nagyon veszélyes ma már jó helyen agglomerációban élni mert kiszemelik az üres telkeket társasháznak. megkörnyékezik az öregeket meghúzzák a mézesmadzagot a pénzzel a telekért . majdnem az történt a mi családunkban is de közbeléptem és elküldtem a gyökér vállalkozót meg a gizda ügyvédjét a véresbe!
A lányom is Kőbányán lakik egy régi téglaépületben a gimnázium mellett, és a ház olyan csendes, hogy netuddmeg. És virág van a körfolyosókon és hajléktalan se fészkelte még be magát... tényleg nem a környék a leglényegesebb (bár bizonyos szempontból az is).
Más:
Tán már említettem, hogy itt a szomszéd portán egy régi gyümölcsös helyén építkeznek (gondolhatjátok mennyire boldogok vagyunk ettől), méghozzá egy 10 lakásos házat a régi sátortetős helyén. Ez itt zöldövezet, ide általában a madárcsicser miatt jönnek az emberek (gondolom én naívan). No ehhez képest az, hogy először is minden fát letaroltak, most éppen a kerítést építik... két kerítés adva van, a miénk vaskerítés, apróhálós, de átlátszó, a másik telekszomszédé drótkerítés, a hátsó kerítés dolga az övék, az, amelyiknek a határa a természetvédelmi terület. MIt gondoltok mit húznak oda??? 30 centi széles betontömbökből álló erődítményt, nehogymár átjöjjön esetleg egy sün... gondolom utána majd jól begyepesítik a kertet meg a szélére tujákat ültetnek, mert ez olyan igazi zöldövezetes dolog... nálunk direkt dzsumbuj van, van egy nagy ecetfa ami állandóan új fákat produkál (az ecetfa nagyon hamar megnő ám, de a gyökere olyan mint a répa, nem vájja ki a téglát a nagy földbekapaszkodásban), hát én mindegyiket meghagyom, és nagyon jó is... olyan klassz hűs a kertünk egész nyáron, és már csak a mi kertünkben van madárcsicser. És mindent meg fogok tenni, hogy hozzánk igenis odataláljanak a sünök meg esetleg télen a róka meg egyáltalán minden... a sok hülye meg akinek a fa meg az igazi kert csak összegereblyézendő szemét meg menjen a picsába.
Én pont azt mondom, hogy a közösségtől függ, milyen emberek alkotják, nem az ingatlan értékétől (sőt, kőbányán lehet példásan betartott házirend, a budai kerületekben meg gyalázat, feljelentgetés). Ha van egy körben 20 ház/lakás, és azok egy irányban haladnak a fűnyírásal, fúrásal, bulizással, stb. kapcsolatban, akkor tudnak egymás mellett élni. Ha mindenki a maga törvényei szerint él, akkor mind a húsz élete arról fog szólni, hogy melyik napon kivel üvöltözik.
Minden reggel és délután merevrészegen a lépcsőn hortyogó embereket kell átlépegetnem a kálvin téren. Amit az ilyen állapot elérésére költenek napi szinten, az sokmindenre elég lenne, még akkor is, ha a legolcsóbb piával oldják meg. Őket már nem tudom sajnálni.
Nekünk még a koleszban a legdurvább az volt (3 éve), mikor egy hajlékony bevackolta magát a harmadik emeleten egy félreeső zugba, aztán mikor ki akarták tenni, eltörte a portás kezét.
Polgárőrség nem lehetne megoldás? Mármint hosszabb távon.
Írtam már a drogos "barátunkól", aki a lépcsőházban "lakik", szipuzik, stb - és nem lehet kitenni.
Na, ez nem elég, most a szomszéd ház külső lépcsője alá beköltözött egy hajléktalan 5 szatyor ingósággal, és most ő ott lakik.
Rendőrség szerint, amíg nem jön be a lépcsőházba, nem lehet elzavarni. A lakók egy része sajnálja szegény, szerencsétlen hajléktalant. Másik felét pedig borzasztóan idegesíti, hogy amíg ők dolgoznak, a fizetésükből a lakásukat csinosítgatják, virágot tesznek az ablakba/erkélykorlátra, hogy ez a kőbányai undormány lakótelep pofásabbnak tűnjön, a ház alá bevackol egy illetéktelen semmirekellő.
A közeli füves részek is tele vannak velük. Közben meg most adtak át két csúcsszuper játszóteret a gyerekeknek (ahol esténként szintén alkeszok, hajléktalanok alszanak).
Nem tudom, mit lehetne tenni, hogy felnyíljon az "őslakosok" szeme. Mert általában ők azok, akik beletörődnek a szemetelésbe, a kutyapiszokba, a hajléktalanok, drogosok, alkoholisták látványába. Az újak, mint pl. mi, meg csak nézünk, mint Mari a moziban, a vehemensebbek be-beszólnak, szemetet szednek, de szélmalomharc az egész.
A baj egyébként az, hogy itthon (és nemcsak itthon), mindenkinek csak jogai vannak....a nagy szabadságból a végén majd eljutunk oda, hogy füvet nyírni lehet kedden 12-14 óra között, locsolni pénteken 15-16 óra között, tüsszenteni szombat 11-13 óra között, fingani vasárnap 18-20 óra között....egyéb esetben beperelnek (ld. USA).
Sajnos nagyon sokan nem veszik, nem akarják tudomásul venni, hogy rajtuk kívül más emberek is vannak a Földön. Vesznek egy nyaralót egy felkapott nyaralóvezet kellős közepén, és fel vannak háborodva, hogy zaj van, autók közlekednek, gyereksírás, madarak csicseregnek. Pedig egyszerű logika:
x pénzért a kőbányai lakótelep érhető el 2x pénzért a pesti jobb környékek érhetőek el 3x pénzért a budai környékek érhetőek el 5x pénzért a rózsadomb érhető el 10x pénzért pedig vehet olyan helyen házat, ahol a közelben sincsenek szomszédok.
Ennyi...a kizárólagos nyugalmat (mint minden mást) meg kell fizetni, akár tetszik, akár nem. Én sem tudok házat vennni a 10x-es kategóriában, ezért nem háborodok fel, ha mondjuk bulit tartanak a szomszédban.
Na ja, én ugyan nem rendelkezem különösebb tapasztalatokkal, de gondolom kialakult valami ilyesmi. Általában véve, a szomszédok vagy alkalmazkodnak egymáshoz, vagy nem. ha igen, akkor tudják, mi a hajnal, mi az éjszaka, mi a "szieszta", mi a vasárnap. Ha nem, akkor nem. Erről szól ez a topic is :)
Az valóban az, legalábbis szerintem. El tudok képzelni ilyen szabályt is, de ha valóban az a cél, hogy tiszteljük a másikat, akkor kompromisszumot kell kötni. Szerintem a szombat reggel 10-től este 7-8ig beleférne. Mondjuk 2 óra csendespihenővel, koradélután.
Igen, érdekes felvetés a vasárnap késő délután. De persze akkor, ha kimondottan nyaralóövezet, tehát megy haza mindenki.
Arra meg valami országos szabály van, amit nemrég hoztak, és idéztek is itt, hogy nem lehet éjjel. Érdekes, hogy vitatkozunk itt, hogy mert nem ér rá, meg miért ne, én éltem más országban, van némi tapasztalatom, ilyeneket, hogy este, meg hajnalban gallyazok, nyírok sövényt, nincs. Az ilyen embereket nagyon hamar, és határozottan leszoktatják erről, és nem azért mert rendőrállam, hanem mert odafigyelnek a másikra, és annak a nyugalmára.
Te Kata, és komolyan azt hiszed, hogyha lenne magyar tégla, akkor feleannyiba kerülnének a lakások? Nem egészen így működik a gazdaság...pl. a magyar sör semmivel sem olcsóbb, mint a külföldi, sőt!
Hétvégi telek:
hát igen...ez nagyon nehéz kérdés. Szerintem szombaton a kora reggeli órák kivételével nyugodtan lehet füvet nyírni, vasárnap meg inkább kora este, amikor már megy haza mindenki. Egyébként persze aki nyaralót vesz, annak számolnia kell ilyesmivel, hiszen olykor ő is kerülhet ebbe a helyzetbe. Olyan meg nincs, hogy mindig mindenkinek jó....
"Tisztelni kell mások igényeit, és neked is jól jöhet, ha tudod, egy nap biztos van a héten, amikor csend van, pihenhetsz. Még mindig ott van 6 másik nap a héten, az életmentő zajos tevékenységekre."
Marminthogy ot hetkoznap nap kozben, meg szombaton ket-harom ora? Szerintem ez azert mar tulzas.
(Es persze nalunk vicces volt, hogy mig ez van a hazirendben, a haz altal megrendelt betonozas (beazott a pince, v ilyesmi) vasarnap reggel 6-kor kezdodott... Mikor szova tettem, hogy esetleg lehetett volna varni vele 9-ig, nem sok ertelmes valaszt kaptam.)
Hát akkor neked igen kicsi területed van. Nekünk erős 3 fázisos fűnyírónk van, de eltart 1 ótrát mire végigcsinálom, pedig hajtok. A szomszéd a fél vasárnap délelőttjét ezzel tölti, 10-délig. De az a méreg amikor az egyik befejezi és kezdi a másik.
Ezért jó megoldás lenne 1 időhatárt szabni. Megszoknák az emberek, hogy szombat délelőtt fűnyírás.
Volt egy kedves nyaraló, az minden szombat-vasárnap 5-1/2 6 között odahozta a kutyáit a házunk elé, azok beacsarogtak a mieinknek, a ribillióra meg kizuhantam az ágyból.
Eccer aztán összefutánk a boltban, mondom neki, hogy úgy vettem észre, korán fekszik, korán kel.
Mondja: igen.
Mondok neki: én meg későn fekszem-későn kelnék, ha nem hozná oda a kutyáit minden pitymallatkor cirkuszolni a kapumba.. Azt mondja, nem fogadnak szót neki a kutyák. Hiába mondja nekik, hogy maradjanak csendben. :O)
Megkérdeztem, tetszene-e neki, ha én meg odavinném az ő ablaka alá a kutyáimat ribilliózni, mondjuk éjjel egykor?
Nincs korlátozva idősávra, csak szombat déltől van pihi meg vasárnap. Ezen kívül elvileg bármikor csinálhatja. Ez egy pihenőövezet, működött is sokáig , nem volt gond, csak ideköltöztek tahóék sok helyre, és a panel után azt hiszik hogy mindent szabad. Van a környéken 4-5 ilyen öntudatos polgár, akik mellesleg az utóbbi 1-2 évben költöztek ide. Tényleg nem értem, kiköltözik a zöldbe, egy baromi csendes helyre, erdő mellett, és az a hobbija hogy benzines kaszával nyrja a füvet minden reggel 6-6:15-ig, mindig, csak egy kis farabot, nehogy elfogyjon... Ezzel az a baj, hogy nem tudhatja, mikor fogja őt is zavarni valami nagyon...
Nem tartom igazán jó indoknak egy 9-10 ezer forintos beruházásra. Az otthoni fűnyírás indítástól a gép tisztogatásáig kb. 20 percet vesz igénybe, s ezt a tevékenységet emberi időben (bár hétvégén) végzem, kb. 4-5x egy szezonban. Az előttünk lévő főúton eljárogató nagymotorosok nagyobb zajterhelést okoznak, mint az én kütyüm.
(mondanám viccesen, hogy ha kölcsönad a szomszéd egy villanymotoros kütyüt, hát egye fene, elfogadom - de nem: azt meg lényegesen tovább zümmögtetném a zsinór kerülgetése okán.)
Nyaraltam egy hetet hvorátországban egy városka nyaralóövezetében. Sokat sétáltunk a nyaralók között, kis utcák, 1-2 km-re a városközponttól (Amúgy KRK szigeten Malinskáról van szó)
Szóval sétálunk, és olyan furcsa volt valami..nem is tudtam, mi az, aztán rájöttem:
nem volt sehol tuc tuc tuc tuc tuc tuc tuc tuc......
sétálj végig mondjuk egy hétköznap délután egy magyar falu vagy kisváros utcáján, 20 ból 2 házban tuti lesz... tuctuctuc
Mondjuk ez a "szombat de. kilenctől" már rosszul kezdődik, jó hogy nem héttől :)) Viszont a vasárnapi csendhez a szombat délutáni munka is kell, hétközben meló van.
Hát látod, ez pld. egy jó indok egy 9-10ezer forintos beruházásra. Szomszédaidat nem vigasztalja, hogy gyümölcsösöd van (hacsak nem hordod nekik kosárszámra ingyen a barackot :))
Nem hülyeség, szerintem. Tisztelni kell mások igényeit, és neked is jól jöhet, ha tudod, egy nap biztos van a héten, amikor csend van, pihenhetsz. Még mindig ott van 6 másik nap a héten, az életmentő zajos tevékenységekre.
"Nálunk pl. a helyi szabályok szerint nem lehetne szombat déltől hangoskodni ilyesmivel."
A lepcsohazunk hazirendje szerint is csak szombat de. 9-11 vagy hogy lehet zajjal jaro felujitasi munkat vegezni pl., vasarnap meg egyaltalan nem. Ettol ez meg hulyeseg. :-)
De most basszus, anno otthon en is mindig vasarnap delelott nyirtam fuvet (neha szombat de.), mert nem art, ha akkor meg vilagos van, ill. ra is ertem. Persze lehet korlatozni, hogy csak szombat reggel 10 es negyed 11 kozott, de ez igencsak a lo tulso oldala...
Jó téma. Hétvégi telkeken jellemzően csak hétvégén tud dolgozni az ember. Ugyanakkor érthető az is, ha valaki pihenni szeretne, mert ez is egy jellemző funkciója a hétvégi teleknek! Én tegnap elektromos fűnyíróval izzadtam-szenvedtem egy nagy, gazos telken. Benzinessel kissé könnyebb lett volna, de az igazi a benzinmotoros kasza, annak aztán van hangja! De vasárnap nem lett volna arcom használni, a magam elvei alapján (aki a szombatját nem tudja erre feláldozni, az ne büntesse szomszédait vasárnap) Bár lehet, hogy nem zavartam volna senkit, attól függ, kik a szomszédaid, hogyan gondolkodnak.