Pocak!
Nekem azzal kezdték a repülésről szóló egyik órát, hogy gép fönt még nem maradt... Aztán hosszasan elmagyarázták, hogy mekkora csoda, hogy nem csattannak a gépek naponta többször mondjuk Budapest és Bécs között. Egyébként utaskilométerre vetítve a repülés tényleg a legbiztonságosabb eszköz, de ez csak azt vigasztalja, akinek nem kell messze menni. Mindenesetre gondolj bele, hogy hány év alatt vezetsz annyit, ami egy Budapest-LA-Budapest túrával egyezik. Ezt szorozd be a repülő mondjuk 200 utasával, majd oszd el az autó mondjuk (átlagosan legfeljebb)két utasával. Ha ez alatt nem csattansz, akkor ugye tudod, hogy nem csak Te vezettél biztonságosan, hanem azok is, akik szemből jöttek és nem vágódtak át eléd.
Kerültem már ki jól pár bolond helyzetből, de amikor délelőtt az alsó rakparton a szemközti oldalon jövő teherautó vezetője a kormányt mindkét kezével elengedte egy pillanatra, úgy magyarázott a mellette ülőnek, hát igencsak elgondolkodtam, hány fokos lehet a Duna. Szóval az úton is (néha) a más kezében az életed.
Valaki meg azt mondta, hogy a legtöbb ember ágyban hal meg, mégsem félünk este lefeküdni. (Hát ő lehet, hogy nem félt...)
Mar megint egy hivo! (Bocs Robicsek!)
En is hiszek. Csak az a baj, hogy ennek alapjan huzhatom a fekete golyot is. Nem szeretnek bekerulni a kaloba.
Meg aztan a statisztikak atlagot adnak - peldaul nem mindenki hal meg, akivel szembe jon egy kamion, van aki lehuzodik, van aki megnezi, mi van a kanyaron tul, ha nem takarjak el a fak. En pl. lassitok, ha hosszu cammogo sort latok, mert olyankor biztos eloz egy "bator" a kanyarban.
Ha autoban ulok, akkor van ra eselyem, hogy befolyasoljam a dolgokat, ha repulon - akkor isten, a karbantartok meg a valoszinusegszamitas kezeben van az eletem, de en semmit sem tehetek!
nem jó az "autót én vezetem" című összehasonlítás.
És a kamiont ami szembe jöhet??? És ellenőrzöd a fékvezetékeket indulás előtt? A repülőtéren megteszik.
Elég sokat repülök, az SR111 után is, Swissairrel is, meg MD11-en is.
Bár a MALÉVet szeretem (máshol nincs Unicum)
Van ilyen. Meghalhatunk repülőn. Meghalhatunk úton, vizen, kocsmában, WC-n, ágyban is.
Rettegni nem jó, inkább sz@rj bele, ha meg kell halni, még mindig jobb pár perc alatt lezuhanni, mint évekig szenvedni, legalábbis szerintem.
Mit szoltok a legujabbhoz?
En total ki vagyok akadva! Egyszeruen rettegek, ha repulore kell ulnom, mert tudom, hogy csak a veletlenen mulik az, hogy meghalok-e, vagy ha ugy tetszik, tulelem-e.
Mindenki szajkozza: a kozlekedesbiztonsagi statisztikak szerint a repulo a legbiztonsagosabb. Az autovezetes ennyiszer - annyiszor veszelyesebb. Turot!
Az autot en vezetem, tudom, hogyha hulye vagyok es fittipaldisan adom elo a dolgot, akkor fejreallhatok konnyen. Ha iszom, ha nem tartom be a szabalyokat, ha rossz fekekkel megyek - tehat rajtam mulik a dolog.
A repulon meg? 5 napja zuhant le a gep, es meg mindig nem tudjak megmondani az okat.
Es nem azt szeretnem hallani, hogy hat igen a rovidzarlat okozta, hanem az alabbi ketto kozul ezt:
a.) feluletes volt a karbantartas, ezert a Swissair a felelos.
b.) a Swissair tok jo volt, a karbantartas szuper volt, csak hat, nem lehet minden tokeletes...
(a. esetben hogyan bizzon meg az ember egy repulotarsasagban, ha az egyik legjobb ceg fiatal gepe lezuhan?)
(b. esetben gyakorlatilag le lehetne allitani a repulest)
Az utasoknak tudniuk kell a teljes igazsagot, hogy tudjak, mire vallalkoznak, ha repulore ulnek.