A kerékpározás technikai sport, tessék önképezni! Egyrészt azért van az a menet abban a csatlakozóban, hogy használjuk. Másrészt aki szétberhel egy kameraállványt egy csavarért, az igen gazdag ember. Harmadrészt a napellenző nem tartja meg egy kamera (fényképező) súlyát, hanem az orrodra konyul.
Egyébként a rossz utak mit jelentettek ? PL lejtőn nem lehetet normálisan gurulni, mert kerülgetni kellett a lyukakat, vagy csak anyni, h nézni kellett az utat is, de normálisan lehetett haladni ?
Nekem fényképezőt kell így elhelyezni, de már ki is találtam (és összepróbáltam egy basketball - sapkával). Leírom, hátha valaki hasznát veszi.
Tehát a napellenzőt ki kell egyenesíteni (pl. alatta - felette 1-1 alu lemez, amik az ellenzőn keresztül több kis csavarral össze vannak csavarozva), és a felső alura rá kell erősíteni valahogy (akár szintén egy furaton keresztül, egy akkora henger alakú rudat, hogy az pont belemenjen a fényképező alján lévő menetes akármibe (persze mivel nincs menet, így nem tud rákapni, felfelé lehúzható a gép), és lenne 1-1 gumi, amivel a gépet rögzuítem, hogy ne tudjon felfelé "lerepülni" a tartó hengeres csonkról (bár a csonk helyett oda lehet szerelni egy álványról leoperált menetes tartót is). És a napellenző tetejéről már kis távolság esetén is hasonló szög alatt látja a gép a dolgokat, mint az én szemem.
Ez akkor nagyon korrekt lett a régebbi tipusokhoz képest. Ugyan ezeket a hibás értékeket is lehet javítani később a szoftverben, de még is csak ez az igazi, hogy hiba nélkül rögzít mindent :)
A lemezen átmenő csavar az állványcsavar menetébe megy. A kamera felfekvő talpfelülete alá nem árt egy gumilapka, hogy ne forduljon el. (bicajbelső...) A lemez a sapira fel van varrva jó erős cérnával. Örök életes.
Természetesen mivel légnyomáshoz viszonyítva méri a magasságot, előfordulnak pontatlanságok. Igazából az a jó, ha indulás előtt tudott az adott helyen a tenger szint feletti magasságot, bekalibrálod és akkor aránylag pontosan mutat mindent.
Ha kilépsz az edzésfájlból, és újra kell indítani az egészet, akkor az otthon letöltött fájlokat össze lehet fésülni a szoftverben, Janimaci írt egy jó kis ittinert ezügyben.
Tehát ha a napi megtett utat több darabban rögzíted, akkor sincs gond, a végén lehet összesíteni.
Arra vagyok kíváncsi hogy ez az újabb technologia (2,4 Ghz-en ad-vesz a jeladó) mennyire jön be zavarszűrés szempontjából, mert a régebbi tipusokat meghülyítette pl. a nagyfesz kábel közelsége. (vasuti vezetékek, föld alaltti kábelek)
Méréstechnikai mérnökként hitvallásom :-) hogy propagáljam a törvényben is előírt SI mértékegységeket. A kilókalória szép volt, jó, volt, el kellene felejteni.
Éljen a kiloJoule! Egyrészt mivel minden rendes helyen az enegriatartalom ebben is fel van tüntetve, másrészt, mivel a Joule=wattszekundum.
Mekkora élmény! Abból, hogy mennyit ettél, könnyen kiszámolhatod az összes munkát, vagy az átlagos teljesítményleadást egy túra v edzés során. Meg lehet lepődni, milyen sokat kell mondjuk 200W teljesítménnyel tekerni egy kakaóscsiga után :-)
még csak ismerkedem a Polarral, de főfunkciókat tapasztaltam. Élvezem a kcal mérést, persze a pulzus is érdekes (bár nem edzéscéllal érdekel),
a meredekség és szint kapcsán:
jó látni mindig, hogy mily meredeken hajtok :-)
szerintem ha lejtőn hirtelen sebességváltozás van, az mintha becsapná a meredekségmérőt rövidtávon, akkor csökkenti a meredekséget (amikor újra gyorsulni kezdek, akkor visszaáll a korábbi normálnak tűnő mereekségre. Fölfelé ez megállásokkor jön elő: azaz pl. megállás után előbb 3-4-5-6...%, majd visszaáll pl a 12%-ra.)- szerintem, de ezt még tesztelem, hogy ha ugyanoly meredeken fékezek, nem hajtűkanyarban. Bár a fölfelé tapasztalt alapján lefelé is ez lehet.
A magasságot illetően: valóban időjárástól függően picit eltérhet a ténylegestől, és bizony a lenti napsütésből ha bemegyünk a felhők közé. Viszont pl a Klippitztörl-re mikor feltekertem ott méterre pontos volt.
el kell még olvasnom, hogy a magasságutánállítást csak "excercise"-n kívül tudom megtenni, vagy közben is. Egyelőre csak az előbbit tapasztaltam, viszont, ha ki kell lépnem az excercise-ből, akkor újként folytatja külön következő "edzés/gyakorlat"ként a szintemelkedés mérését.
Így összesítetten csak méshol lelem meg, hogy akkor aznapra mennyi is volt a pontos szintkülönbs.
a 3500m szintemelkedéses napomon több, mint 5000kcal-t égettem el.
Jól használható. Egyrészt nem olyan balesetveszélyes mint egy kézzel a kamerát fogva, egy szemmel az LCD-t lesve zuhogni lefelé a kátyús lejtőn, másrészt pedig nem remeg annyira a kép.
Nagy sebességnél hajlamos volt a kamera oldalra lifegni, mint a tacskó füle, úgyhogy egy pertlivel odakötöm a nyakamhoz. Tökéletes. Akarom mondani, nekem jó. :-)
1ébként egyszerű alulemezből hajlítottam egy "L" betűt, a csavarboltban vettem 1/4 collos csavart (nem metrikus!) és kész. Ja, meg egy bézbólsapeszt.
Igen, hihetetlen milyen meredek a Monte Zoncolan. Nem semmi az a hangulat ami ott volt, allítólag 200 ezer ember volt csak a csúcson. Az utolsó 10 km átlagmeredeksége 11,9%, a befutó előtti 5-8 km-es szakaszon pedig a meredekség 22%-os. Egyszer biztos elmennék oda.
Valami hasonlón én is gondolkozom, viszont nincs ötletem a kivitelezésre!
Hogyan lehet ilyet csinálni? (vagy hol lehet venni)? Annyiban másképp kell nekem csinálni, hogy fényképezővel filmezek (egyenlőre).
Gabriel8:
Köszi ;-).
A képeid szépek. Illetve most csak beleolvastam, de elvben jártál Deutschlandsberg környékén is, ugye? (Stájerországban) Arra jártam én is a tavasszal (sajna még csak 4 keréken), és bizony tetszett!
Ha majd Győrben lakom, lesznek kiruccanós hétvégéim... ;-).
PÉntek este leutaztam Szombathelyig, majd másnap 10+4 EUR-nak megfelelő Ft-os vonatjeggyel irány Graz. Szuper az átszállás, mert persze a csatlakozó vonat Fehringben ua peronon áll. Könnyű kijutás Grazból, majd főút helyett csendes bringautat (kocsiút, de autó 1/4 óreánként) választom Voitsberg felé. Ajánlom!
Voitsbergtől főúton 3 km Köflach, ahol időbe telik, mire boltot találok: vas, hétfőre is vásárolnom kell.
Jöhet a Gaberlsattel : 1551 m- Salla faluban fafaragásokat élvezhetek, majd 7-10%-os kapattó, bár hágóút meglepően kicsi a forgalom, szép hágóút. ÉLvezem az új áttételeket :-)
MIvel elszaladt az idő, nem gurulok vissza és nem a Packon át megyek Bad St leonhard meleltti faluba, a szállásra, hanem NY felé legurulva, arról, egy kis hágón át (955 m).
Éppen sötétedésre érek a szállásra: 120km és 1700m szint.
2. nap, teljes nap: 1/4 9-kor indulás a háztól, amikor Balázs már javában mássza a Koralpét, Európa 11. legnehezebb emelkedőjét.
1 óra alatt érek gurulással, tekeréssel a tövébe, a csúcson felhő tanyázik.
A diagram is jól mutatja, végig 9-11%-os, ám gyakorlatilag rövid szakaszokon több helyütt is 14-15%-os, sőt 17% is előfordult.
Az új áttétellel tökre élvezem, térdem nem fáj, nem kínoz az emelkedő. Eleinte a meleg miatt vékonyra vetkőzve tekerek, ám 1280m-en kajálva már fel kell öltöznöm: hosszúujjút fölülre, szél fúj, befelhősödött, érik az eső.
Két 1,5-2km hosszú köves szakazs akadt, utat javítottak. A második után 1580m-nél futok össze Balázzsal, nem sokkal a csúcs alatt visszafordult, mert orkán, jégerő és köd fogadta. 60fokos szögben rá kellett dőlni a szélre.
Időközben reménytkeltőbb az idő, bár picit szitálni is kezd. Gond nélkül tekerek tovább, a sorompó utáni utsó 5 km-re autó nem mehet be, itt pl 14-15%-os.
1800m-től felhőbe megyek, de a szél gyorsan elfújja. 1950m után kitisztul, csúcs is látszik, néha kis felhőpamacsok jönnek :-)
Igazából az utsó 1 km-en brutál a szél. Iszonyú erővel fúj, nagyon erősen kell fogni a kormányt.
Fent körpanoráma, de 10p-ig megint felhő jön.
Gurulás után 15km sík tekerés a követk kihívás Weinebene (1666 m) kapattó tövéig, ahol kajálok. LÁbaim rendben vannak, az áttételekkel ez sem okoz gondot, pedig itt is akad 2km-en át 13%-os szakasz. Az ember fejéből kimennek a gondolatok, csak a kiálla jobbra-balra billegés történik, de élvezem :-)
Néhol van kilátás, amúgy barátságos táj. NIncs nagy forgalom. A tetőre érve már hideg van, fel kell öltözni. A kilátás elég gyér, kicsit párás is, de jól ellátni Magyaro, ill előbb Deutschlandsberg felé.
Visszagurulás után kis időm lévén teszem még egy kis kitérőt egy emelkedőre, így hazáig meglett a 3530 m szintemelkedés.
Jó erőben értem haza, élveztem a napot :-) És nagyon jó érzés, hogy térdem, hajlítóm gondja nélkül hajtottam kb 20km-t 10%-os meredekségen.
Hétfő: a front lasan érkezik, így reggel bevállalom a szintén több helyütt 10% feletti Klippitztörl (1644 m) emelkedőt; a háztól már csak 8 km. Akad benen 3 km-en végig 12-13%-os szakasz, ahol direkt hosszan kiállva tekerek: 7 km/ó-val 800métert. Alig van forgalom, örülök :-)
Hűvösebb lévén felhőket látok 1500m körül, ami fölött már lankás az út. Mire felérek épp a hágó közelébe ér, így csak egyik irányba van kilátás: NY felé. Lejtőre fejkendő és fejpánt a fejemre, de a fülem fázik.
Folytatásban lankás hágón kelek át Zeltwegbe, ahonnan vonatoztam Wr Neustadtba, onnan pedig már tekertem Sopronig.
Bár a kockázatos hegyek közti hűs esőt megúsztam, igazi zuhé a határ előtt szakadt nyakamba. Daccal, lendületet kapva robogtam és mosolyogtam :-) Tutál szakadó esőben nagy iramban robogtam Sopronig, ahol teljesen öltözhettem át.
3 nap alatt kb. 350 km és kb. 6400m szintet mentem.