Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nem vagyok benne biztos de primer radar mintha csak a repter "gurulo forgalmat" es a kozel legteret az az cca 20-40 km ert kell hogy lefedjen. Magyaran egy egyszeru kis "forgo morgo"
Nekem egy soroskent ott szolgalo ( talan generatoros ??? ) ismerosom ( S.P. )meselte az esetet hogy egyik alkalommal amikor befogtak az AWACS et akkor olyan zavarast kapott hogy a berendezes fizikailag serult. Az elektronikai blok egett ki vagy micsoda, es ment az egesz masina javitasra.
5.3.2 The radar surveillance data availability requirements are:
·full data availability shall be not less than 0.995, excluding periods of scheduled maintenance;
·essential data availability shall be not less than 0.99999;
·PSR data availability for major terminal areas shall be not less than 0.995.
Azaz évi 43 óra kiesés lehet. Tehát de. A primer radar kötelező, és legalább 0,995 rendelkezésre állást kell tudnia.
Azaz bizony voltak ott radarok bőven. Gondolom most az jön hogy az a 3-6 polgári radar teljesen véletlenül éppen pont ugyanakkor, egyszerre töltötte az évente összesen engedélyezett kétnapos outage time-ot.
Többször is előfordult , azzal szórakoztak hogy Awacs-ot befogták a radarral ! párszor én is láttam a monitoron tisztán lehetet látni a gépet ,, volt is belőle balhé
Ebben lehet valami, mert én is hallottam erről az esetről legendákat. Erről forrást nem találsz, mert amennyire én tudom, a magyar lérakos játszotta az eszét és utána elég lenne nehéz beadni azt, hogy fegyvelmezetlenség miatt millió HUF-os kár keletkezett.
Ez ugyanaz a pdf. A 18. oldalon van a NOTE, miszerint nem állandóan kötelező. Például ha karbantartás van, vagy szeparatisták felrobbantják, nehéz is lenne 100%-ban megfelelni.
Ideális esetben van - ettől az EUROCONTROL nem kötelezheti semmire az adott országot (pláne ha nem is tud róla). Amúgy két külön dologról beszélünk, elméletileg-ajánlás szerint kell hogy legyen, gyakorlatilag azonban elműködik a reptér elsődleges radar nélkül is.
Bizony kötelező az. Ezért kell közvetlenül a hatóságtól tájékozódni.
Coverage
4.2.1. In accordance with the ECAC Implementation Objective 1, the radar coverage required to support both terminal and en-route air traffic services shall be:
"Az ICAO előírások alapján polgári repülőtér üzemképes primer radar nélkül - szükséghelyzetet jelentett gépek kivételével - nem fogadhat és nem indíthat járatokat."
Ez sem hiszem, hogy igaz lenne...
"The requirements of the ICAO, to a non-cooperative procedure, such as the primary radar, are only recommendatory"
5.3.1.2 Essential data are: ·aircraft horizontal position and history; ·aircraft identification or Mode A code; ·aircraft vertical position. NOTE - Essential data for major terminal areas may not necessarily require the availability of Primary Surveillance Radar (PSR) data.
“EUROCONTROL zei: Oekraïne heeft ons niks gemeld. Maar de ambassadeur zegt dat Artemivsk en Donetsk kapot waren, Dnipropetrovsk lag te ver en Tsjoegoejev was in onderhoud. Ja, dat zijn dus vier radarstations. En hoe zit het met de Oekraïense militaire radar? Google Translation : Eurocontrol said Ukraine has notified us nothing. But the ambassador said Artemivsk and Donetsk were broken, Dnipropetrovsk was too far and Tsjoegoejev was in maintenance. Yes, that’s four radar stations.
Neked hol van forrásod arról, hogy működtek? Mert az ellenkezőjéről van.
Az általam felsorolt reptereken biztosan működtek a polgári radarok, és volt rálátásuk is, de mégsem adták át. A katonai radarok esetében pedig pláne eltárolják és rögzítik ezeket az adatokat.
Olyan pedig nincs hogy az összes radart lekapcsolod amikor támadásra számítasz.
Nem jelentett, nem biztos, hogy azért, ami szerinted az ok. Ettől még a tények azok, hogy több polgári elsődleges radar nem működött. Katonai radarok nyilván működtek, beraktam a képet is, de tároltak-e adatot, mint a polgáriak?
A radarok lekapcsolása időlegesen pont nem ésszerűtlen, főleg ha belevesszük, hogy szerintetek betegesen féltek egy orosz inváziótól (azért halluncináltak hadosztályokat, harci gépeket), egy bekapcsolt aktív radar pedig jó célpont. Kérdeztem, hogy valóban sikerült felhasználni az orosz adatokat? Mert a lenti cikkek szerint ez év elején még nagyon nem. Nekem ezen a formátumon és azok szabványosságán zajló vita eléggé időhúzásnak tűnik.
Ha megnézzük a végső jelentés által mutatott röppályát, szerintem azt az orosz radaroknak is látniuk kellett volna, pláne hogy milyen közel voltak egymáshoz az ukrán és szakadár frontvonalak.
Nevet telefonszamot tudok neked adni ha az illeto beleegyezeset adja. Technikus volt az osztalynal . Soros es megbizhato az illeto nem a mesemondo fajta. Talan abban teved hogy nem AWACS volt amit befogtak hanem esetleg valami mas negyhajtomuves de az AWACS sincs kizarva.
Mi a kérdésed? Éppen most írtad le hogy hátulról 10x e az RCS mint elölről, nem tudom igaz e, nem tudom mi a forrásod, de éppen válaszol a kérdésedre.
Annyi biztos hogy ha szakadár területről lőtték volna fel, az jóval közelebb lett volna a radarhoz, mintha az Ukrán PR videón szereplő Ukrán üteg lőtte volna ki.
Hat persze hogy lattak az orosz radarok a repulo BUK ot csak hat a kiloves helye meg palyaadatok oket lepleznek le. Igy hat "nem lattunk semmit csak az ukran SZU 25 ost Izraeli legiharcraketaval"
Az nem úgy volt, hogy a jugó háború alatt egy amcsi AWACS EW-je nagyjavítás szinten megsütötte egy magyar lérak radarállomás agyát barátságos mérkőzés keretében?
Pedig ott aztán van hely, súly és tápellátás a dögnagy utánfutókban mindenféle védelmek beépítésére az elektronika számára, arról nem is beszélve, hogy a jófajta csövek még az atomvillanást / EMP-t is kiröhögik.
Ehhez képest hogy fog megsütni egy mai gyártású vagy modernizált AWACS egy J20-ast röptében?
Biga, ugye nem mondod komolyan, hogy elhiszed az Ukránoknak, hogy egyetlen civil és katonai radar sem volt üzemképes az adott időpontban? :)
Sem a Mariupoli, sem a Harkovi nemzetközi repülőtér nem jelentett az EUROCONTROL-nak semmilyen radar problémát, sem akkor sem előtte, sem utánna. És ha Rosztov látta a gépet akkor ezek ketten is. Dnipropetrovsk detto. Túl távol, ne vicceljünk már.
Hol vannak az adatsorok?
Az ICAO előírások alapján polgári repülőtér üzemképes primer radar nélkül - szükséghelyzetet jelentett gépek kivételével - nem fogadhat és nem indíthat járatokat. A polgári légi forgalom NEM működik kizárólag másodlagos radar adatokkal.
Ráadásul az Eurocontrol adatai alapján mind a három radart utólag - MH17 után - jelentették le üzemképtelenre az Ukránok, márpedig ezek státusát kötelező lejelenteni.
Az már csak hab a tortán, hogy az orosz adatsorok alapján több Ukrán katonai radar is üzemelt a térségben.
És hát az Ukránok maguk is éppen aznap adták ki az alábbi közleményt:
Ami ugye jól mutatja hogy voltak radarjaik és használták is, és ugye teljesen életszerűt-len is lenne, hogy lekapcsolják a légvédelmüket miközben napi szinten ilyenek történnek állításuk szerint. Az megvan ugye hogy a nem működtek a radarok sztorival is hat hónap után álltak elő mikor más sokadjára kérték tőlük az adatsort?
Ugye az is megvan, hogy az orosz raw radar adatsoron semmilyen szakadár területről érkező rakéta nem látszik pedig bőven abban a méretben van aminek látszania kéne?
Az Ukránoknak vannak radar adataik, de valamiért nem hajlandóak átadni.
Ennyi a tény.
Hogy miért titkolják, arra lenne néhány ötletem, de ugye bizonyítani nem lehet.
Azt írod még itt egyébként, hogy az orosz katonai radar adatok nem mutattak ki szakadár területről indított Buk-ot. De az a gond, hogy semmilyen Bukot nem mutatnak ki, ukrán terület felől érkezőt sem. A Buk bármely oldalról is jött, nem elég nagy, hogy bármelyik orosz vagy ukrán katonai radar jelezze?
"The Buk missile has RCS 3m2 backward and 0.3m2 forward The missile from Snizhne (32-36secs of flight time minus 4 secs while it is below 5km, undetectable) detection probability (at least one blip) is 99.9875%."
Ismerem a történetet. Ott egyértelműen technikai hiba történt, ráadásul rengeteg körülmény más volt. Egyébként nyilvánvaló, hogy a mai nagy hatótávolságú és magasságú rendszereknél ez egy folyamatos kockázat, mert nem mindenkinek vannak légiforgalommentes területei, ahol nyugodtan gyakorolhat. Pont ez az eset miatt nem is gyakorlatozott Ukrajna évekig, legalábbis az Sz-200-al. Ráaásul az egy jobb politikai légkör idején történt, amerikaiak adtak infókat, és hosszas vita után az ukránok elismerték.