhogy ilyet szerintem nem jelenthetsz ki…

„Persze ez egy abszolút szubjektív vélemény, és nem is bántásiból írtam ide, hanem azért, mert a kérdésedből azt véltem kiérezni, hogy valamilyen szinten össze akarod magad vele mérni.”

- Igazából az érdekelne Képkovács több tizmilkás cucca abszolút profi technikája mennyiben más eredményt hoz mint egy tök amatőr néhányszázezres felszerelésével szemben…

„Persze lehet hogy tévedtem, ebbe az esetben tekintsd tárgytalannak ezt a néhány sort.”

- Valójában nem Képkovács & b31 párbaj lenne a jó, hanem ha élne Alhazen és megnézni az Ő tudása mit hozna ki. Magyarul digi analóg mi a különbség.

„És még valami: én személy szerint sokat tanultam a Képkovács olvtárstól, ha nem is feltétlenül abból, amit ebben a topikban vetett a billenytűkre. Nem tudom, és nem is akarom részletezetni, hogy pontosan melyik volt az a tudásmorzsa, amit tőle csipegettem fel, de azt csak ajánlani tudom, hogy ha valaki el akar mélyedni a szkennelés, printelés, stb. témakörben, akkor nem elvesztegetett idő némileg utána olvasni a Képkovács összesnek.”

- Itt megint megismételném, szerintem Képkovácsnak nem a FF. analóg technika az erőssége…  

„Gyakorlati szempontból összegezve: profi szinten műveli azt, amiről ír, világosan és érthetően magyaráz, alapból jóindulatúan, és akár többször is. Függetlenül a személyes ismeretségtől, nyugodtan merem vállani az előzőekben foglalt véleményemet. ...De... „

- Ismét az a gondom régóta nem műveli az analóg FF. technikát!

„alapból jóindulatúan”

- Ezzel is vitatkoznék, pl. nem feltételezte rólam, hogy a denzitást alapfátyol fölött kell mérni. És elkezdte belemagyarázni a dolgokat, hogy mindenképpen neki legyen igaza. És ezt egyszerűen lehet ellenőrizni csak el kell olvasni ezen fórum elejét. Egyébként sokszor leírtam fátyolérték fölött, el kell olvasni. Tehát hsz. sokkmindennek lehet nevezni csak jóindulatúnak nem…

„Hogy is mondjam csak: rólad ezt így nem tudnám leírni.”

- Mivel engem a FF. analóg technika érdekel nem is értem.

Most szerinted szakmailag helytelen dolgokat írok? Vagy csak nem érthető?

Ezen fórumon a 993, 994, 1007 – 1013, 004 hsz. tartalmaz valamilyen szakmai tévedést?

ihagee Creative Commons License 2009.06.29 0 0 1405

Szia Rollei!

Az izzó eredeti régi nagyítóba való lámpicska, ha jól emlékszem "Narva" felíratú dobozt találtam hozzá. Nagyon szép tejfehér gombóca van, írás nincs ott, ahol a maiakon. Sajnos a buborékok a hibásak, néhány hasonló háromszöget felismerek, ez a munkám :-) Azt hiszem valamivel megpróbálom szétszórni a fényt: néhány hete kaptam A4-es méretű fóliaszerű anyagot. Egyik fele sima, a másik meg recés, mintha Fresnel-lencse lenne. Átvillantottam rajta vakuval, és a fénymérőm az egyik esetben 2 rekesznyi eltérést mutatott, mint a másikban!! Talán ebből rakok be a kondenzorok után. Bár amennyit - nem - nagyítok...

Kicsit off: néhány napja hallottam hogy szeptembertől kivonják a kereskedelmi forgalomból a 100 W-os izzókat, aztán később folyamatosan a többit is! Aki folytonos színképet akar, még most vásároljon be ! :-(  Üdveim, Ihagee

Előzmény: Rollei (1402)
Pémén Creative Commons License 2009.06.29 0 0 1404
"Miért kell becsületsértő dolgokat írni?"

Ki írt? Szerencse, hogy fejlett a humorérzéked.
Előzmény: Törölt nick (1394)
Rollei Creative Commons License 2009.06.29 0 0 1403

"Semmi reakció ezen hsz. ez több dolgot jelenthet. Semmi gyakorlati haszna nem volt Képkovács hsz. –inak, nem olvassa aki hasznát vette ill. nem szeretne nyilatkozni. "

Jelenthet ám mást is: jómagam elég rég óta ismerem már a Képkovács olvtársat, személyesen is, először valamikor még Cibás korszakának a zenitjén futottam össze vele egy kiállítás megnyitóján, és mindjárt dumcsiztunk is egyet. Azóta is előfordul, hogy találkozunk, és természetesen dumcsizunk is. Bár kedvtelésből, magamnak fotózok, azért kaptam némi képzést e tárgykörben, és elég régóta művelem is. Ezért úgy gondolom, hogy nagyképűség nélkül kijelenthetem, a Képkovács igen alaposan ismeri azt a területet, amit művel. A fotózás azon szegmensében kb. ő az egyedüli, akinek maradéktalanul elfogadom a véleményét. Láttam a képeit is, és képzeld el, még fotózni is szokott tudni.

Ezzel szemben téged lényegében a beírásaid alapján ismerelek, illetve többször láttalak már  börzéken, meg a Soósnál, de valami mindig visszatartott atól, hogy megszólítsalak, mert úgy éreztem, hogy csak meddő, és parttalan eszmecsere lenne a dologból. A képeid közül is odapislogtam már néhányra, ha jól emlékszem, akkor az egyik újpesti börzén terítettél ki az egyik asztalra egy csokorra valót.

A Képkovács fekete-fehér printjeiből van otthon néhány darab, nyugodtan kijelenthetem, hogy kifogástalanok. Ami rémlik a te képeidből, az alapján viszont nem vagyok abban biztos, hogy megérik a belefeketett energiát. Persze ez egy abszolút szubjektív vélemény, és nem is bántásiból írtam ide, hanem azért, mert a kérdésedből azt véltem kiérezni, hogy valamilyen szinten össze akarod magad vele mérni. Persze lehet hogy tévedtem, ebbe az esetben tekintsd tárgytalannak ezt a néhány sort.

És még valami: én személy szerint sokat tanultam a Képkovács olvtárstól, ha nem is feltétlenül abból, amit ebben a topikban vetett a billenytűkre. Nem tudom, és nem is akarom részletezetni, hogy pontosan melyik volt az a tudásmorzsa, amit tőle csipegettem fel, de azt csak ajánlani tudom, hogy ha valaki el akar mélyedni a szkennelés, printelés, stb. témakörben, akkor nem elvesztegetett idő némileg utána olvasni a Képkovács összesnek.

Gyakorlati szempontból összegezve: profi szinten műveli azt, amiről ír, világosan és érthetően magyaráz, alapból jóindulatúan, és akár többször is. Függetlenül a személyes ismeretségtől, nyugodtan merem vállani az előzőekben foglalt véleményemet. ...De... Hogy is mondjam csak: rólad ezt így nem tudnám leírni.

Előzmény: Törölt nick (1387)
Rollei Creative Commons License 2009.06.29 0 0 1402

"A Krokus-4-hez egy saját tapasztalat: Régen használtam kisfilmhez is, és egy idő után gyanús lett, hogy a képeken hasonló elhelyezkedésben 3 folt látható. Ha nagyobb, ha kisebb. Mi a fenétől lehet? Szétszedtem, és az egyik kondenzorlencsében volt 3 légbuborék. Pont olyan "háromszöget" határoztak meg, mint amihez hasonló a képeken is megjelent... "

Szia Józsi:

Szerintem nézd meg az ízzót is, mert lehet hogy olyan van benne, aminek van a búráján valami felirat, vagy nem egyenletesen matt az anyaga. A nagyítóba való égő lényegében két dologban tért el az átlagostól, egyrészt homogénabb volt a búra anyaga, másrészt semmi felirat nem volt a gömbölyű részéren, maximum a nyakánál, közvetlenül a fém fölött. Én, amikor nem tudtam venni eredeti nagyítóba való égőt, akkor a Tungsram egyik típusát használtam, ha jól emlékszem, Tungsrasoft volt a neve. Ennek nagyon szép egyenletes matt fehér búrája volt, ráadásul nem volt rajta felirat. Az alakja nem a szokásos körte forma volt, hanem érdekesen hengeres alakú, és a vége szépen kigömbölyödött.  

Előzmény: ihagee (1395)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1401
Szerezz egy Magnifax 3-at és tedd rá a színes fejet ;-)
Előzmény: ihagee (1399)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1400

A Krokusnak van az a kihúzható szűrőüveg-tálcája. Abba lehet beletenni. Levágatsz egy 13X13-as üveglapot, és ha tudod akkor savaztatod, ha nem akkor meg homokfúvatod. Próbálj meg 2 üveget vágatni, és az egyiknek mind a két oldalát mattítsd le próbára. De így ugye a megvilágítási idő is egy picit hosszabb lesz. Arra gondoltam még, hogy az izzó hátsó tükre lehet a ludas, a lámpát annak a fókuszpontjába kell beleszórakozni. Vagy a kondenzátorlencsék távolsága nem jó.

Forgasd el a lencséket, és akkor ki tudod szűrni ezt is.

ihagee Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1399
No igen, de ha néha 6x6-os vagy 6x9-es negát akarok nagyítani? Egyébként a Meoptához van színes fej meg egy külön tápegység is. Ihagee 
Előzmény: Törölt nick (1397)
D94A Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1398
Tisztán üvegest csak nagyon ritkán. Ha kapok egy nagyon kunkori filmet akkor a felső AN-üveg az alsó pedig üveg nélküli.
Előzmény: Törölt nick (1396)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1397
Szerintem ne tuszkolj semmit sehova használd a Meoptát ;-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1396
Kedves D94!

Te használsz üveges negatívtartót?
Előzmény: D94A (1392)
ihagee Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1395

Sziasztok!

A Krokus-4-hez egy saját tapasztalat: Régen használtam kisfilmhez is, és egy idő után gyanús lett, hogy a képeken hasonló elhelyezkedésben 3 folt látható. Ha nagyobb, ha kisebb. Mi a fenétől lehet? Szétszedtem, és az egyik kondenzorlencsében volt 3 légbuborék. Pont olyan "háromszöget" határoztak meg, mint amihez hasonló a képeken is megjelent... Később egy tanítványtól kaptam egy gyönyörű állapotút - egy barátja költözéskor ki akarta dobni -, beállítottam a régi helyére, de bárhogy ügyeskedtem, nem sikerült az alapdeszkát egyenletesen kivilágítani ( a régebbivel sem) Azóta inkább a Meopta Axomat 5-öt használom - legutóbb tavaly nyáron :-((  - egy Nikkorral. Szóval próbáljak egy mattüveget tuszkolni a Krokusba valahová? Nem olvastam végig mindent rendesen, de mintha erről írtatok volna. Üdv, Ihagee

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1394
„Az igazság, hogy hosszan válaszoltam (néhány becsületsértéssel), majd kitöröltem.”’

Kedves Pémén!

- Miért kell becsületsértő dolgokat írni? Miért nem maradunk a tények és technikai paraméterek és szakmai tények melett… Ha leírok valamit ami nem felel meg a fizikai, kémiai törvényszerűségeknek ill. ellentétes a szenzitometria megközelítésével. És ha ez gyakorlat bizonyítható, akkor javítsatok ki. Írjátok le miben tévedek, hogyan lehet elkerülni a tévedést stb.

„Nincs értelme.”

- Mármint minek, a tények nélküli fikázásnak, annak tényleg nincs …

Még valami a csúsztatások: Ha betesztek egy szkennelt képet arra „válaszul” amit mondok pl. egy mérési eredményre. Minden kiegészítő leírás nélkül. Sajnos a kezdőket megtévesztheti, mert a szkenner erősen fedett csúcsfényekről (akár 3denzitás is) is le tud tapogatni részleteket, míg hagyományos technikánál kondenzoros nagyítógépnél a határ kb. 1,25-1,3 denzitás. Nem beszélve a skála aljáról amikor alulexponált információ az alsó könyökben van, és szkennerrel innen is viszonylag épkézláb információt tudtok kinyerni…
Előzmény: Pémén (1391)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!