Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Meglepődnél a nagy cégcsoportok a felvásárlások révén hány területen gyártanak! Ami nem azt jelenti, hogy egy cég gyárt mindent csupán azt, hogy egy név alatt futnak a termékek.
Nekem a Bosch-sal (kék) nagyon jók a tapasztalataim, de még a zöld akkus behajtó is messze túlteljesített. A húsdarálóról még nincs elég tapasztalat ;-)
Nekem egy fordulatszabályozós Bosch 125-ös kisflex-ből csapott ki a láng, és égette meg a kezemet. Azóta a Bosch-t mint márkát kerülöm. Azt szokták mondani, hogy az a gyártó, amelyik "mindent" is gyárt: kávéfőző, mikró, kávédaráló, bármi egyéb háztartási gép, sarokcsiszoló, az nem profi gyártó.
olvasd vissza 2021.04.22 előtti hozzászólásokat, van pár a sarokcsiszolókról.
Nekem kék bosh-sal jók a tapasztalataim, habár sarokcsiszolóból nincs. nekem a márka a makíta alatt van és a metabo felett. De ez nyilván személyes preferencia.
Nézd meg a fordulatszám szabályozósakat, nekem az nagyon bejön csiszoláskor.
az is igaz, hogy könnyű "akciózni" ha nincs készleten.
Azt megjegyzem, hogy magával a bolttal nem vagyok teljesn kibékülve. Egyszer eladtak nekem egy hibás gépet. korrektek voltak, de egy csomó időt rápazaroltam aztán kénytelenek voltak visszafizetni mert nem jött a cseretermék.
remélem átdongolt szándék szerint megy a ház "kalapács alá". ilyen körülmények között én sem vesződnék vele. Ha nagyon jó akarsz lenni akkor ledrótkefézed ami pereg, és rátaknyolsz valamit. nemcsak drág a vas hanem még hiánycikk is. Ami pedig még drágábba az az élőmunka.
Azt is megteheted hogy kivágod a rácsot, meghagyod a korlátot és az eladott vas árából veszel deszkát vagy dróthálót és azzal csinálod meg.
Van gyerek? Ha nincs baszál fel 3 szálat elosztva vizszintbe újnak vagy kettőt és keresztbe meg deszkázod.
Ha nem akarod bontani és nincs szétlyukadva az anyag drótkorongozd meg adjál neki hammeritet és kész. Kalapácslak szerüt elviszi a szemet és vastagon kened. Az új tulaj lehet bontani fogja és újat tesz fel.
Sajnos nem tudom kiemelni/levagni, tobb helyen be van vakolva az oszlopba. En is gondoltam ra, hogy az egeszet kivagom es csinalok ujat, egyszerubbet, de nem akarok annyit ra kolteni. Legyen nagyjabol rendben, iden vagy jovore a haz ugyis kalapacs ala kerul.
ha magamnak csinálnám, levágnám, kényelmesen műhelyben géppel lecsiszolnám és úgy raknám vissza az alapozót és a festéket. vagy elvitetném homokfúvásra.
Ha nincs kompresszorod bérelni is lehet és akkor a festés (homokfúvás) is sokkal egyszerűbb.
Legfeljebb az oszlopokat tartanám a helyszínen, de az is lehet hogy azokat is kivágnám új fogadószerkezetet csinálnék. De nem vagyok biztos benne hogy kevesebb munka kivágni és visszarakni mint a helyszínen ledrótkorongozni és lefesteni.
vissza pedig csavarral raknám, hogy máskor is bontható legyen és ne kelljen helyszínen hegesztgetni és csomópontokat festegetni mert az iszonyat időigényes. A képet nézve kicsit öszvérszerkezetnek néz ki, van tartóoszlop, de a rácselem is bemegy a pillérbe. Ez kicsit megnehezíti a csavaros rögzítést, némi átalakítást igényel. Lehet hogy a korlátelem nem is szükséges és a rácselemeket egyszerűen lecsavarozhatod beragasztott csavarokkal a betongerendába.
A kép alapján nem úgy néz ki mint ami úgy szét lenne rohadva, hogy kivágásra és pótlásra lenne szükség.
Ha már kerítésről van szó.. mit érdemes csinálni egy ilyen korláttal? Több helyen teljesen szét van rohadva, alulról nem is tudom hogy férnék hozzá hegesztővel kipótolni. Meg a festék is jön le darabokban, ha rámegyek hammerite-el rücskös lesz, lekaparni az egészet viszont iszonyú munka, több mint 50m-ről van szó. Lehet ezt glettelni?
Háát huzaltol is függ. 5 kg huzalhoz szoktak adni 3-5 áramátadot is néha. Én a test csipeszt is megnézném nincs e felazulva illetve a gépen a kábelcsatlakozásokat. Hajlamosak az előlapon kilazulni.
Meg tisztisd meg. a porbeles 0,8 as huzalnál 2 szer cseréltem kb 10kg hegesztettem el, de a 1 es huzal gyilkolja le is paszintottam ismerösnek 2x450grammos tekercset túl merev stb
Tegnap végre érdemi melót végeztem, ”beléceztem” 2 db kerítésmezőt. A laposvasak pozícionálásához készítettem 2 db tartót, ezeket pillanatszorítóval ráfogatom a zártszelvény vázra, és úgy be tudom pottyantani a helyére a laposvasat heftelés előtt.
A kis Hyundai gép továbbra is jól működik, az első 1 kilós porbeles huzal kb. 3/4-ét használtam el eddig. Tegnap néhány alkalommal viszont nem sikerült ívet fogni, és amikor ez előfordult, akkor többször egymás után is. Közben mindig újra letörtem a szokásos 2 centit a huzal végéből, testcsipeszt igazgattam, stb., de tök fémtiszta felületen is többször előfordult. Létezhet, hogy kb. 3/4 kiló huzal kikoptatta az áramátadót? A kijövő oldalon látok némi ovalitást. Van tartalék, még nem hasonlítottam össze őket.
Arra jutottam, hogy egy kis ideig várok hátha lesz valamilyen kedvezmény,akció,kupon stb. valamelyik eladónál és megveszem a 205-öset.Ha nem akkor a 185-öst vagy valamelyik vele egy kategóriában lévőt, amit javasoltatok.
Heggesztőgép vásárlás elött állok, az Iweld 185 Aluflux és 205 Aluflux között vacilálok. Tapasztalatokra lennék kiváncsi, hogy akinek van valamelyik vagy ismeri őket, melyiket választaná?
Otthoni célra lesz, nem munkához kell, viszont azért gyakran fogom használni.(Co2 gázzal)Régen halottam, hogy volt egy széria a 185-ösöknél, ami rendszerint meghibásodott, de állítólag már nincs gond velük.
Számomra nem kis összegbe kerülnek ezért a megfelelőt szeretném választani.
Csak a gyököt csináltam fogyóssal,corgonnal. Szép,és hibátlan varrat volt. Mma- nak nincs párja.
Egyik évben csináltam egy többcsapos elosztót,Ebbe palackcsap menethüvelyeket hegesztettem co2- vel. A 250bár próbanyomás két helyen buborékoli. Az alap,amibe a meneteket hegesztettem hidraulika munkahenger szár volt,ami vastagfalú cső volt. A hiba kiköszörülését követően mma varrattal javitottam,jó lett.
Öt perces hegesztéshez nem,de hosszab co2,mma hegesztéshez,sőt 3perces alu hegesztéshez 3m maszkot használok,de még kéziköszörüléskor is. Kihasználom a covid törvényét,igy nemtűnök nevetségesnek. Korábbi évtizedekbe sajnos nem használtam szűrőmaszkot,hiba volt........nagy hiba!
Szerintem co2 füst is mérgező. Van rézfüst,vasfüst,vagyis légnemű fémet lélegzünk...........