Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Nem még.az a gond,hogy a kazàn tetején,van a huzatszab. nyilàsa ketté osztva,T vel,ebbe van beledugva. naon lassan melegszik fel benne ott a viz,mikor meg lefele hül, nem 10 fokot csal,hanem vagy 16 ot. Emiatt sokàig megy a sziv.a kazànba keringet csak 45 fok alatt.mire lehül 35 re,4 óra hossza.borzasztó.mit tegyek?
Rendeltem BBQ hőmérőt beraktam a pillangó szelep után kb. 8-10 cm-re. A teljes kürtőm kb 35-40 cm derékszögbe csatlakozik. Igazából állítgattam a huzatot a pillangót és annyira változó értékek vannak. Attól is függ mennyi fát teszek rá. Ha csak szinten tartom a kazánt 100 fok körül van. Ha megrakom és faszán ég akkor 380-400 nyitott pillangónál félig zártnál 330-350 C .
A hőmérő beépítése előtt kikormoltam, hát mit ne mondjak, 3db 20 literes korom jött ki a kéményből éreztem is hogy jol el van elve. viszont kormolás előtt mintha jobban fűtött volna a kazán. Igy baszott nagy a huzat, ha szeles az idő az ajtóvédő lemezt rendesen rángatja a huzat ha kinyitom a tűztér ajtót...
Lehetséges ez? Ha igen mitől? ( mármint félig telerakodott kéménynél jobb volt a hatásfok ?)
Ttotya s38 2viztáskás. Hogyan érdemes ebben terelgetnem a lángot vagy mit tegyek?
Az alsó rostélyra fektetek 1 db zàrt szelvényt kivàgva,majd azt kötöm össze a felsôkkel.elvileg igy felmelegedne,de majd lerajzolom..màs: csőtermót hogyan lehet meghosszabbitani,az erzékelőjét?
levegős hőcserélő, ami a tűztérhez lenne visszavezetve?
a kémény (vagy legalábbis a huzatért felelős szakasz) ugye a rostélytól (sacc!) tart a kémény végéig. ha ez akkora, hogy kirántja a lángot a tűztérből, az rossz. erre van a (barometrikus) huzatszabályzás. ha most én kb. 180 centi magasból szeretném lehozni az egyébként felfelé iparkodó meleg levegőt, és azzal etetni a kazánt, akkor ennyivel "rövidül" a kéményem.
persze egy méretes kéménynél nem ez lesz a gond, inkább a résmentes illesztés a primer/szekunder nyílásokra, és hogy közben pakolható legyen a tűztér:)
vizes hőcserélő esetleg jó lehet, de az vagy külön szivattyút igényel, vagy gravitációsan működik. szivattyúnál kérdés, hogy megéri-e a befektetés.
részemről felhasználom majd a helység fűtésére a füstcső méteres szakaszát, kap egy hosszában bordázott lemezburkolatot
Mennyire legyen meleg? 80 vagy inkàbb 300 fok? Lenne egy jàrható ut,nem rég csinàltam a lapok alà 1-1 z szelvényt.ebbe ha vezetnék levegőt érne vmit? Még kigondolom hogyan...
Jól néz ki. Nekem a viadrusba a terelők miatt hàtrafelé àramlik a lev.,de ha kinyitom a sec.ablakot teljesen,akkor a làngok hàtrafele màr nem hosszu nyelvekkel mennek,hanem rövidülnek,és hirtelen mozdulnak,nem pedig lassan mint sec. Nélkül.mitől van ez?ezalatt a 40 cm es uton csak fel tud a levegő melegedni?
"A másik megoldás hogy keresztbe becsövezed a tűzteret"
Igen valami hasonlón töröm a fejem.
"A következő,hogy egy tűzálló anyagot (rossz hővezető)betenni felülre a füst kilépő elé
(mint egy tálcát)"
A délelőtt folyamán megelőztem válaszod, beépítettem a (tálcát) igaz nem rossz hővezető. 4mm vaslapot tettem oda valamivel jobb lett.A külső levegőhöz rendeltem alu csövet
Illetve ezen gondolkozom még:
Ha egy ilyesmi hőcserélőt rá illesztenék, úgy hogy a felső víztérbe csatlakozna azzal érnék el valamit?
Adott egy ilyen felépítésű kandalló: nem hatékony egyáltalán. Az lenne a kérdésem, hogy tudnám hatékonyabbá tenni? Hegesztés vágás nem gond. Csak jobban működjön. Válaszokat előre is köszönöm.