Rég jártam erre, mert ugye a Pana hasít rendesen és meg vagyok elégdve, de látom érdemes visszatérni, mert ez a gombás dolog engem is aggaszt, főleg most, hogy beleolvastam az előzményekbe.
Ezzel az a bajom, hogy nem tudom mikor nem fogom járatni több napon keresztül, mert nem tudhatom mikor milyen idő lesz. Viszont nem szokott büdös lenni az jó?????
Azt is hallottam hogy érdemes egy fél órát a fűtés bekapcsolni, mert akkor fasszantosan kiszárad..
Ja és tegnap hoztam haza a kicsit a kórházból, végre megszültünk, nagy az öröm :D
Bent azt mondták, hogy nem para a klíma, csak legalább 24 en legyen, én 25 fokon szoktam járatni...
Üdv, a jég legyen veletek :D
A légtisztítók szinte mindig tartalmaznak ionizátort is, de sokféle önálló készülék is létezik. Érdemes tehát ezekről beszélni. Az ionizátorok a levegő negatív ionokkal (negatív elektromos töltésű részecskékkel) való dúsítására, a hiányzó negatív ionok pótlására szolgálnak. A tiszta vidéki (falusi) levegőben köbcentiméterenként kb. 1200 pozitív és 1000 negatív ion van. A városi levegőből, a légszennyezettség hatására, szinte eltűnnek a negatív ionok. Ez fáradékonyságot, idegességet, szellemi és fizikai teljesítménycsökkenést, továbbá rossz alvást okoz. A negatív ionok pótlásával ezek a tünetek jelentősen enyhülnek vagy eltűnnek. A jelenség azonban megfordítható: ha folyamatosan negatív ionokat juttatunk egy helyiségbe, azok állandóan lekötnek, semlegesítenek az ott lévő, lebegő szennyeződésből egy részt, vagyis tisztul a levegő. Ezáltal az ionizátorok a legegyszerűbb, legolcsóbb légtisztító készülékek (áruk általában 5-10 000 Ft). Arra azonban feltétlenül figyelni kell, hogy olyan ionizátort válasszunk, amely nem vagy csak minimális mértékben termel ózont. (Az ózon ugyanis - ezt sajnos, kevesen tudják - mérgező gáz.) Ezen a területen az Amcor cég jár az élen: olyan, különleges szénszálakból álló ionforrást fejlesztett ki, amely még az USA szigorú ózonszabványában megadottnak is csak a felét bocsátja ki."
Nem szedem atomjaira :)
Sajnos kisült, hogy létráról látni csak be fentről a beltéri aljába.
A szűrőket felemeltem, de a mögöttük lévő lamellákon semmiféle trutyi nem csöpögött.
A leírásban találtam ilyet:
"Hosszabb időre leállításnál járassa a készüléket HŰTŐ (COOL) üzemmódban, 30 FOKON, 2-3 ÓRÁT."
Ilyenkor persze a kompresszor nem fog bekapcsolni (ha csak a lakásban nem 40 fok van), és ettől ezek szerint jól kiszárad.
Kérdés, mit nevezünk hosszabb időnek.
Ha 3-4, esetleg 5 napig vagy még tovább nem kapcsoljuk be?
Vagy ha a téli szezonra leállítjuk?
Ha ránézel a lemezekre, és már alul sem látsz semmit, akkor nagyjából jó. Ha napokra leállítod, akkor érdemes tovább fújatni, hogy teljesen kiszáradjon.
Nekünk a leírásban benne van, hogy időnként (hosszabb leállások előtt) javasolt egy fél napig járatni a ventillátort.
A lenti cikkből kiderül, hogy azért nem annyira egyszerű ez a kérdés, ahogy a klímás szaki jólmegmondta. Nem beszélve arról, hogy nem csupán ez a kórokozó tud elszaporodni.
Magától pedig igen bajosan szárad ki a klíma, nekem egy óra ventillátor után (alapfokozaton) is látható volt a lemezek között folyadék.
----
Bőven elég, ha kiszárítod. Ha elkezdenek szaporodni az izék, úgy is megérzed, mert iszonyú dohos lesz.
Hát, nem lettem okosabb :)
Anteris jól megijesztett, de nálam csontszáraz minden, leállításkor 35 perc ventilációban járatom, és a lakás falai amúgy olyanok, hogy pillanatok alatt csonttá szikkad minden közöttük.
Hétvégén szétkapom a beltérit, és megnézem, tocsog-e a kondenzvíz, de nem hiszem. A szerelő sokat méricskélte vízmércével, amikor felrakta, az ejtőcsövet is sokat állítgatta. Reménykedem, hogy nem tette fel rosszul.
Dohszagot nekem még nem produkált a légkondi, de a fertőtlenítő spraynek is utánanézek.
Az idézett cikket már korábban olvastam, de vazz nem az orvosi rész a lényeges itt, hanem kifejezetten az OTTHONI, fali split klímák rizikófaktorai.
Én is hajlanék (önbiztatás) arra, amit Alfa Hold mondott, hogy a nagyobb, irodai rendszerekben van a veszély, de azért gyűjtsük az anyagokat.
Az én Panasonicom nem tud ionizálni stb., csak hűteni, így ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni.
a klímások biztos tanulnak mikrobiológiát. Az egyik ismerősöm vízszerelő volt, gondolt egyet, aztán elkezdett klímákat telepíteni. Na ő vazeg qurvára nagy tudósa a baktériumoknak. Annyit tud, hogy van bifidus-essensis, azt kalap-kaabát! :)
Buziság az egész.
Azt mondta a mi klímaszerelőnk, (mert ugye rákérdeztem rögtön a legionellára) hogy hecckampány.
Veszélyt inkább a légcsatornás klímák jelentenek, ahol kialakulhatnak a csatornában pangó vizek.
Aztmondta, hogy ha be vagyok sózva, akkor félévente lespriccelhetem az elpárologtatót fertőtlenítővel (miközben mondta, elnézően mosolygott).
És tényleg: gondoljunk bele az elpárologtató lamellák között szerintem 1 nap alatt kiszárad magától is, ha maradna benne víz.
Egyedül a kondenzvíz gyűjtő edényben maradhat nagyobb mennyiségű víz, ha rosszul van feltéve a beltéri, de az sem érintkezik a légárammal úgy, hogy annak a felszínéről baktériumokat sodorna magával. A legionella amúgy is a húgymeleg vizet kedveli. A kondenzvíztartó meg szobahőmérsékletű.
Emeld fel azt a szűrőt és azonnal látni fogod, ahogy a víz csurdolál a lemezeken.
Neked pana klímád van, ugye? Nos, a jó minőségű (panasonic) klímáknak sokkal nagyobb a hőleadó felülete, mert egészen sűrűn vannak lemezelve. Így persze sokkal nagyobb felületen tudnak a gombák és bacik megtelepedni, és a víz is sokkal nehezebben folyik le a hajszálcsövesség miatt, ugye.
:))
Nem vagyok ugyan mikrobiológus, de a gond akkor indul el, amikor egyszer hosszabb időre (pár nap), így marad a klíma kiszárítlanul. Ekkor szaporodnak el ezek a kedveskék. Ezek után már az időnként újra megjelenő víz is elég, hogy életben maradjanak és szaporodjanak. Ezek az aranyoskák pedig a szép telepeket építenek, amelyek nyálkás kocsonyaként még jobban megnehezítik a víz gyors párolgását. S ha már egyszer jó vastagon megtelepedtek, szerintem nincs olyan gyilkos spricce, ami lehatol a trutyma mélyére, szóval az csak időleges megoldás. Ilyenkor egyszerre érezni a dohot és fertőtlenítőt. Hmmmmmmmmm. ;-)
A gombákról jut eszembe:
Egyszer egy amerikai kisvárosban sorban kerültek kórházba bevérzett tüdővel a kisgyermekek. Eltartott egy ideig, mire rájöttek, hogy ezekben a házakban a pincéből szívott levegővel szellőztették a szobákat, ahová pedig beköltözött vmi gomba, aminek a spórái kikeltek a tüdőben.
Egyáltalán: mi a kondenzvíz mechanizmus a mi klímáinkban?
1. meleg levegőt a beltéri beszívja (tele vízgőzzel)
2. a hideg belső részeken a pára kicsapódik (kondenzáció)
3. a kicsapódott víz lecsöpög a beltéri alján lévő gyűjtősínbe
4. a gyűjtőből (lévén ferde) a víz kiblöggyen, belefolyik az ejtőcsőbe
5. ejtőcső X méteren keresztül lejt vagy függőleges, szépen kivezeti a kondenzvizet a falon túlra
6. megállni a csőben nem tud, mert a cső lejtős vezetésű
7. a víz kifolyik a kertbe vagy a francba tökmindegy
Kérdés:
Marad-e kondenzvíz a rendszerben?
Ha igen, hol?
Mennyi?
Panghat-e?
"...A melegvíztároló rendszerek vizét minimum 550 fokon kell tartani..."
Érdekes víz lesz az, amit 550 fokon tartanak...
Tudtommal 100 fokon forr...
Még gőznek is brutális...
Ez is figyelemreméltó a cikkben:
"Az Angliában idén augusztusban fellépett tömeges fertőzést egy művészeti központ légkondicionáló berendezésében meghúzódott baktériumok okozták. Az elvégzett vizsgálatok a 30 éves berendezés vízkezelőjében mutatták ki a Legionella baktérium jelenlétét. "
Remélhetőleg azért mi nem ilyen ósdi cuccokat használunk, és talán ezekben jobb a vízelvezetés...
Minden ilyen szellőztetési és befújkálási praktikákat szívesne fogadok, részletesen.
Most kikapcsolás előtt járattam fél órát, automata ventiláción.
Mi az hogy nyissam fel a rácsot?
Nálam le lehet venni az előlapot, és akkor bámulhatom a 2 db szűrőbetétet.
Honnan látható, hogy "kiszellőzött"?
Mit kell látni?
Bocs, ha kissé nehézfejűnek mutatkozom, de inkább magyarázd el részletesen...
köszi.
Olvass index fórumot ;-)
Volt már szó róla. Jó alaposan ki kell szellőztetni ventillátorral a hosszabb leállás előtt. A szellőztetés közben időnként nyisd fel a rácsot, így látod majd mennyi ideig kell járatni adott fokozaton, hogy kiszellőzzön. Sztem alapfokozaton az több lesz, mint félóra, saccra.
Egyébként pedig lehet befújni félévenként mindenféle kellemes baktérium, vírus, gomba és emberölő szerekkel. Kellemes.
minden bizonnyal elütési hibának tudható be az 1015. Nagy valószínűséggel 10-15 esetre gondolt a szerző- lemaradt egy kötőjel - , mint amelyek klímaberendezéshez köthetőek. Így már korrekt szerintem.
Én meg elnézést kérek, hogy nem kontrolláltam eléggé a beídézett szöveget!
igen, erről most még nem nagyon dumálnak, hagyják, hogy hadd terjedjen a klimatizálás. Majd a védekezés - a sterilizálás - egy külön üzletág lesz, mint pl. az usában.
Ja és azokban az esetekben, amiket igazoltan a klímák okoztak:
vajon mekkora volt a házi és mekkora az irodai klímák aránya?
(az irodai klímák gyakran teljesen más rendszerűek, jóval több kondenzvíz van stb. stb.)
Hmmm.
Vajon mennyire veszélyesek a mi klímáink?
Segít-e, ha esti kikapcsolás előtt ventilátor üzemmódban járatjuk fél órát?
Mit theteünk, hogy ne essen bajunk? (a fene akar magának meg a családjának ilyen nyavalyát)
(nem ijesztgetésképpen, csak a tudás miatt. Amúgy erre számítani lehetett a légkondik elterjedése miatt)
----------------------------------------------
Legionellózis Magyarországon
A betegség nálunk is előfordul. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ bakteriológiai osztálya szerint évente 50-80 esetben azonosítja a legionellózist okozó baktériumot. A kiváltó ok lehet például a hosszú ideig nem használt melegvíztárolóból történő zuhanyozás, a baktériummal telített vízpermet, aeroszol belégzése. Az esetek 60-70 %-ában nem sikerül meghatározni, hogy a beteg hol fertőződött. Hazánkban évi 1015 esetben sikerül igazolni, hogy légkondicionáló berendezés okozta a fertőzést, további hasonló számú esetben is viszonylag jól behatárolható a kiváltó ok.
A legionellózist 1998 óta kötelező bejelenteni a járványügyi hálózatnak. Először még csak négy, tavaly viszont már hatvan esetet jeleztek az orvosok. Ha a betegektől vett vérben, vizeletben vagy légúti váladékban a laboratórium kimutatja a legionella baktériumot vagy egyéb jeleket talál a fertőzésre, akkor az ÁNTSZ szakemberei járványügyi vizsgálatot kezdenek, ennek keretében megpróbálják felderíteni a fertőző forrást.
Milyen időközönként kell tisztítani a klímát?
Elég, ha a szűrőket portalanítjuk?
Hogyan előzzük meg a legionárius betegséget?
Azaz: panghat-e a víz az otthoni split klímákban annyira, hogy bacik szaporodnak el benne?
Vagy ez csak a nagy, irodaépületes klímáknál van, ahol a tetőn van a víztartály és ott pállik?
Panasonicos kolléga, szasz!
Mesélj majd az ionizátorról, az inverterről meg a szűrőkről.
Az enyém szintén Pana, 3,5 kW, de szerényebb modell, ezeket az extra kunsztokat nem tudja.
Viszont ugyanezeket tapasztaltam, mint te. Csendes, gyorsan hűt, rulez.
:)
Friss klímatulajdonos vagyok, bár még túl sok tapasztalatom nincs, az utóbbi 1-2 hétben, mióta felszerelték a berendezést, nem volt túl meleg, megosztom a tapasztalataimat.
A berendezés: PANASONIC 3 KW, modern, ionizál, pollent, szagot szűr, és NAGYON csendes. Persze nem olcsó, 155.000+Áfa
A szerelés: 55.000 körül, számla nélkül, kis plussz anyaggal. Relatíve korrekt munka, porszívózás, technikai gondok, nem várt helyzet (kondenzvíz elvezetésének legjobb módja) esetén tanácstalanság - tulaj találja ki, hogy legyen.
A klimatizálandó szobák: kertes ház, 2 egymásba nyiló, összesen kb. 40 m2 szoba, északnyugati, jól szigetelő ablakokkal. Beindítás után könnyen, kb. 1 óra alatt lehűtötte a szobákat a beállított 25 fokra, igaz, kint csak 1 napja van 30 fok, a szobák még nem melegedtek át. NEM IS FOGNAK ! :-)
nekünk is tetőterünk van. 20-22 nm2 alapterületü, de bazialacsony, szóval nem sok légköbméter lehet.
tegnap kilenckor 31 fok volt fennt mert nem ment a klima két napig. bekapcsoltam full erőre (16 fok négyes fokozatra.
fél tizkor már csak 27 fok volt. bámultuk kicsit még a tv-t és tizkor kényelmes 23 fokot mutattott ugyhogy ki is kapcsoltam, ami csalóka kicsit mert 2 fokot visszamelegszik a hőmérő ha offline a klima de nem baj. (gondolom mert pont ráfújja)
nálunk éjszaka nem megy, csak ha nem vagyunk otthon/fennt mert nekem elég csak ránézni és már meg is fáztam.:O))))
A napokban szereltettem klímát tetőtéri lakásunkba. York, 2,1 kW, 117ezer+ÁFA. Felszerelés 55ezer, számla nélkül. A hálószobába tettetük (3x3m, de a légköbméter kevés a tető miatt). Beállítottuk 26 fokra, és vártuk, mi lesz. A levegőt lehűtötte percek alatt, aztán csak a ventillátor ment. A hőmérséklet nőtt, elérte a beállított értéket, és a gép hűteni kezdett. Pillanatok alatt iszonyú hideg lett, de a kompresszor még ment egy kis ideig. Aztán kikapcsolt, és megint kezdett emelkedni a hőmérséklet. Így fél óránkét kb 10 fokos hőingadozást tapasztaltunk, amit egy éjszakán keresztül szerintem nem lehet túlélni. Ezért átrakattuk a gépet a fal túloldalára a nappaliba (kb. 60 légköbméter). Szerelés 25ezer ÁFA nélkül (jó nagy szívás). Tegnap a melegben 3 óra alatt hűlt le a levegő kb. 30 fokról 26 fokra, de esete kikapcsoltam, mert kint is hűvös lett. Érdekes, hogy amikor a hőmérő bent 28 fokot mutatott, kintről belépve sokkal nagyobb hőmérséklet-különbséget éreztem, kb 25 fokra gondoltam, amíg meg nem néztem a hőmérőket.
Az első terv miatt (hálószobai felhasználás) fontos volt az alacsony zajszint a típus kiválasztásánál, de ez is szörcsög egy ideig, amikor bekapcsol a kompresszor. Úgyhogy emiatt sem tanácsolom senkinek hálószobába tenni. A felszerelés után folyamatosan zajos volt, vissza kellett hívni a szerelőket, akik töltöttek még bele gázt (az új környezetbarátabb gáz miatt valamivel magasabb nyomás kell, mint az R22-nél).
Előtte mobilklímát (régi Carrier, 2,6 kW) is kipróbáltam, de nem vált be. Zajos, mert egy dobozban van a kompresszor is (nem mobil split volt), és nem is elég hatékony, mert a kifújt levegő helyett kintről jön be a meleg. Kb. 5 óra alatt csökkentette a nappali hőmérsékletét 2 fokkal.
minden induláskor, búg = bekapcsol a kompresszor, sziszeg = kering a gáz a csövekbe. Szerintem nincs gond, de ha gondolod, hívd ki a szerelőket, hogy megnyugodj. Vagy menj be az üzletbe, és hallgasd meg az ő gépüket, mikor bekapcsol, ha ugyan olyan a hangja, akkor nincs gond.
Ha folyamatosan megy akkor nem zavaró a dolog. De ha ki-be kapcsol a hő szintentartása miatt, akkor 5-10 percenként csinálja. Ez éjjel már nagyon zavaró.
A gép egy frigidaire (1,5 Kw). Nem a borítás rezonál, sajnos. Talán a gázzal lehet valami, bár ehez nem értek.
Ha valakinél jelentkezett már ilyen gond, tapasztalatait szivesen elolvasnám. Lényeg, hogy ne ok nélkül hívjam ki a szerelőket.
nem mondanám hogy zajos lenne. de ha elmúlik miért gond?! lehet hogy alapból igy indul..
milyen tipusu kondi?
a mienk egyik nap elkezdett éktelenül zörögni. na mondom mindjárt szét is esik.:O)))
nyitva volt az eleje és berezonált a müanyag.
becsuktam. azóta semmi baja.
Minden bekapcsoláskor rezonál, búg és sziszeg a beltérim kb. 30 másodpercig, aztán lecsendesedik. Ez általános? Nálatok is volt már ilyen? Tegnap szerelték be. Biztos elcsesztek valamit!
Mit tegyek?
Eladó egy Rowenta 1.8Kw mobilkíma 3éves, de csak két szezont ment. Időzítős, fekete színű, viszonylag kis méretű. Ha valakit esetleg érdekelne hívjon!! 30/237-29-39
Azért én nem bánom, hogy nincs dögletes meleg...
A légkondi most nálam is pihen, erőt gyűjt...
:))
A MetNet.hu-ról, egyenest:
5 napos előrejelzés:
Szombatig erősödik a nappali felmelegedés, vasárnapra virradó éjszaka viszont egy hidegfront vonul át felettünk szórványos záporokkal, zivatarokkal (főleg északon) és megerősödő széllel. A jövő hét elején folytatódik a mérsékelten meleg, nyári idő nyugaton több, keleten kevesebb napsütéssel. Elsősorban keleten fordulhatnak elő délutáni záporok, zivatarok. A hét közepén a mostani modellfutások szerint ismét visszatér a kánikula.
:O)) egyetlen gondom, hogy mióta beszerelték nem volt még meleg, olyan igazi nyári meleg.:O))))
most már télleg jöhetne valami kánikula, 35-40 fok árnyékban...:O))
szia toyo-s.:O)))
milyen a gépezet? tetszik? :O)
eddig egy gondom van amit felfedeztem, az a rohadt távirányitó. nehéz olyan helyet találni neki ahonnan látja a gépet.:O)
végre iffy-lak is klimatizálva van ám bezony.:O)))
igaz hogy azt mondtam hogy a héten jönnek felmérni a terepet, de sorry... én is át lettem "verve".:O)))
a kedves párom akkora titokban tartotta hogy csak na. mindenki tudott róla csak nekem nem árulta el, igy meglepetés lett.
pénteken délután belépek a lakásba, előszobában fogason egy télikabát, elötte csizma, kesztyü.
mondom mi van?!?! ez hülye?? minek vette elő?!?!
még a hideg sem tünt fel, zaj meg főleg nem pedig fullgázon ment a gép.:O)))
kurvajó. egy dual toyo. alul 3.7-es, fennt (tetőtér) egy kettővalahányas. 24 órás programozás, ujraindul áramszünet után (nálunk elég sokszor van), hüt-füt, mozgatja a lapátjait magától is meg tőlem is.:O) éjszakai müszak meg párátlanitás, levegőkeringetés... meg még istentudja mi. örültem hogy bekapcsolni be tudom.:O)))
a kültérije egy százhúszkilós (igazából nemtudom mennyi, de nagyon nehéz.:O)) doboz, amit nem a falra raktak hanem a földre.
nem túl hangos viszont marhanagy huzatot csinált. csak úgy lobognak a növények a környéken.:O)
kimegy: a 2 rézcső (vékony és vastag), a kültéri elektromos tápkábele (villanydrót) és a kondenzvíz ejtőcsöve. A rézcsövek nálam végig szigeteltek, habszivaccsal, ezáltal kissé vaskosak, de ez a vastagság némelyest csökkenthető volt szigetelőszalag szoros rátekerésével.
A falba nálam egy rés készült, amit két nagyobb (30-40 mm-es) furat összevonásával hozott létre a szerelő (tulajdonképpen 2 nagy furat, ami közé átfedéssel ment még egy).
Ebben kifért a fenti csőköteg. A szerelés után gyorsan kötő gipszgyurmával zárta le a szerelő kint és bent a hézagokat, de belül ebből semmi nem látszik, mert belül minden csőféleség egy szép, mattfehér műanyag kábelcsatornában fut.
Kívül a lyuk kb. 30 centire val a kültéritől, tehát ennyi látszik a csövekből, no meg a kondenzvízcső, ami a közeli ereszcsatornába fut. Ezt nem árt még beillesztés előtt a homlokzattal azonos színűre lefújni, sajnos nálunk ez későbbre marad.
Ha nem akarod a kelleténél jobban elrpndítani a külső látványt, akkor a csöveket, ameddig lehet, vezettesd a lakáson belül, és a kültérihez minél közelebb eső ponton töresd át a falat. Nálunk így ment. Igaz, hogy többet kell a belső munkákkal pöcsölni, de ha a szerelő ügyes, akkor az eredmény belül és kívül is gusztusos lesz.
Kivezetnek két rézcsövet, a vastagabb 10mm, a vékonyabb 8mm körüli. Két db. három eres elektromos vezetéket, (amilyen egy földelt hosszabítóé) meg egy vékonyabb két erest. Furhatnak külön lukakat, vagy egy nagyot. A réz cső nem tud hirtelen kanyarodni, a falon átmenő részen kívül hőszigetelt, polifoam szerű anyaggal.
szia.
hozzánk jövöhéten jönnek felmérni, immár a nyolcvanharmadik cég.:O)))) hiába no, iffy család válogatós.:o)))
azt viszont még egyikből sem sikerült kiszednem, hogy mekkora lukat ütnek a falba?! mit vezetnek ott ki, csak a rézcsövet? vagy valami vastagabb mást is?
ezek állitólag szépen tisztán dolgoznak, na majd meglátom.:O)
Hátha valaki még nem tudja, hogy megy a klímásítás (kicsit hosszú, elnézést):
Kb. 20 nm-es lakótér (egymásból nyíló nagy és kis szoba, közöttük örökké nyitott kétszárnyú ajtó, kb. 2,6 m belmagasság, nyugat-délnyugati fekvés, tág kilátás, 5. emelet, tégla, nap odasüt míg le nem megy. Ablakokon kívül redőny, belül reluxa. A nyári hőmérséklet belül nappal 29-31, éjjel 27-29 fok volt.
Sok töprengés után Panasonic klímára és az egyik hivatalos forgalmazójukra esett a választás, (akik a nevüket egy híres tengerészről kapták :) ).
(ha ez valaki szerint rossz döntés volt, szóljon -- most már mindegy :) )
LG-t és Fishert is ajánlottak, de az LG valahogy túl drágának tűnt (ahhoz képest, hogy valaha GoldStarnak hívták :) ), a Fisherről meg szakértők azt állították, hogy valójában az is LG, csak Amerikában ez a márkaneve. Na mindegy.
Panasonicból kínáltak sokfélét, negatív töltésű ionok kibocsátását végző generátortól az inverteren át a fűtő és pollenszűrő extrákkal felszereltekig.
Nekem ezek is túl drágák voltak, ezért a Pana egyik alapmodelljét vettem meg, ami semmi extrém dolgot nem tud, csak hűt, és 3,5 kW-os. Szerintem ez a kapacitás ide pont elegendő.
Árak:
Hardver: 138.900,- + ÁFA
Szerelés: nincs még pontos számla, de kb. 60.000,- + ÁFÁt mondtak.
Szerencsém volt, mert 2 hét várakozás után a minap már jött is a szerelő. Igaz, kissé morcos volt, amikor kiderült, hogy az üzletkötő sem a szerelési körülményekről (fűtéscsövek mögött kell vezetni a csövezést), sem a fal jellegéről (homlokzati vakolat alatt 7 centi habszivacs, ezt ki kell szedni a konzolok felrakásához stb.) nem tájékoztatta.
A szerelő a forgalmazó szerződött vállalkozója. Gyorsan, szakszerűen dolgozott, amibe magam is besegítettem szerszámok adogatásával és jeges üdítők felszolgálásával :) mindezzel együtt a teljes szerelési idő 6,5 óra volt -- de délután fél 4-kor üzembe lépett a klíma, és a szétdúlt szerszámraktárt ügyesen imitáló nappalimban kellemes hűvösség uralkodott el :)
Épületgépészet:
fúrás-faragásra lelkileg fel voltam készülve; a 40 centis külső fal áttörése izgalmas móka volt, főleg az utcára hulló törmelék miatt... A gyalogosforgalmat vizuális ellenőrzés alatt tartottam, így senkinek se esett baja, a parkoló kocsik is megúszták, mert a szerelő óvatosan tologatta ki a faldarabkákat. A rézcsövek méretre hajlítgatása, és helyre illesztése bizánci rémálom volt szegény szerelő számára; egy helyen muszáj volt 2 darabból összeforrasztania a csövet, így a propánpalacknak a fareluxától fél méterre vidáman lobogó lángját figyelhettem meg, miközben az előszobában lapuló tűzoltó készülékre gondoltam erősen... :)
A külső (homlokzati) konzolok felszerelése gyerekjáték volt, mivel a szerelőt a kizuhanástól lakáson belüli erős rögzítéssel megvédtem. Így deréktól fejjel lefelé hajolva, felrakta a konzolokat (remélem, elég erősen csavarozta), majd jött a 34 kilós kültéri kiemelése. Szerencsére a szerelő izmos embernek bizonyult :) Felcsavarozta, aztán csőbekötések, nyomáspróba, minden rulez.
Most tesztelem a szerkentyűt... Végre elviselhetővé vált a lakásom.
Csak kimenni a forró utcára, az szörnyű...
:|
Meg mindig csak jatszunk a klima gondolataval, de ahol en neztem 40e+ AFA vagy 35e+AFA volt a beszereles 5 ill. 2m-en belul. Szoval a 45e+AFA azert nem k...a olcso!
>>A párátlanítás során a beléri kondenzátora gyakorlatilag víz alatt van :) Csurom víz az egész.
Bakker, akkor eddig rosszul csináltam!...
Szóval akkor a ventillátoros üzem lesz az!
A párátlanítás üzemmód úgy működik, hogy túlhűti az elpárologtatót a szerkezet (bekepcsol egy plussz szelep) és ezáltal jobban lecsapódik a víz. Amikor a sajátomat megnéztem ilyen üzemmódban a cső egy része le volt deresedve, a lemezek közötti rést pedig szinte teljesen kitöltötte a lecsapódott víz. Innen meg szépen lefolyik a gyűjtőcsatornába. Egyébként normál hűtés esetén is rengeteg vizet kiszed a levegőből.
A beltéri kiszárítására a legjobb módszer hűtő üzemmódban néhány fokkal feljebb venni a hőmérsékletet mint a belső hőfok így biztosan csak a ventillátor fog dolgozni és kiszárítja a belsejét.
Teljessen korrent cég az F2 Komplex!
ismerem a céget is a főnököt is és dolgoztak már velem , nálam, stb...
Szerintem veled van a probléma, de nem akarok vitatkozni.
a 45e meg kurva olcsó volt nézz utánna az áraknak!!!!
Én csak jókat tudok mondani az álltalad nevezett F2-vel kezdődő cégröl.
>>RTFM
...Gondolhatod, próbáltam én... De még a gyári leírásban is úgy vannak már benne ezek a fogalmak, mintha már mindenki által tudottak lennének. Gondoltam, akkor ez valami szabvány jelölés rendszer lehet, (ami lehet esetleg Ázsiában az általános iskolai alaptanterv része...)
>>A párátlanítás nem a gépet párátlanítja, hanem a szoba levegőjét.
Mondjuk ebben biztos voltam, de párátlanitani gondolom úgy kell, hogy száraz levegöt fújunk ki és akkor esetleg ez még jó lehet arra is, hogy a berendezést kiszáritsuk. Vagy mégsem? Inkább sima ventillátoros üzem?...
1. Hogyan m?ködik a full automata mód? Milyen referencia h?mérséklethez képest lehet állítani a szinteket?
Feltehetőleg ekkor a külső hőmérsékletet is beleszámítja és valamilyen különbözetet próbál tartani. (próbáld ki, majd kiderül)
2. H?tés után ki kell ugye szárítani a beltérit egy 20-25 perces száraz üzemmel.
Éppenséggel nem árt, de csak akkor, ha hosszabb időre (órákra) leállítod. Mi hűtés után (ha éppen nem megy egész nap) ventillátorra állítjuk, mert egyrészt ez kiszárítja, másrészt ez ilyen légtisztítós masina, harmadrészt legalább egyenletesebbe teszi a levegő hőmérsékletét.
3. Egyáltalán jól tudom-e, hogy a "hullámos nyilak" a sima légfújást jelölik, a "cseppecske" meg a párátlanítást?
RTFM. A párátlanítás nem a gépet párátlanítja, hanem a szoba levegőjét.
...Hát akkor szerintem én sokkal jobban jártam, pedig azt hittem, hogy iszonyu drágán csináltattam a cuccost (50 HUF+ÁFA)
Viszont nem kellett utánuk felújítani a lakást, szépen és gyorsan dolgoztak, tulajdonképpen még porszivóznom sem kellett volna, csak hát az a fenenagy rendmániám...:-)
Ja és a megbeszélt idöre jöttek. Szóval akkor igy olvasgatva a hozzászólásokat, nem bántam meg, hogy egy már bejáratott céggel csináltattam. Csak ne lenne az a rohadt nagy káosz bent náluk az ügyintézésnél...
Viszont segiteni nem tudna valaki a már elhangzott kérdésekben (301)? Lécci, lécci, lécci....
Beszerelték a klímát. Hűt rendesen, halk, és a három ventillátor fokozat egyértelműen különböző. Ezt azért írom, mert valaki említette, hogy a Daewoo-ja mindig a legmagasabb fokozatban süvít. Viszont a beszerelő cég teljesen amatőr volt. Állítólag csak Daewoo, Frigidaire (vagyhogy) és Funai klímát szerelnek. És kb. három hetes időpontot adtak. Ehhez képest Daewoo klímát nem láttak még. A megbeszélt 14:00 helyett 9:00-kor értek a helyszíre (rohantunk haza Győrből), az elektromos bekötést elsőre elrontották, falfúráskor a 10.-ről lezuhant némi törmelék, egy része egy autóra és amikor elmentek a Kedvesem szabályosan zokogásban tört ki, olyan koszos volt minden (most fejeztük be a felujítást). A kültéri egységet négy beton gúlára akarták tenni (a lapos tetőre). A rajta lévő lukba öntöttek csemperagasztót, beleállíták egy gumipogácsa csavarját, hogy az majd beleköt. Megkérdeztem a szakembert, hogy mennyi idő alatt köt? Válasz: fogalmam sincs. Csináltak már ilyet? Nem. Elolvastam a csemperagasztó leírását: csak beltérben használható, 24 óra múlva lehet fúgázni, ha 3 mm-nél nagyobb egyenletlenségek vannak, másik anyaggal alapozni kell. Mondtam a szakinak, hogy jobban örülnék, ha kipróbált technológiát alkalmazna, és nem 24 óra múlva derülne ki, hogy jól kötött meg, vagy kidönti a szél. Megkértem, hogy akkor ezeket tegye félre, letettem négy beton járólapot és megkértem, hogy fogják hozzá tiplivel. Megtették. De amíg én a tetőn igyekeztem kihozni a maximumot az emberből, addig az alsó csapat amit lehetett elrontott. Az apróbb igénytelenségeket most nem sorolom. A nevűk F2-vel kezdődik. Vigyázzatok, boldog-boldogtalan klímát szerel mostanában. Nem tudsz jót választani, csak szerelés közben derül ki, hogy szerencséd volt-e.
Na megyek lefekszem a kellemes hűvösben és majd lefestem az összefogdosott fűrészporos tapétát, kiglettelem a tenyérnyi hiányt, kicserélem a mosogatóba vezetett kondenzvíz csövét fehérre és hátrébb teszem, hogy ne zavarjon a mosogatásban, kicserélem a kutya szájából előrángatott elektromos villásdugót és ezentúl előre köszönök annak a szomszédnak akinek lett egy pár kavicsfelverődés szerű pötty az autóján, bár azt elintézik valahogy, állítólag (de persze szerintük valójában nem Ők okozták)...
tux
U.I.1: Ja, és minden 45 ezer plusz ÁFA, mert kértem számlát.
U.I.2: A szomszéd megkérdezte Opel Schilleréket, hogy mennyiért javítják ki a 4 db. 2-3 mm-es sérülést? Mondták, hogy sérülésenként 10 és 20 ezer között. Na az a másik győztes csapat.
A kültéri nem akar leállni? Az akkor áll meg ha a beltéri által beszívott levegő hőmérséklete esetedben 25°c-ra csökken. Hűt egyáltalán vagy csak a levegőt kergeti?
Pénteken gazdagott piciny, 47 négyzetméteres lakásom egy 3,5kw-os klímával és az istennek nem akar leállni -- vajon miért? 25 fokra van állítva. Használati útmutatót nem kaptam, majd hétf?n lesz ezért egy-két szavam a bolttal, a Midea websiteról nem lehet készikönyvet tölteni...
És mintha kicsit nedves (dohos?) szaga lenne... ez valami kezdeti akármi? Szell?ztessem ki valahogy? (Csak hogy?)
Szerintem attól függ, hogy milyen arányban használják a helységet. Ugyanis a szobából elvont hőenergia, ami a gép hatásfoka miatt kisebb mint a felhasznált elektromosenergia, egyenesen arányos a hőmérsékletkülönbség nagyságával. Vagyis minél alacsonyabb a szoba hőmérséklete, annál nagyobb a hőfok különbség, s ezért lényegesen több energiát használ fel a gép.
Szerintem csak akkor gazdaságos a folyamatos működés, ha nagyon nagy a természetes belső hőmérséklet és az elérendő hőmérséklet közötti különbség, mivel ilyenkor "erőből" dolgozik a gép.
A mai Blikk -be volt egy klímás cikk, ebbe is a szerelő azt javasolta, hogy jobb ha folyamatosan megy a klíma, mint ha ki-be kapcsolgatjuk. Több energia mindig lehűteni a meleg szobát, mint szinten tartani.
eviktor,
oda szerilik, ahova kéred, és ahogy a szoba elrendezése engedi. Tanácsot tudnak adni, hova a legcélszerűbb. Akár lehet Veled szemben is, ha légterelők úgy vannak állítva, hogy Rád ne menjen a hideg.
Köszi holló... akkor lehet, hogy egy 2,6-os is elég nekem... 3,5-ben gondolkodtam, de az persze arányosan drágább is. Hm. Meglátjuk, még van időm filózni rajta :)
A klímaszerelős cégek csak azt nézik, hogy hol tudnak értelmesen falat bontani, vagy légtechnikai szempontból is vizsgálják, hova kell a beltéri egységet tenni, hogy nem legyen megfázás és huzatérzet, és egyéb negatívum? Meg hogy egyenletesen hűtsön?
Én csak az itt elhangzottak alapján tudom, hogy 30-40 légköbméterre kell 1 kW teljesítmény, nálad 25*2,7=67,5. Mivel nagy az ablakfelület, ezért lehet, hogy a 2,0 kW-os kicsi, ezért célszerű lehet 2,3 vagy 2,6 közötti venni. Ha véletlenül ez kicsi lenne, akkor sincs nagy gáz, mert az ablakfelületet lehet árnyékolni, vagy fóliázni, ami szerintem helyből tanácsos lenne, hiszen ezzel rengeteg energiát meg lehet takarítani.
És mekkora/milyen fekvésű szobába vettetek 2,6-osat?
Egyáltalán: valaki tud nekem javallani valamit az általam lentebb leírt paraméterekkel rendelkező szobára (márminthogy teljesítményileg...)
Köszönöm. Szerencsére én elolvastam a leírását, mielőtt megvettem volna, és tisztában voltam az L meg az LH közötti különbséggel. De ha nem tettem volna sem lett volna gond, mert a Media Markt-ban csak LH-s volt.
:)
Viszont még eszembe jutott, mire érdemes figyelni a vásárlásnál:
Egyszerre vettük meg a két gépet. Egyformát szerettünk volna magunknak és a nagyapámnak, tekintettel az egymás fölött lévő, két ugyanolyan lakásra.
Már felszerelték a gépet a nagyapámnál és nálunk is félig feltették a gép felét, amikor kiderült, hogy a két Daewoo gép nem teljesen ugyanaz.
Egy betűjelzés a különbség, árban pedig ugyanannyi a kettő. Mégis amelyiken nemcsak L jelzés van, hanem LH, az modernebb, fűt is és pollenszűrője is van.
Ezen eléggé sokat mérgelődtünk. De most már mindegy. A gép jól megy. A fűtésre valszeg nem lesz szükség, hiszen az áram elég drága, főleg úgy, hogy októbertől távfűtés van. A pollenszűrőt azért sajnálom....
És hogy mennek a Daewoo-k? Most vettem egy 2,6-ost, 30-án szerelik. Itt írtak jót is rosszat is. A rossz, hogy nem szabályozható a ventillátor fordultszáma a beltérinek. Mindig ezerrel megy és emiatt hangos. Ezt nehéz elhinnem. Meg hogy a 3,6-osnak nagyon nagy az áramfelvétele. A tieitek mekkorák és hogy szuperálnak?
Nekem is "fotexnetes gagyim" van, de szerintem nagyon sirály. Amúgy Chigo gyártmány, Mitsubishi alkatrészekkel, Genex matricával, ?k is rakták fel.
Kist keresés után kiderült, hogy a Chigo a hivatalos beszállító a 2004-es Athéni olimpiára, szóval megnyugodtam. Amúgy a cucc megy, h?t, halk, tud minden szolgáltatást amit a nagyok, és még pénztárca-barát is volt...
Viszont a leírása ennek is elég szegényes, úgyhogy valaki plíz aki ért hozzá, válaszolja meg a következ?ket:
1. Hogyan m?ködik a full automata mód? Milyen referencia h?mérséklethez képest lehet állítani a szinteket?
2. H?tés után ki kell ugye szárítani a beltérit egy 20-25 perces száraz üzemmel. Erre melyik mód jó: sima ventillátor (hullámos nyilak ikon a távirányítón), vagy a párátlaniítás (cseppecske)?
3. Egyáltalán jól tudom-e, hogy a "hullámos nyilak" a sima légfújást jelölik, a "cseppecske" meg a párátlanítást?
4. Párátlanításnál van h?tés meg kompresszor használat? (mert ekkor viszont gondolom nem szárad ki a beltéri)
A mi panelgettóban lévő lakásunkban 3, kb. ugyanakkora szoba van. A nappali, ahol a splitklímát felszerelték, egy duplaszárnyú ajtóval nyitható egybe a picit kisebb második számú szobával.
A nappali másik végén egy kicsi, beüvegezett erkély van. A klíma kültéri egysége a ház falán kívülre került, a beltéri pedig az erkélyajtónál van.
A klíma ezt a két szobát kellemesen lehűti. Nincs hideg, de 5-8 fokot csökkenti a benti hőmérsékletet. Hozzáteszem, nappal mindenhol leengedem a redőnyöket és bezárom az ablakokat. Nagyon sokat számít, hogy az ablakokon nem tódul be a meleg. Este és éjjel aztán minden tárva-nyitva áll.
A 3. szobában, ami a nagyszoba mellett van(ugyanaz a fekvése) és nem nyitható össze vele, a klímától kicsit van hűvösebb. Akkor lesz igazán kellemes, ha már beüzemeltem a nappaliból áthozott Elektrolux mobil/split klímát.
Mindkét klímához átfúrták a panelt, és kívülre kerültek a kültéri egységek. Az alattunk lévő lakásban él a nagyapám, most szereltetett magának ugyanilyen Daewoo klímát. A három közül egyik szerkentyű sem zajos, még akkor sem, ha kettő megy egyszerre. Pedig a két külön lakás erkélyénél éppen egymás fölé felszerelt izék a panel belmagasságából adódóan közel esnek.
(Megjegyzem, k. drágán szerelték, bruttó 60 e/gép számlával. Viszont jól megcsinálták, nem cseszték össze a falat sem, és garanciát vállaltak a szerelők.)
A kültérin szokott lenni egy nagy matrica előröl, akkora mint a fél kültéri, szóval nem lehet nem észrevenni. Ha van szemből rálátás, akkor tehát egyszerű dolgod van.
Köszönöm a javaslatokat, először megpróbálom lerendezni a szomszéddal szóban. A gyártmányt nem tudom, majd kinyomozom, de valami 60ezres fotexnetes akciós gagyira tippelek.
Érdeklődd meg, hogy van-e engedélye.
Úgy tudom, ha világítóudvarba, vagy erkélyre teszi, akkor nem, bármilyen homlokzatra kitett kültéri egység viszont igen.
A napokban a szomszédom vett egy split klímát, amit nagy örömmel be is szereltetett és vélhetően teljes megelégedéssel használ.
Viszont a kültéri egysége NAGYON zajos, és lehetetlen tőle aludni.
Mielőtt vasrudakkal leverném a falról, azt szeretném megtudni, milyen jogi lehetőségek vannak ezzel kapcsolatban, vagy egyáltalán milyen a normális zajszintje egy ilyen berendezésnek?
Ahogy észrevettem, nekünk a párátlanítás azt jelenti, hogy folyamatosan megy a kompresszor, így folyamatosan hűt is egyben (bár lehet, hogy csak az első órákban teszi ezt, de így jobban hűt, mintha fix 26 fokra állítanám, akkor legalább kikapcsol a kompresszor valamikor)
Ellenben párátlanít az biztos. :)
---
Automata üzemmódban nem lehet megadni hőmérsékletet, csak szintet, (ebből 5 db van), így feltehetőleg optimálisabban tudja szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat (és a ventillátor fordulatszámát, ami ekkor nem állítható)
Mivel az LG még körülbelül sem írta le ekkor a vezérlés (szabályozás) folyamatát, ezért én nem használom ezt lehetőséget. Nem komálom, ha csak úgy megy valami a feje után, anélkül, hogy tudnám mit, miért tesz.
(Tapasztalatom szerint ilyenkor sokkal sűrűbben kapcsolgatja a kompresszort, így téve egyenletesebbé a hűtést. Ez biztos jó a hőérzetnek, csak kérdés a kompresszor mit szól hozzá?)
Na ez az a szervíz se tudja! Majd holnap beszélünk!Én is így tudom mivel nekem kárt okoztak elvileg még a fal helyre állítását stb stb is állniuk kellene!Gondoltam rákérdezek más is így tudja -e? Köszi a választ!
Sziasztok egy gyors kérdés. Ha cserélni kell a klímát kültértit adnak csere utalványt akkor mi van a felszerelés díjával? Azt visszaadják vagy azt bukom egyáltalán mi a teendő ilyenkor? Végre kijött a szervíz s állítólag javíthatatlan.
Mi is vettünk egy Daewoo 3,6 split klímát.
Még nem nagyon tapasztaltuk ki, de a beltérinél a ventillátor fordulatszám semmit nem változik, mindig max-on megy ezért elég hangos.(elméletileg 4 állás van Natural,kicsi,közepes,nagy)
A másik probléma, hogy amikor bekapcsol a kültéri hangos csattanás és zümmögés hallatszik a villanyóra szekrényből. Nagyon nagy áramot vesz fel. Többször levágta a biztosítékot főleg ha más fogyasztót is bekapcsoltunk. Már beszéltem a villanyszerelővel remélem sikerül megoldani a problémát.
Kb. egy hete van egy Daewoo split klímánk a nappaliban.
Teljesen jó: klasszul lehűt két szobát, és a lakás többi részén is érezhetően kellemesebb a hőmérséklet.
(Panel lakás, ált. nagyon meleg, kb. 60 négyzetméter.)
A gép egész tűrhetően néz ki és csendes.
Eddig volt egy mobil split Elektrolux, ezt most én szereltetem fel a saját szobámba. Azzal sem volt semmi baj, de a "rendes" split azért sokkal hatékonyabb...remélem, most már túlélem a nyarat :)
Infomaker,
Neked egy 21 m2 alapterületű, 55 légköbméteres helyiséged van (ha nem tudtad volna;-)) ). Ha csak nincs irdatlan nagy üveg felületed és nem full déli fekvésű, lapos tetős a helyiség, akkor egy 2,5kW-os klíma bőven elviszi, anélkül, hogy kicsit is erölködne.
Egy kérdésem nekem is lenne még a napi használattal kapcsolatban:
Van teljesen AUTO funkció, ilyenkora szoba hőmérsékletétől függően HŰT, PÁRÁTLANÍT, FŰT.
A kérdés pedig az, ha erre kapcsolom, akkor van olyan buta, hogy addig hűt, amíg már fűtenie kell, vagy ennél okosabb emberek tervezték? Ezt a funkciót még nem használtam, azért kérdezem :D
Egyépként a kültéri zajjal kapcsolatban, nekem elég halk és nem rezonál semmi alapból, a beltéri meg tud iolyan halk leni, hogy hallani sem lehet.
Nekem Panasonicom van és ahogy figyeltem ha auto üzemmódban van a ventillátor, akkor ki szokott kapcsolni. Igazából fixre nem is nagyon szoktam állítani, úgyhogy azt nem tudom :D
Ajánlott levél helyett ilyen rázós esetben mindig tértivevényes levelet küldj, mert csak a visszaküldött "rózsaszín lappal tudod igazolni, hogy a leveledet átvették. Az ajánlott levél csak azt igazolja, hogy feladtad, de a kézbesítésre semmi garanciát nem nyújt.
Kösszi a tippet Holló!
A Flag Kft megadja a helyi szerelő elérhetőségét! Én felhívom az b***ik kijönni ürügyek a múlt héten minden nap beszéltünk szóval: Lerobbant az autó,túl sok munka volt későn végeztünk, elfelejtettük, nem írtuk be a füzetbe, beteg a kolléga aki ment volna, Jaj bocsi, de már ma végeztünk (nem szentesiek hanem 20kmrel aréb csongrádiak);miről is volt szó nem emlékszem. Szóval ezek a dumák. A Flagnek szintén naponta beszólva ők ezt mondták: nem tudják a helyiekkel beszéljek, már elmondtam nem tudunk mit tenni, jó majd utánna nézzük s vissza hívjuk (18-án volt azóta se hívtak!), alvállalkozó dolgozik beszéljek azzal mi csak felvesszük a munkát, kapcsolom a kollégát persze senki nem veszi fel a vonal visszamegy az előző emberkéhez sajnos a kolléga mással beszél hívom később ebédel, wc-n van már hazament el kellett mennie.A Flag Kfttől nekem is van pár termékem azzal 1x volt garis bajom azt korktűl intézték, de ez a töketlenkedés ez már nekem sok! Ha valamit vásárolok akkor ezentúl mindig elkérem a gari jegyet s ha a Flag van feltüntetve garis szolgáltatónak meg se vesze a cuccot.A klíma müködik csak éppen kra hangos s lóg az eleje! Szóval ez a story ezért írtam hogy SENKI NE VEGYEN WESTEL KLÍMÁT s egyéb westel cuccot mert a gép az jó csak a körítés egy nagy SZAR!Eu hurrá oda tartunk ilyen szolgáltatókkal ezt próbálnámeg valaki a tényleges eu ban másnap csődöt jelenthetne!
Ui: Ma feladtam ajánlottan a levelet jövő keddig várok ha semmi Fogyasztó Védelmet rájuk uszítom aztán hajrá!
Voltak már kint ( hosszas unszolásra, és ekkor annyit csináltak, hogy a konzol és a kültéri közé gumit tettek, és tettek még a rendszerbe gázt. Ezen túl nem szedtek szét semmit. Egyébként a hang alapján nekem is úgy t?nik, hogy valami rezonál benne, úgy néz ki, hogy kénytelen leszek még rájukszólni.
nekem úgy csinálták, hogy szétszedték a kültérit, abba belül vannak ilyen fém lemezek. Nekem ezek rezonáltak be, és ettől volt hangos. Van valami szigetelő anyaguk, amit a lemezekre ragasztottak, és az felfogta a rezonálást. Szerintem ha kimennek fogják hallani, hogy mi gond, és azt oldják meg.
Hogy lehet belülr?l leszigetelni egy kültéri egységet? ( csak azért kérdezem, hogyha felhívom ezzel a szerel?ket, akkor ne azonnal nézzenek hülyének ).
Szereltettem be a lakásba egy split légkondit ( LG). Egyetlen baja, hogy hangos a kültéri egység. Kihívtam azokat a szerel?ket,akik felrakták, akkor raktak a kültéri meg a konzol közé gumit, meg töltöttek még bele gázt. A hanger?sség gyakorlatilag nem változott. Milyen módon lehet a cuccost halkra varázsolni? ( a pontos típus: LG LM-1460H2L ).
Lehet, hogy kihívom a szakszervizet, hogy nézzék ( hallgassák ) meg, hogy ennek ilyen hangon kell-e mennie. ( mert szerintem nem - ezért az árért legalábbis szeretném, ha halk lenne )
Azért elég furcsa ellentmondás: a gép jó, de a szerviz rossz. Figyelj ha a gép jó, akkor minek szerviz? Ha hívni kell a szervizt, akkor mitől jó a gép?
Egyébként küldj egy faxot, vagy egy tértivevényes levelet a Flag-nak, hogy mi a problémád, ha 8 napon belül nem jelentkeznek illetve nem javítják ki a hibát, akkor egyszerűen küldj egy másik levelet a Fogyvédelemnek. ( Egyébként a Flag-nál egészen normálisak szoktak lenni, persze van kivétel.)
Egy fontos kérdésem lenne! Kihívtam a klíma szervízt kedden s azóta tájamra se néztek viszont naponta beszélünk s mindig megigérik ma du kijönnek mit lehet tenni ilyenkor? Hol lehet őket ki be le fel jelenteni stb fenyegetőzés semmit nem ér!
Ui.:Ja ne vegyetek WESTEL klímát a gép maga jó csak a szervíz s az egész forgalmazó cég egy nagy szar ők semmit nem tudnak nem ők a szerelők stb stb mindent le tagadnak úgyhogy nem javaslom őkjet senkinek sem!
nekem a héten szereltek be egy Dimarson klímát (59eFT), elvileg ez valamiféle Toshiba cuccokbol összerakott klíma... 2kW-os nekem elég is, mert a szoba csak 14m2, hűt - fűt :) elég yól hűt szerintem, aztán remélem semmi gond nem lesz vele, van rá 3év gari... :)
olcsón beszerelték, mert ismerős volt a szerelő :) szóval olyan 70-80bol megvolt a (klíma + szerelés)...
van ebbe is száraz üzemmód, ez nem tom mit takar :) de vki csak elmondja nekem :)
van benne éjszakai üzemmód, viszonylag halk, 31dB a beltéri hangja...
szóval eddig nincs gondom vele, ajánlani tudom, aki nem engedheti meg magának a márkásabb klímákat...
Mi meg mindig csak tervezzuk a legkondit.
Szoval megeri inverteres keszuleket venni?
Azt mondtak nekem, hogy hatekonyabban hasznalja fel az energiat (atalakitja az aramot stb.)igy kevesebbet fogyaszt. Lehetne szamolni megterulest, de fogalmam sincs nalunk mennyit fogyasztana egy inverteres es egy egyszeru keszulek.
Legyszi mondjatok valami okasat ha tudtok.
Hokiralyno: Akkor Te vagy a mi emberünk (asszonyunk?!) itt a fórumon. Végre valaki, aki szakmabeli. Tehát a kérdés ami mindenkiben felmerül, hogy a gagyi (50-70 eft-os) és a minőségi klimák között mi a különbség az áron kivül ?!
- Tartosság ?
- Fogyasztás ?!
- Zajterhelés ?!
Kapásból lenne is egy elég konkrát kérdésem: beszereléssel együtt van kb. 120-140ezer forintom klímára, ebből szeretném megoldani egy helyiség hűtését. Igények: 3,6kW (25m2 szoba, 2,70m magasság, D-NY fekvés), nem baj, ha fűt, de nem igénylem, lényeg, hogy hűtsön, de azt rendesen és megbízhatóan. Nem az örökkévalóságnak tervezem a klímát, kb. 5 év múlva elköltözünk.
A kültéri és a beltéri szinte a fal 2 oldalán van (lesz), számolhatunk max. 2-3 méterrel.
Az LG-vel csak egy baj van. Drága, ahhoz képest, hogy csak LG. Ennyiért már Panasonicot, vagy ami a legjobb Yorkot is kapsz. Tavaly mindent teliszort az LG (Metro,Tesco stb.) De már bejött a többi távol-keleti is, és kicsit odaverte az LG. Tavaly óta aránytalanul sokat emeltek az áron. Tavaly még én is forgalmaztam.
Azt én sem értem miért ködösít, de nem hinném,hogy bármitől is elesne a multik miatt. Nekem ugyanis tényleg klímacégem van, és semmi kiesést nem okoz a multik olcsó kacatja egy szezonnyi garanciával. Tekintve, hogy valamit magára adó klímacég nem ezt a kategóriát forgalmazza,hanem a klímaiparban -ami nem biztos, hogy az átlagpolgár számára is-nagynevű gépeket, így más a célközönség.De ha mégis tart ilyen kategóriájú gépet, a legolcsóbb távol-keletire is legalább 2 év garanciát vállal. Egyébként az én cégem be sem szereli az egy bizonyos márka alatti gépeket.
off.
ja és még azért, mert a canon nem gyárt klimát.:O)))
(full komolyan, nem miattad. fényképezőm, nyomtatóm, szkennerem van canon és imádom őket. főleg a fényképelőt.)
:o)))
hogy miért pont samsung?! nemtudom. szimpatikus. több samsung cuccom is van és semmi gond velük.
miért, nem jók? (mármint a klimái)
1ébként még egyenlőre nézelődő stádiumban vagyunk.
A levegőszürők porszívóval történő tisztítása, langyosvizes mosás után csak teljesen kiszárított állapotban szerelhetők vissza.
A készülék rendszeres használata során a levegőszürők és a kültéri egység kondenzátorának tisztítása 2-3hetente ajánlott. /Egyés esetben a szakszervíz álltal javasoltak szerint./
A levegőtisztító lapok lapok vízzel történő tisztítása TILOS!
A sérült, eltömődött levegőtisztító (aktívszén) visszerelése TILOS!
A beltéri szűrőjét legalább kéthetente érdemes kiporszívózni. De nyisd le a borítást, és rögtön látni fogod mire gondolod.
A kültérinél sztem csak a nyárfavirágzás a nehezítő tényező.
Érdemes rákérdezni a szerelőktől, ti. az éves karbantartásba a kültéri tisztítása is beletartozik. Én rákérdeztem, érdekes válaszok születtek:
a., gőzborotva (legjobb a falon végigcsorgó trutyi :)
b., oldószeres spray (nemtom mit használ a nyárfavirág ellen)
c., porszívó (ezt viszont bárki megteheti)
d., csak ha szükséges, akkor tisztítják (a miénk már most rettentő mocskos)
e., nem tudja, ő csak eladja, majd a szerelők megoldják :(
f., ne foglalkozzak vele, majd a szerelők megoldják :((
A noname klímákkal kapcsolatban éppen ezért arra érdemes figyelni, hogy a forgalmazó ne valami tökismeretlen cég legyen, mert gond lehet, ha egy év múlva veszi a sátorfáját.
Egyszerű a dolog, nézd meg a szűrőjét látszik-e rajta valami. A berendezésem a nyárfavirágzás idején lett felszerelve, össze is gyűjtötte amit lehetett, a kültérit már körbe kellett takarítani a szösztől.
A szűrő tisztítás/csere témáról nem nagyon volt szó. Nekem mikor beszerelték, azt mondták, ha nem dohányzok a szobába, ne foglalkozzak vele, majd mikor jönnek éves ellenörzésre megcsinálják. Viszont, ami van hozzá könyv, azt írja, hogy 2-3 hetente kell kitisztítani a szűrőket. Nos, hol az igazság? Ki mit tud erről?
A digitális hőmérők /10-ed °c pontossággal mérnek.
Ha van valakinek elérhető helyen levő kültérije nézze meg legyenszives, hogy a folyadékoldali (vékonyabbik cső) bekötése hideg,langyos vagy milyen hőmérsékletű üzem közben.
De az is lehet, hogy csak jól megszivatták, mert nem tudta mire van joga es mire nincs. Ha nem ismersz, ill. nem tudsz az orruk alá dugni valami jogszabályt, akkor véged van.
Persze lehet, hogy igazad van....
Ha jól olvastam te is panelban nyomod. Én is észre vettem, hogy szerencsétlen egész nap melózik, mert a beton folyamatosan visszafűti a levegőt, de elég jól bírja, mert nincs melegem :D
Ha meghibásodik a klíma garancián belül, s az NILE, akkor kék számon felhívod az ügyfélszolgálatot, s ők irányítják hozzád a szerelőt. Véletlenül se hívj szerelőt saját szakáladra, mert a költségek téged terhelnek.
Nem a bevásárlóközpont köteles jótállni a termékért, hiszen nem is állítja ki a garanciapapírt, hanem a szakszerelő.
Amit leírtál mese habbal. Miért ködösítesz?
Illetve a teljes paragrafus:
117/1991. (IX. 10.) Korm. rendelet
egyes tartós használatra rendelt termékek jótállási kötelezettségéről
7. § (1) Az üzemeltetés helyén kell megjavítani a rögzített bekötésű, valamint - a járművek kivételével - a 10 kg-nál súlyosabb, vagy a helyi közúti közlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható terméket.
(2) Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszereléséről, valamint az el- és visszaszállításról a jótállásra kötelezett gondoskodik.
(3) A javítószolgálat a helyszínre kiszállást a vásárlóval köteles egyeztetni és az utóbbi választása szerint a kiszállást az egyeztetett nap délelőttjén, vagy délutánján teljesíteni.
(4) Az (1)-(2) bekezdések hatálya alá nem tartozó terméket a vásárló szállítja be a lakóhelyén lévő javító szolgálathoz, szervízhez, ha a lakóhelyén ilyen nem működik, akkor a jótállási jegyen feltüntetett legközelebbi javító szolgálathoz, vagy ahhoz a kereskedőhöz, akinél a terméket vásárolta.
(5) A visszaszállításról - a járművek kivételével - a vásárló kívánságára díjmentesen a jótállásra kötelezett gondoskodik.
(6) A vásárló indokolt utazási és szállítási (visszaszállítási) költségeit a jótállásra kötelezett tartozik megtéríteni.
(7) Javítás esetén a termékbe csak új alkatrész kerülhet beépítésre.
Itt inkább a jogszabályok nemismerete okoz neked gondot. Idézet a "117/1991. (IX. 10.) Korm. rendelet egyes tartós használatra rendelt termékek jótállási kötelezettségéről":
7. § (1) Az üzemeltetés helyén kell megjavítani a rögzített bekötésű, valamint - a járművek kivételével - a 10 kg-nál súlyosabb, vagy a helyi közúti közlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható terméket.
(2) Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszereléséről, valamint az el- és visszaszállításról a jótállásra kötelezett gondoskodik.
Gyerekek, ez a "Bevásárlóközpontban-vegyél klímát" dolog csúnya véget is érhet. Egy példa (Velem történt és szétcsapott az ideg tőle). Vettem egy 2.5kw-os NileLine splitet potom áron az egyik nagy multinál. Felszereltettem egy klímás céggel majdnem annyiért, mint amennyibe a gép került. Szépen dolgoztak, minden működött is kb. 1.5-2 hétig, amikor is egyszercsak nem fújt többé hideget. Kihívtam a klímásokat, akik mértek, ellenőriztek, fejet ingattak, majd közölték, hogy valami a belső csőrendszerben kilyukadt (a gyenge minőségű cső miatt) elszivárgott a gáz és meghalt a kompresszor. Visszamentem a Multihoz, hogy ilyenkor mi a teendő, mert szakember megállapította, hogy a gép gyári hibája miatt ment tönkre. 2 hétig csatáztam velük, hogy cseréljék ki (törvény van rá, hogyha nem lehet javítani, akkor ki kell cserélni), amikor is mondták, hogy jó, hozzam vissza a kültérit és adnak egy másikat. Amikor le akartam szereltetni a kültérit a klímásokkal, azok azt mondták, hogy mivel a hiba nem miattuk következett be, így a leszerelés és az új kültéri felszerelése fizetős meló lesz. (Leszerelés 20E, újbóli felszerelés ugyanennyi). Kérdeztem a Multit, hogy ezeket ki fizeti ki nekem, mire azt közölték, hogy Ők csak a gépet adták el, így annak fel-és leszerelési díjjaihoz semmi közük. Ezzel az ötvenessel együtt a klímám anyagilag és idegileg is "többe" van, mintha vettem volna egy klímát egy klímacégtől, azokkal felszereltettem volna és ha gixer van, a gépre és a munkára is Ők vállalják a garanciát. Egyik barátom említette, hogy összefutott egy klímás gárdával, akik "komolyabb" gépeket forgalmaznak (Panasonic, York, stb...) és Ő meg volt elégedve a szolgáltatásaikkal. Már bánom, hogy bedőltem a top-marketinges ötleteknek és nem fogadtam meg a régi jótanácsot, miszerint "Kenyeret a Péktől, cipőt a cipésztől vegyél Fiam." Amennyiben valakinek kell egy megbízható klímás gárda neve, telefonja, stb. e-mailben szívesen elküldöm Neki.
Nekem is kellett a 3,5-ös, igaz az egész lakást hűti többé kevésbé. Én egész nap 25°c-on járatom, este veszem le 23-24-re. Így is amikor bejövök a kinti 33 fokról a hirtelen váltás elég letaglózó.
Ez akár mérési hiba is lehet. A lényeg az, hogy hűtsön. :))
---
Amikor rendeltük a klímát, 2.5-est javasoltak. Végül 3.5-es lett belőle, gondolván, hogy majd milyen jó lesz, hogy alacsony fokozaton is jobban hűt majd, mint a kisebb. (ami igaz is, egyébként).
Erre ma gyakorlatilag egész nap maximumon dolgozik szegény. Durvább ez a nyár, mint gondoltam volna. És még el sem kezdődött igazán.
A sajátomra ennél magasabb értékek érvényesek kb 1,5 fokkal. Szerintem a különbség abból adódik, hogy az enyém talán nagyobb sebességgel nyomja a levegőt, ezáltal talán picit nagyobb a légáramlás hangja is, de az is lehet, hogy "csak" MIDEA+. A kifúvott levegő hőmérséklete egyébként függ az elpárolgási hőmérséklettől (ez nálam először magas volt), a levegő áramlási sebességétől és attól hogy milyen a hőcserélő minősége, milyen finomságú a lemezelése.
Elárulok egy trükköt.
Nem redőny, meg függöny kell, mert az szart sem ér.
Hővédő fólia! Az a megoldás!
30-70% -kal csökkenti a hűtés és a fűtés költségeit!
Szerintem ebben a topicban már elég klimatulajdonos van, hogy össze lehetne vetni az egyes tipusokról kialakult szubjektiv véleményt. Klimavásárlásnál az emberben annyi minden felmerül :
- Mivel tud többet egy ugyanakkora teljesitményű 150 eft-os, mint a mostanában elterjedő, 60-70 eft-os ?
- Milyenek a fogyasztasi adatok ? (Tudom ez szubjektiv, de mégis. Pl. 20nm szoba, déli fekvésű ablakkal, redőnnyel, 32C-fokos kinti hőmérséklettel, benn 24C, úgy a 24h-s fogyasztás xxx kWh. Valahogy igy).
- Milyen a zajszint, lehet mellette aludni ?!
- Ha valakinek már évek óta megvan, mennyire megbizható, sokszor kellett szerelőt hivni ?!
Én ma vettem egy klimat (Dimarson) 2 kW-os, 15m2 a szoba, szoval elég a 2 kW-os, van hozzá minden cumo, 4m réz cső, meg minden vacak, csak fel kéne szerelni, ennek mennyi lehet az összege ha nem kell hoznia alkatrészt mert megvan minden:)
vagy ennek is olyan 40 - 60 eFT körül lesz??
ya és van 3 év gari...
amugy a klima 59eFT volt a keravillnal...
- mennyi az elfogadható / jónak mondható zajszint?
- mennyi a szerelés minimum összege (ha pl. a kültéri másik oldalán van a beltéri, tehát max. 1-2 méter cső kell)?
teveh,
Elhelyezkedéstől függ. Ha a 2 szoba egymás mellett van vagy esetleg 1 szűkebb (kevésbé széles)helyiség van (gardrob, főzőkonyha)közöttük, akkor célszerűbb multiban gondolkodni. Ha nagyobb a távolság, akkor 2 mono. Gondolni kell arra is, hogy 10-15m a max. vezeték hossz, ami hőveszetség nélkül tud "üzemelni"...
Nekem is így szereltek, úgy látszik kezd álltalánossá válni az odafigyelés kishazánkban. Mondjuk annak ellenére, hogy porszívóztak fúrás közben letakartak mindenta környéken fóliával és össze is takarítottak.
c1sc0
a 2.5 légköbméter az nagyon kevés 2 szobára..... Nézd meg jobban.
Én is féltem attól, hogy a klíma alatt nagyon hideg lesz, de abszolút nincs így, bár valószínüleg azért mert a szoba sem kicsi, így nem verődik vissza egyből.
Isten áldja azt aki feltalálta a klímát :D Nagyon szeretem !!!
Akit már korábban is írtam:
Azea Stúdió 115 volt a klíma és 50 volt a szerelés (5m vezeték)
Ennek is van ún. intelligens Flap funkciója (nem folymatosan mozgatja vizszintesen a terelőt, hanem meg-meg áll pár másodpercre bizonyos poziciókban. A szoba hőmérsékletét is kiírja (nem csak azt, hogy mennyire szeretném lehűteni)
Köszi a választ rézgálic! Bár továbbra is agódom ugyanis kra hangos na most mega beltéri a szoba hője eléri mondjuk a 23 fokot a klima lekapcsol csak a levegőt keveri s amikor elindítja a kültérit akkor csinálja! AMikor csak bekapcsolom akkor nem! Mi a megoldás szervíznek SOS szólni vagy mit csináljak?
Üdv,
Nálam tegnap szerelték be a klímát (Hisense KFR 25 GWE). Nagyon szépen dolgoztak, nem csináltak nagy felfordulást és ahogy fúrtak a fúró alatt közvetlenül a porszívó csonkot tartották, így gyakorlatilag nem volt por. A készülék nagyon klassz, a kültérije egyenesen csendes. Sokkal nagyobb hangra számítottam.
Amikor mi a genexnél jártunk, akkor a cég éppen két típust forgalmazott. Egy noname-t (ez a genex) és egy másikat (meg nem mondom a típusát), ami egy jobb minőségű noname.
No, egy kis kavarodás volt a leírások körül, erre a manager úr (ügynök-eladó) ecsetelte nekünk, hogy a genex bizonyos szériái olyan jól sikerültek, hogy idéntől már a másik néven fogják forgalmazni. =8-O
Ami nekem nem tetszett a genexben, az a rettentő gagyiműanyag borítás (gondolom a működést azért ez nem befolyásolja). A másik típus már jónak tűnt, de az már jelentősen drágább volt.
- A sleep timer némi energiatakarékosságot jelent, adott idő után 1-2 fokkal emeli a hőmérsékletet.
- Programozhatóság. Ezt ugye neked kell eldönteni. De talán egy hosszú nap után nem mindegy, hogy hazaérkezéskor fél óra alatt kell 35 fokról hűteni a lakást, vagy kellemes, egyenletes 26 fok vár.
Egyéb ficsörök: (LG)
- chaos légterelés:
Ez nem csupán egyszerűen billegteti a légterelést, hanem oda-vissza kis lépésekkel mozgatja a lapátokat.
- chaos ventillátorsebesség:
Összevissza változtatja a ventillátor sebességét. Ez egyrész jó, mert nem annyira monoton a zaj. Másrészt is jó, mert kicsit olyan, mintha a szél fújna. Harmadrészt is jó, mert jobban hűt, mint minimum fokozaton, de mégsem zavaróan hangos. Negyedrészt is jó, mert egyenletesebben oszlatja szét a hideget a helységben (állítólag).
- vízszintes automata légterelés (ezt gondolom a legtöbb masina tudja)
- jet cool, plasma légtisztítás, plasma hőcserélő, gold fin bevonat a kültéri lemezein - ezek nélkül azért meg lehet lenni.
A Genex egy bp-i cég, az egész országban tartanak fennt klímákat, köztük nagy ipari rendszereket is. a cégemhez heti rendszerességgel járnak, a nagy mennyiségű berendezés miatt. A Genex néven forgalmazott klímát sejtésem szerint csak cimkézik, ők nemigen gyártanak.
Amikor gondolkodtam a dolgon először csak egy 2,7Kw-os teljesítményűt akartam egy helységbe de végül egy 3,45Kw-os hűtőteljesítményű MSBP-120 HRE tip. lett belőle és egy előtérbe és innen megy a hideg a szobákba. Inverteres tipusról nem tudok, most miután be lett állítva a gáznyomás benne nagyon jól hűt (én még eléggé el nem ítélhető módon engedtem ki a szabadba egy keveset), most közepes ventillátor sebességnél 7-8°c a kifújt levegő hőmérséklete. Az, hogy most milyet vennék nem tudom, ennyi pénzért ilyet(87E kevés papírral) vagy a metro katalógusban láttam Daewoo-t, ez a teljesítményű kb br 110E volt. Szerintem az jobb és csendesebb lehet.
"Mennyire gaz ha pont az agyam felett van felszerelve a belteri?"
Az attól függ. Mennyire bírod a zajt és jéghideg fuvallatot?
Nekünk (és gondolom minden készüléknél) a függőleges légterelést be lehet állítani úgy, hogy vízszintesen fújjon, de ha nem túl széles a szoba, akkor a szemközti falról vissza fog verődni a hideg. Ráadásul ilyenkor nagyon keverni sem tud a készülék, így a hideg levegő megül a szoba alján az ágyad magasságában.
Ugy nez ki en is a Mideat valasztom. Most az Elektroworldben van akcio 67 ert adjak brutto a 2.6 osat ( csak hut ). Kérdés: mit tud ez a gep? idore lehet allitani? Mennyire gaz ha pont az agyam felett van felszerelve a belteri?
Valahogy nekem is a Midea tetszett meg, melyiket választottad? Ha újra választhatnál melyikre tennél? Inverteres Midea is van?
Ja és hol sikerült megvenni? Találtam egy "képviseletet" az Alkotás úton keresem őket.
Zöldfülü a témában, mármint én, de szintén melegem van. Egyszerű kérdés, két szoba kb. 2.5 légköbméter milyen split klímát javasol a guru. Gondolok itt típusra. Van rá kb. 200eFt-om.
Ez természetes dolog, ne gondolj semmi rosszra. A kikapcsolt berendezésben a kompresszor két oldalán egyazon nyomás van, míg amikor bekapcsolod ez jócskán megváltozik, és a meleg elpárologtatóba bejutó gáz(folyadék) erőteljesebben fortyogni kezd.
Sziaszok! Egy kérdésem lenne! Áprilisban rakták be a klimánkat használni csak most kezdtük isten igazából amikor elindítja a kültérít a beltériből sistergő hang jön kb olyan mint amikor a rosszul záró ablakon süvít be a szél. Nem hangos s kb 5mp-ig csínálja, de normális dolog ez? Remélem valaki tud rá valami okosságot reménykedem!
Amit lentebb megadtam telefonszámot és nevet hívhatjátok klíma vásárlás ügyben is. Ádám azt mondta nekem Stíbelt nagyon jó áron tud, de más márkákkal is foglalkoznak.
Üdv :D
És jó hűsölést! Apropó, az idei nyár nagyon durva lesz.....
Kitaláltam, megnézem hogy pörög az óra 1 eltelt fullos klímás nap után, hát rendesen megtekerte. Úgy 14 kilowattot fogyasztott a 3.6 os masina. Arra is gondoltam, mivel panelban lakom és igazából attól van gatyaolvasztó meleg, hogy a beton fűti fel a lakást nem biztos, hogy érdemes akkor is mennie amikor nem vagyok otthon, mert nagyon hamar behűti. Ha pedig nem vagyok otthon hiába temperál, mert a beton folyamatosan utána fűti a levegőt.
A topic újoncainak (no meg persze magamnak) kigyűjtöttem e fóurm hozzászólásainak "lényegét" 2003-06-07 13:44:19-es hsz. ig bezárólag. Kicsit "nyers" a forumátuma, de remélem más is tudja majd használni!
Ha fűteni is tud a rendszer néha pl.hajnalban érdemes megjáratni a szerkezetet. Így hatékonyabban szárít és szerintem néminemű fertőtlenítési hőmérsékletet is elér a beltéri.
Más: amiért a kijövő hőmérséklet után érdeklődtem az azért volt mert mint kiderült nem kellett volna a klímámra szereléskor gázt rátölteni. Így több mint egy bárral nagyobb volt a gázoldali nyomás a rendszerben és ezáltal a párolgási hőmérséklet +1 fok helyett 8°c volt (R22 gáz), ezáltal a kijövő léghőmérséklet 15°c volt. Most beállítva a gázmennyiséget 9°c alá csökkent. Ha valki szereltet érdemes odafigyelni rá, mert azonkívül, hogy a rendszer csak a gázt kergeti és megemelkedik az áramfelvétel még hűteni sem hűt rendesen.
1. Dry the interior of the air conditioner
- On a clear day, operate in air passing mode for 2~3 hours.
(If the air passing mode is not available, use high power air blowing mode.)
még nekem se jött meg a számla, már 1 hónapos az AC, azóta szinte folyamatosan megy. Több embert kérdeztem ez ügyben, és azt javasolták, hogy jobb ha folyamatosan megy, mintha ki-be kapcsolgatom, mert így mindig csak kis időre kapcsol be, hogy visszahűtse a szobát. Ha meg ki-be kapcsolgatom, mindig egy felmelegedett szobást, több energiával hűt le. Ahogy tapasztaltam, óránként 15-20percet hűt ténylegesen, a többiidőbe csak forgatja a levegőt, ilyenkor meg annyit se fogyaszt, mint egy átlag ventillátor.
scratch !
Mivel Te is új használója vagy a berendezésnek van-e elképzelésed a havi költségekről? Azt hiszem ez a mai meleg csak az idei nyár kezdetét jelentette.
Mit gondoltok, megoldhato hogy egy split klima kulterije egy tarsashaz futetlen padlasterben, a csovezetek pedig egy garantaltan sajat es hasznalaton kivuli kemenyben legyen elvezetve?
Ha nem, akkor engedelykoteles az ha a kulterit a bejarati ajto fole szereltetem (esetleg ugy, hogy a kulteri is bentvan, csak a lenyeg log ki), ami egyebkent egy gangos haz nyitott lepcsohazara nez? Mivel nem az egesz lakast akarom huteni, es a hutott helysegek tavol esnek a bejarati ajtotol, nem okoz(hat) ez gondot.
valahol azt olvastam, hogy a helyiség minden légköbméretére 30-40 watt (lakás ill. iroda) hűtőteljesítménynek kell jutnia. persze ez csak egy durva számítás (mert a méreten kívül figyelembe kéne venni a személyek számát, és az elektromos berendezések összteljesítményét is)
Nekem is eszembe jutott már a mobil splitklíma de milyen áron vannak ezek a hasonló árú és kategóriájú splitklímákhoz viszonyítva? Milyen árkülönbség van köztük?
tudtok valami "képletet" hogyan lehet kiszámolni kb. mekkora teljesítményű klíma kell egy helységhez?
(Ha már volt róla szó a topicban akkor bocsi, de nem találtam)
Keress mobil splitklímát, valahol láttam az idén. Hordozható kültérije van, álló tehát nem fali beltéri és hajlékony csőpár köti össze a kettőt. A két rész önlezáró bontható csatlakozással szétválasztható egymástól (nem megy el belőle a gáz), a cső egy 40-50mm-es lyukon átvezethető a falon, majd összecsatlakoztatás és már hűt is.
Sziasztok!
Mobil klímát szeretnék vásárolni, de több embertôl is hallottam, hogy hergya és nem igazán hűt. Ettôl függetlenül a (bérelt) irodámba ez lenne a barátságos megoldás. Van valami tapasztatalatotok ezzel kapcsolatban?
Köszi.
hollo,
Az Azea-nál Nagyon korrektnek tűnnek. A Mideá-tól a Toshiba, Daikin-ig forgalmaz vagy 8-9 féle klímát (LG, Samsung stb.) és persze Ők is szerelik. Az oldalon csak a Midea, Hisense és Fujitsu-ról vannak árinfók.
Les
Na én elég ritkán járok erre, de tanultam sokat és végre megvan a klíma is.
Én Panasonicot válaszottam (3,6 kW-os hűtő fűtő), igaz drágább volt, de jókat hallottam a márkáról és a típusról is, ezért úgy döntöttem, az a plusz pénz talán hosszútávon fog megtérülni, meg amíg egy két lenti hozzászólást olvastam, akkor se kaptam szívrohamot hogy mit vettem.
Nyílván pénzről lévén szó azért körüljártam az árkategóriát:
Vétel:
Azt vettem észre van pár nagy kereskedő, ahol olcsón lehet klímát venni, persze a szerelő cégeknek nagyobb kedvezménnyel (a forgalomtól függően) Az első szerelőm csak hebegett habogott, hogy a COLOMBUS tól hozza és tud kedvezményt adni.... A klímát onnan szereztem, de egy másik cégen keresztül aki adott 10% kedvezményt. (nyílván található olyan aki még többet ad, de a szerelő ennyit nem engedett volna)
Szerelés:
Ennél a cégnél például számít, hogy ki rakja fel a klímát, mert egyébként nincs rá gari...
Nekem 50-ért raktál fel, plusz az alpinista, mert nem volt egyszerü...
Nekem szimpatikusak voltak és úgy vettem észre nem csak összedobták a dolgot.
Igaz nálam van most egy kis probléma, mert a kicsepegest nem úgy képzeltem el, hogy valaki a nyakába kapja a kellemes hűsítő érzést, hanem mivel panelba lakunk és elég magasan arra gondoltam, hogy az amúgy is kellemes meleg betonon lefolyatom a kondenzvízet, egy kiadós esőnél nagyobb kár éri a falat.
Túl nagy foltot nem is hagy és amikor tűzi a nap néha el is tünik. Persze az okoskodók már csacsognak, meg a klímával kapcsolatban is vannak irigy emberek, mert ki a szart érdekell például, hogy kint a falon van egy klíma egy betonházon? (A feljelentgetős történeteket hallottam én is....) Tehát valószínü ezt a vizes rendszert megváltoztatjuk, mert nincs kedvem mindenkinek elmagyarázni, hogy gondolkodjon azzal a tökkel a fején és ha ettől baja lesz a háznak akkor rég el van valami baszarintva (szara szigetelés vagy mittomén).
Ami viszont számomra még nem tisztázott:
Még nekünk se jött meg az első villszámla, de mire lehet számítani?
Átlagos használatot feltételezve mondjuk reggeltől estig használjuk naponta.
A belső hőmérsékletet mire érdemes állítani?
Mi 25-26 on szoktuk használni, ha sokat vagyunk egyhelyben néha még picit hűvösnek is tűnik. Viszont hallottam a 7 fokos egészséges hőlépcsőről is, tehát nem túl jó alacsonyra állítani, én pl fáznék 20 fokon.
Egy nap mennyi víz csepeg el úgy konkrétan?
A klíma adatlapjára az van írva hogy óránként 2 liter az eltávolított légnedvesség. -> ez mit jelent pontosan? Ez frankón kifolyik, vagy még függ ezer dologtól?
Karbantartás:
Azt mondták, hogy elvileg évi kettő, de egy mindenképpen kell ami olyan 8 körül van és kiproszívozzák, ellenörzik, stb. Ez elég vagy esetleg van valaki aki tudja pontosan mit kell csinálni vele? Ezen mondjuk van valami teszt finkció is.
A típusokról:
A kutakodások után, hogy mit vegyek rájöttem egy csomó szart tudnak már ezek is, tehát ha mindent elhiszünk, akkor a legdrágább kéne....
Mik azok a dolgok amik jók ha vannak és mik azok amik nem gáz ha nincsenek?
Az intverterről pl eddig csak azt tudtam, hgoy jobb a szabályozás és kevesebbet fogyaszt, de hogy a levegő hőmérsékletére hogyan van hatással azt nem tudom.
Lehet kék rétegű, vagy valamilyen bevonattal ellátva a külső hűtőfelület, ami állítólag tartósabb, de az is lehet, hogy csak kamu.
Ez például tud valami ION bigyót, amitől frissebb levegő érzet adósik, persze szellőztetni akkor is muszály az elhasználódott levegő miatt, de ennek hosszútávon van valamilyen hatása?
És hogy érdemesebb használni? menjen inkább egész nap mintha gyakrabban hűteni le lakást? Az tudom, hogy fűtésnél az állandóan működő az jobbm ert olcsobb a hőn tartás mint a befűtés, de itt is így van?
Na kb ennyi :D ha kell a szerelő elérhetősége szívesen megadom.
2. Én mikor a drótkerítés helyett beton kerítést csináltattam arra se kértem engedélyt. Szerintem tedd fel nyugodtan, ha senkit nem zavar poénból nem jelentenek fel, mert fizetni kell azt hiszem illeték bélyeget, a panasztételhez. (De ezt nemtudom)
3. Ha szakember szereli fel, Ő gondodkodik a víz elvezetésről, álltalában csatorna.
én is kacérkodom a klímával, elolvastam a topikot, (LG és Pana tűnik igényes vételnek, bár az árakat még nem tudom) de lenne pár kérdésem:
1.
Milyen teljesítményű split klímát javasoltok egy olyan lakáshoz, ahol kb 20-25 m2-t (2 egybenyitott szoba) kellene hűteni? Ha csak az egyikbe szerelnek beltérit, "átmegy" a hideg a másikba is (az ajtó le van szerelve a 2 szoba között)?
2.
Emeleti lakás, ablak alá kéne rakni konzolra a kültérit (erkény nincs). Szemben viszont nincs lakóépület, egész utcahosszat, csak egy kórház parkja meg egy irodaház hátsó fele, ahol még ablak sem igen van. Szóval nem közterület a szemközti rész és lakóház sincs szemben.
Mármost:
Mi történik, ha _nem_ megyek az önkormányzathoz engedélyért, hanem egyszerűen felrakatom a klímát és kész?
Ha nem zavar senkit (nincs szemben ház, ahonnan észlelhető, az utcán meg ahol amúgy is minimális a forgalom, a kutya nem bámul felfelé), akkor nem is tud róla senki. A szomszédok lakószobái másik oldalra esnek, kizárólag én hallom a kültérit.
3.
Ha felszerelik, a kültériből a kondenzvíz kicsöpög az utcára?
Vagy be kell kötni az ereszcsatornába?
(A kiszemelt helytől kb. 1 méterre fut az ereszcsatorna).
Ja, csak a lakásom még épp úgy áll, hogy megvannak a főfalak, meg a födém... szóval még egy hónap biztosan kell, mire olyan fázisba jut, hogy szerelhető lesz...
gagarin !
Én biztatlak, hogy ha még nem vettél valamit minél előbb tedd meg mert szerintem ilyen alacsony árak mellett idén nagy lesz a kereslet a klímákra. Ha bejön az igazi meleg nem fogsz találni szerelőt, legfeljebb csak őszi időpontra.
jó, én az ARGO -t nem ismerem, a 10e nagyon sok, fölleg így ha másol 3-5e Ft! Vannak lelkismeretes cégek, lentebb írtam, hogy mikor nekem szereték be, után még 2x jöttek ki, a rezonálás miatt, és teljesen ingyen.
néztem ezt a debreceni cég honlapját, de itt baromi drágán mérik a klímákat... persze lehet, hogy máshol sem olcsóbbak az igazi márkás klímák, de egyszerűen nem hiszem el, hogy ekkora különbség (2X, 3X-os ár) egy márkás és egy noname klíma között...
Én nem több, mint 5 évre tervezem a "beruházást", annyit azért kibírok egy kevésbé neves darabbal is, nem?
Bíztassatok, mert nem akarok nettó (sem bruttó) 150-ért klímát venni :(
Én az ARGO mo-i forgalmazóját hívtam (Bpiac 1 oldal mindig hirdetnek). Nekem az átvizsgálásra 10 e Ft. körüli összeget mondtak. Ezt 2x évente.
Nomármost, máshol ez évi egy alkalom, s ahogy írtad 3-5 e Ft. Ez a 10 rugó egy picit lenyúlás illatú.
---
Átvizsgálás: értem én persze. Ha rendesen kitakarítják kültérit, a beltérit (ugyan mit tudnak csinálni, amit én nem?) Rámérnek a nyomásra és utántöltenek, akkor talán rendben van.
A legtöbb cégnél azonban (akiket felhívtam, kb 10 db) ez annyit jelent, hogy átveszik a pénzt és jóreggelt. Biztosan vannak lelkiismeretes cégek is, de én speciel még nem találtam.
Ez az autót is vinni kell átvizsgálásra pedig nagyon-nagyon rossz duma. Közel sem ugyanarról van szó. Valaki kitalálta ezt a hasonlatot, azóta pedig terjed, mint a parlagfű.
A Midea+ klímáról: szerintem elfogadható választás volt annak ellenére, hogy miután megrendeltem már gondolkodtam egy másfélszer drágább szerkezetben is de már nem akartam variálni. Kültéri egysége nem különösebben zajos, szoszédot nem zavarja, bennt pedig nem hallható. A beltéri három fokozatú ventillátor sebességgel működik, természetesen a legalacsonyabb fokozat a legcsendesebb de a magasabb fokozatokban is csak a légáramlat hangja hallható. Maximális fokozaton több mint 500 m3 levegőt hajt át magán óránként. Gondolom van ennél csendesebbnek tervezett szerkezet is de nem ennyiért. A 3,45kw-os klíma végösszege kedvezményekkel (ismerős forgalmazó), beszerelve 117E Ft volt s mivel a lakás miatt nem is életfogytiglani időre terveztem ezért nekem ez a typ megfelő.
Egyébként a legnagyobb választékot klímából egy debreceni cég honlapján találtam.
Ez a évente 2x átvizsgálás, csak a hűtő-fűtő klímákra vonatkozik, a csak hűtőnél évente 1x kell. Nem olyan vészes a költsége se 3-5e Ft között van, szerintem aki klímát használ, nem ez fogja padlóra vágni. A másik dolog, ez Te egéséged miatt is fontos, mint már lejebb írta valaki. Azonkívül gondolj bele, pl. autóknál is van kötelező szervíz, én ahogy az autóm, a klímám is a garancia idő lejárta után is rendszeresen átfogom nézetni, az egéségem, és a klíma időtállósága miatt is.
A témához tartozik, de nem lakás.
Tud valaki megbízható, és túlélhatő módot az autóklíma szagtalanításához?
Nyilván valami nem túl kedves bacicsoport költözött bele és bekapcsoláskor olyan a szaga, mint a Szécsényi öltözőjének...
Sajnos nem vagyok szakember, csőbe húzni pedig nem akarlak. A környezetemben, így nekünk is LG klímák vannak. Ezek jók, tuti.
Amit nem vennét: ARGO. A klíma biztosan jó, de a hosszú garanciához évente kétszeri (!) átvizsgálás kell, persze aranyáron, így még a gari alatt kifizeted egy kisebb klíma árát.
jók a meglátásaid, látszik, hogy kapisgálsz némileg a klímákkal kapcsolatban... esetleg írnál 1-2 márkát/modellt (persze a saját értékrended, tapasztalatod alapján), amit megbízhatónak tartasz?
Mostanában eléggé lementek a split klíma árai (is), én pl. lehet, hogy 10-20ezer forinttal többet is kiadnék azért a gépért, ha az valóban úgy működik, ahogy egy klímának működnie kell...
igazán nem szeretnék senkit sem lebeszélni a noname klímákról, csak lenne néhány megjegyzésem:
Olyan klímagyár, hogy Mamacsu és Batamotu, ugye nem létezik. Ezek a cégek egyszerűen csak cimkéznek. Egyszer ezt, egyszer azt. Amit éppen olcsón be tudnak szerezni. Ebből több apróság is következik:
- A márkából egyáltalán nem következik az feltétlenül, hogy ki gyártotta. Lehet, hogy a modellpaletta x típusát az egyik gyár, az y típusát pedig egy másik gyár szállítja. Jövőre fordítva.
- A klíma valódi gyártója természetesen minőség és a beépített alkatrészek szerint árazza a termékeit. Tehát valószínűtlen, hogy egy filléres abszolút noname brand ugyanolyan minőséget fog kapni, mint pld. a Whirlpool (aki szintén nem gyárt klímát).
Igen nemes az, amikor belekukkant a szaki a kültéribe, oszt észreveszi, hogy azt Toshiba kompresszorral szerelik. No, de ettől még a klíma nem lesz Toshiba minőség. Nem a klíma maga Toshiba, csak a kompresszora. Van ezen kívül még pár apróság is a klímában. Hiába jó a kompresszor, ha a hűtőlemezek méretezése nem passzol hozzá. Egyszerűbb nagyobb klímát készíteni nagyobb kompresszorral, mint hozzávaló nagyobb hűtőfelülettel és nagyobb ventillátorral. Egyszerűbb egy kisebb, de nagyobb fordulatú ventillátort berakni, mint egy nagyobbat, de csendesebbet.
Szóval hiába jó a kompresszor, ha a hűtő képtelen leadni elég gyorsan a hőt, s így az egész masina tovább dolgozik, mint kellene. Ez ugye azt jelenheti, hogy nagyobb a fogyasztás, a kompresszor és ventillátor tovább dolgozik, hamarabb megy tönkre.
(Zajszint tekintetében érdemes körülnézni metró aluljárókban, ahol a züzletek ezerféle klímával hűtik magukat. Ki lehet választani a legzajosabb szomszédűzőt, némelyik úgy kerreg, hogy majd szétesik. Persze új korában mind csendes volt, csak néhánynál spóroltak egy-két apróságon, ami idővel megbosszulta magát.)
A beltériben ugyanez pepitában, hozzátéve, hogy nem mindegy milyen zajjal dolgozik a beltéri, hogy az olcsóbb gépet esetleg csontra kell járatni a hűvöshöz, vagy alapfokozaton, csendesen is jól hűt.
Esetleg az egész cuccba némileg kevesebb gázt csomagoltak, ami elég lenne 3 méter csőhöz, de már kevéske 5 méterhez, így a klíma újfent csak csontra jár, anélkül, hogy hűtene is esetleg valamelyst.
Netán olyan a beltéri kialakítása, hogy a hűtőlemezek között könnyebben marad pangó víz, így azután kellemes dohszaggal kápráztatja el a lakókat, esetleg ráküldi a bacikat, s azt hiszi a tulaj, hogy a hideg fuvallat miatt betegszik meg mindig, közben csak némileg magasabb a lakás penészgomba és baktériumtartalma az egészségesnél.
Szerintem ebben az esetben fontos lehet az inverteres verzió, ami abban különbözik a többitől, hogy a kompresszor teljesítménye szabályozott, így sokkal kisebb a hőingadozás, és nincs olyan hideg légáramlat, ami a padló közelébe "veszélyes" lehet.
Szerintem a legtöbb márkában létezik ilyen, viszont az biztos, hogy drágább, mint két külön szett...
Írjatok nekem légyszi néhány klímást akiket ti felkerestetek és megbízhatónak találtatok (krb esetében férjeura az illető) - akár mélben is jöhet.
Lassan el kellene kezdenem konkrétan foglalkozni a kérdéssel...
szimat
Na akkor én elkeserítelek. Felhívtam az illetékes Önkormányzat Építés Igazgatás osztályát és ott azt mondták, hogy amit erkélyre rakok ott nem kell engedély, viszont amit ablak alá az Építési engedély köteles (Tervezőt szerezni, 4 példányban megterveztetni, közös képviselő beleegyezése,tulajdoni lap+ építési engedély kérelme egy 10e Ft-os illeték bélyeggel) 60 napon belül elbírálják...
Tegnap beszéltem egy elég korrekt céggel (nagy refernciák) és azt mondták, hogy a Midea+ az Samsung belsővel rendelkezik. Azért az meg nem olyan rossz...
Nogyogyasz,
A kornyekbeli klimaszerelo azt mondta nem kell engedely, de nem vagyok meggyozodve rola, hogy jol tudjak.
Les0130,
Nem tudom eldonteni, mennyire ertik a dolgukat, mert en is laikus vagyok. De pl. ebben a kerdesben, hogy kell-e engedely ha a kulteri egyseget a homlokzatra akarom tenni, nem adtak megnyugtato valaszt. Viszont ingyen kijonnek es a latottak alapjan tesznek ajanlatot.
Köszi a 'zajos' válaszokat! Most voltam egy klímásnál, aki azt mondta, hogy a nagyon akciós klímák elég rosszak, rázkódnak, esetenként a beltérit is berázzák. Hallott már valaki ilyen problémáról???
És a Fugitsu klímákról??? Ők ezt szerelik és tényleg elég jól néznek ki!
Használtat is ajánlottak, azok NEC stb. Japán márkák... Volt közöttük inverteres is!
Házilag szerelt már valaki klímát???
Teljesen jogos az 5 pont. Valóban elnéztem. Így viszont nagyjából a 3,5 kW-osnek el kellene vinnie a 2 helyiséget. Bár nekem szinte ugyanerre a felállásra (21m2 és 12m2, 2.5m magasság) 2db 2,6kW-ost ajánlottak, esetleg 2,6 és 2kW.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs hangja, ez azonban nem nevezhető elviselhetetlennek. Ez adódik a nagyméretű ventillátor által keltett lágáramból, a kompresszor (1,3Kw-os motor)"zümmögéséből" és 780*530*240-es fémlemez burkolat rezgése által keltett zajból amit a kompresszortól átvesz. A szerkezet egyébként gumi rezgéscsillapítókra támaszkodva van felrögzítve a tartókonzolra. Az meghogy mit tapasztalna a szomszédod a lakásában ebből azt még csak nem is sejtem, nappali üzemben talán nem zavarná de éjszaka főleg amikor indul a kompresszor - ilyenkor jó nagy áramot vesz fel és egy pillanatra megremeg- lehet, hogy zavarná egy nyitott ablak mellett. Én családi házban lakom, itt nem volt ez probléma. Egyébként a különféle tipusoknak a kültéri egység zaját is megadják, de hangnélküli csodát ne várjál.
blg
Esetedben szinte biztos, hogy nem elegendő egy 3,5 kW-os, főleg, hogy déli fekvésű. Kb. egy 20m2-es, nem déli fekvésű lakáshoz mondanak 2-2,2kW-os klímát. Na most azért nálad jóval nagyobb légköbméterről van szó...
Igen a Templom utcában vannak. Voltál már Náluk, milyenek első ránézésre? Értenek a klímákhoz?
Hétvégén láttam az Auchanban ORION klímát nagyon jó áron, de már boldog boldogtalan is klímát gyárt!
a szobák 55 és 31 légköbméteresek, tájolásuk nagyjából déli, az ablakfelület pedig kb. 6 ill. 4 négyzetméter. még így is elég a 3,5 kW (amúgy én is ekkora teljesítményűre gondoltam)?
Engem úgy tájékoztattak, hogy ha a homlokzaton látható helyre szereled, akkor engedélyköteles. De egyébként ha felhívod vmelyik környékbeli klímaszerelő céget, ők meg tudják mondani, hogy kell-e engedély, és ha igen, akkor a helyi önkormányzat mennyire rugalmas e téren.
szimat
Nem a Kalauz Klíma a cég? Mert nekem Ők mondták ezt a 2 márkát és nekem is a Fishert ajánlották jobban, mivel megbízhatóbb, most frissült etc.
blg
Nem írtad, hogy mekkorák a szobák, ugyanis nem mindegy. Sőt az sem, hogy milyen tájolásuak és mekkora ablak felület van rajtuk. Ettől függetlenül 2 egymásba nyíló szoba esetén 1 nagyobb teljesítményűvel is meg lehet szerintem oldani a hűtést. pl.nagyságrendileg 2 15m2-es szobára 3.5kw-s szerintem szükséges.
én is szeretnék egy klímát a lakásomba, ahol két egymásba nyíló szobát szeretnék hűteni. a kérdésem az, hogy hűthető-e a két szoba egy megfelelő teljesítményű normál split klímával (a két szoba között egy kb 2 m2 felületű ajtónyílás van, az ajtó természetesen mindig nyitva lenne), vagy ehhez két beltéri egységes, dual split klíma kell?
Mi is gondolkodunk, hogy kellene legkondi.
Voltam ma egy helyen , ahol Midea es Fisher klimakat arulnak, szerelnek. A dragabb Fishert ajanlottak, mert szerintuk jobb az ar/ertek arany tekinteteben. Toshiba is van, de azt nem is ajanlottak, mert nagyon draga.
Talaltam egy erdekes honlapot, ahol aztan tenyleg minden van csak hat az arak... http://www.klima-szala.hu/
Lenne egy kerdesem is. A hazunk fala az utcan van, tehat nincs elokert. Fel lehet szerelni oda a kulteri egyseget? Vagy engedely kell?
Szia !
Ezt a tipust sok helyen árulják és az olcsóbb kategóriában van. Igazából az, hogy az R22 gáz probléma az szép dolog a környezetvédelem terén, de tudni kell, hogy hűtéstechnikai jellemzői miatt szinte minden meglévő ipari és egyéb légkondicionáló berendezés ilyennel van feltöltve, szerintem és mások szerint még sokáig maradnak is. A helyettesítői sajnos nem tudják 100%-osan pótolni. A szerkezetek méretezéséről egy szakkönyvben olvastam, hogy normál lakás hűtési igénye 30w/m3, iroda 40w/m3, míg egy üvegezett eladótér kb 200w/m3 hűtőteljesítménnyel számolandó. Egyébként ahogy nézegettem a tipusjelük is utal a hűthető térre, láttam xx70-90-120-180-ast ami kw-ban 2,0 - 2,7 - 3,5 - 5kw körüli hűtőteljesítményű. Gondolom egy déli fekvésű panellakásba ha szereltet az ember az nem baj ha pl. 2-es helyett egy 2,7kw-ost vesz.
rézgálic
Megkérdezhetem, hogy kinél vetted a készüléket és ki szerelte és mennyiért? Engem egyedül az R22-es hűtőközeg tart vissza. Az még nem EU szabvány és ha lehet akkor már R407c-s légkondit vennék...
Azért a tapasztalatokról beszámolsz? Mekkora helyiséget hűt ez a teljesítményű klíma?
Üdv: Les
Én egy 3,5Kw-os Midea+ szerkezetet vettem, vasárnap szerelték be. Egyenlőre csak próbaüzemben működik, mivel most inkább fűteni kell mint hűteni, most egyébként tényleg fűt. Elég sokáig tartott a szerelése (több mint 5 óra) de ehhez hozzájárult egy kikerülhetetlen dupla betonáthidaló átfúrása (D=60mm).
Egyébként nem olyan bonyolult dolog a szerelés mint ahogy némely szaki előadja. A lényeg az összeszerelés utáni szakszerű vákumozása a csővezetéknek beleértve a beltérit is. Ezen fog múlni a hosszútávú hibátlan működés. Ezután a kültériből rányitják a rendszerre a hűtőközeget majd ellenőrzés és ha szükséges a gázmennyiség utántöltése. Ezután már működik is.
TeknoPoint - így ahogy írom, de ez azért nem biztos, hogy releváns info beszerzés-ügyileg, mert ők márkaképviseletként külföldről, nagyobb tételben hozzák be (ezért sem egy vészes árkategória - volt régebben kb. 140 eFt körül), viszont van egy-két extrája, pl. a pollenszűrőn felül beszerelhető dohányfüst szűrő, ami nálunk nem kell, de van olyan lakás, ahol fontos lehet.
Persze tudjuk, hogy azóta mindenhol lehet már ócsó klímát kapni. Tehát az ár igazán már nem tényező, pontosabban már a luxuskategóriából elérhetővé vált.
A szerelés a döntő szerintem, otthon nem lehet összerakni, egyrészt azért, mert a benne lévő gázok kezeléséhez szakvizsga és ún. "zöldkártya" szükséges (azok a szerelők kapják, akik levizsgáztak a normál szakvizsgájukon felül), másrészt a beüzemeléskor a gázszintet is utána kell állítani, amit csak szakember végezhet. (Ezért is volt egy korábbi hozzászólásban, hogy a szakik visszamentek ellenőrizni, s ez helyes is, ezt mindenhol így KELL csinálni, hűtőgépeknél is azért van, hogy bár 10 perc alatt megjavítják, még "szöszmötölnek" két órát.) Ezen felül ugye tudjuk, hogy ezen tényleg nem szabad spórolni, mert akkor oda lehet a drága géped meg a garanciád is. És kiemelendően fontos a karbantartás (egy évben egyszer megnézetni szakemberrel), nemcsak a gép, de az egészséged miatt is.
Les, egyébként a férjem azt szokta mondani, hogy ma már nincs rossz gép, ezek hi-tech technikával készülnek, inkább az a kérdés, mennyire vagy kényes a márkára. Ha házimoziból is csakis a szonit vagy az eldzsit szereted és ahhoz ragaszkodsz, akkor itt is megveheted a "nevet", de nem biztos, hogy érdemes, annyival "nem szól szebben", mint amennyi az árkülönbség...
Azért meg lehetne tudni a nevét ennek a masinának, ami Nektek van? Ha már egy klímás szakember magának is ilyet választ, annyira nem lehet rossz. Azt hiszem a Dimarsonnak is Toshiba a kompresszora...
A párom noname (Toshiba gyártmány egyébként) géppel dolgozik, de nem hivatalosan olyat ajánl, ami a kedves ügyfél javára válik és (nem hátrány) amit ő meg tud fizetni (ez egy rendes ember :))))
Pl. A mi nappalinkban (40 nm)egy 2,7 -es ilyen gép van, ami az onnan nyíló hálószobánkat is hűti-fűti és a nappaliba torkolló 1,40 m széles, 6 m hosszú folyosót is. Gondolom, ha gagyi lenne, akkor nem építette volna be az új házunkba. :))) Ez pollenszűrővel felszerelt, 6 fokozat erősségű, ha jól gondolom, 4 programos (magában ventillál, erősen ventillál, forgatja a lapátjait meg mindenféle trükköt tud :))) Egyébként én olyat szerettem volna, ami a padláson végigfutva minden helyiségben szellőzőráccsal az egész lakást klimatizálja, de az millió körül van :(
Még egy fontos dolog: a klímákban lévő szűrőt rendszeresen takarítani, ill. cserélni kell (úgy mint a konyhai szagelszívóban).
Ha komolyan érdekel a beszerelés, akkor írj magánban mailt, telefonszámmal, s felvesszük a kapcsolatot. (Bár ez nem ennek a topicnak a témája, az autóklímákhoz is ért meg a hűtőgépekhez is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ő egy hűvös ember :))))
Lassan konkretizálódik a dolog (épül a házikó!) lehet, hogy majd pároddal megbeszélném ezt a kérdést... függetlenül, hogy szeptemberig tele van a naptárja (is)... :)
gagarinnak:
Esetleg Krb. férje foglalkozik konkrétan ezzel :))) A jó feleség pedig figyel! :)))
Egyébként félreértés ne essék, nem reklámozni akarom, hiszen annyira jó szaki, hogy szeptemberig tele van a naptárja (is).. :)))
varangyfreemail:
nem értem a kérdést, de lehet, hogy ennyire mégsem vagyok szakember. Az ablakklíma beltérije belül van, kültérije meg kívül, közte az ablak.
Nem splitre gondolsz? Egyébként meg lehet oldani, hogy a kültérije beltérben (padlástérben) legyen, de úgy tudom kell egy bizonyos távolság a két rész között s ráadásul nem mindegy, mennyi a távolság. Ezért ajánlottam, hogy előbb legyen a szakember aztán meg a vásárlás. (Egyébként egy normális szakember nem fogja veled megvetetni a legdrágább készüléket, hanem az igényeidnek megfelelőt tanácsolja.)
Láttatok üzletet, ahol olyat lehet kapni, aminek a hideg csövét pl. gipszkarton mögött lehet vezetni és belülről annyi látszik belőle, hogy a plafonon egy lukon jön a levegő? Mint a plafonba süllyesztett reflektor lámpa.
Még egy szempont: el lehet dugni a kültéri részt? Pl. a szomszéd ne lássa mim van :) Padlásszobába tenném, ahol a függőleges gipszkarton és a ferde tető közötti lezárt térben elég hely van kb. egy ablakklímának, csak kellene aki beoperálja oda mindkét oldalról láthatatlanul, csak a cső vég látszódjon.
Ismertek valakit aki megcsinálná ezt?
Olvastam az eddigieket, s lenne egy-két hozzászólásom:
1. Mielőtt klímát vesztek, találjatok SZAKEMBERT, aki megmondja, hogy milyet (teljesítmény) és hogyan lehet üzemeltetni. Ezzel nagyon sok időt és pénzt lehet megtakarítani. Pl. lehet, hogy 3 helyiséget két beltérivel is ki lehet hűteni stb.
2. Garanciát úgy is lehet szerezni, hogy a gépet megveszed és a szerelő a szerelésre ad garanciát (elsősorban noname gépeknél), ha meg van a szakvégzettsége.
3. szerelési árak: attól is függ, mennyire bonyolult (milyen messze van a kültér a beltéritől, milyen magasan), de szerintem is a 30-50 közötti ár a normális. Ja, és hogy tudjátok, néhány készüléket már a szerelési tartozékaival együtt is árulnak, figyeljetek, ne vágjanak meg még ezzel is benneteket.
4. A klímaszerelésnek nem feltétlenül kell kosszal és óriási bontási munkákkal járnia.
Krb. - akinek van valami köze a klimaszereléshez :)))
Áhojovi!
és R407c gázos a Nile (környezetkímélőbb). A kérdés csak az, hogy mennyire megbízható, mert a Nile honlapján semmi infót nem találtam klímáról, gyakorlatilag kontaktot sem. Adnak-e beszerelési ajánlatot. Sok helyen a Midea, Midea + plus-t látom akciózva. Megnéztem a home page-üket is. Tényleg nehéz dönteni...
Nekünk volt annó egy Funai rádiósmagnónk az autóban - meg kell, hogy mondjam, igencsak jó minőségű volt mind hangját, mind élettartamát tekintve. Konkrétan sok év után az autóval együtt adtuk el. Persze alsókategóriás cuccról volt szó egy ezerkettes Ladában - mindezekhez képest írtam.
Nekem az sokkal inkább márka, mint egy Vestel pl...
Ahogy én szétnéztem klímaügyben szinte mindet Kínában gyárt(at)ják, még a nagy japán márkákat is. Egy nagy klímacég műszaki embere majdnem, hogy lebeszélt "márkás" szerkezet vásárlásáról.
Érdekesség, hogy egy helyen volt Funai japán klíma, dicsérték is de ez a márka számomra pl tv-ben igencsak elrettentő.
Igen, biztos vannak itt is ilyen gyártói trükkök, ez olyan mint az Omo = Biopon A tomi asszem persil vagy ariel...
Amit én kéresek, az egy megbízható klíma szerelő, panelba lenne és örülnék, ha kint vinnék a csöveket (kell valaki aki kilógatva szerel) Ha valaki tud ilyen, légyszi tudassa velem!
Rengeteg, megszámlálhatatlan noname (számomra legalábbis) klíma van a piacon, ami viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy az rossz is. Vannak olyanok, amikre 2, sőt 3 év garanciát adnak - számomra ez már a minőség valamiféle jelét mutatja.
Ti mit gondoltok erről?
A Dimarson pl. tudom, hogy a Samsung márkája.
Ez kb. olyan lehet, mint az autógumik esetében, ahol a drága főmárka mellett 2-3 olcsóbb verziót is gyárt ugyanaz a gyár.
A BudapestiPiacba általában sok hírdetést olvashattok. Nekem azonban elég sokan mondták, hogy nem érdemes megvenni az olcsóbb fajtákat. Említettek érvként például alkatrész ellátottságot, meg minőséget, bár lehet hogy tökmind1.
Én a Panasonic mellett döntöttem, de sajnos az a típus most épp nincs amit kinéztem. Igaz 2 napig kersgéltem, mert ebből se találtam elfogadható áron, míg ránemtaláltam az Airmax KFT honlapjára és fel nem hívtam őket.
Sokan emlegetik még az LG-t, de az még talán drágább is.
Ha esetleg Budapestre tudtok ajánlani olyat aki kultúráltan felszereli, gyorsan és reális áron, azt szívesen venném.
Ezen a címen minden infó megvan a Panasonic klímáktól és van már 135 ért is 3.5KW-os. igaz abban nincs benne sok szolgáltatás, de kifizethető áron kapcs egy minőségi terméket.
Ha esetleg valaki tudna egy elérhetőséget az LG klímák adataihoz, azt szívesen átfutnám.
Zaj:
Ha már felszerelték, akkor már szinte mind1 milyen hangos, ugyse cserélteted ki... ezért érdemes előtte tájékozódni.
Az a gond velük, hogy valami lyukat mindenképpen kell ütnöd a falba (ott megy el az elvont hő), az meg már nyűgös. Vagy valamit kitalálsz, hogy hol vezeted el.
Ezen felül egy csomó helyet foglal. Ha nem elég nagy a szobád, akkor kerülgetheted.
Viszont elpakolhatod ősszel (ha van hová), ráadásul, ha több helyiségben vágsz lyukat a falba, akkor áttologathatod innen-oda, vagy onnan-ide.
NEm tudtok olyan helyet, ahol mobilklímát lehetne kölcsönözni?
Egyátalában érdekelnének vélemények is róla.
Sajnos nem választás kérdése. TEhát nem szereltethetünk be splitet pl.
Ja, erre keresek én valami kontaktot, aki alaprajz alapján felméri nekem, és esetleg megmondja, hogy a távolság még belefér-e, illetve mit kóstál az egész cucc.
vannak ilyen duál split klímák, ezekre több beltérit lehet tenni, és kívül csak 1 kültéri lesz, de az nagyobb! Esetleg, lehet hogy dupla ventillátoros.
Mi most költöztünk be az új irodánkba, melyben LG split klímákat szereltek fel. Az épület két oldalán vannak a kültérik, összesen 3 db (különböző teljesítményű, attól függően, hogy hány, és mekkora teljesítményű beltéri van rácsatlakoztatva). Bent 7 szobában van beltéri egység, melyeknek a területe összesen kb. 150nm. A legnagyobb távolság nálunk a kültéri és beltéri között 7-8m. Tehát lehet akár 3 beltérit is ráakasztani egy kültéri egységre.
Nálunk a tervezés úgy történt, hogy bevittük az alaprajzot egy kereskedőhöz, ők pedig ez alapján összeállítottak egy ajánlatot, hogy milyen típussal lehet megvalósítani az iroda klimatizálását.
Üdv. Tamás
Most épülő lakásomba szeretnék klímát szereltetni (jobb most, mint utána szétberheltetni).
A fronton három szoba van egymás mellett (2 háló és egy nappali), mindháromba szeretnék klímát, de nem akarom 3 db külső szerkezettel elrondítani a homlokzatot (sem), egyet el tudok dugni.
Olvastam olyat anno, hogy egy külső részhez kettő vagy három belsőt lehet csatlakoztatni (igaz, ugyanannyiba kerül, mintha 3 komplett szettet vennék, de nekem ez jobb lenne).
Erről tud valaki valamit? Milyen messze lehet elvezetni a külső egységtől a belsőt.
Az első belegység 1/2m-re lenne, a második (falmentén számolva) 9 méter, a harmadig 12 méter... kábé... ez még belefér?
Ma elég fura dolog történt velem: Küldtem faxon egy árajánlatkérést a Pannox Kft.-nek Miskolcra, és az volt a válaszuk, hogy kapacitáshiány miatt nem tudnak velem foglalkozni.
Fiúk, szerintem ősszel v. télen kell klimát szereltetni !
Azért még egy ilyen céggel nem találkoztam, aki csak úgy lerázza az ügyfeleket !
A garanciapapír tartalmazza-e a beszerelésre jogosultak listáját (általában csak általuk szerelve érvényes) vagy ettől függetlenül választottál szerelőt?
Tagnap reggelre megint rezonált a kültéri, este vissza jöttek megnézni, és a kompresszor ért hozzá egy lemezhez, és az rezonált be. Leszigetelték, ma egésznap ment, és nem rezonál, remélem már így is marad. :)
Láttam az obiban 2kw-os ablak klimát BR:70000-ért mia véleményetek?
Kis panel lakásom van a szoba kb. 20 nm.
Hogy szerelik ezt be ?
Nem tudom ezt Én saját kezüleg megoldani?
Megint én vagyok, csak mindig elfelejtek valamit. :)
A szerelésre olyan 4 órát mondtak, bár nálam valamivel több mint 5 órán keresztül szeretek + ma kicsit több mint 1 órát, hogy a rezonlást megszüntessék. Utána pedig a takarítás, mindenképp 1 napos program. :)
a zaj változó tipusonként, érdemes a helyszinen (ha van beszerelve) bekapcsoltatni, és fülelni. Nekem fontos szempont volt, mert abba a szobába alszok, ahol a klíma van. Ezért is döntöttem a TOYO klímája mellet, mert halk!
pénteken szerelték be a klímát 31 250Ft -ért, de ma jöttek vissza, mert a kültéri nagyon rezonált. Mostmár csendesen működik, jól hűt, teljesen elégedett vagyok vele! :) Több helyen néztem szét, a szerelés 30-50e Ft körül van, de nagyban függ kül, és beltéri távolságátol. Akik nekem szerelték, pontosan 31 250Ft a szerelés, 5m -en belül, utána méterenként + 2000Ft. A beltéri nem hangos, a PC zúgása hangosabb. A kültérinek már nagyobb ha hangja, ha hűt, de nem vészes. Egy jó tanács mindenkinek, mikor feteszik, pár percig (10-15) járassátok max. hűtésen, hogy rezonál-e a kültérije, hogy egyböl lehessen orvosolni a bajt, mert elég kellemetlen hangja van!
Kevés lakásba való split klímával találkoztam de azok nagyon csendesek voltak, legalábbis a beltéri részük. Nagy felületen fújják a levegőt de kisebb sebességgel ezért szerintem néhány számítógép zajosabb. Az ablakklímák a műszaki adataik szerint zajosabbak de még talán elviselhetőek. Egyébként lehetőség szerint splitet kell beszerezni. Most, hogy tájékozódtam kezd kiderülni, hogy nagy részük kínai, nagy kompresszor és szabályzógyártók részegységeivel szerelve, még az LG-k is. Természetesen vannak egyéb drágább és mégdrágább tipusok is.
Én is segítségek kérnék, mehnéztem a tavalyi hozzászólásokat, és egy dologról nem beszéltetek, ez pedig a zaj.
Mekkora zajjal jár egy akármilyen gagyi klíma?
Ilyen szempontból milyet érdemes veni, vagy milyen tapasztalataitok vannak ilyen téren?
Lehetőleg ne az irodai felhasználásról beszéljünk, mert ott tökmind1...
Köszi
Ja én olyan 50 körüli beszerelést tudok, ebbe benne van minden anyag meg mittomén mi.
Hali!
Működik már a berendezésed?
Én most gondolkodom egy split klíma beszerzésén mert még egy forró nyarat talán túl sem élnék. Attól tartok, hogy a beszerelő szakemberek nagyon megdrágítják a dolgot, mennyi lehet egy átlagos szerelési díj egy splitre?
Én most vettem egy TOYO (Japán) split klímát, még nincs beszerelve. Brutto 102e Ft akciósan + szerelés. 2kW -os, távirányítós, 3év garanciával. Majd ha már a helyén lesz írom a tapasztalatokat is. Elég sok helyen voltam, de ez tünt a legjobb vételnek, nem nagyon vannak ismert márkák, az LG -n kívül, bár én LG -t semmiképp nem vennék, rossz tapasztalataim vannak a márkával.
Rossz hír.
Nem tudok mondani költségeket, ilyen szinten nem kapcsolódom ehhez a technikához.
Falfűtési rendszereket egyen-ketten (nem tudom hányan, de úgy tudom, nem sokan) forgalmaznak az országban feléjük kellene nyitni. Az előbbi linkről a technikát jobban bemutató oldalra is juthatsz.
"Allitolag kut vizet lehet hutesi celbol keringettetni a falfutes csovekben, ez jobb mint a klimaberendezes?"
Azt nem mondom, hogy jobb, de jo megoldás a saját korlátain belül. A dolog lényege tulajdonképpen az, hogy a mi klimatikus viszonyaink közt fűtést mindenképpen kell egy folyamatosan lakott épületbe szerelni. Hűtést nem feltétlenül. Ha a fűtőberendezést hűtésre is lehet használni, az "tiszta haszon", mert a hűtő rendszer egy része nem külön beruházás.
Az hűtött mennyezet vagy fal hőérzetileg kellemes lehet. A helyiség hűtését úgy érhetjük el, hogy nem fenyeget a huzatérzet veszélye.
"A hoszivattyukkal is osszefuggesben van mindez"
A hőszivattyú egy olyan hűtőgép, ahol a kondenzátoron leadott hőt használjuk fűtésre. (A hűtőgépnél az elpárologtatón elvont hőt "használjuk" hűtésre.)Ha olyan berendezésünk van, amit télen hőszivattyúként fűtésre, nyáron hűtőgépként hűtésre használhatunk, az megint "tiszta haszon". Az alkalmazásnak vannak korlátai, és a beruházás a hagyományos fűtésirendszerhez mérten nagyobb, de lehet megtérülő beruházás.
Allitolag kut vizet lehet hutesi celbol keringettetni a falfutes csovekben, ez jobb mint a klimaberendezes?
Tud valaki errol a dologrol konkretumot?
A hoszivattyukkal is osszefuggesben van mindez, csak eppen nem ertem a mukodesi elvet es az esetleges problemakat.
Ma láttam a Keravill új prosijában egy nemtommilyen nevű split klímát. Ha jól emlékszem, kb. 3kW-os, és 3 év gari van rajta, és 99900 Ft.
Egész korrektül nézett ki.
A Tesco-ban kapható valamilyen noname (Alien D-9) 2,6KW-os Split klíma.
Ára bruttó 99000 Ft, ami nagyon kedvező, csak jó lenne tudni mennyire használható.
Ma nézegettem mmindenféle árlistákat, és eléggé elkeserített, hogy 150k nettó ár alatt nem nagyon lehet kapni semmit (split kategóriában). Dual klímát, ami esetlen hűtené a lakóteret (nappali) és a hálót is, 300k alatt nem is láttam.
Szerintetek fog ez valamit változni az elkövetkező 1/2 évben? Esetleg ősszel valami árcsökkenés? Az új lakásba kellene majd, és az januárban lesz kész, tehát én akár télen is vennék valamit, ha akkor olcsóbb lenne...
Ja, és egy szimpla split beszerelésére 50+áfát írtak valahol... nem sok ez egy kicsit? Akkor is ennyi, ha az épülő lakásba eleve betervezik?
Mondjuk semmit sem számolnék, mert baromi sok munka lenne semmiért, persze a Te pontosításod helyénvaló, bár nem kekeckedés, de a hővezetés és a hőátbocsátás szerintem ua. lehet, csak mondjuk hőtanban így hívják, épületgépészetben meg úgy.
Viszont ma olvasstam, hogy egy átlagos körülmények között működtetett klíma kb. 22-24 Ft/óra költséggel dolgozik.
A szobák méreteit nézve, valószínű, hogy nem elég egy. Valahogy a levegőbek át kell kerülnije. Mindenképpen hűti mindkét szobát, de nem valószínű, hogy pár foknál jobban csökkenti a másik szobát. A dual splitek általában egy hűtőkörösök, és azt hiszem fele-fele arányban osztoznak a kompresszoron. A többire is a közel azonos elosztás jellemző, pl 2.6, 2.1. Ha jól vettem észre, akkor a három klímás spliteknél van olyan, hogy egy bazi nagy, és két jóval kisebb, pl. 4.5, 1.7, 1.7..
A fűtést, csak bizonyos külső hőmérsékletig lehet üzemeltetni, akárcsak a hűtést. Ha az adott értékek alá, fölé megy, akkor a klíma egyszerűen lekapcsol. Pl. nyáron süt rá a nap, és nincs karbatartva rendesen (piszkos), akkor túlságosan felmelegszik a kültéri és leáll.
Visszatérve a fűtésre, ezt csak az átmeneti időszakra találták ki, vagyis amikor nincs még fűtés, de már hidegedik az idő, de úgy értelmeztem amit írtál, hogy neked nem csak ekkor van rá szükséged..
A szűrőre egy klímás azt mondta, hogy szinte mindegyikben van valami, és minden gyártó kitalál valami hangzatosat, mert telített a piac. Szerinte, ha csak hűtésre használja az ember, és kb. 1 hónap az évben, akkor nem tökmindegy hogyan szűr..? Más kérdés, hogy a klímákat lehet egyszerű légkeverésre is használni, és ekkor a szűrő még talán működhet.. Persze erre elég egy valami egyszerűbb légtisztító, amit viszont pont erre találtak ki..
Én ennyire jutottam: nekem 1 + 2 1/2 szobám van. Ebből az egyik kicsi és a nagy egybe nyílik, viszont csak 22 és 8 nm. Ennek elég lehet egy split, de a távolinak mindenképpen kell egy saját. Na ez nem lesz.. :) Az egyik klímaszerelő a Fujitsu (és emellett a Samsung, Toshiba) készülékeket ajánlotta, és az LG-re azt mondta, hogy az nem klíma.. A másik (a munkatársam barátja) pont az LG-t ajánlotta.. Lehet keresgeteni.. :)
Most szereltek a cégnél klímát, és szóba kerültek a márkák. Ugyan ezt nem tudom melyik, de óva intettek a Tesco és egyéb hypermarket vásárlásoktól..
Nem írtad, hogy ablak, mobil, vagy split, de ezért az árért, ha nem ablak, akkor én nem venném meg..
Ha feltesszük, hogy maxra van járatva, és elég szar a hatásfoka (ami ha jól tudom a mobilok esetén igaz), akkor 1kWh fogyasztással 1 hét alatt 4200 Ft. Ennél csak kevesebb lehet.. :)
A tréfát félre téve, ennyi infóbol még becsülni is nehéz.. Általában az ember nem használja egész nap, éjszaka meg az alvás miatt nem biztos, hogy használja. Így feltéve, hogy teljes üzemben csak 3-4 órát működik naponta, "csak" 500-700 Ft hetente..
Arra azért kíváncsi lennék, hogy a felsorolt adatokból mit számolnál ki. :)
Hűtési hőterhelés MSz-04.140/4 szerinti számításához
- a helyiségtérfogat közvetlenül érdektelen
- az üvegezett szerkezetekről kellene még
o tájolásuk
o üvegezés naptényezője
o az árnyékolás naptényezője
- a külső tömör szerkezetek hőátbocsátási tényezője (és nem hővezetési tényezője), valamint hőfokcsillapítási tényezője
- az alapterületre vonatkoztatott épülettömeg
- a belsőhőterhelés is szükséges.
Így hevenyészett áttekintésben...
Jó kérdés, feladat. A megoldás nem lehetetlen, hiszen csak néhány alapadatra van szükség: a működés helyszínének térfogata, a falak, ablakok mint hőközlő felületek nagysága, hővezetési tényezőik, a helyiségben megkívánt hőmérsékleti érték, a külső hőmérséklet ( naponta legalább óránkénti mérési eredményei) a klímaberendezés névleges elektromos teljesítmény felvétele (gondolom 6-700 W). Ha küldöd a kért adatokat akkor számolom... :-)
Klíma ügyben tavaly kint volt nálunk egy felmérő emberke (sajna a számaolásait nem lelem légköbméterre, teljesítményre,. stb.), de aztán mégiscsak kibírtuk a nyarat... viszont idén nem bírjuk már!
Olya kérdéseim lennének, hogy - splitklímában gondolkodva - mit tudtok a dual-splitekről? Két szobánk van, egymásból nyílnak és asszem nem lenne jó ötlet a nappalit hűteni, a hálót meg nem, mert nem hatásos. Vagy? Másik szitu: a nappaliba mindenképpen jól jönne egy hűtő/fűtő típus, mert a radiátorra ráférne hébe-hóba egy kis kiegészítés... bár itten van ez a nagy globális felmelelgedés, úcccsem lesz tél! :-)
Szóval duál, hűtő-fűtő iszonyat drága, ahogy néztem. Lehet-e alternatíva egy nagyobb teljesítményű a nappaliba, ami aztán - hellyel-közzel - kifejti hatását a kisszobában is? Meg egyáltalán a duálnak 2xegyfomra a teljesítménye,nem? Viszont nálunk a szobák nem egyformák: 16-24 nm. Akkor most?
És hallottatok már vmilyen légtisztítós, vagy plazmaszűrős darabokról. Van 1 kisember is a családban, akkor most ez a tuti, mert egészség, stb.?
Amúgy nem panel, de lapostetős a kégli...
Előre is kösz, ha netán vki már túlesett ezeken a morfondírozásokon és kisegít némi okossággal. Böngészgettem a Klímalapot, ám információhegyek és időhiány miatt még nem sokkal vagyok előbbre, de azért az egy hasznos oldal.
Akinek panelban van split-klímája, mesélje már el, hogy hogyan tették ki a falra a konzolt..?
Egyébként, én mindenképpen splitre szavazok, a mobil- és az ablak-klíma sokkal hangosabb, és nem túl esztétikus.. Ha az ember a komfortérzetét szeretné növelni, akkor ne rontson az egyéb élvezeteken sem.. :)
Ha mindenképp ablakklíma, akkor kihoztak egy újabb módszert a parapet-típusú klíma, de nem split, hanem a falat, ahova szerelik, ott átfúrják, és ott megy ki a meleg. Ez olyasmi, mint a gázkonvektorok...
A gégecsőre meg annyit, hogy a kivezetést meg lehet oldani úgy, hogy az ablaküvegbe vágnak egy zárható köralakú panelt, és abba megy a cső. Ha több szobába is meg csinálod, akkor már cipelheted is egyik helyről a másikra, és nem kell az ablakot kinyitni.
Mivel a sima mobil klímák egyben tartalmazzák a teljes hűtési kört, ezért a meleg levegőt el kell vezetni, ezért kell a cső.
Attól mobil, hogy nincs a falhoz szögelve..
Egyes típusok esetén a kültéri egységből egy, vagy több cső megy a falig (nem a félig nyitott ablakon kilógatva..), és a szobában lévő hűtőegység ehhez a csonkhoz csatlakoztatható. A belső egység csőhosszától fűggően mozgathatod a szobában..
Ezt a mobil-split dolgot nem nagyon értem... ha össze van kötve egy külső dobozzal, akkor mitől lesz mobil??
Egyébként én új lakást fogok vásárolni (ha egyszer felépül...) és oda tervezek egy gépet. Akkor is ilyen brutál szerelési költséggel kell számolni, ha eleve betervezem (kihagyva a helye, kábelek, stb.)?
Amúgy még nem tudom, hogy hová érdemes tenni, mert 1-nél többre nem lesz pénzem, valszeg a nappaliban fogunk a legtöbbet tartózkodni, de a hálóban aludni (meglepő módon :) - mennyit hűt a többi helyiségen, ha csak egy helyen van klíma?
A mobil klímák a gégecsövön a szobából elvont meleglevegőt fújják ki. A nyitott ablakon kilógatott megoldás nem túl elegáns, ráadásul gazdaságtalan is.
A mobil splitteknél is ugyanez a gond, ráadásul ott már hornyot kell vájni, mert a "sima" lyukon nem fér ki a kültéri egység.
Szerintem azt kell meggondolni, hogy milyen helységben lesz a klíma, nappaliban simán elég az ablka klíma, 40 dB zajszinttel dolgoznak, egyszerű a beszerelés, és egy 3,5 kW-os alig 100eft. Hálószobában ez már nem annyira jó megoldás, oda ténylg splitt kell.
Szia!
Hát azt nem tudom,hogy onnan szivja a friss levegőt,vagy oda vezeti ki a meleget,de azt,hogy mindenképpen kell,azt tudom :))
Na látod ezért nem jó a mobil klíma....
1. hangos
2. gégecső
3. Nem elég hatékony (elsősorvan a gégecső miatt,kivezeted,ott meg bejön a meleg :-))
Szal mindenképpen kell,ez a különbség a mobil,és a split között,annak van külön kültéri egysége.
Van egy átmenet! Ki nem találod a mobil-split
:-)))
Annak van külön külső része,mégis mobil,mert olyan kis műanyag izé,ahogy én láttam,és kicsi.
A kettőt azonban akkor is összeköti valami,amit ki kell dugni valahol,ablak,erkélyajtó,jobb esetben egy kisebb lyuk..
De nem olyan brutális,mint a mobil,olyasmi,mint a mosógépnek a csöve,amin leereszti a vizet,kicsit vékonyabb... Szal az máááár jobb.
Azt is hozzá kell tenni,hogy a szerelési költség 0 Ft :-))) Nem mind1
Azonban ennek az ára még nagyobb,mint a split,én 169.000-ért láttam. Dehát ha nincs 40e szerelés..
Szerintem a legjobb egyértelműen a split,mert hatékony,korrektül be van építve,halk.
Ezek a klímabeszerelési munkaárak nekem sem tetszenek. Le kéne szorítani az árakat,megmondom tojok a garira,beszereli a haver....:))
De azért ez a 30-40-70e Ft elég dúrva..A kőműves ebből felépíti az egész falat!:)
Ham. Ma voltam valahol, ahol egy ilyen mobil klíma működött.
Kicsit érdekes volt, mert a gép maga az ablak alatt állt, és az ablakon volt kivezetve egy marhanagy gégecső (vagy 10 cm átmérőjű). Ez azért van, mert onnan szívja a friss levegőt? Működne ez totál zárt térben is, vagy mindenképpen kell az a bazinagy cső? Mert így elég randa, az ablakot sem lehet ugye rendesen becsukni, ha meg lyukat fúrst valahová a falba, akkor meg nem mobil...
Én sem értem amúgy, hogy miért ilyen brutális a split klímák beszerelési költsége... vagy ebben már benne van a falbontás és annak a helyreállítása??
És van az un. "inverteres"
Leírás:
A szoba hõmérsékletétõl függõen a komperesszor fordulatszáma változik az optimális hûtés és minimális energiafogyasztás biztosítása érdekében.
Az "inverteres" légkondicionáló berendezés inverter áramkörrel üzemel amely átalakítja a váltóáramot egyenárammá, majd ismét visszaalakítja váltóárammá. A második átalakítás alatt a feszültség és az üzemelési frekvencia megváltozik, ezzel biztosítva a kompresszor fordulatszámának szabad változtatását és ezáltal a légkondicionáló teljesítményének szabályozását. Az "inverteres" technológiával üzemelõ légkondicionálók sokkal gazdaságosabban és halkabban üzemelnek mint a hagyományos készülékek.
2.05Kw hűtőteljesítmény 0.74Kw áramfelv.
2.63Kw hűtőteljesítmény 1.07Kw áramfelv.
(Ez furcsa,mert ezek kedvezőtlenebb értékek,mint a fentebb említett mindkét fajta!!! Vagy ezek a leírások arra értendők,hogy bár óránként többet fogyaszt,de nem kapcsol be annyiszor,"hatékonyabb"? Hmmmm.. Erősítsen meg valaki!!
Összehasonlításképp ha jólemléxem a lehe-lux
1.8 Kw hütőteljesítmány 0.80Kw áramfelv.
Egy szó mint száz: az LG tűnik a legjobbnak,ez a biz. r410 közeges LS-J0960FL tip., bár a Kalvert-nek is jó teljesítmény/fogy arányai vannak,mégis talán az LG jobban hangzik.Ha az inverteres kevesebbet megy,akkor viszont az a nyerő.
Többinek egyenlőre nem tudtam utánnanézni ilyen formában.
A LEhelux kínai gyártmány, állítólag Hitachi kompresszorral, különben a Metaker Kft forgalmazza Környén, illetve ő az importőr és a Mediamarkt, meg a Praktiker forgalmazza. Ott a 2,6 kW-os hűtő 99.000 Ft. 2 év garanciával.
A szerelők általában kereskedők is, ezért abban érdekeltek, hogy ő hozza a készüléket is, ezért szidja a konkurenciát, különben ez nem csak itt igaz, ez az ipar minden területén így van. Szerintem hívd fel a Metakert, adnak szerelőcímeket, kérj tőlük árajánlatot.
A közepes árkategóriában vannak még az Elnett készülékek, a Metroban most akciósak, de van egy ismerősöm aki még annál is olcsóbban adja 5-7 %-kal. A Stibelre pedig 10% kedvezmény az akciós árakból. Persze a Lehelux-t ő sem szerelné be, egyszerűen nem engedi az üzletiérzéke.
Nos, a 100e Ftos Daewoo klíma persze,hogy elfogyott. Butaság is lett volna mást gondolni :))
Egyébként a típusszámból ítélve kb. akkora lehet,mint a másik olcsóság,amiből még van.
"LEHE-LUX" igen ez aztán a minőség,bár ki tudja,ha van rá gari.. Bár nemtudom ki csinálja (Magyar?)
Az 1.8 KW-os,és jó 15nm szobához "ajánlott" noshát: eznemelég.
Persze,az olcsók mind kicsik,és nem elégséges. Persze megvehetem,de ha nem tudja hatékonyan hűteni a 23-25nm szobámat,akkor egész nap menni fog.Az meg ugye nem túl jó.
Láttam igen erős 3.5Kw hütő fütőt asszem olyan 160-ért,az már igen,sőt sok is (38nm?) és az fogyaszt 1.5Kw-ot!
Az 1.8Kw-os engergiában asszem 800W-ot fogyaszt.
Szal a legjobb nekem a legkisebb utáni eggyel, ami ugy 2-2.2Kw, persze az már 130e től...
Ki van ez találva! :-)
Azt olvastam valahol,hogy az LG-nek vannak olyan tipusai (spec név nemtudom micsináló hiperszuper) ami még jobban energiatakarékos, valamit magyaráztak,hogy a váltóáramot alakitja egyenárammá,aztán vissza,de hogy ezt miért teszi,passz.
Mindenesetre,asszem kihagyom a túl olcsó klímákat,és ezt ajánlom "melegen" mindenkinek.
:-)))
Üdv: Cyb
Mi tegnap szereltettünk egy 2,6 kW-os LG-t. Ez kb. 1 KWh-t fogyaszt, ha full gázzal megy. A szerelés 40 eFt volt (számla nélkül).
Amúgy azt hallottam, hogy ilyen 100 eFt-ost nem érdemes venni, mert vacak.
Koszi a vigasztalast, remelem igazad van.
Mobilbol is 2 fele van, az egyik teljesen mobil, ennel csak egy csovet dugsz ki valahol, a masiknak meg van egy kulterije. Az utobbi biztos halkabb, de nem annyira mobil. Ebbol is egy cso log ki, csak ennek a masik vege fixen be van epitve a kulteribe. Kis barkacsolassal talan jobban mobilizalhatova teheto. Hallottam mar mind a 2 fajtat de csak irodaban, ugy nem voltak hangosan, de persze mas ha aludni akarsz mellette.
Ha már beköltöztél, kiváncsi lennék a tényleges használat költségeire. Ha nem kell fagyasztania a szobát, akkor talán a fogyasztás is csökken...
Utánanéztem a beszerelésnek, sajnos két hetes átfutással vállalják. Ha júli elején fizetéskor veszek egyet (persze ha még van a Media Marktban 99-ért), akkor is csak júli közepén szerelik be. Addigra már szinte vége a nyárnak. Az is durva, hogy a beszerelés fele annyiba kerül, mint maga a berendezés. Hihetetlen.
Hát igen... de a tiéd lehet, hogy egy jobb minőségű darab, nem? Sokféle van belőlük...
Amúgy mi a véleményetek/tapasztalat a mobilklímákkal kapcsolatban? OK, nem túl szép darab egy ilyen fehér torony a szobában, viszont megvan az az előnye, hogy tologatható egyik szobából a másikba, ha igény van rá - ez nem elhanyagolható ott, ahol nincs lóvé beklímásítani az egész lakást.
Nem túl hangosak?
Nekem egy LG 2,3 Split klimam van a haloszobaban, az elonyeit sajnos meg nem tudom elvezni mert csak hetvegen koltozunk. De mult hetvegen dolgoztam a hazon/ban es csak delutan kapcsoltam be es 26 fokbol kb 1 ora alatt csinalt 22-ot ugy hogy nyitva voltak az ajtok. A tobbi helysegben 1-2 fokkal vitte le a homersekletet. 1 ora alatt pontosan 1 kw-ot fogyasztott. Tavasszal szereltettem be es 45E Ft volt a szereles. Most meg majdnem megut a guta, hogy 99-ert mar lehet kapni.
Hali!
MM-ban 99e Ft a Daewoo split klima.
Milyen az? Na nem a legerosebb,azt lattam,de talan eleg.
Olcsonak tunik.
Mennyit fogyaszt amugy egy ilyen? Ugyertem aminek pl. 2.2 KW a hutesteljesitmenye,az akkor annyit is eszik? Az nem keves.
Mennyit megy egy klima egy nap,ha pl. 28 fokot kell lehutenie 22-23-ra?
Nekünk tavaj február óta van egy hűtő/fűtő split klímánk. A tipusa
mindegy, mert japán felújított, egy klimás ismerős szerezte, kb 4-5
éves darab, távirányítós. Kellett egy japánul tudót keresnem, hogy
megtudjam, melyik jel mit jelent a távirgácson.
Mindkét üzemben használjuk, teljes megelégedéssel. Amikor kint 35 fok
van, plusz egész délután süti a nap az erkélyt és a falat, a szobában
25 fokot lehet simán tartani. Ősszel meg fűtésre használjuk abban a kb
egy hétben, amikor már hidegek a hajnalok, de a távfűtők még nem
gyujtanak be (lakótelepi panellakás előnyei).
A gép 1.6 kw-os fűtő és 1.8 kw hűtő teljesítményt tud, a tényleges
fogyasztása meg kb 1.2 kwh. A fűtéshez csak egyszerűen irányt vált a
kompresszor, tehát semmiféle közegcsere nem kell, csak egyszerűen át
kell állítani a távirányítón fűtésre, és annyi. Ha addig hűtésen volt,
akkor várni kell kb 10 percet az üzemmódváltás után, hogy a
nyomásviszonyok beálljanak benne, addig nem indul el.
Kiegészítésként: önmagában egy lakótelepi betondobozban nem sokat ér. A
műlt nyáron teljes hőszigetelést csináltam: ablakok kicserélve, falak
belülről polifoammal tapétázva, szalagparketta lerakva, redőnyök az
ablakokra, erkélyajtóra. A betonpanelek kifugáztatva kívülről. Így a
múlt napokban úgy du 2 körül indítottuk a hűtést, kb egy órát ment
folyamatosan, utánna már csak kb 20 percenként kapcsolt be úgy 8-10
percre a kompresszor. Este 9 tájban meg leállítjuk. Az erkéy ilyenkor
még kb 35 fokos az egész délutáni napozástól.
A szigetelés előtti időszakban folyamatosan ment és nem tudta tartani a
25 fokot...
Ablakklímát felejtsétek el, csak egész kis szobákra elegendő...
Az egy párásító. Nem nevezném hűtőnek. Nekem van olyan, télen használom, amikor száraz a levegő. Nem tudom, miéert hűtene, főleg meleg-párás időben = halál. Amikor párolog valóban hőt von el a környezetből, de ez nyitott rendszer, azaz nem hűt semmit...
Nekünk van klímánk, pontos nevét és teljesítményt nem tudok, árat se, de az már amúgy se lenne jó (már vagy 3-4 éve megvan). Azt viszont igen, hogy kívül van egy nagy doboz, belül egy kicsi, és a kettőt összekötendő csak egy vastagabbacska csövet húztak át a falon, szóval bontani nem kellett, csak fúrni egy jó nagyot. Fél napos munka volt össz-vissz. Ja, panelban lakunk.
Nagyon meg vagyunk vele elégedve, viszont azt tudom, hogy figyelni kell, hogy hány légköbmétert vagy hány négyzetméter alapterületű részt tud hatékonyan hűteni. A miénk csak fele akkorát, mint amekkora a lakásunk, de olyan az elrendezése a lakásnak, hogy nekünk ennyi pont elég is.
Na, lehet, hogy túlságosan nagy általánosságokat mondtam? Akkor bocsi, segíteni akartam. :)
Nekem van. A szüleim lakásában van klíma. Ha kint harmincakármennyi van, akkor 20 fokot is lehet vele csinálni. Egy kis hőszigetelés a falon, és kész egy kifordított hűtőszekrény.
Neken egy Stiebel Eltron mobil klíma ketyeg a szobámban 2 éve, a legnagyobb megelégedésemre. Kicsit nagy darab, de egyedül elbírom. Van két 100-as csöve, amit egyszerűen ki kell lógatni az ablakon. Profibb megoldás, ha vágatsz két lyukat a falban, ezt erre szakosodott cégek viszonylag fájdalommentesen megcsinálják (ár, takarítás, sebesség viszonylatban) még panelbe is. Amikor vettem, akkor 103 kHUF nettó volt, akciósan.
Most nyáron stabilan tudta a 24 Celsiust tartani, akkor is, amikor kint 35 fok fölött volt. Igaz, szerencsétlen egész nap ment ezerrel (én meg majd akkor leszek szegény szerencsétlen, amikor kihozzák a villanyszámlát...).
Tegnap voltam egy kiallitason es hoztam arjegyzeket egy--ket cegtol.
Volt nehany akcios klima, pl az LG-nek az 1,50 kW-s hutoteljesitmenyu ablakklima berendezese brutto 74 875 Ft-ert. Azert ez eleg kicsi de egy cirka 40-50 m3-t, pl egy szobat mar le lehet huteni.
A 2,5 es a 3,5 kW-s berendezesek 112 488 es 149 875-ert voltak.
Ehhez jon a keret 6250 Ft-ert illetve a szereles, ami a keszulek ar 8%-a
Itt pluszba jonnek a konzolok 8000-ert illetve a szereles 30 000-75 000-ert, bonyolultsagtol fuggoen. Ja meg a rezcsovezes 3800 Ft/m illetve a dekorcsatornazas 1300 Ft-ert.
'Ablakklima': A legegyszerubb, legolcsobb megoldas. Amikor egy dobozt kiteszel egy ablakba, vagy egy falba vagott lukba. A hatranya az, hogy mivel a kompresszor benne van zajos. Es randa. Ezek ugy 150-180 ezer Ft-tol beszerezhetok. Ugyan lattam oroszokat is ugy 100 k-tol.
Split-klimak: Ekkor a kulteri es a belteri egyseg kulon 'doboz'. Az elobbit el lehet tenni olyan helyre, ahol a legkevesbe zavar. Persze a tavolsagnak vannak fizikai korlatai, de pl haz oldalfalara, tetore stb. Az egyszerubbeknel 1 kulterihez csak 1 belteri csatlakoztathato de par esetben lehet tobb. Altalaban ezeknel 1 kulteri egysegre 2 ill 4 belteri csatlakoztathato. A belterit is tetszes szerint el lehet helyezni barhova, pl plafonra stb. Aruk 250-300 e Ft korul kezdodik.
Fain-coil rendszeru vagy mas neven klimakonvektor. Szvsz ez a legprofibb egy lakasba, irodaba es egyben a legesztetikusabb. Persze utolag beepiteni koltseges. Itt a belteri egyseg szinten egy doboz, ami inkabb egy radiatorhoz hasonlit, amely telen futestre szolgalhat. Termeszetesen akkor mas kozeg kering benne. Az egyszerubb olcsobb kiviteluek az un. 2 csoves rendszeruek, hatranyuk, hogy az un. teli-nyari atallasnal kozeget kell benne cserelni. A 4 csoves rendszerueknel L van valasztva a futo es a huto kor, viszont negy cso kell. Bar az aranyos rezcsoveket pl. falba sulyesztessel szepen L lehet rejtreni. Mivel ez mar egy nagy rendszer az ar az adottsagoktol es az igenyektol fugg.
Aztan termeszetesen johetnek egyeb dragabb megoldasok, ami csaladi hazba, lakasba luxus pl esetleg legkezelessel, porszuressel megoldott szellozes, ahol a homerseklet mellett a paratartalom is beallithato (ha draga festmenyek, Picasso vagy Dali vannak otthon, akkor szerencses :) ), sot adott esetben kulonbozo illatanyagok is bekeverhetok. Termeszetesen kicsit ciki, mikor egy vacsoranal a gyerek fingspret permetez a rendszerbe.
Az arany kozeput szerintem a split rendszeru klimak.
Tipust nem javasolnek, meg kulonben sem ismerem mindet. A tapasztalat az, hogy az ar nagyjabol lefedi a minoseget es a szolgaltatast minden esetben. Inkabb forgalmazo cegeknel lehet kulonbseg az arakban akar azonos tipus mellet. Tehat erdemes szetnezni, vagy akcios berendezest vasarolni.
A szerelest celszeru szakcegre bizni, megha picit dragabb is. Soxor a gyartok, mint ahogy Mogorva is mondta, a garancia miatt ragaszkodnak ehhez. Raadasul a hutokozeg feltoltesehez kulon engedelyek szuksegesek. Ez a szerelocegeknek megvan. Hvmi problema van kesobb, akkor a garancia ervenyesitesnel valszeg visszajon az a par ezer forint tobblet.
Egy tanacs. A klimat max 6-8C-nel a kulso homerseklethez viszonyitott magasabb homersekletkulonbsegre nem celszeru allitani - tehat ha 35C van kint, akkor bent ugy 27-28C legyen - mert ha sokat jar ki es be az ember konnyen lebetegethet. A komforterzethez es is eleg szokott lenni.
Most csak röviden, a többit elküldtem mailban, annak akit érdekel:
LG Toshiba
Ezek az 1999 évi árak. A tapasztalat, hogy cca. 5-
6%-al olcsóbbak most. Vagy csak ügyesen tudok lkudni... ki tudja. :))
A főlapon ott a telefonszám, fel kell hívni őket, hogy ki a viszonteladójuk a közelben.
A split berendezések beszereléséért, anyag és munkadíjjal kb. 20-40 ezer forint körül kérnek. És sajnos csak akkor érvényes a 3+2 év jótállás, ha az általuk elismert szerelők csinálják. Erre nem árt vigyázni, mert a szervízkönyvbe a beszerelés tényét igazolnia kell. Az ablakklíma esetén az asztalossal történő alku kérdése a díj, ezt nem nagyon lehet elrontani.
Nálam a kb. 10 cm vastag falba van berakva az erkélyajtó és a radiátor közé. Így nem kellett ablakot faragni.
Az egyik lakásban, a szüleimnél már van. A mienkbe most tervezem bele. Falbontás nélkül nem megy, illetve megy, de akkor szerintem sokat nem ér. Ma kértem telefonon ajánlatot, ha kijönnek az urak, és megnézik, akkor mondom, hogy én mit találtam.